Videodømming til Premier League! Endelig skal fjusk, filming og annet fjas slås kraftig ned på i form av teknologisk hjelp, også i engelsk toppfotball. Du husker det kanskje fra VM i Russland i sommer, det tok av og til litt tid, men til syvende og sist, var det en åpenbaring for fotballen, når det ble brukt effektiv. Videodømming er nok kommet for å bli, ære være VAR.

Fra sesongen 2019/2020 er det altså slutt for alle som tror de kan lure dommeren til egen fordel. VAR (video assistent refereeing) er en kostbar sak, der alle hendelser i banespillet observeres grundig av et eget dommerpanel, som kan og vil, gi dommeren beskjed om hendelser han bør se om igjen. Men det vil alltid være dommeren, og dommeren alene, som tar avgjørelsen på de enkelte hendeler. 

VAR-debatten friskner til hver gang et dommerteam gjør en feil, og VAR-tilhengerne kaster seg til sosiale medier for å irettesette alle oss som møter VAR-spørsmålet med sunn skepsis. Personlige propaganda-kampanjer for VAR er verdens enkleste gjøremål, idet alle forstår at VAR treffer bedre i enkeltavgjørelser enn dommerteamet på banen noen gang vil gjøre.

Brede Hangeland TV2

Videodømming til Premier League!
Video Assistent Referee VAR – kommer til premier League Foto: Getty image

Det finnes åpenbart kritiske røster til VAR, det skulle bare mangle, fordi dette vil endre fotballen slik vi kjenner den i dag. Premier League er big business, det er her de absolutt største pengene ligger, og da skal alt prøves, for å gjøre idretten så attraktiv som mulig for publikum. De fleste, også de som bestemmer, mener altså at videodømming er riktig vei å gå nå. Fordi det blir vanskelig om ikke umulig for dommer og linjedommere, å holde full kontroll på alt.

For at juksemakerne ikke skal få utfolde seg mer, tvinger videodømming seg på fotballen. 

Holding i drakten, slag, spark og dårlig skuespill fra fotballspillere som bevisst forsøker å lure til seg fordeler, er i dag en irriterende stor del av fotballen. Drøying av spilletid, har for alvor kommet til Premier League også, den vil også bli slått hardt ned på fra neste sesong.

Ekspertene som er skeptiske til VAR, peker på opphold i spillet, mindre action og enda flere diskusjoner. Samtidig gir det rom for TV-reklame under VAR-behandlingen, noe som utvilsomt er en negativ utvikling. 

Publikum og fans har mye makt i fotballen. Viser det seg at VAR-introduksjonen var en feil, fordi underholdningsnivået forringes eller blir dårligere – vil det raskt komme et krav om å fjerne hele ordningen, men dit er det et stykke å gå. 

Videodømming til Premier League!

La videodømming få innpass, la juksemakerne bli tatt, kanskje er VAR en velsignelse, når den endelig er innført skikkelig, men første sesong med videodømming vil nok ha med seg noen ‘barnesykdommer’. Der dommerne bør få inn gode rutiner på å ta avgjørelsene så raskt som mulig.

Inneværende sesong er det lite å gjøre med for noen andre enn Manchester City, som virker utilnærmelige, så langt er det bare Liverpool som har vært i nærheten. Chelsea har til gode å tape så langt, men er likevel hele 4 poeng bak City, etter kun 12 kamper. 

Manchester City vinner i år også. 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fulham med ny manager!

Det er ikke hvem som helst, som tar over den tradisjonsrike Londonklubben, som spiller sine kamper på den intime, Craven...

Hun vil ha en mann med status og penger …

Hun vil ha en mann med status og penger. At kvinner ønsker å gifte seg oppover på statusstigen er ingen...

Lukk