Dagbladet.no skriver i disse dager en omfattende serie om naive nordmenn som har installert video-kamera inne og ute i hus og hytte, linket opp mot egen PC. Smart, ubeskyttet og helt uten brannmur eller noen form for sperrer- alle som ønsker kan se hva som filmes, mye mindre smart.

– I fjor fikk en norsk blond og sexy blogger en kasse øl for å strippe på kamera til Laksen.no, planlagt og lagt til rette for at alle skulle kunne se henne. Morsomt og kreativt. Dessverre er det ikke like gøy for alle de tusen nordmenn som har et eller flere kamera installert- og som alle som ønsker det kan se hva som skjer via disse kameraene.

Hadde du ønsket å kunne se hva din nabo gjorde på soverommet? Selvsagt ville du det.

– Vi nordmenn er svært glad i «dyneløfting» og kjenne på «kikker´n» i oss. Ingenting får oss til å klikke mer på tema som har med kikking, sex eller avslørende tema om kjendiser å gjøre. Det er ikke for uten grunn at «Se og Hør» har overlevd mer enn 30 år med sladder. Vi er nysgjerrige av natur mange av oss, kan vi få ta en titt på det private hos andre private så kikker og klikker vi på det.

Via din PC kan du som er litt mer kyndig enn folk flest, lett finne fram til ubeskyttede kamera hos bedrifter, privatpersoner i de tusen hjemme eller på hytta til de som har installert slikt. Man skulle tro at de som selger slikt utstyr var forpliktet til å informere kundene om hvordan man lett kan få ubedte gjester på f.eks soverommet.

Skulle du oppleve å bli filmet på ulovlig vis eller har mistanke om at du selv har funnet nettsider som ikke er krypterte, bør du ta affære.

• Si ifra til stedet det gjelder, og gi dem klar beskjed på at dette ikke er greit. Da kan de sjekke systemene sine og få på plass sikrere løsninger og kryptering.

Se for deg at du nettopp har satt deg ned med et glass vin, enten hjemme i stua, på en bar eller restaurant. Skuldrene har nettopp senket seg etter en hektisk dag på jobb.

Men idyllen hadde nok slått sprekker dersom du hadde visst at fremmede samtidig iakttok deg via internett – noe som ikke bare er en hypotetisk mulighet.

Hører de ikke på deg kan du melde det inn til oss i Datatilsynet, eller eventuelt anmelde det.

• Det ryddigste er å gå til de som har problemet, slik at de har mulighet til å korrigere det.

Dessverre er mange nordmenn svært naive når det kommer til teknologi de ikke har nevneverdig greie på. Mange skulle ønske de selv kunne få tatt en titt inn i naboens hjem, det de ikke vet er at nettopp denne naboen kanskje sitter å ser på sin nabo.

– Sørg for å ha god kontroll på dine egne kameraer. I og med at kameraovervåking potensielt kan være et inngrep i personvernet, drar Datatilsynet jevnlig ut på tilsyn til bedrifter og offentlige instanser som benytter seg av overvåkingskameraer. Det betyr ikke at du kan være åpen for overvåkning i ditt hjem.

Er du naiv?

 

Foto:/ Flickr/ kenasen1

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen – endelig tilbake!

Du som skal gjøre alt annet enn å se TV denne høsten bør merke deg en ting. Farmen 2013 er...

Kroppen forfaller allerede ved 35 års alder og stopper ikke…

Alle vet at de har en tilmålt tid på jorden i live, i den kroppen du blir født med. Noen...

Lukk