Det nærmer seg dekkskifte- enten du vil eller ei. Hva velger du? Pigg eller piggfritt? Skal du på veier det er isete og glatt, over fjell og vidde eksempelvis så er det lite å lure på. Da gjelder det å være riktig «skodd» og da bør du ha piggdekk- og aller helst kjettinger med på lur.

Foto: Nettavisen.no

 

 

– Loven sier at du skal sikre veigrepet. Er du på vei til fjells i høstferien, til steder der det kan oppstå is eller snø på veien, er politiets klare anbefaling at du bør legge om til vinterdekk, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP) til Aftenposten.no.

Slitte piggdekk bremser dårligere på is enn slitte piggfrie vinterdekk. Dermed ser det ut til at bremse-fordelen med piggdekkene forsvinner etter en tids bruk.

Redaksjonssjef Rune Korsvoll i NAFs medlemsblad Motor råder erfarne sjåfører til å velge piggfritt.

– Disse er trent i å bedømme føre- og veiforhold nærmest instinktivt. De vet for eksempel at det nesten alltid er blankpolert foran kryss og i rundkjøringer, og legger inn den nødvendige fartsreduksjonen. Uerfarne sjåfører bør vurdere piggdekk, enten de bor i byen eller på landet, sier Korsvoll.

Selv om været og føreforholdene er bra der du bor, kan det likevel være fare for at det fryser på i skyggepartier på veien på dagtid, eller at fuktige veier fryser til is om natten. Og snøen på fjellet kan komme overraskende fort.

– Da er det nødvendig at man legger om til dekk som passer på vinterføre. Skal familien starte høstferien fredag ettermiddag eller lørdag formiddag, er det bare å brette opp ermene og komme seg ut i garasjen, oppfordrer UP-sjef Karlsen.

Ikke glem at det er du som sjåfør som har ansvaret for å kjøre etter forholdene og passe på at bilen har riktige dekk på bilen etter vær og føre forhold. SÅ det kan være smart å være føre var.

Er du i tvil om hvordan dette er sånn helt formelt så har jeg funnet denne siden til deg på vegvesnet.no

Kjør forsiktig! Du har verdifull last og mange som er glad i deg!

Og bruk bilbelte. Alltid!

 

 

Vargas

 

Kilde

Aftenposten.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Penger til overs? Spare eller bruke?

Har du penger på bok, så kan det være greit å la de stå nettopp der. Eller du kan investere i eiendom....

Carlos Tevez- toppen av egoisme

  Manchester City er en stor klubb i engelsk målestokk, ikke fullt så stor i europisk målestokk ennå. Klubben drives...

Lukk