Fotballhistorier har en tendens til å gjenta seg og i VM er det lett å sammenligne historier. VM Mexico i 1986, Diego Armando Maradona (53) brukte “Guds hånd” for å slå ut England. Argentina skulle møte Vest Tyskland i finalen. Maradona ble VMs beste og viktigste spiller og Argentina vant 3-2. 

Carlos Bilardo var sjef for det Argentinske landslaget som vant det gjeve trofeet for 28 år siden.

– Året etter triumfen i Mexico ble en liten gutt født 24. juni i Rosario, den største byen i provinsen Santa Fe i Argentina. 1 år og fire dager etter at Maradona løftet VM-trofeet. Han ble døpt Lionel Andrés Messi. Også senere kalt Leo, Messias eller EL Mágico. Gutten forble liten, kun 1,69 m høy, men han var en lovende fotballspiller. Faktisk så lovende at storklubben Barcelona ville ha ham.

Som 13 åring flyttet Lionel fra Argentina til Spania sammen med sine foreldre.

1242731481_a1dc1208e8.jpg

– Etter kort tid viste den lille argentineren ferdigheter få andre unggutter var i nærheten av. Ryktene gikk om en magiker som gjorde ting med ballen ingen hadde gjort før, Lionel Messi debuterte for Barcelonas A-lag 16. oktober 2004, som den yngste spiller noen gang. Året etter debuterte han på Argentinas stolte landslag, men ble utvist etter bare 3 minutter.

VM i 2006 ble arrangert i Tyskland, vertsnasjonen møter Argentina i kvartfinalen, Tyskland vinner 4-2 uten at Messi får vist seg fram.

Lionel Messi var ikke av den snakkesalige typen, men heller stille og gjorde lite ut av seg som person. Lionel lot bena snakke for seg. Og da den levende legenden Diego Armando Maradona tok over som landslagssjef, var det Messi som ble plukket ut som den nye Maradona, som den nye Messi(as).

VM i 2010 i Sør Afrika burde bli Argentinas mesterskap, den sulteforede fotballnasjonen øyner håpet, de har Maradona på benken og Messi på banen. Nå kunne Argentina endelig settes på fotballkartet igjen. Slik gikk det som kjent ikke. Spania slo Nederland i finalen, Argentina og Lionel Messi ble sendt hjem i skam etter å ha møtt Tyskland i kvartfinalen, der de tapte 4-0. Messi vurderte sterkt å gi seg på landslaget.

Så kom Alejandro Sabella inn og tok over landslaget. Lionel hadde nå stor suksess i Barcelona. Han ble kåret til verdens beste fotballspiller fire år på rad. Han “bøttet” inn mål for sin elskede klubb. Sabella ville ha Argentinas nummer 10 med seg på sitt lag. Etter lange samtaler ble de endelig enige og la en slagplan for VM i Brasil, et felles mål om igjen å reise det stolte landslaget ble lagt.

Lionel Messi ble valgt som kaptein, Argentina skal igjen møte Tyskland i VM. I finalen denne gang, og det er Lionel Messi som skal løfte trofeet om Sabellas plan om å stoppe «Der mannschaft» lagmaskinen Tyskland. Messis viktigste kamp noen gang. 

Det er 28 år siden Argentina vant VM, da var ikke Messi født, men han kan bli like stor som sin mentor Maradona om han lykkes 13. juli 2014. Det er ca 41 millioner argentinere som ber for sitt elskede landslag, men det er også noen millioner i Europa, i Sør-Amerika og kanskje Afrika som mer enn gjerne ser Messi løfte det vakre trofeet over hodet som vinner av VM i Brasil.

Finalen ser du på NRK1 kl 21:00 søndag 13. juli.

 

Foto: Flickr/cpozo

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VM i Brasil- Kan Argentina tukte Tyskland i finalen?

Argentina, landet som har fostret de aller beste fotballspillerne i verden og som har en befolkning der fotballen betyr mer...

Lukk