VM i fotball – mer politikk enn fotball? VM i Russland 2018 er verdens største idrettsarrangement, mange mener Russland er feil destinasjon for begivenhetene, mange mener Putin har brukt sin politiske makt.

England var største og eneste motstander da det ble avgjort hvem som skulle arrangere mesterskapet. Russland vant, England tapte.

Storbritannia og Russland har ikke vært venner siden.

I følge Den dansk dokumentarfilmen, «Gigantenes kamp om fotball-VM«, skal det være mye lobbyvirksomhet og storpolitikk bak avgjørelsen rundt hvem som vant. Hvor mye penger det var snakk om, er det kanskje bare England som er interessert i å vite, bare timer før mesterskapet sparkes i gang. Eller er det greit at resten av verden også får vite hvilke virkemiddel Vladimir Putin og Russland bruker, uten at noen tør løfte en pekefinger?

Korrupsjon på øverste nivå i den internasjonale fotballen er ingen bombe.

Skurkene i FIFA, Sepp Blatter, Michael Platini og deres løpegutter som forsøkte å slette alle spor, og mislyktes til slutt. Heldigvis ble kjeltringene avslørt, men for sent til at Russland allerede i 2010, på FIFA-kongressen i Zürich, ble tildelt mesterskapet. Et mesterskap den russiske delegasjonen så ut til å være klar over – da Blatter leste opp kunngjøringen som lå i en forseglet konvolutt. Putin glimret med sitt fravær på kongressen.

Vladimir Putin var allerede informert.

Den russiske presidenten er kjent for å bruke sterke virkemidler for å få det som han vil. Både når det kommer til å kneble sine politiske motstandere, men også når han ønsker at Russland skal være med i de bestes selskap når det kommer til idrett. Hvordan OL i Sotsji ble avgjort, skal vi ikke gå innpå her, annet at det også den gang var det under svært kontroversielle omstendigheter – at Russland får lov til å arrangere VM i fotball er gjort på bakgrunn av enorme bestikkelser.

Hvor mye penger Putin og hans allierte måtte betale til Blatter & co, vil vi neppe få svar på. Det var nemlig en lite skjult hemmelighet at Blatter og Putin, kom svært godt over ens.

VM i fotball – mer politikk enn fotball?

VM i fotball - mer politikk enn fotball?

«Det ligger en fet konvolutt på hotellrommet ditt» Foto: Public Radio int.

En av Muldvarpene i det store spillet heter sannsynligvis, Peter Hargitay, som har fungert som konsulent for Russland i kampen mot England, for å få arrangere VM 2018. Hargitay sier i et sjeldent intervju at det dummeste man kan gjøre mot russiske myndigheter (Les: Putin) er å forsøke å innhente informasjon via etterretningstjenester og egne spioner. I følge Hargitay, Russland vinner hver gang. Fordi de er best på etterretning.

Både England og Russland har åpenbart spioner på plass i hvert sitt land. Det er like garantert, som det finnes russiske spioner i Norge, USA og de fleste land i Europa. At Russland har trikset seg til å få lov til arrangere VM er det heller liten tvil om. Utfordringen er å vite hvor langt er Putin villig til å gå for å få oppmerksomhet? Er dommerne i VM kjapt og betalt for å la Russland vinne VM? Det hadde tatt seg ut.

Tyskeren, en annen muldvarp som dro i de viktigste trådene for Russland, var Fedor Radmann, som var rådgiver for Franz Beckenbauer, og som igjen var like god venn med den mektige FIFA-presidenten, Sepp Blatter. Fedor Radmann var edderkoppen i nettet som knyttet Russland og olje- og gass gigant selskapet, ‘Gazprom‘ og Franz Beckenbauer sammen, som igjen førte til VM i 2018.

Leter man noen minutter på nettet, finner man lett enorme mengder ulike overskrifter over hvor ille det står til i Russland under Vladimir Putin, som ifølge russisk presse, er mer populær enn noen gang. Faktum er at Putin går over lag for å få det som han vil i all sin stormannsgalskap. Med sin hær av spioner og skjulte trusler og milliarder av russiske rubler, kan Russland vinne VM.

For det handler lite om fotball, men langt mer om politikk.

I flere år etter at tildelingen av VM skulle spilles i Russland i 2018, har til og med USA forsøkt å få FIFA til å omgjøre avgjørelsen. Senator, John McCain sendte i 2015 brev til FIFA-kongressen, grunnet mistanke om omfattende korrupsjon i det mektige forbundet – uten suksess.

Alexandr Litvinenko, den russiske spionen som bodde i London, men som ble tatt av dage av russiske spioner med giften Polonium-210 i 2006, var ifølge den danske dokumentaren, en del av spillet, storpolitikken og kampen om fotball-VM i 2018 mellom de to stormaktene.

Bevisene for at det fantes eller finnes nok svindel, fjusk og faenskap for at Russland, homohaterne, fikk VM, spiller liten rolle å legge fram nå. Man bør kanskje sette fokuset på all korrupsjonen Russland står for, slik at kommende mesterskap, går til mer demokratiske og lovlydige nasjoner – på ærlig vis?

Om mulig?

«Fair Play» er den internasjonale fotballens motto, ingenting har mindre med Fair Play å gjøre, når vi ser tilbake på hvordan Russland har lurt seg til et av verdens største og mektigste idrettsarrangement. Det er en skam, at ingen har turt å gjøre noe med det, at feige korrupte Russland, med president Putin i spissen – skal sole seg i glansen av verdens beste fotballspillere.

Skulle Russland møte England i løpet av mesterskapet, på banen, bør man holde på hatten i forkant av hatkampen. Russiske sikkerhetsstyrker vil måtte bruke mye makt for å holde ‘holligans’ for de respektive stormaktene – unna hverandre. Dommeren i denne potensielle kampen, bør ikke være av den sarte typen som bukker under for trusler, verken før eller under kampen.

Ønsker du å se den danske dokumentaren, «Gigantenes kamp om fotball-VM«, ligger denne på NRK.no.

Kilde: NRK.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Manchester United-fan ønsker å kjøpe Chelsea!

Roman Abramovich har hatt en trøblete vår, og går en usikker tid i møte som eier av Chelsea. Det dårlige...

Målvakten!

Målvakten! Lagets viktigste spiller? I vår nedtelling til VM i fotball, tar vi for oss den forskjellige plasseringen i sentrallinjen...

Lukk