Sett i sammenheng med andre land, har vi langt mindre kriminalitet i Norge enn andre steder. Allikevel peker trenden i feil retning. Vi har en økning i ran i hovedstaden, og vi har en kraftig økning på antall drepte i Norge i 2013. 45 mennesker ble drept i Norge i fjor. 

– 25 menn, 19 kvinner og et barn ble drept. Året før var det «bare» 28 drap noe som er det laveste tallet siden 1988. I 2011 ble det begått 34 drap om man ikke regner med terrorangrepet 22. juli dette året. Man skal selvsagt ikke se bort i fra det, men det havner i en egen statistikk siden så mange døde i to forskjellige terrorhandlinger.

Hva gjør mennesker til drapsmenn og hvor går grensen fra å bestemme seg for å drepe eller å gjøre det i affekt, til det å faktisk utføre gjerningen?

I Sverige ble det utført 243 drap i 2012. Det betyr at vi ikke har skremmende høye tall sammenlignet med nasjoner vi har likheter i fra. Men 45 mennesker er 45 for mange, uansett. Et drap er den verste handling man kan gjøre mot andre. Det berører også svært mange. både ofret- og gjerningsmannens familie får livene sine snudd på hodet.

Brutal vold, med døden som resultat øker i omfang i Sverige. I 2013 er det allerede fler drap enn på lang tid i Sverige. Hva som er årsaken til drapsbølgen i Sverige er et komplisert spørsmål som få kan svare sikkert på.

  •  To brødre på 32 og 28 år er mistenkt for drap og medvirkning til drap, etter at politiet i går fant en 13 år gammel jente drept en leilighet i en boligblokk i Täby nord for Stockholm.
  •  En 19 år gamle kvinnen lå såret i et hus på landet i Fellingsbro i Arboga-trakten øst for Örebro. Da de kom til stedet, fant de også en død 24 år gammel mann.
  • Like etterpå ble den andre drepte, en 23 år gammel mann, funnet i en leilighet i Arboga, opplyser informasjonssjef Mats Nylén ved politiet i Örebro. Nå skal en tredje mann være funnet drept i samme sak.

Det er også et tegn i tiden at den mer brutale volden øker i omfang i Norden.

Den kraftige økningen i antall drepte kan ha flere sammenhenger, men en trend er tydelig. De fleste drapene er gjort av en person som var ukjent for ofret når ugjerningen skjedde. Det er dessverre grunn til å tro at antall drepte vil holde seg høyt i årene som kommer, om man ser på tall i fra de nasjonene vi liker å sammenligne oss med. Land i Norden f.eks.

– Trøsten får være, samtlige 45 drap har endt med en siktelser eller tiltaler i samtlige saker. Hovedårsaken skal være Kripos har grundig kompetanse på området og at det jobbes godt på Politihøgskolen rundt å løse drapsgåter. Antall løste drapssaker i Sverige er langt lavere.

Hva skal til for at du går fra å være en lovlydig borger til du sitter som siktet i en drapssak?

 

Foto: Flickr/ little_sweet_suzu

Vargas

 

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Eventyret om Askeladden Solskjær fortsetter- nå er han Premier League manager

Kristiansunderen Ole Gunnar Solskjær var så god som barn at han ble tatt med i troppen til Clausenengas guttelag før...

Overgangvinduet åpent- Spillere for milliarder vil bytte klubb

Mange av de største klubbene i Europa står klare til å forsterke sine respektive lag. Manchester United, Manchester City, Chelsea,...

Lukk