Oktober er skrevet og Championship er kommet godt i gang med elleve spilte kamper. Revolusjonen hos den “sovende giganten” har startet. Wolves er i rute til opprykk til verdens viktigste liga – Premier League.

Lest? Wolves-revolusjonen er komplett!

Å forutse fotballresultater er noe vi nordmenn har bedrevet i uminnelige tider – eller i mer enn hundre år i hvert fall, da den engelske fotballen begynte å rulle på ball-øya, har det også vært av interesse for oss hvordan lagene som senere har blitt mange nordmenns favorittlag, har gjort det. Ikke i starten, men sakte, men, sikkert har vi nordmenn trykket England, og den engelske fotballen til vårt bryst.

The Golden Palace, Molineux Stadium Foto: Wikipedia.org

Rent profesjonelt, ble det ikke satt penger på fotballen før Norsk Tipping startet med tippekupongen, 13. mars 1948. Tippekampen slik vi husker den fra den startet på NRK i 1969, (Wolverhampton-Sunderland 1-0) har vært en helt avgjørende årsak til nordmenns elsk på engelske lag, engelsk tippekamp, på engelsk gress. Av og til en åker i tidlige år. Engelsk åker, men det var favorittlaget som spilte, Nottingham, Everton, Tottenham, Manchester City og United, Liverpool, derby, QPR, Arsenal, Chelsea, Leeds og Wolves – med sine karakteristiske drakter, med tre ulver ovenfor hverandre, orange, eller Old god and Black, som de lokale påstår å vite at farven heter.

Lest? Wolves revolusjonerer Championship!

På femtitallet var ulvene like god som de aller beste er i dag. Europa-Cup spill mot Juventus og Wolves vant det som den gang het 1. divisjon hele tre ganger, med Stan Cullis som manager, men det var på femtitallet, altså ca. 60 år siden. Alle snakket om Wolves den gang, en av de eldste klubbene i ligasystemet, og som ble stiftet i 1877.

I moderne tid, ble det ikke snakket om andre enn Steve Bull, som gjorde en fantastisk karriere og skjøt den gamle storklubben fra 4. divisjon til 1. divisjon på 80 og 90-tallet. Bully gjorde 306 mål og hele 18 hat-trick for Wolves. Men det ble ikke skikkelig suksess igjen før en eldre herre, en tidligere fan, en styrtrik fyr, som het Sir Jack Hayward – som kjøpte sin barndoms favorittklubb, bygde ut stadion og bygde nye treningsfasiliteter som ikke ligger tilbake for noen toppklubb i dag. Molineux Stadium tar 33.000 tilskuere, og treningsanlegget Compton ble Haywards stolthet, som selvsagt bærer hans navn.

Compton Fasilitetene Foto: Wolves.co.uk

Sir Jacks lykkeligste øyeblikk, var kanskje Play Off-finalen på Millenium Stadium, mai 2003. Etter å havnet på 5. plass måtte man spille om den siste plassen til opprykk til Premier League. Manager var Dave Jones, og Neil Warnock ( nå manager i Cardiff) og hans Sheffield United sto på den andre bane halvdelen og Wolves vant 3-0. med påfølgende nedrykk sesongen etter.

9. august 2007, solgte den eldre herren, Sir Jack, som får sin statue utenfor Molineux Stadium neste sommer – klubben sin til Steve Morgan for £10, med garantier for at det måtte investeres et minimumsbeløp på £30 mill. noe Morgan fullførte, uten særlig sportslig suksess. Ståle Solbakken, som nå er sjef i FC København, fikk i sin tid sparken av Morgan etter kun 6 måneder som manager. Eiendoms-magnaten solgte seg ut til kinesiske investorselskapet Fosun Group – resten er historie. En fantastisk historie som er i ferd med å bli denne revolusjonene vi så pent innledet med.

I juli 2016 er kjøpet fra Morgan til Fosun et faktum og Kenny Jacket blir erstattet med keeperlegende fra Italia, Walter Zenga som ny manager. Han får kun 14 kamper før eventyret i England er over for hand del, og erfarne Paul Lambert blir ansatt for få skuta på rett kjøl, men forrige sesong blir en fiasko for Fosun og Co. 15. plass gir ingen opprykk og Lambert blir også fjernet.

“Her må noe gjøres” sier Jeff Shi, på sitt karakteristiske kinesisk,  den nyinnsatte sjefen og direktøren på Molineux. Pengesekken blir åpnet og Portos tidligere manager, Nuno Espirito Santo blir ansatt. Superagent Jorge Mendes får grønt lys til å kontakte alle mulige spillere han har i sin portefølje, det gir Wolves unike muligheter til å få god kvalitet på sine nysigneringer. En hel haug med portugisiske spillere blir hentet inn. Deriblant Ruben Neves som kostet £18 millioner som er rekord for en spiller kjøpt til Championship. Diogo Jota blir hentet på lån fra Atletico Madrid, Helder Costa £13 mill) og Ivan Cavaleiro (£8 mill.) ble hentet allerede i fjor sommer, og alt begynner og flaske seg. Intet mindre enn 11 spillere av meget godt kaliber har blitt Santos elever i Old Gold, og Wolves begynner sesongen på best mulig vis og slår sine argeste rivaler, én etter én.

Lest? Mendes og Nuno sender Wolves til Premier League!

Middlesbrough, Derby og Hull får kjenne på revolusjonens makt. Wolves er i rute, og det ser unektelig bra ut. Men det er en lang sesong, med hele 46 kamper, bare i ligaen. Gjør man det bra i både liga- og FA-cup – kan man komme opp i 55-60 kamper gjennom en sesong. Det tærer åpenbart på spillergruppa, men Wolves har så langt, svært få skader. Midtstopper Willy Boly, på lån fra Porto, er ute noen uker, men ellers er de fleste fit for fight.

I slutten av sommerens overgangsvindu, ville mange ha på plass en ny spiss, siden Nouha Dicko ble solgt. Med kun brassen Leo Bonatini og Bright Enobakhare som rene spisser sammen med langtidsskadde, Michal Zyro, som endelig er tilbake etter 18 måneders skade – virket noe tynt. Ingen ny spiss ble hentet inn, men av de 19 målene som er gjort, er det hele 12 forskjellige målgjørere. Manager Nuno sier i annet hvert intervju, at det er hele laget og lagånden som skal gi sportslig suksess. Ingen enkeltspillere.

I skrivende stund, ligger Wolverhampton Wanderers på 2. plass etter 11 spilte kamper. To tap har det blitt, for Sheffield United og Cardiff. Men med 23 poeng og seire i 7 av kampene, er Wolves utvilsomt i rute til opprykk. For det er en helt annen mentalitet i spillergruppa, på og rundt Molineux, i følge fans og journalister som følger klubben tett. Enda ingen rykker opp før i mai 2018, er det en udelt positiv holdning blant alle som følger med Wolverhampton Wanderers.

I Ligacupen har ulvene også gjort det brukbart, og har slått ut blant andre Southampton på bortebane, noe som har gitt kvalifisert motstand i femte runde; nemlig Manchester City på Etihad.

Tippekampen som vi husker den er historie, men aldri før har det blitt satset mer på engelsk toppfotball til norske fans, på norsk TV – heldigvis. Neste sesong kan du få oppleve å se Wolves i Premier League, noe som utvilsomt vil gi en ny dimensjon og nye overskrifter, på godt og vondt. Nuno ser ut til å ha en god plan for sine unge og sultne spillere.

Sir Jack ville ha vært stolt over å se sitt favorittlag i dagens utgave.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com