Som Arne Ball Scheie sa en gang som kommentator for NRK på Molineux: «Wolves har alt, bortsett fra et godt fotball-lag.» Arne hadde rett, og har fortsatt et poeng. 

Wolverhampton Wanderers, etablert i byen Wolverhampton i Midlands i England i 1877, best kjent som Wolves, var nemlig det aller første laget som spilte fotball på norsk TV – så langt tilbake som i 1969. Og fikk dermed en hærskare med norske fans. Den gang, og i årene som kom, var nemlig laget med de vakre draktene i «Old Gold and Black» blant de aller beste i Europa.

Den aller beste perioden var på midten av femtitallet da Wolves vant serien (gamle 1. divisjon) to år på rad og spilte kamper mot Juventus og dets like i Europacupen.

Arne Ball var som kjent et vandrende leksikon som fotball-kommentator blant annet. Det han mente var at Wolves hadde alle forutsetninger til å være helt i toppen. Sir Jack Hayward, som eide klubben på den tiden, brukte masse penger på et helt nytt stadion. Fansen har det heller aldri vært noe feil på, kanskje de mest lidenskapelige på balløya. Økonomien var heller ikke verst, sammenlignet med flere av lagene i samme liga.

Wolves kunne være framtidens Manchester United.

Wolverhampton+Wanderers+v+Barnsley+npower+ndmUrFrNUewl.jpg

Wolverhampton-Wanderers-manager-Kenny-Jackett-during-the-match-against-Derby-County

Men et godt nok fotball-lag, var det vanskelig å få på bena. Skjønt, Dave Jones maktet det ingen hadde gjort på nær 20 år, å få Wolves opp i Premier League, kun for å rykke ned med mann og mus sesongen etter. Og fikk sparken før jul i sesongen 2004/2005.

Glenn Hoddle tok over, men gjorde en så svak innsats som trener og manager at det ikke engang er verdt å nevne. Den tidligere landslagspilleren og senere treneren, trakk seg få uker før seriestart da sesongen 2006/2007 skulle sparkes i gang.

Deretter var det Mick McCarthy sin tur. En ny eier var også på plass. Steve Morgan kjøpte klubben av Sir Jack for 10 pund, mot lovnader om å investere minst 30 millioner pund. Året var 2007.

Mick lyktes. Ikke i første omgang, ei heller i neste, men i 2008/2009 vant Wolves Championship og rykket endelig opp til Premier league, Wolverhampton kunne på ny spise kirsebær med de aller beste.

Denne gang maktet Wolverhampton Wanderers å overleve – i to sesonger og Wolves ledet faktisk laget fra Midlands øverste nivå i England, men kun etter to kamper – for første og til nå siste gang. Sesongen 2011/2012 ble den siste i Premier League. Fra da gikk det rett til helvete. Både med Mick og Wolves. Etter 5 år og 207 dager var det over for McCarthy.

Laget lå sist i Premier League, Mick ble erstattet av Terry Connor, som hadde vært assistent under nettopp McCarthy, men han vant ingen av de gjenværende 13 kampene, og nedrykk fra øverste nivå var et faktum.

Nordmannen Ståle Solbakken ble ansatt som ny manager i juli 2012. Fikk garantier av Mr. Morgan om å gjøre sitt beste for laget i én sesong, så skulle han bli evaluert etter denne. Seks måneder senere, etter Cup-tapet mot non-League laget Luton, og en lang rekke svake resultater var det over. Nå lå Wolves under midten på tabellen i Championship. Solbakken ble avskjediget med en SMS fra lagets Executive Director, Jez Moxley.

Dean Saunders ble ansatt for å berge den synkende skuta.

Det var nok kamper igjen til å berge plassen på nest øverste nivå i engelsk fotball. Det gamle storlaget, «den sovende kjempen» slo sprekker i grunnvollene. Wolves tapte og tapte, Dean Saunders maktet ikke å få overbetalte «stjerner» som ønsket seg vekk – til å brette opp armene og sloss for laget. Krisen var et faktum. Wolves hadde rykket ned – to sesonger på rad, og skulle spille sine kamper i League One. I andre divisjon.

Saunders fikk selvsagt fyken.

Nå var eieren Steve Morgan desperat og hentet inn Kenny Jackett som hadde gjort en bra jobb som assistent for Graham Taylor i West Ham på øverste nivå, og senere som manager for Millwall. Året var 2013, sesongen 2013/2014.

Eieren gav Jackett beskjed om at han ikke fikk styre alt alene, men fikk en sjef over seg som en manager i Kevin Thelwell, Jackett skulle kun være trener. Ta ut laget og vinne kamper.  Thelwell skulle ta seg av den administrative jobben.

Kenny Jackett lyktes umiddelbart, og vant League One med 103 poeng, som fortsatt er rekord for denne ligaen. Wolves var tilbake i Championship.

Året etter, sesongen 2014/2015 ble også godkjent. Laget og Jackett vant langt mer enn de tapte, sammen. Men nådde aldri helt opp blant de aller beste og havnet på delt poengsum med laget på sjetteplass, men bak på dårligere målforskjell. Og gikk derfor glipp av muligheten til å kvalifisere seg via Play Off til Premier League.

Sesongen 2015/2016 er inneværende sesong og etter manglende investeringer får eieren Steve Morgan kjeft av fansen for ikke å bruke nok penger. Han blir såret og forbanna og trekker seg fra styret og legger klubben ut for salg til den det måtte angå. Fansen er i sjokk.

Nå var laget basert på unge sultne spillere. Borte var de etablerte, overbetalte «stjernene» og laget så bedre ut enn på lenge.

Men noe var galt, noe er fortsatt galt. Fansen er misfornøyd med investeringene, andre lag, som f.eks lille Bournemouth rykker opp til Premier League, og kjøper lagets toppscorer Benik Afobe for 10 millioner pund. Og Wolves taper flere kamper enn de vinner. Andre lag som Middlesbrough og Derby, lag det er naturlig og sammenligne seg med, investerer stort i forsterkninger.

Februar 2016 og Wolverhampton skulle møte Bolton hjemme på Molienux. Overgangsvinduet er stengt, ingen nevneverdige kjøp er gjort. Wolves ligger på 10.plass i Championship, Bolton er helt sist. Wolves leder 2-0, men spiller sin verste kam på flere år. Bolton er desperate og henter inn ledelsen med to mål helt på slutten. Fansen er i harnisk. To tapte poeng.

«Express&Star», lokalavisen i Wolverhampton, slakter lagets innsats etter Bolton kampen.

Hvorfor skal en eier som ønsker å selge, bruke nye midler til spillerkjøp? Hvorfor skal fansen, som var møtt opp og samlet i alt nær 18.000 i tallet, en iskald vinterkveld – komme tilbake? Hvorfor skal en potensiell eier bruke mange millioner pund på en klubb som er i ferd med å «råtne på rot» for andre gang på få år?

Dessverre er sjansen større for at Wolves nok engang rykker ned til League One, enn opp til Premier League.

Stakkars alle oss som elsker Wolverhampton Wanderers. Man kan vel kanskje bare bytte klubb, eller?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Frodig og sexy?

Frodig og sexy? Sånn generelt, er damer det vakreste som finnes i verden.  Rumper, pupper og lår. Frodige damer, som...

Manchester City bekrefter ny manager!

Og det er som vi har allerede skrevet om tidligere. Selveste Pep Guardiola tar over i sommer etter Manuel Pellegrini....

Lukk