Mexikansk-fødte Raúl Jiménez (27) kom til Wolves fra Benfica på lån før sesongstart og har vært en formidabel suksess. 15 mål på 31 kamper og 7 målgivende er fasit. Selvsagt var det nok for de styrtrike eierne, Fosun. Wolves signerer Raúl og blir Wolverhampton Wanderers dyreste spiller, med en prislapp på £32 mill. Som tilsvarer 340 millioner kroner.

Avtalen er signert, men gjøres gjeldende 1. juli.

En annen spiller som har gjort seg bemerket i den vakre drakten i Old & God, er belgieren Leander Dendoncker, som også kom på lån i sommer. Her lå det til grunn allerede da, at Wolves skulle gjøre avtalen permanent når overgangsvinduet åpner 1. juli. Midtbanespilleren vil koste Fosun International – £12 mill. ca 136 millioner kroner.

https://www.youtube.com/watch?v=5ZaNiwAEN9o

Det betyr åpenbart at Wolves bygger for framtiden og starter overgangsvinduet i sommer, med å svi av nær en halv milliard kroner 1. juli. Hadde noen fortalt fansen dette faktum for fem, seks år siden ville svært få ha trodd på det. Fosun er i ferd med å investere stort, i et lag som allerede neste sesong, kan havne innenfor topp seks på tabellen. Hvem av storklubbene som må vike for Wolves tør vi ikke spå, men vi vet at Nuno og hans menn kommer til å bli enda litt bedre enn denne sesongen.

Hadde noen fortalt oss det, for noen år siden, hadde vi ledd oss ihjel.

Mange som ikke kjenner Wolves’ historie, tror nok gjerne at det hele er et blaff og at suksessen går over om litt. Det kan selvsagt skje, men eierne, Fosun jobber langsiktig med klubben de har investert i og ser ting i tiårsperspektiv. Molineux Stadium har en kapasitet på ca 33.000 tilskuere i dag, men skal innen 2021 ha begynt på å bygge ut stadion til 45.000 tilskuere. Altså ikke bygge nytt, som var en tanke tidlig i prosessen for Fosun.

Hvis vi skal begynne å regne på tallene hva kineserne har brukt siden sommeren 2016, når de kjøpte klubben for £45 mill. av Steve Morgan, vil nok flere enn Luksusfellens representanter vri seg i stolen. Men det bygges stein på stein, enda det har gått svært raskt i svingene, siden den sportslige suksessen under Nuno begynte med opprykket fra Championship, allerede i mai i fjor.

Mangemilliardæren, Guo Guangchang, som stiftet Fosun i 1992, har hatt formidabel suksess siden starten, ved å kjøpe opp en lang rekke selskaper og investere i disse på lang sikt. Blant annet reiseselskap, flyselskap (Thomas Cook), helsetjenester, gruvevirksomhet, amerikanske klesmerker og fotballklubben Wolverhampton Wanderers. I følge Forbes har Fosun og Guo en formue på svimlende $7,8b. som tilsvarer ca 671 milliarder kroner.

Ifølge Forbes, er Guo Guangchang, nummer 233 av de rikeste rike i verden.

Kun Manchester City og et par andre klubber er i nærheten av å samme tilgang på penger som Wolves’ kinesiske investor. Det som er den hyggelige delen ved det, er at Fosun driver med god økonomi og uten gjeld og på en fornuftig måte, fordi det er kloke mennesker i alle deler av Fosun og fotballklubbens drift. Det kan man dessverre ikke si om alle lag i Premier League.

Hvor fornuften ligger i å svi av milliarder av kroner på fotball, kan selvsagt diskuteres, men Wolves gjør det godt sportslig, samtidig som investeringene gjøres etter nøye vurderinger, der eierne ser avkastninger på kjøpene på sikt. Se på stakkars Fulham, som allerede er klar for Championship etter å ha svidd av enorme summer på middelmådige spillere – før sesongen.

Wolves signerer Raúl!
Fosuns grunnlegger, Guo Guangchang, har penger på bok Foto: Forbes
From left; John Gough, Kevin Thelwell, Nuno Espirito Santo, Laurie Dalrymple and Jeff Shi Foto: Express & Star

Jorge Mendes er samarbeidspartner for Fosun, gjennom sitt selskap, Gestifute, og agent for de fleste spillerne som de to siste årene er signert av Wolves. Agenten er også personlig venn med suksessmanager, Nuno Espirito Santo, uten at det skal ha noen betydning for det profesjonelle samarbeide. Onde tunger vil ha det til at dette ikke er helt stuerent, men så langt er det ikke avdekket ulovligheter med at Fosun eier deler av Mendes’ agentvirksomhet.

Ivan Cavaleiro £8 mill., Helder Costa £13 mill., Ruben Neves £15,8 mill., Diogo Jota £14., Romain Saiss (ukjent) Willy Boly £12 mill., Rui Patricio €18 mill., Joao Moutinho £5 mill., Ruben Vinagre (ukjent) Jonny Otto £15 mill., og Adama Traore for £18 mill. Legger vi til Dendoncker og Raúl, kommer vi opp i mot to milliarder kroner siden sommeren 2016. Det er mye penger, særlig for en liten klubb som er i ferd med å vokse seg stor.

Den sporslige suksessen denne sesongen gir god avkastning. Derfor kan Wolves signere Raúl, velvitende at de har gjort et fantastisk kjøp til tross for stor kjøpesum.

Skulle Wolves lykkes med å havne i Europacupen neste sesong gjennom å vinne FA-Cupen eller nå syvendeplassen de ligger på per dato, vil det utvilsomt gi enda mer penger i kassa. Jo høyere på tabellen i Premier League, jo større del av TV-potten – får klubben.

Fotball er verdens største idrett. Utvilsomt.

Når et fotball-lag som har slitt over tid, slik Wolves har gjort, har fansen og tilhengerne lov til å glede seg stort over den suksessen som foregår akkurat nå. Da Wolves rykket opp til Premier League, etter å ha tatt Championship med storm, forrige sesong, kokte det i byens gater i ukevis. Hundretusenvis av mennesker fylte gatene, da to åpne busser sirklet seg fra sentrum til Molineux Stadium, med spillere og støtteapparat, vinkende, jublende og euforiske på taket.

Fotball er viktig for mennesker, uansett hvor i verden du leter. Men kanskje er det helt spesielt i nettopp England, fordi den har betydd så mye, for så mange, så fryktelige lenge? For Wolves-fansen ser det ut til å forandre livet til mange. Billettene til seriekampene selges unna på rekordtid. Kommende søndag, skal 34.300 supportere i hvite eller Old Gold-drakter (Wolves spiller i hel hvit) fylle halve Wembley for semifinalen i FA-Cupen.

Det er forventet at Wolves forsterker troppen ytterligere med flere spillere i sommer, all den tid det blir flere kamper gjennom kvalifisering til Europa League. Innen sesongslutt vet man sluttresultatet av det som fram til i dag – har vært den beste sesongen på lang tid for Wolves.

Fosun er selvsagt på plass Wembley, sammen med Jorge Mendes og et hav av elleville supportere, også disse blant de aller beste på balløya.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves – The Giant Killer!

Wolverhampton Wanderers med kallenavnet, Wolves, er i ferd med å gjøre seg bemerket i toppen av engelsk fotball. For alle...

Lukk