Wolverhampton Wanderers med kallenavnet, Wolves, er i ferd med å gjøre seg bemerket i toppen av engelsk fotball. For alle som har fulgt med lenge, kan de kanskje huske laget med de karakteristiske gull-draktene fra Tippekampens barndom, faktisk den aller første fotballkampen fra England i 1969, som var fra denne deilige klubben i fra West Midlands, mot Sunderland. Wolves -The Giant Killer!

Klubben som ble etablert i 1877 og var med å stifte den moderne fotballen i organiserte former, har fått supportere og fans over hele kloden, mange også fra Norge. Jeg som skriver dette er så til de grader en av dem. Wolves har vært en viktig del av livet, så lenge jeg kan huske. Akkurat nå, er det for aller første gang – uvirkelig og ekstremt fantastisk å se favorittlaget sitt, bedre enn de fleste av de beste. Wolves er utvilsomt blitt The Giant Killer.

La det være sagt, Wolves har utvilsomt påført sine tilhengere haugevis med frustrasjon, tårer og smerte gjennom alt for mange nedturer gjennom sin 142-årige historie. Oppturer også, jada, men i den moderne fotballen, slik vi kjenner den som Premier League fra balløya, har det vært lite å juble for, la oss være ærlige. Nettopp derfor er det kanskje mer gledelig og fantastisk på en gang, at Wolves vinner mot en kaliber som Manchester United – to ganger på 17 dager, og spiller uavgjort på deres drømmeteater.

La meg få ta deg med fra starten av dette eventyret.

Sommeren 2016 kommer Steve Morgan, mannen som kjøpte klubben fra legenden, Sir Jack Hayward i sin tid, til enighet med Fosun International, om et salg av den tradisjonsrike klubben. prislapp 330 millioner kroner. Før dette hadde Wolves vært innom League One, etter å ha rykket ned to ganger, av to mulige. Opp- og nedturer har vært synonymt med denne klubben så alt for lenge. Men så skjedde det endelig noe.

Fosun hadde ambisjoner vi ikke har sett maken til, det endte med at managere kom og gikk på kort tid, helt til Nuno Espirito Santo ble hentet inn av Jeff Shi, øverstkommanderende på Wolves-skuta, som ved hjelp av sin samarbeidspartner, Jorge Mendes, en av de mektigste fotballagentene på kloden, endte de opp med den tidligere Valencia og Porto-manageren, Nuno, som også er en nær venn av nevnte Mendes. Det skulle bli en svært viktig avgjørelse.

Wolves - The Giant Killer!

Ruben Neves Foto: Copyright Vargas12.com

Sammen har eierne, Fosun, Nuno og hans velvalgte stab av dyktige medarbeidere, samt Jorge Mendes, skapt et lag som kan skape problemer for alle, også Manchester City eller Brighton i en eventuell FA-Cup-finale. Det er allerede Cup-feber i byen. Alle de 34300 billettene som ble gjort tilgjengelig for Wolves-fansen, til semifinalen mot Watford 7. april – er revet bort.

Mot Manchester United nylig spilte målvakten, Rui Patricio, som en levende vegg. Kapteinen, Conor Coady, styrte forsvaret og evigunge Joao Moutinho (32) var banens beste spiller, igjen. På topp løp Diogo Jota og Raúl Jiménez skjorta av forsvaret til United, som ikke visste hva som traff dem, særlig i andre omgang var Nunos menn best. Enda de røde hadde opplevd det samme marerittet for få dager siden, vant Wolves fortjent foran 31.300 tilskuere på vakre og støyete Molineux Stadium.

Wolves – The Giant Killer! Har blitt brukt før, men det begynner å bli pinlig lenge siden. Ikke siden åtti-tallet har ulvene kunnet true de aller beste lagene.

Mange eksperter stiller stadig flere spørsmål om Nuno og Wolves, som tross alt er et nyopprykket lag fra Championship denne sesongen. Hvorfor har dette laget nesten ingen skader på spillerne sine? De har tross alt en svært liten tropp på kun 19 spillere, den minste i Premier League. God restitusjon i isbad, mye massasje, mye etter-trening, og mye hvile er noen av årsakene, samt at spillerne er meget godt fysisk trente, gjør at det er svært få skader i Wolves-troppen. Nuno har en bred og god stab som gjør en uvurderlig jobb – før og etter kamp for spillerne.

En bevisst handlemåte for Nuno, er å plukke fleksible spillere som kan dekke forskjellige plasser på laget. Dette vil Nuno fortsette med i neste overgangsvindu som blir meget spennende for Wolves. Det er som kjent mye penger i denne klubben. Romain Saiss, Jonny Otto, Leander Dendoncker, Diogo Jota og Adama Traore, kan alle brukes på flere forskjellige posisjoner på banen, noe som er gull verdt for et lag med få spillere.

At Wolves driver å herjer med de aller beste lagene i Premier League, har skjedd før, men aldri så ettertrykkelig som denne sesongen. Og det er faktisk bemerkelsesverdig å se resultatene gjennom sesongen – Huddersfield er allerede rykket ned, men slo nettopp Wolves, både hjemme og borte. Til og med Cardiff slo Wolves. Nuno og hans menn har tapt sine fleste kamper mot lag på nedre del av tabellen og vunnet mot mange lag fra øvre halvdel. Slik er den moderne fotballen blitt.

Senest på lørdag, tapte Wolves mot lille Burnley, som sloss for livet i Premier League, men det er ikke mer enn noen dager siden Manchester United ble slått ut av FA-Cupen, så igjen i ligaen nå. Det er vanskelig å forstå, for det er lite logisk, eller er det egentlig det? Nuno spiller en type fotball som gjør det enklere å møte lag som ikke ligger tilbake med mange spillere. Wolves liker å ha ballen i laget, kontre raskt med mange spillere, det er vanskeligere mot defensive lag, som ikke tør å angripe.

Heldigvis har Nuno valgt å endre spillesystem fra 3-4-3 til 3-5-2 med bravur, der Jota og Jiménez som samhandlingens menn på topp, har vært en formidabel suksess. På midtbanen ble Leander Dendoncker satt innpå for å hjelpe Neves og Moutinho og vips snudde formen, Wolves begynte å vinne kamper igjen. 3-4-3 ble for forutsigbart i mange kamper på rad.

For å forstå Nunos suksess: Han rykket opp fra Championship med 99 poeng, i mai 2018. I FA-Cupen har Wolves har vunnet mot Liverpool og Manchester United, i ligaen har de slått Solskjær og co. Tottenham på Wembley, og Chelsea hjemme, spilt uavgjort mot Manchester City og Arsenal. Tatt 13 poeng fra de seks beste, har fortsatt syvendeplassen og spiller semifinale i FA-Cupen. Se ikke bort fra at denne spesielle fyren, som henger i glass og ramme over min seng, Nuno Espirito Santo, blir kåret til årets manager i Premier League.

Skulle Wolves vinne FA-Cupen, vil det nok skje. Det holder ikke lenger å klype seg i armen. Alt dette er som et uvirkelig eventyr, en drøm.

Manchester United har gode spillere og taper sjeldent, særlig under Ole Gunnar Solskjærs ledelse. Svært sjeldent og nesten aldri, når de først tar ledelsen. Mot Wolves skjedde nettopp det, de røde tapte, for første gang på 78 kamper – etter først å ha tatt ledelsen med 1-0. Det forteller litt om Nunos kapasitet som manager og hvilke spillere som spiller i Old Gold & Black.

Skulle ulvene lykkes i cupen eller ta syvendeplassen i Premier League, vil det bety kvalifisering til Europa League neste sesong. Den nest beste Europacupen etter velkjente Champions League. Da tvinges Nuno til å øke troppen betydelig for det skal sannsynligvis spilles endel ekstra kamper, sammenlignet med denne sesongen. Pengene er der, spillere rundt om på kloden har utvilsomt lagt merke til The Giant Killer, som vinner mot flere av de beste lagene i England. Wolves kan bli en ettertraktet klubb for unge, gode spillere som vil opp og fram.

Lykkes klubben i å beholde Nuno Espirito Santo, som garantert vil få tilbud fra betydelig større klubber enn Wolves, beholde Ruben Neves, Diogo Jota, signere viktige Raúl Jiménez på en langtidskontrakt fra Benfica, samt forsterke troppen med enda bedre spillere i sommer – vil Wolves være en klubb i toppen av Premier League, innen rimelig tid. Målsetningen fra Fosun er klar, nemlig å vinne ligaen innen fem år.

Den aller første tippekampen. NRK hadde monopol på alt, men teknikken var ikke all verden, femten minutter var spilt da bildene endelig kom gjennom, rett etter satte Wolverhamptons, Hugh Curran, inn 1-0 til Wolves, 29. november i år er det nøyaktig 50 år siden, det første målet som ble gjort på norsk TV.

Tusenvis av TV-kamper senere, Wolves skaper igjen overskrifter og vil kanskje briljere på skjermen lenge, nettopp som den gang.

Wolves er definitivt tilbake, en drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse!

Øyvind Teige for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen kjendis – ny programleder, ny gård!

Farmen kjendis er et av de mest populære TV-programmene som finnes. Nå fortsetter TV2 sin suksess med enda en sesong...

Lukk