Slanking står på programmet for de fleste når vi skriver et nytt år. Igjen er treningsstudioene smekk fulle av treningsvillige, men overvektige nordmenn som ønsker å bli sunnere og friskere.

De fleste vil dessverre ikke lykkes, fordi de ønsker å ta av alt med en gang. Det er som kjent umulig.

Skal du lykkes med ditt mål ved vektreduksjon, bør du trene lett og spise riktig. I starten. Etter hvert, kan du øke treningsmengden og fortsette det kloke kostholdet.

Her kommer noen gode råd på hva som er riktig kosthold for deg som ønsker å bli tynnere og sterkere.

Les også: Ja-mat og nei-mat – sliter du med å velge?

Man kunne ha skrevet at du bør spise mindre og oftere, mindre sukker og trene mer, så ville alt være såre greit, men det er kanskje ikke nok. Mer fisk, mindre bearbeidet kjøtt som pølser og farsemat, er også endel av ditt nye liv.

Middelhavskost kan bidra til å redusere midjemålet, øke mengden av ”det gode kolesterolet” HDL, redusere skadelig høyt nivå av triglyserider, senke blodtrykket og redusere hyppighet av insulinresistens.

Forskning.no

SalmonCreative Commons License

Camilo Rueda López via Compfight

Salad

Teddy Kwok via Compfight

Makter du å dreie kostholdet inn på mer Middelhavs-rettet kosthold, vil det gå deg godt, særlig rettet inn mot en bedre helse. Det er lett å gape over for mye, når man er vant til å spise mye og ofte, og endre det til å spise sunnere, mindre og oftere.

Din forbrenning trenger drivstoff. Mange spiser for få måltid, men spiser da for mye, når maten først står på bordet. Apropos på bordet; kjelene skal ALDRI på bordet. Ta til deg maten på kjøkkenet og la kjelene stå. Da senker du risikoene for å ta den neste tallerkenen, som ofte er den ene for mye.

Her er våre tips til ja-mat:

 • Linser, nøtter og rent vann
 • tørket frukt,
 • Go & Mager-produkter
 • Fisk, som middag, men også som pålegg
 • Havregrøt
 • Frukt og grønnsaker, særlig rotgrønnsaker
 • Egg, kalkunfilet og kylling også som pålegg, fjærkre
 • Grovt brød med fiber, knekkebrød, frokostblandinger med nok fiber
 • Raps- og olivenolje
 • Tran
 • Blåbær, melk med tilsatt D-vitamin
 • Hvitløk, rødvin
 • Tenk proteinrik mat, hvitt kjøtt og f.eks fullkornsprodukter også som pasta

Diabetes 2 øker i Norge. Dette er en sykdom som ofte er kostholdsrelatert som en livsstilssykdom. Dette kan du gjøre noe med, uten medisiner etter hvert. Men da bør du kombinere riktig kosthold med regelmessig mosjon eller trening.

Les også: Middelhavskost – veien til et sunt liv!

I Norge har vi god tilgang til ferske råvarer og kortreist mat som gir god helse. Frukt og grønt samt nok fisk er bevist å være helsebringende. Du kan gjøre endringer for deg selv, spesielt på lang sikt – om du velger å gjøre det nå og holde det.

Riktig kosthold er dessverre ikke nok alene.

Man bør vite at trening og mosjon har god virkning på å forebygge sykdom, spesielt vedrørende hjerte- og karsykdom. Nok søvn og mindre stress har også god virkning på helsen over tid. Dette ser man spesielt i områdene ved Middelhavet, hvor innbyggerne gjennom generasjoner har vært i fysisk aktivitet ved å gå mye og ofte.

Kombinert med et kosthold bestående av olivenolje, mye ferske grønnsaker, frukt og fisk – er ikke hjerte og karsykdommer særlig utbredt. I f.eks Hellas, Italia og Spania, drikker man også rødvin til måltidene, i moderate mengder, noe som kan være med å gi bedre helse.

Du vil uansett ikke overleve, for vi skal jo alle dø, før eller senere. Men enn så lenge, kan du få et rikere og sunnere liv, med å velge riktig kosthold, kombinert med nok mosjon. Du har vel mye å leve for ennå?

Bruk hodet, spis riktig og bevege deg masse. Det er nøkkelen til et rikt og sunt liv.

 

Vargas

 

Tags: død, Ja-mat, kosthold, liv, middelhavskost, mosjon, trening

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves – en døende ulv?

Hva er galt med Wolverhampton Wanderers? Laget fra West Midlands, best kjent som Wolves, har alle forutsetninger for å spille...

Prisbevisst? Siste sjanse til billig-handel av mat

Vi går mot 2017 med et smell om få timer, og skal du hamstre billig-mat, kalkun til halvpris eller surkål...

Lukk