Gir du penger i julegave?

Gir du penger i julegave? Noen mener at det er upersonlig og lite smart å gi penger i en konvolutt under treet. Men hva er egentlig forskjellen på å gi penger, mot det å gi gavekort til nærmeste kjøpesenter? Det går jo ut på det samme prinsippet. Vi foreslår å heller sette penger i et indeksfond, om penger skal være en del av julegaven.

Estimated reading time: 4 minutes

Penger

På den måten har du lagt til rette for at pengene kan blomstre. Svært mange nordmenn har oppdaget den beste måten å spare penger langsiktig, gjennom nettopp, indeksfond.

Lest denne? Hvordan kjøper man aksjer på børsen?

De yngste barna som ikke ennå skjønner verdien av penger, kommer selvsagt til å hyle seg både svett å rød om de skulle få en konvolutt med papirlapper oppi. Skikkelig nedtur. De litt større barna, som alltid trenger penger til et eller annet, men som aldri har fem flate øre, elsker den hvite konvolutten – med aller helst masse sedler.

Julegaver hører til vår juletradisjon, og den bør følges. Allikevel er det lett å bli for ivrig med innkjøpene, slik at pengene forsvinner litt vel rask, og lenge før neste lønning. Det er det opp til deg selv å holde styr på. Med enkle grep kan pengen vare lenge. Sett opp budsjett og ikke bruk kreditt.

Gir du penger i julegave? Det kan være en smart gave om den kommer som indeksfond. Verdier er veldig fint å få, men best om de allerede står i banken.

Indeksfond

Om du velger å gi penger i julegave så er det selvsagt din avgjørelse. Men tenk over hva som er smartest. Uansett alder så er penger satt i et indeksfond en smart gave å gi. Pengene står der og gir deg avkastning på renter, og etter hvert, renters rente. Noen vil bli rik, på sikt.

Gir du penger i julegave?

Indeksfond er en trygg måte å spare på, selv om også fond kan gå ned inn i mellom, så er det mer vanlig at disse stiger i verdi. Fra 1. april 2022, senker Nordnet prisene på plattformavgiften, fra 0,30 prosent til 0,19 prosent.

Står det penger på ønskelisten hos barna, gode venner eller familiemedlemmer, er det etter vår mening helt greit å gi penger – i hvert fall i form av en investering. Vårt beste tips er å gå sammen med andre. Venner eller familie og bli enig om en sum alle kan gi til den som ønsker seg penger. Da blir det mer i potten til sammen.

Kvalitet framfor kvantitet

Fordelen med å få penger er at man kan handle nøyaktig det man ønsker seg, eller man kan spare til det som står først på ønskelisten. Om man får cash. En annen fordel er januarsalget. Det er mange varer som blir satt ned mange prosent rett over nyttår. På salget kan man få varer helt ned i 50% avslag.

Fordelen ved å motta indeksfond i gave, er at det kan bli så mye mer. Pengene renter seg, man kan fylle på når det passer seg. Og Man har en verdistigning som går langt over det man under normale omstendigheter får i banken. Et indeksfond kan lett gi deg 20 -30 prosent avkastning per år. I banken får du neppe tre prosent.

Julegaver er det viktigste med julen for mange, spesielt de yngste. Gir du penger i julegave?

Allikevel kan det bli for mye av det gode. Om ungene får en gave å åpne opp hver eneste dag fra 1. desember er det ikke så rart at det fort kan bli for mange gaver å pakke opp – inne dag 24. La heller barna få færre gaver, og heller litt dyrere, kjøp sammen med andre i familien, så er det kanskje mulig å få plass til alle gavene rundt juletreet. Det utvilsomt bedre med kvalitet enn kvantitet.

Lest denne? Slik handler du trygt og billig på nett

Vær raus i julen

Jeg kjenner en mann som er ganske gammel. Han husker godt sin barndoms jul, og det beste han husker var en helt spesiell gave. Det var en bil i papp som han hadde et helt år før den gikk i oppløsning. Den fikk han av sin bestefar. Tidene forandrer seg. Kanskje særlig de siste hundre årene.

Tiden går, slekt skal følge slekters gang. Julen er en høytid vi har godt av å roe oss ned i. Det er mørkt og kaldt de fleste steder i landet. Den beste gaven for mange er å få være sammen med de man er glade i. Gir du penger i julegave? Det kan være en smart gave om den kommer som indeksfond.

Husk på de som ikke har så mange, og vær raus. Åpne opp din private “storsal” til de som er mest ensom, de gamle og syke. Gi derfor av det lille du har, del godene, men ikke la handelsnæringen lure deg. De gjør nemlig alt de kan de neste ukene.

Om du ikke kan eller vil gi penger, så gi håp. Drømmer er gratis.

God advent!

Vargas

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

Slik tjener du penger i aksjemarkedet uten å ta for mye risiko, da kan du tjene mye penger. Men det er de som tør å ta noen sjanser, lese seg opp og være så godt forberedt som mulig – som tjener mest penger. Er du av den tålmodige typen, er litt nerd når det kommer til detaljer og orker å lese mye tekst. Da kan daytrading være noe for deg. Og det kommer vi tilbake til.

Estimated reading time: 6 minutes

Kahoot

Disclamer: Vargas12.com drives av Øyvind Teige, har flere av aksjene som omtales. Dette er ment som informasjon og ikke en anbefaling om kjøp. Du risikerer å tape penger du investerer i aksjer, som omtales i denne artikkelen.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Vi har fulgt magefølelsen og Norges beste forretningsmann, Kjell Inge Røkke i mange år. Og har valgt å investere i noen få av hans selskap. Det har gitt litt gevinst og litt tap. Men også et håp for framtiden og det grønne skifte.

Mest tap har vi på den berømte Kahoot-aksjen, som slett ikke er en Røkke-aksje, men vi kjøpte den fordi “alle” andre gjorde det. Men vi kjøpte når den var på 90 kroner. Nå er samme aksje verdt ca 50 kr. Sånn kan det gå. Drittkjøp av en drittaksje, kanskje? Men Kahoot som selskap er unikt, derfor sitter vi trygt i den aksjen.

Om ett år kan Kahoot være verdt 30 kroner eller 130 kroner. Det er det som er så spennende med aksjemarkedet, det svinger hele tiden. Men Oslo børs, stedet for norsk handel av aksjer, har steget med 23% i år. Og har satt all time high-rekorder 44 ganger gjennom året.

Så vi burde ha kunne tjent mye penger. Men det har vi altså ikke. Ikke ennå.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet, ved å tørre å ta sjanser, gjør god nok research, og satse nok penger. Vi har ikke investert mye, men litt og bygger stein på stein, uke for uke.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

REC SILICON

Vi satser vår lit til Kjell Inge Røkke og hans team av fantastiske fagfolk.

Derfor har vi investert penger i REC Silicon, som skal produsere silikon-dioder, til bruk i elbil-batterier. Røkke eier to fabrikker i USA, en fabrikk i Washington, Moses Lake-facitilies, er foreløpig stengt. Og en annen som går for full maskin i Butte, Montana.

Med Joe Bidens grønne skifte, en økonomiske hjelpepakke på flere milliarder dollar, og satsning på fornybar teknologi. Er det håp om at denne fabrikken i Moses Lake, skal åpne igjen.

Da vil REC Silicon være med på en nyvinning det amerikanske markedet ikke har sett maken til. REC Silicon produserer også silangass og svært ren polysilicon, til bruk i solcellepaneler. REC har lenge vært en favoritt blant nordmenn, men nå står aksjen i et veiskille, det er enten eller på bakgrunn av Bidens økonomiske storsatsning.

Men det er skygger i horisonten. Fordi Joe Biden må få med seg senatet, både demokratene og republikanerne på denne omstillingen. Foreløpig ligger avtalen i hendene på politikerne som ikke blir enige, avtalen har blitt utsatt og utsatt.

Et vedtak som vil, ved enighet og gjennomføring, føre til at mange amerikanere kjører elbil, om få år. Tenke seg til.

REC Silicon ASA is a leading producer of advanced silicon materials. Supplying high-purity polysilicon and silicon gases to the solar and electronics industries worldwide. REC Silicon is helping energy and technology providers worldwide. To shape the future with its advanced silicon materials

REC.silicon

Aker Horizons

Aker Horizons ble børsnotert 1. februar 2021 og steg umiddelbart på børs fra start, før aksjen ble halvert. Slikt skjer ofte når nye selskap etableres, at det stiger fra start på masse hype og positiv omtale – før det faller til normale standarder.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet

Det er ventet at Kristian Monsen Røkke (38) som er Chief Investment Officer i Aker ASA, og som sjef Aker Horizons. Vil forsøke å bli like suksessfull i forretningslivet som sin far. Nye selskap vil alltid bruke tid før de tjener penger – derav store svingninger i aksjekursen.

Aker Horozions er paraply-selskapet til Akers enorme, grønne satsning. Og har derfor Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture, Aker Clean Hydrogen og REC Silicon i sin portefølje. Samt at Aker Horizon kjøpte fornybar-selskapet, Mainstream Renewable Power, tidligere i år.

Nylig la Aker Horizons fram tredje kvartalstall og planer for framtiden. Her kom det fram at selskapet skal bygge en stor elbil-batteri park i Narvik. En satsning som i første omgang vil koste 200 millioner kroner.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet. Man kan satse penger på selskap som skal tjene mye penger i framtiden.

Utbytte

Eller legge pengene sine i selskap som allerede tjener penger og deler på fortjenesten i form av utbytte. Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene.

Lest denne? Kan du skape ditt eget drømmenes teater?

Aksjonærer som eier aksjer i trygge og store selskap, bruker utbytte til å reinvestere pengene i enda flere aksjer. Ergo tjener man stadig mer penger. Disse selskapene har mer stabile aksjer enn aksjene i mindre selskap som er volatile. At de svinger opp og ned, ofte kalt Lotto-aksjer.

Selskap som Equinor, DNB, AkerBP, Telenor, Norsk Hydro, YARA og Salmar, tjener milliarder av kroner per år. Derfor koster det mer for hver aksje i disse selskapene, enn for mindre og nye selskapene – som driver innenfor det grønne skifte. Altså framtidens aksjer.

Man kan godt si at det er tryggere å kjøpe aksjer i ‘safe’ selskap, men for å være trygg(ere), bør man heller investere i gode fond. Som kan gi fantastisk avkastning per år, om man plukker riktig og har nok penger å investere.

Tradere

Daytraderne, de som lever av å kjøpe og selge aksjer innen en kort tidsintervall, tjener store summer, ofte. På volatile aksjer. Men de taper selvsagt også penger fordi det er så vanskelig å vite eller forutse markedet. Hvorfor? Fordi det er så mange ulike faktorer som spiller inn på om aksjemarkedet går opp eller ned.

Oljeprisen påvirker verdensmarkedet, Wall Street påvirker verdensmarkedet og rentene påvirker markedet ute og hjemme. Dette sitter tradere og overvåker kontinuerlig, ja, det er jobben deres fordi de har tjent seg rike allerede. Og behøver ikke å ha en annen inntekt enn å trade.

Slik tjener du penger i aksjemarkedet, om du tør å ta sjansen på aksjer som har stort potensiale. Som f.eks Eirik Bakke (24), som ble styrtrik etter å ha blitt coronapermittert. Eirik fra Lillehammer skrapet sammen 300.000 og kjøpte Tesla-aksjer, som ble til 2 millioner kroner i fortjeneste. Et bevis på at det er mulig for vanlige folk, også.

På ett år har Tesla-aksjen steget med 145% og koster nå $1038 – per aksje. Som er 8734 kroner ut i fra dagens kurs. For 1 aksje, ja! Teslas eier, Elon Musk er verdens rikeste mann. En unik grunder som startet og driver fortsatt, elbilprodusenten Tesla og romfart-selskapet SpaceX.

For å bli rik i aksjemarkedet må du ha penger til å investere, men først må du lese. Lese mye og riktig. Så kan du begynne å kjøpe riktige aksjer. Og du bør kanskje tørre å ta litt risiko? Det gjør i hvert fall vi.

Lykke til!

Vargas

Slik sparer du penger på strøm

Slik sparer du penger på strøm som gjør hverdagen enklere. Du bør gjøre alt du kan for å få ned strømregningen din, eller gå personlig konkurs. Vel, det er aldri registrert dyrere strøm i Norge noen gang, for alle som bor i Sør- og Østlandet. Men med enkle grep, er det håp for din strømregning.

Estimated reading time: 4 minutes

Strømleverandør

Mange benytter seg av gode tilbud fra ulike strømleverandører, men her er det viktig at du vet hva du gjør. Og leser alt med liten skrift og ser etter smutthull fra strømleverandører, for de ønsker også å tjene penger. Klarer de å lure deg, så kan det hende de gjør det.

Lest denne? Slik kan du bli rik online

Det er utvilsomt en vanskelig bransje og en jungel av ulike seriøse, og useriøse strømselskap. Dessverre.

For at du ikke skal måtte bruke for mye penger på strøm, bør du gjøre det du kan for å bruke mindre. Det finnes nemlig en hel haug med muligheter. Om rentehoppet som bankene venter på, kommer, vil den kommende vinteren bli din dyreste – noen gang. Garantert.

Det er ventet at mange i Sør-Norge vil måtte betale 2-3000 kroner mer i strøm, per måned. Og en renteøkning vil ofte komme på 1000 kr per måned, alt etter hvor stort boliglån og renter man har. Her bør du ta grep, på det du kan få gjort noe med.

Sparetips

Husk at du kan få tilskudd fra ENOVA når du investerer i visse strømsparende tiltak, f.eks. installasjon av solcellepanel, vannbåren varme eller luft til vann-varmepumpe. Dette gjelder i hovedsak tiltakene under overskriften “Store investeringer”.

Strøm.no
Slik sparer du penger på strøm

Lite vann i vannmagasinene grunnet lite nedbør og lite vind over tid, samt eksport av norsk strøm til Europa, gir dyre strømpriser. La oss nevne i fleng, for å gi deg bedre økonomi. Om rentehoppet som bankene venter på, kommer, vil den kommende vinteren bli din dyreste – noen gang.

Slik sparer du penger på strøm:

 • Monter sparedusj
 • Fyr med ved
 • Monter varmepumpe
 • Reisolere vegger og tak
 • Spar det du kan på varmt vann
 • Reduser gulvvarme på alle rom
 • Juster temperaturen i alle rom du ikke oppholder deg
 • Kle på deg – juster varmen i stua, tenn lys
 • Bytt ut vanlige lyspærer med LED-lys
 • Slå av lys i alle rom du ikke oppholder deg
 • Effektivisere tilberedning av mat
 • Velg riktig strømleverandør
 • Jo mindre strøm du bruker – jo mer sparer du

Sparing

Å spare penger i egen privatøkonomi er egentlig enkelt. Om man vet hva pengene går til. Når man står med bankkortet i hånden og skal betale hva det måtte være. Bør man tenke seg godt om – hver gang. Slik sparer du penger på strøm.

Lest denne? Nordmenn elsker Wall Street med god grunn

Trenger jeg jeg virkelig denne baguetten, denne sjokoladen og denne Colaen til lunsj? I dag også, på den lokale bensinstasjonen? Neppe. Du bør gjøre lunsjen billigere. Smør matpakke til hele familien. Her er det mye penger å spare.

Man må heller ikke lage digre middager med saus, potet og grønnsaker, så kasserollene står og hopper på komfyren – hver dag. Har du en grill, fyr den opp gjennom hele vinteren og spis ute. Det er godt, billig og gøy, også for ungene, å være litt gæren.

Spar strøm og penger der du kan og la hele familien bidra. Man må ikke dusje i tjue minutter for å bli ren.

Privatøkonomi

For å gjøre privatøkonomien bedre i vanskeligere tider er en utfordring. Men med noen grep, vil du klare deg gjennom tidenes dyreste vinter. Her kommer flere gode råd. Ta kontakt med banken, søk om å få rentefrie måneder på lånene, vær ærlig og si at det er litt trangt nå, grunnet dyr strøm. Banken vil forstå.

Slik sparer du penger på strøm, som gjør at du kan sove godt gjennom vinteren uten å fryse.

Trenger dere to biler? Er svaret tja, eller nei, selg den ene. Har dere mye stæsj på loftet eller i kjelleren eller andre steder i huset, dere ikke bruker? Selg unna alt som er overflødig. Løsningen for en forbedret privatøkonomi, ligger i å senke forbruket og øke inntektene.

Kan dere bytte jobb til en som er bedre betalt? Kan dere flytte og bo billigere? Kanskje dere kan ta en ekstrajobb, hver?

Dyr strøm og høyere rente vil komme, men det gjør svært lite om man har penger nok til å betale for seg. Gjerne betale fra overfylte kontoer, fordi dere har vært helt rå til å spare penger. Det er nøkkelen. Ha en streng disiplin på forbruk av strøm og penger.

Lykke til!

Vargas

Kynismen i fotballen er brutal

Kynismen i fotballen er brutal fordi det blir stadig mer tydlige for fansen hva som faktisk er viktigst. Dette voldsomme fokuset på penger. Et overordnet fokus fra eierne av klubbene, spillerne og managerne. Penger, penger og atter penger. Det begynner å bli lenge siden én spiller holdt seg til én og samme klubb, uten få hederlige unntak, fordi vedkommende elsket klubben og ble værende.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lionel Messi

Lionel Messi tar et lønnskutt på 50%, men har til salt i grøten for det, men blir tross alt værende i sitt elskede Barcelona som sliter med økonomien – for Barcelona å være. Men Lionel Messi er unntaket som bekrefter regelen. Han har dette stemplet som blir større for hver kamp han spiller – tidens beste fotballspiller. Punktum.

Jada, Messi har åpenbart blitt rik, men han kunne ha blitt rikere ved å gå til PSG eller andre klubber som “trykker pengene sine selv”, fått en monsterlønn på sitt gode navn og rykte. Men isteden har Messi altså vært lojal gjennom hele karrieren i Barcelona. Kudos, Messi.

Men Lionel Messi er også den største stjernen fordi han gjennom en eventyrlig karriere har spilt for kun denne ene klubben. Kynismen i fotballen er brutal og den vil vi aldri få gjort noe med, all den tid det er tilnærmet ubegrenset med penger i fotballen.

Eller hva synes du om at en spiller med moderate ferdigheter, kan tjene 4 millioner kroner – per uke?

Kynismen i fotballen er brutal

Å drømme er gratis

Nuno Espirito Santo kom til England som en ukjent manager som hadde gjort det brukbart med Porto.

Portugiseren tok over lille Wolves som hadde slitt i mange sesonger i bakgårdsligaen, Championship. Året var 2017, det som skulle bli en ny tidsregning for fansen.

Wolves rykket opp til Premier League med stil, på første forsøk. Og resten er historie som endte fryktelig dårlig, særlig for fansen, men kanskje også for klubben og for Nuno selv. Det vil vise seg.

Dreaming is for free” svarte Nuno, da han ble spurt om ambisjonene han hadde for klubben.

Suksessen fortsette etter opprykket. Wolverhampton Wanderers hadde fått rike eiere i Fosun International, et kinesiske konglomeratet med mye penger på bok. I tillegg samarbeider de med Jorge Mendes, agenten over alle agenter, dermed ble toppspillere Wolves bare kunne drømme om tidligere – hentet til West Midlands.

Fansen var i ekstase og forelsket seg i Nuno og hans spillere.

Til Spurs

Nuno drømte om å gjøre Wolves til den storklubben den var på femtitallet og var på god vei, da noen idioter borte i Kina begynte å koke suppe på flaggermus. Det skapte problemer for Nuno og Wolves. Etter fantastiske sesonger som gav Europa League-kvartfinale, semifinale i FA-cupen og 7. plass i Premier League – kom nedturen med Covid-19.

Fosun var ikke happy, fordi etter to maraton-sesonger og fantastiske resultater, endte Wolves på 13. plass i den fjerde sesongen under Nunos ledelse. Takk og farvel. Fansen likte Nuno fortsatt, og de fleste hadde helst sett at den karismatiske portugiseren fikk en femte sesong, men Fosun skal jo tjene penger.

Det gjør man ikke fra 13. plass i Premier League. Kynismen i fotballen er brutal og jævlig – rett og slett. Drømmen som Nuno hadde skapt med fansen ble til slutt et mareritt. Managere og eiere kommer og går, men fansen består. Det er den moderne og kyniske fotballen.

Nuno var nemlig ikke dårligere enn at Tottenham Hotspur valgte å hente hans tjenester.

Sparking for enkelt

Wolves sparket Nuno og hentet en ny manager fra Portugal i Bruno Lage. Om Nuno var ukjent er Lage minst like lite merittert. Han tok riktignok ligagullet med Benfica i 2019, men kunne da velge blant landets beste spillere, blant andre Rafa Silva og Joao Felix på laget.

I Premier League kan Bruno komme til å slite med det spillermaterialet han har til rådighet i dag.

Fosun er ikke villig til å bruke like mye penger som da Nuno kom til klubben, fansen er allerede utålmodig fordi mange ville se Nuno fortsette og kan ikke se hvilke spillere som kan løfte Wolves til det nivået de hadde.

Fosun vil altså ha progresjon i resultatene, tjene mer penger, bruke mindre penger og helst ha fornøyde fans. Det siste er neppe særlig viktig for kineserne, fordi det er å tjene penger på Wolves. Og det er deres fulle rett, men du verden så kynisk det framstår.

Å sparke en trener eller en manager for å få raskt sportslig suksess etter en tid med dårligere resultater, ligner på å pisse i buksa for å holde varmen. Den planen virker ikke særlig lenge. Særlig i England er dette et velkjent, men patetisk forsøk på endring. Men det skjer også ettertrykkelig i Norge.

Kåre Ingebrigtsen

Brann sparket Kåre Ingebrigtsen for manglende sportslige resultater, i den tro at neste trener vil gjøre jobben bedre. Det kan hende, men Ingebrigtsen kunne også lykkes med litt mer arbeidsro.

I Rosenborg hadde Kåre vunnet det meste, både som spiller og trener, men fikk sparken av Norges mest inkompetente sportslige leder i Ivar Koteng. Koteng studerte kun bunnlinjen og ikke på utviklingen fotballaget Rosenborg hadde. Ergo fikk Ingebrigtsen sparken. Tabbe.

Sparkingen av Ingebrigtsen i Rosenborg havnet til og med i rettsapparatet, fordi Ivar Koteng ikke har peiling på å behandle folk med respekt, og han er sportslig leder av Norges største fotballklubb. Ubegripelig.

Hadde Ingebrigtsen og hans assistent, Erik Hoftun fått fortsette i Rosenborg ville trønderklubben vært det flaggskipet de var i mange tiår tidligere under Nils Arne Eggen.

Ivar Koteng har ødelagt Rosenborg Ballklubb, fyren er milliard innen eiendom og burde holdt seg til det. Og ikke hatt et verv i klubbfotballen, vi mener at Ivar Koteng er en kynisk amatør, en skam for RBK og Trondheim by.

Manglende kompetanse

Vi sitter å ser på at Sverige, Finland og Danmark kan hamle opp med de største og beste i Europa i EM. Men hvor er NFF og Norge plassert i denne sammenhengen? Ikke engang på fotballkartet.

Norsk fotball blir gjort til latter, ikke bare for å være akterutseilt på internasjonalt nivå, men også blant toppklubbene.

Årsak: Manglende kompetanse på å drive en fotballklubb profesjonelt, manglende kompetanse på riktig og nok trening. Både på A-lags nivå, men også på aldersbestemte lag og landslag. Den norske fiaskoen er et faktum og de sportslige lederne må få mye av skylden.

Kynismen i fotballen er brutal og ødeleggende, både på kort og lang sikt. Både på klubb- og landslagsnivå. Skal Norge som landslag løfte seg, må Ståle Solbakken ha fagfolk i alle ledd, inkludert på toppen i forbundet. Der sitter pampene som tror – og ikke vet. De må åpenbart vekk.

Også klubbene må ansette profesjonelle ledere som driver klubbene på daglig basis, deretter proffe sportslige ledere og trenere. Først da kan man forvente gode nok resultater. Det hjelper ikke å sparke treneren i håp om at klubben blir bedret drevet.

Vargas

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer. Feriepengene er på vei og de fleste av oss har fått igjen en slump på skatten. I tillegg tjener vi godt hver eneste måned – de fleste av oss. Etter ett helt år i dvale uten muligheter til å bruke særlig med penger, står vi ovenfor en sommer der mange vil bruke mye – om ikke alt. Og hvorfor skulle vi ikke det?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Europa

Ja, da, vi vet at det er endel som fortsatt er permittert, oppsagt eller av ulike årsaker ikke har så mye som de gjerne skulle ønske. Men de aller fleste med jobb og en vanlig arbeidsinntekt (gjennomsnittslønna er på ca 623.000 kroner) har bedre råd enn på veldig lenge. Dette kan, om vaksineringen av befolkningen opprettholdes og smitten er under kontroll, bli den beste sommeren for mange. På veldig mange år. Endelig.

Vi skal kunne få lov til å begynne å reise langt, ikke bare i eget land, men faktisk også ut av landet. Til Europa, USA, Asia og så langt sør vi bare ønsker, om smitten ved destinasjonen er under kontroll, selvsagt. Vi må åpenbart fortsatt lære oss å ta forhåndsregler, noe vi har blitt jævlig bra på i dette landet. Og nå, ved inngangen til sommeren 2021 – har de fleste av oss så mye penger at vi kan reise nesten hvor som helst.

Lest denne? Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen

Fortsatt er det noen som ikke har lært, men sliter med inkassoer på julegavene de kjøpte i fjor eller året før. Disse menneskene er det dessverre uansett ikke håp for. De vil ikke forstå eller lære av egne feil fra flere år tilbake. De tror penger vokser på trær og at de kan bruke bankens penger uten at disse må betales tilbake. Det er dumt det. Det er disse personene du møter på “Luksusfellen” i neste sesong.

De som ikke forsto hvor pengene ble av.

Maldivene

Vi andre som vet at det kun er god planlegging, strukturert økonomi, sparing og selvdisiplin nok til ikke å bruke mer enn man har råd til. Det er vi som nå kan pakke snippesken og reise til Maldivene og drikke paraplydrinker og leve livet. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – og vi fortjener det virkelig.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Skjønt, det er ikke all forunt å reise helt til Maldivene av ulike årsaker. Kanskje blir det biltur med svigermor, i år som i fjor, i baksetet mellom to grinete unger som har blitt bilsyk av is. Biltur(er) må planlegges til de minste detaljer. Det som skulle bli en hyggelig sommerferie, kan her bli en felle det er vanskelig å komme ut av på tre uker – du er herved advart.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – penger som har stått urørt på konto i femten måneder. Fordi pandemien har herjet i verden over. Som nå gjør mange av oss nordmenn reise-kåte og klare. Klare til å se noe annet enn hjemmekontor og de samme veggene, uke inn og uke ut.

Mange av oss har med rette, vært Livredde for å dø av dette ukjente viruset. Covid-19, som kan stjele lungekapasiteten din – like lett som en spansk lommetyv stjeler lommeboken din.

Lest denne? Sommerferie i Norge – igjen?

Detaljene

Ingen vet hvor haren hopper, i vet, kanskje heldigvis, svært lite om framtiden. Men det å planlegge langsiktig, kan være et godt råd for alle. At man faktisk gjør som de sier i reklamen for KLP, nemlig planlegge for dagene som kommer.

Husk at ingen vet sikkert hvor lenge krisen er her. Om du ikke er permittert eller oppsagt nå, bør du tenke det verste, kanskje særlig hva økonomien angår. Hva er din husholdnings smertegrense? Hvor langt kan dere klare å presse ned forbruket? Hvor mye klarer dere å spare? Og hvor lite kan dere faktisk leve for, og må man reise langt i sommer for å få det fint? 

Verden vi lever i er uansett endret til et ukjent scenario vi må føle oss fram i. Vi kan være ute av den verste krisen i løpet av sommeren. Eller vi må forholde oss til Coronakrisen og smittefaren i lang tid, til tross for at mange blir vaksinerte. Det gjør at stadig flere nordmenn vil kunne få økonomiske utfordringer de ikke kjenner i dag. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – noe bør kanskje settes av til uforutsette utfordringer.

Ikke glem å nyte late sommerdager av den grunn. Det vil helst gå bra med oss.

Husk å logge på Reiseradioen, den starter lørdag 19. juni.

God sommer!

Vargas

Taper penger på lojalitet til banken

Taper penger på lojalitet til banken din, fordi banken er kynisk. Banken er ikke din venn, selv om du ser deg selv som avhengig av å få boliglån. Du har et ess i ermet som du kanskje ikke benytter deg av. Om du ikke får en god rente nå, vil de kommende renteoppgangene bli svært dyre. Nå haster det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kontakt banken

Banken skal først og fremst tjene penger på alle kundene sine. Det bryr ikke at du ikke skal få et tilbud du kan leve med. Har du egen bolig, eiendom eller leilighet, så bør du presse banken skikkelig for de beste betingelsene. Da bør du først og fremst vite hva du skal kreve.

Sett deg inn i hvordan rentenivået er på markedsrentene på boliglån der du bor. Ring og snakk med de bankene du mener kan gi deg et godt tilbud. Vit hvor mye lån du har, hva huset ditt er verdt og hva du kan være villig til å betale i lån. En telefon til riktig bank kan spare deg for mange tusen kroner i året.

Lest? Kan ikke kvinner gi økonomiske råd?

Boliglånsrenten er historisk lav, men det er signaler om at rentene skal opp både én og to ganger i løpet av året. Har du et lån på tre millioner kroner, så vil du merke det på lommeboka når rentene stiger. Presser du banken allerede i dag, vil du kunne betale mindre i samme periode. Du hr egentlig ikke råd til å la være å ta den telefon, har du vel?

Taper penger på lojalitet til banken

Bankene elsker din lojalitet og vil gjøre mye for å beholde deg som kunde, men vær edruelig når du stiller krav. Bankene ønsker ikke å tape penger, og kan ikke gi deg lavere rente enn det banken kan tåle. Men de fleste bankene har ofte gode margariner og vil la deg få bedre betingelser på lånet, om du ikke har stilt dette kravet på en stund.

Budsjett 

Taper penger på lojalitet til banken er dumt og unødvendig. Mange er ofte mer lojal til banken enn til partneren sin eller fotballaget sitt. Det blir litt feil. Du kan med enkle grep få bedre økonomi ved å kreve de beste betingelsene. Du bør si det rett ut til kontaktpersonen i banken: “Ingen bedre betingelser? Ok, da bytter jeg bank.”

Våre beste tips for en bedre privatøkonomi, er å sette opp et budsjett for en hel måned. På den måten har alle i familien en oversikt over hvilke penger som er tilgjengelig. Har man en felles økonomi, der man tar for seg konto for konto, en for regninger, en for mat og annet forbruk og en siste for boliglån – vil man ha full kontroll og god oversikt. 

Hemmeligheten ligger i det selvfølgelige, å overholde dette budsjettet. Hver måned.

Å vite hva som er husstandens totale inntekt og hva som er de samlede utgifter, er ikke like selvfølgelig for alle. Dette bør du vite for å ha orden på privatøkonomien. Det er faktisk enklere enn du tror, spesielt om begge i husstanden har fast inntekt og man vet hvilke avtaler og tjenester man betaler for.

Ditt ansvar

Taper penger på lojalitet til banken er ditt eget ansvar. Alle bankene har lov til å forsøke å tjene mest mulig på hver eneste kunde de har. Det er jobben deres, det. Ditt ansvar for din egen økonomi, er å følge med på markedet. Setter Norges bank ned styringsrentene, skal de enkelte bankene følge etter. Gjør de ikke det, bør du gi beskjed.

Begynner du å regne litt på hva du kan spare på å få bedre betingelser, vil du kanskje bli overrasket. Dette er penger som går direkte til deg og din lommebok. Sørg for å alltid ha de aller beste betingelsene på dine lån. Ellers er det bankene som tar de ekstra kronene. Det er det vel neppe verdt?

Stiller du krav til banken om å få bedre betingelser og banken sier nei. Bør du allerede ha tatt kontakt med en konkurrerende bank, for å vite hva de kan tilby deg. Er det et bedre tilbud, det er det nemlig veldig ofte, bytter du bare bank. Dette fikser den nye banken for deg – du behøver kun å signere lånedokumentene.

Taper penger på lojalitet til banken, er et typisk norsk fenomen, tror vi. Naivitet, dumskap eller latskap?

Spar penger

Se for deg budsjettet ditt med alle postene nedover XL-arket, den største posten er utvilsomt boliglånet. Det er ikke uvanlig at man betaler alt fra 6000 til 25.000 per måned i boliglån, alt etter som. Da bør man forstå at det er penger å spare på lavest mulig boliglånsrente.

Din bolig er kanskje verdt mer enn du tror, ta kontakt med en eiendomsmegler eller takstmann, få en ny verdivurdering på boligen. (koster mellom 1000 og 2000 kroner) Blir taksten av boligen høyere, (det blir den veldig ofte) så har du et verdibevis som du leverer din bank, for bedre lånebetingelser. På den måten får du lavere rente på din bolig, som igjen gir deg bedre råd.

Når folk tar opp et boliglån, så krever banken at det etableres pant i boligen som sikkerhet. Det betyr ganske enkelt at dersom banken ikke skulle få innbetalt månedlige terminbeløp som avtalt, så har banken krav på å få pengene tilbake ved et eventuelt tvangssalg av boligen. 

Banken bærer derfor minimalt med risiko, med tanke på å tape penger dersom lånet blir misligholdt. Når i tillegg boligverdien har steget i de siste 20 årene, vil heller ikke banken risikere at lånet overstiger verdien på boligen. 

Lav risiko for banken gjør at de kan låne ut penger til en lav rente. Men det er ditt ansvar å spare penger.

Vargas

Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel slik vi bruker kontantfri handel i dag. Eksperter hevder å vite at blockchain er framtiden forretningsmodell. At penger i form av kontanter faktisk blir helt borte. Det vil være nettvalutaen som styrer absolutt alt når vi skal bruke, “penger”.

Blockchain

Kanskje er det for noen, skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Skal bli allemannseie inne noen få år. Faktisk er det ikke lenge før vi alle går rundt med lommeboka på mobilen og betaler for varer og tjenester i kryptovaluta.

Tillit mellom kjøper og selger, uansett vare, er og blir viktig, før, nå og i all framtid. Derfor er blockchain den unike måten å gjøre transaksjoner på. Fordi ingen kan bryte “kjeden” uten at det blir oppdaget umiddelbart av alle involvert. Se video for grundig forklaring.

Lest? Bitcoin Code er svinde – styr unna!

Om få år er måten vi handler på overalt, i butikken, på nett eller ute på reiser – totalt endret. Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel og det er gjennom blockchain dette lar seg gjøre trygt nok for alle.

Blockchain er unikt fordi det fører med seg denne viktige tilliten som aldri før kunne dokumenteres på en vanntett måte som nå. Blockchain lar seg ikke endre av noen parter, kun i framtidige transaksjoner. Derfor er det den beste måte å gjøre en forretning uten å frykte svindel, hacking eller lignende.

Penger generasjon 2

Den bedriften, privatpersonene, banken eller nettbutikken som ikke følger med på utviklingen, vil raskt bli hengende etter. Et kontantløst samfunn er nært forestående, gjør deg vant til den tanken, først som sist.

Forholdet mellom blockchain og bitcoin eller annen kryptovaluta, kan sammenlignes med en smarttelefon og apper. Blockchain er smarttelefonen, og bitcoin er en app som er utviklet innenfor denne teknologien.

Finansavisen.no
Kryptovalutaen er framtidens betalingsmiddel

Kryptovalutane, der Bitcoin er størst, vil i framtiden fungere som penger generasjon 2. Vi vil få en revolusjon større enn den gang vi fikk dette unike og fantastiske verktøyet internet tilgjengelig. Det vil endre måten vi bruker tiden vår – rent forretningsmessig.

Kryptovalutene

Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel, vi vet bare ikke når dette vil bli brukt på daglig basis rundt om i verden. Eksperter på internasjonal økonomi hevder å vite at en voldsom teknologisk endring er nært forestående. Der kryptovaluta blir brukt over alt, som et akseptabelt betalingsmiddel.

Visst du at Tesla-skaper, Elon Musk, verdens rikeste mann, kjøper Bitcoin for milliarder av dollar og lar Bitcoin være et akseptert betalingsmiddel for Tesla-kjøpere. Kryptovalutaene er allerede i bruk, verden over, der Bitcoin har absolutt størst verdi. 1 Bitcoin er i skrivende stund verdt $47.662,17, som tilsvarer 417.000 toner og er all-time-high verdi.

Andre kryptovalutaer enn Bitcoin er Ethereum, Ripple, Dash, Litecoin og Monero – les mer på CMC-markets. For å sette deg inn hva kryptovalutaene og blockchain får å si for din handlehverdag i framtiden. Ulempen med eksempelvis Bitcoin, er behovet for strømressuser for å utvinne disse.

En kryptovaluta er en form for en digital valuta som er laget av en kode, som er utenfor tradisjonell bankvesen og utenfor offentlig tilsyn.

CMC-markets.com

Energiforbruk

Utvinningen av all kryptovaluta er svært kraftkrevende. Datamaskin-landsbyer på mange tusen kvadratmeter, er plassert flere steder rundt om på kloden, disse jobber på spreng – døgnet rundt. For å verifisere transaksjonene, altså blockchains, som ved hjelp av kryptografi, verifiserer bruken av den enkelte kryptovalutaen.

Det er komplekse saker, men ikke vanskeligere enn at det vil være framtidens betalingsmiddel for mennesker på kloden – lenge. Energi-kravet er voldsomt, det er en utfordring som må endres på, så snart som mulig. Energiforbruket er en kollektiv utfordring som må løses.

Vi har en utfordring i å venne oss til at det å kunne bruke kryptovaluta, som et fullgodt betalingsmiddel en god stund. All den tid ingen har “ansvaret” for kryptovalutaene. Vær klar over at kryptovalutaene er et volatilt investeringsprodukter, der verdien kan svinge mye på svært kort tid.

Vær også klar over at kryptomarkedet ikke er regulert innad i EU, der du som bruker eller investor kan risikere å miste alt på på et øyeblikk. Fordi det ikke finnes noen historikk på dine investeringer, kjøp eller salg.

Dette må åpenbart endres før Bitcoin erstatter den norske kronen.

Ønsker du å handle kryptovaluta, bruk Etoro.com.

Vargas

EXIT 2 – Penger, vold, dop og knulling

EXIT 2 – Penger, vold, dop og knulling. Nok engang er det gutta-krutt som skaper de største overskriftene i EXIT. Men anser vi det som ganske selvfølgelig at hevnens time er nær? Er det endelig de forsmådde rikmannsfruenes tur til å skinne?

Ifølge serieskaper, Øystein Karlsen, er denne serien basert på samtaler med mennesker i finansmiljøet, styrtrike finansfolk som ‘går over lik’ for å få det som de vil. Enten det gjelder, sex, dop, penger eller rock’n roll.

Fire kompiser

Det viktigste i livet til finansgrisene er som alltid, penger, vold, dop og sex. Gjerne i ulik rekkefølge, men kun for variasjonenes skyld.

Lest? Gode nyheter i en vanskelig tid

De får det som de vil hver gang, fordi det meste kan kjøpes for penger, fortsatt. Hva kjærester, ektefeller og kjøpte “venninner” har brygget opp for plan, må vi vente å se. Traileren forteller oss at det kommer til å handle om de samme “næringene” – som i den første sesongen.

Heldigvis vil vi bli kjent med noen nye ansikter også. Fantastiske, Anders Baasmo har tatt på seg fin dressen for å bli drittsekk, han også.

Hovedrollen innehas av de fire kompisene som drar med seg hvem som helst i dragsuget, på jakt etter raske penger, mer rus og nye knull.

Kvinnenes hevn

Troverdige og gode skuespillere som Jon Øigarden, Tobias Santlemann, Simon J. Berger, og Pål Sverre Hagen, vil Exit bli presentert på ekte og grundig vis. Som sagt, det kan komme feminine overraskelser i denne nye sesongen. Kvinnens hevn ligger i dagen, hvordan dette blir framstilt er spennende nok.

Kanskje er det fortjent også?

EXIT 2 – Penger, vold, dop og knulling
Bildet er tatt under opptak av sesong 2. Dette bilde er fra en maskerade. 
FOTO: STEPHEN BUTKUS/FREMANTLE/NRK

Vi anbefaler våre lesere og se denne serien og gjøre seg opp sin egen mening, men se godt etter følgende på rollelisten i Exit 2 og deres karakterer.

Marthe Germaine Christensen, som Rebecca. Agnes Kittelsen, som Hermine, og jaggu er det ikke børstet støv av flotte Maria Bonnevie i en av rollene, som? Skurk?

EXIT2

EXIT 2 – Penger, vold, dop og knulling – akkurat som i første sesong.

Den første sesongen av EXIT, hadde svimlende seertall. Det manglet ikke mye på at 1,5 millioner nordmenn satte pizzaen i vrangstrupen da NRK serverte finansfiffens “sanne ansikt.” Det er store forventninger til den andre sesongen, også.

I følge siste nytt og den siste traileren som ble sluppet nylig, tar gutta, og ikke minst kvinnene det hele – enda ett skritt lengre, om det er mulig.

Sesong to er en bekmørk, svært menneskelig, morsom, trist og tidvis bankende gal historie som i likhet med første sesong i majoriteten er basert på sanne historier.

Øysten Karlsen

Lovbrytere

De fleste som ser denne serien, vil helt sikkert tenke seg følgende: “Hvem er det i norsk næringsliv, som lever på denne måten, og ikke minst, er det mulig? Lar det seg virkelig gjøre å bruke mange millioner kroner i uka, på dop, alkohol og horer – og komme unna med det?”

I så fall er det nærliggende å spørre følgende: “Hvem er det i politiet som er så korrupte at disse menneskene får lov til å leve et sånn liv, uten å bli straffet?” Det her nemlig forbudt å slå ihjel folk i Norge.

At store deler av finansindustrien, selv tar avstand fra galskapen i EXIT, finner vi naturlig og det skulle bare mangle. Vi vet med sikkerhet at det finnes to sider av et slikt komplekst miljø. Lovbryterne vet å skjule sine bevegleer, både fysisk og digitalt.

At også endel samfunnstopper tar del i dette miljøet med jevne mellomrom, behøver du ikke være i tvil om.

Underverden

Selvsagt finnes det en “underverden” blant finanseliten i de største byene også i Skandinavia. Spørsmålet mange stiller seg må være: “Hvor galt er det egentlig stilt?”

Mulig det er lov å klemme i seg bøtter med kokain og Champagne, så lenge dette er tilgjengelig, men det er forbudt å smugle det inn i landet og selge det. Det er vel heller ikke innafor å drive hvitvasking og innsidehandel i enorm skala heller.

Det er kanskje slikt man bør forvente i en serie som EXIT 2, all den tid det er næringslivets underverden som skal framstilles.

Da er det på grensen til skremmende, at endel rikinger brenner lyset i begge ender og ender livet sitt med nesen full av kokain. Men det er vel også vel fortjent.

Dessverre er det underholdning god som noen – for de fleste av oss.

“EXIT 2” har premiere 5. mars.

Vargas

10 økonomitips for det nye året!

10 økonomitips for det nye året! Du som har inntekt har bedre råd enn på lenge. Sannsynligvis klarer du å spare mer enn før også, fordi du bruker mindre penger på å reise, men bruker litt mer penger på mat. Fordi du ikke kan reise til Sverige å få maten til halvpris, slik mange nordmenn gjorde før nedstengningen.

Men fortvil ikke, du som ikke har jobb i starten av det nye året, bør få ned utgiftene og sørge for å få opp inntekten. Det kan gjøres på flere måter. Det første du bør gjøre, om du er en av mange som har mistet inntekten din, er å ta kontakt med banken. Spør om du kan fryse deler av boliglånet, eller betale kun renter i en begrenset periode. Det sparer deg for mange tusen kroner, slik at du får hodet over vannet.

Lest? Mindre fett og mer muskler i 2021?

En annen ting du bør gjøre om du har penger på bok, les banken. Da bør du ta pengene ut og heller spare i fond. Det er der du får best avkastning, sammenlignet med bankens renter som ikke gir deg noe tilbake. Sparer du i fond med høy eller middels sikkerhet, vil det gi langt mer enn pengene dine gir deg på sparekonto. Flytt formuen din i dag.

Selg tjenester

Om du er er god på IT, selg dine tjenester på nettet. Er du god til å skrive gode blogginnlegg, la andre bruke din din plattform til sine tjenester. Slik Vargas12.com har gjort i snart 12 år. Vi lar våre kunder legge ut sine artikler, eller vi skriver de for dem, inkludert linker de ønsker skal promoteres. Vips, en god årsinntekt på en spennende hobby.

Her får du 10 økonomitips for det nye året! Helt gratis. Så smart av deg å stikke innom denne bloggen. Hvorfor ikke melde deg på vårt nyhetsbrev? Om det er gratis? Selvsagt!

Er du god på tekniske ting, foto, redigering, filming eller annet. Selg deg selv. Du vet helt sikkert noe, eller har en ferdighet andre kan ha bruk for – bruk det for hva det er verdt. Kanskje du er en jævel på skrive taler?

10 økonomitips for det nye året!

I det øyeblikket dine tjenester er til salgs, har du potensiale til å tjene penger. Mye penger også, om ideen og tjenesten din er unik nok. Men vær tålmodig. Ting kan ta litt tid når det er nytt på markedet. Kanskje har du dyktige konkurrenter, kanskje formulerer du deg feil eller reklamerer i feile kanaler. Se hva konkurrentene gjør og lær av dem.

Kanskje går du med en forfatterspire i magen? Da er det én ting å gjøre, sette deg ned og skrive drømmeromanen. Jo Nesbø er god for 250 millioner kroner, minst. Just saying.

Selg unna bil nummer to

Om du har flere biler bør du selvsagt tenke gjennom hvor smart dette er. Det er faktisk ikke mye som er mindre lønnsomt enn å eie bil. En kan være smart å ha, men du behøver neppe to. Selg unna, reis med kollektiv og spar både miljø og penger.

Sjekk hvilken strømleverandør som er billigst, men les også alt med liten skrift. Strømleverandørenes marked er det markedet i Norge man lett kan la seg lure grunnet en ullent regelverk.

 • 10 økonomitips for det nye året!
 • Skaff deg jobb, gjerne to for å komme deg på rett kjøl
 • Selg unna alt du ikke behøver eller ikke bruker, klær og elektronikk er populært
 • Plasser pengene dine i fond framfor i banken
 • Har du lav nok rente? Hvis ikke, bytt bank, renten bør ligge godt under 2%
 • Lei ut hytta om den ikke er ofte i bruk, lei ut et overflødig rom
 • Si opp trenings-abonnement og andre avtaler om disse ikke er i bruk
 • Gå gjennom privatøkonomien, se hvor du bruker pengene dine, lunsj på bensinstasjon?
 • Sett opp et budsjett for hele måneden og hold deg til dette – det gir deg en god oversikt
 • Refinansiering – ved å slå sammen dyre lån til et større og rimeligere lån
 • Har du nok penger, invester i eiendom. Det gir ingen garanti, men har lønt seg i mange tiår
 • Bruk boligsparing for ungdom BSU
 • Forsøk å legge deg opp en økonomisk buffer – så raskt som mulig

God økonomi ligger i detaljene

Husk at ingen vet sikkert hvor lenge krisen er her. Om du ikke er permittert eller oppsagt nå, bør du tenke det verste, kanskje særlig hva økonomien angår. Hva er din husholdnings smertegrense? Hvor langt kan dere klare å presse ned forbruket? Hvor mye klarer dere å spare? Og hvor lite kan dere faktisk leve for?

Verden vi lever i er uansett endret til et ukjent scenario vi må føle oss fram i. Vi kan være ute av den verste krisen i løpet av sommeren. Eller vi må forholde oss til Coronakrisen og smittefaren i lang tid, til tross for mange som blir vaksinerte. Det gjør at stadig flere nordmenn vil kunne få økonomiske utfordringer de ikke kjenner i dag. 

10 økonomitips for det nye året! Du som er så smart at du har lest helt hit, vil kunne få gratis-råd om din privatøkonomi, flere ganger i måneden. Alt du behøver å gjøre, er å melde deg på vårt nyhetsbrev – her.

Bedre økonomi får du den dagen du innser at det ligger i de små detaljene, hvor mye du faktisk bruker hver dag av uken, hver måned av året. Er du sparsommelig og nøktern, er det mye penger å spare. 

Du vet at det er dyrt å kjøpe lunsj på Circle K, spise middag på restaurant, flere ganger per måned – allikevel fortsetter du å oppføre deg som om du er steinrik. Hvorfor det? Vil du være blakk hele tiden, du? Hvorfor bruke penger du egentlig ikke har?

Det gjelder faktisk å bruke minst mulig, spare mest mulig, noe om kan være enklere sagt enn gjort, for mange.

Vargas

Grensene til Sverige åpnes – spar penger!

Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Tiden der mange nordmenn på det sentrale Østlandet har blitt tvunget til Rema og Kiwi er snart over. Grensene til Sverige åpnes, det vil igjen bli mye penger å spare. Samtlige matforretninger, kjeder og handlesenter står parat.

Lest? Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon!

Tilbudene vil være bedre enn noen gang – så snart Erna gir grønt lys for åpne grenser – tømmes Rema, Kiwi, og COOP Extra-butikkene.

Gled deg. Det er kun snakk om dager.

Mindre smitte

Årsaken til at grensene åpnes snart, er langt mindre smitte i Sverige enn tidligere. Det er Västra Götelands Län som snart har så lite smitte at det er forsvarlig åpne grensen over Svinesund. Det vil få nordmenn til å gå mann av huse for igjen å ta del i Harry-handelen. Endelig er det snart mulig å hamstre flesk, tobakk, vin, sprit, øl, smør, melk, kjøtt og pølser. Endelig er det snart mye penger å spare.

I en rekke gule regioner i Sverige er det omtrent samme smittetrykk som i Norge. At smittesituasjonen i Norge og Sverige blir mer lik, gjør at også flere regioner i Sverige kan åpne opp.

Dagbladet.no

Så kommer spørsmålet det er naturlig å stille: Er det umusikalsk og illojalt av oss nordmenn å handle der det er billigst? Selvsagt ikke. Erna og co kunne ha forhindret galskapen som gjør at 20 milliarder kroner havner i Sverige. Riktig nok på norske bedriftseiere, men det er ikke poenget. Grensene til Sverige åpnes – spar penger!

Høye avgifter

Poenget er at vi nordmenn sitter med lua i hånden og godtar skyhøye avgifter på mat og drikke som er betydelig rimeligere – rett over grensen. Selvsagt reiser vi med beste samvittighet og tømmer Systembolaget, når god spansk, fransk og italiensk rødvin, koster det halve i Strömstad. Den som er uenig kan gå å ta seg en hvetebolle. Stem gjerne Høyre og betale deg ihjel.

Grensene til Sverige åpnes - spar penger!

Allerede er det flere åpne grenseoverganger til Sverige, fordi ‘søta bror’ har fått kontroll på smitten. Her hjemme er det flere byer som sliter, mye tyder på en ny nedstengning. Som igjen gjør mange nordmenn fortvilet, fordi mange enda ikke har fått penger fra NAV siden mars.

Andre er permiterte eller oppsagt grunnet pandemien. Det er først nå, når Erna sammen med helsemyndighetene åpner grensene til Sverige igjen, at man kan spare penger. Mye penger. Både på mat, brus og alkohol.

Selvsagt skal man ta hensyn til faren for smitten. Selvsagt bør man ta alle forhåndsregler og være forsiktig hvor man ferdes. Holde avstand og ikke røre seg av flekken om man kjenner på symptomer. Det er tross alt nær 5000 døde av Covid-19 i Sverige, mot 270 i Norge. Det skal man ta på største alvor. Men nå er tallene i ferd med å snu. Smitten øker i Norge. Den er fallende eller stabil i Sverige.

Spar penger

Vi får kjeft av våre leser på Vestlandet, på Mørekysten og og et godt stykke nordover. Fordi vi hyller de lave prisene i Sverige, som disse ikke kan få tilgang på – like enkelt som oss på Østlandet. Da er det i hvert fall på tide, for alle disse å tørre å ta bladet fra munnen. Hvorfor sitter dere i Bergen, Ålesund, Haugesund og Stavanger og betaler steindyre avgifter på maten dere kjøper?

Lest? Nå har du lite penger!

Hvorfor aksepterer dere epler til 33 kr kiloen? Hvorfor betaler dere 100 kroner per kilo for norsk ost? Hvorfor betaler dere så mye for norsk melk, når alle disse varene koster nær det halve i land rundt oss? Hvorfor betaler dere 400 kr per kilo for biffen? Når den er både mørere og langt billigere i Sverige?

Hvorfor bruker dere så mye tid på å ikke protestere på en regjering – som kaster skattelette etter de rikeste og lar oss vanlige forbrukere betale dyr mat?

Er dere klar over hvor mye vi som handler ofte i Sverige kan spare på én måned? Det er kanskje like greit at dere ikke vet. Nå må dere faen meg skjerpe dere. Gi beskjed, nok er nok, nå må prisene på særlig de sunne matvarene ned. Hva er poenget med at ett eple koster 7 kroner? Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Reis så ofte du kan!

Fisken koster snart mer enn biffen og avgiftene på sukker og alkohol, gjør at vi fortsetter å handle billig. I Sverige. Alle innbyggerne i Norge bør åpenbart legge press på politikerne, men det er lettere for oss på Østlandet å la være. Vi kan bare krysse grensa.

Norske butikker tømmes

Så snart regjeringen velger å åpne opp den viktige grenseovergangen mot Svinesund, vil butikkene i store deler av nye Viken, tømmes for kunder. Vi vet det har vært mange butikkeiere i Halden spesielt og gamle Østfold generelt, som har slitt med omsetningssvikt lenge. Det vil selvsagt bli på samme måte igjen. Folk flest vil jo handle billig mat. Det sier seg selv.

Når Erna og co står og maner til forsiktighet, er det selvsagt smittefaren de peker på. Man skal ikke reise om man ikke må til de gule fylkene eller byene. Da kan man faktisk svare at man må spare penger for å i det hele tatt overleve. Norsk mat er for dyr. Punktum. Det er gyldig årsak til å reise – å spare mye penger på mat.

Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Det er bare å gjøre seg klar. Nå kommer annonsene fra butikkene du ikke har vært å besøkt siden medio mars. Endelig skal det bli mulig å spare masse penger på svenske varer.

Rema 1000, Kiwi, Meny, Spar og COOP klager sin nød over manglende handlekraft fra myndighetene. Med to enklere grep kunne handelslekkasjen på svimlende 20 milliarder kroner vært halvert. En justering på alkoholavgiften og sukkeravgiften, ville gitt et voldsomt løft for norske kjeder og butikkeiere.

Om det skjer? Ikke med den sittende regjeringen. Dessverre. Bruk stemmeretten din!

Vargas

Pin It on Pinterest