Interessert i penger og aksjemarkedet?

Interessert i penger og aksjemarkedet? Vi har ikke fasiten, men kan guide deg på vei inn i en spennende verden hvor du kan tjene penger, mye penger. Men vær på vakt, det finnes alltid risiko i aksjemarkedet. Den risikoen kan du gjøre noe med selv – ved å velge selskap som har penger på bok, som betaler utbytte, og som vil tjene penger i framtiden.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Trading

Vi gir deg vår portefølje helt enders i denne artikkelen, men ønsker at du leder hele før du kommer så langt. Takk for at du følger Vargas12.com. Som du vet, skriver vi for deg.

De fleste er interessert i penger. Særlig om man har alt for lite av dem og ikke råd til noe som helt. Men også de rike med stor formue, har en vilje til å tjene mer penger, helst så raskt som mulig. Dog er det hakket enklere å tjene mye penger raskt, om man har mye å investere.

Les også: Lykkeligere som rik

Daytradere kjøper og selger aksjer innen et gitt tidsrom på bare noen timer eller dager. Mange av disse vet hva de driver på med og har drevet trading i mange år. Vi vil ikke anbefale noen å starte med aksjer ved å trade. Her er det lett å tape mye penger om man ikke kjenner normen.

Du skal ha drevet med aksjer en stund før du kaster deg ut på dypt vann med trading. Kjøper du en aksje som går til himmels de fire første dagene du eier den, og vil ta gevinst, så er det er smart handling. Du har kjøpt og solgt med gevinst, men tradere gjør dette ofte og gjerne med mange aksjer av gangen. Trading er risikabelt.

Nordnet.no

Da vi startet vår portefølje fikk vi en anbefaling om å bruke Nordnet.no som plattform for våre investeringer. Dette er en svenskeid investeringsbank, med også norsk brukerside. Vi kan anbefale å laste ned Nordnet-appen for å ha rask tilgang.

Det aller beste med Nordnet-sidene er at du finner alle svarene på de spørsmålene du måtte ha om markedet generelt eller aksjer spesielt. Vi anbefaler å gå gjennom Nordnet sin aksje-skole, se videoen og skaff deg så mye kunnskap som mulig før du begynner å handle aksjer. Alt er gratis fram til dette.

Når du som ny kunde og bruker av Nordnet.no sine sider, får du handlet aksjer til 1 kr i kurtasje i en begrenset periode. Du betaler kurtasje, som er en provisjon til banken for handelen du foretar.

Da er det lurt å ha porteføljen klar, slik at du får kjøpt flere selskap uten særlig kostnad, annet enn prisen per aksje samt kurtasjen. Etter en måned som kunde vil kurtasjen stige noe.

Interessert i penger og aksjemarkedet?

Bildet er tatt av Sergei Tokmakov, fra Pixabay

Interessert i penger og aksjemarkedet? Da bør du finne en god og seriøs aktør som hjelper deg å sette opp en god og solid portefølje. Forvalterne i DNB, Pareto Bank og Nordnet er de mest vanlige. Men det finnes en rekke aktører i markedet – finn den du stoler på og som du mener er til hjelp for dine investeringer.

Kryptovaluta

Du har sikkert hørt om Bitcoin eller Altcoin? Dette er kryptovaluta som man også bør vite mye om før man bruker penger på det. Kryptovaluta svinger voldsomt i verdi, mange mener å vite mye om særlig Bitcoin og at dette er framtiden. Vi anbefaler alle våre lesere i lese seg opp og gjøre seg sin egen mening.

Vi og mange fagfolk innen økonomi og finans advarer mot denne type investeringer.

Så hva er dette fenomenet du faktisk ikke kan se, ta på eller ha i banken.

Du har faktisk kun en fil, som har en verdi som endres raskt. Bitcoin er en åpen kildekode, en programvare som er fullgod valuta i flere land, men ikke i Norge. Du kan faktisk kjøpe deg en Tesla i USA, om du eier nok Bitcoin. 

Kanskje er det for noen ganskje skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Interessert i penger og aksjemarkedet? Da bør du styre unna kryptovaluta for å minske risikoen i din portefølje.

Utbytteaksjer

De lærde strides, men det er utvilsomt en helt ok måte å tjene gode penger på, å velge solide utbytteaksjer.

Men kun om du kjøper nok aksjer til at utbytte blir betydelig. Usikkerheten er at aksjens verdi kan falle mer enn hva utbytte er på. Og mange selskap garanterer sjeldent for framtidig utbytter – det blir som å spå været for neste sommer.

Ser du flere tiår fram i tid, kan utbytte gi deg renters rente-effekt, som kan gi deg betydelig fortjeneste. Men det krever altså voldsom disiplin. Gevinst på renter er altså like enkelt som det er genialt, det er bare å la tiden jobbe for deg.

Vi vet at det finnes investorer og småsparere som spekulerer i dette med utbytte, på de aller beste aksjene. Altså aksjer i selskap med god og trygg økonomi, som ikke garanterer for utbytte, men som gir utbytte hvert kvartal – mange år på rad.

Vi eier DNBMowiFrontline, Vår EnergiGjensidig Forsikring.

Vårt indeksfond er KLP AksjeGlobal Indeks P, et fond som har sine regioner innen blant annet teknologi, finans, helsevern, konsument, industri og kommunikasjon. Områdene er i all hovedsak i USA og eurosonen og Japan.

De største selskapene i fondet er giganter som Apple, Microsoft, Amazon og NVIDIA. 

Slik blir du millionær. Om du er smart og følger pengene.

Vargas

Første manager ferdig i England

Første manager ferdig i England denne kommende sesongen 2023-2024, før en eneste ball er sparket. Julen Lopetegui valgte å gå fra Wolverhampton bare dager før seriestart. Wolves er dermed i en fryktelig vanskelig situasjon og må ut på jakt etter ny manager. Julen Lopetegui kom inn før jul forrige sesong da ulvene lå sist i Premier League, men berget laget fra nedrykk.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Julen Lopetegui

Årsaken til at spanjolen ikke gadd å fortsette i Wolves var uenighet om spillerkjøp. Og det han mener var brudd på en muntlig avtale han fikk med eierne det kinesiske selskapet, Fosun International. Lopetegui var lovet å kjøpe unge lovende spillere om plassen ble berget, det ble den. Men så, rett etter sesongslutt kom beskjeden, det blir ingen penger til spillerkjøp grunnet strenge regler innen Financial Fair Play.

Klubbene i Premier League må tjene mer penger enn de bruker på spillerkjøp og lønninger.

Les også: Stjernespiss forlater Wolves

Wolves brukte mye penger i januarvinduet som nå tvinger Fosun til å stenge igjen pengesekken i sommerens overgangsvindu. Det ble dråpen for den ambisiøse spanjolen, som har vært sjef for det spanske landslaget, Real Madrid, Porto og Sevilla tidligere.

For vår del, som ser denne støyen, dette kaoset utenfra, virker det som om eierne, Fosun, ikke har peiling. Verken på hvordan man behandler fotballtrenere eller managere med respekt eller driver en fotballklubb. Samtidig kunne Lopetegui har trukket seg allerede etter sesongslutt, når meldingene om ingen kjøp, kom.

Julen Lopetegui had been owners Fosun’s preferred choice to be the manager of Wolverhampton Wanderers for many years, stretching back the best part of a decade, predating when the Chinese conglomerate bought the then-Championship club in July 2016.

TheAtletic with Tim Spiers

Det handler om penger.

Om 56-åringen hadde trukket seg ville han ha gått glipp av egen lønn i en solid kontrakt. Og han hadde fjernet inntektene til alle sine assistenter og hjelpetrenere, som teller seks personer, med solide lønninger de også.

Lopetegui måtte få eierne til bordet for å forhandle en sluttpakke. Fosun kunne ikke lenger sitte å se og høre på en manager som lagde for mye støy i mediene og som kritiserte dem indirekte for manglende ambisjoner. De kom til enighet 8. august om at julen Lopetegui trekker seg sammen med sitt team.

Garry O’Neil

Ifølge kilder i England nær klubben, er det den uerfarne Garry O’Neil som tar over etter Julen Lopetegui som sjef på Molineux før seriestart.

Garry O’Neil berget plassen med Bournemouth i Premier League, forrige sesong, men fikk allikevel sparken.

Første manager ferdig i England

Garry O’Neil for West Ham i 2012 foto: Wikipedia.org

Nå får Wolves en manager som vet at han ikke har noen midler å forsterke laget med. Og at flere av lagets store spillere som Ruben Neves, Joao Moutinho og Rául Jiménez med flere – er borte. Vil det bli en meget krevende oppgave å ta over et lag i fritt fall.

Garry O’Neil er uerfaren, han har bare én sesong i Bournemouth å vise til som manager.

Videre har han nesten 500 kamper som spiller for Englands ungdomslandslag og ulike klubblag. Så O’Neil vet da litt om fotball. Om han blir en kasteball og en nikkedukke for de kinesiske forretningsmennene som forsøker å drive en fotballklubb, er vel allerede skrevet i stein.

Wolves

Under Nuno Espirito Santo, portugiseren som nå bygger et av de store og rike lagene i Saudi Arabia, var Wolves gode. Det endte med 7. plass i Premier League to sesonger på rad og semifinale i Europa League. Men covid fjernet publikum fra stadionene og Nuno begynte å tape kamper. Det måtte ende med avskjedigelse.

En uvane Fosun har fortsatt med siden de tok over den tradisjonsrike klubben i 2016, å sparke managere når ting buttet i mot. Nuno satt lengst med sine fem sesonger.

Etter dette har det bare vært kaos og nesten nedrykk forrige sesong for Wolves, helt til Julen Lopetegui, en manager Fosun hadde ventet på i mange år, kom og gikk etter ni måneder.

Det er en mager trøst for Wolves, men det er stor sjanse for at 9 av de 20 lagene i Premier League, vil sparke sin manager før sesongen er omme i mai neste år. Det er den dystre statistikken, at ca halvparten av managerne må gå i løpet av én sesong.

Om Gary O’Neil er manger for Wolves under Fosuns strenge regime, i mai neste år, har vi dessverre svært lite tro på.

Nå handler alt om én eneste ting for Wolverhampton Wanderers, å berge plassen i verdens tøffeste liga, Premier League.

På benken sitter unggutter hentet opp fra ungdomsavdelingen. Det kan neppe gå bra.

Vargas

Ingen penger til sommerferien? Les!

Ingen penger til sommerferien? Les! Det er håp, du må bare lese hele denne artikkelen og deretter gå til verket. Å skaffe deg en oversikt, sette opp et budsjett og vite hva som må betales og hva som kan kan vente. Husk at alle dine kreditorer ønsker heller å få litt penger, enn ingenting.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Valutakurser

Og kanskje det viktigste – ikke bruk mer på kreditt enn det du vet du kan betale tilbake.

Om du er skikkelig på kjøret, rent økonomisk kan kanskje Luksusfellen hjelpe deg. Det er ikke en fleip.

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge der den norske kronens verdi, må slåss mot annen valuta. Ingen penger til sommerferien? Les, og du vil få gode råd!

Mot de fleste andre, har den norske kronen svekket seg, særlig mot Euro og amerikanske dollar. Til og med mot den svenske kronen, er den norske svakere. 100 norske kroner, koster ca 100 svensk.

Skal du til deilige Danmark i sommer, vær obs, at du får betydelig mindre for pengene. 100 danske kroner, koster ca 155 norske. Da blir det brått dyrere å feriere for en familie på fire, en uke i leid feriehus f.eks. Verdt å tenke over.

for å unngå dette valuta-problemet, kan man selvsagt feriere i Norge. Ingen penger til sommerferien? Les! Det behøver slett ikke bli slik om du tar kloke valg allerede nå.

Hva leser jeg nå, spør du kanskje? Vargas12.com, har jeg aldri hørt om, tenker du sikkert? Vel, Vi har vært online i 13 år og er kommet for å bli. Følg vårt nyhetsbrev her, det er selvsagt gratis. Vi leverer gode økonomiske råd til alle våre lesere, ofte.

Norge

Du har neppe sett alle fjell, daler, sjøer, kriker og kroker i vårt langstrakte, vakre land. Du vil kanskje bli overrasket hvor vakkert det kan være i dalstrøka innafor. Det er faktisk ikke bare Lofoten og Nordland som er vakre perler, gjør deg selv en tjeneste og reis billig i ditt eget land.

Norge er et yndig land du bør se mye mer av, enig?

Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten? Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen? Uansett hvor du skal reise på ferie sommeren 2023 behøver det ikke å koste skjorta. Og du skal heller ikke behøve å ta opp lån for å oppleve minneverdige reiser.

Ingen penger til sommerferien? Les!

Bildet er tatt av alexandermichalek fra Pixabay 

Opplevelsesparker, dyreparker og fornøyelsesparker for hele familien, behøver ikke å koste all verden. Det kan være smart å sjekke ut de forskjellige som passer familien best.

Les også: Ikke la sommerferien bli staten på slutten …

Alt du og ditt reisefølge bør gjøre er å sette opp et budsjett, og vite litt om destinasjonen(e) før man reiser. På den måten kan man sette til side hva man faktisk kan bruke pr. dag på hele reisen.

Langtur

Enten du skal på safari i Afrika, på storbyferie til New York eller Hong Kong, du trenger penger, da er et godt kredittkort din største sikkerhet mot alle uforutsette utfordringer.

Har man en slunken reisekasse, kan en refinansiering være løsningen, hvor man får unna dyre smålån – slått sammen til et større, i god tid før sommerferien. Vips, så sparer man flere tusen kroner per år i renteutgifter.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang. Her kommer noen flere tips, som tilsier at du har penger igjen, når sommerferien er over.

Sparetips

Vi har satt fokus på din lommebok til sommeren.

Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold. Og at du skal kunne besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldri ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå?

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. Online.

Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, enig?

Ikke glem å få inn ekstra penger ved å jobbe overtid eller gjøre tjenester for andre.

Lykke til!

Vargas

Frihet til å velge livet

Frihet til å velge livet framfor å jobbe fra 08:00-16:00 som “slave” for andre. Er også manges store ønske. Å bli økonomisk uavhengig slik at man får et liv i frihet til å dyrke seg selv og egne interesser. Stadig flere har funnet veien ut av å slippe å jobbe seg “i hjel” for andre.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nok penger

Det handler om å være disiplinert, spare så mye penger som mulig – så ofte som mulig. Eller invester de pengene man har, så fornuftig som mulig. De små summene du bruker i kantinen eller på kiosken hver dag – blir store summer gjennom året. Tenk over hva du faktisk bruker penger på – hver gang.

Mange av oss streber etter å ta en god utdannelse slik at vi kan få en god jobb, en jobb man ikke trives i. Deretter skal vi jobbe frem til pensjonisttilværelsen, før vi endelig kan lene oss tilbake og nyte livet, for de som er så heldige å nå pensjonsalderen

NRK.no

Frihet til å velge livet slik du ønsker det skal leves, handler ikke nødvendigvis om millioner av kroner.

Men å ha nok penger til å leve et liv uten forpliktelser til andre enn deg selv. Altså, nok penger til å gjøre det du vil med livet – på egne premisser. Leve av hobbyen din, skrive romanen du alltid har drømt om eller starte egen forretning.

Livet er kort, derfor bør du gjøre det du kan for å bruke tiden din på deg selv, og ikke for at andre skal gjøre seg rik – på din innsats. Tenk litt på det. Du kan jobbe for deg selv og kanskje tjene det mangedobbelte og etter hvert få langt mer fritid.

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

FIRE-movement

Målsetning for stadig flere nordmenn i alle aldre med ønske om et friere liv, handler om økonomisk uavhengighet. Rett å slett pensjonere seg i førtiårene om mulig, ja, kanskje før det også. Det hele er egentlig et stort regnestykke, der man står igjen med så mye penger som mulig.

Du bør tjene mye, bruke lite og spare eller reinvestere overskuddet.

På den måten får du oppsatte midler eller nok penger på bok til å gå av med pensjon. Utrolig, men sant om du er iherdig nok. Det handler som sagt ikke om å bli millionær, men slippe å måtte jobbe fulltid. Men ha frihet til å velge å bruke tiden på seg selv.

The FIRE movement, er en måte å leve på som flere nordmenn trakter etter, forståelig nok. Oversatt til norsk blir The FIRE movement, (financial independece, retire early) finansielt uavhengighet, gå av tidlig. Eller pensjoner deg tidlig.

Poenget med The Fire movement er å lykkes med å bygge en formue, eller gi deg en passiv inntekt, så du slipper å jobbe fulltid for andre. F.eks investere i eiendom og boliger som gir deg en passiv inntekt over tid. Kjøper du en firemannsbolig og leier ut fire leiligheter vil det gi deg et stort overskudd på sikt.

Utgift og inntekt

Regnestykket som må gå opp er såre enkelt. Du må tjene mye og bruke lite. Eller mer konkret, tjene, spare eller reinvestere 25 ganger dine årlige utgifter. Som skal være nok til å pensjonere seg i god tid før man er pensjonist.

Hver klar over at dette kan være mer krevende enn mange tror. Du må avse en hel del ved å spare der kanskje andre vil bruke penger. Dyr bil, svært hus og dyre Sydenturer kan man bare glemme. Det meste skal reinvesteres eller spares.

Poenget med økonomisk uavhengighet handler om å klare seg på de pengene man sparer. Da kan man ikke bruke penger som en “full sjømann”. Utgiftene må ned på et minimum og inntektene må opp. Jo mindre penger du klarer å bruke hver eneste måned, jo raskere kommer du i mål.

Hvis du forsøker å gjøre et eksperiment den kommende uken, så ser du hvor lite du kan klare å bruke. På én uke. Du handler kun det lille du faktisk behøver, så kopierer du bevegelsene uken etter. Og dermed er du i gang.

Utgift og inntekt bør være fokuset – uke etter uke. Brått så er du i mål.

Frihet til å velge livet handler om én ting. Uavhengighet.

Kilde: NRK.no

Vargas

50 ting til salgs

50 ting til salgs. Om du leter på loftet i kjelleren og i garasjen, på hytta i bilen i båten eller i alle roteskuffene. Finner du minst 50 ting å selge til folk som saumfarer nettet for “skrot”. Fordi, det som er skrot for deg, kan være “gull” for andre.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Bøker

Selg alt du ikke har bruk for og som ikke har vært i bruk det siste året. Her er det tusenlapper å hente. Ja, for du har dårlig råd nå. Om ikke så vil du få det i tiden som kommer. Å selge ting og tank på nettet har blitt så enkelt at det kan alle klare.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Til og med gamle bøker, enten de du har skrevet selv, eller andres bøker, selger du ved et par tastetrykk. Og på Bookis.com finner du skatter fra hele Norge om du vil kjøpe eller selge. Anbefales. Ja da, det er vår eminente admin som har skrevet krimromanen “Mildred” og den får du nå nesten gratis hjem i postkassen. Bestill den du også, på Bookis.com, du kan få den signert om ønskelig.

Å ha dårlig råd er dyrt. Derfor ønsker vi å hjelpe våre lesere til en bedre økonomisk hverdag. Ved å gi dere salgs-inspirasjon på nettet. Det er raskt og enkelt og det gir deg klingende mynt i en slunken lommebok.

Alt du behøver å gjøre er å samle alt som kan selges, legge det ut på nettet og sette deg ved telefonen eller mailen. Resten går av seg selv. Du ville ikke tro det, om du visste hva folk er villig til å handle online, om de mener å ha fått en god deal.

Alle pengene du får inn av salget kan du reise på sommerferie for eller betale ned gjeld. Er du smart, bør du reinvestere pengene i noe som kan genere mer inntekt, sett pengene i indeksfond eller trygge aksjer.

50 ting til salgs
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay 

Til salgs

Verden er rar med masse merkelige mennesker som har ulike tilbøyeligheter. Mange tusen mennesker også nordmenn, er villig til å betale mye penger for dine sure sokker. Ja, du leste riktig. Til og med dine brukte truser kan gå som varme hvetebrød, om du finner riktig salgssted.

Les også: Spar mye penger på kloke kjøp

Men når det er sagt, vil vi på ingen måte oppfordre folk til å selge skittentøyet sitt. Men muligheten er der altså, om det skulle knipe med privatøkonomien på sikt. Dessverre kan det aller meste, uansett grenser, selges for penger – ser det ut til.

Om du ikke har nok “skrot” selv, kan dine foreldre, besteforeldre eller andre slektninger eller venner ha det. Gå på jakt, vær litt frekk og spør rett ut, kanskje er det uante skatter der ute som du kan få kloa i og selge for andre.

Kanskje tante Olga på Toten sitter med en sjelden bil i garasjen hun gjerne skulle ha fått fjernet? Husk at det er samlere der ute som samler på absolutt alt mulig, ting som ikke har noen verdi for deg, men for dem.

50 ting

 • Klær
 • Verktøy
 • Mobiltelefoner
 • Kjøkkenredskaper
 • Servise
 • Bøker
 • DVD-er
 • Ølglass
 • Bildekk
 • Bruktbil
 • Hus
 • Hytte
 • Båt
 • Kamera
 • LP-plater
 • Platespiller
 • Frimerker
 • Barnevogn
 • Bilsete
 • Leker
 • Kunst
 • Smykker
 • Klokker
 • Moped
 • Sykkel

Mer Skrot

 • Høytalere
 • Høretelefoner
 • Seng
 • Sofa
 • Kjøkken
 • Playstation
 • Spillkonsoller
 • Dataspill
 • Brettspill
 • Hageutstyr
 • Designmøbler
 • Tepper
 • Hagemøbler
 • Telt
 • Kano
 • Grill
 • Turutstyr
 • Mynter
 • Sedler
 • Tegneserier
 • Bokhyller
 • Sterobenk
 • Musikkinstrument
 • TV
 • Lamper

Her har du altså 50 eksempler, som lett kunne ha vært 100, bare fantasien setter grenser for hva du kan selge. Trenger du penger bør du jakte penger. Du kan starte blogg og tjene penger på annonser, skrive en god krim og selge bøkene. Eller kjøpe gode og trygge aksjer som gir deg gevinst på sikt.

Husk at det er gratis å selge bruksgjenstander på de fleste seriøse nettsidene. Og du bør be kjøper om å komme til deg for avhenting. Send aldri noe i posten eller levere fra deg noe, før du har pengene på konto – eller i hånden.

Lykke til!

Vargas

Hvor godt planlegger du?

Hvor godt planlegger du? Dine daglige gjøremål er viktig for deg, hvordan legger du planer for en lengre horisont? Det er nemlig nøkkelen for et strukturert liv, om man klarer å legge gode planer for når og hvordan ting skal gjøres. Mange oppdager at ting tar faktisk litt lengre tid enn man ofte planlegger. Da kan planene fort gå fløyten.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avtaler

For hva er mer irriterende enn at folk du har gjort avtaler med, ikke kommer til tiden, eller ikke kommer i det hele tatt. Eller enda verre, ikke kommer og ikke engang gir beskjed. Drit å dra!

Les også: Vi publiserer dine artikler

Slike mennesker bør ta seg en bolle og la være å omgås oss, i hvert fall. Slikt gjør oss eitrende forbanna. Det er tett innpå å være respektløst. Som om deres tid er viktigere enn vår. Det er den neppe.

Hvor godt planlegger du for bruk av egen og andres tid?

Kanskje er du en av de som setter av god tid til alle planer og avtaler? Og dermed aldri kommer for sent? Kudos til deg, fortsett sånn. Kjenner du derimot noen som til stadighet ikke makter å holde avtaler – la de få høre det til gangs. For det er så lite morsomt å forholde seg til sånne folk. De er egoister.

Er man sent ute, så gi beskjed og beklag det.

Hvor godt man planlegger livet handler om å ha en viss struktur på særlig travle dager.

Oppgaver

Foto: by StartupStockPhotos from Pixabay 

Kanskje er det nok å skrive opp ukens gjøremål og fordele disse gjennom hele uken?

Les også: Gleder du deg til våren?

Om du er veldig travel kan oppgavene kanskje fordeles på flere i familien? Er ungene store nok til å dekke bordet, gå ut med søpla og til og med ta av bordet? Eller delta på handlingen, bæringen og matlagingen?

Du skal trene etter jobb, hente unger i barnehagen, i butikken å handle, og lage middag – innen en begrenset tid. Det krever utvilsomt litt planlegging og struktur. Hvis ikke så kommer du hjem og skal lage middag, men har glemt å handle, og må ut igjen, for å kjøpe mat. Kjedelig.

En god plan gir deg den fordelen at du bruker tiden din riktig. Eller for å si det på en annen måte, du bruker mindre tid på alt du må gjøre. Og rekker dermed langt mer enn de som ikke er så god som deg til å være strukturert.

Jobben

Om oppgavene er for mange, bør du enten kutte ut noen eller fordele ansvaret om du har noen å spørre.

En god leder gjør det enklere for seg selv ved å delegere ansvar til de som kan gjøre jobben like godt.

På jobben er du ifølge deg selv, en av de aller beste. Kanskje er du uerstattelig? Din bedrift går på dunken om du er borte en dag eller to, ifølge deg selv. Men det kan hende dine kollegaer og bedriftsledelsen ikke ser på deg med samme briller.

Hvor godt planlegger du?

Kanskje er du lett å bytte ut, kanskje er det nettopp det at du er for lite strukturert og bruker for lang tid på oppgavene, som gjør at du ikke så pop som du selv tror? Vi bare spør.

Tid er penger for de aller flest små, mellomstore og større bedrifter. Derfor er måten du lærer deg å bruke tiden din, helt avgjørende for hva du får gjort. Og motsatt. Er du en treiging som kommer og går når det passer deg selv? I så fall er du lett å erstatte. Veldig lett.

Se dokumentaren om grunnleggeren av Microsoft, Bill Gates, på Netflix, så skjønner du lett hva vi mener.

Her er noen eksempler på “tidstyver” som kan gjøre det vrient for deg å planlegge livet ditt.

Vargas

Her sparer du penger på mat

Her sparer du penger på mat, mye penger. Rundt 2,5 millioner nordmenn har en fornuftig tilgang til Sverige og svenskegrensen i form av en biltur på mindre enn to timer. Velger du å ta reiseveien til svenske butikker for å fylle kjøleskapet, er det mye penger å spare.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sverige

Coop Extra og Rema 1000 valgte å øke matprisene med ca ti prosent 1. februar i år.

Kiwi valgte å holde prisene uendret. 1-0 til Kiwi, fordi konkurrentene gikk tilbake på prisstigningen og satte prisene ned igjen. De kunne ikke tåle at Kiwi ble så mye rimeligere siden de ikke justerte opp prisene. Et sjakktrekk av Kiwi.

Les også: Spar penger på mat

Men nå når prisene er helt like som de var i januar, er det altså bare én ting å gjøre. Å ta turen til våre naboer i øst. Sverige har fortsatt mye billigere mat enn det vi har iNorge, faktisk hele 38 prosent lavere pris i snitt.

Om du velger å handle sukkervarer, øl, vin, sprit, snus og tobakk i tillegg – er det enda mer penger å spare.

Jo mer mat du handler, jo mer penger er er det å spare på å handle i Sverige. Men husk at det er mye mer penger å spare på rentene på boliglånet og på riktig strømleverandør, enn å handle mat i riktig butikk.

Finn mer info i artikkelen rett under.

Her sparer du penger på mat
Foto: Pixabay.com

Grensehandelen

Matvareekspert Erik Fagerlid tror svenskehandelen vil eksplodere. – Nå er det høy oppmerksomhet og økt bevissthet hos forbrukerne rundt dagligvareprisene. Så det er ingen grunn til at vi ikke skal tilbake på 2019-nivå på svenskehandelen og på kort sikt enda høyere enn det, sier Fagerlid

TV2.no

Her finner du en rekke priser som bevis på hvor mye det er å spare i Sverige, mot norske priser. Det er all grunn til å tro at folk flest vil valfarte til Sverige gjennom hele året, så lenge forskjellene fortsatt er så store. Den svenske kronen er billigere enn den norske, som gjør det enda litt mer attraktivt å handle i Sverige.

Les også: Vi publiserer dine artikler

Grensehandelen kan ila 2023 slette alle tidligere rekorder og nå 24 milliarder kroner. Da er det nok en gang norske arbeidsplasser det går ut over. Konkursene har allerede begynt å komme i service og restaurant-bransjen. Dagligvarebransjen står for tur i Norge.

Regjeringen sitter med hendene i fanget og ser på, uten å løfte en finger – nok engang.

Nordmenn har handlet i Sverige i mange tiår, både pga pris, men også for et langt bedre utvalg. Dette vil føre til at prisøkningen i Norge gir vann på mølla til enda større grensehandel.

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt. 

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler. 

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 – rett og slett en boikott. Det er det eneste kjedene forstår.

Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Her sparer du penger på mat, i Sverige.

Vargas

Spar mye penger på kloke kjøp

Spar mye penger på kloke kjøp. Du kommer til å kjøpe elbil, en eller annen gang, fordi det selges nesten ikke bensin- eller dieselbiler mer i Norge. Og siden du kan spare mange tusen kroner på el-bilkjøp, bør du gjøre det før nyttår. Etter nyttår kommer det moms på elbiler som du slipper, om du handler før nyttårsaften.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Vær på vakt

Skal du kjøpe hus, trenger du huslån. Ta en telefon eller ti, spør så mange banker du finner, få så gode betingelser som mulig. Lavest mulig rente, gir deg jo bedre betingelser. Jo mer sikkerhet du har, jo lavere rente på lånet får du.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Spar mye penger på kloke kjøp. Hva er et klokt kjøp? Det er kjøp som blir gjort med overlegg. Som er vurdert til å være smart for din lommebok. Å handle på impuls er sjeldent smart, altså det motsatte av klokt. Det samme gjelder å kjøpe ting man absolutt ikke behøver. Penger ut av vinduet-kjøp skader din personlige økonomi.

Hvem leverer billigst strøm uten liten tekst, som forteller at prisen du betaler, gjelder kun en begrenset periode? Også her er det lurt å gjøre en innsats selv, hvilket selskap er mest troverdig. Bruk gode hjelpemidler som Strøm.no.

Det verste du gjør for din egen privatøkonomi, er å sitte med hendene i fanget – uten å løfte en finger. Vær på vakt, vær prisbevisst og sette deg inn i de enkelte utgiftspostene du har, og som du bruker mye penger på. Lån, strøm, mat, drivstoff og bil.

Spar mye penger på kloke kjøp

Dagligvarer

Varer du kaper daglig, smør, brød, melk, pålegg, frukt, middag og grønnsaker, koster mer enn noen gang i Norge, nå. Derfor er det lurt å være ordentlig prisbevisst. Du bør vite hva en liter melk koster, hva et brød koster og hva du kan spare ved å bruke kjedenes respektive apper.

Les også: Snart kaos på handlesentrene

Du tror kanske at Coop-Extra kødder når de sier at det lønner seg å bruke appen som gir deg rabatt og gratis mat? Nei, de gjør ikke det skjønner du. Det er rett og slett en kjempetabbe og la være. Og vi får ikke fem øre for å komme med denne påstanden, fordi det er ren fakta.

Vi sparer mange tusen kroner i året når vi handler både på Kiwi, Rema 1000 og Coop-Extra, ved å bruke appene. Æ-appen på Rema gi 15 prosent på frukt, 50 prosent på bleier, bind og tamponger. Og du får priskutt på det du handle ofte. Hallo, er du med?

Kiwi er kjent for å være best på pris, det er ikke sikkert det er riktig, men også her får du gode rabatter gjennom Trump-kortet. Her får du tilbake penger, fra oppspart beløp på hva du handler gjennom ett helt år.

Hos Coop-Extra er det også en app som samler opp kjøpsutbytte på alt du handler, 1 prosent, som høres lite ut. Men det blir faktisk endel penger på ett helt år. På Coop-kortet får du også en lang rekke andre fordeler som du kan spare mye penger på. Sjekk det ut på Coop.no

Sparing

Hva er sparing for deg? Betyr det ikke bedre råd, og ha penger til overs når det kniper?

Sparing kan være så mangt, men det er i hvert fall det motsatte av å være blakk, ha dårlig råd og ikke få endene til å møtes. For å klare det, må du være deg bevisst hva pengene dine går til.

Det er utrolig lite som skal til før det monner.

Om du sparer kun 100 kroner per måned i ti år, blir det 12.000 kroner. Klarer du å spare litt mer og bare la sparingen gå, blir det en buffer, som gjør at du har kontroll på pengene dine. Alle bør selvsagt ha en buffer. Hvem skal ellers betale om vaskemaskinen din ryker? Mora di?

Om du klarer å spare fem hundre kroner eller en tusenlapp per måned. Enten på høyrente-konto, fond eller i trygge aksjer, vil du se at pengene vokser raskt. Sparing bør være en del av din økonomiske framtid. Da bør du sette opp et budsjett for en måned eller et helt år av gangen, og holde det.

Spar mye penger på kloke kjøp og ha stål-disiplin på forbruket, da mener vi alt forbruk. Du bør ikke bruke fem øre, før du her helt sikker på at det er vell anvendte penger.

Vargas

Dårlig råd og lite penger?

Dårlig råd og lite penger? Da er du nok ikke alene og flere vil det bli i tiden som kommer. Når statsminister Jonas Gahr Støre hevder at det vil bli en tøff og hard vinter for mange. Er det ikke vinter-temperaturene han sikter til. Men lommeboka til en hel del nordmenn.

Estimated reading time: 4 minutter

Eneboer

Strømprisene vil stige mye, vi kan se en eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina. En konflikt vi ikke vet utgangen på, som kan bli langt verre enn noen av oss kunne spå. Det vil åpenbart skape økonomiske vanskeligheter for enda fler – også i Norge.

Les også: Unngå å fryse i vinter

Maten blir dyrere, drivstoff og alle tjenester, offentlige som private. Du skal ha mye penger på bok, om du ikke er utrygg for framtiden. For alt blir mye dyrere – veldig raskt.

Boliglånet, er mange nordmenns største utgiftspost, og det er her du kan gjøre noe selv. Ta kontakt med banken, søk om avdragsfrihet eller bedre betingelser. Om du vurderer bankbytte, kan det være en pekepinne på hvilket svar du får, når du tar kontakt med banken din.

Dårlig råd og lite penger? Selvsagt er det krevende for alle som sliter, men det er i grunnen verst for de som er aleneboere. Og de er det drøyt én million av i Norge. Som frivillig eller ufrivillig har valgt å bo alene.

Derfor kan det være like smart å finne seg en partner, som å gjøre alt for å få rimeligere lån eller så lav strømregning som mulig. Du vil automatisk få veldig mye bedre råd i det øyeblikket det er to i én husholdning, om begge har inntekt, vel og merke.

Dårlig råd og lite penger?

Privatøkonomi

Dårlig råd er ikke kult, det å ikke få endene til å møtes er dyrt og dumt. Å være blakk er faktisk dyrere enn å ha god råd, for da kan du investere pengene slik at de forvalter seg selv. Investert pengene på børsen, i aksjefond, i eiendom, Bitcoin, gull eller på høyrentekonto i banken.

Det er mange forskjeller på Norge og Sverige, mange likhetstrekk også selvsagt, men en stor forskjell synes vi er veldig trist.

Det er det faktum at i Sverige får barna allerede fra første klasse læring om privatøkonomi på skolen. I Norge, får lærerne dårlig betalt som kjent, men pensum, er ikke engang innom personlig økonomi. Det er skremmende, farlig og veldig dumt.

Hadde du bare lært litt om økonomi generelt, som barn, og litt mer om privatøkonomi, spesielt. Hadde du ikke svidd av kredittkortet og trodd at andre tok regningen for deg. Eller kjøpt lunsjen på nærmeste kiosk, men smurt matpakke, som er betydelig rimeligere.

Lite penger?

Sparing er gøy når du ser hvor godt det kan gå, ganske så raskt. Men det krever selvdisiplin når det kommer til forbruk. Og du trenger et budsjett som gir deg en pekepinn på hvor stort forbruket kan kutes for å spare så mye penger som mulig.

Hva kan du selv gjøre for å få bedre råd? Du bør bytte bank om du mener du har for dårlige betingelser.

Bytt strømleverandør av samme grunn. Selg unna hytter, båter, biler boliger eller tomter du eier. Det gir deg et pusterom i en vanskelig tid. Betal så mye du kan ned på dyr gjeld og refinansier om nødvendig. Det betyr at du kan slå sammen smålån til et større med lavere renter.

Kanskje er det på tide å bytte yrke til en jobb som gir deg bedre betalt? Kan du ha to jobber i en begrenset periode? Ta ekstrakter eller jobbe overtid? Lite penger inn betyr en begrenset økonomi, som også rammer de yngste.

Sørg for at du vet hvor mye utgiftene dine er i dag og hva de kan bli i framtiden. Kanskje må du selge boligen og flytte til en rimeligere bolig, for å få bedre råd.

Vargas

Appenes finurlige verden

Appenes finurlige verden hjelper deg i hverdagen og er viktig for deg. Verden slik vi kjenner den i dag har vært i endring siden tidens morgen, men ikke før appene kom, ble den effektivisert – sånn på ordentlig. Appene styrer ikke liver ditt, men er en viktig del av tiden tid. Din sparte tid.

Estimated reading time: 4 minutter

Fordeler

En app er forkortelsen for applikasjon. Denne kan du faktisk lage selv, om du er god på programmering og avansert teknologi, er det bare å forsøke. Men det er faktisk litt vanskelig, så ikke gap over for mye før du vet hva det handler om.

Les ogå: Appene som gjør hverdagen til en lek

I IT er en applikasjon et program som skal løse spesielle oppgaver eller gi en bestemt type informasjon. Forkortelsen app er langt mer brukt enn applikasjon

Snl.no

Du skal kunne lage en struktur over behovet til den enkelte app, og være helt sikker på at du lykkes, før du selger ideen på markedet. Om du er usikker, bør du faktisk betale profesjonelle til å lage appen(e) for deg, for å være sikker på et tilfredsstillenede resultat og funksjon.

Fordelen en app har, er at du kan få informasjon, dele informasjon med andre, betale, bestille og ja, til og med finne den rette. Det er snart apper for alt du gjør eller skal gjøre.

Appenes finurlige verden

Pandemien

Under pandemien, når restaurantene endelig åpnet igjen etter nedstengningen, var det en QR-kode festet til bordet i restauranten. Her måtte man bestille maten ut i fra, gjett én gang? Riktig! En app.

Om du fisker fram smarttelefonen din nå, kan du begynne å telle. Du har sannsynligvis over 30 apper, kanskje fler installert.

Les også: Tilbehør til dine digitale enheter

Men det er ikke alltid ting går som man ønsker. Erna Solberg og helsedepartementet ønsket å gi nordmenn en smittestopp-app. En app som gav oss beskjed om at vi hadde vært i nærheten av en person med smitte. Som igjen gav oss den skremmende beskjeden om at vi kunne være smittet selv.

Prosjektet strandet fullstendig, årsaken er at Google og Apple ikke godkjente regjeringens prestisjeprosjekt.

Uansett hvor mye penger som settes av til å produsere en app, som kan brukes av millioner av mennesker. Er det ingen garanti for suksess, her er det viktig at du som bruker også skjønner konsekvensene. Dette er informasjon du bør være klar over – om du ønsker å produsere egne applikasjoner.

En god del apper koster penger å bruke.

Nå kommer Snapchat med en ny funksjon, du kan spore vennene dine, hvor de har vært de siste 24-timene, for 49 kroner. Dette er en funksjon som har fått massiv kritikk vedrørende personvern. Ønsker du ikke å gi slike opplysninger, kan du heldigvis la være å aktivere appen, for at andre kan se ditt ‘kart’.

Tid

Les også: Den perfekte TV-appen for hele familien

Tid er penger. Både for deg privat, men også for bedrifter, for samfunnet og alle som er avhengig av effektivisering. En app sparer oss tid for å gjøre ting på en tungvindt og dyr måte. Bare se på deg selv og ditt bruk av egne apper.

Om du skal bestille billetter til en fotballkamp, teater, tog- eller Sydentur, du bruker en app – oftere og oftere. Snart, hver eneste gang.

Nå sparer du både tid og penger via din mobiltelefon og bankens app. Du kan til og med spare litt ved hvert eneste kjøp du gjør, via den samme appen, såkalt mikrosparing. Smart, ikke sant?

De to største fordelene vi ser med bruk av gode apper er nettopp økonomi og sjekking. Du kan med Nordnet-appen, kjøpe og selge aksjer eller investere i gode fond. Her kan du styre hele din privat-økonomi rett fra mobilen.

Og via Tinder og andre sjekke-apper, kan du finne den store kjærligheten. Tenk litt på det.

Appenes finurlige verden kan endre livet ditt for alltid. Bruk appene dine for hva det er verdt.

Vargas

Pin It on Pinterest