Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig?

Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig? Er man en stor egoist om man velger vekk å få egne barn? Eller er det nettopp disse menneskene som er fornuftige og smarte i den tiden vi lever i nå? Noen hevder til og med at det er selve meningen med livet. Å bli en forelder, ta ansvar for et barn fra det er nyfødt til det klarer seg selv som voksen.

Frivillig barnløs - egoistisk eller fornuftig
 • Add your answer

Andre hevder det er feil for dem å sette liv til verden. En verden som er så korrupt, jævlig og ondskapsfullt at det er smart og fornuftig å la være. Hva mener du? Eller bør det være opp til hver enkelt som skal oppdra dette avkommet, å velge å få det – eller å velge vekk det å bli foreldre? Debatten raser mer enn noen gang. Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig?

Alternative løsninger

Å oppleve å være ufrivillig barnløs, er selvsagt et problem for mange, men det er en annen debatt. Det kan gå utover forholdet, derfor tar vi det med som en utfordring mange par kan havne i. Å forbli uten barn i forholdet, der man ikke gjør stort annet enn å ha sex med partneren for å bli gravid, er en påkjenning man ikke unner noen. Sikkert deilig i starten, men ikke over tid.

Man kan adoptere, ta til seg fosterbarn eller forsøke prøverørsbefruktning. Det å bli gravid, er nemlig ikke en menneskerett. I Europa har de fleste innbyggere i de fleste land flere alternative løsninger, om man ikke kan få egne barn på den naturlige måten. Heldigvis.

Frivillig barnløs - egoist eller fornuftig?

Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig? Eller er det opp til hvert enkelt par i den livssituasjonen de står i når valget skal tas, som er det riktige? Du har sikkert en mening om spørsmålet og det ønsker vi gjerne å høre fra deg. Bruk gjerne kommentarfeltet eller svar i boksene over.

Det er et kompleks og komplisert svar på hvorfor kvinner velger bort å bli mor. Hun kan velge en yrkeskarriere framfor å være hjemme med et barn, hun kan velge å utsette graviditeten til hun blir for gammel til at det er forsvarlig, eller hun finner ikke det rette pappa-emnet. Ikke alle kvinner kan få barn heller, enda det finnes måter å få barn utenom den tradisjonelle måten via en partner, gjennom prøverørs-ordning, surrogati, adopsjon og å bli fosterhjem.

Mannen tar ikke ansvar

Å bli alene-far for et barn, er mulig, men det skjer svært sjeldent.

Muligens fordi menn ser på pappa-rollen som en jobb for to. At et barn uten en mor ikke blir lykkelig nok, at et barn med én far, fortjener også en mor. Langt flere kvinner enn menn oppdrar barn alene, der barnet ikke er hennes biologiske. Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig?

Barnløshet har blitt et samfunnsproblem, fordi det ender med så mange ufrivillig barnløse menn som forblir single uten å lykkes med å stifte familie. Det er en ny endring i kjønnsrollemønstret i Norge. Med flere kvinner som tar høyere utdanning, vil altså menn med lavere utdanning, forbli barnløse. Seksti prosent av alle sosialhjelpsmottakere i Norge er enslige menn og kvinner uten barn.

Mannen som går rundt med tanker om engang å bli far, tar ikke ansvar i stor nok grad, tør vi påstå. Det er snakk om en av de viktigste oppgaven og rollene et menneske skal ta, det å bli en forelder, da bør man rette seg opp i ryggen å gi det et forsøk. Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig? Mannen må jo tørre å ha en stemme i debatten, avgjørelsen gjelder jo ham også.

Lest? Gravid og sprengkåt?

Kvinner velger karriere framfor barn

Tidene forandrer seg, norske kvinner setter større krav til egen karriere i større grad enn tidligere, noen forlanger at barnefaren skal være hjemme med barnet så lenge han kan ut i fra regelverket, mor vil ut og jobbe, hun har sin egen yrkeskarriere å ta vare på i tillegg til mann, barn, hus og hjem.

Det mange ikke har sett for seg som konsekvens for den frie og uavhengige kvinnen, er at hun i stadig større grad, velger vekk det å bli mor. Antallet barnløse, særlig menn, øker i stort omfang i Norge. En dramatisk økning av barnløse menn surrer rundt i gatene, uten kone, kjæreste og uten muligheten for å bli far. Men også kvinner synes det er så mye mer å gjøre i livet enn å bli mor.

Det finnes både kvinner, men også menn som ønsker å forbli barnløse, men her er andel kvinner økt de siste årene. Kvinner ønsker økonomisk trygghet, de søker seg oppover på samfunnsstigen, En kvinnelig lege, blir sjelden sammen med en rørlegger eller lærer. Hun ønsker å bli sett sammen med mennesker på lik linje som seg selv, med samme status og utdanning.

For en voksende gruppe menn, er det dessverre et problem å finne en potensiell partner. En kjæreste, et koneemne, en som kan bli mor til hans barn. Menn under 1,80 blir nemlig valgt vekk av mange kvinner, på lik linje som menn med dårlig utdanning heller ikke finner seg en kvinne med særlig utdanning. Kvinner vil ha menn med høyere inntekt enn seg selv – og dermed også ofte høyre utdanning.

Barnløse kvinner lykkeligere

Barnløse kvinner – mer lykkelige enn gifte kvinner med barn. For noen er dette overraskende lesning, fordi mange foreldre aldri kunne ha levd uten sine verdifulle avkom. Men i en omfattende undersøkelse framkommer dette svaret at barnløse kvinner lever lengre, og er mer lykkelige enn mødre.

Frivillig barnløs – egoist eller fornuftig? Eller er det på sin plass at vi endelig aksepterer at noen velger det helt vekk?

Lite er mer innbarket i den norske folkesjela, enn det å bli mor, i løpet av livet. Din mor, er kanskje den viktigste personen i livet ditt og slik er det for veldig mange. Vi synger for full hals, med lua i hånda, etter beste evne: “Elsker, elsker det å tenke, på vår far og mor …” med en tåre i øyekroken.

Nasjonalsangen vår er viktig og det er innholdet i teksten også.

Barnløse kvinner er mer lykkelige enn kvinner som velger å føde. Det er en overraskende statistikk. Barn gjør foreldre glade, triste, rasende, lykkelige og utrolig forbanna, med jevne mellomrom. Men eksperter mener å vite at det er det som er meningen med, eller en viktig del av livet. Å være en mor eller far for egne barn.

Debatten vil fortsette fordi det ikke finnes noe fasitsvar på spørsmålet. Ei heller er det riktigere svar enn noen andre. Det må nesten være mer riktig å la hver og én kvinne selv avgjøre om hun vil bli mor. Far bør få stemmerett, men det er hun som bærer fram individet. Hun må ta avgjørelsen på bakgrunn av det å måtte gå svanger.

Vargas

Kåte-Ola 61 søker jente på tolv

Kåte-Ola 61 søker jente på tolv, men han utgir seg for å være jente på tretten. Dessverre en realitet for mange unge i Norge, som i verden forøvrig. Ingen andre land i verden har et bedre utbredt internett enn i Norge i forhold til folketallet. Og vi vet at svært mange unge bruker internett privat, daglig.

Alle har PC, selv ned i ti års-alderen og barna har nesten alltid tilgang til nettet.

Her er det ikke alle foreldre som følger godt nok med. Dermed kan barna søke på alt de ønsker på nettet også. Og kommer dermed i kontakt med det som tilsynelatende – er andre barn. Kåte-Ola 61 søker jente på tolv, men det bør vi gjøre vanskelig for ham å oppnå. Bør vi ikke?

Utnytte barn

Dessverre er det endel menn og kanskje kvinner, som ønsker å utnytte barn hvor de utgir seg for selv å være nettopp det. Det kan være psykisk ustabile mennesker som ønsker av ulike årsaker å komme i kontakt med barn og unge. Derfor er man som foreldre eller andre omsorgspersoner, forpliktet til å lære de unge et viss ansvar bak tastaturet. At man er skeptisk til å skrive med fremmede.

Lest? ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?

Nettvett er fryktelig viktig, også for de yngste som har tilgang til world. wide. web. Men de bør få god veiledning fra voksne for å forstå.

Kåte-Ola 61 behøver ikke være en pedofil overgriper som jakter barn, men han kan være det. Nettopp derfor er det viktig å lære barn og unge den viktige forskjellen. Forskjellen på ekte venner, og “venner” på nettet. Som kan være hvem som helst.

Jente tolv skal ha venner på sin egen alder, sånn cirka. Ikke modne menn med dårlige skussmål for å utgi seg for selv å være barn.

Ifølge kilde som kan mye om Instagram, er det tusenvis av lukkede nettverk og falske profiler, som barn lett kan lures inn i.

Kåte-Ola 61 søker jente på tolv

Alle kan bli lurt på nettet

Referansen til voksne kvinner og menn som lures i fella av andre voksne, kvinner og menn på nettet – er slående. Da er det innlysende å tro at voksne kvinner og menn, lett kan lure barn også. Internett er en verden av mørke hemmeligheter. Man kan finne hva som helst, faktisk, absolutt hva som helse på nettet. Enten det er på det åpne nettet som du og jeg surfer på daglig.

Eller det kan være i “kjelleren”. I det mørke nettet, der det er langt vanskelige å finne igjen spor fra IP-adresser og dermed søke seg fram til hvem jente tolv ble lurt av. Om hun skulle ha møtt kåte-Ola på 61, som lykkes med å lure henne ut av huset og hjem til seg selv.

Fake profiler finnes over alt. Det er ikke sikkert det faktisk er den du skriver med, uansett i hvilken sammenheng du chatter. Det kan være noen som utgir seg for å være noen andre, enn den de påstår at de er. Ikke sant? Det er være seg på Tinder, Instagram, Facebook, Twitter, på e-post eller i lukkede nettverk. Nettverk der de fleste har kallenavn og dermed er anonyme, bevisst.

Barnelokking

Barnelokking – pedofile søker ditt barn på nettet. Kripos kan fortelle at barnelokking på nettet har økt med 83% de to siste årene. Har du kontroll på hvem dine barn kommuniserer med på nettet? Utfordringene for barn og unge i sosiale medier blir stadig vanskeligere.

Penger, gaver, kjendisstatus, mobiltelefoner og modellkarriere er noen av fristelsene mange barn lokkes med. Voksne og eldre menn, ønsker å få kontakt med din sønn eller din unge datter, av seksuelle grunner. Dessverre og du bør snakke med barna om det. For barnas skyld.

Ta kontakt med politiet om du eller noen i din familie blir kontakt eller oppdager svindelforsøk via nettet.

Hva kan politiet gjøre?

Politiet kan sørge for at overgrepene stopper. Det er derfor viktig at politiet får vite om overgrep så tidlig som mulig. Politiet kan også hjelpe den som er utsatt for overgrep, med å få hjelp. Slik kan vedkommende forsøke å legge det vonde bak seg. Hvis du eller noen du kjenner har opplevd overgrep, ring politiet på 02800.

Kripos.no

Via norske og internasjonale chatte-sider er mange norske barn blitt forsøk lurt til å begå seksuelle overgrep mot seg selv. På kommando av voksne mannspersoner. Og antallet saker øker i omfang. Kåte-Ola 61 søker jente på tolv, det må han få lov til, men vi som ønsker det beste for alle barn.

Forpliktes også til å sørge for at han ikke får noen barn tilgjengelig til sin ekle lille lek. Eller pedofile overgrep, om det er det som er ønskelig. Ingen foreldre ønsker at barna sine skal utsettes for trusler eller overgrep. Disse kommer ofte via nettet – uten forvarsel.

Barneovergriperne

Ikke alle hemmeligheter skal holdes. Også i norske fengsler sitter det forbrytere som har gjort den aller verste handling. De er absolutt nederst på rangstigen,en rangering som finnes i alle fengsler. De vil ofte bli behandlet deretter.

Barneovergriperne mishandler og voldtar ofte barn. Det angrer de fleste på når de blir dømt og havner i fengsel med andre innsatte. Heldigvis, er det svært strenge straffer for å forgripe seg mot mindreårige i Norge. Mange er overbevist om at det er forskrudde eldre menn, som forgriper seg. Kåte-Ola 61, eksempelvis. Dessverre kan det også være en mor, en onkel, eller en far. Til og med en bror. Eller søster.

Dessverre skjer det hver eneste dag. Man kan mistenke at sjansen for å bli avslørt, dømt og fengslet er så liten at stadig flere voksne, både kvinner og menn – lar seg friste.

Vær skeptisk til det motsatte er ettertrykkelig bevist. Ikke bli én av mange som får livet ødelagt av kjeltringer som går over lik for å lure nordmenn for deres verdier. Og lær opp barna deres til å forstå hva ‘slemme mennesker’ på nettet, vil med dem. Barn fortjener å vite om virkeligheten, men det bør gjøres uten å skremme dem unødig.

Bruk nettvett

Hver eneste gang du er inne på en nettside, legger du igjen spor. Ikke du personlig, men din IP-adresse. Den digitale strømmen av personlig informasjon er en hovedårsak til at svindlerne gjør seg flid med å finne denne informasjonen som eies av rike nordmenn. 

Svindlerne sitter nemlig ikke bare i Norge, men over alt på kloden, for å finne mest mulig informasjon om deg, på kortest mulig tid. Nok til å tappe bankkort, stjele din ID, eller lure deg til å oppgi personnummer eller Bank-ID – for å gjøre jobben deres enklere.

Har dy lyst til at Kåte-Ola 61 skal få kloa i din datter på tolv? Hvis ikke, bør du ta grep i dag. Forklar barna hva nettvett går ut på.

Kilde: Kripos.no

Vargas

Grillsesongen er i gang – grill alt!

Grillsesongen er i gang – grill alt! Ifølge de som har greie på å lage fantastiske retter på grillen. Er det vel kun suppe som ikke kan grilles. Den kan tilberedes på grillen, også suppen, men da med fordel i en kasserolle. Helst på brenneren ved siden av selve grillristen.

Grillsesongen er i gang – grill alt! Ikke engang dårlig fantasi setter en begrensing for hva som kan grilles. Temperatur er avgjørende. Jo større stykker, jo lengre steketid, jo viktigere er faktisk riktig temperatur. Grillsesongen er i gang – griller du alt, vil du ha mye å velge blant. Hele året.

Vi er i mai, en av de fleste store grillmånedene. Når du endelig får lov til å ha gjester på besøk, i hagen eller rundt bordet innendørs. Bør du selvsagt begynne å forberede de mest kreative grillrettene. Det eneste du faktisk behøver, er gode norske råvarer. Samt digre brasilianske biffer. Det kommer vi tilbake til.

Lest? Mat på P!

Brasiliansk biff

Om du ønsker å tilberede dine egne grillspyd. Eller grille fisk, pølser, biff av storfe, gris eller skjære kjøttet i terninger, bestemmer grillsjefen. Som betyr far i huset hos de fleste. Men det bør være så enkelt at selv far klarer det, ikke sant?

Noen liker datteren, andre liker broren, eller faren, smaken er som kjent delt. Poenget er at alle bør i løpet av grillfesten få spise det de selv har lyst på. Jo flere gjester, jo flere retter – sannsynligvis. Derfor er det nettopp grillen du bør fyre opp. La ungene få smake nye retter. Ikke bare hamburger og pølser.

Lag gode og sunne grillspyd. Kylling er et perfekt eksempel på sunn og god mat.

Vår absolutt favoritt på grillen, er helstekt oksefilet. Helst importert fra Uruguay eller Brasil. Hva dyrene i Sør-Amerika spiser, vei vi ikke, men det er betydelig større dyr der, enn her hjemme. Som gir store fileter og det er alltid langt mørere kjøtt enn du får i kjøttdisken i Norge.

Den brasilianske biffen er å finne i noen frysedisker i norske fortetninger. Let og du skal finne.

Lag marinaden selv

Når du endelig har funnet den riktige biffen, pass på å skjære vekk den ytterste hinna med fett. Bruker du en skarp kniv er dette enkelt. Legg biffen i marinade over natten. Hvitløk, raps/olivenolje, litt sitron, salt og pepper. Er en av mange muligheter til marinade. bruk de smakene du liker.

Grillsesongen er i gang – grill alt! Og du blir sjefen i gjengen, ikke bare i familien. Men i hele gata. Nå skal han grille igjen, sier naboene.

Bruk gjerne plastfolie eller grillbrett, slik at du kan helse biffen på direkte og indirekte varme. På den måten har du full kontroll på kjøttet. Det beste resultatet, uansett hva du skal tilberede på grillen er tid. Har du nok tid, er det lett å lage mye mat til mange. Har du dårlig tid, blir resultatet deretter.

Nordmenn er gode på å velge sunn og næringsrik mat. På grillen kan noen være redd for at det blir både usunt og for mye mat. Derfor bør man velge sunne alternativer først. Grill fisk, og du har venner for livet. Laks, ørret, makrell eller hvit fisk. Alt kan grilles.

Skal du gjøre litt mer ut av det du har for hånden, kan det være nok å surre litt bacon rundt pølsene. Det er alltid populært.

Tilbehør er viktig

Du kan renskjære fisken på forhånd, samle dette i aluminiumsfolie, (form den som et skip) litt olje over og masse grønnsaker, med en dæsj lettrømme. Fantstisk mat, og ungene vil elske det og spørre etter mer.

Tilbehøret er alltid viktig uansett type mat. En god salat med ferske grønnsaker til, er alltid populært. Det bryr ikke at du bør droppe grønnsakene på grillen. Stekte tomater i alle størrelser, behøver bare sekunder på varmen.

Apropos tilbehør. Tenk på hvor mye forskjellige snadder du kan legge på en hamburger eller pølse i brød. Foruten kjedelige ketchup og sennep. Det er så mye at vi får ikke plass til å ramse opp alt. Men bruk kreativiteten og tenk mangfold, tenk smak, når du gjør innkjøp.

Når far skal grille sin fete og doble hamburger, velger han solide, saftige ‘pucker’, for å være sikker på suksess. Men glemmer å grille brødet. Det er en tradisjonell tabbe hos mange nordmenn. Brødet, enten det er loff, hamburger- eller pølsebrød – bør grilles.

Kutt loffskivene i to, la de få et raskt besøk vendt i litt olivenolje med masse fersk hvitløk. Vipps og du har egenprodusert hvitløksbrød. Hvor populær har du tenkt å bli, egentlig?

Champignonstuing

Styr unna ihjel-marinerte flintstek og grillribbe du finner i butikken. Lag smakene selv, det er både sunnere og mye bedre.

Tomatsalat, potetsalat, skinne og baconsalat, eggesalat, naturell-salat, eller salat med “alt”. Når man skal grille, er det alt lov, det er derfor det er så fryktelig populært og godt – hver gang. Grillsesongen er i gang – grill alt!

Nuggets, kyllingvinger, kyllingklubber, Scampi, maiskolber og champignonstuing, som er sopp, fløte og løk. Er deilig tilbehør som passer perfekt til grillmat. Stuingen bør åpenbart i en kasserolle. Ikke hell fløte i grillen.

Potetbåter som du krydder med hvitløk, salt, pepper, basilikum, timian og oregano. Ikke glem rikelig med olje, grilles på et grillbrett. Potet blir neppe det samme igjen.

En siste ting til slutt. Ikke tro på TV-reklamen. Den maten som blir presentert via Rema- og Kiwi-reklamen, som grilles, er ikke den samme som er i pakningen i kjøledisken. Om du skulle være villedet til å tro det.

Det er propaganda, det er reklame, du skal bli lurt.

Ikke glem nok og riktig drikke til maten. Alltid alkoholfritt til voksne, når det er barn tilstede.

Velbekomme!

Vargas

Voksen utenpå og barnslig på innsiden?

Voksen utenpå og barnslig på innsiden? Du ser det ganske raskt. Menn som blir som barn igjen. Særlig når det kommer til bilbane, togbane, leker av alle slag, som tar voksen menn tilbake til barndommen. Det er kanskje bare en klisjé, men mange menn er som Peter Pan. De nekter å bli ordentlig voksen – slik som Jon Almås, eksempelvis.

Barnslig til det pinlige. Intelligent, smart og til og med intellektuell i store doser. Men også så barnslig at det går over til å bli problematisk. Fordi det krever litt av en arbeidstaker å stilles til ansvar for de arbeidsoppgaver man er satt til å gjøre. Om man ikke har sitt eget TV-program, da – slik Almås har i TVNorge med “Praktisk Info.”

Naughty?

Alle mennesker ønsker å ta seg best ut. Leve som nok en klisjé tilsier. Være den beste utgaven av seg selv, med jevne mellomrom. De fleste ønsker egentlig å være skikkelig naughty, når muligheten byr seg. Være på grensen til pervers når kåtskapen herjer, har jo særlig menn, men kanskje også kvinner mest lyst til om de kunne. Og fikk lov. Uten konsekvenser.

Lyst på alt det som er forbudt. Dette vet vi fra evolusjonens begynnelse. Mennesker tiltrekkes av det forbudte.

Lest? Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?

At det som frister oss, det som er forbudt og ikke mulig å gjennomføre. Det er det vi helst vil ha. Derfor knuller gjerne kvinner gifte menn, derfor går noen menn bak ryggen på kona og ligger med bestevenninnen hennes. Ikke fordi hun nødvendigvis er så mye vakrere, men det er “ulovlig” – spennende og fristende.

Er du ikke barnslig nok?

Kvinner kan åpenbart være voksen utenpå og barnslig på innsiden, like mye som menn. Men vi mistenker at menn ikke bryr seg om å skjule det i like stor grad som kvinner. Det å være barnslig behøver ikke være et negativt begrep. Tvert i mot. Det kan være både lystbetont og viktig. Særlig for barn.

Voksen utenpå og barnslig på innsiden?

Tenk å være så heldig å ha en pappa som er så barnslig at han finner på gøyale ting hele tiden. Tenk å ha foreldre som er så barnslige at de blir to ekstra lekekamerater hele tiden. Selvsagt er det verdifullt for barnet. Særlig i de tilfellene foreldrene er gode omsorgspersoner parallelt med det å være en lekekompis.

Tenk å ha Peter Pan som far? Det ville jo ha vært fantastisk.

Å være barnslig er som sagt viktig for de fleste. Det tar brodden av hva livet faktisk handler om og hvordan vi lever.

Planer for livet

Hva livet ditt handler om for deg er det jo du som avgjør og bestemmer. Det er sikkert svært ulikt hvordan naboen, vennene dine eller foreldrene dine lever sine liv, ikke sant? Hver enkelt har sin agenda, sine mål og sine planer for livet. Noen velger å gå for drømmene sine, jobbe strategisk mot hårete mål. Bli hjernekirurg eller krokodillejneger i Amazonas.

Andre tør knapt gå over gulvet. Holder seg til trygge og kjente rammer. Reiser på hytta i helgene og jobber på fabrikk hele livet. Og er fornøyd med det.

Vi er jo som klisjeen forteller oss. Jævlig heldig som lever og vokser opp i en fredfull del av verden. Norge har sikkert sine feil og mangler, men de fleste av oss lever gode liv. Vi har nok mat, nok penger til å overleve fra måned til måned. Vi kan tillate oss en tur til Syden et par ganger i året og kjenne etter at det går bra.

Vi rekker å kjenne på lykken i livet. Vi behøver ikke ha det for travelt slik at livet bare går forbi oss. Men kjenne etter hva det er som er viktigst. Som jo er svært individuelt for hver og en av oss. Har vi ikke tid til å tenke etter, er det vanskelig å vite også. Hva som er viktigst i livet vårt.

Dropp dårlige venner

Kanskje er det nettopp det å tørre å være litt barnslig som er viktig, av og til?

En klok mann sa en gang: “Om du har venner som gir deg dårlige dager, dårlig samvittighet og negativ energi er det en venn du bør slutte å være venn med.” Kanskje er det veldig naturlig å unngå mennesker som ikke gir deg noe positivt tilbake?

Ok, men er det så lett å kutte ut en venn du har hatt i mange år, kanskje for alltid?

Da bør du nok engang velge. Vennen, eller et bedre liv sammen med mennesker som gir deg det du føler du har behov for. Du er gammel nok til å stå for dine meninger og egne handlinger – ergo så faser du ut vedkommende, sakte, men sikkert ut av livet.

Man kan senke tempoet i livet, men være like effektiv, smart og jobbe like mye som før, man gjør det bare mer effektivt.

The ‘Peter Pan Syndrome’ affects people who do not want or feel unable to grow up, people with the body of an adult but the mind of a child. The syndrome is not currently considered a psychopathology. However, an increasingly larger number of adults are presenting emotionally immature behaviors in Western society.

ScienceDaily.com

Peter-Pan syndromet

Du visste det kanskje ikke, men det er faktisk noe som heter Peter-Pan syndromet. Litt som Michael Jackson. Han ville aller helst bare være barn, omgås barn og leke hele dagen. Derfor lagde han også i sin tid sin helt egen fornøyelsespark, “Neverland” til alle som ønsket å være sammen med ham å leke.

Dessverre er det mange som mener superstjernen ønsket å være sammen med barn av helt andre grunner. Det velger vi å ikke kommentere videre her og nå. Søk i arkivet om du vil vite mer. Vi har skrevet en rekke artikler om tema.

Voksen utenpå og barnslig på innsiden? Kanskje på tide å endre den holdningen?

Skal du ha et godt og harmonisk liv, bør du tørre å kjenne etter hvordan du egentlig har det. Skulle du ønske du kunne være litt mer barnslig, gjerne utad og til tross for å være en voksen – bør du selvsagt leve ut drømmen din. Det har du fortjent.

Peter Pan er en alv, en fantasifigur vil mange si. Skapt av forfatteren J. M. Barrie i 1904, senere gjort kjent for barn over hele verden gjennom amerikanske Disney.

Like fullt en helt for mange norske barn, og rollemodell for voksne menn og kanskje noen kvinner?

Vær litt mer som Peter Pan du også. Det vil senke stressnivået i livet ditt. Våg å være litt mer barnslig på utsiden.

Ditt liv er ingen klisjé. Lev det på ordentlig på egne premisser.

Vargas

Snart vet du hva TikTok er!

Snart vet du hva Tik Tok er! TikTok er en ny verden i sosiale medier, som kan sees på som underholdning for alle. Der kreative mennesker lager video av seg selv. TikTok er god underholdning, særlig for barn.

TikTok byr på mange forskjellige videoer av andre som byr på seg selv og det de kan best. En video hvor de byr på egne ferdigheter, med sang, miming, dans eller andre ting. I skrivende stund, er TikTok verdens mest populære applikasjon.

Svært mange norske voksne har sikkert ikke engang hørt om denne meget populære appen.

Stor konkurranse i sosiale medier

Bloggerne begynner å få endel andre plattformer å konkurrere med i sosiale medier. Ikke bare strømmetjenestene, et titalls gode TV-kanaler, YouTube, Snapchat, Instagram eller Facebook. Men også i aller høyeste grad podcastene, som er mer populær enn noen gang.

De dukker opp som paddehatter, og det er langt flere som starter podcast – enn blogg.

Lest? Fra hest og kjerre til Tesla

Og når altså en dundrende populær app, som alene er lastet ned langt oftere enn alle andre apper på kloden. TikTok. Lær deg navnet, først som sist. Dette ser ut til å ikke bli en farsott som forsvinner like raskt som den kom.

Hvem eier og hvem har laget TikTok, sør du kanskje? Kineserne, selvsagt. Selskapet som står bak heter, ByteDance.

Snart vet du hva TikTok er!
Foto: TikTok
Snart vet du hva TikTok er!

Gøy for barn

Det spesielle med denne applikasjonen, er at den brukes av så mange, barn helt ned i 9 års alder. Fordi norske barn enkelt kan produsere og publisere egne videoer og dele disse med vennene sine. Dermed kan de også få nye venner verden over – fordi barn liker å se hva andre barn driver med.

Appen består av to Snapchat-lignende feeder. Den ene er fylt opp av 15 sekunder lange videoer fra amatører fra hele verden (For You), mens den andre (Following) består av deg, vennene dine og de av «stjernene» du aktivt har fulgt. 

Aftenposten.no

Man må registrere seg og godkjenne regelverket før man tar i bruk appen. Men barn under 13 år, kan bruke, se og laste ned eget og andres materiale, med samtykke fra en voksen. Fordelen med TikTok er at man kan lukke nettverket man lager, slik at man har bare sine egne venner tilgjengelig. Slik man kjenner med hemmelige og private bilder fra Instagram.

Snart vet du hva Tik Tok er! TikTok er en ny verden i sosiale medier, som kan sees på som underholdning for alle. Der kreative mennesker lager video av seg selv. Men for å vite hva det er, må du sette deg inn i det, sammen med barna. For å vite hvordan det fungerer.

I disse Corona-tider har de fleste bedre tid enn før pandemien. Det gir mange gode muligheter til å bruke mobilkameraet flittig. Filme seg selv eller et søsken, kanskje blir pappa og mamma med. Kle seg ut og finne på noe man kan – som er underholdning for alle.

Lest? Slik kan du bruke tiden i Pandemi-krisen

Det er viktig å vite at man aldri, under noen omstendigheter skal ta opp film av noen som ikke gir samtykke. Altså som sier at det er ok, at du filmer og publiserer videoen på TikTok.

Vit hvem barna kommuniserer med

Dessverre finne det ulemper med alt som foregår på internett, uansett om det foregår på en åpen applikasjon. Her har alle tilgang, og da kan man få henvendelser fra mange. Der det oppholder seg barn, er det også ofte – uærlige voksne. Man kan oppleve at barn får negative henvendelser som mobbing eller seksualisert innhold.

Som foreldre, bør du vite hva barna driver med og hvem de har kontakt med – på sosiale medier. Snart vet du hva TikTok er, men det er også viktig, som voksen, å vite hva det brukes til.

Ønsker du å slette din egen profil på TikTok, må du først slette profilen med alt innhold, før du sletter selve applikasjonen. Trenger du hjelp, kan “Slett meg.no” hjelpe deg.

Vi anbefaler alle å bruke TikTok, som du snart vet hva er, og som er et verktøy for deg selv.

Strekk grenser, øv og bli best i noe du er god på fra før. Her kan du raskt få en stor fanbase i inn- og utland. Du lærer i tillegg å lage gode videoer som kan gjøre deg til en stjerne etterhvert.

Kanskje er du den neste vinneren av Big Brother, Farmen eller “Norske talenter?”

Nå vet du litt mer om TikTok, på tide å laste ned appen?

Vargas

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Verden har stoppet opp. Vi dundrer inn en en ny høytid, så langt unna julen som vi kan komme. Påsken du aldri vil glemme – er her! Julen satt du med dine nærmeste rundt deg og bestilte Sydentur til påsken. Endelig skulle den vinterbleke kroppen få velfortjent varme og sol.

I stedet sitter vi på hver vår lille tue og lurer på om vi noen gang får feire jul igjen. Med våre kjære. Heldigvis får de fleste av oss gjør det. Men ikke alle. I hvert fall ikke alle amerikanere, svensker, franskmenn, spanjoler og briter.

Lest? Slik kan du bruke tilde i Pandemi-krisen!

Men det er lov å innrømme at fire uker tett på familien, ungene hjemme, en hysterisk svigermor i kjelleren som maser, døgnet rundt. I tillegg til alle de andre bekymringene, rundt Coronaviruset, smittefare, jobb, permisjon – gjør noe med oss. Vi går inn i påsken med en gangende følelse av vemod. Vi kan bli litt nedpå. Ja, litt deprimert, om det drar ut mye lengre, nå.

Vi har ikke noe å klage over. Bevares. Kjøleskapet er fylt til randen. Barskapet likeså. Nok dasspapir har vi også. Nei, det er utvilsomt mange som har det langt verre enn oss. Bare tenk på alle de stakkars jævlene om bor i blokk. Uten veranda. Vi hadde klikket i vinkel.

For ikke å snakke om alle barna som er tvunget til å være hjemme. I et hjem der de voksne ikke er i stand til å ta vare på barn. Fordi de har andre interesser, drifter, lyster og behov. Selvsagt er de fleste foreldre glade i barna sine. Men det betyr ikke at de er i stand til å ta den viktige oppgaven.

Bare se for deg alle norske barn som normalt ville ha blitt plukket opp av barnevernet.

Som lever i et hav av vold, overgrep, mishandling, omsorgssvikt og frykt. Barn som normalt har venner å flykte til, en lærer og snakke med, en helsesøster å gå til, eller en bestemor å bli trøstet av. Har nå ingen.

Formidabel jobb

Norge har gjort en formidabel jobb siden myndighetene slo i alarmklokkene mot Coronaviruset. Både innbyggerne i landet, helsemyndighetene i samarbeid med all form for ekspertise. Har sannsynligvis reddet tusenvis av liv. Ved å stenge grensene tidlig, ved å stenge skolene og lukke ned landet. Faren er selvsagt ikke over, til tross for at helseminister Bent Høie påstår å ha kontroll på Pandemien.

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Mye kan skje i ukene som kommer og det dør en jevn strøm av eldre fortsatt. Det myndighetene begrunner den moderate jubelen med, er at vi har et begrenset antall smittede, og tallet går ned.

Vi smitter ikke mer enn 0,7 andre, og dermed vil tallet smittede gå ned ytterligere. Er tallet mer enn 1, vil antall smittede øke igjen. Om tiltakene ikke ble gjort når de ble det, ville vi per dato, kunne ha hatt 54.000 smittede nordmenn. Og tallet 2,4 ville vært gjeldende. Altså at vi hadde smittet 2,4 andre personer – hver av oss. Da ville også smitten vært helt ute av kontroll.

Som igjen ville ha resultert i tilstander vi ser i Sverige, med snart 500 døde mennesker. I Norge har vi 76 døde og svakt stigende. Det er selvsagt for mange, men Norge scorer blant de aller beste, som har hatt viruset i landet i noen uker. I Frankrike dør det mer enn 800 mennesker daglig, nå. I all hovedsak eldre. Men det er en bestemor, en far, en bror, et kjært familiemedlem som har måtte fi tapt for det usynlige viruset.

USA og Donald Trump

I USA er tilstandene aller verst 6. april. Det dør 1500 mennesker hver eneste dag, og New York er ikke kommet til toppen ennå. Helsemyndighetene i landet innrømmer at dødstallene er betydelig høyere, men at ingen vet sikkert. Presidenten står på podiet sitt i Det Hvite Hus, hver eneste dag og lyver så det renner av ham. Igjen og igjen beskriver Donald Trump hvor fantastisk ledelse landet har.

Mens frysebilen skyfler døde eldre ut av sykehusene i hopetall i verdensmetropolen, står Donald Trump og blærer seg. Men burde skamme seg for ikke å ta grep i tide. Men skylder på politikerne og guvernørene som ikke har gjort byene klare til en slik epidemi oppsto.

Sannheten er at USA og Sør Korea fikk smitte på nøyaktig samme dag. Sør Korea tok viktig grep og slo alarm. Donald Trump var for opptatt med å tjene penger og sørge for at butikken USA fikk inn nødvendig kapital. Isteden for å sikre landet mot pesten, som presidenten ynder å kalle pandemien. I følge Reuters, er det nå mer enn 10.000 døde i USA og tallet stiger raskt.

Coronatid er pornotid

Coronatiden vi er inne i nå, gir de fleste nordmenn som må holde seg hjemme, enten de er i karantene, er syk eller permittert. god tid. Det gir grobunn for tid til å gjøre det man ikke kan, ellers.

Mange bruker internettet for det er verdt. Bestiller saker i nettbutikkene og surfer på nettet. Denne kombinasjon har endt med at posten drukner i sexleketøy for sprengkåte nordmenn, som sitter hjemme og onanerer til porno. Hver eneste dag.

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Dette er noe pornonettstedene har merket seg, og gjør sitt ytterste for å beholde på kundene så lenge som mulig. Dette gjør blant andre PornHub, ved å gi gratis tilgang til ekstramateriale på sine premiumsider. Som normalt koster penger. Men det finnes ulemper med alt som er stas. Også her.

En ting er å sitte gjennom hele påsken og nappe i løken til amerikanske pornostjerner. Noe helt annet å bruke sensuelle videoer i et erotisk forspill – mellom deg og kjæresten.

Pornografi kan altså skape en avhengighet i likhet med alkohol og andre rusmidler. I verste fall kan det føre til «pornoimpotens» som i korte trekk går ut på at penisen ikke blir stiv når man skal ha sex.

Debatt // VG.no

Ingen hyttekos

Påsken du aldri vil glemme – er her! Dessverre vil det kunne gå år, før du kan gå på de samme festene som før. Oppleve ‘En Pinne for Landet‘ i Hafjell med vennene dine. Afterski i Hemsedal eller belme nedpå mengder med halvlitere på LekterenAker Brygge. Eller samle hele storfamilien hjemme, med lammelår og masse annet digg, påskeaften.

Påsken i årene framover kan bli en dempet sak som i år. Ingen hyttekos eller lange skiturer høyt til fjells. Ei heller flatfyll på et hotell eller en pub i nærheten av din faste påskedestinasjon.

Ikke kan du fly noe sted på en stund heller.

Vi må få kontroll på dritten. Få kontroll på Coronaviruset og sørge for at ikke mennesker dør av Covid-19. Før vi kan senke skuldrene og leve litt mer som normalt. Avstandsreglene, én meter utendørs, to meter innendørs og nøye håndvask – vil gjelde lenge.

Men vi som heier på barn og unge, og som vil at alle foreldre og andre omsorgsperoner skal se litt ekstra etter de mest sårbare. Har en viktig jobb å gjøre i påsken. Vinmonopolet tømmer lagrene for rastløse og vårkåte nordmenn – som er tvunget til å være hjemme. Det kan ramme barn fryktelig hardt.

De sårbare barna er dessverre ikke like synlig som før, grunnet karantener og ingen åpne skoler.

Husk at Alarmtelefonen for barn og unge er åpen døgnet rundt – gjennom hele påsken. Enten du er barn eller vil gi en bekymringsmelding som voksen. Det er hjelp der ute – ring i tide. Også barnevernet i din kommune har døgnvakt.

Nummeret alle bør skrive opp og henge på kjøleskapet er: 116 111

Ta vare på hverandre og god påske.

Vargas

Når skolene stenges øker overgrep mot barn

Når skolene stenges øker overgrep mot barn, som ikke har noen voksne å fortelle om det, til. Skolen er en av de aller viktigste varslerne om barn man mistenker ikke har det greit i hjemmet. Det kan være bagateller, det kan være en riktig observasjon om at barn faktisk lever med omsorgssvikt.

Skolen har gode rutiner på å varsle i et velsmurt maskineri. Men det er barnevernet i samarbeide med politiet og eventuelt sykehus som tar avgjørelsen. Heldigvis har de fleste barn i Norge gode og omsorgsfulle foreldre rundt seg. Men hver dag, under normale omstendigheter, varsler norske skoler, helsepersonell eller andre voksne – om barn som ikke har det greit.

Lest? Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Barn som av ulike grunner blir behandlet dårlig, har det verre nå enn ellers. Det kan være alt fra spedbarn til tenåringer. Det kan være forbundet med vold, seksuelt misbruk, omsorgssvikt eller rus av foreldre som vil, men ikke kan ta vare på barna.

Disse barna blir ikke plukket ut av skolen, det er ingen varsellamper som er slått på. Derfor fortsetter situasjonen som før. De som har det vanskelig fra før, har det mye verre nå.

Akkurat nå er det lite eller ingenting som er normalt i Norge. Skoler og barnehager er stengt, SFO og lekeparker. Butikker og lekeland. Ingen barn får gjøre det de liker best, å være sammen med vennene sine. Leke med andre barn.

Økonomisk uttrygghet

Nå tvinges de til å holde seg stort sett innendørs, være i hjemmet med de rådende forhold som er der.

Det er nemlig ikke en like enkel situasjon for alle, verken for barn, unge eller voksne. Frykten for smitte og sykdom er én ting. Noe annet er den utrygge økonomiske situasjonen som råder for mange.

Vil man klare å beholde huset om kone og ektefelle er permittert? Vil man bli kastet på dør eller gå personlig konkurs? Ikke makte regningsbunken som vokser? Vil man etterhvert ha penger til mat?

Hvis du er  bekymret for om et barn får god nok omsorg, bør du melde fra til barnevernet. Du trenger ikke være sikker på at noe er galt. Når du har sagt fra, er det barnevernets jobb å vurdere hvordan meldingen skal følges opp.

BUFDIR.no

Når skolene stenges øker overgrep mot barn

Si fra

Det er langt flere vanskelige spørsmål, som ingen vet svaret på i en usikker verdenssituasjon.

En situasjon som kan være en belastning for alle i familien. Kanskje krangler de voksne slik at barna blir redde. Kanskje drikkes det litt mer enn ellers, mulig misbruker de voksne andre rusmidler. I verste fall kan det være barna som må lide – av de voksnes voksende frykt og frustrasjon.

Lest? MOR – overgriperen …

Når skolene stenges øker overgrep mot barn, det er din, vår og alle andre sin plikt å si fra. Vi må våge å tenke det verste, for de sårbare barna – som ikke har noen å fortelle det til. I ditt nabolag, i din gate i din by, kan det være barn som blir seksuelt misbrukt. Akkurat nå og døgnet rundt.

Har du en mistanke og vil gi en bekymringsmelding der du bor. Ring barnevernet eller politiet.

Dessverre fanges ikke alle overgrep og annen vold, mishandling eller omsorgssvikt som fanges opp. Selv om skolene er aldri så åpne og lærerne aldri årvåkne for signaler å se etter. Noen ganger kan et barn bli voksen og gammel og gå gjennom et helt liv. Uten at vonde hendelser blir avdekket.

Men nå finnes det gode verktøy for å hjelpe de mest sårbare. Da må vi tørre å gjøre noe med det.

Under normale omstendigheter kunne barn i en slik situasjon, fortalt om det på skolen. Enten til rektor, lærere eller helsesøster – at det er vanskelig hjemme. At jeg har det ikke greit. Mor slår, far drikker eller at en annen i familien tar på kroppen min.

Det er aldri barnas feil

Du som ung skal vite at det hjelper å si fra. Du vil få hjelp, allerede første dag du sier fra.

Det er aldri barnas feil om de voksne er slemme, eller gjør noe barna ikke ønsker. Enten det er å kjefte, slå eller begår omsorgssvikt mot barn. Alle under 18 år, betegnes som barn i Norge. Alle under 18 år, beskyttes derfor av strenge lover – der barnevernet er den offentlige instans som hjelper barn i nød. Ofte i samarbeide med politi og helsemyndigheter.

I de fleste hjem råder en harmoni og et samspill som fryder de fleste barn nå når foreldrene er mye hjemme. Det bakes, pusles, leses, tegnes, males, snekres og pludres. Alle har god tid og forsøker å være kreative for å finne på nye oppgaver – for å få tiden til å gå.

Lest? Ikke alle hemmeligheter skal holdes …

Det er de barna som ikke har den familien med det perfekte samholdet, vi ønsker belyse i denne artikkelen. Hvem skal tale deres sak? Her må vi som ønsker det beste for alle norske barn i skolealder, stå sammen og flagge det når vi har en mistanke. Vi må tørre å si fra. Ringe politiet, til barnevernet eller søk hjelp og råd hos Alarmtelefonen for barn og unge, den er åpen døgnet rundt. Hver dag. Ring: 116 111.

Ta kontakt selv – du vil få hjelp

Eller du kan sende SMS til Alarmtelefonen og få svar med det samme, send til: 41 71 61 11. Du kan nå Alarmtelefonen for barn og unge via epost også. Sen dine spørsmål eller ønsker til: alarm@116111.no

Du kan også være anonym i denne bloggens kommentarfelt. Om du legger igjen kontakt-navn, e-postadresse eller skriver til oss direkte på Facebook, lover vi å videreformidle din melding. Enten til barnevernet eller politiet.

Uansett hvor vondt og vanskelig du har det der du er, lover vi at du får hjelp. Men du må ta det første skrittet selv, om du ikke har noen voksne du stoler på, du kan snakke med. I Barnekonvensjonen står at det alle barn har rett til å ha et trygt hjem. La oss begynne der.

Del gjerne denne artikkelen i sosiale medier. Kan den berge ett barn fra å ha det vondt i hjemmet – har den gjort sin misjon.

Vargas

Skiller du på å være bestevenn og en god forelder?

Skiller du på å være bestevenn og en god forelder? Hva tror du er best for barnet ditt, om du er bestevenn, som mor eller far, eller å være en god forelder? Hva er en god forelder? Og hvor går grensen mellom det å være bestevenn og en omsorgsfull mor eller far? Her finnes det som kjent ingen fasitsvar.

Man må gjøre sitt beste, slik at barna blir sett, hørt, forstått og ikke minst føler seg viktig nok.

Det er det som er viktigst i foreldrerollen. Å være til stede, både når behovet er der og ikke minst når det ikke er der. Det diskuteres fortsatt både langt og brett, å være for god venn, er å gjøre barna en bjørnetjeneste ifølge eksperter som vet mye om foreldrerollen. Det finnes flere måter å gi god omsorg på, det viktigst er kanskje å gi trygghet, omsorg og nok kjærlighet.

Barn vil føle seg elsket, betingelsesløst og alltid. Det gir trygghet som varer.

Lest? Barnløs?

Både mor og far sees kanskje på som en type venn for barna, og det er både riktig og viktig. Men det kan bli kronglete å være den som skal ta upopulære avgjørelser. Kanskje si nei, der det forventes et ja, selvfølgelig. Dette kan være kilde til diskusjon og krangling, det er da foreldrene skal stå i sitt første svar, om det svaret er godt nok gjennomtenkt.

Barn vil bli sett og hørt

Foreldre skal først og fremst være veiledere, vise barna de største forskjellene på rett og galt. Lære barna å bli kloke, rause, selvstendige individ, og lære å være en god venn selv, lære barna at kroppen er individuelle vesener. At det er normalt å være både tynn, stor, liten og overvektig. Og at mobbing er feil.

Skiller du på å være bestevenn og en god forelder?

Vær en kjip forelder

Alt som livet har å by på av opp- og nedturer – er selve livet. Ingen går gjennom et helt liv uten å oppleve sorg, fortvilelse, gråt, kjærlighet, sykdom, død, glede og lykke – i hvert fall ingen barn. Nettopp derfor er det så viktig med foreldre som tør å være der. Alltid.

Barn har mest glede av å bli sett og hørt, de trenger grenser, de vil ha innetider, de vil at foreldrene først og fremst skal være der. Være foreldre. Være kjipe foreldre om nødvendig. Skiller du på å være bestevenn og en god forelder, vil du få en positiv respons. Alle barn vil nemlig bli sett, hørt og få grenser og regler og følge.

Barna bør også lære seg å respektere voksne, ikke bare egne foreldre, man alle voksne. Det er nok endel som feiler her.

Til tross for upopulære valg, er alle barn mer takknemlig for et nei, enn uinteresserte ja fra uinspirerte foreldre. Barna er framtiden, barna har vi kun til låns, alle foreldre er forpliktet til å gjøre sitt ytterste for at de blir sett, hørt og forstått. I alle av livets faser, så lenge de er mindreårige.

Ikke skolens ansvar

Ingen barn vet hvordan de skal te seg mot andre, hvis ikke foreldrene forklarer hvordan livet skal leves.

Det er begrenset hvilket ansvar skolen skal ha. Om ditt barn blir tatt for å mobbe andre, f.eks, er du som mor eller far som må ta grep, det er ikke skolens ansvar. Ja, de snakker om tema i klassen, men foreldrene må og skal forklare hvor galt det er med mobbing.

Lest? Foreldre verre enn barna på sosial medier

Det er forskjell på å være småbarnsforeldre og tenåringsforeldre. Enorm forskjell. Likheten stopper ved at foreldrene er bekymret for at barna ikke har det bra, døgnet rundt. Det er nemlig en helt annen verden for barnet å være 4 og det å være 16 år. Foreldrene derimot, er like viktige.

Skiller du på å være bestevenn og en god forelder?

Nei til øl for 17-åringen

La oss ta et eksempel. 17-åringen kommer hjem og sier hun skal på fest, hun har en venninne som er noe eldre, som får lov av foreldrene å henge med den lokale russebussen – hun trenger øl. Kjøper du øl til henne? Det bør du selvsagt ikke gjøre, fordi det er forbudt, du bryter loven, og du gir en mindreårig muligheten til å drikke.

Skiller du på å være bestevenn og en god forelder? Eller er fokuset ditt husfred og fornøyde barn, der du kvier deg for å sette grenser? Dessverre er det mange i denne generasjonen foreldre for barn og unge som velger enkleste vei ut av problemene.

Det du bør gjøre i en slik situasjon, er å å si nei. Nei til fest med russen og nei til alkoholkjøp. Mulig 17-åringen vil få tak i alkohol på andre måter, men her må man som foreldre forklare årsaken til avvisningen. På den måten er det litt enklere å forstå for tenåringen, at foreldre sier nei, fordi de er redde for konsekvensene.

Sett grenser

Det er forskjell på å barbere seg, og skjære av seg hele hodet. Foreldre som vil det beste for sine barn, bør sette grenser, ta kloke valg for poden og sette grenser der det er behov for det. Barn tåler et nei, barn tåler å få litt kjeft og barna elsker å være viktige. Med det mener vi at barn som er viktige er barn som har foreldre som setter krav.

Ikke vær bestevenn, men en som barna kan komme til å snakke med om alle temaer, også det negative. Da får man ungdom som er trygge på seg selv, og vet oftere forskjell på riktig og galt. 

Sett grenser, gi et klokkeslett for når de må være inne på kvelden på skoledager, og kanskje litt lengre i helgene. Barn trenger grenser og vil ha foreldre som bryr seg.

Kjeftbruk har lite for seg, men er det nødvendig så tåler barnet sinte foreldre, de må få irettesettelse ved behov. Sannsynligvis er det mer effektivt å forklare hvorfor du blir sint og opprørt.

Har poden gjort noe galt og må ta konsekvensene av det, så er det mest effektive å  ta fra de goder. Snakk saklig, forklar hvorfor du må ta vekk  PC´n et par timer, eller TV-tittinga, Playstation eller mobil telefonen. Det er mye verre enn all verdens kjeft.

Du kan være en god venn for dine barn, bare du setter foreldrerollen først.

Vargas

Leksefri skole – et folkekrav?

Lekser er et onde som skaper skoletapere. Leksefri skole – et folkekrav? Lesker gjør forskjellene i skolen enda større der guttene ofte er taperne. Endelig ser vi slutten på et onde som har rammet barn og unge i flere generasjoner. Leksene er historie om få år. Folket har talt.

Vi finner så mange gode argumenter for å fjerne leksene, at det bør endres allerede fra kommende semester. I Finland har ikke elevene mer enn 30 min lekser per dag, og elevene har det bedre der enn noe annet sted i Europa eller andre land vi liker å sammenligne oss med.

Leksefri skole – et folkekrav?

Vil du ha leksefri skole?
 • Add your answer

I tillegg får elevene gratis mat på skolen, de begynner ett år senere enn de stakkars seksåringene her til lands, som tvinges til å sitte rolig å høre på en lærer de ikke har noen forutsetninger for å forstå. Og i Finland har elevene mindre timer med matematikk og sitt eget morsmål, enn norske barn, men scorer langt bedre – i begge fag.

Politikerne svikter

Norske politikere må slutte å tro at den norske skolen er best, det mangler det svært mye på.

Norske elever ligger langt etter andre like gamle elever på samme klassetrinn – fra andre land. Og de nasjonale prøvene, eller prøver generelt, bør som i Finland ikke offentliggjøres. Fordi dette skaper også et klasseskille vi strengt tatt ikke behøver.

Lest? Skolestart – ser lærerne de utsatte barn?

Leksefri skole - et folkekrav? Jente sliter med leksene etter skolen

Den norske skolen behøver ikke elever som gruer seg til å gå på skolen. Fordi de ikke makter presset.

Leksefri skole – et folkekrav?

Dette presset er skapt av politikerne som legger lista for høyt, for de svakeste elevene, som bør få spesialundervisning i klasserommet, sammen med de andre og noe bedre elevene. Å føle mestring er en individuell følelse som bør prioriteres høyt.

Lærerne gjør en god jobb

Lærerne i den norske skolen gjør en fantastisk jobb. Ut i fra de forutsetninger de har.

Dessverre er det politikernes banale holdning, til hva som er best for elevene i hvert enkelt fag som er kilden til problemene for elevene. Pensum holder ikke mål – rett og slett.

Om de svakeste løftes opp på et nivå de kan mestre, vil den positive utviklingen i de vanskeligste fagene komme av seg selv.

De svakeste elevene er like viktig som de beste, og bør alltid få den individuelle opplæringsplanen de kan makte å gjøre og har krav på å få. Da blir vanskelige lekser som de ikke forstår, meningsløs og tullete. Disse eleven trenger å føle mestring framfor noe annet.

Vekk med leksene og gi heller barna oppmuntrende og god læring på skolen, som er en god løsning for en bedre skolehverdag.

Glade barn på vei hjem fra skolen uten å måtte tenke på vanskelige lekser

Det er et flertall rundt om i landet, for å ha litt lengre skoledag for å slippe lekser. Det kan være en smart vei å gå, men man skal huske på at det er unge barn, som trenger å være aktive, de sitter tross alt på skolebenken i mange timer.

Skal man øke skoledagen, bør eleven få være aktive på slutten av dagen.

Mat i skolen

Hvorfor er det ikke god, sunn og nok mat i den norske skolen? Vi merker at dette er et tema vi kunne ha skrevet og diskutert i timesvis, fordi det er direkte provoserende at norske barn ikke får dette som er så viktig. God næring i den viktigste tiden i livet, når de vokser og utvikler seg.

Sverige har varmmat i skolen og servert dette i årevis. Norske elever får et tørt eple. Hvorfor det?

Fire 5.klassinger fra Majorstuen skole, sendte brev til skolebyråden i Oslo – med 180 underskrifter, der leksefri skole var et krav. Et klokt, modig og riktig initiativ fra eleven selv. Måtte bare politikerne tørre å ta grep, isteden for å skyve ansvaret framfor seg.

For 5. og 6. klassinger vi kjenner godt, har de nesten ikke skole den siste måneden av hvert skoleår.

Fra 17. mai til 20. juni plukker de søppel, drar på sykkeltur og på kino framfor å jobbe med skolerelatert arbeid. Burde de ikke heller kutte leksene og gjøre viktige oppgaver o.l på skolen i skoletiden?

Det er helt sikkert både viktig og riktig med sosialisering, sykkelturer, tenne bål i skogen og grille pølser, men ærlig talt. Kommer ikke skolearbeidet foran dette? Burde ikke leksene heller fjernes og la elevene ha skole gjennom hele semestret?

Leksefri skole – et folkekrav? Ja, og det bør vi forlange til barnas og familiens beste.

Velvære-målinger

Kjenner du igjen den dårlige stemningen i huset når mor og far har kommet hjem fra jobb, barna sitter med lekser, magene rumler etter mat og alle har et for lavt blodsukker og vil helst hyle av sinne?

Da er det lett å sette seg til rette med skolebøkene, brøk, nynorsk og historieløs historie fra en svunnen tid kan egentlig ryke og reise. Send over pølsene.

Norsk skole rykker opp flere hakk på velvære-målingene hos både barn og foreldre om leksene kuttes ut. Det er ikke fordi norske elver ikke gidder å jobbe med skolearbeid, men fordi lekser er gått ut på dato for veldig lenge siden.

Læringen leksene burde ha gitt elvene, kan implementeres på andre og langt smidigere måter.

Vargas

Skilles du i januar?

Etter en lang juleferie og mye innekos, havner problemene på bordet som langt mer synlig enn ellers i året. Etter sommerferien og etter julehøytiden kommer et ras av brudd for par med- eller uten barn. Skilles du i januar?

Noen velger å tro at en ny partner løser alle problemer. Det er stemmer nok ikke alltid. Nye problemer og utfordringer dukker med en ny kjæreste. Skal du få orden i forholdet, kan det hende du bør se deg selv i speilet for å finne svar på årsaken til at du ikke kan holde deg i et forhold som ikke skranter.

Kanskje er det dine egen behov som er for stive?

Kanskje er du av den typen som burde holde deg alene, uten en samboer eller partner, kanskje er du for krevende og har litt for høye tanker om det som du mener bør handle om deg? Kanskje fortjener du rett og slett ikke noen som bruker tiden sin på deg?

Lest? Kvinner dropper lave menn!

Etter flere vanskelige og vonde brudd, ser du for deg et liv som singel, men innser at det også kan være det beste for deg. Enda du er midt i livet? Aldri mer i et forhold? Du?

Kan du se det for deg – eller må du ha noen å elske, og en som elsker deg tilbake? Vi har en tendens til å se for oss det perfekte forholdet med den perfekte partneren i det perfekte huset med de perfekte barna. Sannheten er at det ikke er mulig å leve et perfekt liv på den måten. 

Skilles du i januar?

Selvsagt kan man være lykkelig i livet man elver, både som singel og i en relasjon med en annen. Men å tro på glansbildene man ser i sosiale medier, at noen lever et liv på glanset papir, der drittlukta lukter lavendel og ikke skikkelig promp, er selvsagt en myte.

Skilles du i januar?

To ting du bør legge på minne når det kommer til jakten på det perfekte liv, for deg selv i forhold eller som singel. Husk at mennesket, er menneskets glede, og husk at du kan være din egen herre og sjef, til tross for at du deler pute med din sjelevenn, elsker og kjæreste.

Vi ønsker å gi deg ti grunner til å forbli singel. Forhold og relasjoner, forelskelse og kjærlighetssorg – helt til man finner den rette og kan leve lykkelig i alle sine dager, eller gjør som man selv vil, som singel. 

 • Du slipper å se filmer du ikke liker på kino
 • Du slipper å irritere deg over dårlige vaner hos en partner
 • Du slipper å måtte på besøk hos hans familie
 • Du slipper å måtte trene når du heller vil ligge på sofaen å sappe
 • Du slipper uendelige diskusjoner om regninger som er forfalt
 • Du slipper å fortelle hvor du har vært på byen med venner
 • Du slipper å få kjærlighetssorg
 • Du slipper dårlig samvittighet for ikke å ha tid til vennene dine
 • Du slipper å spørre hvor du skal reise på sommerferie
 • Du slipper å ta hensyn til noen vedrørende sex

Gjennom et langt levd liv, vil man kjenne på singeltilværelsen som grusom eller fantastisk, forholdet som paradis, men også et helvete. Det er det som er livet, disse dager som kommer og går – hverdager som helg. Enten du opplever de alene, eller sammen med en helt spesiell.

Hver og en av oss er selvstendige individer som har egne lyter og laster, som ikke passer inn hos alle andre. Skal man leve tett sammen med en annen, må man være villig til å fire på kravene, ikke bare forlange at den andre skal oppføre seg og gjøre som du vil.

For de fleste er et samlivsbrudd et vendepunkt, på godt og vondt. Samlivsbruddet kan føre til både følelsesmessige og praktiske utfordringer. For noen kan det være en belastning som har konsekvenser for helsa og hvordan man fungerer i hverdagen.

HelseNorge.no

Lykkes du ikke å finne en partner som ikke ønsker å gå med på dine premisser eller ikke engang gidder å diskutere dine ønsker, bør du selvsagt fortsette å lete – eller forbli singel.

Skilles? Eller bli og kjempe for forholdet? Godt voksne mennesker som har levd et helt liv sammen og vel så det, kan lese livets vei i ansiktet på hverandre. De er et felles prosjekt disse to. Alt de gjør, alene og sammen er for felles nytte og glede. 

Nesten på lik linje med den gangen de traff hverandre for veldig veldig lenge siden. 

Spør du disse aldrende menneskene som har opplevd så eventyrlig mye sammen, hver for seg, men mest sammen, ville de svart at det aldri kunne ha blitt det samme uten den andre. Aldri. Ikke med noen andre heller.

Så hva lever du for? Hva er din agenda?

Visste du at eldre par som har levd et helt liv sammen, noen ganger slett ikke kan leve uten hverandre, og at den andre dør bare kort tid etter at den ene har gått bort? 

Årsaken er det ikke mange som kan gi noe godt svar på, men det viskes om ekte kjærlighet. Og at livet rett og slett ikke er verdt å leve for den som sitter igjen. Alene.

Skilles du i januar?

Ingen kan gå gjennom et langt forhold uten å kjenne på at dette kanskje er feil, tenke tanken på å gå eller søke profesjonell rådgivning når problemene tårner seg opp. 

Veldig få par opplever å leve sammen gjennom mange år uten å oppleve opp- og nedturer i forholdet. Det er i disse tider man bør lete etter lykka, trua, håpet og å ta sjanse på å kjenne etter; om det fortsatt lever en gnist av kjærlighet i hjertet.

Noen velger å gå. Et valg det fort kan være lett å angre på om det er for lite veloverveid. Skal dere skilles, eller bli værende og kjempe for forholdet? Det kreves mot, og det kreves begges innsats.

Et langt og trygt forhold kommer slett ikke av seg selv. Tvert i mot, det er langvarig jobbing mot felles mål- der god kommunikasjon og forståelse mellom han og henne som er løsningen.  Der begge har like mye å si, der begge lytter til den andre og begge får sine ønsker innfridd- på lik linje med hverandre.

Et liv som leves alene, er bare et halvt liv.

For å leve et fullverdig liv, bør du og skal du gjøre det du kan for å finne én å elske. For din egen skyld. Du fortjener det så inderlig, å finne en som elsker deg fra hele sitt hjerte og som vil bli ved din side. Hele livet.

Da må du være villig til å kjempe for å beholde vedkommende. Når to single – endelig blir et par.

Vargas12.com har alltid hyllet kjærligheten og håper at alle som har noen å elske, velger å kjempe for forholdet så lenge det finnes håp. Å være singel eller alene, når man ønsker å leve i tospann med et annet menneske, er vondt og vanskelig.

Vi heier på dere!

Vargas

Pin It on Pinterest