Tar du foreldrerollen på alvor?

Tar du foreldrerollen på alvor? I så fall vet du at barnet ikke mobber andre barn? Eller hva barnet driver med på fritiden, hvilke sosiale medier sønnen eller datteren din deler sjikane på? Mor og far har ansvaret for oppdragelsen. Far svikter oftest det er pappaene som ikke er til stedet i barnets liv. Alt for ofte. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Foreldrerollen

Slik er statistikken i de fleste land vi liker å sammenligne oss med. Dessverre er det slik i Norge og.

Mor og far er sammen om å få barn, det kan det være lite å diskutere på, men særlig fedre må skjerpe seg. Men hva skjer den dagen barnet blir født, hvem skal oppdra barnet og hvilke grenser skal man sette? Helt logisk burde man tro at både mor og far burde ta dette viktige ansvaret. Sammen.

Les også: Menn som dreper kvinner

Foreldrerollen bør jo tas på alvor. Ave begge foreldrene, det skulle bare mangle, men dessverre er det alt for mange barn som blir sviktet av de man skulle tro, ville dem vell. Fra fødselen av til de klarte seg selv som voksen.

Tar du foreldrerollen på alvor?

Du husker helt sikkert TV-reklamen om gutten og den tomme matboksen. Om du har sett den, husker du det, lenge.

Forsøk å sette deg inn i guttens situasjon, hvorfor er matboksen tom? Har foreldrene gjort en feil og sendt med gutten feil matboks? Er mor eller far for full til å stå opp sammen med han, for å smøre matpakke?

Spørsmålene er mange. Svaret, veldig enkelt. Alle barn fortjener å få med seg matpakke på skolen – hver dag. Det ansvaret hviler på foreldrene og ingen andre.

Tar du foreldrerollen på alvor?

Bildet er tatt av Daniela Dimitrova fra Pixabay

Farsrollen

Dessverre er det ofte fedrene som svikter. Enten de stikker før barnet er tre år gammelt, de bryr seg lite eller blir kastet på dør. Tusenvis av barn i Norge, vokser opp uten en far, resten vokser opp – uten en far som er til stede.

Satt på spissen, far gir faen

Vi vet at mange fedre sliter med å få samværsrett til barna sine, det er mange skjebner som ikke alltid gjør det enkelt å være far. Særlig om forholdet til mor, av ulike grunner er over. Det gir ingen god grunn enn dog, å svikte barnet sitt, så lenge man er en forelder. 

Les også: Meningen med livet ditt?

Vi også vet det finnes noen fantastiske fedre som gjør alt de kan for barna sine.

Problemet er at disse fedrene blir det stadig færre av, de som kjører til trening, er til stede i podens liv. Helt til vedkommende er voksen, slik alle foreldre bør være. Det er foreldrenes ansvar og plikt. Men vi lever som kjent ikke en perfekt verden. Og det er barn dette går ut over, veldig ofte.

Menn er menn

Far går oftere på en smell eller to. Menn tar mer risiko. Drikker mer, kjører fortere, eksperimenterer oftere med dop. osv Og som kjent, menn tar oftere selvmord. I den sammenheng, kan farsrollen bli krevende for noen menn, men ikke alle.

Det er et stort ansvar å oppdra et barn, det er ikke for alle. Verken kvinner eller menn, men de aller fleste kan få barn, også de som slett ikke burde få det ansvaret. Men når barnet er født og jobben er gjort, er det litt sent å angre. 

Menn er menn – på godt og vondt.

Menn er mer rastløse. Menn er fra naturens side, jegeren. Han vil videre, ut på nye jaktmarker. Kanskje er det ikke like naturlig for menn som for kvinner å bli værende hos flokken sin? Skilte menn takler situasjonen dårligere enn kvinnen, dog. Om menn stifter nytt bo, kan han som far, ofte “glemme” egne barn. Hvorfor det?

I de fleste hjem hvor mor, far og barn fortsatt holder sammen som en familie, er det mor som holder i trådene. Det er mor som bestemmer det meste, kanskje særlig om forholdene rundt barnet. Og det er mor som sørger for barnehageplass, det er mor som bestiller time til legen. Det er mor som sørger for at barnet har tørr bleie osv.

Farsfiguren

Samtlige frede vi kjenner, og vi kjenner mange – er litt barnslige i det meste de gjør og hvordan de framstår. Det skal selvsagt ikke være noen unnskyldning for å gi faen i barna sine. Enig? Du vet hvorfor fedre kjøper bilbane, droner, Playstation og annet spennende – til sine barn? 

Tar du foreldrerollen på alvor?

En god far er ikke en far som kjøper dyre gaver, nødvendigvis. Og en god far er en far som kjører og henter barna på fest. Tar de viktige samtalene, viser og forteller at han bryr seg på ordentlig. En god far er en far som er til stedet i barnets liv. Som alltid gir gode råd, gir kjærlighet, omsorg og trygghet. Og ikke minst – være et forbilde.

En god forelder svikter aldri, en god forelder er en forelder som setter grenser, og forteller om hvilke konsekvenser det får å bryte loven i ung alder. Dessverre er det ofte far som svikter i rollen som far eller farsfigur.

Og en god far er også far selv om han får egne problemer. Man bør ikke eller skal ikke svikte som far så lenge man har fått ett eller flere barn. Sånn er det bare. Husk at man også bør strekke seg veldig langt som beredskapshjem-far, fosterhjemsfar eller bonus-pappa.

Vargas

Tradisjonene gjør julen for deg

Tradisjonene gjør julen for deg og de fleste andre nordmenn. Om du reiste til Syden for aller første gang i julehøytiden, ville det kunne bli en fin feiring. Men med det også en helt ny julefeiring uten de tradisjonene du er vant til. Kanskje ville det bli vanskelig å finne julestemning under palmene.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tradisjoner

Sett bort fra noen julegaver, ville alt ha vært nytt. Julen blir dermed ikke den samme.

Les også: Gi julens fristelser i julegave

For det er tradisjonene som gjør julen for de aller fleste av oss. Og det er slik vi gjerne vil ha julefeiringen.

Spise den samme maten, med de samme folkene, med de samme luktene i huset, rundt det samme bordet som i fjor og julen før det. Det er det som gjør julen så spesiell for mange, vi erindrer stemningen og hyggen. Julen er høytid for mange, men smerte, lengsler og savn for andre.

Det er dessverre en kjent sak at de som har mistet noen, får ekstra sterkt savn når vi får tid til ettertanke.

Vi lytter til den samme julemusikken, vi ser de samme filmene, “Tre Nøtter til Askepott“, Donald og hører på Sølvguttene som synger julen inn. Akkurat slik de har godt det på NRK siden 1966. Klart det blir gode tradisjoner vi lett kan like av slikt.

Tradisjonene gjør julen for deg

Bildet er tatt av 822640 fra Pixabay

NRK

Ola og Kari Nordmann elsker altså julen, med alle de tradisjonene som hører med.

Enten de feirer alene, med familien, eller med storfamilien, med eller uten juletre, torsk, lutefisk, ribbe eller kalkun. Hver og én familie og enkeltperson, har sine tradisjoner de setter pris på i julen. Det viktigste for de fleste er familien. Å ha noen å feire julen med.

Les også: Julegavene som ikke tømmer lommeboken

Folk flest ser ikke bare på én enkelt episode når de først benker seg foran TV. De ser gjerne hele serien, alle de 24 episodene, når de først er innom NRK.no. Og julekalenderen som sendes på NRK Super i desember, “Snøfall” er også svært populær blant nordmenn. 

I år kommer andre del eller sesong 2 av den meget populære adventskalender-serien, Snøfall. Selvsagt produsert av NRK. Du som forelder bør absolutt se serien sammen med barna. Det setter barna stor pris på.

At folk flest lar seg underholde av en julekalender som ble sendt i 1979, Som “Jul i Skomakergata“, kan bety at de føler et velbehag med at tempoet senkes en smule. Det er nemlig NRK-underholdning avdelingens argument, for å ikke sende “Jul i Skomakergata“, som ordinær barne-TV mer.

Det går fo sakte, og har ikke nok spennvidde til å være bra nok. Nå er filmen om Skomaker Andersen å se på kino. Tradisjonene gjør julen for deg, når du får høytiden akkurat som i fjor og året før. Det er det som gjør det til tradisjoner.

Barnas jul

Dessverre er det ganske mange norske barn som gruer seg til jul.

Les også: Drikker svigermor?

Av ulike grunner er det mange barn som ikke har noen god grunn til å glede seg til jul. Årsakene er mange. Dårlig familie-økonomi, vold, overgrep, mishandling og flere typer omsorgssvikt er dessverre vanlig i mange norske hjem – også i julen.

Kanskje særlig i julehøytiden. Og de barna som opplever dette, får det enda verre i denne perioden. Fordi det er skolefri og man er bare hjemme. Med overgriperen, den som slår eller roper og skriker. 

Julen er på mange måter barna høytid framfor noen. Men så blir det langt fra slik det kanskje burde ha vært for noen. Mange tusen barn går med en klump i magen, slik de gjorde det i fjor. Tradisjoner de kunne ha vært foruten.

At mor og far krangler, at den ene eller begge blir fulle og snakker høyt. Kanskje mor gråter, kanskje far slår eller reiser hjemmefra på natten. Julen som skulle bli så hyggelig med mange fine gaver, god mat og masse kos. Ble til et helvete i år igjen. Akkurat som i fjor.

Er du en omsorgsperson for ett eller flere barn, er det ditt ansvar at julen blir fin – uten uro.

Vargas

Er du bekymret for barnet ditt?

Er du bekymret for barnet ditt? trøste deg med at det vil du ikke slutte med på veldig lenge. Kanskje aldri. Når du er 90 år og har en sønn eller datter på 65 eller 70 år, bekymrer du deg selvfølgelig på en annen måte. Men du tenker på barnet eller barna dine hele livet. Det er loddet man har som noens mor eller far.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnehagen

Bekymringen endrer seg med barnets alder.

De første leveårene handler det om nok mat, nok søvn, ren bleie, vekt, høyde og om utviklingen er innenfor normalen. Heldigvis er kurvene helt etter malen med norske barn i Norge. Men bekymringen kan fort øke i intensitet med alderen. Kjenner du deg igjen?

Les også: Hvordan har du det – egentlig?

Barnehagen gir rom for å lære nye ting, lære å ta hensyn til andre barn og voksne, lære seg å dele, lære å sitte å spise i en gruppe. Lek har jo direkte med læring å gjøre, derfor mener vi at de aller fleste barn har godt av å være i barnehagen. Ikke nødvendigvis i åtte timer hver dag fra de er ni måneder. Men innenfor en normal kjernetid – har barn godt av å være i samspill med andre.

Er du bekymret for barnet ditt? Bare vent til de begynner på ungdomsskolen, vidergående eller på gymnaset. Festing, drikking, puling og alt hva dette fører med seg med utfordringer. Drikker hun for mye, blir han mobbet, har vedkommende det bra, sånn på ordentlig? Eller er det noe som ikke stemmer?

Dette er naturlige tanker fra både mor og far.

Ensomhet

Bekymringene kan nemlig tårne seg opp for en hver forelder som må tåle å se at barnet sitt faktisk ikke klarer livet sitt. En smerte som rammer foreldrene like hardt som offeret. Vi finner tusenvis av eksempler på unge voksne som ikke takler å leve under presset om å lykkes med skole, jobb eller utdanning.

Dessverre er også selvmordstallene høye for unge gutter og jenter.

Er du bekymret for barnet ditt?

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Ensomhet og delvis sosial isolasjon er en økende folkesykdom i Norge, blant mange. Bak fasaden står det slettes ikke bare bra til hos alle. I landet som har alt for de fleste, er det flere enn dem en vanligvis tenker på som utsatt, som er utelatt. Kontakt og menneskelig selskap er mer – og noe annet – enn bilder på en flat fjernsynsskjerm. 

Sykepleien.no

Ensomhet er et minst like stort problem hos mange unge i dag. De kan ha tre tusen venner på Facebook, være populær og få mange likes på Instagram. Men innerst inne så vokser det en klump av smerte og lengsel etter bare én ordentlig venn eller venninne. Kjenner du deg igjen?

Sosiale medier er et fantastisk verktøy, men det er også perfekt til å kamuflere hvordan man egentlig har det.

Ung voksen

Som foreldre har man jo ungene sine bare til låns til de kan klare seg selv. Det betyr ikke at man slutter å bry seg om, de stadig mer selvstendige unge voksne. Heller tvert i mot. Som ung voksen på vei ut i livet på egne ben – kan livet være en tøff utfordring. Både for foreldre og de unge.

Les også: Føler du deg ung?

Nettopp da er en erfaren voksen god å ha. Vite at noen er der for en når den første vaskemaskinene skal settes på, når den første middagen til en potensiell kjæreste skal tilberedes. Eller når regningsbunken begynner å vokse faretruende høyt.

Enda barna har blitt myndig, kan kjøre bil, fått seg jobb og ellers klarer seg selv, er de dog mor og fars barn. Alltid. Da er det like naturlig som å puste, å bekymre seg, eller tenke på de unge voksne som skal gjennom så mange utfordringer i livet.

Utfordringer som kanskje er noen helt andre nå enn når mor og far selv – var på samme alder.

Avgjørende miljø

Hvilken jobb foreldrene har og hvor man velger å bosette seg, har en direkte invirkning på barnets skjebne.

Om man velger å bosette seg langt mot nord, er det overveiende sannsynlig at barnet vokser opp på samme sted. Kanskje ikke for alltid, men lenge nok til at poden blir kjønnsmoden og får barn med en partner fra samme sted.

Det er altså helt avgjørende hvilket miljø man havner i fra tidlig alder, som former oss som mennesker.

Om du bosetter deg på Holmlia i Oslo og ikke har noen regler for femtenåringen din. Men lar vedkommende gå for lut og kaldt vann, (ordtak fra oldtiden som betyr at foreldrene gir faen). Kan du ikke forlange at han eller hun makter medisinstudiene på universitetet heller.

Er du bekymret for barnet ditt? Vel, begynn med å se for deg en framtid der du legger alt til rette for at sønnen eller datteren din havner i et ok miljø. Jo bedr folk de vanker med, jo bedre blir sluttproduktet. Sånn er det bare

Vargas

Føler du deg ung?

Føler du deg ung? Faktisk betydelig yngre enn du er? Da kan du lide av tilstand som kalles Peter Pan-syndromet. Peter Pan er jo en voksen mann i grønn trikot som nekter å bli eldre. I hvert fall som rollefigur fra film og bøker. Om det hadde vært så kult å forbli udødelige eller evig ung, som blir det samme, er ikke sikkert hadde vært så kult.

Bergenet lesetid: 3 minutter

Michael Jackson.

Å føle seg ung til sinns, yngre enn man faktisk er, er jo flott, det. Men å aldri bli gammel, er noe vi mennesker ikke får oppleve, nær sagt, heldigvis. Mange menn tror de er 26 når de har passer middagshøyden og vel så det.

Les også: Liker du å sammenligne deg med Peter Pan?

Kjenner du deg igjen?

Verdens største pop-artist, Michael Jackson elsket historien om Peter Pan.

Uten at vi skal synse om hvorfor, så hadde Michael barnet i seg helt til han døde, 50 år gammel. Og legenden, geniet og pop-kongen eide sin egen fornøyelsespark for å få leke med likesinnede. Michael fryktet nok voksenlivet like lite som han elsket å få vær barnslig.

Derfor lagde han også låten, “Peter Pan”.

Bildet er tatt av Andres O. Cifuentes fra Pixabay

Syndrom

Peter Pan-syndromet er en psykologisk betegnelse som refererer til et fenomen der enkeltpersoner, vanligvis menn. Menn som har vanskeligheter med å vokse opp og ta ansvar for sitt eget liv. Navnet er hentet fra karakteren Peter Pan.

Peter Pan er hovedpersonen i J.M. Barries roman og teaterstykke av samme navn, som først ble utgitt på tidlig 1900-tallet. Den grønnkledde skapningen er en gutt som nekter å bli voksen og lever i Nimmerland, en fantasiøy, hvor han opplever evig ungdom.

Vi spør igen, kjenner du deg igjen?

Peter Pan-syndromet kan påvirke både personen selv og de rundt dem, spesielt romantiske partnere og familiemedlemmer. Det kan føre til konflikter, skuffelser og misnøye hos de som forventer en mer moden oppførsel.

Føler du deg ung? Da kan du være rammet av Peter Pan-syndromet, du også.

Metafor

Det er viktig å merke seg at ikke alle som viser noen av disse egenskapene, har Peter Pan-syndromet. Og det er heller ikke en offisiell medisinsk diagnose. Det er mer en metaforisk beskrivelse av visse atferdsmønstre.

Mennesker med slike egenskaper kan fortsatt ha mange positive kvaliteter og bidra positivt til samfunnet. For de som ønsker å endre sine mønstre, kan terapi og selvrefleksjon være nyttige verktøy for å hjelpe dem med å utvikle seg og vokse som personer.

Behandling for Peter Pan-syndromet kan omfatte terapi for å utforske underliggende følelser. Og utvikle mestringsstrategier, arbeide med selvverd og identitetsproblemer, samt utforske måter å bygge sunne voksenrelasjoner – og ta ansvar for eget liv.

Det er viktig å huske at hver person er unik, og at Peter Pan-syndromet kan variere i intensitet og uttrykk fra individ til individ.

Å søke profesjonell hjelp kan være avgjørende for å forstå og takle dette fenomenet på en hensiktsmessig måte.

Lykke til!

Vargas

Datteren din stjeler – ofte

Datteren din stjeler – ofte, både for spenningens skyld, men også når hun trenger nye ting. Den aldergruppen som stjeler mest og oftest er unge jenter fra 12 – 14 år. Foreldrene til denne aldersgruppen unge jenter, vet sannsynligvis ingenting om tyveriene. Hvorfor det?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tyven Moxnes

I kjølevannet av at Rødt-lederen, Bjørnar Moxnes ble tatt med buksene nede på Gardermoen, ved å stjele et par solbriller til 1200 kroner – har fokuset på butikktyveri fått et oppsving. Om Rødt-lederen er det kun én ting å si. Gå av. Du er en butikktyv og butikktyver har ingenting i politikken å gjøre. Her er det tillit som gjelder.

Når videoen ble offentliggjort er det åpenbart at tyveriet var planlagt og ingen impulshandling. For oss ser det ut som om Moxnes sin kjæreste også er delaktig i det simple tyveriet. Og Moxnes har blitt tatt for tyveri tidligere, så mannen er og blir en tyv og bør gå av som leder for Rødt.

Alt er blitt dyrere det siste året. Men politikerne vår har penger til å gjøre opp for seg. Da er det rimelig patetisk å gjøre seg til kjeltring for et par Hugo Boss-solbriller til 1200 kroner. Hadde det dog vært en dyr bil, så hadde det vært litt mer forståelig og punch i skandalen.

Han gjør et klassisk og innøvd tyveri ifølge videoen vist på VG.no. Moxnes har åpenbart gjort dette tidligere uten å ha blitt tatt for det – før nå. Dette kan han åpenbart.

Tenåringsjenter

Datteren din stjeler – ofte, uten at du stiller et eneste kritisk spørsmål til hvor poden har fått råd til nye sko. Parfyme, klær, solbriller, smykker eller andre ting som ikke er gjort opp for, men som er ærlig og redelig stjålet fra en butikk eller kjøpesenter i nærheten.

Hvor naiv er det mulig å bli som mor eller far?

Den største gruppen som stjeler på Strømmen Storsenter er barn og unge. I fjor var det 159 tyverianmeldelser. Omtrent to av tre av alle tyveriene var gjort av barn og unge under 19 år

Kristian Ruud, Driftsleder Drammen storsenter i Dagens Næringsliv
Datteren din stjeler - ofte

Bildet er tatt av lisa runnels fra Pixabay

I følge DN.no er det tenåringsjenter, eller barn mellom 12 og 14 år, men også yngre, som stjeler oftest. Det betyr ikke at andre deler av innbyggerne rundt om i Norge, lar være. Nope. Både svært rike og kjente mennesker ønsker å få med seg varer hjem uten å gjøre opp for seg.

Les også: Vi gjør deg synlig

Dagen Næringsliv deler tyvene opp i fire kategorier.

Personer med rusavhengighet, men disse utgjør kun 5 prosent av totalen av de som stjeler på Strømmen storsenter. Omreisende vinningskriminelle utgjør 20 -30 prosent av varer som stjeles og utgjør store summer.

Alle stjeler

Driftslederen på Strømmen Storsenter hevder det stjeles for enorme summer på senteret hvert eneste år.

Nærmere 200 millioner kroner, nemlig fem prosent av omsetningen på fire milliarder kroner, forsvinner i form av butikktyveri og annen type svinn. Da er det lov å stille spørsmål om nordmenns moral eller mangel på sådan.

Det er all grunn til å tro at svinnet øker i takt med at alt blir dyrere og folk flest får dårligere råd. Men hvor er vi på vei om det er ok å stjele i butikker, uansett beløp? Har du spurt din datter eller sønn om han eller hun kjenner noen som driver med stjeling fra kjøpesentrene? Kanskje verdt å ta en liten moralpreken?

Men du er kanskje ikke noe bedre enn dine barn? For i følge tallene fra Drammen stjeler også “vanlige” folk for betydelig beløp de også. Nær 30 prosent av tyveriene står voksne for.

De som trenger tyvgodset til eget bruk og fortjeneste. Noen lykkes, en svært liten andel blir fersket og tatt. Og politianmeldt. Slike som Moxnes.

Den aller største gruppen av butikktyver er altså unge jenter mellom 12 og 14 år.

Datteren din stjeler ofte og for enorme beløp. Sosial aksept for å stjele, gruppepress og dårlig økonomi får mange unge til å velge å stjele i butikker og på senter i stedet for å betale for seg.

Datteren din stjeler – ofte, men det gjør kanskje du også?

Kilde: DN.no

Vargas

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett som gjør deg i stand til å møte høsten med godt mot og penger på bok. Mang en småbarnsfamilie snur nok på shillingen for å få edene til å møtes nå. Alt koster mer enn i fjor og nesten ingenting er gratis, men fortvil ikke. Det finnes faktisk muligheter til å ta sommerferie på lavbudsjett.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kommune-tiltak

Samvittigheten gnager særlig småbarnsfamilier med lav inntekt, eller der ingen av forelderen har inntekt. Barna fortjener å ha sommerferie på lik linje med sin kompiser og skolekamerater. Men det er ikke alle som har hus i Spania, råd til Legoland-ferie eller å reise til USA på langtur.

Les også: Sommermat til hele familien

En sommerferie skal være hyggelig for alle, ikke minst barna, selvsagt. Men det behøver faktisk ikke bli så dyrt som mange frykter. I mange kommuner finnes det en rekke gratis-tiltak, som er både lærerik og gøy. I Fredrikstad er det mer enn 50 ulike tilbud til skolebarn fra 6 – 12 år og 13 – 18 år.

Fotball, gaming, svømmekurs, koring, speiderkurs, turnforeningen, dansing, barne og ungdomsteater og kampsport. Samt en hel haug med andre aktiviteter for jenter og gutter i alle alder innenfor skolealder.

I tillegg er det et fantastisk basseng for barn og unge i alle aldre, på Kongsten friluftsbad, inngangsbillett er 65 kroner for barn. Her kan man sole seg, bade, hoppe fra tieren eller gå i kiosken og kjøpe is. Dette er altså en anlegg som besøkes av feirende nordmenn fra hele Norge.

Vi vet at en rekke kommuner rundt om i landet har lignende tiltak for barn og unge.

Sommerferie på lavbudsjett

Bildet er tatt av Jill Wellington fra Pixabay

Sommerferie-alternativer

Sommerferien er en etterlengtet tid for mange mennesker, men den kan ofte bli en kostbar affære. Med dyre flybilletter, hoteller og aktiviteter kan det være vanskelig å finne et feriealternativ som passer innenfor budsjettet ditt.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Vi har satt sammen en liste med som vil gi deg en fantastisk ferie uten å tømme lommeboken din. Slik at du kan ha god samvittighet med tanke på pengebruk og at du trygt kan gå framtiden i møte.

Husk at opplevelser for barn kan være noe helt annet enn det foreldrene har på programmet.

Å fiske krabbe i fjæra koster ikke mer enn det fiskesnøret måtte koste. Og redningsvest får du lånt gratis hos speiderne eller hos brannvesenet. Husk også at kreative ideer ofte er bedre og billigere enn inngangsbilletten på fornøyelsesparkene.

Spesielt når det gjelder ferie og fritid føles det som om vi ofte må oppfylle samfunnets krav, forventninger og en slags illusjon om «den perfekte ferie», heller enn å fokusere på hva barna faktisk trenger

NRK.no

Sommerferie på lavbudsjett betyr ikke kjedelig ferie, tvert i mot. Det kan bety den beste sommerferien noen gang. Fordi man må tenke selv og ikke la seg underholdes av andre. Bruke kreativiteten og naturen, fjellet, sjøen og nærmiljøet. Dog har vi hjelper deg litt på vei.

Lavbudsjett

 • Camping
 • Roadtrip
 • House-sitting = Hvis du er villig til å ta på deg litt ansvar, kan house-sitting være en flott måte å oppleve en ny destinasjon på uten store kostnader. Mange mennesker søker etter pålitelige personer som kan passe på huset og kjæledyrene deres mens de er borte. I bytte får du gratis overnatting og en sjanse til å oppleve en ny kultur og et nytt sted.
 • Naturvandring
 • Sykkeltur
 • Kano- eller kajakkpadling = Kajakker eller kanoer ofte å få leid for en billig penge eller gratis hos en rekke ulike organisasjoner og foreninger
 • DNT-hytte-vandring = Den Norske Turistforening har 550 hytter rundt om i landet – de fleste er gratis å bruke
 • Husbåtferie
 • Frivillighetsarbeid i utlandet = Hvis du ønsker å tilbringe ferien på en meningsfull måte og samtidig oppleve en ny kultur, kan volontørarbeid (frivillighetsarbeid) være et flott alternativ. Mange organisasjoner over hele verden søker frivillige til ulike prosjekter som naturbevaring, barnepass eller bygging. Som volontør får du vanligvis kost og losji i bytte mot arbeidet ditt, og du får muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
 • Hjemmeferie = å utforske nærmiljøet, bruke de tilbudene man ikke har forsøkt tidligere både i byen og på landet

Det viktigste du gjør for dine barn og ungdommer, er å være til stede. Ikke bare fysisk, men også psykisk og åndelig. At du faktisk makter å legge vekk sosiale medier og gjør ting sammen med barna.

Hva som helst er hyggelig for de fleste barn, så lenge foreldre er ordentlig til stede og deltar. Det kan være nok med et slag Monopol på en regntung sommer dag, eller en båttur på vannet om solen skinner. Mer skal ikke til. For barna.

Senk kravene og nyt sommeren. Det er nemlig gratis.

God sommer!

Vargas

Sommermat til hele familien

Sommermat til hele familien bør bestå av noe til alle, både liten og stor. Det behøver ikke bety at maten er usunn, men det gjør faktisk ingenting, om det blir av og til. Og ikke hver gang grillen fyres opp. For det er faktisk synonymt med sommer – god grillmat.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grillmat

Fyr opp grillen, hiv på noen solide hamburgere som du lager selv og legg på ost. Det blir perfekt mat til alle – hver gang. Sommermat er godt og det skal være hyggelig rundt bordet, ved vannet, på fjellet eller hjemme i hagen. Sommer betyr festmat for alle.

Les også: Spiser du hva som helst?

Sommermat til hele familien kan være mat til to, helt alene for vennegjengen eller hele storfamilien. Det viktigste du gjør når du skal lage mat til mange, er gode forberedelser og nok tid.

Om du bruker gassgrill vet du til enhver tid hvordan du ligger an, fordi du har god kontroll på varmen. Om du kjenner til grillen godt. Griller du på kull er det litt verre, da du ikke vet hvor varm den blir. Det er også vanskeligere å grille på indirekte varme, som er viktigere enn mange tror.

Derfor anbefaler vi at du bruker gass eller elektrisk grill i sommer – om du ønsker perfekt resultat.

Om man bare skulle spise grillmat i sommer, tilberedt på grillen, ville det før eller siden bli litt kjedelige. Selv om det er et høydepunkt hver gang for grill-elskere som oss, så må man variere menyen noe.

Bildet er tatt av Myléne fra Pixabay

Bildet er tatt av Frauke Riether fra Pixabay

Pizza

Alle som har peiling på kos, god mat og et hyggelig måltid sammen med de viktigste folka, vet å sette pris på en god pizza. Vi setter pizza helt øverst på menyen når vi skal velge det beste, kanskje med unntak av en god Entrecôte med riktig tilbehør. Biff, rett fra grillen slår nemlig alt annet.

Når vi skal tilberede den perfekte pizzaen, velger vi aldri kjøttdeig som én av ingrediensene. Kjøttdeig på pizza er et norsk fenomen, i beste fall en nordisk oppfinnelse som en hver italiener ler seg ihjel av.

En ekte pizza skal ha få, men noen viktige ingredienser som gjør pizzaen til nettopp det. Du bør bake pizzadeigen selv og helst ha en god pizzaovn som kan bake den på høy temperatur, kun i noen få minutter. Da blir pizzaen best.

Les også: Perfekt sommermat på alle fat

De ingrediensene vi velger er Mutti-tomater, hvitløk, fersk Mozzarella, salami Calabrese (en sterk pølse), spekeskinke, ruccula, og fersk basilikum. Dette som én variant av mange. Så kan man selvsagt velge andre varianter med kjøtt, skinke eller fisk – selvsagt kan du ha fisk på pizzaen. Mange liker reker og scampi på pizzaen, det er et godt valg.

Man kan også velge å ha flere typer krydder, oster og grønnsaker på pizzaen, men feilen mange gjør er å ha på for mye, på én og samme pizza. Vil man ha ulike smaker, lag heller flere ulike pizzaer.

Tilbehør

Hva er riktig tilbehør til sommermaten? Det må være alt fra riktig dessert til de riktige gjestene rundt bordet, tenker vi. Og for ikke å snakke om hva som skal serves i glassene. Riktig vin til riktig rett, ikke for mye alkohol og kanskje is til barna.

Det er endel å tenke på når sommermaten skal på bordet. Særlig om det er flere gjester med ulike behov. Er det noen som har allergier, matintoleranse av noe slag? Kan noen av gjestene drikke for mye og for raskt?

Vi tenker at du som vert og vertinne bør dere fokusere på maten, så får hver enkelt passe sine egne saker og oppføre seg som folk. Vertskapet skal gjøre hva de kan for å få alle mette og gjøre festen uforglemmelige for alle. Inkludert barna.

Enten du serverer fugl, fisk, biff, pølser eller suppe, så sørg for at det er nok mat til alle. Noe for enhver smak og at alle finner noe de liker og kan spise. Tilbehør til festen betyr at fatene og glassene er fulle til enhver tid.

Skal du kline til med en god salat, kan det være lurt å velge flere varianter. Potetsalat, egenlaget fersk salta og kanskje en litt mer spicy for de kresne og viderekommende. Sørg for å ha nok kaldt sommerøl på kjøl og bobler til damene.

Og is til barna.

Da er du i mål.

Vargas

De beste tv-seriene vi anbefaler

De beste tv-seriene vi anbefaler handler om hvor underhold vi ble. Tidsepokene går over flere tiår, men vi har rangert de ti tv-seriene som vi arrangere fra de gode til de aller beste. Om du har noen tv-serier å anbefale oss og våre lesere. Bruk gjerne kommentarfeltet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Påvirkningskraft

Vi som skriver på denne bloggen er film og seire-nerder, vi ser et meste, er litt kresne, men liker mye. Du er kanskje ikke enig i våre bedømmelser, men det er bare fint, da vil vi gjerne vite hva du er uenig i og hva du liker.

Les også: Underholdning er mer enn bare Netflix

Når vi vurderer serier nå, så er det hva som har underholdt oss, men også påvirket tiden vi har opplevd seriene. De beste tv-seriene vi anbefaler er altså hva som har gjort størst inntrykk på oss – opp gjennom årene.

Hvordan disse har fulgt oss gjennom flere sesonger og om vi har sett fram til de påfølgende episodene.

Vi må innrømme at vi er svake for amerikanske og britiske produksjoner. Åpenbart finnes det mye bra filmer og serier fra mange andre produksjonsland også. Men vi holder oss til USA, England og Frankrike.

God underholdning har voldsom påvirkningskraft på seerne og publikum, uansett alder.

Mange husker både tid, sted og klokkeslett når de var på kino første gang. Vi var på kino og så “Tarzan“, sort hvit, men det gjorde ingenting. Johnny Weissmuller var en stor helt veldig lenge.

Også den første Star Wars-filmen gjorde inntrykk den gang, men kommer altså ikke med på topplisten.

De beste tv-seriene vi anbefaler
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay 

Favorittserier

Her er våre ti favorittserier 20. mars 2023.

 • nr 10 Succession (finansmiljø, et familiedrama)
 • nr 9 The Americans (action spion/drama)
 • nr 8 Better Call Saul (forløperen til Breaking Bad)
 • nr 7 House of Cards (politisk drama i USA og det Hvite Hus)
 • nr 6 The Crown (britisk kongelig drama med Dronning Elizabeth II i hovedrollen)
 • nr 5 Ringens Herre (fantasy)
 • nr 4 The Handmaid’s Tale (amerikansk dystopisk drama)
 • nr 3 The Bureau (skremmende identisk, fransk spiondrama)
 • nr 2 Game of Thrones (fantasy)
 • nr 1 Breaking Bad (amerikansk, men trenger ingen annen omtale – tidenes beste serie)

Et merkelig utvalg av ulike genre ble det, men vi står inne for samtlige. Det kommer tydelig fram av utvalget at drama kan være en favoritt, kanskje, men også spiondrama er vi svake for, tydeligvis.

Hadde James Bond vært en serie, ville nok denne ha blitt valgt inn på listen. Men vi ser på Bond som enkeltstående filmer – all den tid det tar flere år i mellom hver utgivelse.

Disney+

Her er det nok mange serier du savner og ville gjerne ha hatt med på listen? Vet, vi også. Men ingen nevnt, ingen glemt. Det kunne sikkert ha vært både tjue og tretti serier på denne listen over severdig underholdning. Men sånn tatt ut av hodet, så er dette våre ti beste.

Ikke mange nye serier, som du ser. Det er fordi vi rett og slett synes det er for mye dårlige serier som kommer ut nå, som ikke holder mål.

Særlig Netflix har utmerket seg som en svært middelmådig distributør av underholdning. En stor og rik strømmetjenester du betaler fra 99 – 160 kr per måned for. Men som ikke leverer som forventet, etter vår mening.

Vi har kuttet ut Netflix og anbefaler alle som ikke finner noe å se her, gjøre det samme. På den måten tvinges en av de største strømmetjenestene å ta grep. Ved å levere bedre kvalitet på film og serier – rett og slett.

Disney+ er både billigere og leverer langt bedre kvalitet, både på film og serier, etter vår mening. Videre er Disney+ en distributør av god underholdning som setter barn foran voksne, på deres premisser. Det liker vi.

Vargas

Slik så nordmenn ut på syttitallet

Slik så nordmenn ut på syttitallet, det begynner å bli noen kilo siden, si. Vi blir sykelig fete, vi nordmenn, ikke alle, men alt for mange av oss – lider av overvekt. Så alvorlig er det at Helsemyndighetene har laget en ny plan over hva vi bør spise. Og enda viktigere – hva vi bør unngå å putte i tryne.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Mangfold

På syttitallet, som er drøyt femti år siden, var det normalvektige mennesker å se over alt. Unntaket var de som var overvektige, altså nærmest motsatt av i dag. Men hva har det å si, tenker du kanskje? Er det ikke greit at vi er litt forskjellige vi mennesker?

Les også: Slik styrer du unna fristelsene

Mer forskjellige enn at alle ligner på normalvektige beinrangel med lik vekt og likt utseende.

Jo, i utgangspunktet er det riktig, vi bør ha ulikheter og mangfold i samfunnet. Men det er også forskjell på å være normalvektig og på grensen til å være farlig tykk, stor, fet eller diger. Alt etter hva det nå er “normalt” å kalle alle over en viss normal vekt.

Studier som startet på 1970-tallet viser at det er best å ha en BMI på 24, mens studier fra 2000-tallet viser at det tryggeste er en BMI rundt 27 – altså godt inn i området for overvekt

Forskning.no
Slik så nordmenn ut på syttitallet, øverst, og i 2023, ser vi ut som på bildet nederst, dessverre
En av flere artikler du finner om vekt og kosthold på Vargas12.com
Slik så nordmenn ut på syttitallet

Tette blodårer

En gylden middelvei bruker å være mer enn bra nok, at man passer på hva man spiser, kombinert med å være i bevegelse nok til å komme i arbeidsantrekket, dressen eller kjolen. Og da mener vi ikke konfirmasjonsdressen fra syttitallet, men det du trives best i, i dag.

Slik så nordmenn ut på syttitallet, vi var noen kilo lettere enn det vi er i dag.

Les også: Faste betyr ikke sult

Dessverre er det forbundet med stor helerisko å bli for overvektig. Og det er desto sunnere og livsforlengende å presse vekta ned til et normalnivå, ut i fra din høyde, kjønn og kvadraten av høyden, altså BMI-en.

Gjennomsnittsvekten for 40-årige norske menn har økt med 9,1 kilo på en generasjon, mens kvinners vekt har økt 3,7 kilo. Når nordmenn blir stadig tyngre og fetere, svekkes fysisk og psykisk helse. Vi er for lite aktive i hverdagen

Aftenposten.no

Det handler ikke om at man skal svette seg gjennom hall-timer på treningsstudio eller bruke en formue på dyrt treningstøy. Men sørge for at man ikke blir så dundrende fet at blodet ikke klarer å strømme gjennom blodårene dine.

Blodårer som i noen tilfeller er så trange og tette av ribbefett og sjokolade at det rett og slett er fare for liv.

Tette blodårer fører som kjent ofte til hjerteinfarkt, noe som er direkte usunt for den som rammes.

Fra spøk til alvor. Man blir betydelig sunnere ved å være aktiv og bevisst på hva man spiser og drikker. Styrer unna middag nummer to, eller at man unngår å spise for mye for ofte. Det er dette som har gjort mange nordmenn betydelig tyngre på noen få tiår.

HUNT-undersøkelsen

I følge helseundersøkelsen HUNT, ble det i 2019 påvist at 7 av 10 nordmenn var overvektige. I 1970 var det nesten ingen.

Undersøkelsen viser også at antall diabetes-2 pasienter gikk ned i samme periode, noe som er svært positivt. Dette kan bety at nordmenn som veier mer, ikke nødvendigvis er usunne eller direkte overvektige. Man kan som kjent være både stor og veltrent eller stor, men ikke fet.

I den første HUNT-undersøkelsen fra 1984-86, veide de voksne deltagerne (20-100 år) i gjennomsnitt 72 kilo. I 2017–2019 var gjennomsnittsvekten kommet opp i 80 kilo

NRK.no

HUNT-undersøkelsen viser også at det er endringer i samfunnet som har påvirket oss nordmenn negativt. Nemlig tilgangen på mye mat, uansett hvor vi befinner oss – døgnet rundt. Og det er naturligvis vanskelig for de fleste å holde seg unna alle fristelsene.

Slik så nordmenn ut på syttitallet – vi var et resultat av at vi måtte ta hensyn til lommeboka. Vi hadde det bra, men vi hadde ikke alt, slik overflod som velferdssamfunnet har gitt oss tilgang på i dag.

Barn på syttitallet fikk én flaske brus og én sjokolade, på deling med sine søsken – hver lørdag. Nå har alle barn tilgang til kjøleskapet som flommer over av godsaker, hele uka.

Det blir det overvektige voksne av.

Her er kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.

Vargas

Så raskt lager du middag

Så raskt lager du middag til en familie på fire eller fler. Du kan faktisk smelle sammen noe sunt og godt på tjue minutter. Det er mange gode retter som nærmest lager seg selv. Har du en hel halvtime, er det meste mulig. Alt du trenger er gode råvarer og en Airfryer.

Estimated reading time: 4 minutes

Airfryer

Om du ikke vet hva en Airfryer er, finner du alt du trenger å vite, her. Fordelen med en Airfryer er at du lager mat uten fett, smør eller frityrolje. Du bruker faktisk bare varmluft. Ergo så blir maten tilberedt slik den er, uten usunne tillegg og kalorier. Det aller beste er at maten lager seg selv, mens du kan gjør andre ting. Strikke, f.eks.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Du kan tilberede all slags mat i en airfryer. Du kan bruke råvarer som både er frosne og romtemperert. Du velger selv hvilke råvarer du ønsker å bruke. Du kan velge blant sunne matvarer som blant annet grønnsaker, fisk og kjøtt. Tilberedningen foregår uten bruk av olje. Næringsstoffene ivaretas derfor på en bedre måte

Cosori.no

En Airfryer kan lage det aller meste, det vil si, innenfor en viss grense. Du kan ikke koke suppe, men du kan steke ribbe. Tenk litt på det. Så raskt lager du middag, som egentlig lager seg selv, mens du kan strikke mange omganger. Isteden for å stå på kjøkkenet.

Som du sikkert vet, er det Vargas12.com som har skrevet den mye omtalte artikkelen, Mat på P! Og en hel haug med andre artikler om mat. Mat for alle i alle aldre, sunn mat, god mat og mat til hverdag og fest. Vi er stolte av å gi våre lesere gode artikler som betyr noe for våre lesere.

Airfryer kan brukes til alt – utenom suppe Foto: Philips.com

Tidsklemma

Du synes det er noe dritt å komme stressende hjem fra jobben for deretter å måtte stå på kjøkkenet å lage middag. Når du egentlig har lyst til å slenge deg på sofaen, strikke, lese, sove eller gjøre noe helt annet, enn å lage mat.

Derfor er det viktig å vite hva man kan gjøre for å spare tid på middagen. Visste du forresten at det tar mindre enn fem minutter å steke fire egg? Om du har ferdigstekte karbonader i mikroen som legges på skiver med brød. Da har du karbonadesmørbrød med egg, som på en travel tirsdag bør være en bra nok middag.

Å grille i øsende regn, eller ha hageselskap med sjømat, hummer og Champagne når det blåser nordavind fra alle kanter, passer dårlig. Tilpasser man måltidene etter værmeldingen, da får man en mer vellykket middag for alle involverte.

Tidsklemma skaper dårlig stemning og sure, og sultne barn. Planlegg ukehandelen ved å vite allerede på søndag, hva som er til middag hele uka. På den måten er dere forberedt når maten skal tilberedes. Om alle hjelper til, dekker bordet og gjør forfallent arbeide – bør ting gå på skinner.

Raske middager

Man må ikke ha grønnsaker, poteter, brunsaus og ertestuing til kjøttkakene, hver dag – hele uka. Jo færre kasseroller jo mer tid sparer man. Så raskt lager du middag, med litt fornuftig planlegging.

Raske middager kan egentlig være hva som helst.

Hvor lang tid tar det å trekke en pakke sunne pølser, Go og Mager fra Gilde, eksempelvis? Ikke mer enn femten minutter, og da tar vi med tiden det tar å koke opp vannet. Wiener i lompe eller brød, bør også være en godkjent middag, av og til.

Nudler og pasta trenger kun noen få minutter koking er er populært hos liten og stor. Pasta og laks er en av våre favoritter og tilberedes på tjue minutter. Nå får du fine poser med ferdige grønnsaker som sparer deg tid.

Supper, salater, pannekaker, pizza, wok, omelett og noe snadder i et pitabrød på en fredagskveld, er innenfor. Ikke bruk mer tid på middagen enn nødvendig. investerer du i en Airfreyer vil du kunne strikke ti gensere i året, ekstra, på den tiden du sparer på kjøkkenet.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest