Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen. Deilig fjelluft, rike turmuligheter, god mat og gjestfritt vertskap – står igjen som de beste minnene. Vi bodde på Ilsetra leilighetshotell, på toppen av Hafjelltoppen. Et opphold vi varmt kan anbefale for alle gjester, hele året.

Estimated reading time: 6 minutes

Ilsetra hotell

Ikke fordi det er blendene luksus over alt vi ferdes, her må du like tradisjonelt hyttepreg, ta oppvasken selv og ligge i tildels harde senger. Men elsker du fjell, norsk natur og nydelige vafler og hjemmelaget lapskaus med nyrørt tyttebær, kan dette være stedet for deg.

Ilsetra hotell finner du ved å ta av på Øyer i Hafjell, kjøre forbi alpinanlegget og svinger opp i fjellet.

Tåler du å gå noen kilometer med selvsmurt niste og kaffe på termos i sekken, da er Ilsetra et godt utgangspunkt for et fantastisk opphold i fjellet. Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen, gir deg et lite hint om hva du kan forvente av dette hotellet, Ilsetra. Hotellet ligger mellom mer kjente Gaiastova i nord og Pellestova i sør.

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Til lunsj den første dagen ble det hjemmelaget rømmegrøt som smakte bedre enn forventet, enda forventningene var skyhøye. Fra nå av nevner vi ikke mer at maten er hjemmelaget, fordi alt på dette hotellet er det fantastiske kokker som står for all maten vi spiser.

Vi skjønte ikke så mye av dialekten, all den tid kokken vi snakket mest med, er født og oppvokst på Gålå.

Maten

Middagen fra en velfylt bufeet og en fiskegrateng som var så spekket med alt mulig snadder, at vi ba pent om å få møte ansvarshavende på kjøkkenet. Oppskriften fikk vi ikke, men kjøreturen fra Fredrikstad var verdt turen, bare for fiskegratengen alene. Nydelig.

Vi har laget god fiskegrateng selv, men aldri vært i nærheten av dette festmåltidet.

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Lunsj, Lapskaus med flatbrød og tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Nyrørt tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Varme vafler og rømme Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Halvliter på Ilsetra etter langtur i fjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Fyr på peisen en regnfull morgen på Ilstra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Basseng og badstue på Ilsetra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Destinasjon, Nevelfjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Pellestova, destinasjon vanningshull i bakgrunnen Foto: Vargas12.com

Maten har vært et overraskende positivt innslag i besøket vårt. Enda vi har et fullt operativt kjøkken å bruke, har de fleste måltid blitt inntatt i den koselige restauranten hvor det er blitt servert tradisjonell hotellfrokost. Men også overraskende gode middager fra et velfylt dessertbord.

Les også: Meningen med livet

Sjokoladepudding, bløtkake, gele, tilslørte bondepiker og muffins. For ikke å snakke om de varme vaflene. Førsteklasse kaffe, øl på tap og en fiskegrateng det går gjetord om i hele Hafjell, gir dette oppholdet et deilig punktum på en fin sommer.

Destinasjon: Hafjelltoppen

Fellesferien er over og sommeren har gått over i siste måned, vi skriver august og det er færre folk i fjellet.

Men det betyr ikke at vi ikke koser oss, vi som har såpass mye sommerferie igjen, at vi kan tilbringe enda noen dager på toppen av Hafjell. En vinterdestinasjon, mer enn sommer, men likefullt et deilig utgangspunkt for korte eller lange turer i fjellet.

Vi skriver ikke reisebrev fordi vi må, men fordi vi ønsker å dele gode ferieopplevelser med våre lesere. Skal du ha en ny destinasjon du ikke har forsøkt tidligere, anbefaler vi Hafjelltoppen generelt og Ilsetra hotell, spesielt.

Her har vi fått hva vi har behøvd og forventet, og litt til. Vi har bodd i en liten leilighet med to soverom, bad og kjøkkenkrok, med utsikt over hele Hafjell. Hotellet har svært imøtekommende og hyggelig betjening, nydelig mat, trimrom og et deilig basseng med tilhørende varm badstue.

Turen den første dagen gikk i gangavstand fra hotellet, til Slåsæterfjellet, videre til Nevelfjellet ca 1100 moh. Før vi snudde mot Pellestova for en rast, øl og nydelig pizza, og så hjemtur 1,3 km tilbake til Ilsetra. Turen totalt tok 3,5 timer.

Ta med deg kjæresten, venner, foreldre eller kollegaer til Hafjelltoppen – her er det fint å leve.

Ilsetra.no

All foto copyright Vargas12.com

Vargas12.com

Grill baby, grill!

Grill baby, grill! Finnes det noe bedre enn en god Entrecôte som har fått perfekt timing og nok hviletid fra grillen? Ja, det gjør det kanskje, men fra utendørs varme, er mange nordmenns store sommerhobby – når det kommer til valg av mat på menyen. Grillmat passer for alle fordi nesten alt kan grilles.

Estimated reading time: 4 minutes

Grillspyd

Hvordan man tilbereder mat på grillen, avgjør resultatet og gjestenes tilbakemelding. Det er nemlig ikke bare kaste mat på grillen og legge på lokket. Man må passe på riktig temperatur slik at biffen, pølsene, fisken og grønnsakene ikke brennes. Og det skal heller ikke være rått når man tar maten av grillen.

Les også: Derfor er du overvektig

Du som elsker taco på fredagskvelden, tror kanskje at man ikke kan grille taco? Selvsagt kan man grille taco, som alt annet som ikke er flytende. Men akkurat taco er faktisk best med laks i stedet for kjøttdeig. Det bør du prøve.

Bare en begrenset fantasi setter en stopper for hva du kan grille. Vi har valgt å lage grillspyd selv som vi griller. Her har vi løk, laks, champignoner, paprika og alternativt kylling i biter. Alt dette smaker fantastisk fra grillen.

Husk at barna også skal nyte sommermiddagen fra grillen. La de få være med å lage grillspydene selv, det øker apetitten flere hakk. Og med barn til stede, drikker vi alltid alkoholfrie alternativ, det oppfordrer vi alle andre foreldre å gjøre også.

Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!

Entrecôte

Alle biffers mor, alle kokkers favoritt, biffen over alle andre biffer er, Entrecôte, synes også vi. Her er det masse marmorering som gjør Entrecôte saftigere enn andre biffer.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Vi handler sjeldent i Norge, da man skal lete veldig lenge før man finner bra nok kjøtt, med mindre man ikke leter i fryseren og finner importert kjøtt fra Sør Amerika. Da er du sikret kvalitetskjøtt. gilde og andre norske kjøtltleverandører har ikke mørt nok kjøtt, det blir for ferskt og seigt, dessverre.

Entrecôten du ser på bildet er kjøpt i Sverige, den er fra Uruguay og smaker deretter. Den er så mør at den faller fra hverandre når vi setter gaffelen i den. Biffen er marinert med rapsolje, salt, pepper, hvitløk, en dæsj sitron og appelsin.

Apelsin og sitron er slik italieneren serverer biffen, men du kan selvsagt velge egne favoritter her. Det vanligste blant nordmenn flest er nok pomes frites og bearnaise, som også er populært blant barna.

Når du skal grille biff, husk at den skal ha sin velfortjente hviletid for beste resultat.

Vin

Når du får gjester til bords og barna er på en velfortjent sommerferie-leir, hos tante Beate eller overnatter hos venner. Da fortjener du et glass vin eller to, til maten. Her er det også masse å velge mellom, men om du griller rødt kjøtt synes vi det passer best med en kraftig rødvin.

Gjerne en kraftfull argentiner eller en spansk rødvin. Vi nordmenn sverger mest til italiensk rødvin og det med god grunn. De italienske vinene er rimeligere enn særlig de franske, men er ikke noe tilbake for kvaliteten. Det er en grunn til at Cabernet Sauvignon er den druen vi aller helst vil ha vin fra.

En drue som brukes av alle de mest kjente vinlandene nordmenn kjøper vin fra.

I mange land hvor det produseres god vin, Spania, Frankrike og Italia, serverer man ofte hvite viner til kraftfulle kjøttmiddager. Det kan være verdt et forsøk, selv velger vi alltid rødvin til grillet Entrecôte.

Ønsker du alkoholfrie alternativ, kan faktisk en god eplemost gjøre susen.

Livet er for kort til å la være å nyte god mat og god drikke. Grill baby, grill!

Vargas

Derfor er du overvektig

Derfor er du overvektig. Du har kalori-overskudd for ofte, som gjør at du legger på deg. Å gå ned i vekt eller slanke seg, handler allikevel ikke bare om å spise færre kalorier. Du må faktisk være deg bevisst hva du spiser, vite at du har en utfordring med mat og spisevaner.

Estimated reading time: 6 minutes

Redusere vekt

Det første du bør gjøre for å bli en sunnere og lettere utgave – er å kaste badevekta. Se heller på viktige mål rundt mage, lår brystkasse.

Les også: Profileringsartikler med din logo

Ved å spise sunt og bevege deg mer enn tidligere og holde deg til det du vet er bra for deg – vil redusere vekt. Men det kan ta tid, så du må se på dette som en livsstilsendring, om du vil holde vekten nede over tid. Det er for de aller fleste ingen kunst å slanke seg eller redusere vekt. Å holde vekten nede over flere år, er betydelig vanskeligere.

Du er altså overvektig fordi du spiser mer enn du forbrenner av kalorier.

Når sommerferien er over og du skal tilbake til hverdagen, jobb og arbeidstøy, kan også du få deg en overraskelse.

Det kan hende at du har spist en is eller to for mye, drukket en øl eller ti for mange eller rett og slett gitt litt faen i hva du har spist, og drukket. Resultatet er ofte noen kilo tyngre, dessverre. Da er det kun to ting å gjøre. Spise mindre og sunnere, men også bevege seg mer.

Overvektig

Kun én av tre nordmenn oppfyller Helsemyndighetens minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet – som ligger på minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet per uke eller 75 minutter med høy intensitet.

Nettavisen.no

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Derfor er du overvektig

Les også: Middelhavskost – veien til et sunnere liv!

Derfor er du overvektig, du har vært en lat slabbedask med alt for stor apetitt. Og ser du rundt deg på bussen, trikken, kjøpesenter, på stranda eller hvor folk ferdes. Du ser overvektige mennesker over alt. De fleste er overvektig til det usunne. Også nordmenn er i ferd med å bli farlig tykke, slik at det blir farlig for helsa. Det bør man selvsagt unngå.

Ser du bilder fra noen tiår tilbake, så var nordmenn flest betydelig tynnere enn i dag.

Om man er overvektig, men har eller en god helse, er det ikke viktig med slanking eller vektreduksjon. Men det er kort vei fra å være overvektig, til at det kan være belastende for kroppen å bli tyngre. Da bør man ta grep for helsas skyld.

Å spise sundt og bevege seg regelmessig forebygger overvekt og farlige sykdommer. Dette er kunnskap de aller fleste nordmenn sitter med, men som er krevende å gjennomføre. Man må ha selvdisiplin å tåle å spise mindre enn man ønsker. Trening gjør også at du blir sterkere, både psykisk og mentalt.

Vektreduksjon

Det første du må gjøre er å innse at du er overvektig, så må du sette deg et hårete mål om å gå ned i vekt og hvordan du vil gå fram. Om andre sier du bør gjøre det, hjelper ikke stort. Det er din kropp, ditt fett og det er din vilje som skal gjøre noe med det. Om det blir lett? Nei, det blir det ikke. Det må du innse først som sist.

Les også: Ønsker du at vi skriver for deg? Ta kontakt i dag!

Alt er som kjent relativt, men skal du ned 10 kg eller mer, så må du beregne måneder for å nå dine mål. Kanskje et helt år. Du må innrømme at det er småflaut å ikke kunne se pikken sin pga av alt fettet som er i veien? Det er det altså du, og bare du, som kan gjøre noe med, hvorfor ikke begynne i dag? Så lever du kanskje noen år lengre.

Det finnes nesten like mange treningsformer og treningsprogram som det finnes overvektige mennesker, du må finne din måte å gjøre det på. Er du førstegangs-bruker av treningsapparater og dets like, kan det være klokt å få hjelp til å gå i gang sammen med en instruktør eller personlig trener, for å unngå skader.

Trøste deg med at det er svært god trening å gå, som å løpe ned treningsentre for å bli en sunnere utgave.

Ønsker du raskt resultater, kan periodisk faste være veien å gå.

Styrketrening

Kondisjonstrening brenner kalorier mens man jobber. Styrketrening brenner kalorier, mens man trener, bygger muskler som igjen forbrenner kalorier. Til og med mens man sover og øker hvileforbrenningen etter trening forbrenner man kalorier. 

Husk at du må ønske å gjøre noe med egen overvekt og vite at det tar tid, enda du vet det så godt – hva som skal til. Det er lett å si, fortelle og skrive, men vrient å gjennomføre fordi det er svært krevende. Gulroten og belønningen er når klærne du bruke tidligere, endelig passer igjen.

Derfor er du overvektig, men nå vet du hva som skal til for å gjøre noe med det.

Det beste langsiktige alternativet for å brenne kalorier og dermed redusere vekt er altså så enkelt. Hva du faktisk spiser, mengden og hvor ofte – er helt avgjørende. Spiser du sunt, lite og ofte vil du holde forbrenningen i gang og du vil gå ned i vekt. 

Så enkelt er det, og du kan klare det, om du bare har vilje nok. 

 Husk at litt trening er bedre enn ingen trening. 

God bedring og lykke til!

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

Politimann slått ut av krokodille

Politimann slått ut av krokodille, etter at den ble forsøkt arrestert. Rare nyheter florerer i nyhetsbildet og sosiale medier. Hva søker du etter? Eller for å spørre mer ledende, hva klikker du deg innpå når du leser sjokkerende overskrifter?

Estimated reading time: 4 minutes

Sosiale medier

Vi saumfarer Twitter daglig og finner litt forskjellig som vi deler med deg i dag, men kun i dag. Vi kan ikke risikere at vårt gode navn og rykte blir skadet av at vi jakter lesere med klick bates. Det skulle ha tatt seg ut. Vargas12.com er jo tross alt en seriøs blogg.

Visste du forresten at kattevideoer er den mest populære kategorien på Youtube, bortsett fra musikkvideoer, da, fra Adele og de aller største artistene. Her vil du ikke få oppleve slike videoer, med klipp fra mikroblogg-nettstedet Twitter, følg oss gjerne. Men dette er altså en ones in a million happening, så nyt det mens du kan.

Det aller beste du kan og kanskje bør gjøre i sommer, er jo å logge helt av sosiale medier, men denne smarttelefonen. Den er som limt fast i hånden din, ikke sant? Kanskje du bør øve litt først, før du klarer å la være å ta i den, en hele dag? Begynne med et par timer. Ikke røre mobilen før klokken tolv, eksempelvis. Vanskelig?

Podcast vs Blogg

Blogging er ut og podcast er in. Men det betyr slett ikke at bloggerne ikke har lesere mer. Tvert i mot, det er like mange som leser blogg-artikler i dag, som i fjor på samme tid. Og da var allerede tusenvis av podcaster tilgjengelig. Mulig det har med nedstengning, pandemi og hjemmekontor å gjøre.

At folk flest er fortsatt mye på nett og bruker sosiale medier – kanskje mer enn noen gang. Men blogging vil ikke forsvinne så lenge det finnes gode nok bloggere som er villig til å publisere sine tekster.

Politimann slått ut av krokodille
Legg vekk jobben i ferien – for din egen del

Dessuten er bloggerne potensielle gullgruver for alle som ønsker å få sine linker ut i verden. Og det ofte langt billigere enn å legge ut en tekst eller annonse i en papiravis. Populære bloggere er derfor mer populære enn podcaster, så lenge det er mange nok lesere som leser og klikker på lenkene.

Når du skriver et blogginnlegg som skal ha en misjon, eller et budskap, en opplysning å servere.

Ikke bare formidle hva du spiste til middag, eller at du selv synes du har en bad hair day. Det får du heller servere i neste TikTok-video. Jo mer nyttig din artikkel er for leserne, jo bedre blir du belønnet i Googles søkemotor.

Trenger du hjelp til egen tekst eller link fra din nettbutikk eller bedrift, ta kontakt – vi hjelper deg, gjerne.

Politimann slått ut av krokodille og lignende videoer er morsomme, så lenge det går bra med vedkommende “offer”.

Sommerferie

Hva er sommerferie for deg? Er det ikke viktig å bryte rutiner, gjøre gøyale ting man ikke rekker ellers i året? Spise og drikke det man frister for, og være sammen med de viktigste folka, de man er glad i og trives med? Da bør man ikke bruke tid, verken på Twitter, blogg eller podcast, synes vi.

Det er ikke sommerferie om du har et halvt øye på grillen og et halvt øye på innboksen. Skal du ha ordentlig sommerferie, bør du også logge helt av. La hjernen få den pausen den fortjener, slik at du får ladet batteriene – la roen senke seg og la kroppen få hvilemodus.

Politimann slått ut av krokodille, kan være morsomt, det, men også alvorlig. Vi håper og tror det gikk bra med politimannen på denne videoen. Regner med at krokodillen sitter inne fortsatt, på vann og brød om de fikk den med seg.

God sommer!

Vargas

Grillmat til liten og stor

Grillmat til liten og stor er populært hos mange nordmenn. Fordi grillmat er enkelt å tilberede, det kan være sundt og det smaker ofte bedre å spise utendørs. Men det er en mye at det kun er far som kan grille. Det kan selvsagt også kvinner gjøre – minst like godt som menn. Så er det avklart.

Estimated reading time: 5 minutes

Ønskeliste

Grillmat er faktisk all mat som kan tillbeddes på en grill, det være seg kull, gass eller elektrisk grill. Til og med suppe kan grilles, så du har egentlig bare å la fantasien sette grenser for hva du bør tilberede i sommerferien. Grillmat til liten og stor kan være alt fra pannekaker til digre biffer, fra fisk og grønnsaker til pølser i vaffel.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Enkel sommermat er selvsagt mer enn burgere og pølser, men det er viktig at man prøver seg fram og finner ut hva som passer best for den enkelte familie. Barna bør selvsagt bli hørt på sine ønsker og kanskje blir kokken overrasket, når poden sier at det hadde smakt med en frisk salat med bacon, urter og friske bær til.

Her kommer grillen til kort, all den tid det er en frisk salt som står på menyen, da det er kaldmat og ikke varmt. Men det er faktisk ikke grenser for hva som kan grilles. Vi anbefaler at man tar den viktige samtalen i god tid før grilles fyres opp. Slik at alle blir hørt.

Grillmat til liten og stor bør være noe alle liker. Sett opp en ønskeliste og sett ønskene ut i livet, og sommerferien blir en fest.

Grillmat til liten og stor

Grillmat

For tusenvis av nordmenn, er det når grillen tennes, det endelig er ordentlig sommer. Kjenner du deg igjen?

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

Grillmat – så enkelt at selv far kan gjøre det med litt hjelp fra mor, og kanskje barn over 12 år. Å snu en kotelett, hente tennvekse eller grillkull er gøy for barn å delta på. Særlig om de i tillegg får lov til å tenne opp. Men en stødig voksen hånd til hjelp, er det ikke farlig. 

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Selvsagt passer det også med alle typer fisk på grillen også, enten i folke eller rett på grillen, men da må du passe på varmen.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Gass eller kule?

Bruker man gass, kan man med enkle grep justere varmen ut i fra hva man ønsker å tilberede. Om du ikke allerede var klar over det, fisk er undervurdert grillmat. Alle typer fisk kan grilles, og det er faktisk alltid like vellykket.

Les også: Coop kuppet Champions League-finalen

Legger du fiske-filene i folie, med salt, pepper, smør, purreløk og litt sitron, så har du allerede halve jobben gjort. Ikke bruk for sterk varme, da blir fisken tørr.

Bakt potet, ris, stekt, kokt og fløtegratinerte poteter, til og med pomes frites er godt til fisk. Alt dette kan selvsagt tilberedes på en god gassgrill med sidebrenner.

Grillkongen kan fort bli satt på prøve om gassen plutselig er slutt, da er det smart å ha en flaske ekstra i garasjen eller i kjelleren. For å få best mulig grillresultat anbefales det på det sterkeste å la kvinnen i huset ta over i blant, bare for å se om det blir et bedre grill-resultat.

Noen menn er nok ikke enig i dette forslaget, muligens fordi hans autoritet blir satt på prøve? Vi bare spør.

Om kulegrill passer deg bedre enn elektrisk eller gass, så skal du være trofast mot din tennvæske og ditt kull.

Husk bare at det finnes bedre alternativ som gjør jobben langt enklere. Også prisene på gassgrill har blitt langt mer folkelige de siste årene. Du må ikke ta opp lån eller svi av hele sommerferiebudsjettet for å få en helt grei gassgrill.

Gassen er heller ikke avskrekkende dyr.

Grillmat til liten og stor bør være så varier at alle blir mette og tilfredse.

Vargas

Jaget etter penger stopper Norge

Jaget etter penger stopper Norge, i hvert fall for alle som har planer om å reise med fly de nærmeste dagene. AS Norge går egentlig veldig bra nå. Arbeidsledigheten er rekordlav og bedrifter tjener endelig penger, etter at vi åpnet opp etter pandemien.

Estimated reading time: 4 minutes

Streik

Men det er malurt i gullbegret, flystreik truer samfunns-flyten. Nordmenn kommer seg ikke til Syden. Fete, overbetalte, svette, late og mette – sitter vi på kofferten på Gardermoen og myser mot tavlene. Innstillt, står det.

Les også: Slik reiser du trygt i sommer

Samtlige flyavganger som skulle ha gått mot varmere strøk vil ikke ta av som avtalt. Alt for mange flytekniker nektes å komme på jobb. Lockouten har slått ut i full blomst, og slår dermed ut hele samfunnet. Jaget etter penger stopper Norge.

Avstanden er veldig stor, og kravet fra NFO er langt utover det man har blitt enig med andre yrkesgrupper i samfunnet om

VG.no

De flyene som faktisk tar av, er enten svært forsinket eller går dagen etter de først er oppsatt. Kjedelig, men sant.

Egoister

Verdens rikeste land består av verdens største egositer.

Det finnes faktisk ikke grenser for hvor langt man er villig til å gå i de fleste sektorene, for å få enda litt mer penger i lønningsposen. Hvorfor heter det lønningspose, spør du kanskje? Jo, fordi mange nordmenn fikk lønna i kontanter før i tiden. I en papirpose, faktisk. Nok om det.

Jaget etter penger stopper Norge

Det er altså jakten på så mye penger som mulig, som gjør at vi stadig vekk ikke får levd det luksuslivet vi så gjerne ønsker og som vi er vant til. Vi har gull-skjeen så langt opp i ratata, de fleste av oss, at vi ikke ser dagslyset. Vi er så opptatt av egen velferd at naboen kan faktisk bare sulte ihjel, bare vi får det som vi vil. Mer penger og nok mat, aller helst.

Les også: Trender i Norge 2022

Jaget etter penger stopper Norge, og det legges merke til langt utover landegrensene. Vi er noen late egoister som er så opptatt av vår egen velferd at vi er villig til å dø av det. Dø av overvekt og høyt blodsukker, og tette blodårer.

Selvsagt finnes det en og annen sykepleier som går på jobb, uten å ha fått de lønna vedkommende fortjener. Er det én kategori arbeidstakere som burde ha fått et kraftig løft, hva lønn angår. Er det selvsagt alle disse fantastiske menneskene som i mer enn to år, har stått gjennom et helvetes mareritt, gjennom pandemien.

Der snakker vi ekte helter.

Gris

Flyteknikerne gjør også en viktig jobb, men de har allerede svært godt betalt. Og kommer med et så hårete og urimelige krav, at det ikke ligner grisen. Apropos gris.

Har du på din ferd nærmeste restaurant, for å bestille hummer og Champagne, sett deg litt rundt? Har du sett hvor vemmelig fete vi nordmenn har blitt? Vi er i gjennomsnitt tjue kilo tyngre enn for bare førti år siden. Velferden er i ferd med å ta livet av oss.

På et tilfeldig valgt klassebildet fra 70-tallet, over, ser du et overvektig menneske? Ikke vi heller.

Vi er faktisk i ferd med å spise og drikke oss hjel. Hvorfor det, tror du? Fordi vi kan og har råd til det, og har lyst. Maten, alkoholen og tilbudene er for billige. Vi har for mye penger og bruker de på reise, når flyene går. Og vi reiser til steder der vi får enda mer mat og billig øl – for pengene.

Jaget etter penger stopper Norge, men egoismen i tett samarbeide med fedmen er i ferd med å ødelegge hele nasjonen. Tenk litt på det.

Vargas

Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutes

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Reiseradioen – sommeren er her!

Reiseradioen – sommeren er her! Hvordan kan et radioprogram være så viktig for folk? Jo, fordi nettopp Reiseradioen er så mye mer enn bare et program, det er en institusjon til oss alle, servert til det norske folk hver sommer siden 1963 av NRK. Tenk litt på det. Reiseradioen – med sol i ørene.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Lyden av sommer

Lørdag 18. juni er sommeren og sommerferien offisielt i gang. Klokken 09:03 vil statsministeren offisielt åpne sommeren 2022.

Les også: Maskorama – tidenes TV-suksess siden Lillehammer-OL

Tenk at alle nordmenn fra 59 år og yngre har opplevd somre med Reiseradioen på eteren. Først kun én time gjennom sommermånedene, før det ble to deilige timer – med lettbent underholdning til det norske folk.

Er det noe nordmenn er kjent for, er det å elske tradisjoner og rutiner. Vi som har hørt på Reiseradioen siden starten, har nå nedtelling de siste dagene, før en ny sesong offisielt åpnes av statsministeren. Jonas Gahr Støre er såpass gammel at han har fått med seg samtlige sendininger siden 1963, bevisst eller ubevisst.

De kjente tonene fra “The Kid From Red Bank“, med Count Basis orkester er nok lyden av sommer for mange. I hvert fall de 24 første sekundene av denne kjenningsmelodien, er som sol i ørene på oss nordmenn. Det er lyden av forventninger, ferie og nytelse. Reiseradioen – sommeren er her!

Sommer og sol uavhengig av vær. Reiseradioen har gitt Norge sommerstemning i 59 år! Morsomme programledere, spennende gjester og reiserapporter fra hele Norge, i to timer, fra lørdag 18.juni

NRK.no
Reiseradioen - sommeren er her!

NRK P1

NRK er altså ikke bare Dagsrevyen og Kveldsnytt. Det er så mye mer at det er en fornøyelse å betale NRK-lisensen. En lisens som nå er bakt inn i skatteseddelen, slik at man faktisk slipper å se beløpet man må ut med til NRK.

Uansett, det er verdt pengene, synes vi, fordi ‘rikskringkastingen’ gir oss den aller beste underholdningen vi kan drømme om. 14 radiokanaler, en hel haug med TV-kanaler og et rikholdig arkiv man kan boltre seg i, i ukevis om man ønsker.

NRK er en godtebutikk av kulturhistorie. Har du en DAB-radio og eller en smart-TV, kan du virkelig la deg blende av alt fra dokumentarer, filmer, nyheter og musikk. Ja, NRK er kanalen for alle nordmenn.

Reiseradioen er nok rosinene i radio-pølsa, hvis det er lov å si. Det er NRK P1s flaggskip vi snakker. Med mer enn én million lytter hver eneste dag, sommeren igjennom. Er det rart vi gleder oss?

Alvor og humør

Et radioprogram med respekt for seg selv skal innhold så mye som mulig, gjennom to direktesendte timer. Det bør ha god musikk med henblikk på sol og sommer, men også alvor, humor og godt humør.

Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene vi hører i dag, var på plass allerede da.

Vi lar ofte flosklene hagle, for det blir faktisk ikke ordentlig sommer for mange, uten dette radioprogrammet.

Reiseradioen er nemlig tettpakket av tradisjoner, værvarsel, viktig og mindre viktige meldinger fra hele landet, tapt og funnet, intervju, reportasjer og selvsagt badetemperaturer fra et sted langs kysten – nær deg.

Det aller beste med Reiseradioen er at vi vet hva som kommer. Vi sammenligner det med tonene fra i fjor og året før. Lyden av Reiseradioen er lyden av sommer og slik vil det alltid være. Ingen kan ta fra oss forventningene og gleden av noe så enkelt som et radioprogram.

Endelig er det god grunn til å slå på radioen.

Reiseradioen – sommeren er her!

Vargas

Vin som belønning hver dag?

Vin som belønning hver dag? Har man først fått smaken på god rødvin er det lett å belønne seg med et glass eller tre, når man har jobbet mye og lenge. Eller har trent ekstra hardt eller av andre grunner gjør seg fortjent til kosen. Det er jo lett å forstå at det kan bli slik, for hva er vel bedre enn et glass god italiensk rødvin til pizza eller pasta?

Bergenet lesetid: 5 minutes

Dårlige vaner

Eller spansk rødvin til tapasen? Vin som belønning hver dag, kan dog være en dårlig vane.

Les også: Coop kuppet Champions League-finalen

Kanskje en farlig uvane som kan bli et problem. Vi ønsker ikke å heve noen pekefinger mot deg som drikker for mye, for ofte. Det må bli opp til deg, men vi vil gjøre deg oppmerksom eller bevisst på – at du kan havne i faresonen. Der du brått ikke har kontroll lenger.

Kanskje drikker du for mye for ofte uten at du er det bevisst og kanskje er det et problem for mennesker som er glad i deg. Eller som du plager unødig mye om du er jevnt over beruset hver eneste dag, sommeren igjennom? Vi bare spør, vi. Vin som belønning hver dag, går fint en stund – helt til det ikke går lengre.

Å vær sosial ligger i vår natur. Ta vare på venner, gå ut og spise sammen, ha besøk hjemme med middag og full pakke, eller bare gå ut og spise før eller etter kino, må det være inkludert alkohol? Hver gang? I så fall kan du ha dårlige vaner.

Vin som belønning hver dag?

Usexy

Vin som belønning hver dag? Selvsagt kan det gå helt fint, det, om det blir med dette ene glasset. Men kjenner vi deg rett som ekte nordmann, blir jo en åpnet flaske drukket opp – hver gang. Mange nordmenn kjøper en treliter med rødvin for ikke å gå tom for tidlig. Det er faktisk ganske usexy å sitte å nippe til en hel treliter.

Les også: Slik skal en ekte hamburger se ut

Apropos usexy. Etter det fjerde, femte glasset med rødvin har de fleste av oss fått denne randen med størknet rødvin på underleppen. Et synlig bevis på at vi har drukket tett og lenge. Vi har til og med åpnet den andre flasken, men allikevel ikke mange å dele den med. For vi har da fortjent kosen, har vi ikke?

Drikker du alene, kan det også være et faresignal. Bare så du vet det.

Vin kan fint være en god belønning for all verden, men det kan være lurt å stoppe etter et glass. Hvis ikke kan du utvikle et misbruk du ikke klarer å håndtere på sikt. Det er heller ikke særlig sexy å møte deg dritings på byen eller alene hjemme. Tenk litt på det.

Kaffe

Har særlig rødvin tatt over for kaffen? Stadig vekk popper det opp vinbarer i norske byer. Og du får et stadig rikere utvalg på barer, hoteller og restauranter som serverer franske, italienske og spanske viner over en lav sko. Og gjør de det ikke så har de ikke forstått behovet til sin gjester.

Også nordmenn drikker vin til lunsj om det passer seg slik Og det gjør det stadig oftere for mange.

Nordmenn drikker stadig mer alkohol, og det er kvinnene som øker inntaket mest. På 20 år har alkoholforbruket økt med 40%. Det er svært høye tall. Alkohol – vin den nye kaffen?

Problemet er nordmenns drikkevaner, som ligner stadig mer på de kontinentale. 

Det betyr litt alkohol hver eneste dag, men i tillegg har mange nordmenn innebygde rutiner som å holde helgefylla vedlike. Da blir tallene høye, alt for høye i følge Folkehelseinstituttet som er bekymret for utviklingen.

Nordmenn drikker stadig mer vin eller hva mener du om det som tilsvarer nordmenns alkoholkonsum?

355 halvlitere øl per år eller 80 flasker vin og 8 liter ren sprit per innbygger i året. Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, Taxfree- og grensehandel. Samt smugling, kjøp og konsum i utlandet forøvrig og hjemmeproduksjon.

Kvinner

Den voldsomme økningen blant kvinner skyldes ikke at det er flere kvinner som drikker, men at drikkende norske kvinner svinger seidelen oftere enn noensinne. Selv om kvinner relativt sett har økt sitt forbruk mer enn menn, drikker menn fortsatt over dobbelt så mye som kvinner.

Av biologiske årsaker blir kvinner fortere fulle enn menn. Kanskje på tide å telle enheter? (antall glass).

Nordmenn handler for mer enn 20 milliarder kroner i Sverige per år, mye av dette er varer mange hamstrer på Systembolaget. Billige svenske varer gir økt norsk fyll. Både kvinner og menn er på grensehandel i Sverige, men altså nordmenn fra hele Sør-Norge, valfarter til særlig Strømstad by, som har to Systembolag.

Vin som belønning hver dag? Fordi du fortjener det? Gi deg selv en god sommer ved å være bevisst alkoholinntaket.

Vargas

På tide å droppe sommerkroppen?

På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du fast bestemt på å jobbe hardt for å få fram musklene, sprettrumpe og spixpacken? Du er jo like viktig, flott og likanes uten alle disse blikkfangene. Kanskje du hadde fått tidens sommer om du lot være å ha fokus på kropp? Vi bare spør.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Kjetil André Aamodt

Vi anbefaler alle sunne voksne nordmenn å ha fokus på nytelse, framfor kropp og trening. Men det finnes gode grunner til å være aktiv, uten å bli hysterisk. Jo mer aktiv man er jo mer kalorier forbrenner man. Og sommer er tid for å gjøre alt man ikke rekker ellers i året. Da er mulighetene også mange.

Les også: Du er ikke vanedyr, du?

Man må ikke være treningsnarkoman eller løpe ned treningssentrene for å bli sterk. Det blir man ved å være allsidig å gjøre ulike ting, både det man kan og alt man ikke har gjort før. Kjetil André Aamodt ble best i verden i alpint i flere tiår, nettopp fordi han gjorde ulike treninger.

Aamodt spilte hockey, turnet, spilte fotball, innebandy og basket, i tillegg til å trene masse skikjøring. For de aller fleste som ønsker å få en sterk og sunn kropp, er det veien å gå. Å være allsidig og aktiv, men samtidig passer på hva som går inn i munnen.

Kropp

En trent kropp tar tid å oppnå. Er du tidligere utrent og overvektig, er det for sent denne sommeren, dessverre. Skal du lykkes med å bli stram, bør du sette langsiktige mål, søk gode råd hos ekspertene som vet hva som skal til. Det kan koste penger, svette, tårer, og du kan komme til å angre.

På tide å droppe sommerkroppen?

Det blir helt sikkert et aldri så lite helvete, men du får jo sommerkroppen du alltid har ønsket deg, da. Det er kanskje verdt det? Eller? På tide å droppe sommerkroppen, kanskje?

Les også: Konsekvensene for egne handlinger

For å faktisk lykkes med å få sommerkroppen må du følge vår eksempler, men du må huske at du skal holde kroppen vedlike, etter sommeren også, det er lettere sagt enn gjort, så vet du det : 

Slik får du sommerkroppen: 

 • Vær i stor aktivitet så ofte du kan
 • Vei gjerne opp maten så du vet kaloriinntaket
 • Bruk personlig trener -tren riktig, alltid
 • Tren gjerne til faste tider
 • Få nok søvn
 • Få i deg nok veske
 • Husk å trene de støreste muskelgruppene
 • Tren regelmessig og hardt nok
 • Kjernemuskulaturen er viktig, og bør trenes tidlig
 • Husk at bena er endel av kroppen din
 • Hva du spiser og drikker betyr mye når du trener
 • kosthold og trening henger sammen – skaff kunnskap om begge
 • Terrengsykling, løping, klatring, svømming, sirkeltrening, boksing
 • Sett realistiske, men hårete mål, sett opp delmål underveis
 • Innse at ting tar tid, ikke bruk badevekt 
 • Gi deg selv belønning etter nådde delmål og målsetning

Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

DN.no

Mat og drikke 

Hva du spiser og drikker, når du skal redusere vekt, er av langt større betydning enn når du ikke tenker på vekta, helt åpenbart. Men når du skal jakte sommerkroppen, betyr hver eneste kalori – langt mer. Slitsomt? På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du mer hekta enn noen gang?

Å trene nok og riktig, får direkte følger av hvor raskt du får strammet opp skavankene. Du forblir overvektig, lat og usunn om du ikke har disiplin i hverdagen. Men siden sommeren står for døren, har du lov til å legge deg litt nedpå, bokstavlig talt.

For å få best effekt av treningen, skal du trene Aerobic-trening, dette gjør deg utholdende, du får et bra oksygenopptak som gjør at du kan holde ut hard trening – over tid. 

For å komme dit, må man selvsagt ta et skritt om gangen, en trening (eller gjerne to) per dag. Og for å få mest mulig ut av en slik treningsform, vil det være viktig med god restitusjon. En is per dag, er lov i sommerferien, men pass på at det ikke blir en vane.

Vargas

Pin It on Pinterest