Det beste og billigste julegodteriet

Det beste og billigste julegodteriet lager du enkelt selv. Ikke det at vi skal gå Ida-Gran Jansen i næringen, men hvor vanskelig kan det være? Å lage digge marsipankuler, dypet i smeltet sjokolade? Eller lage marengs, pikekyss eller annen type godis? Du kan spare mye penger på å lage alt digget til jul, selv.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hjemmelaget

Eller du kan vente til rett etter jul og få alle julevarer til halvpris, men da er jo endel av sjarmen borte. Vi sr jo den. Det er aller helst til jul, når man får besøk og skal tilby svigers eller venner på noe snadder.

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Man får et personlig preg på egenprodusert godteri, og hva er vel mer hyggelig enn å sitte mange rundt bordet. Høre på julemusikk og lage masse ulikt og kreativt julesnadder? Det er en tradisjon du bøt begynne med i år. Dessuten sparer du som sagt mye penger.

Nå før jul, får man en halv kilo marsipan, ren marsipan for rundt 20 kroner, som man kan forme som man selv vil. Det bør man selvsagt benytte seg av i disse rådyre tider. Og legger man litt godvilje til og velger den billigste kokesjokoladen, blir det enda litt billigere.

Det beste og billigste julegodteriet lager du sammen med barna, på kjøkkenet, hjemme.

Det bør bli en tradisjon i førjulstiden å fylle kake- og snop-boksene med karameller, marsipan, sjokolade og Marshmallows. Selvsagt kombinert med bakst, pepperkakehus og annet fantasifullt snadder. Finn inspirasjon på DetSøteLiv.no

Det beste og billigste julegodteriet
Nær 200 kr pr kilo for Twist Foto: Vargas12.com
Det beste og billigste julegodteriet

Verdens beste sjokolade

Verdens beste og mest solgte sjokolade er selvsagt, Snickers. Årsaken til populariteten er at den er å få over alt på kloden hvor det selges denne type næringsmiddel. Og det faktum at Snickers har den unike sammensetningen mellom søt karamell, sjokolade og salt.

Les også: Så raskt lager du middag

Snickers er laget av søt karamell og sjokolade, kombinert med salte nøtter og glukosesirup, samt en rekke andre stoffer. Men hovedsaken er altså den unike kombinasjonen fett, salt og søtt, som gjør Snickers til verdens mest populære og mest solgte sjokolade. Forståelig nok.

Isen med samme navn, har mange av de samme ingrediensene, men er enda litt søtere, og for søt for mange.

Kombinasjonen søtt og salt finnes også i Smash, som består av maismel, sjokolade, solsikkeolje og kakaosmør. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er så mye bedre sammen – enn alene. Det er det som gjør det umulig å spise bare én.

Julekos

Julehøytiden skal værte hyggelig for alle, derfor bør man ha stor takhøyde for å la alle få viljen sin. Men alt med måte. Selv om far ønsker å drikke akevitt til juleribba eller torsken på julaften, bør han vise måtehold.

Så også med barna, det kan fort bli for mye av det gode i en lang førjulstid som varer i hele desember. Det beste og billigste julegodteriet, men ikke spis så mye at du blir syk, det er fort gjort når man rører seg mindre enn vanlig.

Julekos bør være alt av det hjertet begjærer, men ikke helel tiden og hver dag.

Tenk hvor dritings far hadde blitt, da. Om han hadde sittet og klemt innpå dram på dram i hele julen. Dessverre er det virkeligheten for mange familier. Men det bør foreldre og voksne passe på, slik at julen ikke blir et mareritt for ungene.

Julekos betyr for barn og unge, at mor og far er de samme, også i julen. Og ikke blir skremmende raringer som snakker høyt og sier mye rare ting, med rødvinslepper og dårlig ånde.

Derfor bør man ta hensyn i hele julen, men kanskje spesielt på julaften. La julekosen også inkludere de som er avhengig av voksne rundt seg.

Lykke til!

Vargas

Julebord med noe bismak

Julebord med noe bismak. Det er det jo gode grunner til. Endelig blir det en ekte julebord-sesong, som allerede er i gang, for første gang på tre år. De to foregående har enten blitt avlyst eller svært dempet grunnet pandemien. Derfor kan du med god grunn slå ut håret i år. Eller det så smart?

Estimated reading time: 4 minutter

Fylla har skylda

Julebord gir jo gode muligheter til å få utløp for en rekke drifter, lyster og fantasier. Alt for mange våkner dog, dagen derpå, med hang over og en hel haug med spørsmål. Hva skjedde, egentlig i går? Spørsmål du kanskje ikke ønsker svar på om vettet forsvant – når mengder av alkohol gikk inn.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Hva er viktigst på julebordet? Er det å bli dritings eller å endelig få være utro eller ligge med en kollega? Julebordet har en tendens til ikke å bli helt som planlagt for noen og enhver. Enten så drikker man for mye, skjeller ut kollegaer eller sjefen, eller legger an på sjefens ektefelle – som heller ikke er særlig smart.

Julebord med noe bismak, hvor det er du selv som ødelegger moroa? Kjenner du deg igjen?

Det er vel liten grunn til å legge skylda på fylla når det er du som ikke klarer å stoppe å drikke? Du må gjerne skylde på at du ikke tåler alkohol, men da bør du kanskje begrense inntaket, ikke bare for din egen del, men også kollegaene og sjefen din.

Julebord med noe bismak
Julebord med noe bismak

Maten

Julebord med noe bismak. Det kan og bør det være all grunn til å grue seg om du gjør som du pleier. Blir dritings.

Om du fokuserer på maten, det sosiale, kosen og den gode samtalen med venner, og kollegaer. Men du har heller fokuset på boblene, ølet og vinen, Cognac til kaffen og Irish Coffee til dessert, du? Da må det jo gå galt, denne gangen også.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

Kanskje for første gang på tre år, får du gå til en bufeet og kan velge og vrake av all verdens julemat og de beste retter. Så velger du heller fylla? Da er det i så fall du som har et alvorlig problem som du bør ta på alvor.

Hos de fleste serveringssteder, hoteller og restauranter, med respekt for seg selv. Serveres det pinnekjøtt, julepølse, ribbe og alt det tilbehør et julebord ellers måtte ha. Da er det rimelig på tryne og havne på tannkjøttet i parketten – fordi det ble for mye akevitt på forspillet.

Julebordsesongen i Norge er fra slutten av oktober til ut inneværende år. Noen må av ulike årsaker, arrangere julebordet i januar, dessverre, holdt vi på å si.

Sparken

Dessverre kan denne festen lett utarte seg, om det ikke foregår i minnelighet.

Dropper man drinkene i baren, kan mye være gjort. Å holde seg til vin og eller øl, og gå over til mineralvann ved midnatt – kan man ha spart seg selv og kanskje andre for mye ubehag.

Et vellykket julebord handler om å være sammen, hygge seg med kolleger i en annen setting enn den daglige virke. Med god mat på bordet og noe godt i glasset bør man strekke seg lengre enn ellers, for ikke å ødelegge festen for andre.

Gleder du deg til julebordet? Da bør du sørge for å bli invitert neste år også. Julebord med noe bismak kan få deg i store problemer.

Tenk så pinlig, å bli kalt inn på sjefens kontor på mandag etter julebordet. Hvor du får beskjed om at du bare kan gå hjem igjen, du er ikke ønsket mer, du er oppsagt. Det er en beskjed som sannsynligvis vil følge deg lenge, også når du står hos NAV for å søke ny jobb.

Vær smart, aksepter avvisninger, oppføre deg skikkelig og ha det gøy på julebordet – så får du bedre samvittighet, dagen derpå.

Vargas

Derfor elsker du fredager!

Derfor elsker du fredager! Du slipper å se masete og høyt snakkende kollegaer på flere dager. Og du vet at det kanskje blir noe hanky panky i løpet av helgen. Det alene er ikke nok, men fredagen er selveste gudskjelov-dagen fordi den gir deg forventninger. Det er også starten på helgen, hvor du kan senke skuldrene en smule.

Estimated reading time: 4 minutter

Fredagskos

Mange nordmenn har hytte på fjellet, enn så lenge. Uten regjerningens strømstøtte vil mange slite med å få brukt hytta de er slå glad i, og må selge. Men foreløpig reiser endel nordmenn på fjellet, allerede på torsdag formiddag. Og avspaserer hele fredagen. Derfor elsker du fredager!

Les også: Alternativ til fredags-tacoen

Vi nordmenn jobber mindre, men tjener mer enn noen gang. Velferdsstaten har gjort så enkelt for oss at 37,5 timers arbeidsuke, er i meste laget for de fleste. Derfor er det mindre folk som reiser kollektivt på fredag, enn på mandag. Nordmenn tar seg helt fri, eller jobber bare halve fredagen. Kjenner du deg igjen?

Siden tidenes morgen, som jo begynner å bli en stund siden, har vi nordmenn elsket tradisjoner. Særlig tradisjoner som handler om å samle familien rundt bordet. Enten det er i julehøytiden, i påsken eller på fredagskvelden.

Du har kanskje spist taco hver fredag siden du kunne gå. Det er slik mange ønsker å ha det, fredag er kosedag.

Derfor elsker du fredager!

Derfor elsker du fredager!
Derfor elsker du fredager!

Fredag

Dagen er den femte dagen i uken. Du visste kanskje ikke at fredag også er kjærlighetsgudinnen Venus’ dag? Og i katolsk tid var fredag en festdag i Norge, som om det ikke er det samme i dag. Mange en nordmann har festet seg dritings, nettopp på fredag.

Les også: Fire middager til fredagen

Lønningspils, julebord, bursdager og bryllup kan ofte arrangeres på ukens femte dag, fredag. Derfor elsker du fredager! Det handler altså om å bryte arbeidsmønstret og ta litt fri fra hverdagen. Selv om noen av oss jobber denne dagen, er det fri dagen etter. Vi kan gjøre mer ut av dagen og kvelden.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at nordmenn drikker i helgene. Vi gjør det nok naturlig grunnet arbeidsmønstret med fri på lørdag. Men at vi drikker mer enn vi må, altså blir så fulle i helgene, som vi har blitt siden tidenes morgen, er nok om ikke et norsk fenomen, så i hvert fall skandinavisk.

Også svenskene blir fulle i helgene.

Fridag

Du som kjører for nødetatene, er lege, sykepleier, i Forsvaret eller turnuslege, jobber åpenbart også på fredag. Men de aller fleste arv oss, har fri dagen etter fredag. Noe som gir oss muligheter til å sove litt lengre. Det er hovedgrunnen og du fortjener det. Derfor elsker du fredager!

Vi jobber mindre og vi gjør mindre når vi endelig er på jobb. En firedagers arbeidsuke er fortsatt et stykke unna for alle. Men tegningen i tiden viser altså at et stort antall bedrifter går for halv-maskin hver eneste fredag året gjennom.

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt. Vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke, nei takk til.

For noen er det også helg når fredagen tar til, de avspaserer, tar seg en “Gro-dag” eller er “syk”. Fordi man skal på hytta eller til London eller København i helgen. Gudskjelov-dagen er og blir fredag for mange.

God fredag!

Vargas

Snart kaos på handlesentrene

Snart kaos på handlesentrene, køer så langt øyet kan se. Hektiske mødre, fedre og bestemødre som skal ha varer, gaver, mat og klær. Julehøytiden er for alle nordmenn de samme i år som i fjor, hektisk, stressende, men mye dyrere. Du gleder deg ikke til jul du heller, nei? Du er nok ikke alene.

Estimated reading time: 5 minutter

Tradisjoner

Kun to skarve måneder er igjen fram til julen ringes inn. Vi synes ikke det er så lenge siden vil klemte i oss ribbe, juleøl, akevitt, julepølse og annet snadder. Som gjorde januar til et aldri så lite helvete, både helsemessig og økonomisk. Snart skal vi gjøre det samme igjen. Slekt skal følge slekters gang, tradisjoner må holdes i hevd.

Les også: Adventstiden er mer enn å vente

Enten det er langs islagte veier, i stappfulle handlesenter eller på vei til sentrum for å gå fra butikk til butikk. Julehandelen er et kaos, et mas og en tid du bør smøre deg med tålmodighet, fordi køene er både lengre og tregere enn i fjor.

Enda flere gode grunner til å gjøre unna julegavehandelennett altså, eller gjøre innkjøpene i god tid før desember. Snart kaos på handlesentrene over hele landet.

Du har sagt ja til å be svigermor julaften, tante Britt og hennes nye kjæreste, Kjell, kommer også. Han som har høy promille gjennom store deler av desember.

Du behøver nok tid til å få maten i hus. Da tenker du kanskje å reise til nærmeste billigbutikk? Der er det ikke lenger billig. Det kan vi love deg, ikke før de to siste ukene før jul. Men gjør uansett handelen i tide.

Snart kaos på handlesentrene

Julenedtur

Det skal være en gledens høytid, julehøytiden. Men det er såpass mange store nedturer nå, som gjør oss litt betenkt. Og til og med nedstemt. En følelse vi svært sjeldent er i besittelse av. Julenedturen handler i aller høyeste grad om krigen i Europa.

Les også: Dårlig råd og lite penger

Mange barn i Ukraina og helt sikkert mange andre land, opplever frykt, framfor å glede seg over høytiden i år. Det ser ut til at julen kommer for raskt til at vi kan forvente fred i Ukraina. Men det er lov å håpe. Mister vi håpet så er det vel over for godt.

Julenedturen handler også om økonomiske utfordringer for oss her hjemme. Uten sammenligning forøvrig. Vi har det betydelig bedre enn alle som er i krig, det må vi aldri glemme. Men det blir uansett en annerledes jul for mange nordmenn.

En jul uten de dyre gavene, kanskje litt mindre luksus og mindre reising. En jul uten særlig glitter og stas. Rentene stiger, drivstoffet dyrere enn noen gang, strømprisene holdes oppe av krigen, og maten … Den blir garantert dyrere gjennom hele 2023.

Snart kaos på handlesentrene, et kaos du bør gjøre alt du kan for å unngå. Det gjør du ved å handle hjemmefra.

Netthandel

Å handle på nettet hos seriøse aktører har utelukkende bare fordeler med seg. Du har full retur-rett og åpent kjøp i seks uker. Du kan handle på kreditt og dermed betale på nyåret. Samt at du slipper å høre den grusomme julemusikken i handlesentrene – som er i spedd, en hel drøss med dårlig reklame.

Lest? Julegavehandel på nett?

Med klok netthandel gjør du unna julegavehandelen i en fei, du slipper også å høre på hysteriske mødre i fistel, kjefte på masete, sultne og slitne barn. Og du slipper å sloss om de beste produktene i de butikkene hvor kaoset er komplett. Trøste deg med at det blir verre i handlesentrene og i butikkene jo nærmere julaften du kommer.

Nordmenn kommer til å svi av 65 milliarder kroner i desember. Og mye av disse pengene kommer fra økt netthandel. Det er ventet å settes nye rekorder, til tross for økte priser og trangere kår for mange nordmenn.

Kredittkort

Når du endelig har tatt til fornuften og sitter der med Mac-en på fanget, med noe godt i glasset. Gjerne med fyr på peisen, kan du med fordel bruke kredittkortet ditt når du handler.

Fordelen med å handle på kredittkort eller et Mastercard, er at du har sikret handelen om noe uforutsett. Og du har opptil seks ukers kreditt å betale for hele gildet. Men her bør du være på vakt og sikker på at du klarer å betale for deg.

Ikke la deg lure til å kjøpe noe du ikke har beregnet i ditt budsjett. Når du handler hjemmefra, sparer du nemlig en hel del på alle de impulskjøpene du ellers ville ha blitt fristet av – til og fra sentrum eller kjøpesentret.

Når julefreden senker seg, tante Britt og Kjell har endelig reist hjem julaften. Da sparker du av deg skoene, legger bena på bordet og takker høyere makter for – netthandelen. Vel bekomme og god jul.

Vargas

Vi må snakke litt om Finland

Vi må snakke litt om Finland. Verdens lykkeligste folk, bader ute hele året, bruker badstue, drikker seg dritings og knuller i det fri. Finnene lever et annerledes liv enn andre europeer. Og som nærmeste nabo til Putins Russland, må de ha et solid forsvar, det har Finland.

Estimated reading time: 6 minutter

Helsinki

Om Norge skulle komme i en potensiell væpnet krig med Finland, hadde vi ikke hatt en sjanse. Finland har en større hær enn Danmark, Sverige og Norge til sammen, om vi tar med reservestyrkene. Og finnene har flere tilfluktsrom enn samtlige skandinaviske land til sammen. Vi må snakke litt om Finland.

Les også: Reisebrev fra storslotte Hafjelltoppen

Ca 20 meter under Helsinki, hovedstaden, er det en egen by av tunneler, tilfluktsrom og bunkere. Her får alle de 1,2 millioner innbyggerne og tilreisende plass. Om noe svært alvorlig skulle skje og man måtte søke seg i sikkerhet.

Du vil garantert besøke dette landet du også, Finland, som vi normalt ellers snakker svært lite om. Men nå skal både Finland og Sverige inn i NATO, etter all sannsynlighet. Noe som gjør at vi automatisk vil samarbeide tettere med vår nabo i øst.

Hva vet du om Finland? Tusen sjøers land, hovedstaden, Helsinki og at de har en ung og festglad statsminister.

Sanna Marin (36) er verdens yngste regjeringssjef, men har kommet i søkelyset fordi hun har vært på fest, litt oftere enn statsledere flest. Verre er det altså ikke. Vi tipper at den gjennomsnittlige finne, er stolt av sin statsminister.

Vi må snakke litt om Finland

Språket

Vi nordmenn er ganske gode i engelsk. Finsk er vi dermed litt dårligere på, de fleste av oss.

Mulig er språket en barriere som gjør oss litt mindre tilgjengelig for å velge Finland som destinasjon. Nordmenn trives aller best i Danmark og Sverige, vi forstår språket bedre enn finsk. Men det er på tide at vi endrer på dette.

Les også: Slik reiser du trygt i sommer

Vi må snakke litt om Finland, for det er ikke lenger noen hemmelighet at finnene gjør ting på en annen måte. Finnene er bedre enn oss på veldig mange måter. Ikke bare har de et langt mer solid Forsvar, de er også lykkeligere.

I en digital verden der engelsk blir brukt i dagligtale over store deler av verden. Språket burde ikke være noe hindring for oss i å reise på besøk, eller for finnene å besøke Norge. Men fram til i dag fortrekker nordmenn Island, Sverige og Danmark som ferieland. Det bør vi kanskje endre på?

Det vi kjenner igjen fra Finland er altså badstuene, Mumitrollet, innsjøene, elsken de har på å bade utendørs hele året. Og at det er svært mye skog der. Mye mer vet vi faktisk, men vi er nysgjerrig og skal på besøk, veldig snart, uten å kunne et ord finsk.

Forsvaret

Finlands nærhet til Russland, har tvunget fram et solid Forsvar eller forsvarsmakt. Finlands medlemskap i NATO, styrker NATO, betraktelig. Årsaken er at landet har en diger hær, en solid marine og et slagkraftig flyvåpen.

Puolustusvoimat eller Försvarsmakten er Finlands militærvesen. Det er underlagt Forsvarsministeriet og består av en armé, en marine og et flyvåpen. Den finske grensevakten er underlagt Innenriksministeriet, men kan gjennom en særlig beslutning tilføres forsvaret i en krigs- eller trusselsituasjon

Wikipedia.org

Finland har like mange soldater som det norske forsvaret, men har en stående reservestyrke på 350.000 soldater. Norge har 22.000. Den finske hæren består av 35.000 soldater, 4500 soldater i marinen, underlagt en tonnasje på 10.000 tonn. Flyvåpenet alene har 3000 soldater og mer enn 60 jagerfly.

Finland har også bestilt 64 nye F-35A kampfly, som skal være stasjoner i Rovaniemi fra 2026.

La oss håpe at også Norge ruster opp sitt Forsvar med tanke på en langt mer spent situasjon etter Russlands angrep på Ukraina.

Lykke

Finland er ikke bare verdens mest stabile land, landet rangeres også på førsteplass når man har målt “lykke” i befolkningen. Finnene er fornøyd med tilværelsen, til tross for at de har de samme utfordringene som oss nordmenn.

Forskerne mener å vite at økonomi, landets sosiale goder, landet bruttonasjonalprodukt (BNP) og forventet levealder. Påvirker forventningene og dermed kan man måle hvor lykkelige innbyggerne i et land er. Frihet til å ta egne valg og oppfatning om korrupsjon i staten – påvirker livsgleden og følelse av lykke.

Finland has four main regions that offer various activities and attractions, and they’re all worth visiting. To learn more, visit the LaplandLakelandCoast and Archipelago, and Helsinki Region pages

Visitfinland.com

Finnene lever i harmoni med hverandre i et stabilt og velfungerende samfunn. Og har blitt kåret til verdens beste land å bo i, flere år på rad. Vi må snakke litt om Finland, for vi vil jo leve lykkelig vi også, ikke sant?

Badstue

Om de er lykkelige fordi de lever i pakt med naturen, på en anne måte enn alle andre, kan være en årsak. Innbyggerne i Finland elsker å bade hele året, de har ca 3 millioner badstuer på en befolkning som teller 5,6 millioner. I snitt er det en badstue per husstand. De bader mye og ofte, finnene.

I Finland finnes det altså én badstue for hver tredje innbygger. Og det er byen Tampere som er badstuens-hovedstad. Badstue eller sauna, som finnene kaller det, er ikke bare kos, det er for finnene den eneste måten å leve ordentlig på.

Selvsagt finnes det utfordringer og problemer i Finland som ellers i Skandinavia, men finnene har en særegen evne til å finne ut av det, på. De tar nok livet mer bokstavlig og lever dag for dag, som om morgendagen var en selvfølge.

Vi nordmenn har mye å lære av finnene. Derfor kan det faktisk være på tide å bestille første tur til Finland, i dag.

Vargas

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen. Deilig fjelluft, rike turmuligheter, god mat og gjestfritt vertskap – står igjen som de beste minnene. Vi bodde på Ilsetra leilighetshotell, på toppen av Hafjelltoppen. Et opphold vi varmt kan anbefale for alle gjester, hele året.

Estimated reading time: 6 minutter

Ilsetra hotell

Ikke fordi det er blendene luksus over alt vi ferdes, her må du like tradisjonelt hyttepreg, ta oppvasken selv og ligge i tildels harde senger. Men elsker du fjell, norsk natur og nydelige vafler og hjemmelaget lapskaus med nyrørt tyttebær, kan dette være stedet for deg.

Ilsetra hotell finner du ved å ta av på Øyer i Hafjell, kjøre forbi alpinanlegget og svinger opp i fjellet.

Tåler du å gå noen kilometer med selvsmurt niste og kaffe på termos i sekken, da er Ilsetra et godt utgangspunkt for et fantastisk opphold i fjellet. Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen, gir deg et lite hint om hva du kan forvente av dette hotellet, Ilsetra. Hotellet ligger mellom mer kjente Gaiastova i nord og Pellestova i sør.

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Til lunsj den første dagen ble det hjemmelaget rømmegrøt som smakte bedre enn forventet, enda forventningene var skyhøye. Fra nå av nevner vi ikke mer at maten er hjemmelaget, fordi alt på dette hotellet er det fantastiske kokker som står for all maten vi spiser.

Vi skjønte ikke så mye av dialekten, all den tid kokken vi snakket mest med, er født og oppvokst på Gålå.

Maten

Middagen fra en velfylt bufeet og en fiskegrateng som var så spekket med alt mulig snadder, at vi ba pent om å få møte ansvarshavende på kjøkkenet. Oppskriften fikk vi ikke, men kjøreturen fra Fredrikstad var verdt turen, bare for fiskegratengen alene. Nydelig.

Vi har laget god fiskegrateng selv, men aldri vært i nærheten av dette festmåltidet.

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Lunsj, Lapskaus med flatbrød og tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Nyrørt tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Varme vafler og rømme Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Halvliter på Ilsetra etter langtur i fjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Fyr på peisen en regnfull morgen på Ilstra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Basseng og badstue på Ilsetra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Destinasjon, Nevelfjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Pellestova, destinasjon vanningshull i bakgrunnen Foto: Vargas12.com

Maten har vært et overraskende positivt innslag i besøket vårt. Enda vi har et fullt operativt kjøkken å bruke, har de fleste måltid blitt inntatt i den koselige restauranten hvor det er blitt servert tradisjonell hotellfrokost. Men også overraskende gode middager fra et velfylt dessertbord.

Les også: Meningen med livet

Sjokoladepudding, bløtkake, gele, tilslørte bondepiker og muffins. For ikke å snakke om de varme vaflene. Førsteklasse kaffe, øl på tap og en fiskegrateng det går gjetord om i hele Hafjell, gir dette oppholdet et deilig punktum på en fin sommer.

Destinasjon: Hafjelltoppen

Fellesferien er over og sommeren har gått over i siste måned, vi skriver august og det er færre folk i fjellet.

Men det betyr ikke at vi ikke koser oss, vi som har såpass mye sommerferie igjen, at vi kan tilbringe enda noen dager på toppen av Hafjell. En vinterdestinasjon, mer enn sommer, men likefullt et deilig utgangspunkt for korte eller lange turer i fjellet.

Vi skriver ikke reisebrev fordi vi må, men fordi vi ønsker å dele gode ferieopplevelser med våre lesere. Skal du ha en ny destinasjon du ikke har forsøkt tidligere, anbefaler vi Hafjelltoppen generelt og Ilsetra hotell, spesielt.

Her har vi fått hva vi har behøvd og forventet, og litt til. Vi har bodd i en liten leilighet med to soverom, bad og kjøkkenkrok, med utsikt over hele Hafjell. Hotellet har svært imøtekommende og hyggelig betjening, nydelig mat, trimrom og et deilig basseng med tilhørende varm badstue.

Turen den første dagen gikk i gangavstand fra hotellet, til Slåsæterfjellet, videre til Nevelfjellet ca 1100 moh. Før vi snudde mot Pellestova for en rast, øl og nydelig pizza, og så hjemtur 1,3 km tilbake til Ilsetra. Turen totalt tok 3,5 timer.

Ta med deg kjæresten, venner, foreldre eller kollegaer til Hafjelltoppen – her er det fint å leve.

Ilsetra.no

All foto copyright Vargas12.com

Vargas12.com

Grill baby, grill!

Grill baby, grill! Finnes det noe bedre enn en god Entrecôte som har fått perfekt timing og nok hviletid fra grillen? Ja, det gjør det kanskje, men fra utendørs varme, er mange nordmenns store sommerhobby – når det kommer til valg av mat på menyen. Grillmat passer for alle fordi nesten alt kan grilles.

Estimated reading time: 4 minutter

Grillspyd

Hvordan man tilbereder mat på grillen, avgjør resultatet og gjestenes tilbakemelding. Det er nemlig ikke bare kaste mat på grillen og legge på lokket. Man må passe på riktig temperatur slik at biffen, pølsene, fisken og grønnsakene ikke brennes. Og det skal heller ikke være rått når man tar maten av grillen.

Les også: Derfor er du overvektig

Du som elsker taco på fredagskvelden, tror kanskje at man ikke kan grille taco? Selvsagt kan man grille taco, som alt annet som ikke er flytende. Men akkurat taco er faktisk best med laks i stedet for kjøttdeig. Det bør du prøve.

Bare en begrenset fantasi setter en stopper for hva du kan grille. Vi har valgt å lage grillspyd selv som vi griller. Her har vi løk, laks, champignoner, paprika og alternativt kylling i biter. Alt dette smaker fantastisk fra grillen.

Husk at barna også skal nyte sommermiddagen fra grillen. La de få være med å lage grillspydene selv, det øker apetitten flere hakk. Og med barn til stede, drikker vi alltid alkoholfrie alternativ, det oppfordrer vi alle andre foreldre å gjøre også.

Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!

Entrecôte

Alle biffers mor, alle kokkers favoritt, biffen over alle andre biffer er, Entrecôte, synes også vi. Her er det masse marmorering som gjør Entrecôte saftigere enn andre biffer.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Vi handler sjeldent i Norge, da man skal lete veldig lenge før man finner bra nok kjøtt, med mindre man ikke leter i fryseren og finner importert kjøtt fra Sør Amerika. Da er du sikret kvalitetskjøtt. gilde og andre norske kjøtltleverandører har ikke mørt nok kjøtt, det blir for ferskt og seigt, dessverre.

Entrecôten du ser på bildet er kjøpt i Sverige, den er fra Uruguay og smaker deretter. Den er så mør at den faller fra hverandre når vi setter gaffelen i den. Biffen er marinert med rapsolje, salt, pepper, hvitløk, en dæsj sitron og appelsin.

Apelsin og sitron er slik italieneren serverer biffen, men du kan selvsagt velge egne favoritter her. Det vanligste blant nordmenn flest er nok pomes frites og bearnaise, som også er populært blant barna.

Når du skal grille biff, husk at den skal ha sin velfortjente hviletid for beste resultat.

Vin

Når du får gjester til bords og barna er på en velfortjent sommerferie-leir, hos tante Beate eller overnatter hos venner. Da fortjener du et glass vin eller to, til maten. Her er det også masse å velge mellom, men om du griller rødt kjøtt synes vi det passer best med en kraftig rødvin.

Gjerne en kraftfull argentiner eller en spansk rødvin. Vi nordmenn sverger mest til italiensk rødvin og det med god grunn. De italienske vinene er rimeligere enn særlig de franske, men er ikke noe tilbake for kvaliteten. Det er en grunn til at Cabernet Sauvignon er den druen vi aller helst vil ha vin fra.

En drue som brukes av alle de mest kjente vinlandene nordmenn kjøper vin fra.

I mange land hvor det produseres god vin, Spania, Frankrike og Italia, serverer man ofte hvite viner til kraftfulle kjøttmiddager. Det kan være verdt et forsøk, selv velger vi alltid rødvin til grillet Entrecôte.

Ønsker du alkoholfrie alternativ, kan faktisk en god eplemost gjøre susen.

Livet er for kort til å la være å nyte god mat og god drikke. Grill baby, grill!

Vargas

Derfor er du overvektig

Derfor er du overvektig. Du har kalori-overskudd for ofte, som gjør at du legger på deg. Å gå ned i vekt eller slanke seg, handler allikevel ikke bare om å spise færre kalorier. Du må faktisk være deg bevisst hva du spiser, vite at du har en utfordring med mat og spisevaner.

Estimated reading time: 6 minutter

Redusere vekt

Det første du bør gjøre for å bli en sunnere og lettere utgave – er å kaste badevekta. Se heller på viktige mål rundt mage, lår brystkasse.

Les også: Profileringsartikler med din logo

Ved å spise sunt og bevege deg mer enn tidligere og holde deg til det du vet er bra for deg – vil redusere vekt. Men det kan ta tid, så du må se på dette som en livsstilsendring, om du vil holde vekten nede over tid. Det er for de aller fleste ingen kunst å slanke seg eller redusere vekt. Å holde vekten nede over flere år, er betydelig vanskeligere.

Du er altså overvektig fordi du spiser mer enn du forbrenner av kalorier.

Når sommerferien er over og du skal tilbake til hverdagen, jobb og arbeidstøy, kan også du få deg en overraskelse.

Det kan hende at du har spist en is eller to for mye, drukket en øl eller ti for mange eller rett og slett gitt litt faen i hva du har spist, og drukket. Resultatet er ofte noen kilo tyngre, dessverre. Da er det kun to ting å gjøre. Spise mindre og sunnere, men også bevege seg mer.

Overvektig

Kun én av tre nordmenn oppfyller Helsemyndighetens minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet – som ligger på minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet per uke eller 75 minutter med høy intensitet.

Nettavisen.no

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Derfor er du overvektig

Les også: Middelhavskost – veien til et sunnere liv!

Derfor er du overvektig, du har vært en lat slabbedask med alt for stor apetitt. Og ser du rundt deg på bussen, trikken, kjøpesenter, på stranda eller hvor folk ferdes. Du ser overvektige mennesker over alt. De fleste er overvektig til det usunne. Også nordmenn er i ferd med å bli farlig tykke, slik at det blir farlig for helsa. Det bør man selvsagt unngå.

Ser du bilder fra noen tiår tilbake, så var nordmenn flest betydelig tynnere enn i dag.

Om man er overvektig, men har eller en god helse, er det ikke viktig med slanking eller vektreduksjon. Men det er kort vei fra å være overvektig, til at det kan være belastende for kroppen å bli tyngre. Da bør man ta grep for helsas skyld.

Å spise sundt og bevege seg regelmessig forebygger overvekt og farlige sykdommer. Dette er kunnskap de aller fleste nordmenn sitter med, men som er krevende å gjennomføre. Man må ha selvdisiplin å tåle å spise mindre enn man ønsker. Trening gjør også at du blir sterkere, både psykisk og mentalt.

Vektreduksjon

Det første du må gjøre er å innse at du er overvektig, så må du sette deg et hårete mål om å gå ned i vekt og hvordan du vil gå fram. Om andre sier du bør gjøre det, hjelper ikke stort. Det er din kropp, ditt fett og det er din vilje som skal gjøre noe med det. Om det blir lett? Nei, det blir det ikke. Det må du innse først som sist.

Les også: Ønsker du at vi skriver for deg? Ta kontakt i dag!

Alt er som kjent relativt, men skal du ned 10 kg eller mer, så må du beregne måneder for å nå dine mål. Kanskje et helt år. Du må innrømme at det er småflaut å ikke kunne se pikken sin pga av alt fettet som er i veien? Det er det altså du, og bare du, som kan gjøre noe med, hvorfor ikke begynne i dag? Så lever du kanskje noen år lengre.

Det finnes nesten like mange treningsformer og treningsprogram som det finnes overvektige mennesker, du må finne din måte å gjøre det på. Er du førstegangs-bruker av treningsapparater og dets like, kan det være klokt å få hjelp til å gå i gang sammen med en instruktør eller personlig trener, for å unngå skader.

Trøste deg med at det er svært god trening å gå, som å løpe ned treningsentre for å bli en sunnere utgave.

Ønsker du raskt resultater, kan periodisk faste være veien å gå.

Styrketrening

Kondisjonstrening brenner kalorier mens man jobber. Styrketrening brenner kalorier, mens man trener, bygger muskler som igjen forbrenner kalorier. Til og med mens man sover og øker hvileforbrenningen etter trening forbrenner man kalorier. 

Husk at du må ønske å gjøre noe med egen overvekt og vite at det tar tid, enda du vet det så godt – hva som skal til. Det er lett å si, fortelle og skrive, men vrient å gjennomføre fordi det er svært krevende. Gulroten og belønningen er når klærne du bruke tidligere, endelig passer igjen.

Derfor er du overvektig, men nå vet du hva som skal til for å gjøre noe med det.

Det beste langsiktige alternativet for å brenne kalorier og dermed redusere vekt er altså så enkelt. Hva du faktisk spiser, mengden og hvor ofte – er helt avgjørende. Spiser du sunt, lite og ofte vil du holde forbrenningen i gang og du vil gå ned i vekt. 

Så enkelt er det, og du kan klare det, om du bare har vilje nok. 

 Husk at litt trening er bedre enn ingen trening. 

God bedring og lykke til!

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

Politimann slått ut av krokodille

Politimann slått ut av krokodille, etter at den ble forsøkt arrestert. Rare nyheter florerer i nyhetsbildet og sosiale medier. Hva søker du etter? Eller for å spørre mer ledende, hva klikker du deg innpå når du leser sjokkerende overskrifter?

Estimated reading time: 4 minutter

Sosiale medier

Vi saumfarer Twitter daglig og finner litt forskjellig som vi deler med deg i dag, men kun i dag. Vi kan ikke risikere at vårt gode navn og rykte blir skadet av at vi jakter lesere med klick bates. Det skulle ha tatt seg ut. Vargas12.com er jo tross alt en seriøs blogg.

Visste du forresten at kattevideoer er den mest populære kategorien på Youtube, bortsett fra musikkvideoer, da, fra Adele og de aller største artistene. Her vil du ikke få oppleve slike videoer, med klipp fra mikroblogg-nettstedet Twitter, følg oss gjerne. Men dette er altså en ones in a million happening, så nyt det mens du kan.

Det aller beste du kan og kanskje bør gjøre i sommer, er jo å logge helt av sosiale medier, men denne smarttelefonen. Den er som limt fast i hånden din, ikke sant? Kanskje du bør øve litt først, før du klarer å la være å ta i den, en hele dag? Begynne med et par timer. Ikke røre mobilen før klokken tolv, eksempelvis. Vanskelig?

Podcast vs Blogg

Blogging er ut og podcast er in. Men det betyr slett ikke at bloggerne ikke har lesere mer. Tvert i mot, det er like mange som leser blogg-artikler i dag, som i fjor på samme tid. Og da var allerede tusenvis av podcaster tilgjengelig. Mulig det har med nedstengning, pandemi og hjemmekontor å gjøre.

At folk flest er fortsatt mye på nett og bruker sosiale medier – kanskje mer enn noen gang. Men blogging vil ikke forsvinne så lenge det finnes gode nok bloggere som er villig til å publisere sine tekster.

Politimann slått ut av krokodille
Legg vekk jobben i ferien – for din egen del

Dessuten er bloggerne potensielle gullgruver for alle som ønsker å få sine linker ut i verden. Og det ofte langt billigere enn å legge ut en tekst eller annonse i en papiravis. Populære bloggere er derfor mer populære enn podcaster, så lenge det er mange nok lesere som leser og klikker på lenkene.

Når du skriver et blogginnlegg som skal ha en misjon, eller et budskap, en opplysning å servere.

Ikke bare formidle hva du spiste til middag, eller at du selv synes du har en bad hair day. Det får du heller servere i neste TikTok-video. Jo mer nyttig din artikkel er for leserne, jo bedre blir du belønnet i Googles søkemotor.

Trenger du hjelp til egen tekst eller link fra din nettbutikk eller bedrift, ta kontakt – vi hjelper deg, gjerne.

Politimann slått ut av krokodille og lignende videoer er morsomme, så lenge det går bra med vedkommende “offer”.

Sommerferie

Hva er sommerferie for deg? Er det ikke viktig å bryte rutiner, gjøre gøyale ting man ikke rekker ellers i året? Spise og drikke det man frister for, og være sammen med de viktigste folka, de man er glad i og trives med? Da bør man ikke bruke tid, verken på Twitter, blogg eller podcast, synes vi.

Det er ikke sommerferie om du har et halvt øye på grillen og et halvt øye på innboksen. Skal du ha ordentlig sommerferie, bør du også logge helt av. La hjernen få den pausen den fortjener, slik at du får ladet batteriene – la roen senke seg og la kroppen få hvilemodus.

Politimann slått ut av krokodille, kan være morsomt, det, men også alvorlig. Vi håper og tror det gikk bra med politimannen på denne videoen. Regner med at krokodillen sitter inne fortsatt, på vann og brød om de fikk den med seg.

God sommer!

Vargas

Grillmat til liten og stor

Grillmat til liten og stor er populært hos mange nordmenn. Fordi grillmat er enkelt å tilberede, det kan være sundt og det smaker ofte bedre å spise utendørs. Men det er en mye at det kun er far som kan grille. Det kan selvsagt også kvinner gjøre – minst like godt som menn. Så er det avklart.

Estimated reading time: 5 minutter

Ønskeliste

Grillmat er faktisk all mat som kan tillbeddes på en grill, det være seg kull, gass eller elektrisk grill. Til og med suppe kan grilles, så du har egentlig bare å la fantasien sette grenser for hva du bør tilberede i sommerferien. Grillmat til liten og stor kan være alt fra pannekaker til digre biffer, fra fisk og grønnsaker til pølser i vaffel.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Enkel sommermat er selvsagt mer enn burgere og pølser, men det er viktig at man prøver seg fram og finner ut hva som passer best for den enkelte familie. Barna bør selvsagt bli hørt på sine ønsker og kanskje blir kokken overrasket, når poden sier at det hadde smakt med en frisk salat med bacon, urter og friske bær til.

Her kommer grillen til kort, all den tid det er en frisk salt som står på menyen, da det er kaldmat og ikke varmt. Men det er faktisk ikke grenser for hva som kan grilles. Vi anbefaler at man tar den viktige samtalen i god tid før grilles fyres opp. Slik at alle blir hørt.

Grillmat til liten og stor bør være noe alle liker. Sett opp en ønskeliste og sett ønskene ut i livet, og sommerferien blir en fest.

Grillmat til liten og stor

Grillmat

For tusenvis av nordmenn, er det når grillen tennes, det endelig er ordentlig sommer. Kjenner du deg igjen?

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

Grillmat – så enkelt at selv far kan gjøre det med litt hjelp fra mor, og kanskje barn over 12 år. Å snu en kotelett, hente tennvekse eller grillkull er gøy for barn å delta på. Særlig om de i tillegg får lov til å tenne opp. Men en stødig voksen hånd til hjelp, er det ikke farlig. 

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Selvsagt passer det også med alle typer fisk på grillen også, enten i folke eller rett på grillen, men da må du passe på varmen.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Gass eller kule?

Bruker man gass, kan man med enkle grep justere varmen ut i fra hva man ønsker å tilberede. Om du ikke allerede var klar over det, fisk er undervurdert grillmat. Alle typer fisk kan grilles, og det er faktisk alltid like vellykket.

Les også: Coop kuppet Champions League-finalen

Legger du fiske-filene i folie, med salt, pepper, smør, purreløk og litt sitron, så har du allerede halve jobben gjort. Ikke bruk for sterk varme, da blir fisken tørr.

Bakt potet, ris, stekt, kokt og fløtegratinerte poteter, til og med pomes frites er godt til fisk. Alt dette kan selvsagt tilberedes på en god gassgrill med sidebrenner.

Grillkongen kan fort bli satt på prøve om gassen plutselig er slutt, da er det smart å ha en flaske ekstra i garasjen eller i kjelleren. For å få best mulig grillresultat anbefales det på det sterkeste å la kvinnen i huset ta over i blant, bare for å se om det blir et bedre grill-resultat.

Noen menn er nok ikke enig i dette forslaget, muligens fordi hans autoritet blir satt på prøve? Vi bare spør.

Om kulegrill passer deg bedre enn elektrisk eller gass, så skal du være trofast mot din tennvæske og ditt kull.

Husk bare at det finnes bedre alternativ som gjør jobben langt enklere. Også prisene på gassgrill har blitt langt mer folkelige de siste årene. Du må ikke ta opp lån eller svi av hele sommerferiebudsjettet for å få en helt grei gassgrill.

Gassen er heller ikke avskrekkende dyr.

Grillmat til liten og stor bør være så varier at alle blir mette og tilfredse.

Vargas

Pin It on Pinterest