Hva venter du på?

Hva venter du på? Trikken? Bedre tider? Eller kanskje på bedre vær? Vi mennesker er flokkdyr som trives med andre mennesker. Vi har vår egen flokk som vi ofte trives best sammen, men vi kan klare oss alene også. Det vi har til felles er at vi forholder oss ulikt til dette med ventetid.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Grip dagen

Vi har en tendens til å ikke lykkes med å leve lykkelige nok i nuet.

Mange av oss skulle bare ønske at, om bare ting falt på plass, så skulle alt bli så mye bedre. I stedet for å kjenne etter lykken akkurat her og nå. Kanskje blir ting verre om det du venter på det som skal skje, ikke skjer.

Les også: Uvanen med dødelig konksekvenser

Vi har parkert badebuksen og lagt passet tilbake der det lå. Sommerferien er over for i år. Men mange av oss klarer ikke å la være, bare går og venter på neste mulige ferie, for det er da du har det som best. Når du kjenner sand mellom tærne og vind i håret.

Å gripe dagen, Carpe Diem, er en egen kunstform. Makter du å være lykkelig i ett sekund om gangen. Akkurat nå og så videre i livet, kan du la all denne evige ventingen på bedre tider, gå fløyten. Da slipper du å hige etter en fiktiv happening som kanskje ikke gir deg noe som helst. Er du med?

Hva venter du på?

Bildet er tatt av AL BON fra Pixabay

Dropp Lottoen

Hva venter du på? At Lotto-kupongen skal gå inn med 7 rette og at du vinner en voldsom premie, alene?

Les også: Føler du deg ung?

Vel, setter du pengene på høyrentekonto (Bulder bank har ca 4% renter), eller et fond isteden, vil du være nær sikret en god gevinst. Spiller du for betydelige beløp må du gå der og vente på penger som etter all sannsynlighet aldri kommer. Noen vinner, ja, men husk hvor liten sjanse det er for at det er deg.

Den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves, er det et ordtak som sier. Men det er egentlig bare tull. Den som venter på noe godt bør heller skynde seg å bake skillingsboller eller re opp sengen. Hva er vel bedre enn å sette tennene i fersk brødbakst eller legge seg i rent sengetøy?

Om du er gravid venter du selvsagt på å møte barnet i magen. Venter du på operasjon, om du ikke blir operert kan du dø, eller om du venter på svar fra en potensiell arbeidsgiver, om du fikk jobben eller ikke. Har du all grunn til å vente. Det er jo situasjoner som endrer livet ditt fullstendig – disse svarene.

Bruk tiden riktig

Noen ganger må man bare vente uten særlige valg.

Allikevel bør vi tenke oss om et øyeblikk.

Er det nødvendig å å gå å vente på bedre tilbud, bedre TV-serier, høyere lønn eller en bedre partner? Når den partneren du har kanskje er mer enn bra nok? TV-serier finnes det tusenvis av og lønna du har i dag – er faktisk ikke så verst den heller.

Hva venter du på? At børsene skal stige så du star inn noen ekstra tusenlapper før krakket kommer?

Så vidt vi vet har vi bare dette ene livet. Ikke kaste det vekk ved å leve etter klokken eller vente deg ihjel på det som skal komme – som kanskje aldri kommer. Lær deg heller og bruke øyeblikket og nyt dagen i dag.

Ikke vent med å gjøre det du ville ha gjort i dag, gjør det, nå – i morgen kan det hele være over.

Vargas

Gode grunner til å strikke

Gode grunner til å strikke, både fysisk og mentalt. Selvsagt finnes det ingen aldersgrense for verken kvinner eller menn, barn eller ungdom. Alle kan og bør kanskje lære seg å strikke. Det har faktisk en god helsemessig effekt. Og det er aldri for sent å begynne.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Historien

Denne artikkelen tar for seg betydningen av strikking som en kreativ aktivitet og utforsker dens positive innvirkning på velvære.

Strikking har gjennom århundrene vært mye mer enn bare en praktisk måte å lage klær på. Det er en kunstform, en terapeutisk praksis og en kilde til personlig uttrykk. Mens teknologien stadig utvikler seg, har strikking beholdt sin popularitet og til og med opplevd en renessanse i moderne tid.

Les også: 7 positive ting med strikking

Strikking har dype røtter i menneskets historie. De tidligste spor av strikking kan spores tilbake til gamle Egypt, hvor tidlige fragmenter av strikkede plagg ble funnet. I løpet av århundrene utviklet strikking seg fra å være en rent praktisk ferdighet til å bli en viktig kulturell tradisjon.

I ulike kulturer og samfunn har strikkede plagg hatt en symbolsk betydning, enten som varme klær eller som gaver som viser omtanke og kjærlighet. Gode grunner til å strikke så ofte du kan, der altså.

Gode grunner til å strikke

Bildet er tatt av bess.hamiti@gmail.com fra Pixabay

Strikking handler ikke bare om å lage klær; det er også en måte å uttrykke kreativitet på. Valg av garn, mønster og farger gir strikkeren en plattform for selvuttrykk. Fra intrikate mønstre til enkle design, kan hver maske sees som et penselstrøk på et lerret.

Les også: Norge strikker!

Gjennom strikking kan folk gi liv til sine egne ideer og skape unike plagg som reflekterer deres personlighet og stil.

Fordeler

Stress og travelhet er en integrert del av moderne liv, og her kommer strikking inn som en terapeutisk flukt. Å føle garnet gli gjennom fingrene, repetisjonen av bevegelsene og fokuset på prosessen kan virke beroligende på sinnet.

Strikking har blitt knyttet til å redusere angst, senke blodtrykket og øke produksjonen av positive hormoner som endorfiner. Det er ikke bare en hobby, det er en måte å skape ro i en travel verden.

Strikking har også en fantastisk evne til å bringe mennesker sammen.

Strikkeklubber og samfunn gir en plattform der likesinnede enkelt kan samles og dele sine erfaringer. Det handler ikke bare om å utveksle strikketips, men også om å knytte bånd og skape varige vennskap.

Strikking har en unik evne til å bryte ned barrierer og skape et inkluderende fellesskap der alle er velkomne.

Hobby og livsstil

I en tid med økt fokus på bærekraftighet, har strikking funnet sin plass som en del av “slow fashion” -bevegelsen. Ved å lage klær for hånd kan folk redusere avhengigheten av masseproduserte plagg og bidra til å redusere tekstilavfall.

Strikking oppmuntrer til å verdsette kvalitet over kvantitet og gir en dypere forbindelse til klærne vi bærer.

Og strikking er mer enn bare en håndverksferdighet – det er en livsstil som beriker våre liv på mange måter.

Fra å fremme kreativitet til å gi terapeutiske fordeler og bygge fellesskap, har strikking en dyp innvirkning på mennesker. Gode grunner til å strikke, både til seg selv eller andre.

I en verden som stadig blir mer hektisk og teknologisk avansert, minner strikking oss om verdien av å skape med egne hender og finne glede i de enkle tingene.

Så neste gang du tar opp strikkepinnene, husk at du ikke bare lager plagg, du skaper kunst og velvære med hver eneste maske. Du bør derfor legge vekk eventuell dårlig samvittighet, tvert.

Vargas

Smaken av sommer

Smaken av sommer kan være alt fra, nybakte rundstykker, sjømat, grillmat eller bare lyden av en flaske Crémant som åpnes. Hva er din smak av sommer? Vargas12.com elsker grillmat framfor noe annet, men kan også foretrekke reker kreps og krabbe på varme dager.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Norge

Her er litt mer om smaken av sommer for å inspirere våre lesere på kjøkkenet, på hytta, i hagen eller ved varme svaberg. Alt etter hvor du ferdes. Er du i Syden og svetter livet av deg, kan du skylde deg selv. Vi anbefaler Norge om sommeren og utlandet ellers i året. Sånn er det bare for vår del.

Les også: Slipp sommerstemningen løs

Sommeren bringer med seg lange solrike dager, lyse netter og en overflod av ferske, smakfulle råvarer som frister våre smaksløker. Norske jordbær er det beste eksemplet på det. Dyrt, ja, men også så godt at det uansett er verdt det.

Den varme sesongen er en tid for utendørs sammenkomster, grilling, pikniker og lette, forfriskende måltider som passer perfekt til den lyse og lune stemningen. Sommersesongen er beriket med et bredt utvalg av frukt, grønnsaker og fersk sjømat, som alle spiller en viktig rolle i sommermat-opplevelsen.

Smaken av sommer

Bildet er tatt av caterina-priesner fra Pixabay

Grillmat

En av de mest populære sommermat-tradisjonene er jo grillmat.

Enten det er saftige biffer, grillede grønnsaker eller saftige maiskolber, er det noe med den røkte aromaen og den herlige smaken som får munnen til å løpe i vann. For ikke å snakke om den første ventepølsa med ost og bacon, med sterk sennep.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

BBQ-fester samler venner og familie for å nyte deilig mat i en avslappet atmosfære. Og ja, det er en myte at det er bare far som kan grille. Grille er ingen kunst om du har bra nok utstyr, derfor kan alle som ønsker – grille middagen. Barn må selvsagt ha tilsyn av voksne.

Smaken av sommer er når sansene er i helspenn, men musklene endelig slapper av.

Når sommervarmen herjer, er det også viktig å holde seg hydrert og opprettholde energinivået. Dette gjøres best ved å inkorporere masse frukt i kostholdet. Fersk, søt vannmelon er en av sommerens mest elskede frukter.

Den er saftig, forfriskende og perfekt for en varm dag ved stranden. Andre fristende alternativer inkluderer saftige cantaloupe meloner, søte jordbær og syrlige appelsiner, som alle kan spises alene eller bli tilberedt i deilige sommersalater.

Bobler i glasset

Det er ikke enkelt å velge bobler når det er så mye snadder som frister. 

Prosecco eller Crémant? Eller kanskje ekte Champagne?

Prosecco passer kanskje hver dag hele sommeren, om det er varmt nok, og man trenger noe friskt og kaldt, men som kjent – alt med måte. Særlig når det kommer til alkoholholdig drikke. Spør noen som har greie på det vil de utvilsomt svare, at det er Champagne som passer til det meste.

Mange nordmenn har valgt nettopp Prosecco som sin “Champagne” av flere grunner. Champagne, som alltid kommer fra nettopp dette velkjente franske stedet, Champagne-Ardenne, og som koster langt mer enn alle andre musserende viner, er kanskje verdens mest kjente dråper. Og koster gjerne deretter.

Champagne er fransk, Prosecco er italiensk og Cavaen er spansk. Det er greit å vite, men ifølge disse ekspertene igjen, det er bare én av disse som er verdt å drikke, det er åpenbart den mest berømte og eksklusive, Champagne, de to andre typene boblevann med alkohol, er og blir billige sammenligninger.

Husk at det finnes gode alkoholfrie varianter på vinmonopolet eller der du ellers måtte handle alkohol.

Lite slår en kald øl til Cheeseburgeren. Til rekene passer en rosévin eller en avkjølt Chablis.

Sjømat

Sommermat er ikke bare begrenset til grillen og salater.

Det er også en tid for sjømatelskere å glede seg. Reker, hummer, krabber og østers er alle ferske og deilige i sommermånedene. En stor fat med fersk sjømat, servert med smeltet smør og sitron, er en gastronomisk nytelse for mange.

Smaken av sommer er det du liker best og spiser mest av i ferien. Is, bær, frukt, øl, fiskesuppe med ferskt brød til. Ja, rett og slett nytelse og idyll.

For de som foretrekker noe søtt, har sommeren også mye å tilby. Når bær er på sitt beste, er det på tide å lage saftige bærpai, skogsbærsmoothies eller friske fruktis.

En annen favoritt er friske iskremer i en rekke smaker, som sjokolade, vanilje, jordbær og mynte-sjokolade-chip. En iskremdessert er alltid velkommen i den varme sommervarmen.

Pikniker er også en integrert del av sommeropplevelsen.

Å pakke en kurv med lette og deilige retter er en flott måte å nyte naturen på. Smørbrød med friske grønnsaker, delikatesser og smaksrike sauser er perfekte for pikniker i parken eller ved sjøen.

Man kan også pakke frukt, nøtter, kjeks og drikkevarer for å skape en komplett piknikopplevelse.

Ikke glem at alle skal kose seg i ferien om sommeren, ta med noe ekstra godt til barna. Det må ikke være usunt av den grunn. Vannmelon eller honningmelon i skiver i en matbok, noen blåbær eller jordbær delt i to – kan være nok.

Vargas

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett som gjør deg i stand til å møte høsten med godt mot og penger på bok. Mang en småbarnsfamilie snur nok på shillingen for å få edene til å møtes nå. Alt koster mer enn i fjor og nesten ingenting er gratis, men fortvil ikke. Det finnes faktisk muligheter til å ta sommerferie på lavbudsjett.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kommune-tiltak

Samvittigheten gnager særlig småbarnsfamilier med lav inntekt, eller der ingen av forelderen har inntekt. Barna fortjener å ha sommerferie på lik linje med sin kompiser og skolekamerater. Men det er ikke alle som har hus i Spania, råd til Legoland-ferie eller å reise til USA på langtur.

Les også: Sommermat til hele familien

En sommerferie skal være hyggelig for alle, ikke minst barna, selvsagt. Men det behøver faktisk ikke bli så dyrt som mange frykter. I mange kommuner finnes det en rekke gratis-tiltak, som er både lærerik og gøy. I Fredrikstad er det mer enn 50 ulike tilbud til skolebarn fra 6 – 12 år og 13 – 18 år.

Fotball, gaming, svømmekurs, koring, speiderkurs, turnforeningen, dansing, barne og ungdomsteater og kampsport. Samt en hel haug med andre aktiviteter for jenter og gutter i alle alder innenfor skolealder.

I tillegg er det et fantastisk basseng for barn og unge i alle aldre, på Kongsten friluftsbad, inngangsbillett er 65 kroner for barn. Her kan man sole seg, bade, hoppe fra tieren eller gå i kiosken og kjøpe is. Dette er altså en anlegg som besøkes av feirende nordmenn fra hele Norge.

Vi vet at en rekke kommuner rundt om i landet har lignende tiltak for barn og unge.

Sommerferie på lavbudsjett

Bildet er tatt av Jill Wellington fra Pixabay

Sommerferie-alternativer

Sommerferien er en etterlengtet tid for mange mennesker, men den kan ofte bli en kostbar affære. Med dyre flybilletter, hoteller og aktiviteter kan det være vanskelig å finne et feriealternativ som passer innenfor budsjettet ditt.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Vi har satt sammen en liste med som vil gi deg en fantastisk ferie uten å tømme lommeboken din. Slik at du kan ha god samvittighet med tanke på pengebruk og at du trygt kan gå framtiden i møte.

Husk at opplevelser for barn kan være noe helt annet enn det foreldrene har på programmet.

Å fiske krabbe i fjæra koster ikke mer enn det fiskesnøret måtte koste. Og redningsvest får du lånt gratis hos speiderne eller hos brannvesenet. Husk også at kreative ideer ofte er bedre og billigere enn inngangsbilletten på fornøyelsesparkene.

Spesielt når det gjelder ferie og fritid føles det som om vi ofte må oppfylle samfunnets krav, forventninger og en slags illusjon om «den perfekte ferie», heller enn å fokusere på hva barna faktisk trenger

NRK.no

Sommerferie på lavbudsjett betyr ikke kjedelig ferie, tvert i mot. Det kan bety den beste sommerferien noen gang. Fordi man må tenke selv og ikke la seg underholdes av andre. Bruke kreativiteten og naturen, fjellet, sjøen og nærmiljøet. Dog har vi hjelper deg litt på vei.

Lavbudsjett

 • Camping
 • Roadtrip
 • House-sitting = Hvis du er villig til å ta på deg litt ansvar, kan house-sitting være en flott måte å oppleve en ny destinasjon på uten store kostnader. Mange mennesker søker etter pålitelige personer som kan passe på huset og kjæledyrene deres mens de er borte. I bytte får du gratis overnatting og en sjanse til å oppleve en ny kultur og et nytt sted.
 • Naturvandring
 • Sykkeltur
 • Kano- eller kajakkpadling = Kajakker eller kanoer ofte å få leid for en billig penge eller gratis hos en rekke ulike organisasjoner og foreninger
 • DNT-hytte-vandring = Den Norske Turistforening har 550 hytter rundt om i landet – de fleste er gratis å bruke
 • Husbåtferie
 • Frivillighetsarbeid i utlandet = Hvis du ønsker å tilbringe ferien på en meningsfull måte og samtidig oppleve en ny kultur, kan volontørarbeid (frivillighetsarbeid) være et flott alternativ. Mange organisasjoner over hele verden søker frivillige til ulike prosjekter som naturbevaring, barnepass eller bygging. Som volontør får du vanligvis kost og losji i bytte mot arbeidet ditt, og du får muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
 • Hjemmeferie = å utforske nærmiljøet, bruke de tilbudene man ikke har forsøkt tidligere både i byen og på landet

Det viktigste du gjør for dine barn og ungdommer, er å være til stede. Ikke bare fysisk, men også psykisk og åndelig. At du faktisk makter å legge vekk sosiale medier og gjør ting sammen med barna.

Hva som helst er hyggelig for de fleste barn, så lenge foreldre er ordentlig til stede og deltar. Det kan være nok med et slag Monopol på en regntung sommer dag, eller en båttur på vannet om solen skinner. Mer skal ikke til. For barna.

Senk kravene og nyt sommeren. Det er nemlig gratis.

God sommer!

Vargas

Slipp sommerstemningen løs

Slipp sommerstemningen løs: Lommebokvennlige opplevelser og aktiviteter for å omfavne solen.

Velkommen til den ultimate guiden for å få mest mulig ut av sommerferien med et stramt budsjett! Alle ønsker seg en uforglemmelig og spennende sommerferie, men økonomien er ofte uoverkommelig.

Men det er ingen grunn til bekymring: Det finnes en rekke budsjettvennlige og til og med gratis aktiviteter som garantert vil holde deg underholdt i denne pulserende årstiden. Så ta med deg solkrem og eventyrlyst, og planlegg et rimelig sommereventyr!

1. Utnytt naturens gaver: Piknik og fotturer

Begynn å utforske naturen ved å legge ut på en hyggelig tur i det fri! Pakk en piknikkurv fylt med hjemmelagde godsaker, frisk frukt og forfriskende drikke. Ta turen til den lokale parken eller et naturskjønt område. Slå deg ned på et intimt sted i skyggen av et gammelt eiketre eller ved bredden av en stille innsjø. Og nyt godt selskap og deilige godsaker mens du opplever naturen på sitt beste!

Slipp sommerstemningen løs

Bildet er tatt av adamkontor fra Pixabay

Eventyrentusiaster, pakk turskoene og ta turen utendørs! Utforsk stier i nærheten, frodige skoger eller ruvende fjell. Mens du puster inn frisk, ren luft og lytter til naturens sang, finner skjulte fossefall, nyter fantastisk utsikt. Og får en fantastisk følelse av mestring etter å ha overvunnet naturens utfordringer.

2. Delta i utforsking av byen

Bryt ut av hverdagen og oppdag skjulte perler, historiske landemerker og pulserende nabolag i byen din eller nærliggende byer. Utforsk travle markeder, smak på eksotiske retter og fordyp deg i den lokale kulturen! Slipp sommerstemningen løs.

Gå gjennom gatene i komfortable sko som ALFA fritidssko til dame for optimal komfort og stil mens du utforsker bybildet. La nysgjerrigheten lede deg når sjarmerende kafeer, gatekunstverk og sjarmerende butikker dukker opp rundt hvert hjørne – for ikke å snakke om lokalbefolkningen som deler historier som gir deg et nytt innblikk i hvor du hører hjemme!

3. Utforsk arrangementer i lokalsamfunnet

Sommeren bringer liv i lokalsamfunnene med livlige festivaler og konserter som knytter lokalsamfunnene tettere sammen. Sjekk kalenderen din for spennende arrangementer i nærheten av deg, fra livlige musikkfestivaler til kulturelle feiringer. Mange av disse arrangementene har gratis inngang eller krever bare en liten inngangsbillett, slik at du kan delta uten å ruinere deg!

Bli med på publikums livlige dans, nyt de fristende duftene fra gateselgere og la deg oppsluke av talentfulle musikeres melodier på arrangementer som gir deg muligheten til å møte likesinnede og skape minner for livet.

4. Dra nytte av strandaktiviteter

En uforglemmelig sommerferie er ikke komplett uten en utflukt til stranden! Så pakk med deg alt du trenger av strandutstyr, som solkrem, håndklær og bøker, før du drar til nærmeste sandstrand og slapper av i varmen mens du kjenner havbrisen og lytter til det rytmiske bølgeskvulpet som beroliger og forfrisker deg.

Hvis du vil ha et adrenalinkick, kan du drive med spennende vannsport som surfing, paddleboarding eller sandvolleyball. Eller ta en avslappende spasertur langs strandlinjen og samle skjell mens du beundrer kystens skjønnhet. Stranden er ideell for å lade opp, slappe av og skape uforglemmelige sommerminner!

5. Gi tilbake til samfunnet: Gleden ved frivillig arbeid

Sommeren er en perfekt anledning til å gi tilbake og spre glede i lokalsamfunnet. Meld deg som frivillig til lokale veldedighetsorganisasjoner, dyrehjem eller miljøorganisasjoner; bruk noen timer i uken på å hjelpe de mindre heldige – innsatsen din kan gjøre en stor forskjell!

Frivillig arbeid er ikke bare en berikelse for sjelen, det åpner også dører og fører til vennskap for livet. Alt fra å gi leksehjelp til barn, rydde strender eller hjelpe til i hager – frivillig arbeid skaper ringvirkninger som strekker seg langt utover sommermånedene!

6. Utendørs moro med adrenalinpumpende spenning

Er du ute etter litt ekstra spenning i sommerferien? Utendørseventyret venter – ta del i spennende aktiviteter utenfor komfortsonen for å skape varige minner!

Prøv aktiviteter som zip-lining gjennom frodige trær, klatring i høye klipper eller en spennende taubane. Eller utfordre deg selv ved å padle kajakk, rafte eller stå på vannscooter, og opplev adrenalinkicket som strømmer gjennom årene – og opplev spenningen selv!

Konklusjon

Nå som det finnes så mange budsjettvennlige sommeraktiviteter, er det ingen unnskyldning for ikke å få mest mulig ut av ferien. Benytt anledningen til å komme i kontakt med naturen, bli med på arrangementer i lokalsamfunnet og oppdag byen din.

Gjør sommeren til en fornøyelse ved å slippe løs din ville side, nyte tiden på stranden og stille opp som frivillig – fokuser på å dyrke opplevelser som gir mening og varige minner i livet ditt! Så sett i gang nå, og skap minner for livet fylt med latter, moro og gode minner du aldri vil glemme.

Vargas

Ryker forholdet ditt i sommer?

Ryker forholdet ditt i sommer? Dessverre er det slik for mange nordmenn, sommerferie skaper problemer som ender med brudd – ikke lenge etterpå. Ofte er man ikke klar over at det skjer på forhånd, men man kan ane ugler i mosen om man slutter å snakke sammen. Eller unngår hverandre uten å møte blikket til den andre. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Krangling

Derfor ryker forholdet ditt. Ofte velger du å gå ut av forholdet, fordi du innbiller deg at du får det bedre med en annen. Dessverre er ikke det realiteten alltid. Er det ingen følelser igjen, om kjærligheten er blåst vekk, er det selvsagt vanskelig å berge forholdet.

Ferietips som passer alle 

Sommerferien blir ofte brukt til alt annet enn hygge, avslapning og kos om man går i tanker om brudd. For noen par, ja stadig flere i følge statistikken, er nettopp sommerferien starten på slutten. Et forhold som var ment til å vare evig, tar slutt. 

Ryker forholdet ditt i sommer?

Foto: StockSnap /Pixabay.com

Ryker forholdet ditt i sommer?

Årsaken til at sommerferien får skylda er nitidig krangling, ofte om penger eller bagateller som ingen firer ved. Feks. hvilket hotell man skal bo på i Syden, at den ene drikker mer enn hva den andre liker, eller at man velger reisefølge den ene har bedre kjemi med – enn den andre.

Sommerferien er starten på slutten – for mange forhold som ikke er klar over farene.  

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Skal man lykkes på ferie eller man er hjemme gjennom sommeren bør det planlegges noe på forhånd. Jo flere som skal feriere og reise sammen, jo bedre planlegging behøves. Man bør sette av alene tid sammen med partneren, slik at man ser hverandre, kommuniserer godt og deler tanker.

Problemer i forholdet rammer alle par. Den beste løsningen er å snakke ordentlig sammen, da mener vi også at begge må lytte til den andre – ikke bare presse på med egne meninger og kommentarer. Men også lytte.

God planlegging

Å ta med svigermor på den aller første camping-ferien, uten tidligere erfaring, med to småbarn i baksetet er som å be om bråk. Det er dårlig planlegging og en naiv måte å tro at forholdet skal ordne seg på. God planlegging er selve nøkkelen for en velykket sommerferie og at forholdet skal vare lenge.

For å få en så vellykket feriereise og opphold som mulig, bør alle gjøre sitt for at alle får det hyggelig, selvfølgelig. Dessverre er det ikke like lett å få til i praksis. Vi er alle forskjellige og barn har ofte et annet utgangspunkt enn foreldrene.

Du har en idé om hvordan livet ditt skal bli på sikt. Om du finner en partner som du innleder et forhold til, som sakte, men sikkert ikke har de egenskapene som du hadde håpet på, begynner glansbildet du hadde om det “perfekte” livet å rakne. Ryker forholdet ditt i sommer? Hvis ikke du ønsker det, bør du begynne jobben nå.

Gode råd

Hver og én av oss er selvstendige individer som har egne lyter og laster, som ikke passer inn hos alle andre. Skal man leve tett sammen med en annen, må man være villig til å fire på kravene, ikke bare forlange at den andre skal oppføre seg og gjøre som du vil.

Noen gode råd som kan gjøre livet bedre i forholdet er følgende:

 • Vær ærlig, lytt til partnerens behov
 • Sett av tid til hverandre, dyrk kjærligheten
 • Gi hverandre tid, og frihet til å reise, være med egne venner
 • Snakk om økonomi, gjør felles aktiviteter, lag mat sammen
 • Senk kravene, klesvask og husvask og hva andre mener om deg og dere, er ikke viktig
 • Vil du at forholdet skal være, bør du ikke ta den andre for gitt, du må kjempe og gi av deg selv
 • Gjør hyggelige ting sammen også i hverdagen, tenn lys, lag middag sammen og gi komplimenter
 • Er du nedfor og lei deg sliten og deprimert, si det
 • Planlegg ferier sammen og gled dere til at dere skal være sammen på fritiden
 • Kom til enighet om arbeidsfordelingen, hjelp hverandre vis den andre er sliten

Time out

Voksne har behov for tid sammen. Tre til fire uker av et helt år er liten tid. Man må ikke rekke alt i ferien.

Gjør det som er best for alle, ta en time out og reis til nærmeste strand eller hotell med basseng og nyt varmen og hverandre. Ingen bør styre den andre, men vis heller respekt, gi armslag og pusterom.

Kanskje bør du gi din kjæreste eller partner en kveld ute med venner som en hyggelig gest?

Å få ned turtallet i tillegg til å være sammen med de som betyr mest, er øverst på lista for en vellykket ferie. Hvor, er sekundært for de fleste. Ingen må ta fly, eller må reise til Syden for å få en fin sommer. Senker man kravene i ett med skuldrene, vil også høsten bli fin.

Går du med tanker om å gjøre det slutt, gjør det før dere reiser på sommerferie. For barnas skyld.

Ryker forholdet ditt i sommer?

Vargas

Sommermat til hele familien

Sommermat til hele familien bør bestå av noe til alle, både liten og stor. Det behøver ikke bety at maten er usunn, men det gjør faktisk ingenting, om det blir av og til. Og ikke hver gang grillen fyres opp. For det er faktisk synonymt med sommer – god grillmat.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grillmat

Fyr opp grillen, hiv på noen solide hamburgere som du lager selv og legg på ost. Det blir perfekt mat til alle – hver gang. Sommermat er godt og det skal være hyggelig rundt bordet, ved vannet, på fjellet eller hjemme i hagen. Sommer betyr festmat for alle.

Les også: Spiser du hva som helst?

Sommermat til hele familien kan være mat til to, helt alene for vennegjengen eller hele storfamilien. Det viktigste du gjør når du skal lage mat til mange, er gode forberedelser og nok tid.

Om du bruker gassgrill vet du til enhver tid hvordan du ligger an, fordi du har god kontroll på varmen. Om du kjenner til grillen godt. Griller du på kull er det litt verre, da du ikke vet hvor varm den blir. Det er også vanskeligere å grille på indirekte varme, som er viktigere enn mange tror.

Derfor anbefaler vi at du bruker gass eller elektrisk grill i sommer – om du ønsker perfekt resultat.

Om man bare skulle spise grillmat i sommer, tilberedt på grillen, ville det før eller siden bli litt kjedelige. Selv om det er et høydepunkt hver gang for grill-elskere som oss, så må man variere menyen noe.

Bildet er tatt av Myléne fra Pixabay

Bildet er tatt av Frauke Riether fra Pixabay

Pizza

Alle som har peiling på kos, god mat og et hyggelig måltid sammen med de viktigste folka, vet å sette pris på en god pizza. Vi setter pizza helt øverst på menyen når vi skal velge det beste, kanskje med unntak av en god Entrecôte med riktig tilbehør. Biff, rett fra grillen slår nemlig alt annet.

Når vi skal tilberede den perfekte pizzaen, velger vi aldri kjøttdeig som én av ingrediensene. Kjøttdeig på pizza er et norsk fenomen, i beste fall en nordisk oppfinnelse som en hver italiener ler seg ihjel av.

En ekte pizza skal ha få, men noen viktige ingredienser som gjør pizzaen til nettopp det. Du bør bake pizzadeigen selv og helst ha en god pizzaovn som kan bake den på høy temperatur, kun i noen få minutter. Da blir pizzaen best.

Les også: Perfekt sommermat på alle fat

De ingrediensene vi velger er Mutti-tomater, hvitløk, fersk Mozzarella, salami Calabrese (en sterk pølse), spekeskinke, ruccula, og fersk basilikum. Dette som én variant av mange. Så kan man selvsagt velge andre varianter med kjøtt, skinke eller fisk – selvsagt kan du ha fisk på pizzaen. Mange liker reker og scampi på pizzaen, det er et godt valg.

Man kan også velge å ha flere typer krydder, oster og grønnsaker på pizzaen, men feilen mange gjør er å ha på for mye, på én og samme pizza. Vil man ha ulike smaker, lag heller flere ulike pizzaer.

Tilbehør

Hva er riktig tilbehør til sommermaten? Det må være alt fra riktig dessert til de riktige gjestene rundt bordet, tenker vi. Og for ikke å snakke om hva som skal serves i glassene. Riktig vin til riktig rett, ikke for mye alkohol og kanskje is til barna.

Det er endel å tenke på når sommermaten skal på bordet. Særlig om det er flere gjester med ulike behov. Er det noen som har allergier, matintoleranse av noe slag? Kan noen av gjestene drikke for mye og for raskt?

Vi tenker at du som vert og vertinne bør dere fokusere på maten, så får hver enkelt passe sine egne saker og oppføre seg som folk. Vertskapet skal gjøre hva de kan for å få alle mette og gjøre festen uforglemmelige for alle. Inkludert barna.

Enten du serverer fugl, fisk, biff, pølser eller suppe, så sørg for at det er nok mat til alle. Noe for enhver smak og at alle finner noe de liker og kan spise. Tilbehør til festen betyr at fatene og glassene er fulle til enhver tid.

Skal du kline til med en god salat, kan det være lurt å velge flere varianter. Potetsalat, egenlaget fersk salta og kanskje en litt mer spicy for de kresne og viderekommende. Sørg for å ha nok kaldt sommerøl på kjøl og bobler til damene.

Og is til barna.

Da er du i mål.

Vargas

Klar for firedagers arbeidsuke?

Klar for firedagers arbeidsuke? I Norge er det flere steder allerede anført firedagers arbeidsuke, fordi mange tar fri eller jobber bare halv dag på fredag. Snart vil også norske selskap se at det er en lønnsom sfære å la ansatte jobbe kun fire dager og heller ta tre dager med fri, per uke.

Effektisering

Det hele er et regnestykke. Et regnestykke som bør gagne bedrifter som tar godt vare på sine ansatte, men også de ansatte.

3000 ansatte i 60 bedrifter fikk gjennom en britisk undersøkelse, fikk den samme lønna, men jobbet kun i fire dager. Effektiviteten og produksjonsmengden steg, de ansatte trivdes bedre og bedriften tjente dessuten mer penger.

Dette bør være et eksempel til etterfølgelse for norske bedrifter som leter etter effektivisering.

En arbeidsuke på fire dager er mer produktiv enn en femdagers uke for de fleste ansatte og bedrifter, viser en stor britisk studie

NRK.no

For alle bedrifter med én eller flere ansatte, så handler det hele om å tjene penger, helst så mye som mulig. Så raskt som mulig, men innenfor de rammer som er satt for at de ansatte makter å gjøre jobben, godt nok.

Fredag

Mange nordmenn elsker fredager, men de beste fredagene er de man har fri, eller slutter klokken tolv. kjenner du deg igjen? De fredagene man har lagt planer med kjæresten, langhelg på hytta, weekend i London eller bare har fri, tre deilige dager gjennom helgen. Fredagen er og blir manges favoritt-dag.

En annen god grunn til å la være å gå på jobb mer enn fire dager i uken, er at man slipper å møte alle ‘idiotene’ man jobber sammen med. De fleste har opplevd å ha en kollega som ikke vil delta, men later som om han eller hun – er en viktig resurs for bedriften.

Slike folk har enten et dårlig selvbilde, er fryktelig lat, eller varige svekkede sjelsevner. 

Noen er nemlig på jobb, kun for å tjene penger, ingenting annet.

Dessverre er det en dårlig arbeidsmoral blant mange nordmenn. Det er derfor det, under normale omstendigheter, er så mange svensker i Norge, som tar de jobbene nordmenn ikke gidder å takke ja til. Servitører eksempelvis.

Når traff du på en svenske på en norsk restaurant sist? Ofte nok, ikke sant?

Klar for firedagers arbeidsuke?

Maldivene Foto: Julita på Pixabay

Øystein Olsen

Tidligere Sentralbanksjef, Øystein Olsen manet til forsiktighet og sa: “Vi må ikke bruke mer av oljefondet enn det vi allerede gjør i dag, oljen vi ta slutt. Da vil Norge gå fra svært rik til å bli betydelig mindre rik.”

Og han fortsatte: “Men hovedproblemet for AS Norge i framtiden er ikke mangel på oljeinntekter, det er nordmenns holdning til å jobbe 37,5 timer per uke, hver uke- året igjennom.”

– “I mange land vi kan sammenligne oss med, er det nok et betydelig strengere krav til gode resultater. Til solid arbeidsinnsats og til å levere bedre resultater enn forventet. Det er i de fleste land, langt tøffere å få jobb fordi det er færre jobber per arbeidstaker å velge blant,” sa Olsen. Klokt sagt.

Fri fredag? Klar for firedagers arbeidsuke? I så fall er du ikke alene, nordmenn jobber for lite! Og vi blir stadig mer kravstore. 

Langhelg

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt. Vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke, nei takk, til.

Har man en jobb der det er lett å være fleksibel, og man slipper å stemple inn kl 0700 hver morgen, men heller jobbe hjemmefra, fra hytta eller på andre kontinent for den del – er det bare sunt. 

Både for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgiver. Det er heller ikke problemet, men nordmenn som slår av PC og telefon allerede torsdag kl 1600. Langhelg er like selvfølgelig som at vann er vått. 

Å jobbe mindre enn nødvendig, eller prioritere fritid foran jobb, kan være et samfunnsproblem vi få svi for i årene som kommer.

Tar du helgen allerede på torsdag når du får en mulighet? Eller er du bare lat og jobber kun for å få lønn?

Vargas

Frihet til å velge livet

Frihet til å velge livet framfor å jobbe fra 08:00-16:00 som “slave” for andre. Er også manges store ønske. Å bli økonomisk uavhengig slik at man får et liv i frihet til å dyrke seg selv og egne interesser. Stadig flere har funnet veien ut av å slippe å jobbe seg “i hjel” for andre.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nok penger

Det handler om å være disiplinert, spare så mye penger som mulig – så ofte som mulig. Eller invester de pengene man har, så fornuftig som mulig. De små summene du bruker i kantinen eller på kiosken hver dag – blir store summer gjennom året. Tenk over hva du faktisk bruker penger på – hver gang.

Mange av oss streber etter å ta en god utdannelse slik at vi kan få en god jobb, en jobb man ikke trives i. Deretter skal vi jobbe frem til pensjonisttilværelsen, før vi endelig kan lene oss tilbake og nyte livet, for de som er så heldige å nå pensjonsalderen

NRK.no

Frihet til å velge livet slik du ønsker det skal leves, handler ikke nødvendigvis om millioner av kroner.

Men å ha nok penger til å leve et liv uten forpliktelser til andre enn deg selv. Altså, nok penger til å gjøre det du vil med livet – på egne premisser. Leve av hobbyen din, skrive romanen du alltid har drømt om eller starte egen forretning.

Livet er kort, derfor bør du gjøre det du kan for å bruke tiden din på deg selv, og ikke for at andre skal gjøre seg rik – på din innsats. Tenk litt på det. Du kan jobbe for deg selv og kanskje tjene det mangedobbelte og etter hvert få langt mer fritid.

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

FIRE-movement

Målsetning for stadig flere nordmenn i alle aldre med ønske om et friere liv, handler om økonomisk uavhengighet. Rett å slett pensjonere seg i førtiårene om mulig, ja, kanskje før det også. Det hele er egentlig et stort regnestykke, der man står igjen med så mye penger som mulig.

Du bør tjene mye, bruke lite og spare eller reinvestere overskuddet.

På den måten får du oppsatte midler eller nok penger på bok til å gå av med pensjon. Utrolig, men sant om du er iherdig nok. Det handler som sagt ikke om å bli millionær, men slippe å måtte jobbe fulltid. Men ha frihet til å velge å bruke tiden på seg selv.

The FIRE movement, er en måte å leve på som flere nordmenn trakter etter, forståelig nok. Oversatt til norsk blir The FIRE movement, (financial independece, retire early) finansielt uavhengighet, gå av tidlig. Eller pensjoner deg tidlig.

Poenget med The Fire movement er å lykkes med å bygge en formue, eller gi deg en passiv inntekt, så du slipper å jobbe fulltid for andre. F.eks investere i eiendom og boliger som gir deg en passiv inntekt over tid. Kjøper du en firemannsbolig og leier ut fire leiligheter vil det gi deg et stort overskudd på sikt.

Utgift og inntekt

Regnestykket som må gå opp er såre enkelt. Du må tjene mye og bruke lite. Eller mer konkret, tjene, spare eller reinvestere 25 ganger dine årlige utgifter. Som skal være nok til å pensjonere seg i god tid før man er pensjonist.

Hver klar over at dette kan være mer krevende enn mange tror. Du må avse en hel del ved å spare der kanskje andre vil bruke penger. Dyr bil, svært hus og dyre Sydenturer kan man bare glemme. Det meste skal reinvesteres eller spares.

Poenget med økonomisk uavhengighet handler om å klare seg på de pengene man sparer. Da kan man ikke bruke penger som en “full sjømann”. Utgiftene må ned på et minimum og inntektene må opp. Jo mindre penger du klarer å bruke hver eneste måned, jo raskere kommer du i mål.

Hvis du forsøker å gjøre et eksperiment den kommende uken, så ser du hvor lite du kan klare å bruke. På én uke. Du handler kun det lille du faktisk behøver, så kopierer du bevegelsene uken etter. Og dermed er du i gang.

Utgift og inntekt bør være fokuset – uke etter uke. Brått så er du i mål.

Frihet til å velge livet handler om én ting. Uavhengighet.

Kilde: NRK.no

Vargas

Etter den søte kløe …

Etter den søte kløe … kommer den sure svie heter det i ordtaket. Nordmenn skal på sommerferie i sommer. Helst til utlandet og helst så lenge som mulig. Det er et faresignaler vi vil komme til å angre på om vi ikke passer oss. Fordi privatøkonomien i husholdningene har gått fra trang til uoversiktlig. For å si det mildt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sommerferiereisen

Alt har steget i pris. Ikke bare mat og drivstoff, men strøm, bolig- og forbrukslån, i tillegg faller verdien av den norske kronen som en stein. Som igjen betyr at vår sommerferie i utlandet, de aller fleste steder – blir svært mye dyrere enn for bare kort tid siden.

Vi er ikke engang kommet ned fra fjellet etter påskeferien før Sydenturen skal bestilles. Kjenner du deg igjen?

Les også: Bekymrer du deg for ofte?

Etter den søte kløe … vil vi kanskje angre på at vi tar den utenlandsturen i sommer? Om vi egentlig ikke har råd? Kommer den sure svie, som i overført betydning menes med at du ikke klarer deg økonomisk. Du vil slite i lang tid med å betale sommerferien. Da, er det vel neppe verdt turen?

Om vi egentlig ikke hadde oppsparte midler til turen, eller finansieringen allerede på plass til en etterlengtet ferietur. Å reise på sommerferie på kredittkort er smart, det, men kun om man har penger til å betale for den. I ettertid og i tide før rentene på kredittkortet begynner å løpe.

Etter den søte kløe ...

Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Nedturen

Ekspertene er overrasket over hvor lite nordmenn gjør for å demme opp mot dårlige økonomiske tider.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Forbruket øker, kredittkortgjelden øker, sommerferie-bestillingene har ikke stagnert. Og alt tyder på at vi går mot økt inflasjon (som betyr at pengene blir mindre verdt). I tillegg øker utgiftene i takt med rentene på lån.

Joda, nordmenn har klart seg bra økonomisk gjennom flere nedgangstider de siste årene. Det kan komme av at mange har klart å spare endel penger gjennom en tre år lang pandemi. Uten muligheter for å bruke særlig med penger på spesielt reiser utenlands.

Men når kommer den store smellen, spør ekspertene seg? De er enige i at den vil komme før eller senere. Eller som vi velger å formulere det i denne artikkelen: Etter den søte kløe … kommer det en solid nedtur som vil ramme mange. Økonomisk. Den sure svie.

Sparepengene

Det er nemlig slik at når sparepengene er brukt opp, når sparegrisen er tom og vi ikke har mer penger. At farene oppstår for folk flest. De pengene vi hadde på bok etter pandemien er sakte, men sikkert forduftet. Som gjør at vi ikke har råd til å dra på tidenes dyreste sommerferie, ref den svake norske kronen.

I et år der euroen koster langt over 11 kroner, og strømregningen, renteregningen og turen til matbutikken er dyrere enn noensinne, løper vi altså skoene av oss for å reise på sommerferie til utlandet

NRK.no

Etter den søte kløe … kommer sannsynligvis etterdønninger vi kanskje ikke makter å takle.

Tidenes hang over kan ramme folk flest som ikke har forberedt seg godt nok til en steindyr sommerferie, om reisen går ut av landet.

Kun de som har sparepengene intakt og midler til å betale for seg, kan slappe godt nok av i sommerferien. For så dyrt kan det bli, at man ikke klarer å gjøre opp for seg. Til tross for bruk av kredittkort som gir deg femtedager tilbakebetalings-intervall.

Etter den søte kløe … kommer tidenes sureste svie!

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest