Kunstig intelligens – verktøy eller trussel? Det er stor sannsynlighet for at du vil bli personlig berørt, både fysisk og mentalt i framtiden, av kunstig intelligens. AI står for Artificial Intelligence, som blir en svært viktig del av vår framtid, men kunstig intelligens kan også, satt på spissen – være livsfarlig for oss.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Kunstig intelligens

La det være sagt med det samme, kunstig intelligens er ikke noe man snekrer sammen på sløyden. Men vitenskap for de smarteste av de smarte, helt i startgropa av dens eksistens, til tross for flere tiår med forskning. Men det har løsnet litt nå de siste ti årene. Utviklingen har skutt fart.

Les også: Vi gjør deg synlig, online

«Det vil bli skapt en personlig agent. Den vil forstå din kommunikasjon, hva du leser og hjelpe deg ved å gi deg råd. På en måte vil den personlige agenten erstatte det å gå direkte til Amazon, direkte til Siri eller til Outlook.”

Bill Gates / DN.no

Vi kan absolutt ingenting om tema, men vi har funnet litt info via sosiale medier, Google, DN.no og på NRK.no. Fordi vi synes det er et utrolig spennende og fascinerende tema. Maskiner som tenker, som gjør det vi ber de om, og ikke særlig mer. Hvordan kan det bli så viktig for oss, tenker du kanskje? Det skal vi finne svar på nå.

Personlig agent

Vargas12.com har snekret sammen noen linjer for å gi deg et lite innblikk i hva som venter oss i nær og fjern framtid. Det som altså handler om kunstig intelligens, som sakte, men sikkert – vil bli en stadig viktigere del av vår hverdag.

Alt tyder nemlig på at du vil kunne få tilrettelagt din helt egen tjener, som hjelper deg i din hektiske hverdag.

Kunstig intelligens – verktøy eller trussel? Alt tyder på at vi står i startgropa der det er et skille nå. Om hvor veien skal gå med hva som er trygt for oss og ikke.

Kunstig intelligens - verktøy eller trussel?
Bildet er tatt av Lukas fra Pixabay

Tiden går ikke raskere, tiden din er den samme som før, men du skal rekke så mye forskjellig stadig oftere, at tiden oppfattes som for kort. Alltid. Da kan en AI-tjener, eller personlige agent, altså din helt egen hjelper – gjøre forskjellige ting for deg, slik at du slipper.

Bill Gates skapte Microsoft, et selskap som er totalt integrert i arbeidshverdagen til milliarder av mennesker. Nå satser det enorme summer på å bli vår personlige agent i fremtiden

Dn.no

AI-selskapene

Eier du aksjer på børsen? Da bør du også se mot aksjer og selskap som har kommet et godt stykke på veien, hva kunstig intelligens angår.

Les også: Slik får du bedre søvn

Vi har tro på at det er AI-selskapene som blir børsvinnerne over tid, kanskje allerede i år og i årene som kommer. Ikke alle, men de aller beste. Og de er slett ikke nødvendigvis norske. Men se ikke bort fra at norske selskap i samarbeid med amerikanske. Som kan fort være de som vil ta følge med Microsoft inn i framtiden om utviklingen av kunstig intelligens.

Microsoft er nemlig langt framme i utviklingen av og investeringen i kunstig intelligens. Vi tør påstå at det er nettopp Microsoft med sine økonomiske muskler og fagfolk, som har kommet lengst i utviklingen av AI. Men Microsoft alene klarer ikke å gjør alt, de må ha eksperthjelp for å komme videre.

Du og vi lar oss påvirke av all reklame, alt vi ser og hører rundt oss hele tiden. Og vi handler ut i fra det som påvirker oss.

Sosiale medier

Enten det er via skjult reklame eller faktiske annonser som er på veggen din på Facebook – fordi du har søkt etter det. Snakker du med noen om billige hoteller på Opdal. Vil det raskt kunne dukke opp reklame for Hotels.com e.l. der du befinner deg.

Vi anbefaler Netflix-filmen “Det sosiale dilemmaet“, her blir det forklart hvordan algoritmene arbeider. Kan hende du får deg en overraskelse eller to her.

Du behøver ikke engang å søke opp ordet på nettet, det er nok at du snakker om det, så vil du raskt oppdage at det kommer opp annonser hvor du oppholder deg i sosiale medier.

Kunstig intelligens – verktøy eller trussel? Først og fremst er det viktige og nyttige verktøy for oss, men vi vet lite om hvordan kunstig intelligens oppfører seg. Særlig med informasjon, som kan utnytte menneskets manglende kunnskap. Altså at maskinene tar over.

Via kunstig intelligens som brukes riktig, kan denne skape musikk, bilder og kunst. På nettstedet Midjourney.com, får du bilder du selv ønsker, ved å mate inn informasjon som bildet skal innhold. Et bilde fra dette nettstedet, vant til og med en kunstkonkurranse i New York. Der dommerne ikke visste at det var et AI-produkt. Her finner du en rask fremgangsmåte hvordan du lager din egen bruker.

Truslene

Når kunstig intelligens kan ta egne valg, bør vi være på vakt i følge ekspertene som kan mye om tema.

Det finnes nemlig utfordringer og problemløsninger som er så vanskelig å løse. At selv ikke menneskelig intelligens finner svaret, men der maskiner informeres om å løse det for oss, og lykkes med det. Så kalt maskinlæring.

Men det er først og fremst vi mennesker som fôrer databasene, computerne eller dataprogrammene – basert på kunstig intelligens. Når utviklingen når et visst nivå, at tjeneren din, agenten din eller roboten som vet alt om deg, begynner å ta selvstendige valg, at det kan bli problematisk.

Altså, det må ikke være din personlige agent heller, men en større og kraftigere robot, som begynner å ta egne valg. Basert på hva den har lært og hvilken informasjonen den har fått, som gjør at AI kan bli en trussel for oss mennesker og vår eksistens.

Truslene er ikke konkrete i dag, men utviklingen rundt Artificial Intelligence går fort, det er viktig at forskerne ikke gir fra seg kontrollen. Eller gir kunstig intelligens for mye kunnskap eller makt.

Algoritme

Vi fôrer våre maskiner med persontilpasset anbefalinger som gjør at den gjør det vi ønsker den skal. Det er det AI er til for i dag, men så kan vi bli lurt opp i styr av sterke faktorer vi ikke kan kontrollere.

Autonomi, altså hva vi påvirkes av, av ytre faktorer er en faktor vi kanskje ikke tenker over. Men som vi kanskje bør begynne å gjøre. Være oss mer bevisste på hvor lenge vi holder i telefonen eller er på en skjerm.

Les: sosiale medier, algoritme som får oss til å handle det vi søker etter på nettet. Og som får oss til å fortsette å søke, skrolle og være på nettet, uten å se at timene går. Den kunstige intelligensen har allerede tatt kontrollen på oss i dag.

Allikevel er det når vi mister kontrollen helt, at maskinene kommer med informasjon eller Fake News. Som i verste fall setter oss i fare. Eller kan påvirke valg som får store konsekvenser for oss.

Et skremmende scenario er at maskinene tar fullstendig over og ser på mennesker rundt seg som en trussel de ønsker å fjerne – for alltid.

Vargas

Pin It on Pinterest