Hva venter du på?

Hva venter du på? Trikken? Bedre tider? Eller kanskje på bedre vær? Vi mennesker er flokkdyr som trives med andre mennesker. Vi har vår egen flokk som vi ofte trives best sammen, men vi kan klare oss alene også. Det vi har til felles er at vi forholder oss ulikt til dette med ventetid.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Grip dagen

Vi har en tendens til å ikke lykkes med å leve lykkelige nok i nuet.

Mange av oss skulle bare ønske at, om bare ting falt på plass, så skulle alt bli så mye bedre. I stedet for å kjenne etter lykken akkurat her og nå. Kanskje blir ting verre om det du venter på det som skal skje, ikke skjer.

Les også: Uvanen med dødelig konksekvenser

Vi har parkert badebuksen og lagt passet tilbake der det lå. Sommerferien er over for i år. Men mange av oss klarer ikke å la være, bare går og venter på neste mulige ferie, for det er da du har det som best. Når du kjenner sand mellom tærne og vind i håret.

Å gripe dagen, Carpe Diem, er en egen kunstform. Makter du å være lykkelig i ett sekund om gangen. Akkurat nå og så videre i livet, kan du la all denne evige ventingen på bedre tider, gå fløyten. Da slipper du å hige etter en fiktiv happening som kanskje ikke gir deg noe som helst. Er du med?

Hva venter du på?

Bildet er tatt av AL BON fra Pixabay

Dropp Lottoen

Hva venter du på? At Lotto-kupongen skal gå inn med 7 rette og at du vinner en voldsom premie, alene?

Les også: Føler du deg ung?

Vel, setter du pengene på høyrentekonto (Bulder bank har ca 4% renter), eller et fond isteden, vil du være nær sikret en god gevinst. Spiller du for betydelige beløp må du gå der og vente på penger som etter all sannsynlighet aldri kommer. Noen vinner, ja, men husk hvor liten sjanse det er for at det er deg.

Den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves, er det et ordtak som sier. Men det er egentlig bare tull. Den som venter på noe godt bør heller skynde seg å bake skillingsboller eller re opp sengen. Hva er vel bedre enn å sette tennene i fersk brødbakst eller legge seg i rent sengetøy?

Om du er gravid venter du selvsagt på å møte barnet i magen. Venter du på operasjon, om du ikke blir operert kan du dø, eller om du venter på svar fra en potensiell arbeidsgiver, om du fikk jobben eller ikke. Har du all grunn til å vente. Det er jo situasjoner som endrer livet ditt fullstendig – disse svarene.

Bruk tiden riktig

Noen ganger må man bare vente uten særlige valg.

Allikevel bør vi tenke oss om et øyeblikk.

Er det nødvendig å å gå å vente på bedre tilbud, bedre TV-serier, høyere lønn eller en bedre partner? Når den partneren du har kanskje er mer enn bra nok? TV-serier finnes det tusenvis av og lønna du har i dag – er faktisk ikke så verst den heller.

Hva venter du på? At børsene skal stige så du star inn noen ekstra tusenlapper før krakket kommer?

Så vidt vi vet har vi bare dette ene livet. Ikke kaste det vekk ved å leve etter klokken eller vente deg ihjel på det som skal komme – som kanskje aldri kommer. Lær deg heller og bruke øyeblikket og nyt dagen i dag.

Ikke vent med å gjøre det du ville ha gjort i dag, gjør det, nå – i morgen kan det hele være over.

Vargas

Går du edru fra fest?

Går du edru fra fest? Eller må du ha en øl eller seks innabords før du entrer julebordet, sommerfesten eller til pizzaen på fredagskvelden? Da er du i så fall ikke alene. Sommeren går på hell, man må korke flaksene og velge alkoholfri drikke i langt større grad enn gjennom sommerferien. Er det vanskelig – bør du være på vakt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avhengig

Går du edru fra fest? Eller er det like naturlig for deg å ta en drink før du entrer sosiale settinger, som å pust?

Les også: Gin, den nye vinen

Kanskje er det helt ubevisst og du gjør det som en gammel vane å ta en øl til maten? Du har kanskje aldri smakt alkoholfrie varianter av hverken øl eller vin? Det er faktisk et rikelig utvalg der ute – av begge deler.

Alkohol er godt innarbeidet i kulturen vår, og i en del settinger er vin, øl og drinker tett knyttet sammen med det sosiale samværet. For mange kan dette gjøre det vanskelig å velge alkoholfritt

Blakors.no

Dessverre er det slik for endel mennesker at man blir avhengig av alkohol. Drikker man for ofte over lang tid, kan man havne i den fella at min sakte, men sikkert har fått en avhengighet som gjør at man tar dårlige valg. Det kan faktisk gå så langt at man selv ikke er klar over at alkoholen har blitt et problem.

Går du edru fra fest?

Bildet er tatt av Ira Lee Nesbitt fra Pixabay

Alkoholproblemer

Om man havner i fella og får et alkoholproblem, kan det går riktig galt om du ikke tar grep. Mister man jobben grunnet avhengighet, har en vond snøball begynt å rulle og mister du jobben har du dårligere økonomi. Som kan ende opp med at du mister partneren din. Da begynner det å brenne på dass.

Les også: Drikker svigermor?

Enkeltpersoner som lider av alkoholproblemer, opplever ofte en nedgang i deres generelle livskvalitet. Personlige relasjoner lider også når alkohol tar prioritet over familie og venner. Dette kan føre til isolasjon og ensomhet.

Alkoholproblemer er et komplekst og alvorlig helseproblem som påvirker en betydelig del av befolkningen. Dette fenomenet refererer til de negative fysiske, psykologiske, sosiale og økonomiske konsekvensene av overdreven eller uansvarlig alkoholinntak.

Går du edru fra fest? Eller er du festens midtpunkt som går sanseløs beruset hjem. Uten å huske hva som egentlig skjedde? Det bør ikke bety at du har et alkoholproblem, men du bør være deg bevisst at det kan være det.

Rus

Kjennetegnet for en som drikker for mye og som kanskje trenger hjelp til å få bukt med alkohol forbruket er at vedkommende bruker en hver situasjon til å belønne seg selv.

Nesten hva som helst kan brukes til å belønne seg selv med en pils, en drink eller et par glass rødvin ekstra. Enten det er lørdag eller onsdag.

Ola og Kari nordmanns oppfatning av hva som er alkoholmisbruk har endret seg i takt med at det gjennomsnittlige alkoholforbruket øker. Både kvinner og menn drikker betydelig mer alkohol i 2012 enn for bare få år siden.

Bare forbruket på rødvin alene har økt med 50% på 10 år.

1964 drakk hver og en av oss over 15 år i gjennomsnitt 3,5 liter ren alkohol i året.

I fjor var forbruket mer enn 8 liter. I tillegg kommer det man produserer selv, og det som smugles inn i Norge. Det er ikke ubetydelige mengder.

Om du er usikker på om du kan drikke for mye for ofte, har du egentlig et enkelt valg. Velg vekk alkoholen i en periode, for å se om du tåler det uten problemer. Sprit, øl og vin bør nytes med forsiktighet. For din egen skyld.

Vargas

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Statistikken for brudd og oppløste forhold sier at det er etter en lang sommerferie eller etter juleferien de fleste forhold sprekker. Hvordan ligger det an hos deg? Har dere snakket sammen, sånn på ordentlig? Eller ligger det en usikkerhet og ulmer?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Utfordringer

Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet. Nordmenn velger skilsmisse som løsning for trøbbel i forholdet, det kan være en stor tabbe av begge. Om det er en liten gnist igjen, av det forholdet som en gang var bra – bør man forsøke å finne flammene. 

Les også: Føler du deg ung?

En skilsmisse er ikke alltid løsningen for motgang og utfordringer som et hvert par kan oppleve flere ganger gjennom forholdet. Vi må da huske på at parsammensetningen for norske forhold er i betydelig endring. Noen velger broren, andre tenner på moren. Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Kanskje har du ikke oppdaget faresignalene?

Om du har funnet en annen å elske, som elsker deg like mye tilbake, og du er både lei og ferdig med din forrige partner, enda dere fortsatt bor sammen – da er det bare å flytte ut og komme deg videre. Men, er det utfordringer i heimen som kan løses, kan profesjonell hjelp være én vei og gå. 

Ofte finner mange ut av problemene selv, og særlig der man har felles barn, må man strekke seg langt for å finne en løsning.

Hva skjedde egentlig med dere to som var så inderlig forelsket? Dere som skulle bli gamle sammen, og som hadde så mange planer for framtiden, så en dag sluttet dere bare å snakke sammen.

Kjenner dere igjen tankene og følelsene? Legger man stoltheten til side et øyeblikk, tar opp problemet, gir hverandre sjansen til å snakket ut, lytter til hverandre, og forsøker og se problemene fra den andres ståsted – kan det hende at man klarer å forstå.

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Bildet er tatt av NoName_13 fra Pixabay

Ufrivillig singel

I Norge er det fler single og alene boende enn noen gang. Men det er ikke nødvendigvis samme sak. Noen velger helt bevisst å bo alene, særlig kvinner gjør det. De aller fleste menn, unge som godt voksne, ønsker seg en partner, men lykkes ikke.

Dessverre er det mange desperate nordmenn, kvinner som menn, som søker etter partner, ofte online og blir lurt. Forholdet ditt i fare etter sommerferien? På tide å våkne?

Les også: Smaken av sommer

Det er det som skrives som gjør at mange tusen ensomme nordmenn, sender egne oppsparte midler rett ut i intet. Ut av landet og rett i lommene på en kjeltring som kan å skrive det du ønsker å høre. Skrive det single, ensomme og desperate norske kvinner og menn ønsker å lese. 

De savner kanskje en livsledsager, en å bli elsket av. En kjæreste som er der for henne eller ham, når behovet for en armkrok er der. I skrivende øyeblikk er det 1,4 millioner single eller eneboere i Norge. Det er mange å ta av. Dessverre blir nye nordmenn svindlet har eneste dag. Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken. 

Det finnes ulike måter å svindle folk på. Men mange svindles gjennom dating-apper, ofret er søkende etter en potensiell partner og er derfor veldig sårbar. Sårbar for å få et lite hint om at dette er den vedkommende har søkt etter i årevis. Til og med da tema penger kommer opp, ganske raskt, er man blendet av håpet.

Brudd eller represjon

Om gnisten er borte, følelsene forsvunnet og dere er enige om å gå hver deres vei, er det ok. Men finnes det et snev av kjærlighet igjen å kjempe for hos begge, kan det være verdt å kjempe for. Det kan hende at et brudd er siste utvei, men også en feil avgjørelse.

Etter sommerferien fylles familievernkontorene med fortvilte par som ikke tåler tryne på hverandre. De har jobbet hjemmefra, fra hvert sitt hjemmekontor med alt det medfører.

En naturlig reaksjon er å få litt trøbbel med å bo så tett, så lenge. Særlig med felles barn involvert i denne krevende tiden – da er det lite rom for å pleie forholdet. Hjemmeundervisning vet ingen hvor krevende kan være om de ikke har forsøkt.

De fleste som har en partner, kjæreste eller ektefelle, er det nettopp det å rekke å savne hverandre – som er flammen i forholdet. Det er direkte skadelig for de fleste, å gå lei hverandre, fordi man ser hverandre i hver time av døgnet. Resultatet er en eksplosjon i brudd og skilsmisser etter sommerferien.

Brudd som kanskje aldri var aktuell før pandemien, eller som neppe ville vært aktuelle om ikke pandemien for noen år siden, endret livene våre og tvang oss sammen. Døgnet rundt. 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Eller er forholdet mer bunnsolid enn noen gang?

For å i det hele tatt å overleve sommerferien som par, er det noen grep som kan gjøre at dere berger kjærligheten dere i mellom. Om dere ønsker å berge stumpene. Løpet er kanskje kjørt, men tenk litt over hva du har i hvert fall, da.

Kanskje er ikke gresset grønnere på andre siden av gjerdet allikevel, du blir bare fristet av det …

Vargas

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett som gjør deg i stand til å møte høsten med godt mot og penger på bok. Mang en småbarnsfamilie snur nok på shillingen for å få edene til å møtes nå. Alt koster mer enn i fjor og nesten ingenting er gratis, men fortvil ikke. Det finnes faktisk muligheter til å ta sommerferie på lavbudsjett.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kommune-tiltak

Samvittigheten gnager særlig småbarnsfamilier med lav inntekt, eller der ingen av forelderen har inntekt. Barna fortjener å ha sommerferie på lik linje med sin kompiser og skolekamerater. Men det er ikke alle som har hus i Spania, råd til Legoland-ferie eller å reise til USA på langtur.

Les også: Sommermat til hele familien

En sommerferie skal være hyggelig for alle, ikke minst barna, selvsagt. Men det behøver faktisk ikke bli så dyrt som mange frykter. I mange kommuner finnes det en rekke gratis-tiltak, som er både lærerik og gøy. I Fredrikstad er det mer enn 50 ulike tilbud til skolebarn fra 6 – 12 år og 13 – 18 år.

Fotball, gaming, svømmekurs, koring, speiderkurs, turnforeningen, dansing, barne og ungdomsteater og kampsport. Samt en hel haug med andre aktiviteter for jenter og gutter i alle alder innenfor skolealder.

I tillegg er det et fantastisk basseng for barn og unge i alle aldre, på Kongsten friluftsbad, inngangsbillett er 65 kroner for barn. Her kan man sole seg, bade, hoppe fra tieren eller gå i kiosken og kjøpe is. Dette er altså en anlegg som besøkes av feirende nordmenn fra hele Norge.

Vi vet at en rekke kommuner rundt om i landet har lignende tiltak for barn og unge.

Sommerferie på lavbudsjett

Bildet er tatt av Jill Wellington fra Pixabay

Sommerferie-alternativer

Sommerferien er en etterlengtet tid for mange mennesker, men den kan ofte bli en kostbar affære. Med dyre flybilletter, hoteller og aktiviteter kan det være vanskelig å finne et feriealternativ som passer innenfor budsjettet ditt.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Vi har satt sammen en liste med som vil gi deg en fantastisk ferie uten å tømme lommeboken din. Slik at du kan ha god samvittighet med tanke på pengebruk og at du trygt kan gå framtiden i møte.

Husk at opplevelser for barn kan være noe helt annet enn det foreldrene har på programmet.

Å fiske krabbe i fjæra koster ikke mer enn det fiskesnøret måtte koste. Og redningsvest får du lånt gratis hos speiderne eller hos brannvesenet. Husk også at kreative ideer ofte er bedre og billigere enn inngangsbilletten på fornøyelsesparkene.

Spesielt når det gjelder ferie og fritid føles det som om vi ofte må oppfylle samfunnets krav, forventninger og en slags illusjon om «den perfekte ferie», heller enn å fokusere på hva barna faktisk trenger

NRK.no

Sommerferie på lavbudsjett betyr ikke kjedelig ferie, tvert i mot. Det kan bety den beste sommerferien noen gang. Fordi man må tenke selv og ikke la seg underholdes av andre. Bruke kreativiteten og naturen, fjellet, sjøen og nærmiljøet. Dog har vi hjelper deg litt på vei.

Lavbudsjett

 • Camping
 • Roadtrip
 • House-sitting = Hvis du er villig til å ta på deg litt ansvar, kan house-sitting være en flott måte å oppleve en ny destinasjon på uten store kostnader. Mange mennesker søker etter pålitelige personer som kan passe på huset og kjæledyrene deres mens de er borte. I bytte får du gratis overnatting og en sjanse til å oppleve en ny kultur og et nytt sted.
 • Naturvandring
 • Sykkeltur
 • Kano- eller kajakkpadling = Kajakker eller kanoer ofte å få leid for en billig penge eller gratis hos en rekke ulike organisasjoner og foreninger
 • DNT-hytte-vandring = Den Norske Turistforening har 550 hytter rundt om i landet – de fleste er gratis å bruke
 • Husbåtferie
 • Frivillighetsarbeid i utlandet = Hvis du ønsker å tilbringe ferien på en meningsfull måte og samtidig oppleve en ny kultur, kan volontørarbeid (frivillighetsarbeid) være et flott alternativ. Mange organisasjoner over hele verden søker frivillige til ulike prosjekter som naturbevaring, barnepass eller bygging. Som volontør får du vanligvis kost og losji i bytte mot arbeidet ditt, og du får muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
 • Hjemmeferie = å utforske nærmiljøet, bruke de tilbudene man ikke har forsøkt tidligere både i byen og på landet

Det viktigste du gjør for dine barn og ungdommer, er å være til stede. Ikke bare fysisk, men også psykisk og åndelig. At du faktisk makter å legge vekk sosiale medier og gjør ting sammen med barna.

Hva som helst er hyggelig for de fleste barn, så lenge foreldre er ordentlig til stede og deltar. Det kan være nok med et slag Monopol på en regntung sommer dag, eller en båttur på vannet om solen skinner. Mer skal ikke til. For barna.

Senk kravene og nyt sommeren. Det er nemlig gratis.

God sommer!

Vargas

Endelig er Reiseradioen tilbake

Endelig er Reiseradioen tilbake i eteren. Norges viktigste, beste og mest populære radioprogram på NRK P1. Vi vet du gleder deg, slik du gjorde i fjor og året før når Reiseradio-vignetten starter, da er det sommer i Norge.

Lørdag 17. juni

Introen til velkjente “The Kid From Red Bank” er som sol i ørene for hundretusener av nordmenn hver sommer. Som om det ikke er ordentlig sommer for folk flest, uten dette lettbente radioprogrammet. Nok et bevis på at vi er ‘vanedyr’ som vil beholde de gode rutinene våre.

Spesielt når det gir oss minner fra sommeren i fjor og mange somre før det.

Reiseradioen starter opp første lørdag etter at sommerferien starter for alle Norges elever og studenter. I år altså lørdag 17. juni, slik det seg hør og bør med skoleferiestart fredag 16. juni.

Tuner du inn radioen din på P1 allerede i dag og husker å slå på, på lørdag kl 09:03, så vil du få høre statsminister Jonas Gahr Støre – åpne årets sommer i radioen din. Det er så verdt å lytte til.

De 24 første sekundene av «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester har vært Reiseradioens kjenningsmelodi siden starten. Siden slutten av 1990-tallet har det vært tradisjon å avslutte sesongens siste program med å spille låten «En sommer er over» med Kirsti Sparboe

Wikipedia.org
Endelig er Reiseradioen tilbake

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Reiseradioen i NRK P1 er Norges mest populære radioprogram Foto: NRK Underholdning

Følgesvenn

Endelig er Reiseradioen tilbake, noe som er synonymt med sommer, ferie og fri. Svaberg, strand, fjell, sjø eller deilige late dager på hytta. Reiseradioen senker rett og slett pulsen på hele landet.

For veldig mange nordmenn har Reiseradioen vært en kjær følgesvenn gjennom mang en sommer. Det er som om vi har en venn som besøker oss hver eneste sommerferie, som vi gleder oss veldig til å hilse på, år etter år.

Og skulle NRK mot formodning endre eller enda verre, fjerne Reiseradioen – vil vi oppleve protester vi aldri har sett maken til i dette landet. La oss håpe vi aldri kommer i nærheten av et slikt skrekkscenario. Hører dere, NRK?

Reiseradioen har vel egentlig levert 60 år år med sol, sommer, musikk og en stor del kjærlighet til folket. Måtte det fortsette i mange generasjoner til. Endelig er Reiseradioen tilbake i en radio nær deg.

Jubileum

Mandag 24. juni 1963 gikk den første Reiseradioen på lufta. Siden har den forlystet hundretusener av radiolyttere – sommer etter sommer.

 Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene var på plass allerede da.

Mye sommerlett musikk, lett tone, badetemperaturerer og en av statsmeteorologene på plass for å fortelle om sommerværet og badetemperaturer i alle år.

Alle de gode rutine som vi forventer å høre, som gjør hele programmet så deilig forutsigbart, men også underholdende på samme tid. Fra 17. juni til 13. august kan du oppleve jubileums-sendingene på NRK P1. Reiseradioen er 60 år i år.

En av de viktigste grunnene til å glede seg til sommeren er et radioprogram på NRK P1, som gir deg sol i ørene i to herlige sommermorgen timer fra kl 09:00 til 11:00.

Gleder du deg sommeren og Reiseradioen?

Merk at det er Reiseradioen som erstatter Nitimens normale sendeinger på NRK P1 i sommer.

Gratulerer med jubileet og takk, NRK!

Klide: NRK.no

Vargas

Slipp sommerstemningen løs

Slipp sommerstemningen løs: Lommebokvennlige opplevelser og aktiviteter for å omfavne solen.

Velkommen til den ultimate guiden for å få mest mulig ut av sommerferien med et stramt budsjett! Alle ønsker seg en uforglemmelig og spennende sommerferie, men økonomien er ofte uoverkommelig.

Men det er ingen grunn til bekymring: Det finnes en rekke budsjettvennlige og til og med gratis aktiviteter som garantert vil holde deg underholdt i denne pulserende årstiden. Så ta med deg solkrem og eventyrlyst, og planlegg et rimelig sommereventyr!

1. Utnytt naturens gaver: Piknik og fotturer

Begynn å utforske naturen ved å legge ut på en hyggelig tur i det fri! Pakk en piknikkurv fylt med hjemmelagde godsaker, frisk frukt og forfriskende drikke. Ta turen til den lokale parken eller et naturskjønt område. Slå deg ned på et intimt sted i skyggen av et gammelt eiketre eller ved bredden av en stille innsjø. Og nyt godt selskap og deilige godsaker mens du opplever naturen på sitt beste!

Slipp sommerstemningen løs

Bildet er tatt av adamkontor fra Pixabay

Eventyrentusiaster, pakk turskoene og ta turen utendørs! Utforsk stier i nærheten, frodige skoger eller ruvende fjell. Mens du puster inn frisk, ren luft og lytter til naturens sang, finner skjulte fossefall, nyter fantastisk utsikt. Og får en fantastisk følelse av mestring etter å ha overvunnet naturens utfordringer.

2. Delta i utforsking av byen

Bryt ut av hverdagen og oppdag skjulte perler, historiske landemerker og pulserende nabolag i byen din eller nærliggende byer. Utforsk travle markeder, smak på eksotiske retter og fordyp deg i den lokale kulturen! Slipp sommerstemningen løs.

Gå gjennom gatene i komfortable sko som ALFA fritidssko til dame for optimal komfort og stil mens du utforsker bybildet. La nysgjerrigheten lede deg når sjarmerende kafeer, gatekunstverk og sjarmerende butikker dukker opp rundt hvert hjørne – for ikke å snakke om lokalbefolkningen som deler historier som gir deg et nytt innblikk i hvor du hører hjemme!

3. Utforsk arrangementer i lokalsamfunnet

Sommeren bringer liv i lokalsamfunnene med livlige festivaler og konserter som knytter lokalsamfunnene tettere sammen. Sjekk kalenderen din for spennende arrangementer i nærheten av deg, fra livlige musikkfestivaler til kulturelle feiringer. Mange av disse arrangementene har gratis inngang eller krever bare en liten inngangsbillett, slik at du kan delta uten å ruinere deg!

Bli med på publikums livlige dans, nyt de fristende duftene fra gateselgere og la deg oppsluke av talentfulle musikeres melodier på arrangementer som gir deg muligheten til å møte likesinnede og skape minner for livet.

4. Dra nytte av strandaktiviteter

En uforglemmelig sommerferie er ikke komplett uten en utflukt til stranden! Så pakk med deg alt du trenger av strandutstyr, som solkrem, håndklær og bøker, før du drar til nærmeste sandstrand og slapper av i varmen mens du kjenner havbrisen og lytter til det rytmiske bølgeskvulpet som beroliger og forfrisker deg.

Hvis du vil ha et adrenalinkick, kan du drive med spennende vannsport som surfing, paddleboarding eller sandvolleyball. Eller ta en avslappende spasertur langs strandlinjen og samle skjell mens du beundrer kystens skjønnhet. Stranden er ideell for å lade opp, slappe av og skape uforglemmelige sommerminner!

5. Gi tilbake til samfunnet: Gleden ved frivillig arbeid

Sommeren er en perfekt anledning til å gi tilbake og spre glede i lokalsamfunnet. Meld deg som frivillig til lokale veldedighetsorganisasjoner, dyrehjem eller miljøorganisasjoner; bruk noen timer i uken på å hjelpe de mindre heldige – innsatsen din kan gjøre en stor forskjell!

Frivillig arbeid er ikke bare en berikelse for sjelen, det åpner også dører og fører til vennskap for livet. Alt fra å gi leksehjelp til barn, rydde strender eller hjelpe til i hager – frivillig arbeid skaper ringvirkninger som strekker seg langt utover sommermånedene!

6. Utendørs moro med adrenalinpumpende spenning

Er du ute etter litt ekstra spenning i sommerferien? Utendørseventyret venter – ta del i spennende aktiviteter utenfor komfortsonen for å skape varige minner!

Prøv aktiviteter som zip-lining gjennom frodige trær, klatring i høye klipper eller en spennende taubane. Eller utfordre deg selv ved å padle kajakk, rafte eller stå på vannscooter, og opplev adrenalinkicket som strømmer gjennom årene – og opplev spenningen selv!

Konklusjon

Nå som det finnes så mange budsjettvennlige sommeraktiviteter, er det ingen unnskyldning for ikke å få mest mulig ut av ferien. Benytt anledningen til å komme i kontakt med naturen, bli med på arrangementer i lokalsamfunnet og oppdag byen din.

Gjør sommeren til en fornøyelse ved å slippe løs din ville side, nyte tiden på stranden og stille opp som frivillig – fokuser på å dyrke opplevelser som gir mening og varige minner i livet ditt! Så sett i gang nå, og skap minner for livet fylt med latter, moro og gode minner du aldri vil glemme.

Vargas

Ingen penger til sommerferien? Les!

Ingen penger til sommerferien? Les! Det er håp, du må bare lese hele denne artikkelen og deretter gå til verket. Å skaffe deg en oversikt, sette opp et budsjett og vite hva som må betales og hva som kan kan vente. Husk at alle dine kreditorer ønsker heller å få litt penger, enn ingenting.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Valutakurser

Og kanskje det viktigste – ikke bruk mer på kreditt enn det du vet du kan betale tilbake.

Om du er skikkelig på kjøret, rent økonomisk kan kanskje Luksusfellen hjelpe deg. Det er ikke en fleip.

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge der den norske kronens verdi, må slåss mot annen valuta. Ingen penger til sommerferien? Les, og du vil få gode råd!

Mot de fleste andre, har den norske kronen svekket seg, særlig mot Euro og amerikanske dollar. Til og med mot den svenske kronen, er den norske svakere. 100 norske kroner, koster ca 100 svensk.

Skal du til deilige Danmark i sommer, vær obs, at du får betydelig mindre for pengene. 100 danske kroner, koster ca 155 norske. Da blir det brått dyrere å feriere for en familie på fire, en uke i leid feriehus f.eks. Verdt å tenke over.

for å unngå dette valuta-problemet, kan man selvsagt feriere i Norge. Ingen penger til sommerferien? Les! Det behøver slett ikke bli slik om du tar kloke valg allerede nå.

Hva leser jeg nå, spør du kanskje? Vargas12.com, har jeg aldri hørt om, tenker du sikkert? Vel, Vi har vært online i 13 år og er kommet for å bli. Følg vårt nyhetsbrev her, det er selvsagt gratis. Vi leverer gode økonomiske råd til alle våre lesere, ofte.

Norge

Du har neppe sett alle fjell, daler, sjøer, kriker og kroker i vårt langstrakte, vakre land. Du vil kanskje bli overrasket hvor vakkert det kan være i dalstrøka innafor. Det er faktisk ikke bare Lofoten og Nordland som er vakre perler, gjør deg selv en tjeneste og reis billig i ditt eget land.

Norge er et yndig land du bør se mye mer av, enig?

Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten? Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen? Uansett hvor du skal reise på ferie sommeren 2023 behøver det ikke å koste skjorta. Og du skal heller ikke behøve å ta opp lån for å oppleve minneverdige reiser.

Ingen penger til sommerferien? Les!

Bildet er tatt av alexandermichalek fra Pixabay 

Opplevelsesparker, dyreparker og fornøyelsesparker for hele familien, behøver ikke å koste all verden. Det kan være smart å sjekke ut de forskjellige som passer familien best.

Les også: Ikke la sommerferien bli staten på slutten …

Alt du og ditt reisefølge bør gjøre er å sette opp et budsjett, og vite litt om destinasjonen(e) før man reiser. På den måten kan man sette til side hva man faktisk kan bruke pr. dag på hele reisen.

Langtur

Enten du skal på safari i Afrika, på storbyferie til New York eller Hong Kong, du trenger penger, da er et godt kredittkort din største sikkerhet mot alle uforutsette utfordringer.

Har man en slunken reisekasse, kan en refinansiering være løsningen, hvor man får unna dyre smålån – slått sammen til et større, i god tid før sommerferien. Vips, så sparer man flere tusen kroner per år i renteutgifter.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang. Her kommer noen flere tips, som tilsier at du har penger igjen, når sommerferien er over.

Sparetips

Vi har satt fokus på din lommebok til sommeren.

Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold. Og at du skal kunne besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldri ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå?

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. Online.

Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, enig?

Ikke glem å få inn ekstra penger ved å jobbe overtid eller gjøre tjenester for andre.

Lykke til!

Vargas

Etter den søte kløe …

Etter den søte kløe … kommer den sure svie heter det i ordtaket. Nordmenn skal på sommerferie i sommer. Helst til utlandet og helst så lenge som mulig. Det er et faresignaler vi vil komme til å angre på om vi ikke passer oss. Fordi privatøkonomien i husholdningene har gått fra trang til uoversiktlig. For å si det mildt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sommerferiereisen

Alt har steget i pris. Ikke bare mat og drivstoff, men strøm, bolig- og forbrukslån, i tillegg faller verdien av den norske kronen som en stein. Som igjen betyr at vår sommerferie i utlandet, de aller fleste steder – blir svært mye dyrere enn for bare kort tid siden.

Vi er ikke engang kommet ned fra fjellet etter påskeferien før Sydenturen skal bestilles. Kjenner du deg igjen?

Les også: Bekymrer du deg for ofte?

Etter den søte kløe … vil vi kanskje angre på at vi tar den utenlandsturen i sommer? Om vi egentlig ikke har råd? Kommer den sure svie, som i overført betydning menes med at du ikke klarer deg økonomisk. Du vil slite i lang tid med å betale sommerferien. Da, er det vel neppe verdt turen?

Om vi egentlig ikke hadde oppsparte midler til turen, eller finansieringen allerede på plass til en etterlengtet ferietur. Å reise på sommerferie på kredittkort er smart, det, men kun om man har penger til å betale for den. I ettertid og i tide før rentene på kredittkortet begynner å løpe.

Etter den søte kløe ...

Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Nedturen

Ekspertene er overrasket over hvor lite nordmenn gjør for å demme opp mot dårlige økonomiske tider.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Forbruket øker, kredittkortgjelden øker, sommerferie-bestillingene har ikke stagnert. Og alt tyder på at vi går mot økt inflasjon (som betyr at pengene blir mindre verdt). I tillegg øker utgiftene i takt med rentene på lån.

Joda, nordmenn har klart seg bra økonomisk gjennom flere nedgangstider de siste årene. Det kan komme av at mange har klart å spare endel penger gjennom en tre år lang pandemi. Uten muligheter for å bruke særlig med penger på spesielt reiser utenlands.

Men når kommer den store smellen, spør ekspertene seg? De er enige i at den vil komme før eller senere. Eller som vi velger å formulere det i denne artikkelen: Etter den søte kløe … kommer det en solid nedtur som vil ramme mange. Økonomisk. Den sure svie.

Sparepengene

Det er nemlig slik at når sparepengene er brukt opp, når sparegrisen er tom og vi ikke har mer penger. At farene oppstår for folk flest. De pengene vi hadde på bok etter pandemien er sakte, men sikkert forduftet. Som gjør at vi ikke har råd til å dra på tidenes dyreste sommerferie, ref den svake norske kronen.

I et år der euroen koster langt over 11 kroner, og strømregningen, renteregningen og turen til matbutikken er dyrere enn noensinne, løper vi altså skoene av oss for å reise på sommerferie til utlandet

NRK.no

Etter den søte kløe … kommer sannsynligvis etterdønninger vi kanskje ikke makter å takle.

Tidenes hang over kan ramme folk flest som ikke har forberedt seg godt nok til en steindyr sommerferie, om reisen går ut av landet.

Kun de som har sparepengene intakt og midler til å betale for seg, kan slappe godt nok av i sommerferien. For så dyrt kan det bli, at man ikke klarer å gjøre opp for seg. Til tross for bruk av kredittkort som gir deg femtedager tilbakebetalings-intervall.

Etter den søte kløe … kommer tidenes sureste svie!

Kilde: NRK.no

Vargas

Sommerferie destinasjoner bestilles nå

Sommerferie destinasjoner bestilles nå. Vi er enda noen dager unna påskeferien, men de fleste har allerede plukket resiemål og bestilt sommerferie. Henger du etter? Da bør du få ut fingeren og bestille nå, ellers går du glipp av de beste destinasjonene for sommeren.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Online

Når du har funnet ditt reisemål og vet hvor du vil dra, er det enklest å bestilt reisen online.

Det være seg hotell, cruise, flybilletter eller togbilletter. Alt dette bør bestilles via et kredittkort som gir deg garantier for beløpet du betaler. Alle kredittkort har reiseforsikring i kortet. Her får du også rentefri betalingsutsettelser. Men husk å betal reisen i tide, eller blir det dyre renter på beløpet.

Hotell bestiller du kanskje via Coop hotellkupp, som gir deg svært gode rabatter på hoteller i hele Skandinavia. Vi tviler på om du finner rimeligere hotell enn på denne nettportalen som vi har brukt i årevis.

Om du ikke ønsker å bestille online og på nettet, finnes det seriøse reiseselskap som du kan besøke. Her vil du få profesjonell hjelp til å finne både flybilletter og destinasjon for din ferie. Vi vet at særlig Bennett har populære kontor i Asker og på Elverum.

Fordelen ved å bestille online er gode rabatter via kredittkort eller på de riktige nettsidene.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av my000693 fra Pixabay

Budsjett

Alle med respekt for egen privatøkonomi, setter opp et budsjett for hele sommerferien. Det er tvingende nødvendig for å komme ut av det med livet i behold, hadde vi nær sagt. At du skal klare å betale for deg, når solen går ned etter sommeren.

Les også: 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Betal alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks flyselskapet SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. Men SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Og reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret

Slik reiser du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler. 

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Tyrkia

Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august med over 40 grader i skyggen. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn. 

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Nordmenn flest har litt penger på bok nå, til tross for økte renter og svulmende priser. Til tross for dette, vil de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager. 

Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge

Sommerferie destinasjoner bestilles nå, uansett hvor du skal, begynner tiden å renne ut.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Thomas Breher fra Pixabay 

De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst

Les også: Slik varer pengene gjennom sommerferien

Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.

Gode råd

Sommerferietips for hele familien

Her kommer noen få tips til en vellykket sommerferie for hele familien:

 • Det bør være lov å sove så lenge man vil, hvis man ikke skal noe helt konkret morgenen etter
 • Barna bør få frokost på senga, med kakao helst
 • Det skal være lov til å spise is hver dag, og norske jordbær til dessert
 • Foreldrene må legge vekk PC, Mobil og nettbrett, hver dag i sommerferien, særlig på tur
 • Barna bør hjelpe til med grilling, dekking av bord, rydde av maten og svare høflig når de blir snakket til
 • Den som blir reisesyk har vetorett på å bli hørt, da skal man stoppe om mulig
 • Er temperaturen over 21 grader, og værmeldingen gir gode utsikter – skal hele familien på tur, til by, havs eller fjells
 • Barna bør overraske foreldrene med middag, minst én lørdag i sommerferien, hvor barna selv bestemmer menyen
 • Foreldrene må delta på alle forslag av brett-spill eller kort-spill, de dagene det regner
 • Det er fortsatt lov til å sove i telt, på fjellet, i hagen, hos mormor eller i skogen – foreldrene bør også delta

Sverige eller Danmark

Du må slett ikke til andre siden av kloden for å få en verdig og flott ferie i sommer. 

Faktisk så er det mange en mulighet rett utenfor din egen stuedør. Norge er det første landet du bør se mye av, før du reiser utenlands, bare spør en nordlending. Eller sørlending for den del. Om du legger være til side, vell og merke. 

Sverige er et av nordmenns aller mest populære ferie-destinasjoner med Danmark på en sterk andreplass.

Uansett hvor du skal kan det være lurt å booke i tide. Sommerferie destinasjoner bestilles nå.

Verre trenger det heller ikke å være om sommeren. Du kan velge å vrake blant perler langs svenskekysten, kroer eller storbyer i deilige Danmark. Eller en rekke forskjellige barnevennlige og flotte reisemål i vårt eget langstrakte vakre land.

For en vellykket sommerferie kan det være smart å planlegge destinasjoner å reise til, men ikke for mange slik at det blir en hesblesende ferie. Å ha fri betyr like mye kos, avslapning og hygge for hele familien.

Vargas

Sydenferie på nordlige breddegrader!

Sydenferie på nordlige breddegrader! Det er absolutt ikke nødvendig å reise langt sørover for å få mest mulig ut av sommeren. Faktisk kan flyreiser eller bilturer som varer i timevis, være ganske bortkastet. Ikke mange mil sørover og vestover fra Oslo, finner man nemlig det som med rette kalles den norske rivieraen.

Lovisenberg camping

 Lovisenberg camping i nærheten av Kragerø, finnes alt det man forbinder med eksotiske sydenferier, og mer til. Strendene, temperaturene og fasilitetene ligner ikke på noe man vanligvis finner i Norge. For dem som besøker denne idylliske familiecampingen, er det knapt til å tro at man faktisk befinner seg på 58° nord.

Det ville være naturligere å tro at man befant seg på langt sydligere breddegrader.

Faktisk så har det gått opp for mange ferierende nordmenn, at charterturer til Middelhavet eller Karibia er ensbetydende med å gå over bekken etter vann. Det samme vannet og den samme idyllen kan man jo finne i vårt eget land til langt større bekvemmelighet.

Derfor er det at mange kaster sine øyne på Sørlandet når lengter etter en skikkelig Sydenferie. Men er egentlig Sørlandet den eneste muligheten?

Sydenferie på nordlige breddegrader!
Foto: Andrea Piacquadio Pexels.com

Sørlandsby

Hvis man for eksempel reiser fra Oslo-området, er det mange timer i bil som skal til før man når frem til fjordene og strendene i sør. Heldigvis finnes det enda bedre alternativer. Kragerø ligger faktisk ikke på Sørlandet, men i Telemark, likevel er det få som har noen anelse om dette.

Byen er nemlig en skikkelig Sørlandsby, og strendene ligger tettere enn de fleste steder.

Det fine er at byen ligger mye nærmere Oslo enn de andre kjente Sørlandsbyene, uten at du går glipp av så mye som en millimeter av Syden-følelsen. Ikke rart Kragerø er blitt til et av landets mest ettertraktede feriebyer!

Lovisenberg familiecamping ligger egentlig ganske for seg selv, og likevel er avstanden inn til Kragerøs isbarer og antikkbutikker så kort at den enkelt kan tilbakelegges på sykkel. Men det er ikke først og fremst det som gjør Lovisenberg til områdets fineste overnattingssted.

Fasilitetene og feriefølelsen kan nemlig måle seg med nær sagt hva det skal være, både innenfor og utenfor Norges grenser. Med andre ord: Denne campingplassen må være en av Norges fineste og morsomste, både for barn og voksne.

Varme svaberg

Det er mange grunner til dette. Ikke mange campingplasser i Norge kan tilby både hytter, hotellrom, restaurant og ferske rundstykker i butikken hver morgen. Dessuten finnes det så mange som 275 plasser for dem som ankommer med campingutstyr. Men det som virkelig skaper den perfekte sydenfølelsen, er badefasilitetene.

I tillegg til en aldeles nydelig strand med ypperlige solforhold og alle tiders utsikt over fjorden, kan stedet by på et stort naturlig badebasseng, bygd ned i svaberget. Som om ikke det var nok, leder en lang sklie fra toppen av det varme svaberget ned i det like varme vannet.

Dette ligner i virkeligheten mer på et badeland enn en campingplass… Så snart man har fått seg en dukkert i sommerværet, er det bare å ta plass i en av solstolene langs bassenget. Finnes det en bedre måte å tilbringe sommerferien på?

Vargas

Pin It on Pinterest