Nordmenn trives med andre nordmenn

Nordmenn trives med andre nordmenn, om de andre kan være infisert av et dødelig virus er ikke så viktig. Bare vi får lov til å feriere der svært mange andre nordmenn ferier, så er det helt perfekt. Vi elsker å søke oss til turisteder, strender, hoteller og populære destinasjoner, vi elsker å føle oss som nordmenn. Sammen med andre nordmenn.

Vi er en smule naive, vi har fortsatt nisselua godt ned i øya og følger strømmen.

Lest? Aperol Spritz er den mest populære drinken!

Bilder fra Trolltunga, Besseggen, Geirangerfjorden, Lofoten, Vigelandsparken, Kjeragbolten og svært populære Preikestolen. Viser hvor stor interesse nordmenn har, for å samles. Helst på samme sted til samme tid, gjennom hele sommeren. Som om – jo flere jo bedre. Til tross for fortsatt stor smittefare og et økt spredning gjennom juli, så flokker vi oss sammen. Hvorfor det? Kunne vi ikke ha valgt reisemål der tusenvis av andre, ikke skal feriere denne spesielle sommeren?

Det var totalt 4615 turgåere som torsdag la i vei på den populære fjellturen til Preikestolen – noe som er årsbeste så langt, skriver Stavanger Aftenblad.

VG.no

Typisk norsk

At halvparten av alle nordmenn bosatt i Norge, ikke reiser på ferie, skulle man absolutt ikke tro, men slik er det faktisk.

At de som reiser på ferie i år reiser stort sett rundt om i Norge, viser bare at vi er litt for lite kreative til å finne de skjulte skattene. Kraftig markedsføring fra de mest populære stedene som nevnt, må få endel av skylda for at nordmenn trives med andre nordmenn. God reklame har god effekt.

Nordmenn trives med andre nordmenn

Det er litt typisk norsk å kopiere naboen. Det er typisk norsk å ønske å være litt bedre enn de vi kjenner, det er typisk norsk å gjøre ting man ikke kan i sommerferien, eller gjøre det samme som man gjør i Syden, enda sommerferien avholdes i Nord-Norge. Å være full og gal i helger og ferier, er også typisk norsk for noen. Og det er typisk norsk å elske å vise fram det nye utstyret, bobilen og annet vi kan skryte litt av.

Kjenner du deg igjen?

Nordmenn trives med andre nordmenn generelt, men kanskje aller mest når vi kan være sosiale, drikke litt og kose oss. Det er nemlig et av våre viktigste mantra i livet, å kose oss, særlig i sommerferien. Hvorfor tror du “halve Norge” elsker å bo på campingplasser, der vognene står så tett sammen at man hører naboen fise? Fordi nordmenn trives med andre nordmenn, selvsagt.

Folk alver folk

Om du skal på date med en potensiell kjæreste, møtes dere kanskje der det ikke er stinn brakke og smekk fullt med folk. Da kan det være hyggelig å sitte for seg selv, få det rette fokuset, se om kjemien passer og håpe det beste – ikke sant?

Lest? Slik vil du trives i bobil

Men sånn ellers. Når Ola og Kari Nordmann skal på restaurant, ute eller innendørs. Da bør det sitte noen andre der, helst skal flere bord være opptatt. Er det kun to bord ledig er man heldig som fikk bord, tenker man naturlig nok. Er restauranten tom eller det ikke sitter noen ute på noen av bordene, vil sjansen være stor for at du og din partner går videre. Folk avler folk, nordmenn trives med andre nordmenn.

Selvsagt liker nordmenn også andre nasjonaliteter. Særlig dansker. Sitter det dansker ved nabobordet, tar vi plass umiddelbart. Svensker er vi litt mer avmålte med, kanskje ikke så rart.

Nå i disse Coronatider har vi ikke så mye annet velg enn å trive her hjemme. Sammen med andre nordmenn.

Trives med flokken

Erna Solberg ønsker ikke at vi reiser utenlands, derfor bør vi gjøre som statsministeren og forbli hjemme i eget land. Derfor er det jo en fordel av liker å menge oss med andre nordmenn. Vi må bare huske på meteren.

Til tross for hjemmekontor, nedstegning og skolestengt, trives vi best hjemme sammen med flokken vår. Vi liker best å være sammen med de vi er glade i, vi liker å reise på ferie med familien fordi det er det vi er vant til. Selvsagt er vi “vanedyr” – vi nordmenn. Tradisjoner og reisevaner til samme destinasjon år etter år, er så typisk norsk som det kan få blitt. Det er ikke noe feil i det, bare veldig norsk.

Kanskje nordmenn har misforstått avdøde Per Fugellis kloke ord, når han sa: “Ta vare på flokken din?” Kanskje mange nordmenn trodde at man skulle ta vare på hele flokken? Den norske flokken?

Siden vi på død og liv reiser i hopetall til de samme reisemålene – uten å tenke særlig over konsekvensene?

Vargas12.com er bloggen du finner og leser, hver gang du Googler et tema du vil vite mer om. Fordi vi har god SEO, som gjør at denne bloggen kommer opp som et tidlig alternativ, i den største og viktigste søkemotoren. Som vi anser som svært viktig for å bli lest av mange, ofte.

Meld deg på vårt nyhetsbrev du også, slik som veldig mange andre nordmenn har gjort – for å få spennende artikler rett i innboksen, helt gratis. Ønsker du å lese hva vi skriver om, kan du allerede i bla deg fram i arkivet til høyre. Her er det mer enn 6000 artikler – publisert over ti år.

Vargas

Reiseguide for bilturister i Norge!

Reiseguide for bilturister i Norge! Hva skal til for at du får en vellykket bilferie i Norge, denne spesielle sommeren –bremset opp av Coronaviruset? Nok tid med de som betyr mest, gjøre hyggelige ting, spise god mat, bade og sole seg, og spise nok is? Her får du ikke noe fasit på hva som gjelder for dere, det skal dere få avgjøre og bestemme selv, men du får en guide.

En reiseguide for bilturister i Norge. Vi vil ikke bestemme hvor du skal dra, bare gi deg hint om hvor du kan finne feriefølelsen.

Lest? 7 veier til den perfekte Norgesferien

Har du aldri vært i Nord-Norge? Så er det absolutt på tide. E6 nordover gir den samme reiseruta som Sommerbilen hos NRK minutt-for-minutt fra Nordkapp til Lindesnes. Du bør oppleve Tromsø, Bodø, Kirkenes, Nordland, absolutt hele Nordland er det viktig å besøke. Før man dør, hvorfor ikke begynne denne sommeren? Reiseguide for bilturister i Norge!

Er du klar over hvor vakkert det faktisk er nordpå? De bildene du ser på reklamen og i TV, gir ikke hele følelsen av å faktisk være der. Reis nå. Opplev magien.

Lofoten

Du bør utfordre deg selv med å klatre Svolværgeita, padle inn i midnattsola og nyte den nordnorske lufta. Nord-Norge er for mange bilturister reisemål nummer én, denne sommeren. Om det kan bli fullt? Ja, akkurat på toppen av Svolværgeita, så, men ikke for landsdelen – det er nemlig voldsomme avstander. Og du vil kunne nyte late sommerdager, enten alene, med familien eller sammen med likesinnede, reisende i eget land.

Oslo-Lofoten, kjør E6, den strakaste veien, som Bjarne Brøndbo synger i sin berømte låt.

Det tar ca 2,15 timer å fly. Se skilt mot Bodø, du skal ta båt eller ferge på strekningen, og du bør beregne en overnatting på den 20 timer lange reisen. Dette er ikke noen tur for småbarnsfamilier med utålmodige barn i et trangt baksete. En passende reise for viderekommende som er opptatt av natur og naturopplevelsene spesielt.

Reiseguide for bilturister i Norge!
Lofoten, et lite stykke Norge du bør besøke før du dør Foto: Dieter Freese

Fredrikstad

De aller fleste nordmenn, som teller 5,3 millioner mennesker, bor på det sentrale Østlandet og forøvrig i de store byene. Rangert etter innbyggertall, Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad og Drammen. Alle disse byene kan være et yndet ferie-reisemål, om du vil på storbyferie.

Fredrikstad alene har minst et par uker med gode destinasjoner for hele familien. Inkludert 18-hulls golfbane, Gamlebyen med små deilige forretninger og Fredrikstad by med mange gode restauranter. E6 fra hovedstaden og du er kun en snau time unna plankebyen. Det er verdt turen, utvilsomt. Og kanskje det rette stedet å starte sommerferien?

Reiseguide for bilturister i Norge! Hva har du forberedt før avreise? Har bilen vært på service? Har du byttet olje, oljefilter og pollenfilter? Har du nok bremsevæske? Har du bremser i det hele tatt? Hva med barnesetet? Er det riktig festet? Campingvogn, uten hengerfeste på bilen er dårlig kombinasjon. Moralen er: Vær forberedt.

Planlegger dere turen vil du kunne takle uforutsette hendelser. Reiseforsikring? Reisesyketabletter, mat på turen, klær på turen og overnatting i bilen? Det kan være smart å snakke litt godt sammen før avreise. Reiseguide for bilturister i Norge!

Bergen

Hva vet du om Bergen, annet enn regnet, trebebyggelsen og at TV2 har base her? Bergen er visst en fantastisk fin by, en by du bør besøke i sommer. Bergen er på Unescos verdensarv liste – åpenbart av flere grunner. Dette er en Europeisk storby i miniatyr. Den har restauranter i verdensklasse, akvariet, Fløibanen og flere fantastiske museer du bør besøke.

Bergen har ikke bare mye vær, men en befolkning som vet å fortelle hvor og hvordan du skal oppleve byen best mulig. Men ikke spør for ofte, de elsker sin egen stemme, disse bergenserne. Vokt deg for hva du spør om. Bergen har gode overnattingstilbud, både i sentrum og utenfor bykjernen. Byen ved de syv fjell, passer kanskje best for småbarnsfamiliene, fordi tilbudene er gode, mange og tilrettelagte.

Eller hva sier du om disse tilbudene? Tivoli, akvariet, leke i trollskogen, padle i kano, fiske, bade, Segway-turer, zipline, ridning eller shopping. Skal du og familien besøke Bergen i sommer, sørg for å ha et par dager ekstra. Her er det nok å finne på, selv om det skulle regne.

Du reiser på 7 timer over fjellet via E16 fra Østlandet. Ta forbehold om stengte veier eller glatt føre. Det kan åpenbart komme snø i fjellet i Norge, også sommerstid.

Reiseguide for bilturister i Norge!
Bergen by Foto: Michelle Maria

Stopp ofte

Alle festivalene og konsertene du normalt feier gjennom i løpet av sommeren er avlyst. Det gir dårligere underholdning for folk flest. Du må derfor underholde deg selv og dine medreisende. Det kan by på utfordringer, det kan fort bli kjedelig å spille Ludo, spille kort og tørke klær i taket av teltet om det regner i tre uker. Som det lett kan gjøre i Norge.

Stopper man ofte på turen, får man flere opplevelser sammen. Å jage i trafikken for å komme fort fram er farlig. Beregne god tid, med hyppige stopp for en rast, eller for en lengre lunsj, gjør ferien bedre for alle. Ikke la deg stresse bak rattet, men hold avstand og stopp når du som sjåfør er sliten. Du har viktig last, om du ønsker å komme fram – bør du vise aktsomhet og kjøre forsiktig. Å være bilturist i eget land kan være en utfordring, men bør være en fornøyelse. Bli ening om neste stopp – for barnas skyld.

God underholdning for hele familien kan være så mangt. Dårlige opplevelser kan fort oppstå med krangling og munnhuggeri. Ikke la deg hisse opp over bagateller, men bit i deg diskusjoner som er i ferd med å utarte seg. En sommerferie er feire for alle. Også barna, derfor behøver man ikke drikke alkohol til alle måltidene. Kanskje ikke i det hele tatt?

Biltur eller fjelltur?

Sommeren og sommerferien gir rom for alternative reiser.

Kanskje er det denne sommeren dere skal forsøke å nå de toppene dere har drømt om? Da kjører man vel bil så langt man kan og går resten? Husk at det å oppleve norsk natur, enten det er høyt eller lavt, til fjells, til lands eller langs vannet – så er det alltid gratis. Norsk natur bør oppleves hele året, men sommeren kan gi fantastiske opplevelser. Vær kreativ, bruk fjellet, bruk kysten bruk veiene og naturen – til din perfekte sommer.

Reiseguide for bilturister i Norge!

Fjellturen krever vel så mye planlegging som en biltur. Sikkerhet for alle i følge bør være førsteprioritet.

Før du drar, bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen – ikke bare for der du skal gå, men også i nærområdet. Og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere. Er det best å snu eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte?

VisitNorway.no

Bilturen gjennom Norge, på tvers eller på langs, kan bli et aldri så lite helvete, om man planlegger dårlig. Eller det kan bli den luksusferier dere hadde forventet, men da gjelder det å vite litt hva man går til og hvordan man reiser. Man behøver ikke bo på luksushotell, det kan faktisk være vell så bra på en seriøs campingplass som tar gjestene på alvor. Enten du reiser i bobil, med campingvogn eller sover i eget telt – ditt humør smitter på resten av reisefølge. Oppføre deg ordentlig.

Forberedelsene

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst.

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse. Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere?

Hvis man lykkes med å ikke ta ting personlig ved å analysere hver eneste setning som blir sagt. Har man større sjanse til å lykkes med å trives sammen med andre. Reiser man i tospann, bare du og kjæresten, øker selvsagt sjansen for å få en vellykket ferie. Bruk forberedelsene før avreise til å velge alternative reiseruter. Kanskje bør dere ikke kjøre ti mil per dag, men heller velge å stoppe oftere og bruke flere dager på reisen?

Å være forbedret betyr at man har orden i sysakene. At man vet hvor ting er plassert. At bilen har fått påfyll av nødvendige væsker og fulgt servicen den skal. Å miste bremsene på en fullastet feriebil i 110 km/t på E6, kan få uante konsekvenser. Ta med ett ekstra kredittkort og tenk over at drivstoffet må regnes med i reisebudsjettet. Reiseguide for bilturister i Norge!

Ti anbefalte reisemål

 • To hytter i fjellet eid av DNT, med minst to overnattinger
 • Lofoten, Svolværgeita om den ikke bestiges så gi det et forsøk
 • Gamlebyen i Fredrikstad – en perle i storbyen
 • Bergen – byen med mest vær, byen ved de syv fjell, byen er Bergen
 • Gamlebyen i Fredrikstad, vollene og de små butikkene gir feriefølelse
 • Biltur, togtur, Hurtigrutetur, båttur, gåtur – reis hvor du kommer til å trives best, gjerne lokalt der du bor
 • Velg alternative reiser, bo i telt om du ikke har gjort det før – her bor du billigst
 • Unn deg minst én natt på et femstjerners hotell – det er verdt det
 • Velg nye destinasjoner for å få mest ut av feriefølelsen
 • Besøk noen du ikke har sett på lenge – men ikke vær til bry, sørg for å ha overnattingen booket på forhånd

Den reisen dere tar på sparket, den dere ikke vet hvor ender – kan være den mest vellykkede for feriefølelsen i sommer. Det kan faktisk være nok å reise til nærmeste badestrand og ta seg en dukkert. Husk å tenke sikkerhet uten å ta unødige sjanser.

De som drukner lager sjelden mye lyd før det er for sent.

Vi ønsker at du skal oppleve neste sommer, også. God sommer og god tur.

Bruk gjerne kommentarfeltet og fortell oss hvor du ferier, enten det er i Norge eller i utlandet.

Vargas

Husk å logge helt av i sommerferien

Husk å logge helt av i sommerferien. Det er ikke ferie om du har et halvt øye på grillen og et halvt øye på innboksen. Skal du ha ordentlig sommerferie, bør du også logge helt av. La hjernen få den pausen den fortjener, slik at du får ladet batteriene – la roen senke seg og la kroppen få hvilemodus.

Eller er du typen som ikke makter å logge av på alt? Er du typen som må ha på mobilen døgnet rundt og sjekker mail og innboks flere ganger daglig? I så fall brenner du kruttet i begge ender, for raskt. Du og kroppen din har godt av en lengre pause. Lange ferie-muligheter bør brukes fornuftig. Husk å logge helt av i sommerferien, da står du sterkere i mot utfordringer resten av året.

Offline eller online?

Dessuten kan det være mennesker som står deg nær i din familie, som ønsker at du logger helt av. For å være mentalt til stede, ikke bare rent fysisk. Ferie og fritid om sommeren gir rom for adspredelse og hygge, passer du på å gjøre andre ting enn å være online? Det er nemlig nå du bør logge helt av.

Lest? 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Familien er samlet i Syden, på ferie i fjellheimen i båten, på hytta eller hjemme og pusser opp badet, lager basseng i hagen, eller er hver for seg og spredt for alle vinder, der ungene har reist til bestemor på Mosjøen. Facebook, Twitter, Insta, Snap av ørret du fikk i fjellvannet nylig. Selvsagt er det fantastiske hjelpemidler, å være online. Følge med på verden.

Husk å logge helt av i sommerferien
Husk å logge helt av i sommerferien

Husk å logge helt av i sommerferien

Men å logge helt av, både fra smarttelefon, nettbrett og PC, kan og bør være en målsetning for de aller fleste. Å lese e-post, gjøre noen få småjobber, mens barna sover, bør være innenfor – å logge helt av og være off-line mens man er samlet på tur, på ferie, på stranda og de få gangene man spiser sammen i sommer – bør de fleste voksne makte.

Tenk hva du egentlig kan gå glipp av, om du ikke løfter blikket fra skjermen.

Det er alltid et bilde du er fornøyd med som så gjerne burde vært formidlet til omverdenen via Snap eller Instagram, men kan du kanskje droppe det, denne ene gangen, slå av telefon og være avslått? Forbli off-line? Om du får glipp av noen dager med oppdateringer på Facebook? Kan verden gå videre av den grunn?

Tenk å bare lytte til fuglekvitter, barnelatter og kjenne gresset mellom tærne og sola som varmer deg i nakken. Mens boblene fra glasset med duggfrisk Cava, stiger opp mot det halve jordbæret og kile deg i ganen gang etter gang til flasken er tom.

Når gav du kona orgasme sist?

Når spilte du Ludo med seksåringen din sist? Visste du at sønnen din hadde fylt seks, eller trodde du egentlig at han var fem fortsatt? Når snakket du ordentlig med kona, når gav du henne blomster, når sa du sist at du elsker henne? Når gav du henne en skikkelig orgasme? Når skal du makte å sette fokus på det som faktisk betyr mest, men som du ikke ser?

Å la verden seile sin egen sjø, ved å ta fri fra Trump, Coronavirus, NAV og flyktningekrise er å gi seg selv en time-out. Å kjenne at blodet bruser for deg i sjel og hjertet, uten forstyrrelser fra krig og terror er ekte ferie. Husk å logge helt av i sommerferien – det fortjener du.

Velger man å logge helt av og ta helt fri, får man informasjonen som alle andre, bare litt senere. Hva så? Du går ikke glipp av noe viktig, men er raskere uthvilt enn andre som stirrer seg søvnløs på sosiale medier, på jakt etter likes og anerkjennelse fra folk de ikke kjenner.

Ferie skal være smaken av lykke

Ferie, ærlig om sommeren, skal og bør være smaken av lykke for hele familien. Det er ikke alltid like enkelt å få til. Fordi barn og voksne har forskjellige preferanser til hva lykke er og hva den kan måles i. Voksne setter pris på det gode måltidet, den gode samtalen og fint vær. Barna setter mer pris på trygghet, nok is og tid med foreldrene.

Her er det altså mulig å kombinere lykke og hygge for alle, men det forutsetter at både mor og far er tilstede. Spør du barna hva de mener er viktigst for å få en fin sommerferie, er det like svar å få. Foreldrene må være med på leken, på å spille og ikke jobbe samtidig. Den lille gesten bør du være voksen nok til å gi barna.

Ferie skal være smaken av lykke, da gjelder det å ta seg tid til å kjenne etter om man er lykkelig, i hvert fall et par sekunder av gangen.

Real or fake News? Deal with the real life. That’s more important!

Gjør som politikerne, logg helt av, du også.

God sommer!

Vargas

Slik varer pengene gjennom sommerferien

Slik varer pengene gjennom sommerferien om du ikke oppfører deg som en full sjømann. En full sjømann en gang i blant er ok. Men ikke hver helg i åtte uker. Da sprenger du budsjettet, for det er et budsjett du må ha. Ett ord du helst ikke tar i din munn, men kall det heller kalkyle, eller oversikt, da.

Det viktigste er at du har kontroll på pengene din og at de varer hele sommeren. Slik varer pengene gjennom sommerferien for deg som vil oppleve mest mulig, for pengene. Sykkeltur med telt er billigst, men passer ikke for storfamilien, eller de som ikke er av de sprekeste over 35 år.

Lest? Eksplosjon i brudd og skilsmisser etter sommerferien

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge. Det fortjener du jo, når du endelig har disse skarve fire, fem ukene med ferie. Men å leve fra hånd til munn, å være blakk og ikke ha råd til de store utskeielsene er ikke kult.

Slik skaffer du pengene

For å være helt ærlig, burde du ha visst at sommeren 2020 kom sånn ca på dette tidspunktet og du burde hatt penger spart. Men siden du er av den sarte sorten som ikke vet bedre enn å bruke penger så lenge de er tilgjengelig, er gode råd dyre. Nå må du ha inn penger raskt for å få til en god sommer med deg og dine nærmeste.

Selg alt du kan avse, hytte bil, eiendom, gull, verdisaker som monner. El-utstyr, TV og trommesettet på loftet. Deretter ringer du til banken og sier du vil betale kun renter på boliglånet og ikke avdrag de to neste månedene. Det kan du være heldig å få innvilget.

Ikke glem å bestille reisen eller overnattingen via kredittkort for å få en gunstig reiseforsikring. har du ikke bil, men skal på bilferie. Lei en campingbil. Eller spør naboen om han ikke kan avse sin egne bil et par uker. Han reiser jo kollektiv og skal ikke ha sommerferie før i august.

Slik varer pengene gjennom sommerferien

Uansett hva dere skal bruke penger på i sommer. Sommerferien er ofte dyrere enn alle andre dager i året. Mye fordi man er på reise, men man spiser ofte mer og bedre enn ellers også. Sett av ekstra penger til ekstra kos. Det har dere igjen for.

Lest? Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Her kommer noen gode råd:

 • Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten?
 • Hotellene i Norge er åpne igjen og du er veldig velkommen
 • Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen?
 • Hva med Hurtigruta til Svalbard?
 • Tur i fjellet eller skog og mark må ikke være en floskel
 • Biltur til Nord-Norge er og blir et populært feriemål
 • Lei et hus eller en leilighet i Risør, Kristiansand eller på Hvaler
 • Spar inn på maten om nødvendig
 • Alkohol er dyrt – drikk saft og vann, brus kun i helgene

Den Norske Turistforening eier- og leier ut en hel haug med flotte hytter, gratis, over hele landet, fra Sør til Nord. Hvor hele familien kan gå dagsmarsjer fra hytte til hytte, så lenge man orker. Det er en rimelig og utvilsomt en fantastisk måte å se Norge på.

Slik varer pengene i sommer

Du har lykkes med å skrape sammen 30.000 kroner på tre ukers ferie. Det er 10.000,- per uke. Det bør absolutt være godkjent for en som ikke kan å planlegge. Ti tusen kroner fordelt på syv dager, gir deg 1400 kroner dagen. Det blir en stusselig ferie om dette skal fordeles på to voksne og tre barn. Men der har du altså for ikke å planlegge bedre.

Hvem du reiser sammen med, har faktisk en svært stor betydning. Velger du å reise alene, er du din egen sjef og slipper å diskutere ned i minste detalje hva som er på agendaen, dag for dag. Billigere er det også, naturligvis. På alt. Jo flere dere reiser sammen, jo mer penger behøver dere.

Skal dere til Bø i Sommerland, klatrepark i Larvik og tre dager på Tusenfryd, ryker budsjettet på “30 laken” – tvert. Da burde du ha begynt å spare i september i fjor. Men for ikke å ødelegge sommerferie stemningen helt. På de aller beste kredittkortene, finnes det ca 50.000 i kreditt. Om du makter å betale tilbake innen femti dager – har du litt ekstra å slå i ordet med.

Ikke glem at dette er bankens penger og har skyhøye renter om du betaler for sent.

Kun Norgesferie på dårlig budsjett

Men vær nå inderlig glad for at det blir kun Norgesferie i år. Du har rett og slett ikke penger til å reise utenlands.

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang.

Det er lett å glemme drivstoff-utgiftene om man skal kjøre langt i løpet av sommeren. Kjører du bensin- eller diesel-motor må du regne ca 15 kroner per liter. Det kan være fjøra som velter hele budsjettet ditt, om du ikke har penger til drivstoff når du står på Finnmarksvidda og skal hjem. Med grinete unger og en rasende svigermor i baksetet – vil du angre deg blå for det.

Da står du der med skjegget smekk fullt av postkasser og angrer på at du ikke sparte litt mer penger gjennom året, siden i fjor.

God tur!

Vargas

De beste råvarene er norske og gir god mat

De beste råvarene er norske og gir god mat, noe som er innlysende for alle som har ett kjøkken. Dessverre er det alt for mange som velger ferdigmat, frossen-pizza med mye salt og E-stoffer du slett ikke trenger. Hermetikk kan være bra mat det. Men lager du maten fra bunnen av – med de beste råvarene, gir det utvilsomt det beste resultatet.

I sommer skal du grille flere ganger per uke, da bør du faktisk lage alle rettene helt fra bunnen av. Vi mener ikke du skal slakte oksen, lammet eller grisen. Det gjør heldigvis slakteriet for deg. Men du kan lage alt fra pølser, biff, fisk til hamburger – helt fra bunnen av. De beste råvarene er norske og gir god mat.

Lest? Slik lager du ekte hotellfrokost – hjemme!

En frisk salat med norske, deilige friske grønnsaker med alt hjertet kan begjære kan ikke bli bedre. Uansett hvor i verden du søker. Tomater, salathode, agurk, mais, løk, poteter og urter av alle slag. Norskprodusert og fantastisk på smak. De beste råvarene gir best mat på alle fat i norske hjem.

Kjøp lokalt

Rundt om i landet finnes det markeder og torg som selger egenproduserte varer. Et unikt tilbud man bør benytte seg av. Ikke bare for å støtte lokale matprodusenter, men for å få tak i de aller beste råvarene.

Norske dyr, frukt, grønt og bær av god kvalitet, fordi dyrene er friske og det er plantehelsen også. Det gir råvarer vi bør være stolte av bruke ofte.

Rundt om i landet finnes det salgssteder hvor lokale produsenter selger egenprodusert kjøtt, grønnsaker, egg, frukt, bær og annet. Det er disse varene du bør jakte for best resultat. Handler du fra lokale produsenter, får du kortreist og god mat.

Et mangfold av mat handler ikke om å ha mer (enn i dag) i kvantitativ betydning, men om å ha gode og varierte valgmuligheter. Mangfoldet må være reelt og ikke bare tilsynelatende, slik en god del opplever situasjonen i dag. Reelle valgmuligheter dreier seg om å kunne velge mellom ulike varer produsert og foredlet på ulikt vis, med bruk av forskjellige råvarer og ingredienser, med ulik opprinnelse og særpreg.

Matpolitiske forbrukerpaneler (Regjeringen)
De beste råvarene gir god mat
De beste råvarene er norske og gir best mat

Norske råvarer gir best resultat

Til og med chili kan du produsere i ditt eget drivhus, uten å kalle det akkurat for norske råvarer. Men det er noe med alt som produseres i Norge, med det norske klimaet – det blir ofte svært gode resultater. Norske jordbær er blant de beste i verden, fordi de vokser sakte og får dermed en ekstra sødme. Slik de norske blåbærene gjør i norske skoger.

Dessverre bogner det ikke like mye av gode ferskvare-torv i norske byer, slik vi kjenner det fra mange andre land. I Spania, hvor mange nordmenn har feriert ofte, finnes det kilometervis av fantastiske torv med alt man kan forestille seg. Spanske appelsiner er vel det hederlig unntaket. Selv vi nordmenn velger å importere de beste spanske appelsinene.

Spanske råvarer er bra nok, spansk kjøtt er svært ettertraktet, men norske råvarer er faktisk ønsket over alt i verden, de også. Vi skulle bare hatt like flotte torv og markeder – slike spanjolene, franskmennene og italienerne lykkes med å ha. Vi bør slutte å pakke inn alle norske råvarer i all verdens plast, men la det få ligge i diskene med lukt og smak – tilgjengelig for forbrukerne.

De beste råvarene gir god mat, uansett hvor i verden denne produseres. Men i Norge er vi kjent for å ha fantastiske råvarer, som fisk, frukt, grønt, bær og kjøtt. Dette er selvsagt noe vi bør bruke ofte, på egne kjøkken og på egen grill.

Grillspyd, lammekoteletter og laks

Tenk så mye digg du kan grille denne sommeren? Du skal sannsynligvis tilbringe mye av sommerferien her hjemme. Da har du tid til å lage nydelige grillspyd med norske råvarer. Kylling, svinekjøtt, biffkjøtt, blandet med løk, paprika, skjær i terninger eller passende biter. Varmes på indirekte varme i fem minutter. Bruk nok og riktig krydder, mariner gjerne kjøttet i forkant for best smak.

Laks i folie, laks i grillspyd, helstekt eller fileter, laks kan grilles, steks, trekkes eller brukes som erstatning av kjøttdeig i tacoen. De beste råvarene er norske og gir god mat som du enkelt kan tilberede selv. Alt du behøver er innkjøp av lokale råvarer, god tid og hyggelig selskap.

La barna lage sine egne grillspyd med det de liker aller best. Det er en fin måte å få ungene til å ville spise opp maten sin, med glede.

Lammekoteletter er fantastik på smak. Men du kan gjøre kjøttet mørt og smakrikt ved å lage marinaden selv. Norsk lam er også i verdensklasse hva kvalitet angår. Derfor bør man ikke vente til høsten for å spise norsk lam, men legge det på grillen om sommeren.

Grill biff til hele familien

De største og beste biffene, de biffene kokkene selv velger når de skal grille, er Entrecôte, fordi den har rikelig med marmorering. Det er det fettet som er inne i kjøttet og skal ikke fjernes. Det gir en biff full av smak og med nok og riktig krydder – den ultimate middagen. Gni kjøttet inn med hvitløk. Husk at biffen skal alltid hvile etter steking, helst i tjue minutter.

Entrecôte er så velykket på grillen at alle i familien, både små og store vil juble av glede når dette serveres. Du kan velge småpoteter som stekes på grillen, med olivenolje, hvitløk, timian og salt og pepper. Eller lag pomes frites selv, av den norske poteten.

Bruk gjerne plastfolie eller grillbrett, slik at du kan steke biffen på direkte og indirekte varme. På den måten har du full kontroll på kjøttet. Det beste resultatet på grillen får du ved å bruke tid. Har du nok tid, er det lett å lage mye mat til mange. Har du dårlig tid, blir resultatet deretter. 

De beste råvarene gir god mat til hele familien, benytt deg av dem. Kutt ned på ferdigmaten.

Nordmenn er gode på å velge sunn og næringsrik mat. På grillen kan noen være redd for at det blir både usunt og for mye mat. Derfor bør man velge sunne alternativer først. Grill fisk, og du har venner for livet. Laks, ørret, makrell eller hvit fisk. Alt kan grilles. 

Skal du gjøre litt mer ut av det du har for hånden, kan det være nok å surre litt bacon rundt de hjemmelagde pølsene. Det er alltid populært. De beste råvarene er norske og gir god mat, enten du foretrekker vegansk, vegetar, fisk, kjøtt eller en kombinasjon.

Husk at de fleste grønnsaker du server til sommermiddagen, bør innom grillen først, det gir alltid et perfekt resultat.

Velbekomme og lykke til.

Vargas

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Savner du Sverigeturene til Systembolaget? Eller synes du det er fint at også svenskene kan få kjenne på dette med tomme butikk-lokaler? Slik ansatte på Vinmonopolet har opplevd det gjennom flere tiår. Så lenge grensene til Sverige holdes lukket, vil vi ikke kunne handle sommervinen og sommerølet slik vi pleier.

Vi som er så heldig å bo ved grensen. Vi må til Vinmonopolet, stå i kø for spyling, deretter kan vi gå inn og handle dyrt, vin og øl til sånn ca dobbel pris av det de gjør i Sverige. Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?
 • Add your answer

Stengte grenser i hele sommer

Selvsagt handler stengte grenser mot Sverige om vår egen sikkerhet. Svenskene ser ut til å ha bommet kraftig på smittevernet rundt Coronaviruset. Det er mange tusen døde i Sverige, noen få hundre i Norge. Det gjør at Erna og Helsemyndighetene ikke har noe annet valg, enn å stenge svenskene ute fra landet. Og dessverre, nekte nordmenn tilgang til Sverige og Systembolaget, matbutikkene og campingplassene – for vår egen sikkerhetsskyld.

Svneskene på sin side hever å vite bedre enn oss. At Sverige vil tåle en ny virusbølge langt bedre, forsi så mange svensker har blitt imune. Det er dog en dyr pris å betale, om det skal koste titusener livet. Ikke er det noe garanti for at Sverige vil stå bedre ved en eventuell forverret spredning av viurset til vinteren. For ingen vet om mennesket forblir imune mot Coronaviruset ennå. Da sitter svenskene med kuken i klem – for å si det mildt.

Heslemyndighetene og regjeringen-Solberg åpner opp for reiser til Sverige, sakte, men sikkert. Dessverre for mange nordmenn, vil det ikke bli mulig å krysse grensen ved Svinesund ennå. Årsaken er omfattende spredningstall, og over 20 smittetende per hundretusen innbyggere, som er myndighetenes grense. Vestre Götaland er og blir en flaksehals. Det betyr stengte grenser som innebærer null handel for nordmenn i Strömstad, Nordby og Sviensund. Kanskje helt til 1. september. Kanskje før. Savner du Sverigeturene til Systembolaget – er du neppe alene?

Lest? Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Det kan hende det vil bli ettergitt noe på reglene for alle med eiendom og fritidsboliger i Sverige. Og kanskje for alle nordmenn som skal reise til Danmark i sommer. De er det mange av. Det er som kjent betydelig enklere å komme seg til Danmark via Sverige. Foreløpig er ikke denne muligheten åpne.

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Danskene venter på nordmenene

Savner du Sverigeturene til Systembolaget? Det er jo som kjent ikke bare øl, vin og sprit som er betydelig billigere i Sverige. Vi kan dessverre ikke ramse opp alt, for det ville bli mye å skrive. Men kjøtt, meieriprodukter, frukt og grønnsaker, sjokolade, smågodt, brus og hermetikk – er noen av varene det lønner seg å handle i Sverige. Og selvsagt sigaretter, snus og tobakk er betydelig rimeligere.

Etter det NRK erfarer mener regjeringen at risikoen for koronasmitte i Sverige er for høy. Derfor vil det fortsatt ikke være mulig å dra til Sverige uten ti dagers karantene når man kommer hjem til Norge igjen. Med unntak av noen få län.

NRK.no 12.06.20

Heldigvis har altså Norge og Danmark inngått en avtale om å åpne begge lands grenser – for hverandres innbyggere. Fra dato 15. juni. For å unngå at to millioner nordmenn brått står på Gardermoen med billetter til Kastrup de ikke får bruke. Eller på kaia i Oslo for oss som fortsatt lar være å fly – før vi absolutt må.

Sommeren hele Norge reiste til Danmark? Er du av de få, som allerede har hus, fritidshus, campingvogn, eller får bestilt hotellrom i Danmark denne sommeren. Kan du jo begynne å glede deg til en perfekt sommer. Bedre blir den neppe noe annet sted.

Handelslekkasje

Danmark har god og billig mat, godt drikke til langt under halv pris av her hjemme, men de har stive priser på bæreposer, da. Miljøbevisste som de er, danskene. Danmark har fantastisk kjøtt og ost, de har vidunderlig bakverk. Og deilige campingplasser. Så er de fryktelige hyggelige, disse danske, ikke sant?

En av hovedgrunnene til at du bør reise til Danmark i sommer er altså prisnivået, det meste er billigere enn i Norge. Og billigere enn i Sverige. Savner du Sverigeturene til Systembolaget, så er du neppe alene. Naboen din støtter deg helt sikkert. Fordi det er mye penger å spare på å handle andre steder enn i Norge.

Vi har skrevet om det før og vi vil skrive om det igjen. Handelslekkasjen til Sverige nærmer seg 20. milliarder kroner per år. Nå ser vi hva stengte grenser gjør med det norske forretningslivet. Butikker på Østlandet, ja, langt inn i landet, med tre timers biltur til svenskegrensen, melder om doblet omsetning. Køen på Vinmonopolet blir lengre jo nærmere sommerferien vi kommer.

Arbeidsplasser vil forsvinne når grensene åpner. Hvorfor gjør ikke regjeringen det som for alle er så innlysende?

Dette vil altså regjeringen Solberg ta fra oss i det øyeblikket grensene åpner igjen. Da vil norske butikker, inkludert Vinmonopolet tømmes for kunder. “Alle” vil til Sverige for å få billigere varer. Dette kunne regjering ha ordnet ved å senke avgiftene på alkohol, kjøtt og meieriprodukter.

Så snar vi får normale tilstander og åpne grenser, vil svenske forretninger (flere har norske eiere) igjen gjøre seg rike på norske kunder. Det er en skandale.

Vargas

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Sommerferie uten penger? Slik gjør du! Om du vet om destinasjon og antall reisende, er det hele et regnestykke. Et regnestykke som aller heilt bør gå i null. Du skal leve etter sommerferien også, ikke sant? Sommer betyr reising for mange, i hvert fall sommerferie.

Ferie om sommeren betyr at man ønsker å gjøre det man ikke kan resten av året. Da trenger man cash.

Dessverre må d u glemme Sverige, fordi grensene til Sverige er stengt. Bare å skrive det er surrealistisk. Du må feriere i Norge, eller i Danmark. Inntil videre er det de alternativene man har. 15. juni vil regjeringen avklare om Norge åpner grensene til flere feriedestinasjoner.

En Norgesferie kan vær spennende nok, det finnes en rekke destinasjoner du ikke har besøkt. En sommerferie uten penger, er ingen sommerferie verdig. Slik gjør du om du ønsker å få en vellykket ferie, alene eller sammen med dine nærmeste.

Har du jobb, har du inntekt

Hvordan får du tak i mye penger på kort tid? Rane en bank, er ikke smart. Ikke å stjele heller. Derfor bør du planlegge, og du burde strengt tatt ha begynt i fjor høst. Men siden du er smart nok til å lese denne bloggen – Vargas12.com, får du en rekke kloke råd, som vil gi deg nok penger til en vellykket sommerferie. Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Å være permittert eller oppsagt grunnet Pandemien er ingen enkel affære. Da kan økonomien være et tilbakevennende problem. Nettopp derfor skal du tenke deg godt om før du brenner av et par kredittkort, for en reise eller ferie i sommer. Om du ikke er i stand til å betale tilbake. Det kan bli vanskelig nok fra før. Om du altså ikke har inntekt.

Har du jobb, har du inntekt, har du inntekt bør du se hva banken kan bidra med, eller du kan selv spørre banken. Om å få forlenge boliglånet, eventuelt betale kun renter i en begrenset periode. Og få et par måneder avdragsfri betalinger. Det vil hjelpe dere et stykke på veien.

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!
Gardasjøen nord i Italia Foto: Randi 3000 via Pixabay

Et budsjett gir deg svar

Du kan slå sammen dyre forbrukslån til et større lån, eventuelt “bake inn” flere lån inn i boliglånet. Men det er ikke der du gjør de største endringene for deg, om du er vant til å bruke mer penger enn du har. Skal du på sommerferie og bruke endel penger i flere uker – må du ha endel. Da hjelper salg av eiendeler.

Setter du opp ett sommerferie-budsjett over hva pengene skal gå til gjennom sommeren, gir det deg det svaret du behøver.

Det smarteste du kan gjøre om du har dårlig råd, er å face problemet. Ta kontakt med banken og be om råd.

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

 • De små lommetyvene, som kjøpekaffe, vann på flaske og mat i kantina, utgjør fort tusenvis av kroner i løpet av et år. 
 • Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Gå over til ukes-handling, og bruk handleliste. 
 • Har du ting du ikke trenger, og kan selge? Det kan være alt fra klær og utstyr, til bil nummer to. Her kan det være penger å tjene. 
 • Du kan også vurdere hvilke muligheter du har til å øke inntektene dine gjennom en annen jobb, eller tilleggsjobb.
 • Hva går pengene dine til, vet du det? Hva kan du gjøre for å bruke minst mulig for å ha mer igjen?
 • Om du har en båt som ikke brukes, bør den selges, nå. Det er båt-feber i Norge, alle vil ha båt.
 • Alt av elektronikk er enkelt å selge, plukk sammen og selg unna – alt du ikke bruker.
 • Bruk kredittkort ved bestilling av reiser, da får du automatisk reiseforsikring med på kjøpet.
 • Endre forfallsdato eller søke om avdragsfrihet i banken.
 • Be om forskudd på lønn, lån gjerne penger av venner, familie eller kollegaer – vit å kunne betale tilbake.
 • Selg alt du ikke behøver, rydd hele huset, kjeller og loft
 • Bytt bank, strømleverandør og gjerne jobb for bedre økonomi
 • Følg pengestrømmen, invester klokt med lav risiko
 • Senk levekostnadene på hverdagen, smør matpakke, vær nøktern
 • Øk inntekten, ta en ekstra jobb
 • Begrense forbruket, ha disiplin på alle innkjøp også mat
 • Eller du kan velge å være hjemme og ha bedre råd etter sommerferien

Fått vedtak fra NAV med virkning fra før 20 mars 2020 – hva gjelder for deg?

Hvis du får vedtak om dagpenger med virkning fra før 20. mars 2020, gjelder de tidligere reglene om: 

 • Minsteinntekt 
  Du må ha hatt inntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) de siste 12 månedene, eller minst 3 ganger folketrygdens grunnbeløp i løpet av de siste 36 månedene 
 • Hvor mye du får i dagpenger
  62,4 % av inntekter som gir rett til dagpenger
 • Reduksjon i arbeidstid
  Du må ha fått arbeidstiden din redusert med minst 50 % i tiden frem til 20. mars 2020. 
 • Ventetid
  Når du blir arbeidsledig og får rett til dagpenger, må du avtjene en egenandelsperiode tilsvarende tre stønadsdager før dagpenger kommer til utbetaling 

På tide å dra på besøk?

Du kan altså med noen enkle grep, skape deg bedre råd ved å følge disse enkle rådene, send oss en tanke, når du spretter Champagnen i sommer. Om det ikke gjør deg rik, vil du i hvert fall ikke bli gjeldsslave. Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Vi har satt fokus på din lommebok i sommer. Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold og besøke alle vennene og familie. Alle de du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve. Og gjør opp for seg.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldi ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Vargas

Sommeren hele Norge reiste til Danmark?

Sommeren hele Norge reiste til Danmark? De fleste Nordmenn elsker å reise til Danmark, og ikke bare reise dit, men være der på ferie. Lenge. Helst hele sommeren. Nå åpner myndighetene for at det skal være tillatt å reise til Tivoli, dyreparken og Legoland. Du kan tro de er rimelig lange i trynet langs svenskegrensen – på svensk side!

Sommerferien står for døren, viruset er her fortsatt, men vi må leve litt og ta noen sjanser på at verden går videre. I hvert fall for noen av oss. Og da må vi på ferie, og hvorfor ikke til deilige Danmark? Vi trives fantastisk godt i Danmark, mange av oss, bedre enn i Sverige, ikke sant? Og der, særlig i Stockholm, er det fortsatt umulig for folk fest å ferdes – om man har livet kjært.

Lest? Slik berger du økonomi i Coronakrisen

Fortsatt er det mange som sliter med å ta innover seg det faktum at Norge stengte fullstendig, 12. mars. Nyhetene du aldri ville trodd på, at du ikke skulle få reise på hytta på to måneder. Fordi om du ble syk, kunne du bli en belastning for helsepersonell i din hyttekommune.

Regjeringen gjør riktig

Regjeringen gjør rett i å ikke åpne opp for reiser til, og i hvert fall ikke fra Sverige. Til det er smitten for omfattende, fortsatt. Sommeren hele Norge reiste til Danmark? Og ble værende i det deilige landet – hele sommeren. Det kan bli annerledes-sommeren, sommeren 2020.

Regjeringen åpner for fritidsreiser til Danmark fra 15. juni, men man får ikke overnatte i København. Statsminister Erna Solberg sier de jobber med en ordning for de andre landene i Norden.

NRK.no

Leger og sykepleiere som sannsynligvis hadde mer enn nok med å behandle syke i lokalbefolkning. 26. mars ble 425 nordmenn registrert som smittet, på ett døgn. Det høyeste antall som er registrert. 

Er det ikke uvirkelig og nesten ikke til å tro? Vi snakker altså om et virus som per dato har tatt livet av nær 349.000 mennesker i verden. Der mer enn 5,6 millioner mennesker har vært registrert med viruset Covid-19 i kroppen. 

Sommeren hele Norge reiste til Danmark?

Situasjonen var så dramatisk for Norge og for nordmenn. Og situasjonen er åpenbart ikke over. Situasjon har dog vært betydelige verre og vanskeligere, dødeligere og langt med skadelig for andre nasjoner. Men vi vil aldri glemme dette, vi som opplevde nedstigningen. Da nyheten om at et dødelig kinesisk virus spredte seg som en tornado over landegrensene.

Hva har Danmark å by på?

Heldigvis har altså Norge og Danmark inngått en avtale om å åpne begge lands grenser – for hverandres innbyggere. Fra dato 15. juni. For å unngå at to millioner nordmenn brått står på Gardermoen med billetter til Kastrup de ikke får bruke. Eller på kaia i Oslo for oss som fortsatt lar være å fly – før vi absolutt må.

Sommeren hele Norge reiste til Danmark? Er du av de få, som allerede har hus, fritidshus, campingvogn, eller får bestilt hotellrom i Danmark denne sommeren. Kan du jo begynne å glede deg til en perfekt sommer. Bedre blir den neppe noe annet sted.

Danmark har god og billig mat, godt drikke til langt under halv pris av her hjemme, men de har stive priser på bæreposer, da. Miljøbevisste som de er, danskene. Danmark har fantastisk kjøtt og ost, de har vidunderlig bakverk. Og deilige campingplasser. Så er de fryktelige hyggelige, disse danske, ikke sant?

Utover det har Danmark langstrakte sandstrender vi bare kan drømme om her hjemme. De har kroer og puber, hoteller med sjel, fornøyelsesparker, mindre kystbyer eller storbyliv – som du kan fine alt du drømmer om. Er det en positiv ting du bør notere fra nettopp denne dagen – er at du plutselig har svært mange flere sommerferie-muligheter enn i går. Danmark er først og fremst et sommerland for oss nordmenn, og nå er vi velkommen – alle sammen.

Sommeren hele Norge reiste til Danmark?

Danmark er litt like Norge. Tar tak når det brenner på dass. Tåler ikke å bli kødda med av andre og styrer butikken selv.

Statsminister Mette Frederiksen er ei tøff dame, hakket tøffere enn Erna, som har sitt eget arsenal med nære medarbeidere. Selvsagt har den danske statsministeren også det, men Frederiksen og Danmark har visst vei for Norge i kampen mot viruset. Slik Danmark alltid gjør i kampen mot Terror. Danmark kødder du ikke med – derfor er det et trygt land å besøke, alltid.

Stakkars Sverige.

Så da ble Sverige det tredje hjulpet på vogna og får ikke være med på morra. Og all den til Erna og co. ser ut til å ville holde grensene stengt anda lengre, for trafikk mellom Norge og Sverige. Ser det virkelig ille ut for Søta Bror. Er vi lei oss for det? Kanskje litt? Men, kun på egne vegne selvsagt. Og de stakkars menneskene i hovedstaden, som er fanget i et kaos av Covid-19.

Sverige går ikke konk uten norske kunder i Strömstad, Gøteborg eller på Nordby. Svenskene er bare litt sutrete sånn. Å, vi vil ha våre norske venner tilbake. “Öppna gränserna nu, snälla“. Litt patetiske, fordi omsetningen er borte med sånn ca nittifem prosent. Faen, det er jo ikke vår skyld. Skyld på Kina, eller Donald Trump. Han er sannsynligvis skyld i Covid-19 også.

Selvsagt er det synd i Sverige. Men det er like mye, om ikke mere synd i alle nordmenn som til vanlig fyller fryseboks og barskap. I god tid før sommerferien. For ikke å snakke om alle nordmenn som bruker den svenske skjærgården, for alt hva den er verdt. Enten på hotell, via sjøveien eller til egne sommerstugär.

Bestill reisen med kredittkort, nå

To ting du bør notere deg før din rareste sommerferie noensinne. Du bør bestille billetter i dag. Om du vil oppleve deilige Danmark, fordi “hele” Norge har de samme planene som deg. Og bruk kredittkort ved bestilling, noe som er viktigere enn noen gang. Fordi du da får igjen alle pengene dine – om en eller flere operatører går konkurs, før under eller mens du er på ferie.

Husk at det er tre veier til Danmark nå. Du kommer nemlig ikke til Danmark med bil, med mindre du tar ferge. Du kan ikke kjøre rett til København, slik du er vant til gjennom Sverige. Fordi du kommer ikke inn Sverige ved grenseovergangene. Du kan fly, og du kan selvsagt ta egen båt om du tør. Det er fint mulig, men ikke begynne å ro.

Og du kan kjøre rundt Sverige med bil, men da må du over grensa i nord, mot Russland og inn i Finland. Drit i det.

Bestiller du sommerferien med et bra kredittkort, da mener vi ikke VISA, men et ekte kredittkort, får du reiseforsikring som dekker hele reisen. Anbefales.

God sommer!

Vargas

Norgesferie – er du klar over mulighetene?

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Endelig er vi alle tvunget til å feriere i eget land. Alle samtidig, alle i løpet av fem sommerferie uker, vil det bli litt trangt tror du? Selvsagt ikke. Vender du Norge på langs, havner Nord-Norge Sør i Italia. Norge er et langt, fantastisk land – med berørt og uberørt natur. På tide å sjekke det ut?

Enten du liker storbyferie, padle i kajakk langs kysten av Lofoten, rorbuferie i Kirkenes. Eller velger å bo i de pittoreske delene av Risør. Eller kanskje telte i fjellheimen? Går du langt nok, vil du kunne gå én uke uten å møte folk. Om det er det du vil.

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Enten du velger den ene eller andre reisemåten – norsk sommerferie kan bli den beste på veldig lenge. Utfordringen for mange er reisebudsjettet. Også her er det håp. Siden du er så smart å lese Vargas12.com, noe du forresten bør fortsette med, gir vi deg økonomiske tips. Helt gratis.

Selg unna alt du ikke trenger

De tre neste månedene kan du velge å ikke betale renter for boliglånet. Vips, og du sparer rundt fem tusen kroner per måned. Dette kan du gjøre selv i nettbanken din, eller ta kontakt med banken, så hjelper de deg med operasjonen. Å forlenge lånets totale løpetid, er en annen måte å hente inn cash på. Husk at du nå ikke skal ha mer enn ca 1,5 prosent i renter på boliglånet. Har du mer, bør du forlange bedre betingelser.

Er det ikke på tide å benytte all ledig tid til å rydde på loftet, i garasjen og i kjelleren. Selg alt du ikke trenger før sommerferien?

Du kan tjene inn halve reisebudsjettet, bare ved å selge ting du faktisk ikke skjønte hadde noen verdi. Nordmenn elsker å handle brukt. Hva med garderoben? Burde du ikke selge tjue par sko? Du har sikkert igjen mange nok allikevel? Bunaden alene kan du få ti lapper for. Bruk kreativiteten. Selg hytta, selg bilen eller båten. Du må ha inn gryn. Selg, selg, selg.

På tide med bobil?

Så til sommerferien. Gleder du deg? Det har du sannsynligvis god grunn til. Vårt beste tips for sommeren, er å leie, eller kjøpe bobil, om du har god råd. Bobil er den nye vinen. Eller reisemåten, om du vil. Å ta med seg hjemmet på fire hjul, og kjøre dit man tror man vil trives best – er en fryktelig smart måte å feriere på. Nordmenn har gjort det siden femtitallet. Den gang med campingvogn. Standaren på boligen har økt i takt med prisene, opplevelsene den gang var sikkert like bra.

Annerledes-sommeren 2020, da ingen uten gyldig grunn, kunne reise ut av Norge. Til de vante sandstrendene på Playa del Ingles. Play del Mar eller en eller annen Playa, hvor paraplydrinker blir servert. Vi må nøye oss med kongeriket, feriere hjemme, uten å behøve å grue oss for det. Vi tror at Norgesferien kan bli fantastisk. Det er faktisk helt opp til deg selv.

Gå tur

Norgesferie – er du klar over mulighetene?
Dalen Hotel i Telemark Foto: Finn Roar Moen // Pixabay

Dessverre helt uten de store konsert og festival-opplevelsene i år. Men med små intime happeninger med ikke mindre enn to hundre, kanskje fem hundre publikummere, om vi oppfører oss ordentlig. Det kan bli riktig bra, det. Men da gjelder det å vite hvor og når disse intimkonsertene arrangeres. Disse annonseres fortløpende og blir raskt utsolgt. Vær på vakt.

Du har en jobb å gjøre, sommeren står for døren, skal du rekke å kjøpe bobil, bør du gjøre det nå.

Å gå tur. Er et norsk fenomen. Ingen andre mennesker på kloden, går så mye tur som oss nordmenn. Vi blir dausjuke om vi ikke kommer oss ut på tur. Det være seg søndag eller midt i uken. Ut på tur må vi. Med niste og termos. I fjellet eller gatelangs, på asfalt, grus, gress eller sti. Derfor er det mange nordmenn som foretrekker den måten å feriere på også.

Dårlig norske veier

Gjerne med sekk på ryggen, sovepose og liggeunderlag. Fjellsko og fjellanorakk, kaffekjelen dinglende bakerst, rast eller overnatting? Ta det som det kommer. Ut i skogen – opp i trærne skal vi. Her behøves det også en god planlegging, men alle overnatter gratis i den norske fjellheimen. Fisker du etter ørret, bør du ha fiskekort, men det visste du, sikkert?

Mange hundretusen nordmenn skal ut på dårlige norske veier i sommer.

Det krever riktig utstyr. Har bilen byttet bremser? Nok bremseveske? Er bilen EU-godkjent? Har du beregnet hvor mye drivstoff du behøver til og fra, Oslo-Finnmark? Når hadde du service sist? Hva er service, tenker du kanskje? Hvem tok avgjørelsen om at svigermor skulle være med på turen? Var det så smart?

Norgesferie – er du klar over mulighetene?

Hotellene åpner igjen. Hurra. Norske hotell er av god europeisk standard. Koster endel, men også her kan du gjøre et kupp.

Om du allerede vet hvor du vil reise, book et hotellrom og prut så det renner av deg. Hotellkjedene er desperate etter å få overnattinger, nå kan du som potensiell gjest – forlange rabatt. Du bør få det beste rommet til kraftig redusert pris, men vær rask. Det er mange nordmenn som skal presse ferien inn i juli måned.

Hvem du skal reise sammen med, avgjør også hvor det er smart å reise. Det er ikke lurt å kjøre i en trang, liten bil i timesvis, med et spedbarn i baksetet. Det er heller ikke så lurt å dra på fjelltur, uten å være en smule forberedt, eller padle kajakk uten å kunne svømme. Det er visse kriterier man bør ha klart for seg. Sommerferie skal være ferie for alle – også barna.

Norge åpner opp i juni

Klatreparker, badeland og fornøyelsesparker blir tilgjengelige i løpet av juni. Tusenfryd åpner lørdag 13. juni og alle andre aktivitetstilbud vil sannsynligvis åpne etter 15. juni. Noe som gir hele familien en mulighet til å få en perfekt sommerferie.

Burk Norge, bruk hele landet, reis kort, langt og lenge. Enten du kjører selv, velger alternative reisemåter. Togene går, fergene også. Har du ikke bil, kan du kanskje låne en. Den rike naboen er sikkert villig til å låne deg en av sine båter, tror du ikke?

Har du ikke råd til å reise på ferie, kan du være kreativ hjemme. Husk du må ikke sitte inne hele sommeren, om du er frisk. Beveg deg i nærområde, smør niste og ta turen til nærmeste strand. Det behøver ikke bli dyrt.

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Destinasjon, reisemåte, budsjett og hvem du reiser med er avgjørende for resultatet. Å reise på måfå er en mulighet, men da bør du likevel vite hvem som er med. Har du plass nok i firemannsteltet til seks stykker?

Mulighetene er faktisk like mange som sommeren i fjor eller sommere før det. Mulighetenes sommerferie står for døren. Er det denne sommeren du skal gjøre alt du har tenkt å få gjort? Hoppet i fallskjerm? Bygd den garasjen eller ta kontakt med en fjern slektning du har tenkt på lenge?

Alle gode minnene du har fra somre du var lykkelig uansett hvor du var. Det er på tide å nyte igjen.

Alt annet enn været. Du må tåle norsk vær i hele sommer.

Vargas

Slik vil du trives i bobil

Slik vil du trives i bobil, enten du aldr i har satt dine ben i en bobil, eller du vet hva det hele dreier seg om. Å ha med deler av hjemmet sitt på fire hjul. Gir uante muligheter. Sommeren 2020 vil bli annerledes-sommeren for de fleste nordmenn.

I år er vi tvunget til å bruke Norge som destinasjon – da er bobil helt perfekt å ferdes med.

Som du sikkert forstår, er det ikke bare å handle, låne eller leie bobil så går resten av seg selv. Men det er ikke så mye mer enn det heller. Det du bør vite, er at det finnes så mange alternativer i en lang rekke prisklasser. Om du skal reise på kjærlighetsferie med din utkårede, eller hele storfamilien med tre barn, har dere ulike behov.

Innen du kommer så langt, er det flere punkter du bør gå gjennom, gjerne med hele reisefølge til stede.

Har du riktig førerkort for bobil? Har du kun klasse B, kan du kjøre opptil 3,5 tonn. Er kjøretøyet tyngre, må du ha klasse C1 som er lett lastebil. Dette er regler som gjelder over hele Europa. Og, skal du kjøre i Tyskland, Østerrike, Italia og Spania, kan du bli avkrevd veiskatt på grenseovergangene. Dette er verdt å sjekke ut.

Ett par, trenger mindre plass enn to voksne og tre barn. Da er det viktig å se seg om etter riktig type doning.

Kjøpe ny?

Vil man kjøpe ny. Må du regne med alt fra 500.000 opp til én million kroner og oppover. Skal du leier bobil denne sommeren, må du ringe i dag, helst for flere uker siden. Etterspørselen er enorm. Alle skal ha bobil. Kjenner du noen som har en bobil, som er villig til å låne den vekk et par, tre uker gjennom sommeren? Kjør til polet og kjøp edle dråper og gi flasken vekk som gave.

Lest? Destinasjon; sommerferie!

Det kan nemlig bli deres beste sommer noen gang. Friheten med å ta med hjemmet sitt på tur, kanskje med en bedre seng enn den du har hjemme, med litt mindre forhold inne på badet – er ubetalelig, sier de som velger slike turer, år etter år.

Slik vil du trives i bobil

Har du svar på de viktigste spørsmålene?

Hvordan du skal trives i din bobil, kan jo ikke vi vite på forhånd. Men vi kan gi deg gode råd på veien, slik at du tenker gjennom de viktigste kriteriene for å kunne trives best mulig. Du bør tenke hva du skal ha med. Hvem du skal reise med. Slik at alle får en fin og verdig sommerferie.

Jo flere som reiser sammen i ett og samme kjøretøy, jo bedre planlegging bør man legge ned.

Har du nok og riktig veikart? Trenger noen medisiner mot allergier? Blir noen lett bilsyk? Er bilen godt sikret mot mil-sluking på dårlige norske veier? Er budsjettet sikret? Hvem skal vaske opp? Skal alle sove inne i bilen? Hva med telt og sovepose? Hvor skal dere spise? Hvor skal dere bæsje? Mange av disse spørsmålene kan det være smart å finne svar på – før avreise.

Du kan begynne å planlegge ved å spørre de fire andre du skal reise med – hvor de vil dra. Du kan risikere å sitte med fem forskjellige svar.

Slik vil du trives i bobil i sommer, om du vet hva du går til.

 • Jo bedre forberedt du er, jo bedre vil turen bli
 • Ta med kredittkort – også ett i reserve
 • Tenk sikkerhet, både dag, natt og på veien
 • Husk at sommerferien også er barnas ferie
 • Ikke overnatte ved hovedveiene – bruk etablerte campingplasser
 • Jo mer utstyr du har med, jo mer slipper du å kjøpe, men tenk vekt
 • Ta med kjølebag og badetøy for korte stopp langs vannet – mange vil bade etter en lang dag på veien
 • Avtal med noen hjemme, som kan hjelpe via telefon om ulykken er ute
 • Styr unna de mest populære destinasjonene – ta småveiene, nyt utsikten
 • Utenlands? Da kan dere behøve gyldig pass – sjekk utløpsdato i dag

Corona-ferie

Bobil-feberen som herjer kongeriket skyldes helt åpenbart Corona-epidemien. Den vil også påvirke sommerferien din i større eller mindre grad. Mye tyder på at Norge vil stå han av, og ikke få like mange syke og døde som mange andre nasjoner. Men det betyr ikke at man ikke må fortsette å ta viktige forhåndsregler. Det bør også planlegges og legges til rette for i din bobil.

En rekke campingplasser fra Nord til Sør, vet om det enorme aktivitetsnivået på bobil-markedet i landet. Derfor gjøres det nå plass til deg og dine venner som skal se Norge på langs, tvers, i Vest eller i Øst. Heldigvis bor vi i et fantastisk langstrakt land med storslått natur og enorme muligheter – til å få en fin sommerferie.

Alt du trenger er altså den perfekte bobilen.

Den finner du hos seriøse bruktbil forhandlere som spesialiserer seg på nettopp bobil. Jo bedre du har tenkt over ditt behov. Om du vil eie kjøretøyet for flere ferier, om du vil låne av familie, venner eller kjente. Eller gå ut på leiemarkedet.

Bobil gjennom Europa

Skulle grensene mot Europa åpne seg i løpet av sommeren. Åpner et helt annet marked seg for dere. Da er det også helt andre destinasjoner å nå, men også et helt annet budsjett som skal til. Du bør uansett kalkulere et eget reisebudsjett hvor drivstoff er inkludert.

Skal du kjøpe helt nytt vil du oppleve det som å bo på et hotellsuite med det meste inkludert. Du har alt du trenger i moderne bobiler, varmt vann, gode senger, god plass i senga, i sofaene og bak rattet. Selvsagt er det parabol på taket. Det er rett og slett komfort hele veien.

Om det er verdt den millionen du må ut med for en ny bobil – er opp til deg å avgjøre. Du behøver garantert ikke nyeste og dyreste. Får du tak i brukt og EU-godkjent, kan du spare mye penger. Tenk sikkerhet foran luksus.

Skal dere til Europa, kommer dere betydelig lengre om det er to sjåfører om bord. Da kan dere kjøre non stop til Spania på et par døgn. Skal du trives i bobil, sett opp en liste for hva du ønsker å ha ut av ferien, men vær villig til å gå med på kompromiss.

Er det fjell og daler? Sjø og brygge eller er det storby kombinert med camping? Du har svært mange muligheter, spesielt i Norge – med bobil.

Husk sykkelstativ til el-sykkel bak. Du har jo ferie, må vite.

Vargas

Pin It on Pinterest