Uvanen med dødelige konsekvenser om du gjør det for ofte, bør du ta på største alvor. Du påvirkes allerede det første døgnet, om du slurver. Og døgner du for ofte, vil det faktisk være direkte livstruende for deg. Vi snakker selvsagt om søvnmangel og hvilke konsekvenser det kan få for deg.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Søvnmangel

Om du ser etter fellesnevner blant eksperter og helsepersonell, hva som kjennetegner god helse. Over tid. Kommer god nok søvn svært høyt på listen over det du må ha på plass. Allerede fra vi er svært unge, påvirkes mennesker av søvnmangel.

Les også: Er du bekymret for barnet ditt?

Ved for lite søvn får man for høyt blodtrykk og økt risiko for å utvikle fedme. Jo oftere du er i søvnunderskudd, jo større skade gjør det på kroppen din over tid.

For mange kan det verste med søvnmangel være den konstante trettheten. Men det er stadig flere bevis på at forstyrret søvn eller mangel på søvn kan ha skadelige effekter på den fysiske og psykiske helsen. Søvnmangel øker risikoen for å utvikle hjertesykdom, høyt blodtrykk, slag og diabetes type 2. Det gjør det dessuten vanskeligere å tenke klart, tapper en for energi, øker irritasjon og demper sexlysten

Aftenposten.no
Uvanen med dødelige konsekvenser

Bildet er tatt av stine moe engelsrud fra Pixabay

Søvnvaner

Søvn er en grunnleggende biologisk nødvendighet som er like viktig for mennesker som mat, vann og luft. Likevel undervurderer mange den betydningen søvn har for vår fysiske, mentale og emosjonelle helse.

Les også: Menneskehetens største trusler det neste århundre

Å få for lite søvn kan være farlig og ha alvorlige konsekvenser for menneskers liv og velvære.

Her får du mer om hvorfor søvn er så avgjørende for oss og mer om de potensielt dødelige effektene av søvnunderskudd, og hvordan man kan fremme sunne søvnvaner.

Søvn spiller en kritisk rolle i opprettholdelsen av vår generelle helse og velvære. Det er i løpet av søvn at kroppen gjennomgår en rekke viktige prosesser som er nødvendige for å fungere optimalt.

  1. Fysisk restaurering: Kroppen bruker søvntiden til å reparere og vedlikeholde vev og muskler. Dette er spesielt viktig for idrettsutøvere og de som trener regelmessig.
  2. Mentalt arbeid: Søvn er avgjørende for kognitive funksjoner som hukommelse, læring og problemløsning. Det hjelper hjernen med å organisere og lagre informasjon.
  3. Emosjonell balanse: Søvn spiller en viktig rolle i reguleringen av våre følelser. Mangel på søvn kan føre til irritabilitet, angst og depresjon.
  4. Immunsystemstøtte: En god natts søvn hjelper immunsystemet med å bekjempe infeksjoner og sykdommer. Søvnunderskudd kan svekke immunforsvaret og øke risikoen for sykdom.

Dødelige konsekvensene

  1. Økt risiko for hjerte- og karsykdommer: Langvarig søvnunderskudd er knyttet til høyere risiko for hjertesykdommer, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag. Det kan også føre til høyt blodtrykk og økt betennelse i kroppen.
  2. Vektøkning og fedme: Mangel på søvn kan forstyrre hormonbalansen, spesielt hormonene som regulerer sult og metthetsfølelse. Dette kan føre til økt appetitt og vektøkning, noe som igjen øker risikoen for fedme og relaterte sykdommer.
  3. Nedsatt kognitiv funksjon: Søvnunderskudd påvirker kognitive ferdigheter som oppmerksomhet, konsentrasjon og beslutningstaking. Dette kan føre til farlige situasjoner, spesielt når man kjører bil eller utfører farlige oppgaver.
  4. Økt risiko for ulykker: Manglende søvn er en betydelig faktor bak mange trafikkulykker og arbeidsrelaterte skader. Dårlig konsentrasjon og reaksjonstid kan være livstruende i slike situasjoner.
  5. Mental helse: Kronisk søvnunderskudd er knyttet til en økt risiko for psykiske lidelser, inkludert depresjon og angst. Det kan også forverre symptomer hos personer som allerede lider av slike tilstander.
  6. Redusert immunfunksjon: Mangel på søvn svekker immunsystemet, noe som gjør at kroppen er mer sårbar for infeksjoner. Dette kan føre til lengre perioder med sykdom og komplikasjoner.

Livskvalitet

Det er ikke bare livstruende å gå lenge med søvnunderskudd. Det foringer livskvaliteten din, kanskje helt ubevisst i starten. Søvn er en avgjørende faktor for menneskers helse og velvære.

Å få for lite søvn kan ha alvorlige konsekvenser som påvirker både fysisk og mentalt velvære, og i noen tilfeller kan det være livstruende.

Ved å følge sunne søvnvaner og prioritere søvn som en viktig del av livet ditt, kan du bidra til å beskytte deg selv mot de farlige konsekvensene av søvnunderskudd. Og leve et sunnere og mer produktivt liv.

God livskvalitet handler om å ha overskudd til å gjøre det man liker. Ha nok energi til å jobbe konsentrert eller tilbringe tid med de som betyr mest. Det blir vanskelig om man uopplagt og trett over tid.

God livskvalitet handler om å ha god nok helse til å stå i mot motgang, forebygge sykdom eller utfordringer som livet har å by på – hele livet. Derfor bør du unngå søvnmangel.

Vargas

Pin It on Pinterest