Går du edru fra fest?

Går du edru fra fest? Eller må du ha en øl eller seks innabords før du entrer julebordet, sommerfesten eller til pizzaen på fredagskvelden? Da er du i så fall ikke alene. Sommeren går på hell, man må korke flaksene og velge alkoholfri drikke i langt større grad enn gjennom sommerferien. Er det vanskelig – bør du være på vakt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avhengig

Går du edru fra fest? Eller er det like naturlig for deg å ta en drink før du entrer sosiale settinger, som å pust?

Les også: Gin, den nye vinen

Kanskje er det helt ubevisst og du gjør det som en gammel vane å ta en øl til maten? Du har kanskje aldri smakt alkoholfrie varianter av hverken øl eller vin? Det er faktisk et rikelig utvalg der ute – av begge deler.

Alkohol er godt innarbeidet i kulturen vår, og i en del settinger er vin, øl og drinker tett knyttet sammen med det sosiale samværet. For mange kan dette gjøre det vanskelig å velge alkoholfritt

Blakors.no

Dessverre er det slik for endel mennesker at man blir avhengig av alkohol. Drikker man for ofte over lang tid, kan man havne i den fella at min sakte, men sikkert har fått en avhengighet som gjør at man tar dårlige valg. Det kan faktisk gå så langt at man selv ikke er klar over at alkoholen har blitt et problem.

Går du edru fra fest?

Bildet er tatt av Ira Lee Nesbitt fra Pixabay

Alkoholproblemer

Om man havner i fella og får et alkoholproblem, kan det går riktig galt om du ikke tar grep. Mister man jobben grunnet avhengighet, har en vond snøball begynt å rulle og mister du jobben har du dårligere økonomi. Som kan ende opp med at du mister partneren din. Da begynner det å brenne på dass.

Les også: Drikker svigermor?

Enkeltpersoner som lider av alkoholproblemer, opplever ofte en nedgang i deres generelle livskvalitet. Personlige relasjoner lider også når alkohol tar prioritet over familie og venner. Dette kan føre til isolasjon og ensomhet.

Alkoholproblemer er et komplekst og alvorlig helseproblem som påvirker en betydelig del av befolkningen. Dette fenomenet refererer til de negative fysiske, psykologiske, sosiale og økonomiske konsekvensene av overdreven eller uansvarlig alkoholinntak.

Går du edru fra fest? Eller er du festens midtpunkt som går sanseløs beruset hjem. Uten å huske hva som egentlig skjedde? Det bør ikke bety at du har et alkoholproblem, men du bør være deg bevisst at det kan være det.

Rus

Kjennetegnet for en som drikker for mye og som kanskje trenger hjelp til å få bukt med alkohol forbruket er at vedkommende bruker en hver situasjon til å belønne seg selv.

Nesten hva som helst kan brukes til å belønne seg selv med en pils, en drink eller et par glass rødvin ekstra. Enten det er lørdag eller onsdag.

Ola og Kari nordmanns oppfatning av hva som er alkoholmisbruk har endret seg i takt med at det gjennomsnittlige alkoholforbruket øker. Både kvinner og menn drikker betydelig mer alkohol i 2012 enn for bare få år siden.

Bare forbruket på rødvin alene har økt med 50% på 10 år.

1964 drakk hver og en av oss over 15 år i gjennomsnitt 3,5 liter ren alkohol i året.

I fjor var forbruket mer enn 8 liter. I tillegg kommer det man produserer selv, og det som smugles inn i Norge. Det er ikke ubetydelige mengder.

Om du er usikker på om du kan drikke for mye for ofte, har du egentlig et enkelt valg. Velg vekk alkoholen i en periode, for å se om du tåler det uten problemer. Sprit, øl og vin bør nytes med forsiktighet. For din egen skyld.

Vargas

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Statistikken for brudd og oppløste forhold sier at det er etter en lang sommerferie eller etter juleferien de fleste forhold sprekker. Hvordan ligger det an hos deg? Har dere snakket sammen, sånn på ordentlig? Eller ligger det en usikkerhet og ulmer?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Utfordringer

Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet. Nordmenn velger skilsmisse som løsning for trøbbel i forholdet, det kan være en stor tabbe av begge. Om det er en liten gnist igjen, av det forholdet som en gang var bra – bør man forsøke å finne flammene. 

Les også: Føler du deg ung?

En skilsmisse er ikke alltid løsningen for motgang og utfordringer som et hvert par kan oppleve flere ganger gjennom forholdet. Vi må da huske på at parsammensetningen for norske forhold er i betydelig endring. Noen velger broren, andre tenner på moren. Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Kanskje har du ikke oppdaget faresignalene?

Om du har funnet en annen å elske, som elsker deg like mye tilbake, og du er både lei og ferdig med din forrige partner, enda dere fortsatt bor sammen – da er det bare å flytte ut og komme deg videre. Men, er det utfordringer i heimen som kan løses, kan profesjonell hjelp være én vei og gå. 

Ofte finner mange ut av problemene selv, og særlig der man har felles barn, må man strekke seg langt for å finne en løsning.

Hva skjedde egentlig med dere to som var så inderlig forelsket? Dere som skulle bli gamle sammen, og som hadde så mange planer for framtiden, så en dag sluttet dere bare å snakke sammen.

Kjenner dere igjen tankene og følelsene? Legger man stoltheten til side et øyeblikk, tar opp problemet, gir hverandre sjansen til å snakket ut, lytter til hverandre, og forsøker og se problemene fra den andres ståsted – kan det hende at man klarer å forstå.

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Bildet er tatt av NoName_13 fra Pixabay

Ufrivillig singel

I Norge er det fler single og alene boende enn noen gang. Men det er ikke nødvendigvis samme sak. Noen velger helt bevisst å bo alene, særlig kvinner gjør det. De aller fleste menn, unge som godt voksne, ønsker seg en partner, men lykkes ikke.

Dessverre er det mange desperate nordmenn, kvinner som menn, som søker etter partner, ofte online og blir lurt. Forholdet ditt i fare etter sommerferien? På tide å våkne?

Les også: Smaken av sommer

Det er det som skrives som gjør at mange tusen ensomme nordmenn, sender egne oppsparte midler rett ut i intet. Ut av landet og rett i lommene på en kjeltring som kan å skrive det du ønsker å høre. Skrive det single, ensomme og desperate norske kvinner og menn ønsker å lese. 

De savner kanskje en livsledsager, en å bli elsket av. En kjæreste som er der for henne eller ham, når behovet for en armkrok er der. I skrivende øyeblikk er det 1,4 millioner single eller eneboere i Norge. Det er mange å ta av. Dessverre blir nye nordmenn svindlet har eneste dag. Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken. 

Det finnes ulike måter å svindle folk på. Men mange svindles gjennom dating-apper, ofret er søkende etter en potensiell partner og er derfor veldig sårbar. Sårbar for å få et lite hint om at dette er den vedkommende har søkt etter i årevis. Til og med da tema penger kommer opp, ganske raskt, er man blendet av håpet.

Brudd eller represjon

Om gnisten er borte, følelsene forsvunnet og dere er enige om å gå hver deres vei, er det ok. Men finnes det et snev av kjærlighet igjen å kjempe for hos begge, kan det være verdt å kjempe for. Det kan hende at et brudd er siste utvei, men også en feil avgjørelse.

Etter sommerferien fylles familievernkontorene med fortvilte par som ikke tåler tryne på hverandre. De har jobbet hjemmefra, fra hvert sitt hjemmekontor med alt det medfører.

En naturlig reaksjon er å få litt trøbbel med å bo så tett, så lenge. Særlig med felles barn involvert i denne krevende tiden – da er det lite rom for å pleie forholdet. Hjemmeundervisning vet ingen hvor krevende kan være om de ikke har forsøkt.

De fleste som har en partner, kjæreste eller ektefelle, er det nettopp det å rekke å savne hverandre – som er flammen i forholdet. Det er direkte skadelig for de fleste, å gå lei hverandre, fordi man ser hverandre i hver time av døgnet. Resultatet er en eksplosjon i brudd og skilsmisser etter sommerferien.

Brudd som kanskje aldri var aktuell før pandemien, eller som neppe ville vært aktuelle om ikke pandemien for noen år siden, endret livene våre og tvang oss sammen. Døgnet rundt. 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Eller er forholdet mer bunnsolid enn noen gang?

For å i det hele tatt å overleve sommerferien som par, er det noen grep som kan gjøre at dere berger kjærligheten dere i mellom. Om dere ønsker å berge stumpene. Løpet er kanskje kjørt, men tenk litt over hva du har i hvert fall, da.

Kanskje er ikke gresset grønnere på andre siden av gjerdet allikevel, du blir bare fristet av det …

Vargas

Smaken av sommer

Smaken av sommer kan være alt fra, nybakte rundstykker, sjømat, grillmat eller bare lyden av en flaske Crémant som åpnes. Hva er din smak av sommer? Vargas12.com elsker grillmat framfor noe annet, men kan også foretrekke reker kreps og krabbe på varme dager.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Norge

Her er litt mer om smaken av sommer for å inspirere våre lesere på kjøkkenet, på hytta, i hagen eller ved varme svaberg. Alt etter hvor du ferdes. Er du i Syden og svetter livet av deg, kan du skylde deg selv. Vi anbefaler Norge om sommeren og utlandet ellers i året. Sånn er det bare for vår del.

Les også: Slipp sommerstemningen løs

Sommeren bringer med seg lange solrike dager, lyse netter og en overflod av ferske, smakfulle råvarer som frister våre smaksløker. Norske jordbær er det beste eksemplet på det. Dyrt, ja, men også så godt at det uansett er verdt det.

Den varme sesongen er en tid for utendørs sammenkomster, grilling, pikniker og lette, forfriskende måltider som passer perfekt til den lyse og lune stemningen. Sommersesongen er beriket med et bredt utvalg av frukt, grønnsaker og fersk sjømat, som alle spiller en viktig rolle i sommermat-opplevelsen.

Smaken av sommer

Bildet er tatt av caterina-priesner fra Pixabay

Grillmat

En av de mest populære sommermat-tradisjonene er jo grillmat.

Enten det er saftige biffer, grillede grønnsaker eller saftige maiskolber, er det noe med den røkte aromaen og den herlige smaken som får munnen til å løpe i vann. For ikke å snakke om den første ventepølsa med ost og bacon, med sterk sennep.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

BBQ-fester samler venner og familie for å nyte deilig mat i en avslappet atmosfære. Og ja, det er en myte at det er bare far som kan grille. Grille er ingen kunst om du har bra nok utstyr, derfor kan alle som ønsker – grille middagen. Barn må selvsagt ha tilsyn av voksne.

Smaken av sommer er når sansene er i helspenn, men musklene endelig slapper av.

Når sommervarmen herjer, er det også viktig å holde seg hydrert og opprettholde energinivået. Dette gjøres best ved å inkorporere masse frukt i kostholdet. Fersk, søt vannmelon er en av sommerens mest elskede frukter.

Den er saftig, forfriskende og perfekt for en varm dag ved stranden. Andre fristende alternativer inkluderer saftige cantaloupe meloner, søte jordbær og syrlige appelsiner, som alle kan spises alene eller bli tilberedt i deilige sommersalater.

Bobler i glasset

Det er ikke enkelt å velge bobler når det er så mye snadder som frister. 

Prosecco eller Crémant? Eller kanskje ekte Champagne?

Prosecco passer kanskje hver dag hele sommeren, om det er varmt nok, og man trenger noe friskt og kaldt, men som kjent – alt med måte. Særlig når det kommer til alkoholholdig drikke. Spør noen som har greie på det vil de utvilsomt svare, at det er Champagne som passer til det meste.

Mange nordmenn har valgt nettopp Prosecco som sin “Champagne” av flere grunner. Champagne, som alltid kommer fra nettopp dette velkjente franske stedet, Champagne-Ardenne, og som koster langt mer enn alle andre musserende viner, er kanskje verdens mest kjente dråper. Og koster gjerne deretter.

Champagne er fransk, Prosecco er italiensk og Cavaen er spansk. Det er greit å vite, men ifølge disse ekspertene igjen, det er bare én av disse som er verdt å drikke, det er åpenbart den mest berømte og eksklusive, Champagne, de to andre typene boblevann med alkohol, er og blir billige sammenligninger.

Husk at det finnes gode alkoholfrie varianter på vinmonopolet eller der du ellers måtte handle alkohol.

Lite slår en kald øl til Cheeseburgeren. Til rekene passer en rosévin eller en avkjølt Chablis.

Sjømat

Sommermat er ikke bare begrenset til grillen og salater.

Det er også en tid for sjømatelskere å glede seg. Reker, hummer, krabber og østers er alle ferske og deilige i sommermånedene. En stor fat med fersk sjømat, servert med smeltet smør og sitron, er en gastronomisk nytelse for mange.

Smaken av sommer er det du liker best og spiser mest av i ferien. Is, bær, frukt, øl, fiskesuppe med ferskt brød til. Ja, rett og slett nytelse og idyll.

For de som foretrekker noe søtt, har sommeren også mye å tilby. Når bær er på sitt beste, er det på tide å lage saftige bærpai, skogsbærsmoothies eller friske fruktis.

En annen favoritt er friske iskremer i en rekke smaker, som sjokolade, vanilje, jordbær og mynte-sjokolade-chip. En iskremdessert er alltid velkommen i den varme sommervarmen.

Pikniker er også en integrert del av sommeropplevelsen.

Å pakke en kurv med lette og deilige retter er en flott måte å nyte naturen på. Smørbrød med friske grønnsaker, delikatesser og smaksrike sauser er perfekte for pikniker i parken eller ved sjøen.

Man kan også pakke frukt, nøtter, kjeks og drikkevarer for å skape en komplett piknikopplevelse.

Ikke glem at alle skal kose seg i ferien om sommeren, ta med noe ekstra godt til barna. Det må ikke være usunt av den grunn. Vannmelon eller honningmelon i skiver i en matbok, noen blåbær eller jordbær delt i to – kan være nok.

Vargas

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett som gjør deg i stand til å møte høsten med godt mot og penger på bok. Mang en småbarnsfamilie snur nok på shillingen for å få edene til å møtes nå. Alt koster mer enn i fjor og nesten ingenting er gratis, men fortvil ikke. Det finnes faktisk muligheter til å ta sommerferie på lavbudsjett.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kommune-tiltak

Samvittigheten gnager særlig småbarnsfamilier med lav inntekt, eller der ingen av forelderen har inntekt. Barna fortjener å ha sommerferie på lik linje med sin kompiser og skolekamerater. Men det er ikke alle som har hus i Spania, råd til Legoland-ferie eller å reise til USA på langtur.

Les også: Sommermat til hele familien

En sommerferie skal være hyggelig for alle, ikke minst barna, selvsagt. Men det behøver faktisk ikke bli så dyrt som mange frykter. I mange kommuner finnes det en rekke gratis-tiltak, som er både lærerik og gøy. I Fredrikstad er det mer enn 50 ulike tilbud til skolebarn fra 6 – 12 år og 13 – 18 år.

Fotball, gaming, svømmekurs, koring, speiderkurs, turnforeningen, dansing, barne og ungdomsteater og kampsport. Samt en hel haug med andre aktiviteter for jenter og gutter i alle alder innenfor skolealder.

I tillegg er det et fantastisk basseng for barn og unge i alle aldre, på Kongsten friluftsbad, inngangsbillett er 65 kroner for barn. Her kan man sole seg, bade, hoppe fra tieren eller gå i kiosken og kjøpe is. Dette er altså en anlegg som besøkes av feirende nordmenn fra hele Norge.

Vi vet at en rekke kommuner rundt om i landet har lignende tiltak for barn og unge.

Sommerferie på lavbudsjett

Bildet er tatt av Jill Wellington fra Pixabay

Sommerferie-alternativer

Sommerferien er en etterlengtet tid for mange mennesker, men den kan ofte bli en kostbar affære. Med dyre flybilletter, hoteller og aktiviteter kan det være vanskelig å finne et feriealternativ som passer innenfor budsjettet ditt.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Vi har satt sammen en liste med som vil gi deg en fantastisk ferie uten å tømme lommeboken din. Slik at du kan ha god samvittighet med tanke på pengebruk og at du trygt kan gå framtiden i møte.

Husk at opplevelser for barn kan være noe helt annet enn det foreldrene har på programmet.

Å fiske krabbe i fjæra koster ikke mer enn det fiskesnøret måtte koste. Og redningsvest får du lånt gratis hos speiderne eller hos brannvesenet. Husk også at kreative ideer ofte er bedre og billigere enn inngangsbilletten på fornøyelsesparkene.

Spesielt når det gjelder ferie og fritid føles det som om vi ofte må oppfylle samfunnets krav, forventninger og en slags illusjon om «den perfekte ferie», heller enn å fokusere på hva barna faktisk trenger

NRK.no

Sommerferie på lavbudsjett betyr ikke kjedelig ferie, tvert i mot. Det kan bety den beste sommerferien noen gang. Fordi man må tenke selv og ikke la seg underholdes av andre. Bruke kreativiteten og naturen, fjellet, sjøen og nærmiljøet. Dog har vi hjelper deg litt på vei.

Lavbudsjett

 • Camping
 • Roadtrip
 • House-sitting = Hvis du er villig til å ta på deg litt ansvar, kan house-sitting være en flott måte å oppleve en ny destinasjon på uten store kostnader. Mange mennesker søker etter pålitelige personer som kan passe på huset og kjæledyrene deres mens de er borte. I bytte får du gratis overnatting og en sjanse til å oppleve en ny kultur og et nytt sted.
 • Naturvandring
 • Sykkeltur
 • Kano- eller kajakkpadling = Kajakker eller kanoer ofte å få leid for en billig penge eller gratis hos en rekke ulike organisasjoner og foreninger
 • DNT-hytte-vandring = Den Norske Turistforening har 550 hytter rundt om i landet – de fleste er gratis å bruke
 • Husbåtferie
 • Frivillighetsarbeid i utlandet = Hvis du ønsker å tilbringe ferien på en meningsfull måte og samtidig oppleve en ny kultur, kan volontørarbeid (frivillighetsarbeid) være et flott alternativ. Mange organisasjoner over hele verden søker frivillige til ulike prosjekter som naturbevaring, barnepass eller bygging. Som volontør får du vanligvis kost og losji i bytte mot arbeidet ditt, og du får muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
 • Hjemmeferie = å utforske nærmiljøet, bruke de tilbudene man ikke har forsøkt tidligere både i byen og på landet

Det viktigste du gjør for dine barn og ungdommer, er å være til stede. Ikke bare fysisk, men også psykisk og åndelig. At du faktisk makter å legge vekk sosiale medier og gjør ting sammen med barna.

Hva som helst er hyggelig for de fleste barn, så lenge foreldre er ordentlig til stede og deltar. Det kan være nok med et slag Monopol på en regntung sommer dag, eller en båttur på vannet om solen skinner. Mer skal ikke til. For barna.

Senk kravene og nyt sommeren. Det er nemlig gratis.

God sommer!

Vargas

Endelig er Reiseradioen tilbake

Endelig er Reiseradioen tilbake i eteren. Norges viktigste, beste og mest populære radioprogram på NRK P1. Vi vet du gleder deg, slik du gjorde i fjor og året før når Reiseradio-vignetten starter, da er det sommer i Norge.

Lørdag 17. juni

Introen til velkjente “The Kid From Red Bank” er som sol i ørene for hundretusener av nordmenn hver sommer. Som om det ikke er ordentlig sommer for folk flest, uten dette lettbente radioprogrammet. Nok et bevis på at vi er ‘vanedyr’ som vil beholde de gode rutinene våre.

Spesielt når det gir oss minner fra sommeren i fjor og mange somre før det.

Reiseradioen starter opp første lørdag etter at sommerferien starter for alle Norges elever og studenter. I år altså lørdag 17. juni, slik det seg hør og bør med skoleferiestart fredag 16. juni.

Tuner du inn radioen din på P1 allerede i dag og husker å slå på, på lørdag kl 09:03, så vil du få høre statsminister Jonas Gahr Støre – åpne årets sommer i radioen din. Det er så verdt å lytte til.

De 24 første sekundene av «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester har vært Reiseradioens kjenningsmelodi siden starten. Siden slutten av 1990-tallet har det vært tradisjon å avslutte sesongens siste program med å spille låten «En sommer er over» med Kirsti Sparboe

Wikipedia.org
Endelig er Reiseradioen tilbake

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Reiseradioen i NRK P1 er Norges mest populære radioprogram Foto: NRK Underholdning

Følgesvenn

Endelig er Reiseradioen tilbake, noe som er synonymt med sommer, ferie og fri. Svaberg, strand, fjell, sjø eller deilige late dager på hytta. Reiseradioen senker rett og slett pulsen på hele landet.

For veldig mange nordmenn har Reiseradioen vært en kjær følgesvenn gjennom mang en sommer. Det er som om vi har en venn som besøker oss hver eneste sommerferie, som vi gleder oss veldig til å hilse på, år etter år.

Og skulle NRK mot formodning endre eller enda verre, fjerne Reiseradioen – vil vi oppleve protester vi aldri har sett maken til i dette landet. La oss håpe vi aldri kommer i nærheten av et slikt skrekkscenario. Hører dere, NRK?

Reiseradioen har vel egentlig levert 60 år år med sol, sommer, musikk og en stor del kjærlighet til folket. Måtte det fortsette i mange generasjoner til. Endelig er Reiseradioen tilbake i en radio nær deg.

Jubileum

Mandag 24. juni 1963 gikk den første Reiseradioen på lufta. Siden har den forlystet hundretusener av radiolyttere – sommer etter sommer.

 Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene var på plass allerede da.

Mye sommerlett musikk, lett tone, badetemperaturerer og en av statsmeteorologene på plass for å fortelle om sommerværet og badetemperaturer i alle år.

Alle de gode rutine som vi forventer å høre, som gjør hele programmet så deilig forutsigbart, men også underholdende på samme tid. Fra 17. juni til 13. august kan du oppleve jubileums-sendingene på NRK P1. Reiseradioen er 60 år i år.

En av de viktigste grunnene til å glede seg til sommeren er et radioprogram på NRK P1, som gir deg sol i ørene i to herlige sommermorgen timer fra kl 09:00 til 11:00.

Gleder du deg sommeren og Reiseradioen?

Merk at det er Reiseradioen som erstatter Nitimens normale sendeinger på NRK P1 i sommer.

Gratulerer med jubileet og takk, NRK!

Klide: NRK.no

Vargas

Slipp sommerstemningen løs

Slipp sommerstemningen løs: Lommebokvennlige opplevelser og aktiviteter for å omfavne solen.

Velkommen til den ultimate guiden for å få mest mulig ut av sommerferien med et stramt budsjett! Alle ønsker seg en uforglemmelig og spennende sommerferie, men økonomien er ofte uoverkommelig.

Men det er ingen grunn til bekymring: Det finnes en rekke budsjettvennlige og til og med gratis aktiviteter som garantert vil holde deg underholdt i denne pulserende årstiden. Så ta med deg solkrem og eventyrlyst, og planlegg et rimelig sommereventyr!

1. Utnytt naturens gaver: Piknik og fotturer

Begynn å utforske naturen ved å legge ut på en hyggelig tur i det fri! Pakk en piknikkurv fylt med hjemmelagde godsaker, frisk frukt og forfriskende drikke. Ta turen til den lokale parken eller et naturskjønt område. Slå deg ned på et intimt sted i skyggen av et gammelt eiketre eller ved bredden av en stille innsjø. Og nyt godt selskap og deilige godsaker mens du opplever naturen på sitt beste!

Slipp sommerstemningen løs

Bildet er tatt av adamkontor fra Pixabay

Eventyrentusiaster, pakk turskoene og ta turen utendørs! Utforsk stier i nærheten, frodige skoger eller ruvende fjell. Mens du puster inn frisk, ren luft og lytter til naturens sang, finner skjulte fossefall, nyter fantastisk utsikt. Og får en fantastisk følelse av mestring etter å ha overvunnet naturens utfordringer.

2. Delta i utforsking av byen

Bryt ut av hverdagen og oppdag skjulte perler, historiske landemerker og pulserende nabolag i byen din eller nærliggende byer. Utforsk travle markeder, smak på eksotiske retter og fordyp deg i den lokale kulturen! Slipp sommerstemningen løs.

Gå gjennom gatene i komfortable sko som ALFA fritidssko til dame for optimal komfort og stil mens du utforsker bybildet. La nysgjerrigheten lede deg når sjarmerende kafeer, gatekunstverk og sjarmerende butikker dukker opp rundt hvert hjørne – for ikke å snakke om lokalbefolkningen som deler historier som gir deg et nytt innblikk i hvor du hører hjemme!

3. Utforsk arrangementer i lokalsamfunnet

Sommeren bringer liv i lokalsamfunnene med livlige festivaler og konserter som knytter lokalsamfunnene tettere sammen. Sjekk kalenderen din for spennende arrangementer i nærheten av deg, fra livlige musikkfestivaler til kulturelle feiringer. Mange av disse arrangementene har gratis inngang eller krever bare en liten inngangsbillett, slik at du kan delta uten å ruinere deg!

Bli med på publikums livlige dans, nyt de fristende duftene fra gateselgere og la deg oppsluke av talentfulle musikeres melodier på arrangementer som gir deg muligheten til å møte likesinnede og skape minner for livet.

4. Dra nytte av strandaktiviteter

En uforglemmelig sommerferie er ikke komplett uten en utflukt til stranden! Så pakk med deg alt du trenger av strandutstyr, som solkrem, håndklær og bøker, før du drar til nærmeste sandstrand og slapper av i varmen mens du kjenner havbrisen og lytter til det rytmiske bølgeskvulpet som beroliger og forfrisker deg.

Hvis du vil ha et adrenalinkick, kan du drive med spennende vannsport som surfing, paddleboarding eller sandvolleyball. Eller ta en avslappende spasertur langs strandlinjen og samle skjell mens du beundrer kystens skjønnhet. Stranden er ideell for å lade opp, slappe av og skape uforglemmelige sommerminner!

5. Gi tilbake til samfunnet: Gleden ved frivillig arbeid

Sommeren er en perfekt anledning til å gi tilbake og spre glede i lokalsamfunnet. Meld deg som frivillig til lokale veldedighetsorganisasjoner, dyrehjem eller miljøorganisasjoner; bruk noen timer i uken på å hjelpe de mindre heldige – innsatsen din kan gjøre en stor forskjell!

Frivillig arbeid er ikke bare en berikelse for sjelen, det åpner også dører og fører til vennskap for livet. Alt fra å gi leksehjelp til barn, rydde strender eller hjelpe til i hager – frivillig arbeid skaper ringvirkninger som strekker seg langt utover sommermånedene!

6. Utendørs moro med adrenalinpumpende spenning

Er du ute etter litt ekstra spenning i sommerferien? Utendørseventyret venter – ta del i spennende aktiviteter utenfor komfortsonen for å skape varige minner!

Prøv aktiviteter som zip-lining gjennom frodige trær, klatring i høye klipper eller en spennende taubane. Eller utfordre deg selv ved å padle kajakk, rafte eller stå på vannscooter, og opplev adrenalinkicket som strømmer gjennom årene – og opplev spenningen selv!

Konklusjon

Nå som det finnes så mange budsjettvennlige sommeraktiviteter, er det ingen unnskyldning for ikke å få mest mulig ut av ferien. Benytt anledningen til å komme i kontakt med naturen, bli med på arrangementer i lokalsamfunnet og oppdag byen din.

Gjør sommeren til en fornøyelse ved å slippe løs din ville side, nyte tiden på stranden og stille opp som frivillig – fokuser på å dyrke opplevelser som gir mening og varige minner i livet ditt! Så sett i gang nå, og skap minner for livet fylt med latter, moro og gode minner du aldri vil glemme.

Vargas

Ryker forholdet ditt i sommer?

Ryker forholdet ditt i sommer? Dessverre er det slik for mange nordmenn, sommerferie skaper problemer som ender med brudd – ikke lenge etterpå. Ofte er man ikke klar over at det skjer på forhånd, men man kan ane ugler i mosen om man slutter å snakke sammen. Eller unngår hverandre uten å møte blikket til den andre. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Krangling

Derfor ryker forholdet ditt. Ofte velger du å gå ut av forholdet, fordi du innbiller deg at du får det bedre med en annen. Dessverre er ikke det realiteten alltid. Er det ingen følelser igjen, om kjærligheten er blåst vekk, er det selvsagt vanskelig å berge forholdet.

Ferietips som passer alle 

Sommerferien blir ofte brukt til alt annet enn hygge, avslapning og kos om man går i tanker om brudd. For noen par, ja stadig flere i følge statistikken, er nettopp sommerferien starten på slutten. Et forhold som var ment til å vare evig, tar slutt. 

Ryker forholdet ditt i sommer?

Foto: StockSnap /Pixabay.com

Ryker forholdet ditt i sommer?

Årsaken til at sommerferien får skylda er nitidig krangling, ofte om penger eller bagateller som ingen firer ved. Feks. hvilket hotell man skal bo på i Syden, at den ene drikker mer enn hva den andre liker, eller at man velger reisefølge den ene har bedre kjemi med – enn den andre.

Sommerferien er starten på slutten – for mange forhold som ikke er klar over farene.  

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Skal man lykkes på ferie eller man er hjemme gjennom sommeren bør det planlegges noe på forhånd. Jo flere som skal feriere og reise sammen, jo bedre planlegging behøves. Man bør sette av alene tid sammen med partneren, slik at man ser hverandre, kommuniserer godt og deler tanker.

Problemer i forholdet rammer alle par. Den beste løsningen er å snakke ordentlig sammen, da mener vi også at begge må lytte til den andre – ikke bare presse på med egne meninger og kommentarer. Men også lytte.

God planlegging

Å ta med svigermor på den aller første camping-ferien, uten tidligere erfaring, med to småbarn i baksetet er som å be om bråk. Det er dårlig planlegging og en naiv måte å tro at forholdet skal ordne seg på. God planlegging er selve nøkkelen for en velykket sommerferie og at forholdet skal vare lenge.

For å få en så vellykket feriereise og opphold som mulig, bør alle gjøre sitt for at alle får det hyggelig, selvfølgelig. Dessverre er det ikke like lett å få til i praksis. Vi er alle forskjellige og barn har ofte et annet utgangspunkt enn foreldrene.

Du har en idé om hvordan livet ditt skal bli på sikt. Om du finner en partner som du innleder et forhold til, som sakte, men sikkert ikke har de egenskapene som du hadde håpet på, begynner glansbildet du hadde om det “perfekte” livet å rakne. Ryker forholdet ditt i sommer? Hvis ikke du ønsker det, bør du begynne jobben nå.

Gode råd

Hver og én av oss er selvstendige individer som har egne lyter og laster, som ikke passer inn hos alle andre. Skal man leve tett sammen med en annen, må man være villig til å fire på kravene, ikke bare forlange at den andre skal oppføre seg og gjøre som du vil.

Noen gode råd som kan gjøre livet bedre i forholdet er følgende:

 • Vær ærlig, lytt til partnerens behov
 • Sett av tid til hverandre, dyrk kjærligheten
 • Gi hverandre tid, og frihet til å reise, være med egne venner
 • Snakk om økonomi, gjør felles aktiviteter, lag mat sammen
 • Senk kravene, klesvask og husvask og hva andre mener om deg og dere, er ikke viktig
 • Vil du at forholdet skal være, bør du ikke ta den andre for gitt, du må kjempe og gi av deg selv
 • Gjør hyggelige ting sammen også i hverdagen, tenn lys, lag middag sammen og gi komplimenter
 • Er du nedfor og lei deg sliten og deprimert, si det
 • Planlegg ferier sammen og gled dere til at dere skal være sammen på fritiden
 • Kom til enighet om arbeidsfordelingen, hjelp hverandre vis den andre er sliten

Time out

Voksne har behov for tid sammen. Tre til fire uker av et helt år er liten tid. Man må ikke rekke alt i ferien.

Gjør det som er best for alle, ta en time out og reis til nærmeste strand eller hotell med basseng og nyt varmen og hverandre. Ingen bør styre den andre, men vis heller respekt, gi armslag og pusterom.

Kanskje bør du gi din kjæreste eller partner en kveld ute med venner som en hyggelig gest?

Å få ned turtallet i tillegg til å være sammen med de som betyr mest, er øverst på lista for en vellykket ferie. Hvor, er sekundært for de fleste. Ingen må ta fly, eller må reise til Syden for å få en fin sommer. Senker man kravene i ett med skuldrene, vil også høsten bli fin.

Går du med tanker om å gjøre det slutt, gjør det før dere reiser på sommerferie. For barnas skyld.

Ryker forholdet ditt i sommer?

Vargas

Sommermat til hele familien

Sommermat til hele familien bør bestå av noe til alle, både liten og stor. Det behøver ikke bety at maten er usunn, men det gjør faktisk ingenting, om det blir av og til. Og ikke hver gang grillen fyres opp. For det er faktisk synonymt med sommer – god grillmat.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grillmat

Fyr opp grillen, hiv på noen solide hamburgere som du lager selv og legg på ost. Det blir perfekt mat til alle – hver gang. Sommermat er godt og det skal være hyggelig rundt bordet, ved vannet, på fjellet eller hjemme i hagen. Sommer betyr festmat for alle.

Les også: Spiser du hva som helst?

Sommermat til hele familien kan være mat til to, helt alene for vennegjengen eller hele storfamilien. Det viktigste du gjør når du skal lage mat til mange, er gode forberedelser og nok tid.

Om du bruker gassgrill vet du til enhver tid hvordan du ligger an, fordi du har god kontroll på varmen. Om du kjenner til grillen godt. Griller du på kull er det litt verre, da du ikke vet hvor varm den blir. Det er også vanskeligere å grille på indirekte varme, som er viktigere enn mange tror.

Derfor anbefaler vi at du bruker gass eller elektrisk grill i sommer – om du ønsker perfekt resultat.

Om man bare skulle spise grillmat i sommer, tilberedt på grillen, ville det før eller siden bli litt kjedelige. Selv om det er et høydepunkt hver gang for grill-elskere som oss, så må man variere menyen noe.

Bildet er tatt av Myléne fra Pixabay

Bildet er tatt av Frauke Riether fra Pixabay

Pizza

Alle som har peiling på kos, god mat og et hyggelig måltid sammen med de viktigste folka, vet å sette pris på en god pizza. Vi setter pizza helt øverst på menyen når vi skal velge det beste, kanskje med unntak av en god Entrecôte med riktig tilbehør. Biff, rett fra grillen slår nemlig alt annet.

Når vi skal tilberede den perfekte pizzaen, velger vi aldri kjøttdeig som én av ingrediensene. Kjøttdeig på pizza er et norsk fenomen, i beste fall en nordisk oppfinnelse som en hver italiener ler seg ihjel av.

En ekte pizza skal ha få, men noen viktige ingredienser som gjør pizzaen til nettopp det. Du bør bake pizzadeigen selv og helst ha en god pizzaovn som kan bake den på høy temperatur, kun i noen få minutter. Da blir pizzaen best.

Les også: Perfekt sommermat på alle fat

De ingrediensene vi velger er Mutti-tomater, hvitløk, fersk Mozzarella, salami Calabrese (en sterk pølse), spekeskinke, ruccula, og fersk basilikum. Dette som én variant av mange. Så kan man selvsagt velge andre varianter med kjøtt, skinke eller fisk – selvsagt kan du ha fisk på pizzaen. Mange liker reker og scampi på pizzaen, det er et godt valg.

Man kan også velge å ha flere typer krydder, oster og grønnsaker på pizzaen, men feilen mange gjør er å ha på for mye, på én og samme pizza. Vil man ha ulike smaker, lag heller flere ulike pizzaer.

Tilbehør

Hva er riktig tilbehør til sommermaten? Det må være alt fra riktig dessert til de riktige gjestene rundt bordet, tenker vi. Og for ikke å snakke om hva som skal serves i glassene. Riktig vin til riktig rett, ikke for mye alkohol og kanskje is til barna.

Det er endel å tenke på når sommermaten skal på bordet. Særlig om det er flere gjester med ulike behov. Er det noen som har allergier, matintoleranse av noe slag? Kan noen av gjestene drikke for mye og for raskt?

Vi tenker at du som vert og vertinne bør dere fokusere på maten, så får hver enkelt passe sine egne saker og oppføre seg som folk. Vertskapet skal gjøre hva de kan for å få alle mette og gjøre festen uforglemmelige for alle. Inkludert barna.

Enten du serverer fugl, fisk, biff, pølser eller suppe, så sørg for at det er nok mat til alle. Noe for enhver smak og at alle finner noe de liker og kan spise. Tilbehør til festen betyr at fatene og glassene er fulle til enhver tid.

Skal du kline til med en god salat, kan det være lurt å velge flere varianter. Potetsalat, egenlaget fersk salta og kanskje en litt mer spicy for de kresne og viderekommende. Sørg for å ha nok kaldt sommerøl på kjøl og bobler til damene.

Og is til barna.

Da er du i mål.

Vargas

Slik er sommerens aksjeportefølje

Slik er sommerens aksjeportefølje for Vargas12.com. Dette må ikke sees på som en anbefaling, men kun informasjon. Vær klar over at du kan tape pengene dine på børsen. Vi velger trygge, store selskap samt et selskap og aksjer i en fornybarselskap som vi har stor tro på.

Bergenet lesetid: 6 minutter

DNB

Til tross for bankuro i USA og i Europa, har vi valgt å legge mye penger i Norges største bankkonsern.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

DNB er en bunnsolid bank, tjener mer penger enn noen gang grunnet økte renter, god ledelse og mange lojale kunder. Noe som gjør at også aksjen blir attraktiv å eie over tid.

Siden mars i fjor har DNB hatt 52,4 milliarder kroner i netto renteinntekter. I første kvartal i år, dro storbanken inn rekordhøye 14,6 milliarder.

E24.no

DNB utbetaler solid utbytte til sine aksjonærer, noe de har gjort i lengre tid og som de vil fortsette å gjøre.

Skal man eie bankaksjer eller ha pengene sine i denne sektoren når det er så urolig at hvilken som helst bank, kan gå konk over natten? Ja, det bør man mener vi. Fordi det er et helt annet klima i Norge enn i USA og ellers i verden.

DNB drives etter boka og tjener penger som gress. Da bør man også eie aksjen mener vi.

Slik er sommerens aksjeportefølje – det må ikke sees på som noen kjøpsanbefaling.

Slik er sommerens aksjeportefølje

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Slik er sommerens aksjeportefølje

Storebrand

Vi eide Gjensidige-aksjen, men solgte etter å ha fått et solid utbytte og en pen gevinst. Vi anbefaler for såvidt denne aksjen av nettopp den gode grunnen, et solid utbytte, fortsatt.

Dog har vi lenge siklet etter å eie Storebrand, den er billigere å kjøpe, den gir også et bra utbytte og har kanskje enda et større potensiale for framtiden – enn trauste og litt kjedelige Gjensidige.

Vi ser av historikken at Storebrand ligger på samme kurs som for ett år siden, noe som slett ikke er særlig spennende, men det er altså framover vi ser – ikke bakover.

Storebrand er både bank og forsikring i ett selskap. Et selskap som tjener gode penger og har mange fornøyde kunder som velger nettopp Storebrand når de ønsker trygge aksjer eller fond.

Frykt for nedgang i markedet, resesjon og faenskap hindrer oss ikke i å eie en solid dose Storebrand-aksjer. Fordi vi er veldig langsiktig i våre investeringer. Også Storebrand fortsetter å utbetale utbytte til aksjonærene.

Om forholde tillater det, vil Vargas12.com kjøpe aksjer i MOWI, John Fredriksens digre lakse-selskap. Men vi avventer til den berømte grunnrenteskatten fra regjeringen er på plass. Den kan bli på 40%, men sannsynligvis noe mindre. MOWI utbetaler også utbytte til aksjonærene.

Vår Energi

Gassprisen er på sitt laveste på to år. Noe som gjenspeiler seg i aksjekursen hos vårt energiselskap.

Energikrisen vil fortsette og kanskje øke utover i 2023. Olje – og gass-krisen er her nå, også i Norge. Det vil gi økte priser på disse produktene. Vår Energi er et nytt selskap som ble etablert på børs i 2022. 

Selskapet som er et lete- og produksjonsselskap for olje og gass på norsk sokkel, er et resultat av fusjonen mellom Eni Norge AS og Point Resources AS i 2018. 

Vår Energi er altså Norges nyeste olje- og gass-selskap. Et selskap som har noe mer gass-virksomhet enn olje. Selskapet er konkurrenter med gigantene Equinor og Aker BP, men gjør også en del samarbeid med disse. 

Med nær tusen ansatte og 148 lisenser er dette selskapet en viktig resurs for å hjelpe Europa med energi, nå og i framtiden.

For den som måtte være i tvil. Verden trenger både olje og gass i uoverskuelig framtid. Både vi her hjemme og ellers rundt om i verden. Vår Energi er også en utbytte-maskin for sine aksjonærer. I tredje kvartal i år, ble det utbetalt $290m i utbytte. Ja, takk.

Norges ferskeste olje og gass-selskap kostet 33,60 kr per aksje i starten av 2023.

Det er all grunn til å tro at verdien av selskapet skal øke og drive kursen oppover, i takt med økt energi-etterspørsel. I skrivende stund er kursen nede på 26,80 kroner, men er forventet å stige utover høsten når gassprisen stiger.

Aker Horizons

Vår aller største post, dobbelt så stor som resten, betydelig beløp er plassert i en aksje som har falt og falt i ett helt år. Aker Horizons.

Akers fornybar-aksje, Kjell Inge Røkkes egen sønn, Kristian Røkke er CEO. Et selskap som ikke tjener så mye penger ennå, derav den fallende aksjekursen. Men som vil kunne bli Aker-systemets gullegg om noen tiår. Som sagt, vi satser på aksjer med svært lang horisont.

Aker Horizons ble notert på Oslo børs i mai 2021 til 50 kroner fra start. I skrivende stund står kursen i 9 kroner. Men den har også vært nede på 7,5 kroner. Om selskapet gir utbytte? Nei, og ikke på veldig lenge heller.

AKH som tickeren til aksjen heter, har mye penger på bok etter blant annet salget av REC Silicon til Hanwha, et Sør-koreansk selskap. REC ble solgt for 1,4 milliarder kroner.

Aker Horizons utvikler grønn energi og grønn industri for å akselerere overgangen til netto null-omstilling
AkerHorizons

Det er altså framtiden som er spennende for Aker Horizons, når det grønne skifte har fått grobunn.

Når myndighetene i fjerne og nære land rundt om på kloden, har skjønt alvoret. Og når Norge endelig har forstått at det er en tvunget nødvendighet at vi må tenke fornybart og grønt. Da vil AKH være et selskap som er bærebjelken i den viktige jobben. Aksjen vil selvsagt følge selskapet inntjening.

Aker Horizons har mer enn 1200 ansatte fordelt på 18 land. Selskapet er en paraply-organisasjon for Aker Carbon Capure, Aker Offshore Wind som er integrert i Mainstream Renewable Power og Supernode.

Slik er sommerens aksjeportefølje – vi tror det vil bli en solid nedtur (resesjon) før pilene igjen peker oppover.

Vargas

Ingen penger til sommerferien? Les!

Ingen penger til sommerferien? Les! Det er håp, du må bare lese hele denne artikkelen og deretter gå til verket. Å skaffe deg en oversikt, sette opp et budsjett og vite hva som må betales og hva som kan kan vente. Husk at alle dine kreditorer ønsker heller å få litt penger, enn ingenting.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Valutakurser

Og kanskje det viktigste – ikke bruk mer på kreditt enn det du vet du kan betale tilbake.

Om du er skikkelig på kjøret, rent økonomisk kan kanskje Luksusfellen hjelpe deg. Det er ikke en fleip.

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge der den norske kronens verdi, må slåss mot annen valuta. Ingen penger til sommerferien? Les, og du vil få gode råd!

Mot de fleste andre, har den norske kronen svekket seg, særlig mot Euro og amerikanske dollar. Til og med mot den svenske kronen, er den norske svakere. 100 norske kroner, koster ca 100 svensk.

Skal du til deilige Danmark i sommer, vær obs, at du får betydelig mindre for pengene. 100 danske kroner, koster ca 155 norske. Da blir det brått dyrere å feriere for en familie på fire, en uke i leid feriehus f.eks. Verdt å tenke over.

for å unngå dette valuta-problemet, kan man selvsagt feriere i Norge. Ingen penger til sommerferien? Les! Det behøver slett ikke bli slik om du tar kloke valg allerede nå.

Hva leser jeg nå, spør du kanskje? Vargas12.com, har jeg aldri hørt om, tenker du sikkert? Vel, Vi har vært online i 13 år og er kommet for å bli. Følg vårt nyhetsbrev her, det er selvsagt gratis. Vi leverer gode økonomiske råd til alle våre lesere, ofte.

Norge

Du har neppe sett alle fjell, daler, sjøer, kriker og kroker i vårt langstrakte, vakre land. Du vil kanskje bli overrasket hvor vakkert det kan være i dalstrøka innafor. Det er faktisk ikke bare Lofoten og Nordland som er vakre perler, gjør deg selv en tjeneste og reis billig i ditt eget land.

Norge er et yndig land du bør se mye mer av, enig?

Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten? Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen? Uansett hvor du skal reise på ferie sommeren 2023 behøver det ikke å koste skjorta. Og du skal heller ikke behøve å ta opp lån for å oppleve minneverdige reiser.

Ingen penger til sommerferien? Les!

Bildet er tatt av alexandermichalek fra Pixabay 

Opplevelsesparker, dyreparker og fornøyelsesparker for hele familien, behøver ikke å koste all verden. Det kan være smart å sjekke ut de forskjellige som passer familien best.

Les også: Ikke la sommerferien bli staten på slutten …

Alt du og ditt reisefølge bør gjøre er å sette opp et budsjett, og vite litt om destinasjonen(e) før man reiser. På den måten kan man sette til side hva man faktisk kan bruke pr. dag på hele reisen.

Langtur

Enten du skal på safari i Afrika, på storbyferie til New York eller Hong Kong, du trenger penger, da er et godt kredittkort din største sikkerhet mot alle uforutsette utfordringer.

Har man en slunken reisekasse, kan en refinansiering være løsningen, hvor man får unna dyre smålån – slått sammen til et større, i god tid før sommerferien. Vips, så sparer man flere tusen kroner per år i renteutgifter.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang. Her kommer noen flere tips, som tilsier at du har penger igjen, når sommerferien er over.

Sparetips

Vi har satt fokus på din lommebok til sommeren.

Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold. Og at du skal kunne besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldri ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå?

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. Online.

Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, enig?

Ikke glem å få inn ekstra penger ved å jobbe overtid eller gjøre tjenester for andre.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest