Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Kostholdsrådene som endrer vanene dine. Vi er gode på det meste i dette landet. Vi vinner det meste innen sport, vi overlever om det blåser full storm og er tredve minus. Kjører bil på glattisen gjør vi også, med vekslende hell av og til. Men vi er også gode på sosiale medier, vi spiser stadig sunnere og trener mer og mer. I hvert fall i januar.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kostholdsråd

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker. Fem om dagen, som vi er blitt så kjent med, handler nå om disse ingrediensene.

Lest denne? Man må ikke trene for å være sunn

I takt med at det kommer flere mennesker i verden, stiger behovet for mat. Den maten kommer ofte i form av kjøtt. Det fører til forurensning, utslipp av store mengder CO2. Og bruk av store areal som tidligere var uerstattelig natur

Forskning.no

400 kostholdseksperter skal saumfare viktige kostholdsråd fra eksperter og internasjonale studier. Og som innen 2022 skal bli helsemyndighetenes nye kostholdsråd for oss nordmenn. Vi vet jo hva dette innebærer, egentlig. Men nå skal det altså dokumenteres.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine gjør at du vil leve lenge – om du følger dem.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Ja-mat og nei-mat

Mindre sukker, mer magert kjøtt, fisk til middag, minst to ganger per uke. Og det handler altså mye om det vi kjenner til fra før: Mer bærekraftig dyrket mat. Mindre av det som gjør oss overvektig og usunn. Og mer av det som gjør godt for hele kroppen.

Ja-mat og nei-mat er vi kjent med fra mange tiår tilbake. Det vil ikke endre seg i framtiden. Vi har fasit i hånd, men det vil bli noen få justeringer der bær, nøtter og et bærekraftig kosthold som er sunt for oss – vil bli gjeldende i framtiden. Der skal vi venne oss til å spise insekter, tang og egenprodusert mat. Så kortreist som mulig.

Kostholdsrådene som endrer vanene dine, vil føre til at mange færre vil bli syke og dø av fedme og overvekt.

Nøtter

Nøtter er svært næringsrik, ikke bare for fugler og andre dyr, men også oss mennesker. Men nøtter inneholder også mange kalorier, de fleste av dem. Derfor bør man være måteholden også når det kommer til sunne ingredienser. Nøtter er rik på en rekke vitaminer, men inneholder mer kalorier enn sjokolade. Da særlig hasselnøtter.

Usaltede nøtter skal være gunstig å bruke i kostholdet, en liten håndfull er nok, for å forebygge hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Som er de to “folkesykdommene” for mange nordmenn. Måtehold er en rød tråd i alt kosthold.

Lærer man at det er lov å kose seg en gang i blant, slipper man kanskje å måtte gå opp en størrelse i hele garderoben. Dessuten er nøtter en utrolig anvendelig ingrediens som brukes i alt fra sjokolade, kaker, desserter, men også til oljer, salater og som snacks.

Døve ører

Til tross for at vi nordmenn er både kloke og kunnskapsrike, best på internett er vi og. Så er det vel så som så med hva vi faktisk smeller inn i trynet, et par måneder etter at nyttårsforsettet har gått til helvete? Enig?

Du lever fortsatt under mottoet: “Utsett aldri det du kan nyte i dag, for i morgen, da kan det være for sent.” Derfor oppfordrer vi våre vakre lesere til å gjøre som de selv vil, men ikke skyld på kunnskapsnivået, om det går galt – for det har dere inne.

Lev livet, spis, elsk og lev for fulle mugger. Kose deg av hjertens lyst, plukk de beste menneskene rundt deg, spark vekk de negative idiotene som trykker deg ned. Kostholdsrådene som endrer vanene dine til det bedre – om du velger den sunne sti.

Det handler om å vite hvilke konsenkvenser det får for kroppen – hva du spiser.

Spis derfor det du liker aller best, av og til, men vær sunn og smart, ellers. Og omgi deg med kjærlighet og nytelse. Det kan være oppskriften til et langt og lykkelig liv.

Kilde: NRK.no

Vargas

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Er man overvektig vil det si at BMI-en er over 25. Dessverre har 24 prosent av alle nordmenn har en BMI på over 30, som betyr fedme. Tenk det. 70 prosent av voksne nordmenn er overvektig, og nær en fjerdedel av oss lider av fedme. Det er nesten litt trist, nei, forresten.

Det er skammelig. Slik burde det ikke være. Å være overvektig er man skyld i selv, og det bør man selvsagt gjøre noe med, for sin egen del.

Tallene er presentert av Helsedirektoratet og de bør vi kunne stole på, enda resultatet om nordmenns overvektige overflod er kvalmende. Her sitter vi altså på rumpa og spiser oss til døde. Du vet at vi forkorter livet med flere år, ved å være overvektig? Det er sannhetens tale og vi bør begynne å gjøre noe med det snarest. Hver og én av oss.

5:2 dietten

Selv har undertegnende hatt stor suksess med 5:2 diettene, som igjen er i fokus mer enn noen gang. Stadig flere finner det fornuftig og effektivt å faste to selvvalgte dager i uka, og spise tilnærmet normalt de fem andre dagene – da med mindre kalorier i kosten enn før.

Lest? Er du smart i kosten?

Om man makter å holde seg til denne dietten over tid, vil man garantert redusere mye vekt, enten man er kvinne eller mann. Kvinner kan spise 500 kalorier de to fastedagene, og 1800 kalorier ellers i uka. Da kan man faktisk spise ganske så normalt, om man kutter ut kaloribomber som alkohol, sjokolade og fete sauser.

Menn kan spise 600 kalorier på fastedagene, og hele 2000 kalorier de fem dagene resten av uke.

Hvordan ble DU så bælfeit?

Man spiser for ofte, for fet og usunn mat, potetgull, øl og sjokolade, pomes frites og hamburger, julebordet vi har bak oss, med alt som hører til er livsfarlig mht helse, vekt og kosthold har satt sine spor. Dette vet de fleste norske kvinner og menn om, selvsagt. Likevel er altså 70 prosent overvektig. Er du også overrasket?

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Mange av oss bør stikke fingeren i jorda, se på vekta og innrømme for seg selv – dette går faen meg ikke lengre. Nå er det på med treningsdressen, ut og gå, løpe, sykle, ro eller svømme. All fysisk aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.

Kom igjen, vi tar det en gang til: ALL fysisk aktivitet er bedre enn INGEN aktivitet.

Invester gjerne i en skikkelig smartklokke, med puls- og aktivitetsmåler, som forteller deg at du har sittet for lenge, som betyr at du bør bevege deg. Kjøp deg også bra sko, som er viktigere enn mange tror – unn deg skikkelig treningstøy, for å ha noe stilig og bekvemt å trene i. Det gir deg litt bedre motivasjon.

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Alt er tungt for den som lider av fedme eller er overvektig. Man får før eller siden vondt i knærne, ryggen, skuldrene, anklene eller andre steder på kroppen, fordi vekten av alt flesket er for tungt for skjelettet. Musklene er ikke sterke nok til å bære en kropp i fullstendig forfall.

De vanligste årsakene til overvekt er som følger:

  • Dårlig arvelighet
  • Mangel på nok fysisk aktivitet
  • For dårlig kosthold
  • Hormonell svikt
  • Medisiner
  • Overspising
  • Lavt stoffskifte
  • Latskap

Det er selvsagt håp for den som skjønner alvoret, som tar grep og gjør noe med sin egen kropp, overvektig eller fet. Årsaken til at man bør ta grep er selvsagt en bedre helse, som gjør at man holder alvorlig sykdom og for tidlig død unna.

Dessverre er også mange barn overvektige. Det må nok foreldrene ta deler av skylden for.

I følge Helsedirektoratet, er mellom 10 og 15 prosent av alle norske barn overvektig, og har en BMI på 25. 2 prosent er rammet av fedme, med en BMI over 30, som er svært alvorlig. Som foreldre har man faktisk plikt til å sørge for at barna ikke blir overvektige, gjennom å gi dem et riktig kosthold, allerede fra barna er små.

Body Mas Index = BMI

Sett gjennom tiden, har ikke nordmenn vært tyngre enn i dag. Vi blir altså fetere og later, sykere og svakere for hvert eneste år. Det bør vi kanskje gjøre noe med – alle og enhver før det er for sent.

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Det er nemlig mange måter å redusere vekt på, og en av de beste ser ut til å kunne være 5:2 dietten. Eller ha såpass streng moral at man faktisk ikke spiser mer enn man trenger, mosjonerer nok til å gå ned i vekt. For å finne din BMI, kan du multiplisere vekt med høyde, og få en pekepinn.

For å sette dette i kontekst, slik at du vet hvor overvektig du er, skal du få noen konkrete tall: 170 cm og 73 kg = BMI på 25 betyr overvekt. 170 cm og 87 kg = BMI på 30 betyr fedme.

180 cm og 82 kg = BMI på 25 betyr overvekt. 180 cm og 98 kg = BMI på 30 betr fedme.

Du raser ned i vekt

Du vet hvor mye en pakke Melange eller smør er, ikke sant? Det er riktig, 0,5 kg, eller en halvkilo som vi liker å si. Se for deg at du begynner så smått å bevege deg mer, spise riktigere og mindre. Du får opp livsgnisten og ser mer lyst på livet i løpet av den første uka.

Allerede etter to uker, har du redusert vekten med opp mot tre kilo. Det er mulig, fordi du raser ned i vekt i starten av en diett eller slankekur. Da kan du ta med deg seks halv-kiloer med smør og legge i senga. Tenke over hva som har skjedd, og være stolt av deg selv.

Du har fjernet seks pakker smør, som jo er fett, fra kroppen din.

3 kilo med flesk er forsvunnet borte, slanket vekk, du puster lettere, beveger deg lettere og hjertet slår med mindre belasting. Det finnes bare fordeler med å redusere vekt, du bør begynne i dag, for dine egen del.

Lykke til!

Kilde: Helsedirektoratet

Vargas

Overvektig etter ferien?

Overvektig etter ferien? Mange har brukt sommerferien til å spise mer enn man egentlig behøver, og klemt i seg alvorlige mengder med alkohol og annen sukkerholdig drikke – så overdrevent at man har blitt betydelig overvektig. 

Bergenet lesetid: 4 minutter

Grillmat

Noen trives med å være stor og tung, andre vil helst være litt chubby, nok til å makte å knyte på seg skoene og komme seg til bussen i tide. Sommerferien kan være en prøvelse for alle som er glad i mat og god drikke. Det er vel de fleste? Overvektig etter ferien? Det er det bare du som kan gjøre noe med.

Lest? Mat på P!

Disse ostefylte grillpølsene, de største hamburgerne og den saftige biffen med hjemmelaget marinade. Og fløtegratinerte poteter og herlige dressinger. Man kjenner bukselinningen presse seg inn i valken av mindre.

Å ha blitt fet av dårlig selvdisiplin og digre menyer, kaldt øl og kostbare rødviner er ingen andre enn din egen skyld. Selvsagt bør man kose seg ekstra de stakkars få dagene man endelig har sommerferie. Men det er visse grenser for hva man skal kunne presse inn i kjeften, på tre til fire uker, og.

Mange behøver ikke å gå på badevekta for å få konstatert at arbeidantrekket man gladelig la vekk i juni – er blitt et nummer for lite. Noe må gjøres.

Overvektig etter ferien?

Tyngre

Kunnskapen om trening, kosthold, overvekt og det gode liv, som er de flestes målsetning er stor i Norge. Vi vet at man blir overvektig av å spise for mye usunt for ofte, særlig kombinert med lite bevegelse og ingen trening. At dette også er helseskadelig har vi også visst lenge.

Men likevel havner vi i saksa etter sommerferien. Vi har ikke klart å spise så klokt som vi ønsket og vi har heller ikke trent så mye som vi burde – ergo så har kroppsvekten økt med flere kilo.

Da er det faktisk bare to ting å gjøre. Spise sunnere og bevege seg mer.

Man behøver åpenbart ikke å løpe til nærmeste treningssenter for å få trent nok og riktig. Man behøver heller ikke å løpe til dyre slankekurs eller leve på kaninfór til neste sommer for å redusere vekt. Faktisk er det nok å gå i 30 minutter daglig, legge om kostholdet ved å spise regelmessig.

Og kutte ut sukkeret og de fete pølsene med fisk og grønnsaker. Overvektig etter ferien? Kan hende er er lurt å gjøre noe med det, snarest.

Lest? Sliter du med vekta?

Livsstilsendring

Man kan bli overrasket over hvor fort kiloene raser av, om man kombinerer riktig kosthold med mosjon eller trening. Svømming, sykling, klatring, sex og en topptur en gang i blant, kan til og med være bra for din mentale helse også.

Det finnes nemlig studier som viser at man kan spise og trene seg frisk, om man er deprimert og nedstemt. Det kan jo ramme noen og enhver, når forholdet skranter og det er et helt år til neste sommer og alle klærne er minst ett nummer for små.

Fysisk aktivitet fremmer helsen, gir deg mer energi i hverdagen, reduserer stress, gir deg bedre humør og kan forebygge psykiske plager og lidelser. Det finnes ingen gode grunner til å la være å legge om livsstilen.

Skal du leve lenge nok til å få oppleve neste sommer, sammen med de som betyr så mye for deg – bør du legge om stilen i dag. Du behøver ikke kalle det slanking – kall det heller en livsstilsendring.

Hva venter du på? På med treningstøyet, joda, du klarer å presse kroppen inn i treningsdressen om du forsøker litt til. Kom igjen, press på!

Vargas

2016 – fra fet til veltrent og perfekt på få uker?

Nyttårsforsettet for mange er å bli et bedre menneske på alle måter. Man skal bare gjøre positive ting, man skal slutte å drikke, slutte å være usunn og lat, man skal kort og godt gjøre det som forventes av deg.

At du gjør som alle andre. Svetter og sliter deg gjennom flere kilometer på tredemølla og løfter mer jern enn hva du har gått av. Nyttårsforsettet står skrevet med ildskrift. Du skal trene og spise deg flott på kortest mulig tid. Skal man trives på stranda i sommer, må man lide for skjønnheten å jobbe hardt for trives halvnaken sammen med andre.

Satt på spissen, er det dessverre slik for mange i januar – hvert år.

Man har litt dårlig samvittighet for å klemme i seg flere tusen kalorier for mye hver eneste dag siden midt i desember. Man forstår at man har spist og drukket for mye, for lenge. Ribbefett, marsipan, øl, vin, akevitt og pinnekjøtt i store mengder er fortært i de tusen hjem. Klart det må vises. Du merker det allerede første dag på jobb etter en lang juleferie. Buksene strammer mer enn forventet. Dessverre.

Fitness.xpress (8)

Aktiv I Oslo.no via Compfight 

(mer…)

Elsk deg selv, med de grå hårene og rynkene

Elsk deg selv, med de grå hårene og rynkene. Du bestemmer over ditt eget liv og din egen forfengelighet, men lar du deg påvirke av at naboen har valgt å legge seg under kniven?

Slik at du bestiller time hos den beste plastisk kirurgen du vet om, bare for å holde tritt, så har det nok gått vell langt.

Vær heller stolt av deg selv som du er.

Forfengeligheten blant nordmenn har aldri vært større enn nå. Til og med voksne menn går rundt og vurderer om de skal ha “Restylane” i leppene og “Extention” i håret. Forfengelighet er en dyd heter det, men er det i ferd med å gå for langt?

– Nordmenn bruker mange millioner kroner på alt fra tatoveringer, massasje, Spa, manikyr, pedikyr, silikon i puppene og implanterer i rumpeballene osv. Og mennene har blitt minst like ille som kvinnene, ihvertfall noen av de.

Årsaken til den sterkt overdrevne forfengeligheten kan man sikkert diskutere da det slett ikke er lett å peke på noe konkret svar.

Elsk deg selv, med de grå hårene og rynkene.

– Du kommer til verden som unik, som et perfekt barn, men omstendighetene rundt deg, vil at du skal endre på deg. Ikke fordi du ikke er perfekt, men fordi det kreves at du skal betale penger for produkter mange vil selge. Produkter som påvirker utseende. Negativt, positivt eller begge deler.

Problemet er at man skal være tøff å makte å stå i mot et stadig større kjøpepress. Om man er ung, gammel, kvinne eller mann.

Media, TV, blader og magasiner flommer over av pene, velkledde og suksessrike mennesker som har strukket seg langt for å se så perfekt ut som mulig. i egne øyne. Ligger man i solarium, har man brukt masse penger på utseende og siste mote så er det klart man tiltrekker seg oppmerksomhet. Men har det gått for langt?

Naturlig skjønnhet, hva er det?

Kvinner og menn liker å se bra ut, selvsagt gjør de det. En helt naturlig del av tiden vi lever i, men når bør man sette grenser for seg selv? Når lommeboka er tom, men rumper, lepper og selvtillit er fylt opp?

Ingenting slår naturlig skjønnhet.

Vargas

Her er maten som halverer risikoen for tarmkreft!

Her er maten som halverer risikoen for tarmkreft! De aller fleste vet at det er både klokt og sunt å spise mye fisk, grovt brød, grønnsaker og holde seg unna for mye sukker- og saltholdig mat.

Det mange glemmer at det kan være lurt å holde seg litt i from også, i tillegg til å spise klokt. 

-Ingen har som kjent overlevd ennå, så det er en balansegang, om man ønsker å dø ved å forsøke å leve sunt og kose seg en gang i blant ved passende anledninger. Eller å dø ca ti år tidligere enn man kunne, ved å stappe kroppen sin full av dritt man faktisk ikke trenger i sin kropp.

Higen etter rask og usunn mat er like mye knyttet til dårlige matvaner som noe annet.

Vi nordmenn spiser og drikker for sukker- og saltholdig mat for flere milliarder kroner per år. Mat vi slett ikke burde ha spist eller brus o.a vi slett ikke burde ha drukket.

Hvorfor gjør vi det da? Fordi det er godt? Ja, men ikke bare derfor. Det kommer også av våre vaner og at disse sukkerholdige produktene gjør oss litt avhengig av det søte sukret. Vi blir faktisk lurt.

Under depresjonstiden i USA på 30-tallet, sultet mange millioner mennesker, noen døde til og med. I Amerika ja. Det man trodde ville bli en katastrofe uten sidestykke, viste seg å ikke holde vann. Folk hadde lite eller ingen mat, de  fleste sultet rett og slett. De aller fleste klarte seg allikevel usedvanlig bra på svært lite mat. Befolkningstallet økte, istedet for å gå ned, slik mange eksperter trodde.

Årsaken man vet i dag, er det faktum at mennesker kan leve godt på minimale mengder mat. Mye mindre enn hva mange spiser i dag.

– Faktisk er det så ille, at både amerikanere og nordmenn spiser opp i mot det dobbelte av det vi burde og har godt av. Kanskje mer. Det er derfor det er direkte helsebringende å faste en dag eller to innimellom. Kroppen din og tarmene dine trenger å komme seg litt etter alt det du har stappet i deg- rett og slett.

Her er maten som halverer risikoen for tarmkreft!

– I følge en omfattende amerikansk undersøkelse kom det fram at de som er helt avholden fra kjøtt, og som holdt seg til vegetarmat gjennom lengre tid, minsket risikoen for kreft, betydelig. Mange tror at man ikke har noe å spise, om man ikke kan spise kjøtt. Det er bare uvitenhet som tvinger fram slike påstander.

– Det klokeste du kan gjøre for deg selv og din helse, er å bli inspirert til å lage enkel, god og billig mat selv. Helt fri for kjøtt. Så tar du deg en deilig biff når du mener det er på tide. Man skal aldri bli fanatisk på noe, men å vise måtehold kan være lurt. Boka “Kjøttfrie Dager”, av Yngve Ekern kan gi deg det du trenger for å komme i gang. En bok spekket med gode tips og retter selv far kan tilberede. Helt uten kjøtt, verdt et forsøk.

Tarmkreft er en av de vanligste kreftformene vi kjenner. Ved å spise betydelig mindre kjøtt, mer fisk og, nøtter, bær og grønt – vil du nær halvere risikoen for tarmkreft. Det er svimlende tall, spesielt når man tenker på at det er nesten 5000 nordmenn og 6000 svensker som får denne meget alvorlige sykdom hvert eneste år.

– Med enkle grep, kan du få en betydelig bedre helse på kort tid, ved å legge om kostholdet og trene eller mosjonere litt mer enn du gjør i dag. Ingen andre enn deg selv kan gjøre noe med holdningen til hva man spiser til daglig. Jo mer fornuftig du er i uka, jo mer setter du pris på litt kos og hygge når det blir en sjelden gang.

Du har ansvaret for egen helse, ikke myndighetene, foreldrene dine eller din PT. Du dør om du ikke tar ansvar for egen helse, du dør enda du er sunnheten selv også, men da lever du sannsynligvis betydelig lengre.

Er det på tide å tenke på konsekvensene av hva man dytter i tryne?

Kilde: SVT.se

Vargas

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene!

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene! For å lykkes med å slanke deg, eller for å i det hele tatt gidde å begynne, mår du selv se at du er feit. Innser du problemet, og skjønner at det kun er du som kan gjøre noe med det- da kan du lykkes.

– Man må innse problemet for å kunne gjøre noe med det. Undertegnede som har vært så heldig å få skrive dette innlegget på en av Norges mest spennende blogg, har selv redusert vekt med 23 kilo siden nyttår. Ved å gå på 5:2 dietten, og å kombinere denne med aktiv trening tre ganger pr uke.

Det er bare en av mange metoder man kan få en betydelig vektreduksjon, og med en viktig helsegevinst.

– I sommerferien er det vanskelig å redusere vekt, men det går med stål-disiplin og smarte oppskrifter i tillegg til mindre inntak av sukker enn ellers. Man kan faktisk kose seg hver eneste dag gjennom sommerferien uten å legge på seg, men det krever som sagt litt disiplin.

Man kan ikke spise alt man har lyst på og i tillegg skylle det hele ned med øl, vin, is og sjokolade, i den tro at det ikke påvirker kroppen. Det gjør det utvilsomt.

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene!

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene!

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil.

Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn en kilo.

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Om du tror det er bare å gå seg en tur så går det nok fint, kan du få problemer. Hva du putter i munn, hvor mye og hvor ofte er direkte avgjørende for om du når dine mål.

Reduserer du mengden mat, setter fokus på hva du spiser og kombinerer dette med regelmessig trening, vil du lykkes. Helt sikkert. Det viktigste er at du fortsetter når det blir tungt og vanskelig, at du ikke belønner deg selv med pannekaker med sirup, men heller en ekstra løpetur; om pilen på vekta går riktig vei.

Ved å spise mye fisk, frukt og grønnsaker, spise mindre porsjoner og itillegg være måteholden på inntak av alkohol vil det få resultater på sikt. Klarer du å trene regelmessig itillegg, vil du lykkes. Dette vet de fleste, men det er veldig lett å ty til usunne alternativ som tar kort tid å lage.

Sannsynligvis er du flott akkurat slik du er, men har du først bestemt deg for å redusere vekt, er det ingen andre enn deg selv som kan gjøre noe med det. Du kan klare hva du vil, men er du ikke motivert bør du la være å forsøke.

Er det andre som har fått deg til å begynne å trene eller å starte på en diett, vil du aldri lykkes. Du må ønske det 110% selv, og det er du som må dra lasset, gjerne sammen med andre. En PT eller en kompis, en venninne eller en partner.

Alt er lettere om man har en samtalepartner rundt en livsstilsendring, spesielt når det butter i mot, blir tungt og vanskelig.

Personlig gevinst for å ha redusert vekten med over 20 kilo er formidabel. Alt blir lettere. Motivasjon for å gå på jobb blir større, det er en rekke gode grunner til bare å komme seg opp fra senga. Man tenker positivt. Snorkingen er helt borte, klærne som har hengt bakerst i skapet i flere år, passer plutselig igjen; og humøret er tilbake.

Hodepinen jeg våknet med hver eneste morgen er søkk vekk, jeg har en langt bedre søvn nå enn med søvnapné grunnet overvekt som jeg slet med tidligere. Det er gøy å trene, det er gøy å lage ny spennende måltider og det er gøy å gå på vekta, igjen og igjen.

– Det er utelukkende fordeler med å redusere vekt, men innse problemet før du går i gang. Innse at det blir tungt og vanskelig i perioder, men til slutt er du fornøyd med livet. Det er verdt alt slitet. Lover. Det kan du også, men sannsynligvis er du perfekt akkurat slik du ser ut i dag, men det må du se selv.

Trenger du råd, veileding eller har spørsmål om trening eller 5:2 dietten, så er det bare å komme med disse eller andre innspill i kommentarfeltet.

Du kan lykkes med alle målsetninger, husk at det umulig er slett ikke umulig; det tar bare litt lengre tid.

Foto: Flickr/da y n a

Øyvind Teige for

Vargas

Jillian Michaels får deg i toppform- se video

https://www.youtube.com/watch?v=1Pc-NizMgg8

Hvis du ikke gidder å bruke masse penger på å løpe ned treningsstudioene, kan du like gjerne komme i toppform hjemme. Bruker du Jillian Michales som inspirasjon, så er du allerede på god vei til å få sommerkroppen.

40-åringen fra Los Angeles i California, har jobbet som personlig trener i mange år for de aller største stjernene, og hun har sitt eget TV-show, “Losing it with Jillian”. Ved å bruke hennes videoer, som det finnes en rekke av på videonettstedet YouTube, vil dette være med på å hjelpe deg i form.

Beauty Orange County Women's Fitness Yoga Pants -7853

Edson Hong via Compfight

(mer…)

Zara Larsson- Stolt over sin vektoppgang- får kritikk!

Hele Sveriges super-yndling, Zara Larsson skrev nylig på sin blogg om hvor fornøyd hun var med seg selv. Til tross for å ha godt opp litt i vekt i det siste. Zara Larsson- Stolt over sin vektoppgang- får kritikk!

– Det har fått en rekke reaksjoner rundt om i Sverige, blant annet fra feminist-bloggeren Lady Dahmer. Reaksjonene går på at vakre kvinner som ser normale ut, ikke bør fortelle hvor fornøyd hun er, når hun egentlig er flott. Hva skal de som virkelig er overvektige synes da, sier Dahmer til Metro.se

Zara Larsson- Stolt over sin vektoppgang- får kritikk! Til tross for å ikke vær noe annet enn flott og normalt bygd. Får altså superstjernen kritikk for å uttale seg positivt sine ekstra kilo. Hva kan man forvente av det svenske folket? De må jo kritisere sin aller største stjerne sin ABBA – for ett eller annet.

Vakre Zara

– En storm i et vannglass, og kudos til vakre Zara som ikke bryr seg om vekta, men også en viktig debatt som fortsatt raser i Norge. Skal ikke en vanlig svensk jente, som riktig nok er en svært populær artist-  få være fornøyd med kroppen sin, og itillegg si det. Selvsagt bør hun det.

De som er overvektige, og tar seg nær av en slik uttalelse, bør gjøre to ting, slutte å spise, og få ræva opp av sofaen.

Zara Larsson- Stolt over sin vektoppgang- får kritikk!

Herman Caroan via Compfight

Lady Dahmer

– Det er mange årsaker til at man er overvektig, men man kan ikke gå rundt å være grinete på folk som er fornøyd med kroppen sin, av den grunn. Kropp er topp, også store, smale, runde og perfekte. Man må tåle å diskutere saken uten at man får kritikk for det minste. Kroppsfokuset forsvinner ikke, til tross for at man diskuterer tema.

Lady Dahmer har absolutt ingen grunn til å skamme seg for sitt utseende, men hun taler de fetes sak på feil grunnlag.

Hun fortsetter med å fortelle at det hadde vært en annen diskusjon om Zaras helse, hvis hun hadde vært overvektig, når hun nå skryter av at hun slipper å trene for å redusere vekt, blir det feil av henne å uttale seg om hvor mye hun har gått opp i vekt. Dahmer mener også at folk flest blir forbanna over fete menensker som viser seg stolt fram og er fornøyd med kroppen sin, nok en uforståelig kommentar fra Sveriges største feminsit-blogg.

Kjære Lady Dahmer, eller Natashja Psomas Blomberg, som hun egentlig heter, dette personangrepet, er direkte pinlig.

Viktig forbilde

– Zara Larsson er et viktig forbilde for alle unge kvinner, hun er smart, klok og flott, hun bør fortelle til all verden at det går an å både være stolt og fornøyd med egen kropp. Til tross for at man ikke slanker seg eller trener som en gal.

– Alle svenske og norske unge jenter, eller gutter og jenter fra andre deler av verden selvsagt, bør gjøre som Zara Larsson. Legge ut bilder av seg selv på sosiale medier, der de forteller hvor stolte de er av seg selv og kroppen sin. Det vil gi selvtillit og grunnlag for forståelse fra andre som har vurdert å gjøre det samme.

Go Zara Larsson! Be proud girl!

Vargas

Trening- Planken virker bare om du gjør den riktig!

Slik er det selvsagt med all trening, men det er faktisk skremmende mange som gjør mange øvelser feil. Derfor setter vi fokus på hvordan planken bør utføres, en øvelse som styrker kjernemuskulaturen  i  kroppen, en meget viktig del av treningen, også for å unngå skader.

– Enkelt forklart skal du ligge som en planke, på albuene i en 90 graders vinkel og med kun tåspissene i gulvet. Det er her mange gjør feil, fordi det avlaster den sviende smerten å løfte rumpa i været, det skal den ikke, den skal være på samme nivå som rygg og ben, nettopp som en planke, se videoen så skjønner du.

Kjernemuskulaturen

All trening er bra for kroppen, men bare hvis du utfører øvelsene riktig og unngår skade. Med feil utførelse, er det lett å få skader som tar langt tid å lege, i verste fall kan du ødelegge ryggen om du f.eks løfte tunge vekter på feil måte.

Trening- Planken virker bare om du gjør den riktig!

Kjernemuskulaturen er stabiliseringsmusklene som er i overkroppen hos alle mennesker. stabiliseringsmusklene som er lokalisert på overkroppen. Kjernemuskulaturen favner alle magemusklene, musklene i ryggen og på sidene. Oppgaven er å aktivisere og holde ryggsøylen i en stabil posisjon.

Hadde vi ikke hatt ryggrad, bokstavelig talt, ville vi ha falt sammen som en sekk poteter.

Kjernemuskulaturen er viktig for balansen og for å beskytte ryggraden når du løfter tung, gjør andre kraftanstrengelser, går, løper eller trener. Via trening.no kan du finne en rekke øvelser som kan være mer riktig for deg enn å bare gjøre den tradisjonelle planken.

Six-pack

Sliter du med å få den etterlengtede ‘six-packen’ så legg det ønske vekk for en periode. Tenk heller på å gjøre de øvelsene som skal til for å få en sterkere kropp. Visste du at du må trene rumpemusklene for å få six-Pack? Jo det må du fordi hele kroppen må være godt nok trent, fra topp til tå for å få markerte muskler.

Trening- Planken virker bare om du gjør den riktig!
Foto: Copyright Terje Viken

Hvor ofte ser du ikke godt trente menn, med svære biseps og en enorm ryggtavle? Der bena ser ut som fyrstikker? De har satt all fokus inn på overkropp og “glemt bena”. Det ser ikke bra ut, og det er åpenbart ikke bra for noen.

– Tren hele kroppen, alle muskelgrupper og variere ofte. Det gir deg før eller siden den kroppen du ønsker. Er du i tvil om du gjør øvelsene riktig, vent med å utføre disse til du får kyndig veiledning og gode råd. Ikke glem at det du putter i munn, også er av stor betydning for å lykkes med treningsresultatet.

Visste du forresten at “din musikk i ørene” hjelper deg til å yte mer på treningen med 15 prosent?

Trening

– Hvis du har diabetes 2, eller andre livsstilssykdommer, er sjansen stor for at du trener deg helt frisk. Hvis du setter deg hårete mål og gjennomfører disse. Det kan være smart å få god hjelp fra start, enten på et treningssenter eller av en personlig trener, nettopp for å gjøre øvelsene så riktig som mulig.

Husk at all trening er bedre enn ingen trening, men forsøk å gjør den så variert som mulig for å få den nødvendige variasjon. Trener du et par ganger i uka, kan du eksempelvis med fordel svømme den tredje gangen.

Ta planken tre ganger per uke, gjerne de dagene du egentlig ikke trener, fordi dette er en øvelse du kan gjøre absolutt over alt. Test deg selv. Øk, med 10 sekunder per uke eller det som passer for deg.

Mangler du med motivasjonen, unn deg selv nye treningsklær, det gjør det langt lettere å komme seg ut av huset og inn i trenings-modus.

Lykke til!

Kilde: Cornelis Elander

Vargas

Pin It on Pinterest