Uansett hva du spiser vil du ikke kunne overleve dessverre. Vi skal jo alle samme vei, men i mellomtiden kan vi gjøre det beste ut av de tilmålte dagene vi har her på kloden. Hva du putter i munnen; er direkte avgjørende.

De fleste vet at man kan leve betydelig lengre ved å spise regelmessig, helst hver tredje time osv. bla bla bla, drit kjedelig mas ikke sant? Dessverre så henger alt dette sammen med helsen din.

Er du fanatisk og veier hvert lille korn du putter i munnen, hjelper det neppe mer enn det å være bevisst på at hva forskning har gitt oss. Heldigvis kommer ekspertene og forskerne med stadig flere resultater på hva som er smart å putte i munnen – i mellomtiden dør flere av å høre på de gamle rådene. Dessverre.

Det nyeste, og som er i vinden som aldri før og som gjør at du unngår hjerteinfarkt, er bygg-korn, malt til mel eller brukt i grøt.

Barley field, Burs Källunge, Gotland

Lars Lundqvist via Compfight

Mange er klar over at alt med korn, gjerne så grovt som mulig gir deg to ting. Bedre helse og jævlig hard mage. Bygg skal ifølge fersk forskning forebygge og hindre risikopasienter fra å få slag. Bygg, basert på grøt skal være det ultimate hjelpemidlet, dette er det forskere i Toronto, Canada som har kommet fram til.

Middelhavskost, gir deg bedre helse

Å leve er som sagt risikosport og det går ikke bra til slutt, med noen av oss. Men, det er all grunn til å gjøre kloke valg underveis. De fleste av oss har noen som er glad i oss, forhåpentligvis – og noen vi selv er glade i. Ved å spise riktig, kombinert med variert mosjon eller trening, kan man øke livsløpet med mange år. Nok til at man får oppleve å se både barn og barnebarn vokse opp.

Noen tror kanskje at man blir for gammel til å mosjonere. Det er selvsagt ikke riktig.

Er man frisk, men pensjonist og vell så det, er det ingen grunn til å frykte gufset fra krematoriet-døren riktig ennå. Faktisk kan eldre mennesker gå turer i fjellet, svømme flere kilometer og være svært aktiv så lenge bena bærer. Og det gjør sterke ben som har spist riktig gjennom et langt liv.

Anbefalingen om å drikke så mye vann du bare kan f.eks, er en sannhet med visse modifikasjoner.

Man skal passe på yngre barn og eldre for å unngå dehydrering, at de får i seg nok veske i Syden og på varme dager. Andre bør drikke vann til de fleste måltider og ellers når man føler tørsten.

Fisk gir viktige vitaminer som A og D, jodd og selen. Mer enn 1 milliard mennesker har fisk som viktigste næringskilde.

Kombinerer man tre til fire fiskemiddager med fisk også som pålegg et par ganger i uken, vil man dekke omega3-behovet. Liker man ikke fisk, bør man spise trankapsler eller ta en teskje tran daglig. Så tilbake til bygg-grøten.

Forskerne i Toronto fant flere svar på hvorfor bygg er så bra for helsen. Høyt kolesterol, altså for høyt fettinnhold i blodet, som er en av flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, ble redusert kraftig av brukere av bygg-grøt. Undersøkelsen viste at både pasienter med høyt kolesterol og personer med vanlig nivå – fikk redusert sitt kolesterol på bakgrunn av bygg alene.

Ja-mat eller nei-mat, valget er ditt!

Heldigvis finnes bygg-korn i en rekke vanlige dagligvarer og er en av de eldste korn-sortene vi bruker. Bygg ble brukt allerede 8-9000 år f. kr. Ekspertene hyller bygg-kornet av flere grunner. Det er svært rikt på fiber og dobbelt så mye protein og nesten halvparten av kaloriene man finner i havre.

Du skal ikke være fanatisk mht kost og trening, men som bestefaren min alltid sa så klok: “Det er lov å bruke hue!”

Spis det du liker, men forsøk å være bevisst hva det inneholder. Makter du å kutte ned på salt, sukker og smør, spiser mer fisk enn rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt har du gjort mye for en bedre helse. Drikker du en flaske rødvin til biffen på en lørdag i sommerferien, så holder du deg innenfor rammene.

Å leve er å nyte.

De fleste vil selvsagt leve lengst mulig. Lever man på diett og slankepulver er det kanskje like godt å slippe unna. Se for deg f.eks. nybakt brød, av bygg, med ekte honning eller kanskje en brunostskive og ett glass iskald norsk melk. Da er det godt å leve da.

God bedring!

 

Kilde: Express.co.uk

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
EURO 2016 – Europa’s øyne på Frankrike, innfrir favorittene?

Endelig er fotball-festen snart i gang. Frankrike er åstedet for fire vidunderlige uker med topp-fotball. Lidenskapen, galskapen og kjærligheten til...

Lukk