Slik styrer du unna fristelsene

Slik styrer du unna fristelsene som gjør deg overvektig. Du må faktisk ha en viss disiplin på hva som skal inn i munnen. De unødige kaloriene som ikke er mat, men kos, digg og farlig, bør du begrense. Over alt rundt deg finnes det fristelser som skal gjøre at du ikke lykkes, men helst spise det du kommer over.

Estimated reading time: 5 minutter

Sukker

Om du gjør det, vil du kunne ende med diabetes 2 eller bli farlig overvektig, som igjen avkorter livet ditt. Det vil man jo unngå. De aller fleste ønsker å leve så lenge som mulig, uten særlig trøbbel med helsa. Da er det viktig å vite hva som skal inn i munnen og ikke minst – hvor ofte. Eller sjeldent.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Vi har nettopp lagt oppskrytte Halloween bak oss. En tradisjon som bør avskaffes tvert om vi skal se på hva det innebærer, særlig for barns helse. Søppelmat er fattig på næring, men inneholder farlig mye sukker. All type godteri som ikke er sukkerfritt, påvirker barns helse i negativ retning.

Slik styrer du unna fristelser, ved å tilegne deg kunnskap om kostholdet ditt og er deg bevisst, hva du spiser. Du trenger nemlig svært mye mindre mat, enn du kanskje tror.

Et for høyt sukkerinntak, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer allerede fra tidlig alder.

Særlig om det skjer regelmessig inntak over tid. Derfor er det ikke lurt å strekke lørdagsgodt-fristelsene over hele uken. Men være bevisst inntaket for barna, men også for voksne. Rett og slett for helsas skyld. For mye sukker i kostholdet er gift for både unge og voksne, om det ikke kontroleres gjennom kosten.

For alle barn som har gode omsorgspersoner rundt seg, vil det være en selvfølge at inntaket av sukker begrenses. Da er det faktisk viktig at mor eller far går foran som et godt eksempel og dropper skolebolle eller vafler i matpakken. En gulrot eller et eple er betydelige smartere.

Slik styrer du unna fristelsene
Slik styrer du unna fristelsene

Omega 3

Det er godt bevist hvor viktig Omega 3 er for mennesker, uansett alder og gjennom hele livet. På NRK.no finnes det TV-serier, som gir deg et godt innblikk på betydningen av å spise smart. Omega 3 er ikke bare bra for å forebygge hjertesykdom, men det er bra for hjernen og psyken, også hos barn.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Nå viser forskningen at Omega 3, altså fiskeolje og viktige fettsyrer, på virker og begrenser aggresjon hos barn. Det er også hevet over tvil at Omega 3 er gunstig for å forhindre sykdom og forsterker immunforsvaret.

Et dårlig kosthold uten Omega 3 eller annen Ja-mat, det vi ser på som sunn og bra mat for oss, gir deg raskt dårligere helse. Nyere forskning viser at fet mat og mye sukker påvirker hjernen og psyken vår. Denne typen mat, tidligere kalt nei-mat, gjør oss usikre, nervøse og verst av alt, vi fristes av mer sukker og “gift.”

Barn og unge tåler mye godteri og usunn mat, de har så god helse. Men det er en myte.

Søppelmat er laget for at vi skal fristes av den, da bør man helt åpenbart begrense inntaket. For helsas skyld. Slik styrer du unna fristelsene ved å velge klokere og sunnere alternativ.

Fristelser

Når du endelig har bestemt deg for å holde deg unna de største fristelsene, er det enklere å lykkes. Særlig når du går på et handlesenter og kjenner på alle de deilige duftene av ferdigmat, nybakte kaker og nystekt kylling. Er du i tillegg sulten, er det lett å bukke under. Det er da det er viktig å ha en stor dose selvdisiplin.

Å elske å drikke øl med gutta er greit nok en gang i blant, men en tabbe å møte gjengen samme sted, om du har et ønske om å fjerne øl-magen. Et godt alternativ er å velge alkofritt øl eller øl som har betydelig mindre sukker og karbohydrater per enhet.

Fristelser er så mangt, og du fortjener det en gang i blant, du også. Det viktigste for deg som ønsker å spise sunnere, er å begrense sukkerinntaket, når du først velger å nyte noe du belønner deg selv med.

Ifølge moderne forskning, må du ha stadig mer sukker jo eldre du blir, for å tilfredstille behovet. Nesten som kokain. Du blir rett og slett avhengig. Alt du spiser påvirker faktisk hele kroppen, husk det.

Er du bakfull etter julebordet, higer du etter sex og salt mat, som er endel av det samme behovet. La deg friste en gang i blant. Slik styrer du unna fristelsene – sånn ellers. Om du vil leve lenge. Så viktig er det faktisk.

Vargas

Faste betyr ikke sult

Faste betyr ikke sult eller at du blir slapp og utilpass. Mange får faktisk mer energi, er klarere i hodet og får mer livslyst. Av å ikke spise over tid. Den nye vinen er altså å spise ingenting i lange perioder, enten for økt helsegevinst eller å redusere vekt.

Estimated reading time: 5 minutter

Helsegevinst

Særlig for mennesker med diabetes 2, skal faste eller periodisk faste være svært gunstig. Endelig er det også endel forskning som legger til grunn våre påstander. Slik at du trygt kan gå i gang med din faste-periode, med god samvittighet.

Les også: Så raskt lager du middag

Begynn gjerne i det små. Spis ett til to måltider per dag, kutt ut frokosten, som du faktisk ikke behøver, velg deg en god og sunn lunsj, spis en velsmakende middag. Vent til dagen etter og spis en lunsj du liker. Allerede etter ett døgn – vil du merke en forskjell.

Om du kjenner på en sultfølelse, vil denne forlate deg allerede etter to døgn. Drikker du 2 dl vann om du er sulten den første dagen, vil du merke at sultfølelsen forsvinner. Tenk deg godt om og vit hvorfor du ønsker å faste, og du vil merke en forskjell på kroppen, raskt.

For eksempel vil forskere ha det til at fasting kan beskytte mot diabetes type to, hjertesykdommer og kreft

Forskning.no
Faste betyr ikke sult

Fordeler

Fordelene ved å faste er først og fremst helsebringende. Her er noen av de beste argumentene for å velge denne måten å leve på i en begrenset periode. For mat må man ha, før eller siden, men kanskje ikke så ofte som mange tror.

Faste gir deg bedre økonomi fordi du ikke behøver å handle mat like ofte som ellers. Og faste gir deg økt energi, senker blodtrykket og bedre konsentrasjon. Forskning viser at faste også forlenger livet, reverserer aldringsprosessen og minsker betennelse i kroppen.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Som om ikke dette var nok, så påstås det at fasting er den optimale måten å redusere overvekt, ved å sette fart på fettforbrenningen. Fordi, hva skjer om du ikke spiser og kroppen trenger energi, den “tar” ikke av mat du nylig har spist, for du faster, jo. Kroppen tærer på det fettet du allerede har på kroppen.

Voldsomme påstander, som du finner i den prisbelønte boken “Den store guide til Faste” skrevet av forfatterne Jason Fung og Jimmy More. En bok du også kan låne gratis på bibliotek over hele landet. Anbefales.

Faste betyr ikke sult, men kontroll. Du har bevisst valgt å ikke spise i en begrenset periode på 12, 16, 18 eller kanskje 24 timer. Eller mer om du får det til, fordi det gir deg økt velvære og helsegevinst på kort og lengre sikt.

Hvor lenge?

Dette høres voldsomt ut, men du klarer deg faktisk forbausende lenge uten mat. Ikke uten væske, men uten mat kan du lett klare deg i flere uker, uten at det er noen risiko ved faste-perioden. All den tid du ellers er frisk uten å bruke medisiner.

Om du bruker medisiner, er under 18 år, er gravid eller har sykdom du ikke vet hvordan reagerer på faste, bør du kontakte fastlegen. Alle andre, kvinner som barn og eldre, kan med stor helsegevinst, faste så lenge man selv mener det passer. For dette er et faktum. Det er ikke alltid det passer å faste i ukevis.

Du skal i bursdag, på grillfest, julebord, seminar, på ferie eller annet sosialt, som krever at du deltar. Da passer det ikke å sitte med en kopp kaffe eller urtete, da bør du spise, men gjerne sundt og ikke for mye. Faste betyr ikke sult eller at du skal droppe alle festene. Fest følger faste. Faste følger fest. Enkelt?

Hvor lenge du ønsker å faste er faktisk helt opp til deg selv, men vit at all faste er bra for kroppen din.

Vi har forsøkt å spise kun to målte, lunsj og middag og kun det i tre uker. Og det har fungert helt fantastisk. Tre hull inn på beltet, en skjorte-størrelse ned og vi bruker nå bukser som ikke har passet på flere år.

Og dette altså på kun tre uker. Hvorfor ikke forsøke?

Vargas

Så raskt lager du middag

Så raskt lager du middag til en familie på fire eller fler. Du kan faktisk smelle sammen noe sunt og godt på tjue minutter. Det er mange gode retter som nærmest lager seg selv. Har du en hel halvtime, er det meste mulig. Alt du trenger er gode råvarer og en Airfryer.

Estimated reading time: 4 minutter

Airfryer

Om du ikke vet hva en Airfryer er, finner du alt du trenger å vite, her. Fordelen med en Airfryer er at du lager mat uten fett, smør eller frityrolje. Du bruker faktisk bare varmluft. Ergo så blir maten tilberedt slik den er, uten usunne tillegg og kalorier. Det aller beste er at maten lager seg selv, mens du kan gjør andre ting. Strikke, f.eks.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Du kan tilberede all slags mat i en airfryer. Du kan bruke råvarer som både er frosne og romtemperert. Du velger selv hvilke råvarer du ønsker å bruke. Du kan velge blant sunne matvarer som blant annet grønnsaker, fisk og kjøtt. Tilberedningen foregår uten bruk av olje. Næringsstoffene ivaretas derfor på en bedre måte

Cosori.no

En Airfryer kan lage det aller meste, det vil si, innenfor en viss grense. Du kan ikke koke suppe, men du kan steke ribbe. Tenk litt på det. Så raskt lager du middag, som egentlig lager seg selv, mens du kan strikke mange omganger. Isteden for å stå på kjøkkenet.

Som du sikkert vet, er det Vargas12.com som har skrevet den mye omtalte artikkelen, Mat på P! Og en hel haug med andre artikler om mat. Mat for alle i alle aldre, sunn mat, god mat og mat til hverdag og fest. Vi er stolte av å gi våre lesere gode artikler som betyr noe for våre lesere.

Airfryer kan brukes til alt – utenom suppe Foto: Philips.com

Tidsklemma

Du synes det er noe dritt å komme stressende hjem fra jobben for deretter å måtte stå på kjøkkenet å lage middag. Når du egentlig har lyst til å slenge deg på sofaen, strikke, lese, sove eller gjøre noe helt annet, enn å lage mat.

Derfor er det viktig å vite hva man kan gjøre for å spare tid på middagen. Visste du forresten at det tar mindre enn fem minutter å steke fire egg? Om du har ferdigstekte karbonader i mikroen som legges på skiver med brød. Da har du karbonadesmørbrød med egg, som på en travel tirsdag bør være en bra nok middag.

Å grille i øsende regn, eller ha hageselskap med sjømat, hummer og Champagne når det blåser nordavind fra alle kanter, passer dårlig. Tilpasser man måltidene etter værmeldingen, da får man en mer vellykket middag for alle involverte.

Tidsklemma skaper dårlig stemning og sure, og sultne barn. Planlegg ukehandelen ved å vite allerede på søndag, hva som er til middag hele uka. På den måten er dere forberedt når maten skal tilberedes. Om alle hjelper til, dekker bordet og gjør forfallent arbeide – bør ting gå på skinner.

Raske middager

Man må ikke ha grønnsaker, poteter, brunsaus og ertestuing til kjøttkakene, hver dag – hele uka. Jo færre kasseroller jo mer tid sparer man. Så raskt lager du middag, med litt fornuftig planlegging.

Raske middager kan egentlig være hva som helst.

Hvor lang tid tar det å trekke en pakke sunne pølser, Go og Mager fra Gilde, eksempelvis? Ikke mer enn femten minutter, og da tar vi med tiden det tar å koke opp vannet. Wiener i lompe eller brød, bør også være en godkjent middag, av og til.

Nudler og pasta trenger kun noen få minutter koking er er populært hos liten og stor. Pasta og laks er en av våre favoritter og tilberedes på tjue minutter. Nå får du fine poser med ferdige grønnsaker som sparer deg tid.

Supper, salater, pannekaker, pizza, wok, omelett og noe snadder i et pitabrød på en fredagskveld, er innenfor. Ikke bruk mer tid på middagen enn nødvendig. investerer du i en Airfreyer vil du kunne strikke ti gensere i året, ekstra, på den tiden du sparer på kjøkkenet.

Lykke til!

Vargas

Dårlig råd og lite penger?

Dårlig råd og lite penger? Da er du nok ikke alene og flere vil det bli i tiden som kommer. Når statsminister Jonas Gahr Støre hevder at det vil bli en tøff og hard vinter for mange. Er det ikke vinter-temperaturene han sikter til. Men lommeboka til en hel del nordmenn.

Estimated reading time: 4 minutter

Eneboer

Strømprisene vil stige mye, vi kan se en eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina. En konflikt vi ikke vet utgangen på, som kan bli langt verre enn noen av oss kunne spå. Det vil åpenbart skape økonomiske vanskeligheter for enda fler – også i Norge.

Les også: Unngå å fryse i vinter

Maten blir dyrere, drivstoff og alle tjenester, offentlige som private. Du skal ha mye penger på bok, om du ikke er utrygg for framtiden. For alt blir mye dyrere – veldig raskt.

Boliglånet, er mange nordmenns største utgiftspost, og det er her du kan gjøre noe selv. Ta kontakt med banken, søk om avdragsfrihet eller bedre betingelser. Om du vurderer bankbytte, kan det være en pekepinne på hvilket svar du får, når du tar kontakt med banken din.

Dårlig råd og lite penger? Selvsagt er det krevende for alle som sliter, men det er i grunnen verst for de som er aleneboere. Og de er det drøyt én million av i Norge. Som frivillig eller ufrivillig har valgt å bo alene.

Derfor kan det være like smart å finne seg en partner, som å gjøre alt for å få rimeligere lån eller så lav strømregning som mulig. Du vil automatisk få veldig mye bedre råd i det øyeblikket det er to i én husholdning, om begge har inntekt, vel og merke.

Dårlig råd og lite penger?

Privatøkonomi

Dårlig råd er ikke kult, det å ikke få endene til å møtes er dyrt og dumt. Å være blakk er faktisk dyrere enn å ha god råd, for da kan du investere pengene slik at de forvalter seg selv. Investert pengene på børsen, i aksjefond, i eiendom, Bitcoin, gull eller på høyrentekonto i banken.

Det er mange forskjeller på Norge og Sverige, mange likhetstrekk også selvsagt, men en stor forskjell synes vi er veldig trist.

Det er det faktum at i Sverige får barna allerede fra første klasse læring om privatøkonomi på skolen. I Norge, får lærerne dårlig betalt som kjent, men pensum, er ikke engang innom personlig økonomi. Det er skremmende, farlig og veldig dumt.

Hadde du bare lært litt om økonomi generelt, som barn, og litt mer om privatøkonomi, spesielt. Hadde du ikke svidd av kredittkortet og trodd at andre tok regningen for deg. Eller kjøpt lunsjen på nærmeste kiosk, men smurt matpakke, som er betydelig rimeligere.

Lite penger?

Sparing er gøy når du ser hvor godt det kan gå, ganske så raskt. Men det krever selvdisiplin når det kommer til forbruk. Og du trenger et budsjett som gir deg en pekepinn på hvor stort forbruket kan kutes for å spare så mye penger som mulig.

Hva kan du selv gjøre for å få bedre råd? Du bør bytte bank om du mener du har for dårlige betingelser.

Bytt strømleverandør av samme grunn. Selg unna hytter, båter, biler boliger eller tomter du eier. Det gir deg et pusterom i en vanskelig tid. Betal så mye du kan ned på dyr gjeld og refinansier om nødvendig. Det betyr at du kan slå sammen smålån til et større med lavere renter.

Kanskje er det på tide å bytte yrke til en jobb som gir deg bedre betalt? Kan du ha to jobber i en begrenset periode? Ta ekstrakter eller jobbe overtid? Lite penger inn betyr en begrenset økonomi, som også rammer de yngste.

Sørg for at du vet hvor mye utgiftene dine er i dag og hva de kan bli i framtiden. Kanskje må du selge boligen og flytte til en rimeligere bolig, for å få bedre råd.

Vargas

Slik sparer du mye penger

Slik sparer du mye penger på å ta enkle grep. Høsten og vinteren vi går i møte, skal visst bli den verste på manns minne. Som er veldig lenge. Derfor er du som leser av denne bloggen privilegert nok til å få de aller beste tipsene, helt gratis. Ta et smart valg i dag – følg vårt nyhetsbrev, som også er både gratis og uforpliktende.

Estimated reading time: 6 minutter

Mat

Kaster du mat? Det bør du slutte med i dag.

Tenk så bortkastet å reise til butikken, kjøpe dyr norsk mat, ta den med hjem, legge den i kjøleskapet. For deretter og vente noen dager, tilberede noe av maten, for deretter å kaste halve. Tenk smart, del opp maten i mindre vendinger, frys gjerne ned det som er til overs for å bruke det senere. Restemiddag er også et godt alternativ.

Slik sparer du mye penger på å ta enkle grep, ved å være deg bevisst dine innkjøp. Sett opp en handleliste og hold deg til denne.

Les også: Hvordan kjøper man aksjer på børsen

Det kan lønne seg å kjøpe inn i mindre pakninger, skjær brødet i skiver og legg det i fryseren når du kommer hjem. Ta opp de skivene du trenger, de tiner på noen minutter. Lager du middag til mange, lag en stor gryte og ha middag i flere dager. Her er det mye penger å spare.

Om du kan reise ut av Norge og handle mat i Sverige, Danmark eller Tyskland, er det betydelige beløp å spare. Fordi det er så høye avgifter på mange norske matvarer og råvarer, er prisforskjellene store. Om du tror at det ikke er nok penger å spare på mat og matinnkjøp, tar du feil. Du bør begynne i det små og se hvor mye penger det utgjør på én måned.

Slik sparer du mye penger

Slik sparer du mye penger på å ta enkle grep – ved å ta kloke økonomiske valg, hver eneste dag. Når du er ute å handler bør du være streng og ha egen-disiplin på hva du kjøper. Trenger du faktisk disse skoene, den jakken eller den vesken? Er svaret kanskje, tenk deg om et par dager.

Strøm

I følge både politikere og eksperter vil strømprisen bli skremmende høy denne vinteren. Vi kan se priser vi ikke engang hadde drømt om, både 10, 12 og 14 kroner kWh i Sør-Norge. Det blir dyrt, det. Derfor kommer noen sparetips her, som gjør vinteren overkommelig for deg og dine.

Les også: Slik blir du rik i 2022

I all hovedskip bruker husholdningene mest strøm på matlagning og til oppvarming. Det er her du bør sette inn de fleste tiltak som gjør strømregningen din mindre. Slå av eller juster innetemperaturen, kle heller på deg varme klær, ull innerst.

Å senke innetemperaturen med to grader, utgjør en stor forskjell på regningen. Kan du tilberede mat på gass er det langt rimeligere enn på elektrisitet.

Må man dusje i femten minutter? I så fall, monter gjerne sparedusjhode. Bytt lyspærene til sparepærer, fyr med ved og ikke vaske klær når strømmen er på det dyreste. Du bør også sørge for å etterisolere huset ditt om det er gammelt.

Å montere varmepumpe eller solcellepaneler på taket utgjør enorme forskjeller på strømregningen. Tenk litt på det til neste vinter. Velg en seriøs strømleverandør som gir deg det du forventer, og ikke masse tekst i avtalen, med liten skrift og endret pris etter noen måneder.

Slik sparer du mye penger
Foto: Vargas12.com

Drivstoff

Å kjøpe elbil kan være svaret du trenger om utgiftene på drivstoff er for store. Kanskje har dere to biler i husholdningen? Kan den ene byttes ut med elbil eventuelt selges? I din by er det sannsynligvis et godt kollektivtilbud du kan benytte.

Å fylle drivstoff når prisene er som lavest gir deg flere kroner i besparelse, per liter du fyller. Det er stor sjanse for at prisene på drivstoff stiger, så her bør du velge kjøreturene med omhu, om du kjører fossilt.

Noen velger å kjøre hybridbil, da har man muligheten til å veksle mellom strøm og bensin. Her er det åpenbare sparemuligheter. Men det er altså full-elektrisk som gir deg størst økonomisk gevinst, til tross for økte priser på drivstoff.

Slik sparer du mye penger på å være deg bevisst når du bruker bilen, uansett valg av drivstoff eller om du kjører elektrisk. Det smarteste du kan gjøre for lommeboka, er selvsagt å selge bilen og kjøpe sykkel i stedet. Men det kan være upraktisk når vinteren setter inn og du skal ha to barn i barnehagen.

Investeringer

Slik sparer du mye penger
Nordnet-konto Vargas12.com

Har man nok penger, har man en langt større frihet til å velge sin egen tid. Man behøver ikke å være avhengig av hva andre mener og bestemmer, man er sin egen herre og lykkes smed. Derfor bør man også tenke nytt når det kommer til sparing og investeringer.

Man har lært at det er tryggest å ha sparepengene i banken, men med svært lave innskuddsrenter, spises sparepenger opp av inflasjon og prisøkning.

Sparepengene blir rett og slett mindre verdt jo lenger de står på konto. Du bør heller velge å sette pengene dine i indeksfond eller solide og trygge aksjer. På den måten følger pengene dine pengestrømmen isteden for å forvitre.

I trange tider er det kanskje ugunstig å bruke av sparepengene sine på børsen? Feil. Det er i nedgangstider det er lurt å handle på børsen, fordi du får de aller beste aksjene på tilbud. Du får kjøpt solide aksjer som gir utbytte, til en langt lavere pris enn for kort tid siden.

Her er det viktig at du vet hva du driver med, fordi du kan tape penger, særlig i aksjemarkedet. Men treffer du på dine investeringer, kan du også bli rik, om du er tålmodig nok.

Slik sparer du mye penger om du skaffer deg nok kunnskap om markedet.

Trenger du tips, råd og veiledning om din egen privatøkonomi, ta kontakt med Vargas12.com. Vi hjelper deg, gratis.

Vargas

Matprisene stiger – slik sparer du penger

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Den høsten vi går i møte kan bli svært krevende økonomisk. Her får du gode råd og tips, helt gratis, sliden du er så smart å følger vår blogg.

Estimated reading time: 8 minutter

Dyr mat

I mer enn 12 år har vi gitt sparetips og økonomisk veiledning til våre lesere, og det vil vi fortsette med i årene som kommer. Meld deg på vårt nyhetsbrev du også, det er gratis og helt uten forpliktelser.

Denne høsten er det viktigere enn noen gang å følge våre eksempler på økonomisk klokskap. Du kan faktisk gå personlig konkurs, om du ikke klarer betale for deg. Heldigvis skal det mye til, men det å være blakk over tid, er krevende nok.

Les også: Ytre faktorer påvirker springen din

Matprisene stiger – slik sparer du penger på mat, klær, strøm og kos. Vi skriver for deg.

Dyr mat i Norge er kommet for å bli. Vi må faktisk venne oss til enda dyrere mat enn det vi finner i butikken i dag. Fordi produksjonskostnadene på råvarer stiger, mangelen på råvarer er stigende. Og fraktkostnadene ser ut til å fortsette å stige.

Har du merket at handleturen koster mer? Det siste året har prisene økt med 6,8 prosent. Mat har blitt spesielt mye dyrere: SSB har aldri tidligere registrert en høyere vekst på matvarer enn den siste måneden

Aftenposten.no

I det øyeblikket krigen i Ukraina avsluttes eller stabiliseres. Og verdens største korneksportør kan selge kornet på verdensmarkedet, så vil matprisene i Europa stoppe å gå opp. Men det er ikke nødvendigvis automatikk i at matprisene blir rimeligere av den grunn.

Prisene på gjødsel, drivstoff og strøm ser ut til å stige mer utover høsten. Noe som gjør at prisen på mat i Norge, vil forbli høy i lang tid. Da bør man handle når det er tilbud, kaste så lite av maten som mulig og bruke rester – hver gang.

Matprisene stiger - slik sparer du penger
Matprisene stiger – slik sparer du penger foto: Pixabay.org

Sverige

Om man kan handle i utlandet, så er det besparende, all den tid Norge har høy moms på all type mat.

I Sverige har også matprisene steget det siste året, men det er fortsatt mye penger å spare. Særlig for den som ikke må kjøre alt for langt for å komme seg til grensen. For en familie på fire, to voksne og to barn, kan man regne med en prisstigning på 15.000 kroner per år i Norge.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Strøm

Du bør gjøre alt du kan for å få ned strømregningen din, eller gå personlig konkurs. Vel, det er aldri registrert dyrere strøm i Norge noen gang, for alle som bor i Sør- og Østlandet. Men med enkle grep, er det håp for din strømregning.

Mange benytter seg av gode tilbud fra ulike strømleverandører, men her er det viktig at du vet hva du gjør. Og leser alt med liten skrift og ser etter smutthull fra strømleverandører, for de ønsker også å tjene penger. Klarer de å lure deg, så kan det hende de gjør det. 

Lest denne? Slik kan du bli rik online

Det er utvilsomt en vanskelig bransje og en jungel av ulike seriøse, og useriøse strømselskap. Dessverre. 

Matprisene stiger - slik sparer du penger

For at du ikke skal måtte bruke for mye penger på strøm, bør du gjøre det du kan for å bruke mindre. Det finnes nemlig en hel haug med muligheter. Om rentehoppet som bankene venter på, kommer, vil den kommende vinteren bli din dyreste – noen gang. Garantert.

Det er ventet at mange i Sør-Norge vil måtte betale 2-3000 kroner mer i strøm, per måned. Og en renteøkning vil ofte komme på 1000 kr per måned, alt etter hvor stort boliglån og renter man har. Her bør du ta grep, på det du kan få gjort noe med.

Bytt alle lyspærer til sparepærer, dusj sjeldnere og kortere, senk temperaturen i alle rom du ikke oppholder deg. Og bruk vedfyring eller få montert varmepumpe. Utelys er oppskrytt, slå av unødig belysning. Sjekk også hvilke strømleverandør som er rimeligst, eller bytt til Tibber.com.

Klær

Det neste halve året, bør du faktisk inngå en avtale med deg selv. Kjøpestopp fra i dag, på alt som heter kjøp av klær. Om barna trenger noe nytt til skolestart, så hør med venner eller familie, eller kjøp brukt. Nye klær og sko er dyrt, her er det mye penger å spare.

Om du leter på loftet eller i kjelleren så finner du klær som sikkert kan passe fortsatt. Eller sy om, om det er behov for det. Dessverre er det slik at man må i begravelse eller tvinges inn i en kjole eller dress, med ujevne mellomrom. Da kan man leie eller låne, framfor å kjøpe.

Å bruke mye penger på noe så unødvendig som nye klær, når lommeboka er snart tom, burde ha vært forbudt. Spør deg selv, neste gang du vurderer å bruke penger på klær, uansett hvor mye du har lyst på det, “Trenger jeg egentlig dette plagget?

Kjolen fra i fjor sommer, eller buksen du arvet fra din bror, passer sikkert fortatt, bruk det. Nå er tiden kommet til at man tvinges til å ta kreative valg for å spare penger. Gå på loppemarkedet eller søk opp kategorien “klær” på Finn.no, her flommer det over av fine billige ting.

Husk å si opp alle unødvendige abonnement på blader, aviser og treningsstudio. For ikke å snakke om Netflix og andre strømmetjenester du egentlig behøver. Har du NRK og TV2, har du den underholdningen du behøver.

Kos

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Det handler om å planlegge og gjøre kloke kjøp.

Ikke handle på impuls og kjøpe kun det man faktisk behøver. Har du tenkt over hvor lite mat man egentlig kan klare seg med? Det er forsvinnende lite og da snakker vi ikke om å gå sulten, men å kun holde maskineriet i gang. Da behøver du ikke stort. Det er verdt å tenke på.

Selvsagt skal man kose seg av og til, særlig når det er barn i husstanden, så bør barna få slippe å ta stilling til at økonomien skranter. Barna bør alltid få lørdagsgodt, om du føler at du ikke har råd, bør du skrenke inn på vin, sigaretter og snop til deg selv. Og prioritere barna framfor voksne.

Kos kan være så mangt. En hjemmelaget pizza bør ikke ha dyr kjøttdeig, men kun gode og sunne råvarer. Som slett ikke behøver å koste stort. Pizzabunnen baker du selvsagt selv. Og den skal ikke stå i ovnen i mer enn 10-12 minutter.

Dropp brusen, kjøp saft eller drikk vann rett fra springen, det er både billigere og mye sunnere.

Skal du klare deg gjennom høsten og vinteren, bør ta grep i dag. Ellers kan det en trist sommerferie – neste år.

Vargas

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen. Deilig fjelluft, rike turmuligheter, god mat og gjestfritt vertskap – står igjen som de beste minnene. Vi bodde på Ilsetra leilighetshotell, på toppen av Hafjelltoppen. Et opphold vi varmt kan anbefale for alle gjester, hele året.

Estimated reading time: 6 minutter

Ilsetra hotell

Ikke fordi det er blendene luksus over alt vi ferdes, her må du like tradisjonelt hyttepreg, ta oppvasken selv og ligge i tildels harde senger. Men elsker du fjell, norsk natur og nydelige vafler og hjemmelaget lapskaus med nyrørt tyttebær, kan dette være stedet for deg.

Ilsetra hotell finner du ved å ta av på Øyer i Hafjell, kjøre forbi alpinanlegget og svinger opp i fjellet.

Tåler du å gå noen kilometer med selvsmurt niste og kaffe på termos i sekken, da er Ilsetra et godt utgangspunkt for et fantastisk opphold i fjellet. Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen, gir deg et lite hint om hva du kan forvente av dette hotellet, Ilsetra. Hotellet ligger mellom mer kjente Gaiastova i nord og Pellestova i sør.

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Til lunsj den første dagen ble det hjemmelaget rømmegrøt som smakte bedre enn forventet, enda forventningene var skyhøye. Fra nå av nevner vi ikke mer at maten er hjemmelaget, fordi alt på dette hotellet er det fantastiske kokker som står for all maten vi spiser.

Vi skjønte ikke så mye av dialekten, all den tid kokken vi snakket mest med, er født og oppvokst på Gålå.

Maten

Middagen fra en velfylt bufeet og en fiskegrateng som var så spekket med alt mulig snadder, at vi ba pent om å få møte ansvarshavende på kjøkkenet. Oppskriften fikk vi ikke, men kjøreturen fra Fredrikstad var verdt turen, bare for fiskegratengen alene. Nydelig.

Vi har laget god fiskegrateng selv, men aldri vært i nærheten av dette festmåltidet.

Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Lunsj, Lapskaus med flatbrød og tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Nyrørt tyttebær Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Varme vafler og rømme Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Halvliter på Ilsetra etter langtur i fjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Fyr på peisen en regnfull morgen på Ilstra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Basseng og badstue på Ilsetra hotell Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Destinasjon, Nevelfjellet Foto: Vargas12.com
Reisebrev fra storslåtte Hafjelltoppen
Pellestova, destinasjon vanningshull i bakgrunnen Foto: Vargas12.com

Maten har vært et overraskende positivt innslag i besøket vårt. Enda vi har et fullt operativt kjøkken å bruke, har de fleste måltid blitt inntatt i den koselige restauranten hvor det er blitt servert tradisjonell hotellfrokost. Men også overraskende gode middager fra et velfylt dessertbord.

Les også: Meningen med livet

Sjokoladepudding, bløtkake, gele, tilslørte bondepiker og muffins. For ikke å snakke om de varme vaflene. Førsteklasse kaffe, øl på tap og en fiskegrateng det går gjetord om i hele Hafjell, gir dette oppholdet et deilig punktum på en fin sommer.

Destinasjon: Hafjelltoppen

Fellesferien er over og sommeren har gått over i siste måned, vi skriver august og det er færre folk i fjellet.

Men det betyr ikke at vi ikke koser oss, vi som har såpass mye sommerferie igjen, at vi kan tilbringe enda noen dager på toppen av Hafjell. En vinterdestinasjon, mer enn sommer, men likefullt et deilig utgangspunkt for korte eller lange turer i fjellet.

Vi skriver ikke reisebrev fordi vi må, men fordi vi ønsker å dele gode ferieopplevelser med våre lesere. Skal du ha en ny destinasjon du ikke har forsøkt tidligere, anbefaler vi Hafjelltoppen generelt og Ilsetra hotell, spesielt.

Her har vi fått hva vi har behøvd og forventet, og litt til. Vi har bodd i en liten leilighet med to soverom, bad og kjøkkenkrok, med utsikt over hele Hafjell. Hotellet har svært imøtekommende og hyggelig betjening, nydelig mat, trimrom og et deilig basseng med tilhørende varm badstue.

Turen den første dagen gikk i gangavstand fra hotellet, til Slåsæterfjellet, videre til Nevelfjellet ca 1100 moh. Før vi snudde mot Pellestova for en rast, øl og nydelig pizza, og så hjemtur 1,3 km tilbake til Ilsetra. Turen totalt tok 3,5 timer.

Ta med deg kjæresten, venner, foreldre eller kollegaer til Hafjelltoppen – her er det fint å leve.

Ilsetra.no

All foto copyright Vargas12.com

Vargas12.com

Grill baby, grill!

Grill baby, grill! Finnes det noe bedre enn en god Entrecôte som har fått perfekt timing og nok hviletid fra grillen? Ja, det gjør det kanskje, men fra utendørs varme, er mange nordmenns store sommerhobby – når det kommer til valg av mat på menyen. Grillmat passer for alle fordi nesten alt kan grilles.

Estimated reading time: 4 minutter

Grillspyd

Hvordan man tilbereder mat på grillen, avgjør resultatet og gjestenes tilbakemelding. Det er nemlig ikke bare kaste mat på grillen og legge på lokket. Man må passe på riktig temperatur slik at biffen, pølsene, fisken og grønnsakene ikke brennes. Og det skal heller ikke være rått når man tar maten av grillen.

Les også: Derfor er du overvektig

Du som elsker taco på fredagskvelden, tror kanskje at man ikke kan grille taco? Selvsagt kan man grille taco, som alt annet som ikke er flytende. Men akkurat taco er faktisk best med laks i stedet for kjøttdeig. Det bør du prøve.

Bare en begrenset fantasi setter en stopper for hva du kan grille. Vi har valgt å lage grillspyd selv som vi griller. Her har vi løk, laks, champignoner, paprika og alternativt kylling i biter. Alt dette smaker fantastisk fra grillen.

Husk at barna også skal nyte sommermiddagen fra grillen. La de få være med å lage grillspydene selv, det øker apetitten flere hakk. Og med barn til stede, drikker vi alltid alkoholfrie alternativ, det oppfordrer vi alle andre foreldre å gjøre også.

Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!

Entrecôte

Alle biffers mor, alle kokkers favoritt, biffen over alle andre biffer er, Entrecôte, synes også vi. Her er det masse marmorering som gjør Entrecôte saftigere enn andre biffer.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Vi handler sjeldent i Norge, da man skal lete veldig lenge før man finner bra nok kjøtt, med mindre man ikke leter i fryseren og finner importert kjøtt fra Sør Amerika. Da er du sikret kvalitetskjøtt. gilde og andre norske kjøtltleverandører har ikke mørt nok kjøtt, det blir for ferskt og seigt, dessverre.

Entrecôten du ser på bildet er kjøpt i Sverige, den er fra Uruguay og smaker deretter. Den er så mør at den faller fra hverandre når vi setter gaffelen i den. Biffen er marinert med rapsolje, salt, pepper, hvitløk, en dæsj sitron og appelsin.

Apelsin og sitron er slik italieneren serverer biffen, men du kan selvsagt velge egne favoritter her. Det vanligste blant nordmenn flest er nok pomes frites og bearnaise, som også er populært blant barna.

Når du skal grille biff, husk at den skal ha sin velfortjente hviletid for beste resultat.

Vin

Når du får gjester til bords og barna er på en velfortjent sommerferie-leir, hos tante Beate eller overnatter hos venner. Da fortjener du et glass vin eller to, til maten. Her er det også masse å velge mellom, men om du griller rødt kjøtt synes vi det passer best med en kraftig rødvin.

Gjerne en kraftfull argentiner eller en spansk rødvin. Vi nordmenn sverger mest til italiensk rødvin og det med god grunn. De italienske vinene er rimeligere enn særlig de franske, men er ikke noe tilbake for kvaliteten. Det er en grunn til at Cabernet Sauvignon er den druen vi aller helst vil ha vin fra.

En drue som brukes av alle de mest kjente vinlandene nordmenn kjøper vin fra.

I mange land hvor det produseres god vin, Spania, Frankrike og Italia, serverer man ofte hvite viner til kraftfulle kjøttmiddager. Det kan være verdt et forsøk, selv velger vi alltid rødvin til grillet Entrecôte.

Ønsker du alkoholfrie alternativ, kan faktisk en god eplemost gjøre susen.

Livet er for kort til å la være å nyte god mat og god drikke. Grill baby, grill!

Vargas

Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutter

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Vi må snakke litt om penger

Vi må snakke litt om penger. Fordi det er noe de aller fleste er opptatt av med ujevne mellomrom. Du er særlig opptatt av penger når du ikke har så mye av dem. Og kanskje mindre opptatt av penger, når du har så mye at de ikke lenger skaper noen bekymring.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Lise

Å ha nok penger uten at du behøver å snu på krona ved kjøp eller bruk, er de færreste forunt. Derfor må vi ofte sett av til sparing eller gjøre kloke økonomiske valg, for å få endene til å møtes.

Les også: Trender for Casino i Norge

Vi vil anbefale Norge befolkning å lytte til podkasten, “Pengesnakk” for å bli litt smartere økonomisk. Lise Vermelid Kristoffersen har lykkes til full med sin karriere. Hun er nå økonomisk uavhengig ved å ha skrevet blogg, laget podcast og skrevet bøker om privatøkonomi. Her er det mye å lære for de fleste.

Vi må snakke litt om penger for å gjøre deg litt mer rustet mot tidene som kommer.

Fordi det blir trangere tider for alle nordmenn i år, neste år og kanskje i årenes løp. Har du boliglån bør du notere deg at rentene vil stige, mye. Drivstoff stiger i pris og det samme gjør strømprisene. Dessverre blir også maten dyrere. Mye dyrere. Da er det ikke så enkelt å kunne sette av penger til tøffere tider.

Vi må snakke litt om penger

Forbruk

Hva bruker du på penger på? Kunne du ha brukt mindre eller latt være å kjøpe ting du faktisk ikke behøver? Å spare er det den aller beste måten å komme bedre ut av dagene hvor ting blir dyrere enn i dag. Det er ikke snakk om å ikke bruke penger i det hele tatt, men spare litt – hver gang.

Hva med å investere i et globalt indeksfond eller i aksjer, i stedet for å la pengene forsvinne i kostbar inflasjon i banken?

Ved å bruke mindre penger, kanskje klare å tjene mer og vite hva du skal bruke de pengene du har, på, vil du skjønne poenget. Det er nemlig ganske så enkelt om man klarer å ha disiplin på pengebruken. For at pengene skal vare så lenge som mulig. Penger gir frihet til å velge på sikt.

Les også: Tips til en bedre økonomisk hverdag

Sløsing og forbruk er ikke nødvendigvis beslektet. Man må ha penger til mat og litt klær. Men bruker man penger som en full sjømann i en hver anledning man ser en butikk. Vil det før eller siden bli lite penger igjen til sparing.

Frihet

Man må ikke være styrtrik for å være lykkelig. Men det hjelper utvilsomt å ha en enorm frihet ved å ha nok penger til å kjøpe hva man vil, når man vil. Eller reise hvor man vil, når det passer aller best. Penger gir frihet, utvilsomt.

Og når kan du lykkes med å være så fri eller ha så mye penger at du selv kan bestemme? Det kommer an på hvor mye du klarer å spare. Jo færre utgifter, jo større inntekt gir større mulighet til å spare mye. Er du med?

Om du klarer å spare 75% av nettoinntekten din hver eneste måned, vil det i gjennomsnitt ta bare 7 år, før du kan si opp jobben og pensjonere deg. Det er ganske utrolig, ikke sant? Sparing er altså nøkkelen til endeløs økonomisk frihet. Du bør begynne å spare så mye du kan, i dag.

Vi må snakke litt om penger, fordi det er veien til frihet for deg. En frihet du ikke kan sammenligne med noe annet. Fordi du er bundet til jobb og forpliktelser om du har mye lån og mye gjeld. Forpliktelser som tvinger til å være låst til en arbeidsgiver. Det er ingen frihet.

Skal du få tid til å gjøre det du vil med livet ditt, kan altså sparing være nøkkelen. Men du bør begynne nå. I dag.

Vargas

Pin It on Pinterest