Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutes

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Vi må snakke litt om penger

Vi må snakke litt om penger. Fordi det er noe de aller fleste er opptatt av med ujevne mellomrom. Du er særlig opptatt av penger når du ikke har så mye av dem. Og kanskje mindre opptatt av penger, når du har så mye at de ikke lenger skaper noen bekymring.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Lise

Å ha nok penger uten at du behøver å snu på krona ved kjøp eller bruk, er de færreste forunt. Derfor må vi ofte sett av til sparing eller gjøre kloke økonomiske valg, for å få endene til å møtes.

Les også: Trender for Casino i Norge

Vi vil anbefale Norge befolkning å lytte til podkasten, “Pengesnakk” for å bli litt smartere økonomisk. Lise Vermelid Kristoffersen har lykkes til full med sin karriere. Hun er nå økonomisk uavhengig ved å ha skrevet blogg, laget podcast og skrevet bøker om privatøkonomi. Her er det mye å lære for de fleste.

Vi må snakke litt om penger for å gjøre deg litt mer rustet mot tidene som kommer.

Fordi det blir trangere tider for alle nordmenn i år, neste år og kanskje i årenes løp. Har du boliglån bør du notere deg at rentene vil stige, mye. Drivstoff stiger i pris og det samme gjør strømprisene. Dessverre blir også maten dyrere. Mye dyrere. Da er det ikke så enkelt å kunne sette av penger til tøffere tider.

Vi må snakke litt om penger

Forbruk

Hva bruker du på penger på? Kunne du ha brukt mindre eller latt være å kjøpe ting du faktisk ikke behøver? Å spare er det den aller beste måten å komme bedre ut av dagene hvor ting blir dyrere enn i dag. Det er ikke snakk om å ikke bruke penger i det hele tatt, men spare litt – hver gang.

Hva med å investere i et globalt indeksfond eller i aksjer, i stedet for å la pengene forsvinne i kostbar inflasjon i banken?

Ved å bruke mindre penger, kanskje klare å tjene mer og vite hva du skal bruke de pengene du har, på, vil du skjønne poenget. Det er nemlig ganske så enkelt om man klarer å ha disiplin på pengebruken. For at pengene skal vare så lenge som mulig. Penger gir frihet til å velge på sikt.

Les også: Tips til en bedre økonomisk hverdag

Sløsing og forbruk er ikke nødvendigvis beslektet. Man må ha penger til mat og litt klær. Men bruker man penger som en full sjømann i en hver anledning man ser en butikk. Vil det før eller siden bli lite penger igjen til sparing.

Frihet

Man må ikke være styrtrik for å være lykkelig. Men det hjelper utvilsomt å ha en enorm frihet ved å ha nok penger til å kjøpe hva man vil, når man vil. Eller reise hvor man vil, når det passer aller best. Penger gir frihet, utvilsomt.

Og når kan du lykkes med å være så fri eller ha så mye penger at du selv kan bestemme? Det kommer an på hvor mye du klarer å spare. Jo færre utgifter, jo større inntekt gir større mulighet til å spare mye. Er du med?

Om du klarer å spare 75% av nettoinntekten din hver eneste måned, vil det i gjennomsnitt ta bare 7 år, før du kan si opp jobben og pensjonere deg. Det er ganske utrolig, ikke sant? Sparing er altså nøkkelen til endeløs økonomisk frihet. Du bør begynne å spare så mye du kan, i dag.

Vi må snakke litt om penger, fordi det er veien til frihet for deg. En frihet du ikke kan sammenligne med noe annet. Fordi du er bundet til jobb og forpliktelser om du har mye lån og mye gjeld. Forpliktelser som tvinger til å være låst til en arbeidsgiver. Det er ingen frihet.

Skal du få tid til å gjøre det du vil med livet ditt, kan altså sparing være nøkkelen. Men du bør begynne nå. I dag.

Vargas

På tide å droppe sommerkroppen?

På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du fast bestemt på å jobbe hardt for å få fram musklene, sprettrumpe og spixpacken? Du er jo like viktig, flott og likanes uten alle disse blikkfangene. Kanskje du hadde fått tidens sommer om du lot være å ha fokus på kropp? Vi bare spør.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Kjetil André Aamodt

Vi anbefaler alle sunne voksne nordmenn å ha fokus på nytelse, framfor kropp og trening. Men det finnes gode grunner til å være aktiv, uten å bli hysterisk. Jo mer aktiv man er jo mer kalorier forbrenner man. Og sommer er tid for å gjøre alt man ikke rekker ellers i året. Da er mulighetene også mange.

Les også: Du er ikke vanedyr, du?

Man må ikke være treningsnarkoman eller løpe ned treningssentrene for å bli sterk. Det blir man ved å være allsidig å gjøre ulike ting, både det man kan og alt man ikke har gjort før. Kjetil André Aamodt ble best i verden i alpint i flere tiår, nettopp fordi han gjorde ulike treninger.

Aamodt spilte hockey, turnet, spilte fotball, innebandy og basket, i tillegg til å trene masse skikjøring. For de aller fleste som ønsker å få en sterk og sunn kropp, er det veien å gå. Å være allsidig og aktiv, men samtidig passer på hva som går inn i munnen.

Kropp

En trent kropp tar tid å oppnå. Er du tidligere utrent og overvektig, er det for sent denne sommeren, dessverre. Skal du lykkes med å bli stram, bør du sette langsiktige mål, søk gode råd hos ekspertene som vet hva som skal til. Det kan koste penger, svette, tårer, og du kan komme til å angre.

På tide å droppe sommerkroppen?

Det blir helt sikkert et aldri så lite helvete, men du får jo sommerkroppen du alltid har ønsket deg, da. Det er kanskje verdt det? Eller? På tide å droppe sommerkroppen, kanskje?

Les også: Konsekvensene for egne handlinger

For å faktisk lykkes med å få sommerkroppen må du følge vår eksempler, men du må huske at du skal holde kroppen vedlike, etter sommeren også, det er lettere sagt enn gjort, så vet du det : 

Slik får du sommerkroppen: 

 • Vær i stor aktivitet så ofte du kan
 • Vei gjerne opp maten så du vet kaloriinntaket
 • Bruk personlig trener -tren riktig, alltid
 • Tren gjerne til faste tider
 • Få nok søvn
 • Få i deg nok veske
 • Husk å trene de støreste muskelgruppene
 • Tren regelmessig og hardt nok
 • Kjernemuskulaturen er viktig, og bør trenes tidlig
 • Husk at bena er endel av kroppen din
 • Hva du spiser og drikker betyr mye når du trener
 • kosthold og trening henger sammen – skaff kunnskap om begge
 • Terrengsykling, løping, klatring, svømming, sirkeltrening, boksing
 • Sett realistiske, men hårete mål, sett opp delmål underveis
 • Innse at ting tar tid, ikke bruk badevekt 
 • Gi deg selv belønning etter nådde delmål og målsetning

Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

DN.no

Mat og drikke 

Hva du spiser og drikker, når du skal redusere vekt, er av langt større betydning enn når du ikke tenker på vekta, helt åpenbart. Men når du skal jakte sommerkroppen, betyr hver eneste kalori – langt mer. Slitsomt? På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du mer hekta enn noen gang?

Å trene nok og riktig, får direkte følger av hvor raskt du får strammet opp skavankene. Du forblir overvektig, lat og usunn om du ikke har disiplin i hverdagen. Men siden sommeren står for døren, har du lov til å legge deg litt nedpå, bokstavlig talt.

For å få best effekt av treningen, skal du trene Aerobic-trening, dette gjør deg utholdende, du får et bra oksygenopptak som gjør at du kan holde ut hard trening – over tid. 

For å komme dit, må man selvsagt ta et skritt om gangen, en trening (eller gjerne to) per dag. Og for å få mest mulig ut av en slik treningsform, vil det være viktig med god restitusjon. En is per dag, er lov i sommerferien, men pass på at det ikke blir en vane.

Vargas

Sommermaten du bør spise

Sommermaten du bør spise bør være grønnsaker og fisk. Fordi det er bra for deg. Men om du skal ha burger i brød, må det ikke være en fet hamburger, men kanskje et sunnere alternativ. Visste du at det finnes en rekke veganske alternativer til usunn kjøttmat? Sjekk i frysedisken i en butikk nær deg, eller vær bevisst å styre unna kjøttfarse mat.

Bergenet lesetid: 7 minutes

Kalorier teller

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips for deg som vil passe vekten. Vil du bli tykk, overvektig og usunn, er det selvsagt bare å gå sommeren i møte med åpen munn. De aller færreste ønsker å møte høsten med klær som ikke lenger passer. 

Les også: Drikkepress påvirker vanene dine

Derfor vil vi gi deg et lite hint om hvordan du enklest holder vekten gjennom en lang og fristende sommer. 

Uansett hva du spiser så påvirker det kroppen din på en eller annen måte. Spiser du usunt så går vekta opp. Dessverre så er det en trend i Norge at stadig yngre mennesker sliter med overvekt. Disse kan med enkle grep gjøre livet lettere for seg selv, i dobbelt forstand. 

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips. Du bør vite hva du spiser for å unngå overvekt – spesielt i ferietiden. 

Kombinasjonen dårlig kosthold og for lite eller ingen mosjon er hovedårsakene til at mange unge har problemer med å holde en normal vekt i forhold til sin alder. Spiser man i tillegg flere kalorier enn man forbrenner per dag, vil man sakte men sikkert øke egenvekten. For da omdannes muskler til fett, det er lite heldig.

Hva du spiser er viktig, men hva du ikke spiser, eller lar være å putte i munnen – er viktigere. Er du bevisst kaloriinntaket vil du unngå de største fellene.

Sommermaten du bør spise

Overvekt

Sommermat kan være så mangt. Både pølser, biff, fisk, hamburgere og spareribs hør med. Mat som alle elsker, både liten og stor. For å gjøre våren og sommeren en smule mindre usunn. Er det altså en rekke alternativer man bør legge på minne.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Man kan lage pølsene selv, man kan ha mer fisk enn kjøtt på menyen, grillspyd med masse deilige grønnsaker. Og mindre av de fete ingrediensene, sausene, majones, potetsalat og hvitt brød.

Teller man kalorier kan man velge “Go og mager”-variantene til Gilde. De innholdet nær halvparten så få kalorier som vanlige pølser.

Tar man sunne og kloke valg gjennom sommerukene, kan det faktisk værte nok til å ikke bli overvektig.

Overvekt med seg sosiale problemer både privat og på skolen. Den som trodde mobbingen var fjernet fra den norske skolen må bare tro om igjen. Det er kanskje mer mobbing enn noen gang i den norske skolen.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt er også anbefalt å spise i moderate mengder, og fettet du bruker bør være sunne matoljer og myk margarin.

Et viktig punkt for alle som ønsker å være sunn og frisk, sett bort i fra hva man spiser. er å bevege seg nok. Bruk minimum 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

Vit hva du spiser og drikker

På den måten holder man seg i form og forbrenner mer kalorier enn man spiser.

En nyere britisk rapport viser at om lag hvert tredje barn i EU nå er overvektige eller fete. Det er alvorlig. Helsedirektoratet gjeninnfører nå systematisk veiing av skolebarn i Norge. Det er 3.- og 8.-klassingene som skal veies.

Sommermaten du bør spise

God drikke hører med til 17. mai- eller sommerfesten. Da kan alkoholfritt øl være et klokt alternativ. Eller øl med langt mindre sukker. Det finnes stadig sunnere og bedre alternativer her, se i butikken hva du kan finne av øl merket light eller lite.

Sommermaten du bør spise kan være nydelig og smaksrik, men inneholde mindre fett. Da er du på riktig vei som fornuftig hobbykokk.

Bytter man uten fløten med f.eks vanilje-Kesam på de magiske norske jordbærene, sparer man hundrevis av kalorier på et måltid. Spiser man is annenhver dag isteden for hver dag, sparer man enda flere. Selvsagt skal man ikke gå gjennom sommeren med noe så kjedelig som å telle kalorier, men det er lov å være bevisst på hva man dytter i trynet – enda sola står høyt. Det er tross alt din helse det er snakk om.

Makter du å kutte ut annen hver pils, med en alkoholfri øl, er du absolutt på riktig vei. Drikker du vann i stedet for brus, vil din sommer gjøre deg godt. Og høsten må komme uten nevneverdig problemer for din garderobe.

I nettopp alkohol er det skremmende mange kalorier som gjør deg overvektig på kort tid, om sommeren er en lang og evig fest.

Ungdom og overvekt

Alle mennesker skal kose seg innimellom, men det er hverdagene som er viktige- de er det som kjent flest av. Allikevel må man gjøre grep til hverdags om noen  i familien er overvektig. Som foreldre har man faktisk ansvaret for at ungene får i seg nok næring, riktig mat til riktig tid. Det er enklere enn mange tror å spise riktig.

Lager man sunn og energirik mat til egne barn så vil man på gjøre ungene en tjeneste de har glede av resten av livet. Fisk på grillen framfor fete Oste-grillpølser og salat framfor loff med tomme kalorier er kloke valg.

Grønnsaker, grovt brød, frukt, fisk og kylling. Velg poteter eller ris. Kutt ut pomes frites, fete sauser, usunne pølser og annen mat som lett kan tette blodårene dine i alt for ung alder. Jo mer usunn mat man spiser, jo mer forkorter man sin egen levetid. Så brutalt og viktig er det faktisk å spise og drikke riktig.

Kutt ut brusen og drikk vann rett i fra springen, sunt og gratis. Brus er en av de verste dagligvarene som er med på å ødelegge barn og unges helse. Med noen få enkle grep kan de unges helse forbedres på kort tid. Faktisk finnes det sagt med null kalorier.

Sommermaten du bør spise kan egentlig være hva som helst så lenge du bogner bordet med nok grønnsaker og litt mindre fet og usunn mat. Rene og sunne råvarer er fortsatt best i verden i Norge. Benytte deg av det tilbudet. Det har alle rundt bordet godt av.

Overvektige barn er ulykkelige barn og kan føre til depresjon på sikt. Alle foreldre vil det beste for sine unger. Da er det viktig å begynne med et riktig og variert kosthold i så tidlig alder som mulig. Men sommeren er jo så kort, akkurat nå skal man kose seg litt ekstra.

Det behøver ikke å bli hver dag.

Vargas

Du blir ikke hva du spiser

Du blir ikke hva du spiser, men hva du putter i munnen, påvirker helsen din – fortløpende. Gjennom hele livet får du i deg ting du ikke burde, både bevisst og ubevist. Nordmenn har god kunnskap om hva som er smart å spise og drikke. Men vi har en tendens til å belønne magen med unødvendig mye drit. Heldigvis blir du ikke ha du spiser – det skulle ha tatt seg ut.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Helsemyndighetene

Helsemyndighetene i Norge bør vi stole på, både når det gjelder kostholdsråd, smittevern, vaksiner og hva vi bør holde oss unna. De fleste vet at det er dumt å drikke alkohol for ofte og for mye, fordi det skader oss. Allikevel er det mang en nordmann eller kvinne som drikker for mye for ofte. Heldigvis er det opp til hver enkelt å putte det i munnen som frister oss. Det skulle bare mangle. Kunnskapen er her for alle å ta inn.

Les også: Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Du blir ikke hva du spiser, men å spise usunt over tid vil skade kroppen din.

Dette er allmennkunnskap som vi har god nytte av å vite. Måtehold er et stikkord det lønner seg å bruke, også når det kommer til mat og drikke. Du skal spise is på 17. mai om det frister deg, du bør ta deg en halvliter eller to i sommerferien. Men du bør ikke spise is hver dag, eller drikke tredve øl hver helg. Dette vet du og derfor bør du la være. Fortsetter du å stappe i deg, blir du stadig mer lik det du spiser.

Velger du den kjedelige, men smarte veien å gå når det gjelder inntak av mat og drikke. Er faktisk Helsemyndighetenes kostholdsråd med på å holde deg i live så lenge som mulig. Du kan kose deg med alt som hjertet begjærer, men med måtehold. Kos og nytelse av og til. Sunt og smart ellers. Holder du deg til digg, vin og fete sauser én dag i uken. La lørdag være kose dag, og spis klokere ellers. Da er du innenfor alle sunne mål.

Du blir ikke hva du spiser

Overvekt

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære. Med riktig hverdagskost kan du forebygge sykdom

Helsemyndighetene

Fedme og overvekt koster Norge mer enn 70 milliarder kroner årlig. At du ikke klarer å gjøre noe med egen vekt, koster altså skattebetalerne store summer. Ergo kan man si at det er et kollektivt ansvar å sørge for at man ikke blir til en belasting for helsevesenet. Som i utgangspunktet har ræva full av jobb fra før. Om man ikke skal måtte passe på alle overvektige som rett og slett ikke gidder.

Les også: Tolv år med Vargas12.com

Det er faktisk lov å ta seg kraftig sammen. Og da snakker vi ikke om alle oss med et par kilo for mye her og der, men de som blir så syke av fedme. At de verken kan ta vare på seg selv, være i jobb eller fungere til daglig. Disse menneske blir det stadig flere av i Norge, dessverre. Og de blir en belastning for helsevesenet.

Norge er ett av landene i Europa som har hatt størst økning i forekomsten av fedme de siste årene med en vekst på 44 prosent siden 2000. I dag har over 23 prosent av alle nordmenn fedme, nær én million mennesker

Dagens medisin

Mosjon

For å unngå alvorlig fedme og overvekt er det faktisk enkle grep som skal til. Du blir ikke hva du spiser, men spiser du alt du kommer over hele tiden, begynner det å ligne litt. Ligne på at du blir hva du spiser, tenk så flaut. Litt mindre mat, mindre usunn snacks, mer grønnsaker, fisk og frukt, og du er i gang.

Dørstokkmila er manges fiende, men det går over etterhvert når du innser hva tretti minutter mosjon daglig berger livet ditt. En halvtime har du faktisk tid til å avse slik at du ikke blir for overvektig og syk. Passer du på hva som er i kjøleskapet og spiser litt mindre – blir du heller en kjekkas enn en tjukkas. Verre er det ikke.

Du kan spise biff hver dag om det er det du liker. Bare du dropper sausen. Og det går an å nyte vin til maten også. Men kanskje ikke for ofte. Alt du spiser påvirker helsen din, derfor bør du være deg bevisst hva som går inn i munnen til enhver tid.

Kombinerer du riktig kosthold, som du får anbefalt gratis her og av Helsemyndighetene, med litt mosjon, og bevegelse. Vil du få så god helsegevinst av det, at du lever flere år lengre – enn om du lot være.

Tenk litt på det.

Vargas

Matprisene vil stige mye

Matprisene vil stige mye av ulike årsaker i Norge dette året. At såkalte lavpriskjeder velger å ha nøyaktig samme pris på dagligvarene, gjør det vanskeligere for kundene å sammenligne priser. Tilbudene uteblir og vi som kunde og forbruker sitter igjen med regningen.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Dagligvare-svindel

Om du sammenligner 300 dagligvarer fra Rema, COOP Extra og Kiwi. Vil det være en forsvinnende liten forskjell på totalen. Det er et tydelig bevis på at det er et prissamarbeid mellom kjedene. Og slik har det vært veldig lenge i Norge.

Lest denne? Dagligvarekjedene håper pandemien varer lenge

Her sover myndighetene i timen. Det bør være større konkurranse om kundene i dagligvarebransjen. Det er faktisk en hån mot kundene og forbrukerne at dette systemet får lov til å fortsette. At Rema, Kiwi og Extra kan selge mat som koster det samme i alle kjedene er absurd.

At dagligvare-kjedene, alle som én bevisst lurer kundene sine er hevet over tvil. Ikke bare på utspekulert prissamarbeid, men bevisst feilprising av varer. Når sjekket du kvitteringen sist du handlet mat og dagligvarer?

At norsk mat blir dyrere er en konsekvens av prissamarbeid, men også en hel haug med andre faktorer.

Matprisene vil stige mye

Matprisene stiger

Dyrere råvarer, økt pris på frakt, energiprisene stiger og økt pris på kunstgjødsel gir dyrere mat. Matprisene vil stige mye, Ikke bare i Norge, men i Skandinavia og Europa forøvrig. Og man kan oppleve at fattige land faktisk går mot en større sultkatastrofe når prisene stiger mer enn forventet.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Uansett fra hvor i verden man handler råvarene eller ferdigproduktene fra, er frakten mangedoblet. Årsaken er dyrere og tregere frakt, mange flaskehalser i tørrlast-markedet og shipping-markedet. Pandemien setter spor over hele kloden.

Dyrere strøm for store deler av Europa, gjør at også mat-produksjon som er avhengig av energi, det vil si nesten all mat vi spiser, vil øke i pris. Og økte priser på råvarer, gir åpenbart økte priser på sluttproduktene vi finner i norske butikker.

Fagfolk innen landbruksøkonomi bekrefter at prisøkningen på kunstgjødsel, som er et svært energikrevende produkt, vil få store konsekvenser i 2022

Nettavisen.no

Forbrukertilsynet

Vi har stort sett god rå i Norge, også når det kommer til mat, under normale omstendigheter. Dessverre er det lite som er normalt, både i Norge og i verden forøvrig. Det gjør det vanskelig økonomisk for mange, derfor er hver eneste krone man bruker på mat, én krone nærmere personlig konkurs for noen.

Matprisene vil stige mye i Norge gjennom 2022, uten at vi får gjort mye med det. Men vi kan melde fra om prissamarbeid. Slik at kjedene blir tvunget til å konkurrere om kundene, på en annen måte enn i dag.

Om det er lov å endre på priser for eget godt befinnende tenker du kanskje? Ja, det er et spørsmål vi bare må bringen videre til de som vet. Det må vel finnes et regelverk for priser på all type mat i Norge?

Forbrukertilsynet bør selvsagt få beskjed om det finnes bevis på prissamarbeid kjedene i mellom. Mulig er det vanskelig å få fram gode nok bevis for en slik ordning, men det er neppe tilfeldig at pris-avviket er så lite, som det er i Norge i januar 2022.

Den tidligere så mye omtalte priskrigen, som var mellom de norske kjedene tidligere, er åpenbart avblåst for godt. Det er det du som forbruker og kunde som taper på dette, både på kort og lang sikt. Dessverre.

Vargas

Slik blir din privatøkonomi i år

Slik blir din privatøkonomi i år. Alt tyder på at du vil få dårligere råd i 2022 enn tidligere. Dessverre blir mye av maten du kjøper i norske forretninger dyrere. Du vil måtte betale dyrere strøm gjennom året. Og vi får dyrere drivstoff. Alt dette i sum gjør at du går mot en tid der du har dårligere råd – om du ikke gjør deg forberedt på smalere tider.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Økte renter

At boliglånsrentene også vil stige, er det største inngrepet på din privatøkonomi. Men dette kan du gjøre noe med selv. Du bør be om de beste betingelsene i den billigste banken. Sørge for å ha så solid økonomi som mulig, vise banken at du er en trygg og god kunde. Dette gjør du ved å betale alle avdrag og renter over tid.

Lest denne? Skråblikk på året som gikk

Et godt råd kan være å vise til en fersk verditakst av boligen, som tvinger banken til å gi deg lavere rente på lånet. Med et lån på 3-5 millioner kroner, vil man raskt merke en økning av renta på en halv prosent. Det er all grunn til tro at renten vil stige med 0,25%, tre, fire ganger i 2022. Det vil du merke på lommeboka.

Vær aldri tro mot banken, banken vil at du skal betale så mye som mulig hver måned. Bytt bank om du ikke får de beste betingelsene. Å være lojal mot banken kan koste deg mange tusen kroner per år, velg kynisk den billigste banken. Det er i hvert fall ikke DNB.

Gjør noe smart, betal så mye du tåler på boliglånet slik at du raskest mulig blir ferdig med den største utgiftsposten.

Planlegge

Strømprisene er rekordhøye, drivstoffprisene er høye, rentene er på vei opp og den generelle prisstigningen er høy. Samtidig innføres nye innstramminger som reduserer den økonomiske aktiviteten, fører til permitteringer og økende usikkerhet.

Finansavisen

Slik blir din privatøkonomi i år. Den blir strammere enn du kanskje hadde håpet på.

Men er du godt forberedt, vil det gå deg god. Men det kan være smart å planlegge din økonomi så raskt som mulig. På den måten møter du utfordringene som er overkommelig for din lommebok. Vi gir deg noen gode råd.

En bedre betalt jobb eller en jobb nummer to, vil bidra til forbedret inntekt. Men selvsagt enklere sagt – enn gjort.

Sørg for å ha en bufferkonto. Ingenting er dyrere enn å ha dårlig råd. Har du penger på bok, kan du betale når noe går galt, det være seg bil, vaskemaskin eller lekkasje i taket.

Gode råd

Alt koster penger, derfor bør du ha så mye som mulig på konto til enhver tid. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men å begynne å spare i indeksfond, framfor i banken, er et smart steg å begynne.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Med dyrere drivstoff bør du kjøre mindre og kjøpe bensin eller diesel, på de billigste dagene. Eventuelt, investere i elbil, som så mange andre nordmenn. Her er det penger å spare.

Du bør faktisk allerede i dag, begynne å regne på det. Hvor kan du kutte ned på utgiftene, øke insektene og få bedre kontroll på økonomien. At maten blir dyrere over hele landet, kan du ikke få gjort noe med. Men du kan handle klokt. Kjøpe inn mat én gang i uken, gjerne på tilbud og i store kvanta.

Strømprisene

Her er det flere ting du kan gjøre, selv om du bor sør i landet hvor strømprisene er dyrest. Du kan ikke fryse ihjel heller, men du kan investere i varmepumpe. Det er den beste måten å spare penger på for å varme opp boligen, miljøvennlig er det også.

Om du har tilgang til ved og har en peis eller vedovn. Bruk den. Og lyset må ikke stå på i alle rom det ikke befinner seg folk.

Og må alle i din husstand dusje i femten minutter, hver dag? Nei, må ikke det, vet du. Man kan faktisk vaske seg, uten å måtte stå under rennende vann. En dusj, når prisene har vært på det dyreste, har kostet ca 23 kroner, om du dusjet i ti minutter.

Slik blir din privatøkonomi i år, uforutsigbar, men forverret.

Det er all grunn til å tro at strømprisene går ned utover våren, men det er rimelig lenge til. Og strømprisene vil gå opp på ny, når temperaturen synker til høsten. Så vårt beste råd til deg: Sørg for å være forberedt til de dyre dagene, for de kommer.

Vargas

Middagsinspirasjon for alle

Middagsinspirasjon for alle som har et kjøkken, er glad i mat eller som liker å lage mat til andre. Julen har en tendens til å bli et etegilde som til slutt, setter seg rundt midjen. Men det kan du endre på med enkle grep, bare husk at det skal være lov å kose seg i jula. Kos for alle betyr også god mat som er både sunn og usunn.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Nettsider og oppskrifter

Vi trenger ikke å tenke på vekta før neste år, ikke sant?

Enten du finner oppskrifter fra mormors gamle oppskrifter i skapet hjemme, eller fra matprat eller andre nettsider. Du er sjefen på kjøkkenet én dag i julen, da bør du sette opp en meny som imponerer samtlige gjester. Hvorfor? Fordi det er så enkelt å lage noe som alle liker, som du bør få kudos for i ettertid.

Lest denne? 5 alkoholholdige drikker vi anbefaler

Ikke glem at det perfekte måltidet ikke er komplett uten nok og riktig drikke til – som et viktig tilbehør. Men det vil under ble omstendigheter i et privat selskap eller en middag, være gjestene som alltid er viktigst. Derfor bør du gjøre deg flid på kjøkkenet som vert eller kokk.

Oslo-avtalen

Vi som skriver om mat, drikke, relasjoner mellom mennesker, kjærlighet og samhold, ønsker å fremheve hvor viktig maten er for at alle rundt bordet skal føle seg verdsatt.

La oss ta et eksempel på nettopp dette: Da diplomat-ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen m. fler, var vertskap for de hemmelige samtalen mellom Israel og PLO i Norge, den såkalte Oslo-avtalen. Var maten som ble presentert, helt avgjørende for at det i det hele tatt ble noen avtale. (Mer om Oslo-avtalen)

Her ble det servert norsk laks, vafler, sjokolade, akevitt og øl i store mengder, før avtalen ble signert i Parkveien 45 i Oslo i 1993. Resten er som kjent en brokete historie, men maten, maten var en formidabel suksess.

Man kan selvsagt være gode venner i utgangspunktet og få til et vellykket måltid – sammen.

Middagsinspirasjon for alle

Alene og sammen

Kan man ha et perfekt måltid, alene? Selvsagt kan man det. Aldri er det så viktig som nettopp da, å gjøre alt man kan for at måltid blir så godt som mulig. Da er det like viktig at man har riktig drikke til måltid. Enten en temperert vin, kaldt øl, eller et alkoholfritt alternativt. Kanskje bare friskt vann er godt nok?

7 veier til ditt perfekte måltid, der vi helt sikkert kunne plukket ut sytti varianter av disse. Kall det gjerne villedende veiledning, eller overskrifter i mylder av tips. Velg selv.

 • Bruk de beste råvarer – uansett meny
 • Bruk nok tid til planlegging av alle måltid, om mulig – ha riktig verktøy tilgjengelig
 • Lag det gjestene liker – sjekk ut på forhånd
 • Bak brød til måltidene
 • Gjør deg flid med desserten
 • Pynt bordet – også utenom festen
 • Husk god hygiene – alltid

Grill-vinter

Kan man grille mat uten at det er tjue grader og sol? Selvsagt kan man det. Alt man trenger er en grill, grill-vennlig mat og deilige mennesker som fortjener gode retter. Grillmat i julen kan være noe annet enn kjedelige grillpølser på engangsgrill. ikke sant?

Alt du behøver er egentlig to ting. Oppholdsvær og tid nok til å tilberede godsakene.

Fisk i alle variasjoner, klippfisk, laks, sei, makrell og lettsaltet torsk, breiflabb, kveite, reker og kongekrabbe. Du vil bli positivt overrasket hvor fantastisk fisk og skalldyr smaker når den kommer fra grillen. Fisken kan med fordel pakkes i folie sammen med grønnsaker, krydder og litt smør, før den legges på grillen.

Middagsinspirasjon for alle

Mang en matelsker er villig til å ‘gå over lik’ for et godt måltid stekt makrell, eksempelvis.

Lest denne? Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Grønnsaker som asparges, løk, rosenkål, paprika, auberginer, maiskolber og tomater i alle størrelser, hører til et festbord som har vært på grillen – før maten skal nytes. Bakt potet, småpoteter eller vanlige poteter hører også til et festbord. Har du store poteter, kan disse kokes i 10-15 minutter før de legges på grillen.

Stek gjerne grønnsakene på indirekte varme.

Kjøtt

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Kun fantasien setter en stopper for hva du kan legge på en grill, enten du velger gassgrill eller kull, de fleste velger nok gass, men det er fullt mulig å grille med kullgrill. Man må bare bruke hodet, snu maten ofte og grill gjerne på indirekte varme, så har du full kontroll.

Alt kan grilles hele året.

Middagsinspirasjon for alle bør være så enkelt at selv far kan være med å bidra. Og husk at det alltid er menneskene rundt bordet som er viktigere enn hva som serveres.

Vargas

Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne

Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne. Høsten er her for fullt og mens dagene blir kaldere og mørkere, trekker mange seg inn for å nyte fine kvelder med koselige aktiviteter. Dersom du trenger litt inspirasjon for hva du kan gjøre annet enn å se på Netflix, har vi noen gode tips!

Estimated reading time: 3 minutes

Feire Halloween

Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne

Knask eller knep? Halloween har virkelig kommet for å bli i Norge og mange håpefulle barn gleder seg til kvelden de kan kle seg ut som skumle monstre, eller sin favorittkarakter fra TV. Men kvelden er selvfølgelig ikke bare noe de små kan nyte; det er nemlig mange måter du kan feire kvelden og sesongen også som voksen.

Se noen skumle filmer, hul ut gresskar eller rett og slett kos deg med litt ekstra snop!

Feire Thanksgiving

En annen tradisjon fra USA som kan feires også i Norge er Thanksgiving. Selv om begivenheten ikke har noe med norsk historie å gjøre. Kan selve feiringen og verdiene den står for også passe i vårt land. Spesielt dersom du har noen amerikanske venner, kan det være fint å invitere dem på en koselig middag med kalkun og amerikanske matretter.

Om ikke annet, kan du tenke over hva du er takknemlig for denne sesongen. Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne.

Utforsk nye nettsider og spill på nett

Mange av oss bruker mye tid på mobil og pc hver dag, men som oftest er det de samme nettsidene som går igjen. Det finnes utrolig mange nettsider hvor du kan finne enkel underholdning for å gjøre noe annet enn å se på serie. Det finnes blant annet casinoer på nett hvor norske spillere kan spille på automater, kortspill, bingo med mer online.

Slik kan du få lett underholdning med muligheten for pengegevinster. Det finnes selvfølgelig mange spill som passer sesongen, som for eksempel spill med Halloween- eller jule-tema. Andre nettsider og nettbutikker tilbyr også sesongbaserte tilbud og underholdning.

Lag sesongbasert mat

Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne

Hva med å utfordre seg selv på kjøkkenet denne sesongen? Kjøp inn sesongbaserte varer som gresskar eller prøv deg på noe du aldri har smakt før. Du kan finne mange spennende grønnsaker som er i sesong, lokalt eller i utlandet, og dermed passer perfekt i sesongen. Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne.

Les en god bok

Høsten og vinteren er definitivt en god tid for å legge seg under teppe og nyte en god bok. Dersom du er en skikkelig lesehest, kan du sjekke ut noen nypubliserte bøker fra norske eller utenlandske forfattere. Dersom du ønsker å få en god historie, men ikke vil lese selv, kan du alltids sjekke ut lydbøker eller en interessant podcast. 

Der har du et par tips til morsomme aktiviteter som kan nytes denne sesongen, om det så bare er for å få én mindre time – foran TV-skjermen.

Vargas

Viktigere å spise sunt enn å trene

Viktigere å spise sunt enn å trene hardt og lenge om du er overvektig. Du blir hva du spiser sies det i reklamen. Det blir du selvsagt ikke, men budskapet er faktisk ganske riktig. Det er svært viktig for å opprettholde en god helse å spise riktig. Men hva betyr det å spise riktig?

Estimated reading time: 4 minutes

Overvekt

En mann på 120 kilo som har en krevende fysisk jobb, spiser ikke det samme som en kvinne på 60 kilo. Som sitter på rumpa på kontoret hele dagen. Man bør spise etter hvordan man lever.

Lest denne? De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss

Når det er sagt så bør både mannen på 120 kilo, spise sundt, men han trenger mer karbohydrater og energi, enn hun som sitter på ræva hele dagen. Det er altså viktigere å spise sunt enn å trene, særlig for deg som ikke vil bli for overvektig. Man kan være stor i en sunn kropp, men det handler om å spise hva som er riktig deg.

Det hjelper nemlig ikke særlig mye å trene, om du spiser mer enn det du forbrenner på trening. All trening hjelper, helt åpenbart, men om du skål holde deg sunn, frisk og ikke forbli overvektig, må du altså spise sunt i tillegg til å trene. Eller mosjonere.

Viktigere å spise sunt enn å trene

Viktigere å spise sunt enn å trene hardt om du ønsker å redusere vekt og forbli i egen idealvekt. Selvsagt er det vanskelig. Det vet alle som har forsøkt ulike slankekurer eller skippertak hvert nyttår, som et forsett på å bli en bedre utgave av seg selv.

Målsetning

Det er god dokumentasjon på at du får et bedre liv om du lever et aktivt liv. Trening gir økt livskvalitet og lykke som varer. Du får en styrket apetitt på sex, du kan få mer selvtillit, en sterkere kropp, bedre søvn, mer energi, forebygger sykdom og lever sannsynligvis lengre. 

Lykke er så individuelt, men også genetisk bestemt. Du kan være en oppriktig lykkelig person i utgangspunktet, men trening i alle former frigir dopamin i hjernen som gir deg lykkefølelse, uansett hvor mørk og syster du kan være av og til. 

Det spiller liten rolle om det er andre enn deg selv som ønsker at du skal redusere vekt, trene og spise riktig. Du må være innstilt på å slite litt for å nå dine mål, du må tørre å strekke grenser og ikke gi deg om du svetter litt. Ingen trær vokser inn i himmelen, du kan nå dine mål om du er riktig motivert for oppgaven.

Frisk

Man kan faktisk, til tross for en rekke sykdommer som må medisineres, bli helt frisk ved fysisk riktig trening.

Diabetes, ryggsmerter, leddsmerter, beinskjørhet, blodtrykket går ned, du får mer livslyst, du tåler belastninger bedre og får en bedre psyke. Ved regelmessig trening, så lite som 30 minutter per dag, vil du på sikt kunne endre hele livet. 

Lest denne? Yoga hjelper bedre med riktig utstyr

Til og med kraftig til moderat allergi, kan bekjempes med fysisk trening over tid. Man skal ikke stoppe å bruke medisiner, men i samråd med fastlege se konsekvensene av vektreduksjon og fysisk trening. Du vil sannsynligvis bli overrasket over testene. 

Ved Karolinska Institutt i Stockholm, har en metaanalyse gitt oppsiktsvekkende svar hva styrketrening gjør med kroppen, på tvers av kjønn. Styrketrening har så god effekt mot depresjon, at det kan sammenlignes med å ta medisiner.

Å utfordre kroppen rent fysisk, flere ganger per uke, er svært gunstig, særlig for mennesker med moderat form for depresjon, viser undersøkelsen. Og i tillegg er det avgjørende for å ha en sunn og sterk kropp for å leve lengst mulig. Det bør jo være motivasjon nok alene.

Viktigere å spise sunt enn å trene, men det betyr ikke at du bør la være å trene. Tvert i mot er det både bra for deg og sunt for kroppen din. Men du skal vite at det å spise sunt over tid, er en langt viktigere faktor, for deg som vil redusere vekt.

Vi har all grunn til å være glade over – å ikke måtte bli hva vi spiser.

Vargas

Pin It on Pinterest