Smaken av sommer

Smaken av sommer kan være alt fra, nybakte rundstykker, sjømat, grillmat eller bare lyden av en flaske Crémant som åpnes. Hva er din smak av sommer? Vargas12.com elsker grillmat framfor noe annet, men kan også foretrekke reker kreps og krabbe på varme dager.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Norge

Her er litt mer om smaken av sommer for å inspirere våre lesere på kjøkkenet, på hytta, i hagen eller ved varme svaberg. Alt etter hvor du ferdes. Er du i Syden og svetter livet av deg, kan du skylde deg selv. Vi anbefaler Norge om sommeren og utlandet ellers i året. Sånn er det bare for vår del.

Les også: Slipp sommerstemningen løs

Sommeren bringer med seg lange solrike dager, lyse netter og en overflod av ferske, smakfulle råvarer som frister våre smaksløker. Norske jordbær er det beste eksemplet på det. Dyrt, ja, men også så godt at det uansett er verdt det.

Den varme sesongen er en tid for utendørs sammenkomster, grilling, pikniker og lette, forfriskende måltider som passer perfekt til den lyse og lune stemningen. Sommersesongen er beriket med et bredt utvalg av frukt, grønnsaker og fersk sjømat, som alle spiller en viktig rolle i sommermat-opplevelsen.

Smaken av sommer

Bildet er tatt av caterina-priesner fra Pixabay

Grillmat

En av de mest populære sommermat-tradisjonene er jo grillmat.

Enten det er saftige biffer, grillede grønnsaker eller saftige maiskolber, er det noe med den røkte aromaen og den herlige smaken som får munnen til å løpe i vann. For ikke å snakke om den første ventepølsa med ost og bacon, med sterk sennep.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

BBQ-fester samler venner og familie for å nyte deilig mat i en avslappet atmosfære. Og ja, det er en myte at det er bare far som kan grille. Grille er ingen kunst om du har bra nok utstyr, derfor kan alle som ønsker – grille middagen. Barn må selvsagt ha tilsyn av voksne.

Smaken av sommer er når sansene er i helspenn, men musklene endelig slapper av.

Når sommervarmen herjer, er det også viktig å holde seg hydrert og opprettholde energinivået. Dette gjøres best ved å inkorporere masse frukt i kostholdet. Fersk, søt vannmelon er en av sommerens mest elskede frukter.

Den er saftig, forfriskende og perfekt for en varm dag ved stranden. Andre fristende alternativer inkluderer saftige cantaloupe meloner, søte jordbær og syrlige appelsiner, som alle kan spises alene eller bli tilberedt i deilige sommersalater.

Bobler i glasset

Det er ikke enkelt å velge bobler når det er så mye snadder som frister. 

Prosecco eller Crémant? Eller kanskje ekte Champagne?

Prosecco passer kanskje hver dag hele sommeren, om det er varmt nok, og man trenger noe friskt og kaldt, men som kjent – alt med måte. Særlig når det kommer til alkoholholdig drikke. Spør noen som har greie på det vil de utvilsomt svare, at det er Champagne som passer til det meste.

Mange nordmenn har valgt nettopp Prosecco som sin “Champagne” av flere grunner. Champagne, som alltid kommer fra nettopp dette velkjente franske stedet, Champagne-Ardenne, og som koster langt mer enn alle andre musserende viner, er kanskje verdens mest kjente dråper. Og koster gjerne deretter.

Champagne er fransk, Prosecco er italiensk og Cavaen er spansk. Det er greit å vite, men ifølge disse ekspertene igjen, det er bare én av disse som er verdt å drikke, det er åpenbart den mest berømte og eksklusive, Champagne, de to andre typene boblevann med alkohol, er og blir billige sammenligninger.

Husk at det finnes gode alkoholfrie varianter på vinmonopolet eller der du ellers måtte handle alkohol.

Lite slår en kald øl til Cheeseburgeren. Til rekene passer en rosévin eller en avkjølt Chablis.

Sjømat

Sommermat er ikke bare begrenset til grillen og salater.

Det er også en tid for sjømatelskere å glede seg. Reker, hummer, krabber og østers er alle ferske og deilige i sommermånedene. En stor fat med fersk sjømat, servert med smeltet smør og sitron, er en gastronomisk nytelse for mange.

Smaken av sommer er det du liker best og spiser mest av i ferien. Is, bær, frukt, øl, fiskesuppe med ferskt brød til. Ja, rett og slett nytelse og idyll.

For de som foretrekker noe søtt, har sommeren også mye å tilby. Når bær er på sitt beste, er det på tide å lage saftige bærpai, skogsbærsmoothies eller friske fruktis.

En annen favoritt er friske iskremer i en rekke smaker, som sjokolade, vanilje, jordbær og mynte-sjokolade-chip. En iskremdessert er alltid velkommen i den varme sommervarmen.

Pikniker er også en integrert del av sommeropplevelsen.

Å pakke en kurv med lette og deilige retter er en flott måte å nyte naturen på. Smørbrød med friske grønnsaker, delikatesser og smaksrike sauser er perfekte for pikniker i parken eller ved sjøen.

Man kan også pakke frukt, nøtter, kjeks og drikkevarer for å skape en komplett piknikopplevelse.

Ikke glem at alle skal kose seg i ferien om sommeren, ta med noe ekstra godt til barna. Det må ikke være usunt av den grunn. Vannmelon eller honningmelon i skiver i en matbok, noen blåbær eller jordbær delt i to – kan være nok.

Vargas

Spiser du hva som helst?

Spiser du hva som helst? Det kan være lurt å variere kosten, men også å være selektiv hva man velger bort og ikke. Mat er viktig for oss og vi nordmenn elsker å kose oss, ja, vi er faktisk kjent for det. Utlendinger som kommer til Norge og vil lære språk, lærer at ordene “kose oss” er noe vi driver med ganske ofte.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Kos

Så er det dette med måtehold, da. Det er fortatt stor forskjell p å barbere seg og skjære av seg hele hodet.

Les også: Så raskt lager du middag

Spiser du hva som helst, når som helst og gjerne helt til du ruller fra bordet.

Vil det få konsekvenser for deg. Jo mere du lærer deg om kosthold og hva hver enkelt ingrediens faktisk gjør med kroppen, jo sunnere blir du, om du gjør kloke valg. Med kloke valg mener vi at du spiser så sunt du kan, så ofte du kan. Og koser deg en gang i blant. Ikke hver dag, helst.

Spiser du hva som helst, vil du før eller siden spise deg syk. Tør vi påstå.

Det er for mange matvarer tilgjengelig i Norge, som gjør oss overvektige. Kos er nok synonymt med mat som inneholder for mye sat, sukker, eller begge deler lite karbohydrater og lite eller ingen næring. Softis, brus, øl, pølser, hamburgere og desserter fortjener vi selvsagt. Men absolutt ikke hele tiden.

Vi mener at det bør være mer fokus på ernæring allerede i barneskolen, for å gi barn muligheten til å velge bort den maten som slett ikke er bra for dem på sikt. Det er ikke alle foreldre som velger bort det usunne når middagen skal tilberedes i en hektisk tid.

Grønnsaker kan fort være det som velges vekk først. Det er uheldig.

Bildet er tatt av cattalin fra Pixabay

Dessert Foto: Vargas12.com

Ultraprosessert mat

Forskning viser også at ultraprosessert mat, sånn som pølser, pizza, pasta, kjøttdeig, potetmos og nuggets, er farlig å spise for ofte. Årsaken er at den innholdet så lite som er bra for tarmen, er energinett og kan føre til overspising. 

Les også: Mat på P!

Ultraprosessert mat er mat du bør styre unna – om mulig. Dette er mat som er bearbeidet, industriprodukter bestående av ekstrakter av råvarer, kanskje utarbeidet i laboratorier, ofte uten særlig næringsinnhold. Denne maten innholdet ofte e-stoffer, fargestoffer og tilsetningsstoffer du ikke behøver. 

Iskrem, energidrikker, kaker, kjeks, boller, pomes frites og frossen-pizza, er noen eksempler på mat som er ultraprosessert og som står på listen over nei-mat.

I dag mistenker forskere at det finnes mer enn 100 ulike årsaker til at vi lever i en fedmeepidemi.

Spiser du hva som helst? Det bør du slutte med, i dag.

Middelhavskost

Overvekt, høyt blodtrykk, usunne kolesterolverdier og insulinresistens er kjente risikofaktorer for mange nordmenn. I middelhavslandene som Spania, Hellas og nord i Italia er dette langt mindre utbredt. 

Hvorfor? Kosthold, klima og aktivitet.

De fleste nordmenn som har besøkt disse velkjente turistmålene, vet også at frukt- og grønnsaks utvalget på markedene i disse landene er formidable. Prisene også langt mer hyggeligere enn her hjemme. 

I tillegg spiser grekere og italienere mye mer fisk enn oss, de bruker oliven og rapsoljer i matlagningen, og de er fortsatt langt mer aktive enn oss, rent fysisk. Og de har et langt mer helsebringende klima, med lite kulde, mye sol som gir helsebringende effekt både, på kort og lang sikt.

Et sunt liv har ikke bare med hva man putter i munnen å gjøre, det handler også om livsstil og stressnivå. Søvn og stress har en direkte vesentlig påvirkning på hormonbalansen i kroppen, som igjen er knyttet til forbrenning.

Et sunt sinn er god helse, og å bekymre seg syk, for seg selv, for egen helse eller for andre som står en nær, er et velkjent problem. Klarer man å skyve vekk unødig bekymring, og leve i nuet uten å ta alt så bokstavelig og alvorlig, vil du etter kort tid få bedre helse.

Middelhavskost er ikke veien til evig liv, men den kan holde deg frisk – lenge.

Periodisk faste

Faste har de flere hørt om, men kanskje ikke satt seg helt inn i hva betyr. Å faste tror mange handler om å ikke spise, gå sulten og være slapp. Det er dessverre en fordomsfull holdning som handler om at man mangler kunnskap, for å si det mildt.

Leser man seg opp hva periodisk faste faktisk handler om, vil man oppdage at det kan ha stor helsegevinst på voksne og eldre. Barn bør selvsagt slippe å faste med mindre de ønsker det av religiøse argumenter de har.

Faste betyr ikke sult eller at du blir slapp og utilpass. Mange får faktisk mer energi, er klarere i hodet og får mer livslyst. Av å ikke spise over tid. Den nye vinen er altså å spise ingenting i lange perioder, enten for økt helsegevinst eller å redusere vekt. 

Begynn gjerne i det små. Spis ett til to måltider per dag, kutt ut frokosten, som du faktisk ikke behøver, velg deg en god og sunn lunsj, spis en velsmakende middag. Vent til dagen etter og spis en lunsj du liker. Allerede etter ett døgn – vil du merke en forskjell. 

Om du kjenner på en sultfølelse, vil denne forlate deg allerede etter to døgn. Drikker du 2 dl vann om du er sulten den første dagen, vil du merke at sultfølelsen forsvinner.

Tenk deg godt om og vit hvorfor du ønsker å faste, og du vil merke en forskjell på kroppen, raskt.

Her er Helsemyndighetenes kostholdsråd.

Vargas

Tidenes dyreste 17. mai-feiring?

Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Det er kun dager igjen til bunadsskjorten skal styrkes, sko pusses, plener klippes og dressen som var for trang i fjor, skal testes igjen. Norges nasjonaldag, grunnlovsdagen, eller nasjonens bursdag, er en viktig dag for mange nordmenn.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Søk hjelp

Men noe er annerledes i år enn tidligere år – alt er blitt betydelige dyrere. Og mange har faktisk ikke penger til pølse og is til barna sine. Tidenes dyreste 17. mai-feiring blir i år, men alt tyder på at neste år blir enda et hakk verre. Dessverre. Den tid den sorg.

Les også: Fem tips til 17. mai-middagen

Ifølge SSB, statistisk sentralbyrå, er det mer 115.000 barn i Norge, som lever i en familie med vedvarende lav inntekt. Og de siste ti årene har tallet økt, hvert eneste år. Fattigdommen som politikerne snakker så varmt om å bekjempe, blir bare verre og verre.

Så, hva kan du og vi gjøre for å hjelpe de som ikke har penger til feiringen som alle fortjener å være endel av? Vi oppfordrer alle som sliter økonomisk, med å ta kontakt med banken. Spør om å få én eller to avdragsfri måneder på boliglånet. Dette kan faktisk være nok til å få hodet over vannet i en hektisk og dyr tid.

Har du noe å selge, gjør det i dag. Ikke vent til i morgen.

Hent ned klær fra loftet, ski fra garasjen og leker fra barnerommet. Du vil kanskje bli overrasket over hvor lett det er å selge ting og tang som er helt ok. Om det ikke har noen verdi for deg og din familie, kan det være midt i blinken for andre. Det er verdt et forsøk som kan gi deg noen tusenlapper i en krisetid.

Det kongelige slott i Oslo er viktig for mange på nasjonaldagen – Foto: Vargas12.com

17. mai-festen kan bli den dyreste i manns minne – Foto: Vargas12.com

Barna rammes

Om du ikke har inntekt, men bare utgifter, sier det seg selv at du ikke har mye penger å bruke. Ei heller på den dagen i året det er verst å være blakk. Spesielt når svært mange koser seg med middag ute på restaurant eller på grillfest i hagen.

Les også: Etter den søte kløe …

Har man ikke penger, så må man finne en utvei på det, fordi alt koster penger. Mye penger. Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Ja, det er 17. mai 2023, foreløpig. Men du som er så smart å lese denne bloggen, får som kjent gode råd – helt gratis, fortsatt.

Sarpsborg og Fredrikstad er blant kommunene som topper statistikken. De siste årene har økonomien strammet seg til ytterligere. Bare det siste året har prisene steget med 6,5 prosent. Strømprisene bidro mest, ifølge (SSB)

NRK.no

Vi ønsker det beste for alle våre lesere, og at man får kost seg litt ekstra på nasjonaldagen, særlig gjelder dette alle barn. 17. mai er barnas dag på alle måter. Da er det både vondt og vanskelig å ikke kunne gi egne barn det som faller naturlig for de aller fleste.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Derfor gir vi gode råd for en bedre økonomisk hverdag, både på kort og lang sikt.

Ta grep

Kan du hjelpe andre med barnepass, shopping, plenklipping, rydde i hagen eller hjelpe til med andre ting? Det kan være noen du kjenner eller ikke kjenner, som behøver en tjeneste som er verdt noen kroner.

Bruk Facebook eller andre sosiale medier, presenter deg selv og fortell hva du er villig til å gjøre for penger.

Om du er en av mange nordmenn som handler maten i Sverige, bør du i hvert fall gjøre det før 17. mai. Her er det fortsatt veldig mye penger å spare. Og utvalget er betydelig større enn i norske butikker.

Det er viktig å ta fornuftige grep i tide, om du sliter økonomisk. Rentene stiger, strømmen er dyr, maten har aldri vært dyrere og drivstoffet like så, må mange ta grep for å få endene til å møtes.

Å bytte jobb er dramatisk, men kanskje nødvendig. Lever du på trygd, så vil framtiden forbli vanskelig. Det er det bare å innse.

Trenger du tips, råd og veiledning om din egen privatøkonomi, ta kontakt med Vargas12.com. Vi hjelper deg, gratis. 

Vargas

Brevet som påvirker deg

Brevet som påvirker deg kommer helt gratis fra oss. Vargas12.com har skrevet artikler og blogginnlegg for våre lesere i 13 år. Mer enn 8000 innlegg på Vargas12.com og de fleste ligger i menyen til høyre. I uoverskuelig framtid vil vi forsette å leve gratis brev til våre lese, elektroniske brev, innlegg og artikler.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Innehold

Alt du behøver å gjøre er å trykke på subscribe-knappen oppe til høyre, legge igjen din epostadresse og vipps. Du er med på vår liste over lesere som ønsker gratis brev fra oss. Vi skriver for deg og er glad du er nysgjerrig på hva vi skriver om.

Les også: Viktige Google-søk

Brevet som påvirker deg negativt, kanskje positivt, men som får deg med i debatten – kan også gjøre deg forbannet. Vi skriver alltid med hjertet og for å engasjere våre lesere. Du vil bli engasjert, irritert, glad, kåt, sint, trist, men også lykkelig over våre innlegg.

Hva bloggen handler om? Den handler om mennesker, følelser, fotball, sex og økonomi.

Det som engasjerer deg og dine venner. Men vi skriver også om underholdning, politikk, samfunnet, mat, fristelser, tabuer, fetisjer og døden. Vi skriver for mennesker i alle aldre, også de eldste av oss, som vi har så mye å takke for.

Brevet som påvirker deg kommer med ujevne mellomrom. Nesten hver eneste dag, men også med noen dagers pause innimellom. Vi skriver om livet, om mennesker og hva som skjer med oss, og hva som påvirker oss – mellom vugge og grav.

Brevet som påvirker deg

Bildet er tatt av Marta Kulesza fra Pixabay

Leserne

Når vi er klare med et nytt innlegg, med en artikkel om trening, kosthold, mat, økonomi, fotball, barn og unge, vil du få brev. Eller om vi publiserer noe om sosiale medier, skriving, kjendiser, sladder eller utfordringer som står framfor oss i framtiden, vil du få en e-post, rett i din innboks. Er det ikke flott?

Selvsagt er det helt gratis og uforpliktende.

Les også: Vi gjør deg synlig – online

Vi skriver for deg, og vi håper du ønsker å motta de ferskeste artiklene våre. Vil du ha e-post?

Du kan selvsagt melde deg av abonnementet, når det passer for deg, men vi lover å gjøre alt vi kan for at du skal se fram til neste innlegg – hver dag. Du er vår viktigste motivasjon til å fortsette å publisere nye artikler.

Leserne er sjefen, bruk gjerne kommentarfeltet til ris, ros eller spørsmål. Du kan selvsagt være anonym.

Spam er ikke kult, det er derfor vi ønsker å spørre, vi ønsker at du skal vite at det endelig er mulig å legge igjen en e-postadresse hvor det står Subscribe, slik at du kan velge selv. Prøve det ut en periode da, vel.

Du liker å reise, vi kan fortelle deg hvor du bør dra, på hvilken måte, hva du bør ta med og hva du bør huske på når du er på ferie. Alle vet at man bør ha med kreditt kort og pass, men allikevel skriver politiet ut tusenvis av nødpass hver eneste sommer. Du trenger struktur i livet ditt. Abonnere på Vargas12.com og vi hjelper deg.

Mat

Mat er viktig helle livet, vi kan lite om mat, men det vi kan, det er vi rimelig god på. Dessuten så elsker vi å eksperimentere med forskjellige smaker. De vi lykkes med, de får du vite om, det som blir fiasko – forblir en hemmelighet.

Grillmat er faktisk all mat som kan tillbeddes på en grill, det være seg kull, gass eller elektrisk grill.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Til og med suppe kan grilles, så du har egentlig bare å la fantasien sette grenser for hva du bør tilberede i påsken, pinsen eller sommerferien. Grillmat til liten og stor kan være alt fra pannekaker til digre biffer, fra fisk og grønnsaker til pølser i vaffel.

Foruten grillmat, kan man tenke på alt som hører til sommeren. Norske jordbær, blåbær du har plukket selv, bringebær fra buskene i nabolaget. Friske salater og ikke minst friske norske råvarer som gir de herligste retter hører også grillsesongen til.

Fisk, Tapas, reker, supper, stekte poteter, Bacalao og pannekaker med sirup. Bare kreativiteten setter en stopper for hva du velger som din favoritt-rett gjennom hele året. 

Privatøkonomi

Din privatøkonomi er viktig for deg. Hva du kan spare penger på nå og i framtiden, er tips og vink du vil få på denne bloggen – ofte.

Vi liker å hjelpe andre, vi vet hva som skal til for at du får mer igjen for pengene du tjener. Vil du bli gjeldfri og forbli rik før du er førtifem, er det faktisk helt opp til deg. Her får du råd om hvordan. 

Det er skremmende at norske elever i barneskolen, ikke lærer mer enn det de gjør, om personlig økonomi.

Du er prisbevisst, det vet vi, fordi du følger med på Facebook i diverse “priskrig-grupper”, hvor det medlemmene deler priser og tilbud. Om hvor det er billig Cola, der det er tilbud som ikke annonseres, hvor priskrigen raser der du kan spare en tier eller to.

Nettopp derfor er det en meget god grunn til å få e-post fra Vargas12.com, fordi vi følger priskrigen nøye. Hver uke. Brevet som påvirker deg kan også hjelpe deg med utfordringer du ikke finner ut av selv.

Trenger du tips på børsen kan vi neppe hjelpe deg, men vi har vår egen aksjeportefølje.

Relasjoner

Vi skriver ofte om det du snakker om i morgen, kommende filmer, serier, TV-program.

Framtidsrettede nyvinninger som stemmestyrt-blogg, eller hvorfor så mange tenåringer i Norge velger å avslutte livet selv. Denne bloggen – Vargas12.com dekker hele spektret, bortsett fra sminke, mote, hår og sko. 

Du leter etter den rette, du savner en kjæreste, du gruer deg kanskje å begynne helt på nytt etter det vonde bruddet. Men vil ikke være alene heller. Relasjoner, forelskelse, kjærlighet og samhold – vi vet vi kan hjelpe deg å finne tilbake til kjærligheten.

Alt dette, som mange lurer på og som opptar mange, det er det vi skriver om hver dag, det du kommer til å dele med dine venner i morgen er på vår agenda allerede i dag. 

Alt du behøver å gjøre, er å legge inn din e-post, til høyre på siden, hvor det står subscribe

Vi lover å gjøre alt vi kan for å ikke svikte eller skuffe deg.

Velkommen skal du være.

Vargas

Vinmonopolets åpningstider i påsken

Vinmonopolets åpningstider i påsken kan variere stort fra by og bygd til storsenter. Det er slett ikke sikkert at ditt lokale Vinmonopol er åpent på påskeaften, slik du kanskje tror. Lokale avvik finnes, så vær på vakt så ikke hele påsken går fløyten. Ellers må du kanskje servere Solo til gjestene dine – det hadde vel tatt seg ut?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Afterski

Påsken er en høytid for folk flest hvor man kan noe seg litt ekstra. Enten man er på fjellet, i Syden eller hjemme, som de aller fleste nordmenn jo er. Om man ser nyhetsbildet gjennom påsken, skulle man tro at “alle” nordmenn er på fjellet på hytta eller i hvert fall på tur.

Les også: Sommerferie destinasjoner bestilles nå

Faktum er at ca 10 prosent er på fjellet, mens resten er hjemme. Så ikke føl deg utenfor om du ikke skal reise vekk i påsken.

Når nordmenn har frihelg eller ferie utover helgen, blir det ofte servert alkohol til maten. Men ikke alle tenker slik. Dessverre er det en kjent sak at det kan bli litt tidlig afterski for noen, som går rett fra hotellfrokosten og rett på afterski. Da kan man lett få i seg for mye alkohol.

Selvsagt skal man kose seg litt ekstra i solveggen når man har fri, eller servere god vin til lammesteken. Men det er nå engang nordmenns langvarige tradisjon med alkohol, helg, ferie og fyll som gjør at noen må gå på tannkjøttet så alt for tidlig.

Afterski må ikke være en fyllefest, det går an å drikke og ha det gøy uten å bli kastet på dør, grunnet fyll.

Vinmonopolets åpningstider i påsken

Bildet er tatt av Nicky fra Pixabay

Åpningstidene

For eksempel om morgenen kan åpningstidene for enkelte butikker variere fra klokken 10 til klokken 13, og på ettermiddagene stenger noen butikker før klokken 18. I tillegg har enkelte butikker utvidet åpningstid på mandag og tirsdag, sier Welle-Strand kommunikasjonssjef for Vinmonopolet

TV2.no

Å planlegge utfarten, innkjøp, bekledning og overnatting, avgjør om på sken blir vellykket eller ikke.

Les også: Gin, den nye vinen

Om du bommer på noe av dett kan påskehøytiden allikevel bli vellykket. Men har du bedt med deg en hel haug med venner og familie til den nye hytta på Hafjell eller Trysil. Uten å sjekke Vinmonopolets åpningstider – kan du fort bli rimelig upopulær. I hvert fall om det er du som skal stå for innkjøpene.

Åpningstidene på Vinmonopolene rundt om i landet varierer fra pol til pol. Her må du faktisk gjøre en innsats og sjekke ut om ditt pol er åpent. om du er smart, handler du allerede i dag, så slipper du kaoset og køene på onsdag før skjærtorsdag og påskeaften.

Vinmonopolets åpningstider i påsken varier endel – vær på vakt og sjekk opp.

Bestille online

Her kan du finne ditt lokale Vinmonopol sine åpningstider for hele påsken.

Ønsker du å unngå kø eller ikke vil bruke tid i et fullt Vinmonopol når det går mot påskehøytid – har vi et godt råd.

Bruk Vinmonopolets nettsider, bestill det du ønsker, betal med kort og hent varene dine tre dager senere. En annen fordel med å bestille på nettet er at du kan få tak i varer de normalt ikke har i butikk. Så kalt bestillingsutvalg.

Bestiller du i dag – har du all vinene, Champagnen, ginen, øllet, cideren og Jägermeisteren du ønsker deg til påsken. Husk at det finnes et rikelig utvalg av alkoholfrie varianter, uansett hvilke smaker du ønsker deg.

Vil du dog spare penger, dra til et Systembollag i Sverige, utvalget er bedre (de fleste steder) og det er penger å spare. Mye penger.

Vargas

Her sparer du penger på mat

Her sparer du penger på mat, mye penger. Rundt 2,5 millioner nordmenn har en fornuftig tilgang til Sverige og svenskegrensen i form av en biltur på mindre enn to timer. Velger du å ta reiseveien til svenske butikker for å fylle kjøleskapet, er det mye penger å spare.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sverige

Coop Extra og Rema 1000 valgte å øke matprisene med ca ti prosent 1. februar i år.

Kiwi valgte å holde prisene uendret. 1-0 til Kiwi, fordi konkurrentene gikk tilbake på prisstigningen og satte prisene ned igjen. De kunne ikke tåle at Kiwi ble så mye rimeligere siden de ikke justerte opp prisene. Et sjakktrekk av Kiwi.

Les også: Spar penger på mat

Men nå når prisene er helt like som de var i januar, er det altså bare én ting å gjøre. Å ta turen til våre naboer i øst. Sverige har fortsatt mye billigere mat enn det vi har iNorge, faktisk hele 38 prosent lavere pris i snitt.

Om du velger å handle sukkervarer, øl, vin, sprit, snus og tobakk i tillegg – er det enda mer penger å spare.

Jo mer mat du handler, jo mer penger er er det å spare på å handle i Sverige. Men husk at det er mye mer penger å spare på rentene på boliglånet og på riktig strømleverandør, enn å handle mat i riktig butikk.

Finn mer info i artikkelen rett under.

Her sparer du penger på mat
Foto: Pixabay.com

Grensehandelen

Matvareekspert Erik Fagerlid tror svenskehandelen vil eksplodere. – Nå er det høy oppmerksomhet og økt bevissthet hos forbrukerne rundt dagligvareprisene. Så det er ingen grunn til at vi ikke skal tilbake på 2019-nivå på svenskehandelen og på kort sikt enda høyere enn det, sier Fagerlid

TV2.no

Her finner du en rekke priser som bevis på hvor mye det er å spare i Sverige, mot norske priser. Det er all grunn til å tro at folk flest vil valfarte til Sverige gjennom hele året, så lenge forskjellene fortsatt er så store. Den svenske kronen er billigere enn den norske, som gjør det enda litt mer attraktivt å handle i Sverige.

Les også: Vi publiserer dine artikler

Grensehandelen kan ila 2023 slette alle tidligere rekorder og nå 24 milliarder kroner. Da er det nok en gang norske arbeidsplasser det går ut over. Konkursene har allerede begynt å komme i service og restaurant-bransjen. Dagligvarebransjen står for tur i Norge.

Regjeringen sitter med hendene i fanget og ser på, uten å løfte en finger – nok engang.

Nordmenn har handlet i Sverige i mange tiår, både pga pris, men også for et langt bedre utvalg. Dette vil føre til at prisøkningen i Norge gir vann på mølla til enda større grensehandel.

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt. 

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler. 

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 – rett og slett en boikott. Det er det eneste kjedene forstår.

Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Her sparer du penger på mat, i Sverige.

Vargas

Økte matpriser har ingen betydning

Økte matpriser har ingen betydning, om du ikke vet hva du betaler i renter eller i strømregning. Det er betydelige mer penger å spare på riktig boliglånsrente og en god strømavtale – enn på matprisene. Ja, matprisene har steget, men det er ikke her du kan spare mye penger.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Bytte bank

Du som er så smart å lese videre – kan spare mange tusen kroner. Vel bekomme.

Les også: Trenger du penger? Les!

Handler du på Kiwi i dag, 2. februar, koster en handlekurv stort sett det samme som 10. januar, prisene er ikke justert opp her. Dessuten så er det svært mye penger å spare en rekke andre steder. Matprisene har ikke steget mer enn andre steder – det er det verdt å merke seg.

Bytter du bank, kan det være titusener å spare, og det er her du bør sette inn tiltak om økonomien er skranten. Eller du kan bytte strømselskapet, om du mener du betaler for mye, det kan det hende du gjør.

Økte matpriser har ingen betydning om du ikke er prisbevisst dine utgifter og hvilke regninger du må betale.

Om du har gode kort på hånden, eier din egen bolig, har betalt ned noen år på på boliglånet, og du har en ok inntekt, vil bankene høre fra deg. Du vil kunne få bedre betingelser om du legger fram din sikkerhet mht lån.

Økte matpriser har ingen betydning
Bildet er tatt av Niek Verlaan fra Pixabay

Matprisene

Kaffe, Zalo, sukkervarer og kjøtt har blitt dyrere, men det utgjør bare mindre summer sammenlignet med dine største utgifter. Bare se for deg hvor mye mat du kan få for 10.000 kroner, om det er en sum du kan spare på boliglånet, ved bedre betingelser. Det er faktisk fullt mulig. Ta den telefonene i dag.

Les også: Investeringene for framtiden

Hvert år skjer de største prishoppene etter 1. februar og 1. juli. I matbransjen blir disse månedene kalt for prisvinduer. Da tas prisøkninger ut etter forhandlinger med leverandører, jordbruksoppgjøret og lønnsoppgjøret. Bransjen selv har utviklet denne praksisen.

NRK.no

Fyller du full tank med drivstoff på bilen din på “riktig” dag, vil du kunne spare flere hundre kroner. Det er på disse andre tingene det er mye penger å spare, mat må du ha, og prisstigningen har liten eller ingenting å si for din lommebok.

Du sparer mye mer penger på å velge riktig og billigste bank, en god strømleverandør og ved å fylle drivstoff når den er billigst. Matprisene har også justeringer, og finner du varer du bruker ofte, på tilbud, bør du åpenbart handle. Men matprisene isolert sett, har ingen betydning for din total-økonomi.

Matprisene stiger noen steder, men det er de store utgiftspostene dine du bør gjøre noe med.

Selvdisiplin

Om du har en krevende økonomi hvor det er vanskelig å få endene til å møtes, bør du ta grep.

Men å tro at det er på Rema, Kiwi eller Meny som avgjør din økonomiske skjebne – er feil. Du sparer betydelige summer andre steder, der du bør gjøre endringer. Nøkkelen er å ha selvdisiplin på forbruket, uansett hva du skal handle. Og sørge for nok inntekt og begrenset bruk.

Sparing er en annen nøkkel for økonomisk trygghet.

Det er ikke rare summen som skal til før du sakte, men sikkert har en buffer ved sparing, som gjør at du har hodet over vannet, altså penger på bok. Du bør sette opp et budsjett, både for måneden, men også for ett år av gangen.

Sparer du litt over tid, vil du klare deg godt i framtiden for enda større utgifter og dyrere mat.

Selvdisiplin er krevende, men en viktig faktor om du skal klare deg økonomisk. Det kan være helt avgjørende å tenke seg om både to og tre ganger før man handler dyre varer. Vit hva pengene dine går til.

Da vil du få oversiktlig og overskudd.

Vargas

Spar penger på mat

Spar penger på mat er enkelt om du velger riktige råvarer til riktig pris og riktig butikk. Kan du handle utenlands er det enda mer å spare. Men de aller fleste kan gjøre enkle grep for at maten ikke skal bli en vanskelig utgiftspost.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hamstring

Boliglånet og strømregningen er for de aller fleste det man bruker mest penger på per måned. 1. februar stiger matprisene i Norge – handler du før – bør du vite hva du skal hamstre. Maten blir dyrere og dyrere.

Les også: Kostholdet som gjør at du lever lenge

Brød kan skjærs opp og fryses, har du god frysekapasiteten kan du hamstre frysevarer og alt som kan fryses. Men det er viktig å huske på hva som er i fryseren og at det allikevel ikke blir for gammelt. Det er ikke alt som tåler måneder eller år i fryseren, så vit hva du gjør om du hamstrer.

Spar penger på mat som holder på pengene dine. Du må ikke handle det dyreste alternativet, når det finnes rimeligere alternativer, som ofte er av minst like god kvalitet.

Alle typer matvarer som har god holdbarhetsdato, hermetikk, knekkebrød, kjeks, suppeposer, tørrvarer, syltetøy og frysetørret mat, kan lagres lenge. Non-food, altså ikke-næringsmiddel, bør selvsagt også hamstres før dagligvarene stiger markant 1. februar. Vaskemiddel, toalettpapir, såper o.l bør kjøpes nå.

To ganger i året – 1. februar og 1. juli – justeres prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene. Det kalles også «prisvinduer». Det gjør at prisene i butikkhyllene økes rundt disse datoene

VG.no
Spar penger på mat
Bildet er tatt av Victoria_Watercolor fra Pixabay 

Sverige

Spar penger på mat ved å reise en gang i måneden til Sverige. Her er det mye penger å spare på all type mat du behøver og ikke behøver. Les, sukker, sjokolade, alkohol og tobakk. Men husk å ta med bæreposer, én plastpose i Sverige koster nå 4 kroner per stk.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Bor du i en fornuftig kjøre-avstand fra Sverige, er det en no brainer å ta turen for å spare penger. Nå mer enn på lenge, grunnet gunstig valutakurs. Du sparer 6 kroner per hundrelapp du bruker. Fordi den svenske kronen er lavere enn den norske. 

Nesten uten unntak, er maten, drikken, vinen, frukten, smøret og melken billigere i Sverige enn i Norge. 

I løpet av 2023 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 22 milliarder kroner. Dyrere og dyrere mat i Norge – gjør at stadig flere velger å finne alternativer. For endel av oss nordmenn er Sverige nærmeste løsning.

Sparetips

Uansett hva du bruker penger på, vil din inntekt, altså hva som samlet kommer inn per måned, være av minst like stor betydning for hva som går ut, på samme tid. Du bør vite hva du bruker penger på og hvorfor. Sørge for at det blir penger igjen i slutten av måneden.

Av samme årsak er det ikke bare på maten du kan spare penger ved å handle smart. Altså, benytte deg av de beste tilbudene, handle inn stort når du først er i butikken, helst når du er mett. Impulskjøp gjør handelen dyrere.

Spar penger på mat, men pass på at du ikke betaler for mye i renter på boliglånet og på strømregningen. Se på kvitteringene dine og tenk deg om før du handler. Si opp trenings-abonnementet om du ikke trener, trenger du alle streaming-tjenestene i verden? Her er det penger å spare.

For å lykkes med å spare penger, altså å ikke bli blakk – må du bruke litt mindre enn du faktisk tjener. På den måten skaper du et lite overskudd. Dette overskuddet blir større og større jo mindre du bruker eller jo mer du tjener.

Lykkes du med å kutte ned på dyre lån og høye regninger samt stort forbruk, vil du før eller siden ha spart nok til at du kan legge deg opp en buffer. Da er du på riktig vei.

Vargas

Trenger du penger? Les!

Trenger du penger? Les! Men selvdisiplin på forbruket ditt vil du raskt se hvorfor du er blakk. Klarer du å huske fire uker tilbake i tid, vil kanskje listen bli lang, fordi du har brukt mer penger enn du burde?Kjenner du deg igjen? Kanskje du ikke hadde vært så blakk om du hadde litt mer selvdisiplin?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Kausjonere

Bankene låner deg pengene du trenger om du har sikkerhet eller verdier. Har du rike foreldre eller gode nok venner, vil de kanskje kausjonere for dine lån? Ikke? Da må du eie noe du kan selge for å skaffe deg penger. Eller du kan jobbe mer eller ta deg en bedre betalt jobb. Nådeløst. Vi vet.

Vi er nemlig ofte skyld i egen elendighet, fordi det er verken venner, familie, kollegaene eller naboene som bruker pengene dine, det er du.

Les også: Trenger du raske penger?

Visste du forresten at flere banker nå velger å gi gode nok kunder mer enn 3 prosent renter på bankinnskudd.

Brått har det begynt å lønne seg å ha penger i banken igjen. Eller, gjør det, det? Om du setter sparepengene dine i indeksfond, kan du få både seks, åtte og kanskje ti prosent økning i året. Da begynner vi å snakke fugl.

Trenger du penger? Les! Her får du gode råd hele veien, helt gratis.

Vi gir deg så mange gode tips, råd og veiledning i denne artikkelen at du bør skamme deg, om du fortsatt er blakk innen tretti dager. Forutsetningen er at du har en inntekt, du må ha en jobb, eller endel sparepenger for klare deg i Norge i dag. Sorry. Trygd, uføretrygd, attføring eller dagpenger er ikke nok.

Utgifter

Har du inntekt er det bare å kutte ned på forbruket, handle klokt og rimelig, samt si opp dyre abonnement og dyre lån. Du har sannsynligvis for dårlig strømavtale, om du betaler mer enn 2500 kroner i måneden, om du bor i en vanlig enebolig på Sør- eller Østlandet.

Trenger du penger? Les!

Å kutte i egne utgifter er det viktigste du kan gjøre for å få bedre råd. Alternativet er som nevnt over, å få økt inntekt, men det er lettere å kutte i alt du bruker penger på, enig?

Januar kan være tøff for mange – særlig om man ikke har planlagt de faste- og uforutsigbare regningene. I tillegg kommer jo alle forbrukslånene, billånet og boliglånet. Ikke alle tåler renteøkningene, Norges bank kom med i fjor og kommer med i løpet av året.

Lest? Hvordan finne det aller beste casinoet på nett?

Ingenting er dyrere for folk flest, enn å ha dårlig råd. Får du purringer på regningene dine er det nesten alltid en lite hyggelig hilsning med, et tilleggsgebyr på noen hundrelapper. Penger du hadde spart, om du hadde betalt innen forfallsdato, eller før purringen ble sendt ut.

Budsjett

Feilen mange gjør når det kommer til egen økonomi er å unngå å sette opp et privat budsjett.

Man bør vite inntektene og hva som går ut, sette opp debet og kreditt for et helt år. Hva bruker du faktisk pengene dine på, og hvilke regninger du betale. Boliglånet og strømregningene er alltid viktigst, fordi konsekvensene blir store om du lar være å betale.

Setter du av litt tid og gjør dette ordentlig, vil du raskt få en god oversikt over din privatøkonomi.

Trenger du penger? Les! Og du vil forstå hva vi mener. Du må ha disiplin på forbruket, la være å bruke penger du ikke har. Bad news, men du bør også sørge for at inntekten er stabil eller øker. Kan du selge noe med verdi, bør du gjøre det nå, om regningsbunken vokser.

Når du har et fullverdig budsjett og vet det er riktig, vet du også hvor dårlig råd du har. Går budsjettet opp og du mener du kan leve etter tallene du har satt opp, kan du puste lettet ut, men husk, du kan ikke skeie ut, da vil du få problemer.

Ta kontakt med banken, om budsjettet sprekker – spør om å få avdragsfrie måneder på boliglånet, bare for å komme over kneika. Har du en god bank, de riktige kontaktene og nok inntekt – vil du få positivt svar.

Eneboer

Krigen i Ukraina, Russlands angrep på en uskyldig nabo vil få konsekvenser for oss alle gjennom hele 2023. Men når krigen endelig tar slutt, vil det sakte, men sikkert gå i riktig retning igjen, i hvert fall når Russland har tapt.

Les også: Unngå å fryse i vinter

Selvsagt er det krevende for alle som sliter, men det er i grunnen verst for de som er aleneboere. Og de er det drøyt én million av i Norge nå. Som frivillig eller ufrivillig har valgt å bo alene med sin ene inntekt. 

Derfor kan det være like smart å finne seg en partner, som å gjøre alt for å få rimeligere lån eller så lav strømregning som mulig. Du vil automatisk få veldig mye bedre råd i det øyeblikket det er to i én husholdning, om begge har inntekt, vel og merke.

Kanskje du har en søster, bror, kompis, nabo eller søskenbarn du kan bo sammen en periode, det vil du spare mye penger på.

Trenger du penger? Les! Du bør forstå forbruket ditt og behovet for kapital, før du bruker andres penger.

Maten blir dyrere, drivstoff og alle tjenester, offentlige som private. Du skal ha mye penger på bok, om du ikke er utrygg for framtiden. For alt blir mye dyrere – veldig raskt. 

Boliglånet, er mange nordmenns største utgiftspost, og det er her du kan gjøre noe selv. Ta kontakt med banken, søk om avdragsfrihet eller bedre betingelser.

Om du vurderer bankbytte, kan det være en pekepinne på hvilket svar du får, når du tar kontakt med banken din.

Vargas

Hverdagsmiddager for alle kokker

Hverdagsmiddager for alle kokker så enkle at selv far kan klare å lage de. Middag i en hektisk hverdag kan fort bli uoppnåelig om man ikke har nok tid. Derfor er det viktig å åpne opp for fantasi og vilje til andre smaker. Smaker man ikke trodde man ville tørre å forsøke seg på.

Estimated reading time: 5 minutter

Sunt og enkelt

Mat må man ha hver dag, liten som stor. Og middag, aller helst varm – er viktig av flere grunner. Man samles rundt bordet sosialt, det bør være næring og kos, samt at man får sett hverandre kanskje for første gang i løpet av dagen. Sånn på ordentlig.

Les også: Så raskt lager du middag

Måltidet bør være så enkelt å lage at man ikke behøver veldig lang tid.

Samt at alle som vil, bør få muligheten til å delta. Ordet “tidsklemma” eksisterer fortsatt og det er ikke bare småbarnsforeldre som bruker det. Alle nordmenn som har en hektisk hverdag bør få i seg middag hver dag. Og helst bør du lage den selv, av flere grunner.

Ingenting er mer hyggelig enn å dele et godt måltid på en restaurant, sammen med de beste folka. Men det er januar, hverdagen er kommet etter en usunn og lang julehøytid. Da er det bare å komme seg i forkleet på kjøkkenet og bruke kreativiteten. Det sparer man både tid og penger på.

Hverdagsmiddager for alle kokker handler først og fremst om å gjøre god mat – sunt og enkelt.

Hverdagsmiddager for alle kokker
Foto: Vargas12.com

Meny

Her er noen gode tips til gode og sunne middager alle kan lage.

 • Fiskesuppe med grønnsaker
 • Kylling, panert fisk eller andre panerte retter, laget i airfryer
 • Omelett med ost, skinke og løk
 • Snitzel servert med grønnsaker
 • Nudler og kylling
 • Pasta og kjøttdeig er mange barns favoritt, husk, du kan bruke pølser som et alternativ til kjøttdeig
 • Grove pannekaker lager du på noen minutter
 • Har du forsøkt laksetaco? Det er vår favoritt
 • Vegetar Wok-gryte
 • Pizza laget av Pitabrød = Pitapizza
 • Tagliatelle med Scampi
 • Minihamburgere i tortilla-lefser
 • Egg og karbonade
 • Pasta bolognese
 • Torsk, grønnsaker og stekte poteter
 • Laks og pasta med litt bacon – en fantastisk middag

Din meny kan være alt du liker og rekker og lage. La deg inspirere av flinke kokker som vet hva de driver med. Følg f.eks Tik-Tok-kokkene i sosiale medier.

Husk at det er noen få ingredienser du kan trygt kjøpe hver gang du er innom butikken, som kan brukes til nesten alt. Poteter, egg og løk er så anvendelig at du ikke behøver så mange andre ingredienser for å kunne lage en fullverdig middag.

Les også: Grill baby, grill!

Du kan med fordel kutte opp potetene før koking for å korte ned koketiden. Egg kan brukes til det meste og få middager slår en god omelett. Løk er kjøkkenets “sorte skjørt” og kan brukes med fordel i de fleste retter.

Til og med et ostesmørbrød, en toast, er et godt alternativ til middag om du har det travelt og det lager du på få minutter i stekepannen. Hverdagsmiddager for alle kokker med litt respekt for gode råvarer, kan trylle på kort tid.

Hverdagsmiddager for alle kokker
Foto: Vargas12.com

Fordelsprogram

For å gjøre middagen litt sunnere, la halvparten av tallerkenen være grønnsaker. Drikke til maten? Vann, gjerne med en skive sitron.

Både hos Coop Extra, Rema 1000 og Kiwi får du egne hefter som har gode tips til enkle måltider. Disse er gratis og gir inspirasjon til nye måltider og kanskje nye smaker. Bruk de gratistilbudene du kan finne og benytt deg av de respektive kjedenes fordelsprogram. Her er det mye penger å spare.

Hos Coop-Extra er det også en app som samler opp kjøpsutbytte på alt du handler, 1 prosent, som høres lite ut. Men det blir faktisk endel penger på ett helt år. På Coop-kortet får du også en lang rekke andre fordeler som du kan spare mye penger på. Sjekk det ut på Coop.no.

Alle som sier at de ikke liker fisk, bør smake en hjemmelaget fiskesuppe. Det er så godt at til og med de yngste bør like den. Og den lager seg strengt tatt selv, alt du bør gjøre er å dele opp fisken og passe varmen.

Vargas12.com har publisert hundrevis av artikler for sine lesere om mat, blant annet “Mat på P!”, som er lest av tusenvis – hver uke. Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev du også, selvsagt er det gratis.

Vargas

Pin It on Pinterest