6 sunne og anbefalte ingredienser eksperter og helsemyndigheter vil du skal spise ofte. Helst hver dag for å opprettholde et sunt kosthold. Disse ingrediensene er på listen over hva helsemyndighetene og et panel med kostholdseksperter anbefaler.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nøtter

At nøtter, usaltede sådan, skulle være blant disse er kanskje overraskende for noen, men nå er det faktum. Spis nøtter og få i deg masse antioksidanter og de senker kolesterolet ditt– som er gunstig for hjertet.

Les også: Blir påsken en fyllefest?

I tidsskriftet Food and Nutrition Journal, som er den største forskningsrapporten gjort i sitt slag, på hjerte- kar-helse, er nøtter særlig gunstig. Man kan ved inntak av nøtter regelmessig, redusere faren for hjerte- og kar-lidelser med 25 prosent. 1,9 millioner mennesker skal ha vært med på den omfattende undersøkelsen.

I følge undersøkelsen er det alle typer for nøtter, men særlig er valnøtter og pistasj og mandler som er sunnest. Kombinerer du nøtter og flere av de andre anbefalte ingrediensene i ditt daglige måltid, vet du at du spiser sunt. Da er det bare opp til deg å velge hvor ofte du spiser.

Som annen forskning viser, du klarer deg på langt mindre mat enn du tror og periodiske faste skal være svært gunstig for mennesker i alle aldre.

Alle under 18 år bør rådføre seg med voksne før de starter sine fasteperioder.

6 sunne og anbefalte ingredienser
Bildet er tatt av piviso fra Pixabay

Blåbær

6 sunne og anbefalte ingredienser du bør ha på handlelappen så ofte det er nødvendig.

Vanlige dagligvarer du helt sikkert spiser ofte, men det er ikke sikkert alle er klar over at dette er noe av det sunneste du kan spise.

Blåbær er bl.a. bidrar til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang og bidrar til et velfungerende kardiovaskulært system. Avhengig av inntaket og den generelle helsen din, kan blåbær være til hjelp for å senke kolesterolnivået, regulere blodtrykket, forbedre produksjonen av endogene NOS og mer

Anoro.no

Får du tak i norske blåbær, så er disse breddfulle av antioksidanter, blåbær vokser sakte i den norske faunaene, som gjør de svært sunne. Blåbær inneholder kostfiber, vitaminer som E og C, blåbær kan brukes i en mengde retter og desserter eller bare som snacks.

Her kommer de fem øvrige ingrediensene som er bra for helsen. Når det er sagt, skal man spise både variert og være kreativ på kjøkkenet, det gjør at man får gode smaksopplevelser samtidig som man er sunn.

Det sunneste du bør spise – ofte, er hekt konkret, nøtter, blåbærhavregrynmakrell i tomatekstra lettmelk med D-vitaminer og gulrøtter. Blant masse annet, selvsagt. 6 sunne og anbefalte ingredienser handler altså om et variert utvalg av det beste du finner i norske butikker, som er bra for deg.

Lettmelk

Lettmelk er tilsatt D-vitaminer som er med på å ta opp kalsium i kroppen. Vitamin D er også viktig for å unngå benskjørhet når man blir eldre. Kroppen produserer vitamin D når man er ute og får solstråler på seg.

Hva er vel bedre enn iskald melk og grovt hjemmebakt brød med brunost?

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

Gulrøtter

Gulrot inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitaminer som er viktig for synet og huden, men også for å styrke vekst og utvikling. En gulrot om dagen er med på å opprettholde jern, kalium- og magnesium-verdiene i kroppen.

En gulrot er lett å ta med seg i takboksen eller på vei til eller fra trening. Du bør gjøre det til en vane, ta en gulrot som mellommåltid i mellom slagene og andre måltid. Det gir deg alt du trenger i en hektisk hverdag.

6 sunne og anbefalte ingredienser er dagligvarer som er velkjent for de aller fleste.

Havregryn

Havregryn inneholder nemlig viktige fibertyper, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Videre inneholder disse små kornene, elsket og utskjelt som de er, kobber, b-vitamin, fosfor, sink og jern.

Husk at havregryn er perfekt til frokost, med blåbær, nøtter, en sunn yoghurt eller lettmelk. Havregryn er 100% fullkorn og gir deg blant annet god fordøyelse. En god grunn alene der, altså, til å spise havregryn hver dag.

Makrell i tomat

Fisk som pålegg er alltid sunt, særlig om du spiser det på grovt brød eller sunne knekkebrød. Makrell i tomat er vårt favoritt pålegg og det inntas på grove knekkebrød hver eneste dag.  

Makrell i tomat inneholder mye fisk som har 5,3 gram omega-3 fettsyrer per 100 gram.

Er du i tvil om du får nok omega-3 i deg, kan du, særlig i vinterhalvåret, ta tran i tillegg. Makrell inneholder viktige vitaminer som B12, jod og selen.

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

Pin It on Pinterest