Økte matpriser har ingen betydning

Økte matpriser har ingen betydning, om du ikke vet hva du betaler i renter eller i strømregning. Det er betydelige mer penger å spare på riktig boliglånsrente og en god strømavtale – enn på matprisene. Ja, matprisene har steget, men det er ikke her du kan spare mye penger.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Bytte bank

Du som er så smart å lese videre – kan spare mange tusen kroner. Vel bekomme.

Les også: Trenger du penger? Les!

Handler du på Kiwi i dag, 2. februar, koster en handlekurv stort sett det samme som 10. januar, prisene er ikke justert opp her. Dessuten så er det svært mye penger å spare en rekke andre steder. Matprisene har ikke steget mer enn andre steder – det er det verdt å merke seg.

Bytter du bank, kan det være titusener å spare, og det er her du bør sette inn tiltak om økonomien er skranten. Eller du kan bytte strømselskapet, om du mener du betaler for mye, det kan det hende du gjør.

Økte matpriser har ingen betydning om du ikke er prisbevisst dine utgifter og hvilke regninger du må betale.

Om du har gode kort på hånden, eier din egen bolig, har betalt ned noen år på på boliglånet, og du har en ok inntekt, vil bankene høre fra deg. Du vil kunne få bedre betingelser om du legger fram din sikkerhet mht lån.

Økte matpriser har ingen betydning
Bildet er tatt av Niek Verlaan fra Pixabay

Matprisene

Kaffe, Zalo, sukkervarer og kjøtt har blitt dyrere, men det utgjør bare mindre summer sammenlignet med dine største utgifter. Bare se for deg hvor mye mat du kan få for 10.000 kroner, om det er en sum du kan spare på boliglånet, ved bedre betingelser. Det er faktisk fullt mulig. Ta den telefonene i dag.

Les også: Investeringene for framtiden

Hvert år skjer de største prishoppene etter 1. februar og 1. juli. I matbransjen blir disse månedene kalt for prisvinduer. Da tas prisøkninger ut etter forhandlinger med leverandører, jordbruksoppgjøret og lønnsoppgjøret. Bransjen selv har utviklet denne praksisen.

NRK.no

Fyller du full tank med drivstoff på bilen din på “riktig” dag, vil du kunne spare flere hundre kroner. Det er på disse andre tingene det er mye penger å spare, mat må du ha, og prisstigningen har liten eller ingenting å si for din lommebok.

Du sparer mye mer penger på å velge riktig og billigste bank, en god strømleverandør og ved å fylle drivstoff når den er billigst. Matprisene har også justeringer, og finner du varer du bruker ofte, på tilbud, bør du åpenbart handle. Men matprisene isolert sett, har ingen betydning for din total-økonomi.

Matprisene stiger noen steder, men det er de store utgiftspostene dine du bør gjøre noe med.

Selvdisiplin

Om du har en krevende økonomi hvor det er vanskelig å få endene til å møtes, bør du ta grep.

Men å tro at det er på Rema, Kiwi eller Meny som avgjør din økonomiske skjebne – er feil. Du sparer betydelige summer andre steder, der du bør gjøre endringer. Nøkkelen er å ha selvdisiplin på forbruket, uansett hva du skal handle. Og sørge for nok inntekt og begrenset bruk.

Sparing er en annen nøkkel for økonomisk trygghet.

Det er ikke rare summen som skal til før du sakte, men sikkert har en buffer ved sparing, som gjør at du har hodet over vannet, altså penger på bok. Du bør sette opp et budsjett, både for måneden, men også for ett år av gangen.

Sparer du litt over tid, vil du klare deg godt i framtiden for enda større utgifter og dyrere mat.

Selvdisiplin er krevende, men en viktig faktor om du skal klare deg økonomisk. Det kan være helt avgjørende å tenke seg om både to og tre ganger før man handler dyre varer. Vit hva pengene dine går til.

Da vil du få oversiktlig og overskudd.

Vargas

Julegavene som ikke tømmer lommeboka

Julegavene som ikke tømmer lommeboka eller gjør jula vanskelig for deg. Gi tjenester i stedet for ting og tang folk ikke behøver. En tjeneste kan være så mangt, alt fra bilvask til barnevakt, gå tur med hunden eller rengjøring.

Bergenet lesetid: 4 minutter

iPhone i kalendergave

Det koster deg ikke mer enn de kaloriene du bruker på å gjøre den tjenesten for venner, familie eller andre du ønsker å glede med en gave, eller tjeneste. Bruk kreativiteten og mindre penger på julegaver. Julegavene som ikke tømmer lommeboka kan være til glede for de som får den.

Les også: Julegaven til henne

Dessuten bør det ikke være prisen på gaven som teller, men innholdet, budskapet eller tjenesten – bør være til nytt, på en eller annen måte.

Det går rykter i sosiale medier om en influenser som har gitt barnet sitt, en iPhone i kalendergave. Da har man vel neppe skjønt poenget. Hva skal vel et lite barn med en iPhone? Vi har ansvaret for gutt på 9 år, han har fortsatt ikke mobil og karer seg utmerket.

Hva skal en 2-åring med telefon? Det er en dårlig skjult hemmelighet at mor og far ønsker å vise fram sin overflod. Ha status som rik og vellykket, skyver barnet sitt foran seg som et ikon, for at alle andre skal se rikdommen deres. Forkastelig. Stakkars barn.

Julegavene som ikke tømmer lommeboka
Foto: Yevhen Buzuk pixabay.com

Pris

Julegaver bør stå i stil med inntekten til den som gir gaven uten at det kommer så tydelig fram. Det betyr ikke at man skal gi dyre gaver om man har god råd. Man bør gi ut i fra det man føler er riktig og gi, og det behøver ikke koste skjorta. Gir man gaver som gleder mottakeren, uansett, så er vel målet nådd.

Man kan også velge å gi en gave, der man bestemmer prisen helt selv, men som utvilsomt går til et verdig formål. Til Leger Uten Grenser, eksempelvis. Gaver som lever, som kjæledyr eller gullfisk, bør man styre unna. Fordi det automatisk tvinger mottakeren til et ansvar man kanskje ikke ønsker.

Les også: Det beste og billigste julegodteriet

Vi synes heller ikke at man skal gi penger i julegave, fordi det ikke er nødvendig å vise beløpet man ønsker å gi.

Slik som at prisen bør fjernes fra gaven før man pakker den inn, av samme årsak. Julegavene som ikke tømmer lommeboka, kan faktisk være mer gledelig å få fordi det kan være til stor hjelp i hverdagen, for mottakeren.

Bruker man en smule fornuft i å velge gave, så kan man faktisk gjøre livet bedre til mottakeren. Tenk litt på det.

Tjenester

En tjeneste kan være så mangt og en gave god som noen. Man kan hogge eller bære ved, gjøre innkjøp eller strikke en genser, eller en lue. Poenget med en julegave er at man skal overraske og glede. Hvorfor ikke bake noe du vet mottakeren liker?

Gode eksempler på populære gaver som ikke tømmer lommeboka er mange. Kun kreativiteten setter grenser her, men la oss gjøre det enkelt for deg. Her er flere gode og rimelige tips til billige julegaver.

Kinobilletter, barnepass, husvask, mindre reparasjoner, gavekort, opplevelser, bake, lesestoff, julekort eller brev. Eller hva med brettspill eller leker som man kan gjøre slik at flere deltar?

Er du god på å lage ting, kan kanskje dekorasjoner eller egne lys være årets julegave?

Julegavene som ikke tømmer lommeboka kan være de gavene du selv ønsker deg aller mest.

Til slutt gir vi deg det beste tipset vi kommer på, gi bilder i julegave. Gjerne bilder du har tatt selv. Et bilde kan som sagt si mer enn tusen ord og varer lenge. Tenk litt på det.

Vargas

Matprisene stiger – slik sparer du penger

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Den høsten vi går i møte kan bli svært krevende økonomisk. Her får du gode råd og tips, helt gratis, sliden du er så smart å følger vår blogg.

Estimated reading time: 8 minutter

Dyr mat

I mer enn 12 år har vi gitt sparetips og økonomisk veiledning til våre lesere, og det vil vi fortsette med i årene som kommer. Meld deg på vårt nyhetsbrev du også, det er gratis og helt uten forpliktelser.

Denne høsten er det viktigere enn noen gang å følge våre eksempler på økonomisk klokskap. Du kan faktisk gå personlig konkurs, om du ikke klarer betale for deg. Heldigvis skal det mye til, men det å være blakk over tid, er krevende nok.

Les også: Ytre faktorer påvirker springen din

Matprisene stiger – slik sparer du penger på mat, klær, strøm og kos. Vi skriver for deg.

Dyr mat i Norge er kommet for å bli. Vi må faktisk venne oss til enda dyrere mat enn det vi finner i butikken i dag. Fordi produksjonskostnadene på råvarer stiger, mangelen på råvarer er stigende. Og fraktkostnadene ser ut til å fortsette å stige.

Har du merket at handleturen koster mer? Det siste året har prisene økt med 6,8 prosent. Mat har blitt spesielt mye dyrere: SSB har aldri tidligere registrert en høyere vekst på matvarer enn den siste måneden

Aftenposten.no

I det øyeblikket krigen i Ukraina avsluttes eller stabiliseres. Og verdens største korneksportør kan selge kornet på verdensmarkedet, så vil matprisene i Europa stoppe å gå opp. Men det er ikke nødvendigvis automatikk i at matprisene blir rimeligere av den grunn.

Prisene på gjødsel, drivstoff og strøm ser ut til å stige mer utover høsten. Noe som gjør at prisen på mat i Norge, vil forbli høy i lang tid. Da bør man handle når det er tilbud, kaste så lite av maten som mulig og bruke rester – hver gang.

Matprisene stiger - slik sparer du penger
Matprisene stiger – slik sparer du penger foto: Pixabay.org

Sverige

Om man kan handle i utlandet, så er det besparende, all den tid Norge har høy moms på all type mat.

I Sverige har også matprisene steget det siste året, men det er fortsatt mye penger å spare. Særlig for den som ikke må kjøre alt for langt for å komme seg til grensen. For en familie på fire, to voksne og to barn, kan man regne med en prisstigning på 15.000 kroner per år i Norge.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Strøm

Du bør gjøre alt du kan for å få ned strømregningen din, eller gå personlig konkurs. Vel, det er aldri registrert dyrere strøm i Norge noen gang, for alle som bor i Sør- og Østlandet. Men med enkle grep, er det håp for din strømregning.

Mange benytter seg av gode tilbud fra ulike strømleverandører, men her er det viktig at du vet hva du gjør. Og leser alt med liten skrift og ser etter smutthull fra strømleverandører, for de ønsker også å tjene penger. Klarer de å lure deg, så kan det hende de gjør det. 

Lest denne? Slik kan du bli rik online

Det er utvilsomt en vanskelig bransje og en jungel av ulike seriøse, og useriøse strømselskap. Dessverre. 

Matprisene stiger - slik sparer du penger

For at du ikke skal måtte bruke for mye penger på strøm, bør du gjøre det du kan for å bruke mindre. Det finnes nemlig en hel haug med muligheter. Om rentehoppet som bankene venter på, kommer, vil den kommende vinteren bli din dyreste – noen gang. Garantert.

Det er ventet at mange i Sør-Norge vil måtte betale 2-3000 kroner mer i strøm, per måned. Og en renteøkning vil ofte komme på 1000 kr per måned, alt etter hvor stort boliglån og renter man har. Her bør du ta grep, på det du kan få gjort noe med.

Bytt alle lyspærer til sparepærer, dusj sjeldnere og kortere, senk temperaturen i alle rom du ikke oppholder deg. Og bruk vedfyring eller få montert varmepumpe. Utelys er oppskrytt, slå av unødig belysning. Sjekk også hvilke strømleverandør som er rimeligst, eller bytt til Tibber.com.

Klær

Det neste halve året, bør du faktisk inngå en avtale med deg selv. Kjøpestopp fra i dag, på alt som heter kjøp av klær. Om barna trenger noe nytt til skolestart, så hør med venner eller familie, eller kjøp brukt. Nye klær og sko er dyrt, her er det mye penger å spare.

Om du leter på loftet eller i kjelleren så finner du klær som sikkert kan passe fortsatt. Eller sy om, om det er behov for det. Dessverre er det slik at man må i begravelse eller tvinges inn i en kjole eller dress, med ujevne mellomrom. Da kan man leie eller låne, framfor å kjøpe.

Å bruke mye penger på noe så unødvendig som nye klær, når lommeboka er snart tom, burde ha vært forbudt. Spør deg selv, neste gang du vurderer å bruke penger på klær, uansett hvor mye du har lyst på det, “Trenger jeg egentlig dette plagget?

Kjolen fra i fjor sommer, eller buksen du arvet fra din bror, passer sikkert fortatt, bruk det. Nå er tiden kommet til at man tvinges til å ta kreative valg for å spare penger. Gå på loppemarkedet eller søk opp kategorien “klær” på Finn.no, her flommer det over av fine billige ting.

Husk å si opp alle unødvendige abonnement på blader, aviser og treningsstudio. For ikke å snakke om Netflix og andre strømmetjenester du egentlig behøver. Har du NRK og TV2, har du den underholdningen du behøver.

Kos

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Det handler om å planlegge og gjøre kloke kjøp.

Ikke handle på impuls og kjøpe kun det man faktisk behøver. Har du tenkt over hvor lite mat man egentlig kan klare seg med? Det er forsvinnende lite og da snakker vi ikke om å gå sulten, men å kun holde maskineriet i gang. Da behøver du ikke stort. Det er verdt å tenke på.

Selvsagt skal man kose seg av og til, særlig når det er barn i husstanden, så bør barna få slippe å ta stilling til at økonomien skranter. Barna bør alltid få lørdagsgodt, om du føler at du ikke har råd, bør du skrenke inn på vin, sigaretter og snop til deg selv. Og prioritere barna framfor voksne.

Kos kan være så mangt. En hjemmelaget pizza bør ikke ha dyr kjøttdeig, men kun gode og sunne råvarer. Som slett ikke behøver å koste stort. Pizzabunnen baker du selvsagt selv. Og den skal ikke stå i ovnen i mer enn 10-12 minutter.

Dropp brusen, kjøp saft eller drikk vann rett fra springen, det er både billigere og mye sunnere.

Skal du klare deg gjennom høsten og vinteren, bør ta grep i dag. Ellers kan det en trist sommerferie – neste år.

Vargas

Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutter

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Slik øker du inntekten din

Slik øker du inntekten din ved å være litt kreativ og ikke gir deg om ting butter. Om du reduserer utgifter og øker inntjeningen, vil du du stå bedre rustet mot vanskelige tider. Det å bytte jobb for å tjene mer, er ikke så skummelt som du kanskje tror.

Bergenet lesetid: 8 minutter

Inntekter

Rentene på boliglånet ditt vil stige flere ganger i løpet av dette året. Strømprisene vil gå mer opp enn ned. Drivstoffutgiftene vil fortsette å stige. Det samme vil prisen på mat generelt. Derfor bør tiden være moden for deg, å øke inntjeningen din, slik at du makter å ha en buffer.

Les også: Slik slipper du å bli DNB-kunde

Penger på bok er fint å ha når utgiftene blir større. Har dere to inntekter vil det selvsagt være en stor fordel når mye stiger i pris. Inntekter og utgifter er pengene våre som går inn og ut av konto, kanskje flere ganger per dag. I hvert fall ut av kontoen, all den tid du drar kortet uten å tenke over det.

Det er det veldig mange som gjør, litt for ofte. Til slutt vil man være i minus om man ikke passer på å få fylt opp med ferske penger.

Har man få utgifter, kan man klare seg med liten inntekt. Og omvendt. Med dyre lån og høyt forbruk, må inntekten være større for at regnestykke skal gå opp, uten at man går i minus. Debet og kreditt skal ende i null. Om man setter opp et budsjett som skal følges.

Slik øker du inntekten din med mange tusen kroner – om du presser ned forbruket og gjelden.

Slik øker du inntekten din

Eksempler

Hva er det du kan tjene penger på? Foruten å selge alt du eier som du ikke bruker på Finn.no? Sett opp en liste over alt du kan avse, selge det, om det ikke har vært tatt i bruk det siste året. Også bil nummer to, om dere kan klare dere med én bil.

Kollektivtilbudene i de store byene har blitt billigere og bedre. Kanskje det kan være et alternativ til å kutte kostnader, å selge bilen og ta trikken, fergen eller bussen? Bare å eie en bil koster minst 10.000 kr per år. I service og vedlikehold.

Les også: Slik møter du framtidige økonomiske utfordringer

Nordmenn er lojale mot egen arbeidsgiver, men det bør man slutt med, om det finnes andre yrker man kan ta. Og som gir større inntekt. Å bytte jobb er noe nordmenn ofte kvier seg for å gjøre, enda de ikke trives i jobben de har. Ta deg sammen, si opp jobben og begynn med noe du trives bedre med.

Om du nektet å si opp av ulike årsaker, så ta i hvert fall en prat med sjefen og be om mer i lønn, om du mener du er på feil lønnstrinn. Den praten kan gi deg det økonomiske løftet du sårt trenger for å klare deg.

Organiser deg

Å være organisert er viktig for alle arbeidstakere i Norge.

Noen velger vekk det å være organisert, fordi det koster noen hundrelapper i måneden. Det er lite smart. For har man en organisasjon i ryggen når det begynner å brenne på dass, er man sikret å ikke tape inntekt eller risikere å bli sparket på usaklig grunnlag.

I tillegg gir det ofte gode økonomiske fordeler å være organisert.

Slik øker du inntekten din

Man kan få gode rabatter på drivstoff, hotellopphold, medlemsavdrag i andre foreninger eller organsisasjoner. Det er det verdt å sjekke ut, om du sitter på gjerdet.

Når ordet streik kommer opp på dagsorden, er det mange som blir livredde for å miste jobben. Er man organisert, kan man fortsatt miste jobben om bedriften blir omorganisert, flyttet ut av landet eller lagt ned. Men som arbeidstaker har du flere rettigheter ved å være organisert i f.eks LO, som ivaretar deg.

Å være organisert koster mindre enn det du vil tape om arbeidsplassen din forsvinner, og du er uorganisert. De uorganiserte blir ofte ‘fjernet’ først.

Hva kan du?

I en lang rekke yrker er det mulig å jobbe så mye som er tillatt etter loven. Da kan du ta ekstravakter eller jobbe mer enn du gjør til vanlig. Det øker inntekten din betraktelig. Overtidsarbeid er krevende, men det gir økte inntekter som kan være bra for din husholdning.

Om du har en jobb hvor du har mye fritid, kan det kanskje være mulig å ta en tilkallings-jobb i et annet yrke? I helgene er det mange bedrifter som trenger ekstra hender og føtter. kanskje du hadde passet som servitør? Sykepleier eller sveiser på en bedrift som jobber skift?

Er du nevenyttig? Hvorfor ikke ta på deg egne oppdrag? Malejobb, vaskejobb, snekring eller oppussings-oppdrag?

Ungdom som kan og vil jobbe i sommerferien, får ofte jobb, om man ikke er særlig kresen på lønna. Og det er en fin måte å lære seg om hva ting koster og hva som skal til for selv å tjene penger. Hva du kan er hva du bør gjøre for å øke på inntekten.

Har man lav inntekt er inntekten også skattefri – det første året. Man kan tjene 65.000 kr på frikortet.

Airbnb

Visste du at det er fullt mulig å leier ut bil, campingvogn, båt, rom, hytte, hus eller tomt? Her er det store muligheter for å øke inntekten din. Til og med telt og utstyr kan du leie ut mot et mindre pengebeløp.

Airbnb er veldig populært over hele Europa og interessen har begynt å ta seg opp i Norge også. Her får du vilt fremmede inn i huset ditt, så velg litt med det på minnet – om du er singel og vil leie ut et rom.

Kanskje det finnes et området på eiendommen du kan leie ut til turister, om du bor et sted med utsikt. Eller du bor der mange turister ferdes. Norge fylles opp denne sommeren av tyskere, spanjoler og franskmenn. Utnytt muligheten.

Slik øker du inntekten din, ved å være kreativ nok.

På nettsiden Airbnb.no er det masse informasjon for deg som har god plass eller plass til flere.

Utgifter

Det er kjedelig, men sant. Om du lykkes med å presse banken for lavest mulige betingelser, gir det deg mange tusen kroner i besparelse. Det er den enkleste måten å få ned utgifter på.

Om du ikke får lavere renter på ditt lån, sjekk med andre banker. Kan hende andre banker gir deg betydelig lavere renter enn du har i dag – da bør du bytte bank. En jobb den nye banken gjør for deg, med glede.

Å sikre god privatøkonomi, handler om å få opp inntekten og utgiftene så lave som mulig. Når utgiftene er borte, eller betydelige lavere, vil du ikke trenge så stor inntekt for å klare deg bra økonomisk. Jo bedre betalt jobb, jo større sjanse for å klare seg.

Sett opp et budsjett og se hvor du kan endre på utgiftene. Kanskje på tide å si opp avisabonnementet på avisen ingen leser, på Netflix som ingen bruker eller trenings-abonnementet du ikke brukte siden i fjor?

Og hvor kan du spare penger på mat og klær? Ved å handle kun etter handleliste og heller bruke klærne som allerede er i den overfylte skapet ditt.

Slik øker du inntekten din – ved å få ned de dyreste utgiftene og forbruket, samtidig øke inntektene. Verre er det egentlig ikke.

Har du spørsmål om privatøkonomi? Skriv i kommentarfeltet, eller få gratis tips og råd ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.

Vargas

Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer

Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer som gjør at du ikke går personlig konkurs. Heldigvis er det et stykke fra å slite med økonomien – til faktisk å gå konkurs. Men har man store nok utgifter man ikke får stoppet i tide, og lav eller ingen inntekt – går det fort galt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Debet og kreditt

Det du bør gjøre om du mister jobben, blir permittert eller av andre grunner, sliter økonomisk. Søk råd om hjelp. for du vil få tips og veiledning uten noen form for pekefinger-mentalitet fra noen.

Alle finansinstitusjoner og banker ønsker å hjelpe kundene sine til å kunne gjøre opp for seg. Det er alle tjent med.

Les også: Slik sparer du penger på strøm

Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer privat. Du gjør så godt du kan, presser utgiftene ned og inntektene opp. Det siste er lettere sagt enn gjort om man er i en fast jobb, med fast inntekt. Men det er mulig å ta to jobber, men da må dette stemme tidsmessig med hovedjobben. Du makter ikke å ta to fulle stillinger.

Debet og kreditt handler om inntekt og utgifter. Om alt blir dyrere, men inntekt forblir den samme, vil du raskt få dårligere råd. Derfor bør du allerede nå, ta grep, forberede lommeboka på trangere tider. Fordi mye vil bli merkbart dyre i Norge – grunnet krigen i Ukraina.

Mat vil kunne stige med 5%, det høres kanskje ikke mye ut, men legg på 5 prosent på de varene du kjøper ofte. Så vil du få et skremmende regnestykke som alle med vanlig inntekt vil merke. Et brød, kan i Norge i løpet av året, havne på 100 kroner. Per stykk, ja.

Dyrere og dyrere

Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer
Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer

Dyrere råvarepriser, mangel på hvete, stigende oljepris, fortsatt stigende og svært høye strømpriser og drivstoffpriser. Vil få de aller fleste nordmenn til å begynne å snu på shillingen i løpet av året. Bensinen kan i verste fall bli både 40 og 50 kr per liter på sikt.

Les også: Slik slipper du å bli DNB-kunde

Sydenturen kan måtte utsettes på tredje året. De to foregående årene satte pandemien en stopper for Spania-turen. Og i år kan det hende, til tross for en flott sparekonto som har blitt fetere av samme grunn, må sommerferie-reisen avlyses.

Dyrere råvarepriser, en rekke flaskehalser i frakt-sektoren er med på å gjøre tilgangen til varer generelt, vanskelig. Kjedene får ikke levert sine bestillinger som ble gjort for lang tid tilbake. Det være seg sykler, båtutstyr, hagemøbler, griller o.a som produseres i Asia.

Som du gjerne skulle ha tak i til sommeren. Kommer senere fram eller kommer ikke fram grunnet delemangel.

Skipene står i stampe fortsatt, i en lang rekke havner, verden over. Og prisene fortsetter å stige.

Sydenturen, som du kanskje ikke har råd til, har også blitt dyrere grunnet drivstoffprisene.

Planlegg budsjettet

Slik møter du framtidige økonomi-utfordringer, ved å tillegne deg kunnskap om framtiden. Og planlegger budsjettet ditt deretter.

På tide å montere varmepumpe? Det er den beste og rimeligste måten å møte stadig dyrere strøm på.

Om du i tillegg kan fyre med ved som et supplement på iskalde vinterdag, er det selvsagt lønnsomt. Bor du nord i landet, vil du slippe betydelig billigere unna dyr strøm. Men det er kanskje vel dramatisk, å flytte fra Oslo til Narvik for å slippe dyr strøm?

Jo større inntekt du har jo større betalingsgrad har du. Men om du kan klare å justere ned faste utgifter på den lønna du har i dag, vil du klare deg i den usikre tiden vi går i møte. Det gjør du enklest ved å sette opp et budsjett og holde deg til dette.

Planlegg større innkjøp og hold deg til listen du har skrevet på forhånd.

Kjør gjerne over grensen til Sverige for å benytte deg av langt billigere matpriser. I Sverige er det fortsatt mulig å handle de samme varene som i Norge, men også her vil varer som hvetemel, brød, solsikkeolje, øl og mais bli dyrere, eller forsvinne i en begrenset periode, på sikt.

Det vil, så lenge krigen i Ukraina varer, være vanskeligere for Norge å få tak i en rekke mat-produkter. Dette gjør at prisene stiger mye.

Om du får problemer med privatøkonomien, ikke grav deg ned i tide, men søk hjelp hos banken.

God påske

Vargas

Økonomisk usikkerhet? Les!

Økonomisk usikkerhet? Les! Om du har en normal inntekt klarer du deg sikkert økonomisk i dag og i morgen. Men det kan hende du får mindre å rutte med grunnet økte utgifter i tiden som kommer. Bensinen skal mot 45 kroner, strømmen forblir dyr i et par år og maten? Ja, maten blir dyrere og dyrere den også, dessverre.

Bergenet lesetid: 5 minutter

LO-favør

Da kan det være lurt å stramme inn der det strammes kan. Derfor får du noen gode råd her – helt gratis, fordi du er så smart å være fast lesere av denne bloggen. Det er faktisk ikke så mye som skal til før du ser at inntekten holder lenger – om du er litt disiplinert med forbruket.

Les også: Tolv år med Vargas12.com

Det første du bør gjøre er å få en oversiktlig over debet og kreditt. Altså, hva kommer inn og hva går ut av faste og store utgifter. Hva kan du gjøre noe med? Du bør ta kontakt med banken din, se om du kan få lavere renter på boliglånet. Eventuelt ta en verdivurdering av boligen – slik at banken vet hva leiligheten din er verdt.

Selvsagt er det alltid lønnsomt å bytte bank for å få best mulige betingelser. Din eventuelle nye bank gjør jobben for deg, så det er ikke vanskelig, bare veldig lønnsomt.

Økonomisk usikkerhet? Les! Du behøver ikke å slite med å betale regningen dine.

Økonomisk usikkerhet? Les!

Hva betaler du i strømregning? Sannsynligvis mer enn du bør. Her er det også mye penger å spare med enkle grep. Om du er medlem i organisasjoner som gir deg laver strøm, bør du benytte deg av dette. Er du medlem i LO, skal du nemlig ha flere slike. Fordeler som kan gjøre din privatøkonomi betydelig sterkere.

Ønsker du å bytte strømleverandør, bør du sjekke prisene på Forbrukerrådets nettside, strompris.no. Her kan du sammenligne priser og sjekke nøye hva som står med liten skrift. Vi kan anbefale Fortum, som en trygg og god leverandør, med fornuftig prising, all den tid det finnes noe slikt i dagens strømmarked.

COOP

Om du handler på COOP, bør du åpenbart dra COOP-kortet, for å få de fordelene du kan. Hver gang du handler mat. Er du ikke klar over hva dette innebærer – har du en jobb å gjøre. Og det er bare dumt å la være. COOP kaster faktisk penger etter folk. Og du får rabatter på hotellovernattinger på det samme kortet. Hallo, du må våkne opp!

Les også: Fortsatt mye billigere i Sverige

Bensin og Diesel koster mer enn noen gang og ser ut til å bli enda dyrere utover året, grunnet krigen i Ukraina. Kanskje det er på tide å selge bilen for endelig å investere i elbil? Her kan det også være penger å spare om du kjører mye. Sjansen er stor for at du eier elbil innen fem år uansett – så det er vel bare å slå til, nå?

Økonomisk usikkerhet? Les! Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Ved å sette opp et budsjett for hver måned vil du ha en skikkelig oversikt over hva du har og hva du kan bruke. Allikevel hjelper det lite å sette opp et budsjett – om du ikke holder deg til det. Kunsten å ha penger en hel måned til neste utbetaling, det krever moral, kløkt og god økonomisk forståelse.

Det er noe du bør skaffe deg i det øyeblikket du tar opp et større lån som billån eller lån til egen bolig.

Kredittkort

Som medlem i OBOS er strømregningen overkommelig grunnet solide rabatter. Og det er slike rabatter du bør passe på å utnytte deg deg av for en bedre og tryggere privatøkonomi. Økonomisk usikkerhet? Les! Vi vet du kan spare mye penger hver eneste måned om du tar våre råd på alvor.

På de aller beste kredittkortene får du 50 til 60 dagers betalingsutsettelse.

I tillegg får du forsikring og rabatter på bestilling av reiser, opphold på hotell og gode rabatter på drivstoff. De beste kortene har også gode rabatter på all handel, både i butikk og på nettet. Dette er tilbud du bør benytte deg av, uten å misbruke det. Man må vite at man bør betale kreditten i tide – ellers blir det dyrt.

Den største utgiften du har i måneden er nok boliglånet ditt, om du eier egen bolig eller leilighet. Slik det er for de aller fleste av oss. Og det er her du kan spare mest penger ved å velge riktig bank. Du bør forlange de aller beste betingelser.

De lave rentene vil ikke vare evig og da er det enda viktigere å klare å betale for seg. Sett opp i budsjettet ditt en renteøkning på minst 3% – den oppgangen kan komme allerede i løpet av et par år. Klarer du fortsatt å betale så har du en god margin på ditt lån.

Har du spørsmål om privatøkonomi, ta gjerne kontakt med oss – her kan du få gode råd, helt gratis!

Vargas

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer. Feriepengene er på vei og de fleste av oss har fått igjen en slump på skatten. I tillegg tjener vi godt hver eneste måned – de fleste av oss. Etter ett helt år i dvale uten muligheter til å bruke særlig med penger, står vi ovenfor en sommer der mange vil bruke mye – om ikke alt. Og hvorfor skulle vi ikke det?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Europa

Ja, da, vi vet at det er endel som fortsatt er permittert, oppsagt eller av ulike årsaker ikke har så mye som de gjerne skulle ønske. Men de aller fleste med jobb og en vanlig arbeidsinntekt (gjennomsnittslønna er på ca 623.000 kroner) har bedre råd enn på veldig lenge. Dette kan, om vaksineringen av befolkningen opprettholdes og smitten er under kontroll, bli den beste sommeren for mange. På veldig mange år. Endelig.

Vi skal kunne få lov til å begynne å reise langt, ikke bare i eget land, men faktisk også ut av landet. Til Europa, USA, Asia og så langt sør vi bare ønsker, om smitten ved destinasjonen er under kontroll, selvsagt. Vi må åpenbart fortsatt lære oss å ta forhåndsregler, noe vi har blitt jævlig bra på i dette landet. Og nå, ved inngangen til sommeren 2021 – har de fleste av oss så mye penger at vi kan reise nesten hvor som helst.

Lest denne? Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen

Fortsatt er det noen som ikke har lært, men sliter med inkassoer på julegavene de kjøpte i fjor eller året før. Disse menneskene er det dessverre uansett ikke håp for. De vil ikke forstå eller lære av egne feil fra flere år tilbake. De tror penger vokser på trær og at de kan bruke bankens penger uten at disse må betales tilbake. Det er dumt det. Det er disse personene du møter på “Luksusfellen” i neste sesong.

De som ikke forsto hvor pengene ble av.

Maldivene

Vi andre som vet at det kun er god planlegging, strukturert økonomi, sparing og selvdisiplin nok til ikke å bruke mer enn man har råd til. Det er vi som nå kan pakke snippesken og reise til Maldivene og drikke paraplydrinker og leve livet. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – og vi fortjener det virkelig.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer

Skjønt, det er ikke all forunt å reise helt til Maldivene av ulike årsaker. Kanskje blir det biltur med svigermor, i år som i fjor, i baksetet mellom to grinete unger som har blitt bilsyk av is. Biltur(er) må planlegges til de minste detaljer. Det som skulle bli en hyggelig sommerferie, kan her bli en felle det er vanskelig å komme ut av på tre uker – du er herved advart.

Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – penger som har stått urørt på konto i femten måneder. Fordi pandemien har herjet i verden over. Som nå gjør mange av oss nordmenn reise-kåte og klare. Klare til å se noe annet enn hjemmekontor og de samme veggene, uke inn og uke ut.

Mange av oss har med rette, vært Livredde for å dø av dette ukjente viruset. Covid-19, som kan stjele lungekapasiteten din – like lett som en spansk lommetyv stjeler lommeboken din.

Lest denne? Sommerferie i Norge – igjen?

Detaljene

Ingen vet hvor haren hopper, i vet, kanskje heldigvis, svært lite om framtiden. Men det å planlegge langsiktig, kan være et godt råd for alle. At man faktisk gjør som de sier i reklamen for KLP, nemlig planlegge for dagene som kommer.

Husk at ingen vet sikkert hvor lenge krisen er her. Om du ikke er permittert eller oppsagt nå, bør du tenke det verste, kanskje særlig hva økonomien angår. Hva er din husholdnings smertegrense? Hvor langt kan dere klare å presse ned forbruket? Hvor mye klarer dere å spare? Og hvor lite kan dere faktisk leve for, og må man reise langt i sommer for å få det fint? 

Verden vi lever i er uansett endret til et ukjent scenario vi må føle oss fram i. Vi kan være ute av den verste krisen i løpet av sommeren. Eller vi må forholde oss til Coronakrisen og smittefaren i lang tid, til tross for at mange blir vaksinerte. Det gjør at stadig flere nordmenn vil kunne få økonomiske utfordringer de ikke kjenner i dag. Nordmenn har mye penger å bruke i sommer – noe bør kanskje settes av til uforutsette utfordringer.

Ikke glem å nyte late sommerdager av den grunn. Det vil helst gå bra med oss.

Husk å logge på Reiseradioen, den starter lørdag 19. juni.

God sommer!

Vargas

Taper penger på lojalitet til banken

Taper penger på lojalitet til banken din, fordi banken er kynisk. Banken er ikke din venn, selv om du ser deg selv som avhengig av å få boliglån. Du har et ess i ermet som du kanskje ikke benytter deg av. Om du ikke får en god rente nå, vil de kommende renteoppgangene bli svært dyre. Nå haster det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kontakt banken

Banken skal først og fremst tjene penger på alle kundene sine. Det bryr ikke at du ikke skal få et tilbud du kan leve med. Har du egen bolig, eiendom eller leilighet, så bør du presse banken skikkelig for de beste betingelsene. Da bør du først og fremst vite hva du skal kreve.

Sett deg inn i hvordan rentenivået er på markedsrentene på boliglån der du bor. Ring og snakk med de bankene du mener kan gi deg et godt tilbud. Vit hvor mye lån du har, hva huset ditt er verdt og hva du kan være villig til å betale i lån. En telefon til riktig bank kan spare deg for mange tusen kroner i året.

Lest? Kan ikke kvinner gi økonomiske råd?

Boliglånsrenten er historisk lav, men det er signaler om at rentene skal opp både én og to ganger i løpet av året. Har du et lån på tre millioner kroner, så vil du merke det på lommeboka når rentene stiger. Presser du banken allerede i dag, vil du kunne betale mindre i samme periode. Du hr egentlig ikke råd til å la være å ta den telefon, har du vel?

Taper penger på lojalitet til banken

Bankene elsker din lojalitet og vil gjøre mye for å beholde deg som kunde, men vær edruelig når du stiller krav. Bankene ønsker ikke å tape penger, og kan ikke gi deg lavere rente enn det banken kan tåle. Men de fleste bankene har ofte gode margariner og vil la deg få bedre betingelser på lånet, om du ikke har stilt dette kravet på en stund.

Budsjett 

Taper penger på lojalitet til banken er dumt og unødvendig. Mange er ofte mer lojal til banken enn til partneren sin eller fotballaget sitt. Det blir litt feil. Du kan med enkle grep få bedre økonomi ved å kreve de beste betingelsene. Du bør si det rett ut til kontaktpersonen i banken: “Ingen bedre betingelser? Ok, da bytter jeg bank.”

Våre beste tips for en bedre privatøkonomi, er å sette opp et budsjett for en hel måned. På den måten har alle i familien en oversikt over hvilke penger som er tilgjengelig. Har man en felles økonomi, der man tar for seg konto for konto, en for regninger, en for mat og annet forbruk og en siste for boliglån – vil man ha full kontroll og god oversikt. 

Hemmeligheten ligger i det selvfølgelige, å overholde dette budsjettet. Hver måned.

Å vite hva som er husstandens totale inntekt og hva som er de samlede utgifter, er ikke like selvfølgelig for alle. Dette bør du vite for å ha orden på privatøkonomien. Det er faktisk enklere enn du tror, spesielt om begge i husstanden har fast inntekt og man vet hvilke avtaler og tjenester man betaler for.

Ditt ansvar

Taper penger på lojalitet til banken er ditt eget ansvar. Alle bankene har lov til å forsøke å tjene mest mulig på hver eneste kunde de har. Det er jobben deres, det. Ditt ansvar for din egen økonomi, er å følge med på markedet. Setter Norges bank ned styringsrentene, skal de enkelte bankene følge etter. Gjør de ikke det, bør du gi beskjed.

Begynner du å regne litt på hva du kan spare på å få bedre betingelser, vil du kanskje bli overrasket. Dette er penger som går direkte til deg og din lommebok. Sørg for å alltid ha de aller beste betingelsene på dine lån. Ellers er det bankene som tar de ekstra kronene. Det er det vel neppe verdt?

Stiller du krav til banken om å få bedre betingelser og banken sier nei. Bør du allerede ha tatt kontakt med en konkurrerende bank, for å vite hva de kan tilby deg. Er det et bedre tilbud, det er det nemlig veldig ofte, bytter du bare bank. Dette fikser den nye banken for deg – du behøver kun å signere lånedokumentene.

Taper penger på lojalitet til banken, er et typisk norsk fenomen, tror vi. Naivitet, dumskap eller latskap?

Spar penger

Se for deg budsjettet ditt med alle postene nedover XL-arket, den største posten er utvilsomt boliglånet. Det er ikke uvanlig at man betaler alt fra 6000 til 25.000 per måned i boliglån, alt etter som. Da bør man forstå at det er penger å spare på lavest mulig boliglånsrente.

Din bolig er kanskje verdt mer enn du tror, ta kontakt med en eiendomsmegler eller takstmann, få en ny verdivurdering på boligen. (koster mellom 1000 og 2000 kroner) Blir taksten av boligen høyere, (det blir den veldig ofte) så har du et verdibevis som du leverer din bank, for bedre lånebetingelser. På den måten får du lavere rente på din bolig, som igjen gir deg bedre råd.

Når folk tar opp et boliglån, så krever banken at det etableres pant i boligen som sikkerhet. Det betyr ganske enkelt at dersom banken ikke skulle få innbetalt månedlige terminbeløp som avtalt, så har banken krav på å få pengene tilbake ved et eventuelt tvangssalg av boligen. 

Banken bærer derfor minimalt med risiko, med tanke på å tape penger dersom lånet blir misligholdt. Når i tillegg boligverdien har steget i de siste 20 årene, vil heller ikke banken risikere at lånet overstiger verdien på boligen. 

Lav risiko for banken gjør at de kan låne ut penger til en lav rente. Men det er ditt ansvar å spare penger.

Vargas

Slik får du råd til julehandelen!

Slik får du råd til julehandelen! Planlegging, budsjett og en edruelig holdning til kostnadene rundt både gaver og forbruker er viktig. Husk at de aller fleste nordmenn i full jobb, har bedre råd enn på mange år, grunnet svært lave renter. Det skal ikke være mulig å ha dårlig råd nå, om man har inntekt. I så fall er det din egen feil. Slik får du råd til julehandelen!

Gjeldsslave

Å sette opp budsjett er for noen utenkelig eller bortkastet tid. Men tvingende nødvendig for alle som synes julen er en belastning for økonomien. I verste fall, kan julen bli en hemsko, der det brukes mer penger enn noen gang. Og som fører til problemer til langt inn i det nye året. Du har alltid ansvaret for ditt eget forbruk. Ikke la julen 2020 gjøre deg til gjeldsslave.

Lest? Høstens priskrig på matvarer er i gang!

Bankene har frie tøyler og skyhøye renter på forbrukslån. Alt for mange nordmenn biter på “tilbud” de ikke bør røre. Et kredittkort er gunstig å bruke om man betaler lånet i tide og kun da. Betaler man for sent løper dyre renter. Slik får du råd til julehandelen!

Hvem har skylda for at stadig flere nordmenn, single som par, flest unge, men også eldre – havner i ‘luksusfellen’ og blir gjeldsslaver? Julen kommer hvert eneste år for alle. Bør det ikke være åpenbart at man ikke kan bruke andres penger i kjøpefesten? Vi bruker 60 milliarder kroner i desember måned – sørg for at du ikke er blant de som bruker mest.

Refinansiering

Om du tar kontakt med banken, der du søker om å få slå sammen flere lån til et større lån, kan det gi deg lavere utgifter. Det er en fin måte å få bedre råd på. Refinansiering får alle som har nok sikkerhet på sine lån. Når tok du en verdivurdering på din leilighet eller bolig, sist? Det er bankens garanti for at du får refinansiert lånene dine.

Slik får du råd til julehandelen!

Bankene ønsker at du har god kontroll på utgiftene og lånene dine. Derfor er det gunstig for alle banker at du kommer og vil refinansiere. Du bør ikke være redd for å forsøke å få bedre råd. Det vil alltid bankene hjelpe deg med. All den tid det er en gevinst i boligen du bor i. I form av større verdi.

Boligprisene og prisen på leiligheter har steget i takt med tiden. Så godt som alle byer og tettsteder, sett bort fra perifere strøk og langt mot nord – har økt verdi på hus og leiligheter. Du kan sitte på en gullgruve uten å vite det. Dette bør du sjekke ut nå. Slik får du råd til julehandelen! Akkurat denne julen kan bli din beste, om du tar grep i dag.

Lest? Julemat – husk å gå på do!

Priskrig

Alle former for priskrig er gunstig for forbrukerne. Men vær på vakt. Du kan gå på en smell om du handler over evne eller bruker penger du ikke har. Altså kreditt, som vi har vært inne på. Sørg for å sjekke alle fantastiske tilbud – vær sikker på at det er så billig som du tror.

Black Friday kan være et eldorado for kjøpe-kåte nordmenn på jakt etter billige julegaver eller varer man selv har bruk for. Det kan være riktig, men også her skal man vite hva man betaler. Mange forretninger og nettbutikker reklamerer for varer som faktisk ikke er billigere. Priskrig på mat i Norge, vil foregå i det stille. Dette er matvarer som ikke annonseres, men justeres ned fortløpende.

Rema 1000, COOP Extra og Kiwi, knives i å vinne kundens gunst. Priskrig må julevarer kommer like sikkert som julemusikk til TV-reklamen. Så også i år, men priskrigen startet tidligere i år enn noen gang. Årsak: Den pågående pandemien. Slik får du råd til julehandelen! Du må hvilte hvor mye penger du kan bruke – hver dag.

Bytt bank

De største utgiftene du har per måned, bør være ditt fokus for å få bedre råd. Jo mindre utgifter, jo mer er det igjen til andre ting. Du bør vite nøyaktig hva du har i boliglånsrenter og bytte bank, om denne renten ikke er under 3%. betaler du mer, blir du faktisk lurt. Her er det mye penger å spare, kanskje på én telefon.

Bytt gjerne strømleverandør også. Nå er strømmen rekord-billig. Det vil selvsagt ikke vare utover vinteren. Du bør vite hva du betaler også her. Trenger du to biler i din husstand? Selg den ene og bruk kollektivtrafikk. Sørg for å handle inn matvarer én gang per uke, eller kun når det er nødvendig. Små-handling er dyrt.

Å selge alt du ikke bruker, på Finn.no eller lokale Facebook-grupper, kan også gi deg noen tusenlapper ekstra. Du skulle bare visst hvor mye rart folk flest er villig til å handle brukt, om de “tror” de gjør en god handel.

God økonomi, gjør deg før eller siden rik – om du selv ønsker det. Innen den tid bør du lære deg å leve nøkternt, ikke bruke penger på alt du ønsker deg eller på ting du strengt tatt ikke behøver.

Å bruke mindre penger enn man tjener, fører til et overskudd. Jo større overskudd, jo mer penger til overs. Du kan strengt tatt klare deg på mye mindre enn du tror – særlig i desember.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest