Nordmenn bruker mye penger

Nordmenn bruker mye penger på ting de strengt tatt ikke behøver. Blant annet enorme summer på Valentines Day-stæsj. Det er hyggelig med gaver, vin, sjokolade og blomster, men ikke fordi en noen har bestemt at 14. februar, en katolsk merkedag, skal være da du handler dette. Bestem heller selv hva pengene dine går til.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sløseri

Visste du at lyng, altså slikt som vokser vilt i skogen, omsettes for flere millioner kroner hver høst? Fordi et klokt hode kom på, at det kan nordmenn være dumme nok til å bruke penger på. For ikke å snakke om alle millionene vi bruker på julegaver og Allehelgensdag, best kjent som Halloween.

Les også: Vår aksjeportefølje for 2024

31. oktober skal alle norske barn kle seg ut og spise masse godteri, fordi markedsførings-kreftene verden over ønsker at det skal være slik. Ja, det er fint å tenke på eller hedre de som har gått bort, alle døde. Men ikke fordi Halloween er viktig. Sikkert gøy for ungene, men først og fremst et pengesluk for veldig mange.

Nordmenn bruker mye penger på tull og tøys. Penger de kanskje ikke engang eier selv, men låner i banken.

Det blir rett og slett for dumt. Nå bør alle som sliter – heller tenke litt lenger enn hvor langt nesen rekker.

Det er faktisk mye enklere enn mange tror. Ja, man skal tenke på barna, men ingen barn har glede av blakke foreldre. Derfor bør alle barn lære seg personlig økonomi, slik at de skjønner at det er dumt å kjøpe tull man ikke har behov for.

Nordmenn kaster 450 000 tonn med spiselig mat, hvert år. Noe som tilsvarer 85 kilo per person. Har det klikka fullstendig for hver og én av oss? Eller er det slik det skal være i verdens rikeste land, at vi bare kaster det vi ikke gidder å spise? Da bør vi faen meg våkne opp – ganske raskt.

Nordmenn bruker mye penger

Bildet er tatt av 2102033 fra Pixabay

Unødvendig

Trener du like ofte som før, betaler du på et trenings-abonnement som ikke blir brukt?

Hva med alle strømmetjenestene du abonnerer på? Eller andre unødvendige ting som er et sugerør inn i lommeboken din? Du bør skrive opp alt du bruker penger på, sett en stjerne ved alle ting du kan avse og regn sammen.

Les også: Investorenes beste tips

Da skjønner du kanskje hvor mye du sløser med pengene dine og hvor mye du faktisk kan spare inn. Du er ikke blakk du vet, du, om du begynner å ta grep. Men det bør gjøres i dag. Ikke vent én dag til.

Å investere i dyre merkevarer og statussymboler kan virke som en måte å vise suksess på, men det er ofte unødvendig.

Du betaler ikke bare for selve produktet, men også for merkenavnet. Å velge rimeligere alternativer av like god kvalitet kan gi deg den samme funksjonaliteten uten å tømme lommeboken. Nordmenn bruker mye penger på ting de strengt tatt absolutt ikke trenger. Det blir man til slutt fattig av.

Klær og lunsj

Å kjøpe en fancy kaffedrikk hver dag kan virke som en liten luksus, men kostnadene legger raskt opp over tid.

Å investere i en god kaffetrakter og lage kaffen din hjemme kan spare deg for betydelige penger på årsbasis. Det er ikke bare økonomisk, men også bedre for miljøet å redusere engangs kopper og emballasje.

Motebransjen er kjent for å diktere trender som endrer seg raskt, og det kan være fristende å holde tritt med de siste motene.

Å kjøpe dyre klær og accessoirer bare fordi de er trendy kan imidlertid føre til at du kaster bort penger. I stedet kan du vurdere å bygge opp en tidløs og allsidig garderobe som varer lenger og er mer kostnadseffektiv.

Å investere i dyre merkevarer og statussymboler kan virke som en måte å vise suksess på, men det er ofte unødvendig. Du betaler ikke bare for selve produktet, men også for merkenavnet. Å velge rimeligere alternativer av like god kvalitet, kan gi deg den samme funksjonaliteten uten å tømme lommeboken.

Forsikringer

Forsikringer er viktige for å beskytte oss mot uforutsette hendelser, men noen ganger kan vi ende opp med å ha for mange forsikringer eller dekke-områder som ikke er nødvendige.

Gjennomgå forsikringspolisene dine regelmessig og juster dem etter behov for å sikre at du betaler for den nødvendige dekningen.

I konklusjonen er det viktig å være bevisst på hvordan vi bruker pengene våre.

Ved å revurdere og redusere utgiftene på disse områdene, kan du potensielt spare betydelige summer over tid. Å ta kloke økonomiske beslutninger og være bevisst på forbruket ditt kan gi deg økonomisk frihet og stabilitet på lang sikt.

Tenk over hva du bruker pengene dine på. Spør deg selv, behøver jeg dette, nøler du med å svare et rungende, ja. Styr unna og spar penger.

Vargas

10 sparetips for en sunn økonomi

10 sparetips for en sunn økonomi. Alt du egentlig behøver å gjøre er å ha fokus på regningene, utgiftene og pengebruken. Ved å sette opp en budsjett for hele året, hver måned og hver uke – vil du vite hva du har. Men også hva pengene dine går til. Vær bevisst og disiplinert – da vil du se at sparepengene vokser.

1. Lag et budsjett:

Det første skrittet mot å spare penger er å lage et budsjett. Dette er en oversikt over inntektene dine og utgiftene dine. Ved å ha en klar forståelse av hvor pengene dine går, kan du identifisere områder der du kan kutte kostnader. Det finnes mange digitale verktøy og apper som kan hjelpe deg med å lage et budsjett, og det kan være lurt å følge budsjettet nøye for å holde deg på rett spor.

Les også: Aker Horizons – sort hull eller gull?

2. Prioriter dyre renter

Hvis du har gjeld med høy rente, som kredittkortgjeld, bør du prioritere å betale den ned så raskt som mulig. Høyrentegjeld kan ødelegge økonomien din over tid, så ved å fokusere på å bli kvitt den først, kan du spare mye penger på renteutgifter.

3. Buffer:

En nødreserve, også kjent som en nødfond, er en viktig del av en sunn økonomi. Denne pengesummen bør være lett tilgjengelig for uforutsette utgifter som bilreparasjoner, medisinske regninger eller tap av inntekt. Det anbefales å ha nok til å dekke minst tre til seks måneders levekostnader i nødreserven eller bufferen din.

4. Handle smart:

Når du handler for dagligvarer eller andre nødvendigheter, er det lurt å være en smart forbruker. Bruk kuponger, kjøp varer når de er på salg, og vurder generiske merkevarer som ofte er billigere enn merkevarer. Du kan også vurdere å handle på brukthandler eller gjenbruksbutikker for å finne rimelige varer.

5. Reduser unødvendige utgifter:

Gjennomgå jevnlig abonnementer og medlemskap som du kanskje ikke lenger bruker eller trenger. Dette kan inkludere alt fra streamingtjenester til treningsmedlemskap og magasinabonnement. Å kutte ut unødvendige utgifter kan frigjøre penger som kan brukes på mer meningsfulle måter.

10 sparetips for en sunn økonomi

Bildet er tatt av Steve Buissinne fra Pixabay

6. Planlegg måltider:

Å spise ute kan være dyrt over tid. Prøv å planlegge måltidene hjemme og lage mat i bulk for å spare tid og penger. Du kan også ta med matpakker til jobb i stedet for å kjøpe lunsj hver dag. Dette kan føre til betydelige besparelser i løpet av året.

Å handle lunsj på bensinsatsjonen framfor å smøre egen matpakke, er selve symbolet på å kaste penger ut av vinduet. Her er det mye penger å spare om du tør å regne på det. Dropp brusen, ta med te, kaffe eller vann hjemmefra.

7. Investere:

Å investere penger kan hjelpe dem til å vokse over tid. 10 sparetips for en sunn økonomi. Helt gratis.

Enten det er gjennom aksjer, obligasjoner, eiendom eller andre investeringsmuligheter, kan investeringer være en måte å bygge formue på. Det er viktig å gjøre grundig forskning og vurdere risikoen før du investerer, og det kan være lurt å konsultere med en finansiell rådgiver.

Noen av de rikeste i Norge har valgt å bruke penger på eiendom. Kjøpt opp alt de har funnet som kunne være en investering verdi. Gjerne store bygårder eller hoteller, som har blir til god butikk. Se på Olav Thonsom eier hotellkjeden med samme navn. Han har tjent milliarder på bygårder, kjøpesenter og hoteller. 

Petter Stordalen er god for flere milliarder kroner, han har gjort det samme med blant annet Nordic Choice-kjeden. 

Stordalen har også gjort investering på børsen og i bokbransjen. Det siste finansmannen fra Porsgrunn skal investere i nå er reklame. De beste og rikeste vet å finne nye nisjer å satse på. Hvorfor? For å sikre økonomien og tjene enda mer penger.

8. Prioriter sparingen:

Sparingen bør være en prioritet i budsjettet ditt. Sett opp automatisk overføring til en sparekonto hver gang du får lønn, slik at du ikke blir fristet til å bruke pengene før du har spart. Å behandle sparing som en fast utgift kan bidra til å sikre at du alltid setter av penger for fremtiden.

Sparing er nøkkelen til en god og trygg økonomi, både på kort og lang sikt. Husk at det finnes gode alternativer til banksparing. I ulike fond og indeksfond vil du få bedre betingelser enn hos de fleste bankene.

9. Planlegg for utgifter:

Hvis du vet at du vil ha store utgifter i fremtiden, som ferie eller en større kjøp, er det lurt å planlegge for dem på forhånd. Opprett en egen konto eller fond for slike formål, og sett av penger jevnlig slik at du er forberedt når den tiden kommer.

10. Følg med:

Økonomiske mål og situasjoner kan endre seg over tid. Det er viktig å jevnlig evaluere og oppdatere budsjettet ditt og sparestrategien din i tråd med endringene i livet ditt. Dette kan inkludere å justere sparemål, revurdere investeringer eller vurdere nye inntektsmuligheter.

I konklusjonen er det viktig å huske at sparing ikke er en “one-size-fits-all” tilnærming.

Hva som fungerer for en person, kan ikke nødvendigvis være riktig for en annen. Det viktigste er å ha en plan, være disiplinert og forpliktet til å oppnå dine økonomiske mål. Ved å følge disse tipsene og tilpasse dem til din egen situasjon, kan du legge grunnlaget for en sunn økonomi og en mer økonomisk trygg fremtid.

Vær våken og følg med på samfunnsdebattene. går oljeprisen opp eller ned, verden og nyhetsbildet påvirker din privatøkonomi, mer enn du kanskje tror.

Lykke til!

Vargas

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett som gjør deg i stand til å møte høsten med godt mot og penger på bok. Mang en småbarnsfamilie snur nok på shillingen for å få edene til å møtes nå. Alt koster mer enn i fjor og nesten ingenting er gratis, men fortvil ikke. Det finnes faktisk muligheter til å ta sommerferie på lavbudsjett.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kommune-tiltak

Samvittigheten gnager særlig småbarnsfamilier med lav inntekt, eller der ingen av forelderen har inntekt. Barna fortjener å ha sommerferie på lik linje med sin kompiser og skolekamerater. Men det er ikke alle som har hus i Spania, råd til Legoland-ferie eller å reise til USA på langtur.

Les også: Sommermat til hele familien

En sommerferie skal være hyggelig for alle, ikke minst barna, selvsagt. Men det behøver faktisk ikke bli så dyrt som mange frykter. I mange kommuner finnes det en rekke gratis-tiltak, som er både lærerik og gøy. I Fredrikstad er det mer enn 50 ulike tilbud til skolebarn fra 6 – 12 år og 13 – 18 år.

Fotball, gaming, svømmekurs, koring, speiderkurs, turnforeningen, dansing, barne og ungdomsteater og kampsport. Samt en hel haug med andre aktiviteter for jenter og gutter i alle alder innenfor skolealder.

I tillegg er det et fantastisk basseng for barn og unge i alle aldre, på Kongsten friluftsbad, inngangsbillett er 65 kroner for barn. Her kan man sole seg, bade, hoppe fra tieren eller gå i kiosken og kjøpe is. Dette er altså en anlegg som besøkes av feirende nordmenn fra hele Norge.

Vi vet at en rekke kommuner rundt om i landet har lignende tiltak for barn og unge.

Sommerferie på lavbudsjett

Bildet er tatt av Jill Wellington fra Pixabay

Sommerferie-alternativer

Sommerferien er en etterlengtet tid for mange mennesker, men den kan ofte bli en kostbar affære. Med dyre flybilletter, hoteller og aktiviteter kan det være vanskelig å finne et feriealternativ som passer innenfor budsjettet ditt.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Vi har satt sammen en liste med som vil gi deg en fantastisk ferie uten å tømme lommeboken din. Slik at du kan ha god samvittighet med tanke på pengebruk og at du trygt kan gå framtiden i møte.

Husk at opplevelser for barn kan være noe helt annet enn det foreldrene har på programmet.

Å fiske krabbe i fjæra koster ikke mer enn det fiskesnøret måtte koste. Og redningsvest får du lånt gratis hos speiderne eller hos brannvesenet. Husk også at kreative ideer ofte er bedre og billigere enn inngangsbilletten på fornøyelsesparkene.

Spesielt når det gjelder ferie og fritid føles det som om vi ofte må oppfylle samfunnets krav, forventninger og en slags illusjon om «den perfekte ferie», heller enn å fokusere på hva barna faktisk trenger

NRK.no

Sommerferie på lavbudsjett betyr ikke kjedelig ferie, tvert i mot. Det kan bety den beste sommerferien noen gang. Fordi man må tenke selv og ikke la seg underholdes av andre. Bruke kreativiteten og naturen, fjellet, sjøen og nærmiljøet. Dog har vi hjelper deg litt på vei.

Lavbudsjett

 • Camping
 • Roadtrip
 • House-sitting = Hvis du er villig til å ta på deg litt ansvar, kan house-sitting være en flott måte å oppleve en ny destinasjon på uten store kostnader. Mange mennesker søker etter pålitelige personer som kan passe på huset og kjæledyrene deres mens de er borte. I bytte får du gratis overnatting og en sjanse til å oppleve en ny kultur og et nytt sted.
 • Naturvandring
 • Sykkeltur
 • Kano- eller kajakkpadling = Kajakker eller kanoer ofte å få leid for en billig penge eller gratis hos en rekke ulike organisasjoner og foreninger
 • DNT-hytte-vandring = Den Norske Turistforening har 550 hytter rundt om i landet – de fleste er gratis å bruke
 • Husbåtferie
 • Frivillighetsarbeid i utlandet = Hvis du ønsker å tilbringe ferien på en meningsfull måte og samtidig oppleve en ny kultur, kan volontørarbeid (frivillighetsarbeid) være et flott alternativ. Mange organisasjoner over hele verden søker frivillige til ulike prosjekter som naturbevaring, barnepass eller bygging. Som volontør får du vanligvis kost og losji i bytte mot arbeidet ditt, og du får muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
 • Hjemmeferie = å utforske nærmiljøet, bruke de tilbudene man ikke har forsøkt tidligere både i byen og på landet

Det viktigste du gjør for dine barn og ungdommer, er å være til stede. Ikke bare fysisk, men også psykisk og åndelig. At du faktisk makter å legge vekk sosiale medier og gjør ting sammen med barna.

Hva som helst er hyggelig for de fleste barn, så lenge foreldre er ordentlig til stede og deltar. Det kan være nok med et slag Monopol på en regntung sommer dag, eller en båttur på vannet om solen skinner. Mer skal ikke til. For barna.

Senk kravene og nyt sommeren. Det er nemlig gratis.

God sommer!

Vargas

Ingen penger til sommerferien? Les!

Ingen penger til sommerferien? Les! Det er håp, du må bare lese hele denne artikkelen og deretter gå til verket. Å skaffe deg en oversikt, sette opp et budsjett og vite hva som må betales og hva som kan kan vente. Husk at alle dine kreditorer ønsker heller å få litt penger, enn ingenting.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Valutakurser

Og kanskje det viktigste – ikke bruk mer på kreditt enn det du vet du kan betale tilbake.

Om du er skikkelig på kjøret, rent økonomisk kan kanskje Luksusfellen hjelpe deg. Det er ikke en fleip.

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge der den norske kronens verdi, må slåss mot annen valuta. Ingen penger til sommerferien? Les, og du vil få gode råd!

Mot de fleste andre, har den norske kronen svekket seg, særlig mot Euro og amerikanske dollar. Til og med mot den svenske kronen, er den norske svakere. 100 norske kroner, koster ca 100 svensk.

Skal du til deilige Danmark i sommer, vær obs, at du får betydelig mindre for pengene. 100 danske kroner, koster ca 155 norske. Da blir det brått dyrere å feriere for en familie på fire, en uke i leid feriehus f.eks. Verdt å tenke over.

for å unngå dette valuta-problemet, kan man selvsagt feriere i Norge. Ingen penger til sommerferien? Les! Det behøver slett ikke bli slik om du tar kloke valg allerede nå.

Hva leser jeg nå, spør du kanskje? Vargas12.com, har jeg aldri hørt om, tenker du sikkert? Vel, Vi har vært online i 13 år og er kommet for å bli. Følg vårt nyhetsbrev her, det er selvsagt gratis. Vi leverer gode økonomiske råd til alle våre lesere, ofte.

Norge

Du har neppe sett alle fjell, daler, sjøer, kriker og kroker i vårt langstrakte, vakre land. Du vil kanskje bli overrasket hvor vakkert det kan være i dalstrøka innafor. Det er faktisk ikke bare Lofoten og Nordland som er vakre perler, gjør deg selv en tjeneste og reis billig i ditt eget land.

Norge er et yndig land du bør se mye mer av, enig?

Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten? Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen? Uansett hvor du skal reise på ferie sommeren 2023 behøver det ikke å koste skjorta. Og du skal heller ikke behøve å ta opp lån for å oppleve minneverdige reiser.

Ingen penger til sommerferien? Les!

Bildet er tatt av alexandermichalek fra Pixabay 

Opplevelsesparker, dyreparker og fornøyelsesparker for hele familien, behøver ikke å koste all verden. Det kan være smart å sjekke ut de forskjellige som passer familien best.

Les også: Ikke la sommerferien bli staten på slutten …

Alt du og ditt reisefølge bør gjøre er å sette opp et budsjett, og vite litt om destinasjonen(e) før man reiser. På den måten kan man sette til side hva man faktisk kan bruke pr. dag på hele reisen.

Langtur

Enten du skal på safari i Afrika, på storbyferie til New York eller Hong Kong, du trenger penger, da er et godt kredittkort din største sikkerhet mot alle uforutsette utfordringer.

Har man en slunken reisekasse, kan en refinansiering være løsningen, hvor man får unna dyre smålån – slått sammen til et større, i god tid før sommerferien. Vips, så sparer man flere tusen kroner per år i renteutgifter.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang. Her kommer noen flere tips, som tilsier at du har penger igjen, når sommerferien er over.

Sparetips

Vi har satt fokus på din lommebok til sommeren.

Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold. Og at du skal kunne besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldri ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå?

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. Online.

Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, enig?

Ikke glem å få inn ekstra penger ved å jobbe overtid eller gjøre tjenester for andre.

Lykke til!

Vargas

Sommerferie destinasjoner bestilles nå

Sommerferie destinasjoner bestilles nå. Vi er enda noen dager unna påskeferien, men de fleste har allerede plukket resiemål og bestilt sommerferie. Henger du etter? Da bør du få ut fingeren og bestille nå, ellers går du glipp av de beste destinasjonene for sommeren.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Online

Når du har funnet ditt reisemål og vet hvor du vil dra, er det enklest å bestilt reisen online.

Det være seg hotell, cruise, flybilletter eller togbilletter. Alt dette bør bestilles via et kredittkort som gir deg garantier for beløpet du betaler. Alle kredittkort har reiseforsikring i kortet. Her får du også rentefri betalingsutsettelser. Men husk å betal reisen i tide, eller blir det dyre renter på beløpet.

Hotell bestiller du kanskje via Coop hotellkupp, som gir deg svært gode rabatter på hoteller i hele Skandinavia. Vi tviler på om du finner rimeligere hotell enn på denne nettportalen som vi har brukt i årevis.

Om du ikke ønsker å bestille online og på nettet, finnes det seriøse reiseselskap som du kan besøke. Her vil du få profesjonell hjelp til å finne både flybilletter og destinasjon for din ferie. Vi vet at særlig Bennett har populære kontor i Asker og på Elverum.

Fordelen ved å bestille online er gode rabatter via kredittkort eller på de riktige nettsidene.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av my000693 fra Pixabay

Budsjett

Alle med respekt for egen privatøkonomi, setter opp et budsjett for hele sommerferien. Det er tvingende nødvendig for å komme ut av det med livet i behold, hadde vi nær sagt. At du skal klare å betale for deg, når solen går ned etter sommeren.

Les også: 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Betal alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks flyselskapet SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. Men SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Og reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret

Slik reiser du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler. 

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Tyrkia

Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august med over 40 grader i skyggen. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn. 

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Nordmenn flest har litt penger på bok nå, til tross for økte renter og svulmende priser. Til tross for dette, vil de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager. 

Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge

Sommerferie destinasjoner bestilles nå, uansett hvor du skal, begynner tiden å renne ut.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Thomas Breher fra Pixabay 

De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst

Les også: Slik varer pengene gjennom sommerferien

Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.

Gode råd

Sommerferietips for hele familien

Her kommer noen få tips til en vellykket sommerferie for hele familien:

 • Det bør være lov å sove så lenge man vil, hvis man ikke skal noe helt konkret morgenen etter
 • Barna bør få frokost på senga, med kakao helst
 • Det skal være lov til å spise is hver dag, og norske jordbær til dessert
 • Foreldrene må legge vekk PC, Mobil og nettbrett, hver dag i sommerferien, særlig på tur
 • Barna bør hjelpe til med grilling, dekking av bord, rydde av maten og svare høflig når de blir snakket til
 • Den som blir reisesyk har vetorett på å bli hørt, da skal man stoppe om mulig
 • Er temperaturen over 21 grader, og værmeldingen gir gode utsikter – skal hele familien på tur, til by, havs eller fjells
 • Barna bør overraske foreldrene med middag, minst én lørdag i sommerferien, hvor barna selv bestemmer menyen
 • Foreldrene må delta på alle forslag av brett-spill eller kort-spill, de dagene det regner
 • Det er fortsatt lov til å sove i telt, på fjellet, i hagen, hos mormor eller i skogen – foreldrene bør også delta

Sverige eller Danmark

Du må slett ikke til andre siden av kloden for å få en verdig og flott ferie i sommer. 

Faktisk så er det mange en mulighet rett utenfor din egen stuedør. Norge er det første landet du bør se mye av, før du reiser utenlands, bare spør en nordlending. Eller sørlending for den del. Om du legger være til side, vell og merke. 

Sverige er et av nordmenns aller mest populære ferie-destinasjoner med Danmark på en sterk andreplass.

Uansett hvor du skal kan det være lurt å booke i tide. Sommerferie destinasjoner bestilles nå.

Verre trenger det heller ikke å være om sommeren. Du kan velge å vrake blant perler langs svenskekysten, kroer eller storbyer i deilige Danmark. Eller en rekke forskjellige barnevennlige og flotte reisemål i vårt eget langstrakte vakre land.

For en vellykket sommerferie kan det være smart å planlegge destinasjoner å reise til, men ikke for mange slik at det blir en hesblesende ferie. Å ha fri betyr like mye kos, avslapning og hygge for hele familien.

Vargas

Sparetips til blakke studenter

Sparetips til blakke studenter som ikke eier nåla i veggen eller har penger til verken mat eller klær. Som student tvinges du til å være frekk, kreativ og sparsommelig, på én gang. Om du skal komme deg gjennom skoleåret, som er krevende nok i seg selv – må du snu på hver eneste krone.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Selge alt

Gå ut i fra at du må klare deg selv i det daglig, du får en skjerv fra foreldrene dine når du er hjemme på ferie. Ellers er det lite å hente fra den nærmeste familien. Og det er flaut å nedrig å samle tomflasker for å få penger til melk og brød.

Les også: Billigste påskesnadder finner du her

Da er gode råd dyre nok, men her kommer noen råd som gjør hverdagen din lire enklere. Sparetips til blakke studenter som lever fra hånd til munn, handler om å overleve med selvrespekten intakt.

Som student har du neppe mye å selge, men kanskje du kjenner noen som har garasjen, loftet, hytta eller huset fullt med “skrot”? Da benytter du de fire neste helgene, til å gjøre en innsats. Fortell at du kan bidra med rydde, om du får lov til å selge det som finnes av verdi. Du kan bli rik, vi bare nevner det.

Etter at semesteravgiften er betalt, er det mange som ikke har så veldig mye mer å bruke – per måned. Det kan du gjøre noe med selv, vær grådig, nøktern, men også smart. Ikke bruk penger du ikke har.

Som medlem i fagforbundet får du en rekke fordeler som student, du betaler kun 250 kr per halvår. Det er penger du tjener igjen veldig raskt.

Sparetips til blakke studenter
Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay 

Sparetips

Her er flere gode råd til blakke studenter:

 • Sett opp et budsjett, det er kjedelig, men viktig
 • Jobb ved siden av studiene
 • Kutt ned på alle unødvendige kostnader, inkludert festing og alkohol i helgene
 • Du kan feste når du har råd til det – om noen år – kvitt deg med FOMO-ene
 • Start en kronerulling på Facebook med overskrift: “hjelp, jeg er fattig student”
 • Dropp dyre reiser og ferieturer
 • Gjør det gøy å spare, tell opp sparepengene dine daglig
 • Butikkene kaster fullgod mat, denne finner du i en container i nærheten, spis den
 • Benytt deg av appen TooGoodToGo å få mat til sterkt redusert pris
 • Bak brød selv og smør matpakke, daglig – ikke handle på bensinstasjon eller kiosk
 • 1 halvliter brus daglig blir 171,50 per uke – dropp brusen!
 • Når det kniper, lån penger av folk du stoler på, men kun om du slipper renter
 • Spis billig mat, suppe, nudler, pasta, omelett eller toast – du baker jo brødet selv
 • Pass på alle rettigheter du har, stipend, strømstøtte o.l. her er det mye penger å hente
 • Benytt deg av alle fordeler med å være student, kollektivtransport, nettabonnement og studentrabatter osv.

Ifølge Norsk studentorganisasjon (NSO) vil norske studenter gå 6000 kroner i minus hver måned dette vårsemesteret

NRK.no

Ferske studenter tror de må kjøpe alle bøker som står på pensumlisten. Det er bare tull, de fleste bøkene blir ikke engang åpnet, og vet du at du ha bøker, kjøp brukte. Her er det mye penger å spare.

Les også: Utbytteaksjer – veien til rikdom?

inviter gjerne venner eller medelever på besøk, men ikke be de på middag, be de ta med maten selv. Så blir det sosialt og hyggelig, men et spleiselag isteden.

Studenter

I den norsk skolen, er det dessverre manglende undervisning om privatøkonomi, som burde ha vært endel av pensum, enten i norsk eller matematikk. Sparetips til blakke studenter handler om å klare seg i hverdagen.

For din privatøkonomi, fra fødsel til grav er ditt anliggende og kun ditt. For de aller fleste av oss kan økonomien nesten alltid bli bedre, fordi alt koster penger – og i Norge er det mest dyrt nå.

Som student, lærer du deg raskt å utnytte de få resursene du har, du klemmer lenge på den ene majonestuben og er dritt lei både ris og nudler, når du endelig er ferdig utdannet. Og du er også ferdig med å være blakk – du går utvilsomt lysere tider i møte om du har kontroll på forbruket.

Studietiden er en kostbar tid som krever en ryddig og strukturert økonomisk orden. Ikke fordi du bruker så mye penger, men fordi du lever på studielån og eller stipend. Det er neppe nok for de fleste.

Helst bør du sette opp et budsjett slik at man vet hvilke summer som kan brukes til enhver tid. En selvfølge for mange, en sjeldenhet for noen. Å vite hva man har for å ikke bli blakk, er viktig for å ha økonomisk kontroll.

Har du spørsmål om privatøkonomi – spør i vei, du kan være anonym i våre kommentarfelt.

Vargas

Slik arrangerer du utdrikkningslag

Slik arrangerer du utdrikkningslag for din bestevenn eller venninne. Det er ofte slik at den som står bruden eller brudgommen nær – som får det “ærefulle” oppdraget. I apostrofer fordi det kan være både ærefullt og ganske så krevende å være arrangør eller forlover.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Safety first

Du må vite en hel del om den som skal gifte seg, du bør vite om vedkommende er redd for å fly. Eller har klaustrofobi eller andre kvaler. Det finnes nemlig en hel haug med eksempler på at utdrikningslag ble den siste festen for den utvalgte. Og det ønsker man åpenbart ikke.

Les også: Du skal vel ikke gifte deg i sommer?

Slik arrangerer du utdrikningslag for din bestevenn. Du får med deg noen allierte, holder festen hemmelig for brud eller brudgom og sørger for at det blir tidenes fest, men i minnelige former. Det er helt avgjørende at den utvalgte kommer seg hjem – like hel når dagen er omme. Ellers ingen bryllup. Safety first.

Du har ansvaret for budsjettet og bør få alle med på hvor mye som skal brukes på festen. Skal det komme en stripper, stripperske eller er det bedre med en artist som synger den utvalgtes favorittlåter?

Det er gjestene som skal spandere på bruden eller brudgommen.

Utdrikningslaget skal først og fremst være en minnerik fest for den utvalgte, ikke en rølpefester.

Slik arrangerer du utdrikkningslag
Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay 

Tidsplan

Tid er penger og et utdrikkningslag tar tid der mange skal mene mye om alt. Alle aktivitetene dere finner på, tar tid. Sett derfor opp en tidsplan som må følges, ellers rekker dere ikke av halvparten av tilmålt action.

Les også: Slik finner du en kjæreste

Det kan også være lurt å få noen til å stå for matlaging og servering, så slipper dere som er pyntet til fest, å kline dere ned med sauser og mat.

Kanskje er det også en god ide å sette av både mat- og drikkepauser underveis i dagens festivitas.

Der bruden eller brudgommen ikke blir for ‘hengedrita’. La vedkommende få nok hvile, vann og kanskje søvn om nødvendig. Festens midtpunkt, selve dronningen (kongen) i bikuben må jo være med helt til slutt.

Det er forloverens ansvar å sørge for at den utkårede ikke går på en smell, derfor bør det ikke drikkes for mye alkohol for tidlig på dagen. Kanskje er alkoholfritt det beste alternative i starten av dagen?

Hovedaktivitet

Slik arrangerer du utdrikkningslag for din best venninne eller bestevenn, du sørger for at vedkommende får en drømmedag. Inkludert en hovedaktivitet som fanger dens ultimate interesse. Er det mat som står øverst på ønskelisten hos han eller henne, ring Eivind Hellstrøm.

Er det fallskjermhopping, fjellklatring eller rally-kjøring, se å få det opp på programmet. Kanskje blir det for dyrt, kanskje blir det for omfattende å få til på én dag. Men det er helt avgjørende å få til en hovedaktivitet som den utvalgte elsker.

Å invitere en stripper er litt 1982 og gått ut på dato. Vær kreativ finn på en plan og en aktivitet vedkommende ikke kunne ha gjettet seg, men som slår an perfekt, når dagen endelig er kommet.

Her er flere gode tips:

 • Lei inn en fotograf (må ikke være proff) for å ta bilder underveis gjennom dagen
 • Lei kanoer eller kajakker til hele bunten, men før dere inntar alkohol
 • Lei en båt som tar dere ut til skjærgården med reker, øl og bobler
 • Lei sup-brett og ta dere ut i naturen så nært elementene som mulig (før inntak av alkohol)
 • Rafting, paintball, villmarkscamping og gocart, ølsmaking, spa, karaoke eller en forestilling

Det er faktisk bare fantasien og lommeboka eller budsjettet, som setter en stopper for hva dere kan finne på. Sørg for at det blir en magisk dag for alle inviterte og at bruden eller brudgommen får gode minner med seg inn i livet som gift.

Som forlover og bestevenn er din oppgave som arrangør ganske enkel, men også krevende på samme tid.

Lykke til!

Vargas

Økte matpriser har ingen betydning

Økte matpriser har ingen betydning, om du ikke vet hva du betaler i renter eller i strømregning. Det er betydelige mer penger å spare på riktig boliglånsrente og en god strømavtale – enn på matprisene. Ja, matprisene har steget, men det er ikke her du kan spare mye penger.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Bytte bank

Du som er så smart å lese videre – kan spare mange tusen kroner. Vel bekomme.

Les også: Trenger du penger? Les!

Handler du på Kiwi i dag, 2. februar, koster en handlekurv stort sett det samme som 10. januar, prisene er ikke justert opp her. Dessuten så er det svært mye penger å spare en rekke andre steder. Matprisene har ikke steget mer enn andre steder – det er det verdt å merke seg.

Bytter du bank, kan det være titusener å spare, og det er her du bør sette inn tiltak om økonomien er skranten. Eller du kan bytte strømselskapet, om du mener du betaler for mye, det kan det hende du gjør.

Økte matpriser har ingen betydning om du ikke er prisbevisst dine utgifter og hvilke regninger du må betale.

Om du har gode kort på hånden, eier din egen bolig, har betalt ned noen år på på boliglånet, og du har en ok inntekt, vil bankene høre fra deg. Du vil kunne få bedre betingelser om du legger fram din sikkerhet mht lån.

Økte matpriser har ingen betydning
Bildet er tatt av Niek Verlaan fra Pixabay

Matprisene

Kaffe, Zalo, sukkervarer og kjøtt har blitt dyrere, men det utgjør bare mindre summer sammenlignet med dine største utgifter. Bare se for deg hvor mye mat du kan få for 10.000 kroner, om det er en sum du kan spare på boliglånet, ved bedre betingelser. Det er faktisk fullt mulig. Ta den telefonene i dag.

Les også: Investeringene for framtiden

Hvert år skjer de største prishoppene etter 1. februar og 1. juli. I matbransjen blir disse månedene kalt for prisvinduer. Da tas prisøkninger ut etter forhandlinger med leverandører, jordbruksoppgjøret og lønnsoppgjøret. Bransjen selv har utviklet denne praksisen.

NRK.no

Fyller du full tank med drivstoff på bilen din på “riktig” dag, vil du kunne spare flere hundre kroner. Det er på disse andre tingene det er mye penger å spare, mat må du ha, og prisstigningen har liten eller ingenting å si for din lommebok.

Du sparer mye mer penger på å velge riktig og billigste bank, en god strømleverandør og ved å fylle drivstoff når den er billigst. Matprisene har også justeringer, og finner du varer du bruker ofte, på tilbud, bør du åpenbart handle. Men matprisene isolert sett, har ingen betydning for din total-økonomi.

Matprisene stiger noen steder, men det er de store utgiftspostene dine du bør gjøre noe med.

Selvdisiplin

Om du har en krevende økonomi hvor det er vanskelig å få endene til å møtes, bør du ta grep.

Men å tro at det er på Rema, Kiwi eller Meny som avgjør din økonomiske skjebne – er feil. Du sparer betydelige summer andre steder, der du bør gjøre endringer. Nøkkelen er å ha selvdisiplin på forbruket, uansett hva du skal handle. Og sørge for nok inntekt og begrenset bruk.

Sparing er en annen nøkkel for økonomisk trygghet.

Det er ikke rare summen som skal til før du sakte, men sikkert har en buffer ved sparing, som gjør at du har hodet over vannet, altså penger på bok. Du bør sette opp et budsjett, både for måneden, men også for ett år av gangen.

Sparer du litt over tid, vil du klare deg godt i framtiden for enda større utgifter og dyrere mat.

Selvdisiplin er krevende, men en viktig faktor om du skal klare deg økonomisk. Det kan være helt avgjørende å tenke seg om både to og tre ganger før man handler dyre varer. Vit hva pengene dine går til.

Da vil du få oversiktlig og overskudd.

Vargas

Julegavene som ikke tømmer lommeboka

Julegavene som ikke tømmer lommeboka eller gjør jula vanskelig for deg. Gi tjenester i stedet for ting og tang folk ikke behøver. En tjeneste kan være så mangt, alt fra bilvask til barnevakt, gå tur med hunden eller rengjøring.

Bergenet lesetid: 4 minutter

iPhone i kalendergave

Det koster deg ikke mer enn de kaloriene du bruker på å gjøre den tjenesten for venner, familie eller andre du ønsker å glede med en gave, eller tjeneste. Bruk kreativiteten og mindre penger på julegaver. Julegavene som ikke tømmer lommeboka kan være til glede for de som får den.

Les også: Julegaven til henne

Dessuten bør det ikke være prisen på gaven som teller, men innholdet, budskapet eller tjenesten – bør være til nytt, på en eller annen måte.

Det går rykter i sosiale medier om en influenser som har gitt barnet sitt, en iPhone i kalendergave. Da har man vel neppe skjønt poenget. Hva skal vel et lite barn med en iPhone? Vi har ansvaret for gutt på 9 år, han har fortsatt ikke mobil og karer seg utmerket.

Hva skal en 2-åring med telefon? Det er en dårlig skjult hemmelighet at mor og far ønsker å vise fram sin overflod. Ha status som rik og vellykket, skyver barnet sitt foran seg som et ikon, for at alle andre skal se rikdommen deres. Forkastelig. Stakkars barn.

Julegavene som ikke tømmer lommeboka
Foto: Yevhen Buzuk pixabay.com

Pris

Julegaver bør stå i stil med inntekten til den som gir gaven uten at det kommer så tydelig fram. Det betyr ikke at man skal gi dyre gaver om man har god råd. Man bør gi ut i fra det man føler er riktig og gi, og det behøver ikke koste skjorta. Gir man gaver som gleder mottakeren, uansett, så er vel målet nådd.

Man kan også velge å gi en gave, der man bestemmer prisen helt selv, men som utvilsomt går til et verdig formål. Til Leger Uten Grenser, eksempelvis. Gaver som lever, som kjæledyr eller gullfisk, bør man styre unna. Fordi det automatisk tvinger mottakeren til et ansvar man kanskje ikke ønsker.

Les også: Det beste og billigste julegodteriet

Vi synes heller ikke at man skal gi penger i julegave, fordi det ikke er nødvendig å vise beløpet man ønsker å gi.

Slik som at prisen bør fjernes fra gaven før man pakker den inn, av samme årsak. Julegavene som ikke tømmer lommeboka, kan faktisk være mer gledelig å få fordi det kan være til stor hjelp i hverdagen, for mottakeren.

Bruker man en smule fornuft i å velge gave, så kan man faktisk gjøre livet bedre til mottakeren. Tenk litt på det.

Tjenester

En tjeneste kan være så mangt og en gave god som noen. Man kan hogge eller bære ved, gjøre innkjøp eller strikke en genser, eller en lue. Poenget med en julegave er at man skal overraske og glede. Hvorfor ikke bake noe du vet mottakeren liker?

Gode eksempler på populære gaver som ikke tømmer lommeboka er mange. Kun kreativiteten setter grenser her, men la oss gjøre det enkelt for deg. Her er flere gode og rimelige tips til billige julegaver.

Kinobilletter, barnepass, husvask, mindre reparasjoner, gavekort, opplevelser, bake, lesestoff, julekort eller brev. Eller hva med brettspill eller leker som man kan gjøre slik at flere deltar?

Er du god på å lage ting, kan kanskje dekorasjoner eller egne lys være årets julegave?

Julegavene som ikke tømmer lommeboka kan være de gavene du selv ønsker deg aller mest.

Til slutt gir vi deg det beste tipset vi kommer på, gi bilder i julegave. Gjerne bilder du har tatt selv. Et bilde kan som sagt si mer enn tusen ord og varer lenge. Tenk litt på det.

Vargas

Matprisene stiger – slik sparer du penger

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Den høsten vi går i møte kan bli svært krevende økonomisk. Her får du gode råd og tips, helt gratis, sliden du er så smart å følger vår blogg.

Estimated reading time: 8 minutes

Dyr mat

I mer enn 12 år har vi gitt sparetips og økonomisk veiledning til våre lesere, og det vil vi fortsette med i årene som kommer. Meld deg på vårt nyhetsbrev du også, det er gratis og helt uten forpliktelser.

Denne høsten er det viktigere enn noen gang å følge våre eksempler på økonomisk klokskap. Du kan faktisk gå personlig konkurs, om du ikke klarer betale for deg. Heldigvis skal det mye til, men det å være blakk over tid, er krevende nok.

Les også: Ytre faktorer påvirker springen din

Matprisene stiger – slik sparer du penger på mat, klær, strøm og kos. Vi skriver for deg.

Dyr mat i Norge er kommet for å bli. Vi må faktisk venne oss til enda dyrere mat enn det vi finner i butikken i dag. Fordi produksjonskostnadene på råvarer stiger, mangelen på råvarer er stigende. Og fraktkostnadene ser ut til å fortsette å stige.

Har du merket at handleturen koster mer? Det siste året har prisene økt med 6,8 prosent. Mat har blitt spesielt mye dyrere: SSB har aldri tidligere registrert en høyere vekst på matvarer enn den siste måneden

Aftenposten.no

I det øyeblikket krigen i Ukraina avsluttes eller stabiliseres. Og verdens største korneksportør kan selge kornet på verdensmarkedet, så vil matprisene i Europa stoppe å gå opp. Men det er ikke nødvendigvis automatikk i at matprisene blir rimeligere av den grunn.

Prisene på gjødsel, drivstoff og strøm ser ut til å stige mer utover høsten. Noe som gjør at prisen på mat i Norge, vil forbli høy i lang tid. Da bør man handle når det er tilbud, kaste så lite av maten som mulig og bruke rester – hver gang.

Matprisene stiger - slik sparer du penger
Matprisene stiger – slik sparer du penger foto: Pixabay.org

Sverige

Om man kan handle i utlandet, så er det besparende, all den tid Norge har høy moms på all type mat.

I Sverige har også matprisene steget det siste året, men det er fortsatt mye penger å spare. Særlig for den som ikke må kjøre alt for langt for å komme seg til grensen. For en familie på fire, to voksne og to barn, kan man regne med en prisstigning på 15.000 kroner per år i Norge.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Strøm

Du bør gjøre alt du kan for å få ned strømregningen din, eller gå personlig konkurs. Vel, det er aldri registrert dyrere strøm i Norge noen gang, for alle som bor i Sør- og Østlandet. Men med enkle grep, er det håp for din strømregning.

Mange benytter seg av gode tilbud fra ulike strømleverandører, men her er det viktig at du vet hva du gjør. Og leser alt med liten skrift og ser etter smutthull fra strømleverandører, for de ønsker også å tjene penger. Klarer de å lure deg, så kan det hende de gjør det. 

Lest denne? Slik kan du bli rik online

Det er utvilsomt en vanskelig bransje og en jungel av ulike seriøse, og useriøse strømselskap. Dessverre. 

Matprisene stiger - slik sparer du penger

For at du ikke skal måtte bruke for mye penger på strøm, bør du gjøre det du kan for å bruke mindre. Det finnes nemlig en hel haug med muligheter. Om rentehoppet som bankene venter på, kommer, vil den kommende vinteren bli din dyreste – noen gang. Garantert.

Det er ventet at mange i Sør-Norge vil måtte betale 2-3000 kroner mer i strøm, per måned. Og en renteøkning vil ofte komme på 1000 kr per måned, alt etter hvor stort boliglån og renter man har. Her bør du ta grep, på det du kan få gjort noe med.

Bytt alle lyspærer til sparepærer, dusj sjeldnere og kortere, senk temperaturen i alle rom du ikke oppholder deg. Og bruk vedfyring eller få montert varmepumpe. Utelys er oppskrytt, slå av unødig belysning. Sjekk også hvilke strømleverandør som er rimeligst, eller bytt til Tibber.com.

Klær

Det neste halve året, bør du faktisk inngå en avtale med deg selv. Kjøpestopp fra i dag, på alt som heter kjøp av klær. Om barna trenger noe nytt til skolestart, så hør med venner eller familie, eller kjøp brukt. Nye klær og sko er dyrt, her er det mye penger å spare.

Om du leter på loftet eller i kjelleren så finner du klær som sikkert kan passe fortsatt. Eller sy om, om det er behov for det. Dessverre er det slik at man må i begravelse eller tvinges inn i en kjole eller dress, med ujevne mellomrom. Da kan man leie eller låne, framfor å kjøpe.

Å bruke mye penger på noe så unødvendig som nye klær, når lommeboka er snart tom, burde ha vært forbudt. Spør deg selv, neste gang du vurderer å bruke penger på klær, uansett hvor mye du har lyst på det, “Trenger jeg egentlig dette plagget?

Kjolen fra i fjor sommer, eller buksen du arvet fra din bror, passer sikkert fortatt, bruk det. Nå er tiden kommet til at man tvinges til å ta kreative valg for å spare penger. Gå på loppemarkedet eller søk opp kategorien “klær” på Finn.no, her flommer det over av fine billige ting.

Husk å si opp alle unødvendige abonnement på blader, aviser og treningsstudio. For ikke å snakke om Netflix og andre strømmetjenester du egentlig behøver. Har du NRK og TV2, har du den underholdningen du behøver.

Kos

Matprisene stiger – slik sparer du penger på kort og lang sikt. Det handler om å planlegge og gjøre kloke kjøp.

Ikke handle på impuls og kjøpe kun det man faktisk behøver. Har du tenkt over hvor lite mat man egentlig kan klare seg med? Det er forsvinnende lite og da snakker vi ikke om å gå sulten, men å kun holde maskineriet i gang. Da behøver du ikke stort. Det er verdt å tenke på.

Selvsagt skal man kose seg av og til, særlig når det er barn i husstanden, så bør barna få slippe å ta stilling til at økonomien skranter. Barna bør alltid få lørdagsgodt, om du føler at du ikke har råd, bør du skrenke inn på vin, sigaretter og snop til deg selv. Og prioritere barna framfor voksne.

Kos kan være så mangt. En hjemmelaget pizza bør ikke ha dyr kjøttdeig, men kun gode og sunne råvarer. Som slett ikke behøver å koste stort. Pizzabunnen baker du selvsagt selv. Og den skal ikke stå i ovnen i mer enn 10-12 minutter.

Dropp brusen, kjøp saft eller drikk vann rett fra springen, det er både billigere og mye sunnere.

Skal du klare deg gjennom høsten og vinteren, bør ta grep i dag. Ellers kan det en trist sommerferie – neste år.

Vargas

Pin It on Pinterest