Bedre privatøkonomi? De fleste ønsker bedre råd og mer penger mellom hendene. De som har nok penger, har andre utfordringer og ønsker for seg og sitt. En vanlig norsk lønnsmottaker, tjener i gjennomsnitt 550.000 brutto per år. Likevel kan privatøkonomien være en utfordring. Hvorfor?

Lest? Mindre matte og mer privatøkonomi i skolen?

Forbruk

Har vedkommende en partner eller ektefelle, er det en brutto inntekt på mer enn én million. I utgangspunktet burde det ha gitt mye økonomisk frihet. Men det er ikke gitt som en selvfølge. Hvilket forbruk man har, hvor mye man har i samlede utgifter, avgjør hvor mye man sitter igjen med, etter at alle utgifter er betalt.

Rent teoretisk, kan et par med kun 600.000 korner i samlet inntekt, ha bedre råd enn de som tjener mer enn en million. Hva man faktisk bruker penger på – avgjør hvordan privatøkonomien ser ut. En selvfølge og helt åpenbart for de aller fleste, likevel øker inkassosakene for nordmenn, særlig for unge voksne som bruker mer penger enn de tjener. Mye penger.

For å få en god og trygg privatøkonomi, bør man ha en viss oversikt over samlede utgifter, samlet forbruk og hvor mye som havner på debetsiden, altså hva som kommer inn totalt per måned. Denne oversikten bør man implementere i et budsjett, slik at man vet hvor høyt overskuddet blir.

Privatøkonomi

Dessverre er dette overblikket over privatøkonomi som mangler hos de som sliter med å få endene til å møtes, det behøver ikke være fordi man sløser eller ikke vil klare seg. For noen er det ingen selvfølge at man skal sette penger til side, men heller bruke så lenge det finnes penger tilgjengelig.

Fra 2015 til 2016 økte gjelda for de i aldersgruppen 18 til 25 år med over 50 prosent. Nå skylder de unge totalt 235 millioner kroner, viser tall fra Kredinor.

De fleste nordmenn har over tid hatt stor glede av rekordlave renter i flere år. Snart begynner trolig boliglånsrenta å stige, da er det mange som kan få problemer med å betale sin boliglån, fordi en renteoppgang på noen få prosentpoeng, tilsvarer mange tusen i økte lån.

Den lave renten burde ha fått mang en nordmann til å sette av penger, spesielt til potensielle utgifter og økte renter.

Lave renter

Mange har heller brukt den økonomiske gevinsten de lave rentene har gitt dem – til helt andre ting enn sparing. Ekspertene mener også at det er smart å sanere gjeld, raskest mulig for å komme seg ut av låne(ne) så tidlig som mulig.

Lest? Trenger du banklån? Her er nettstedet dom hjelper deg!

Å investere penger i fond, eiendom eller aksjemarkedet er ikke uten risiko, men har ofte god økonomisk avkastning med seg. Særlig eiendom har for mange nordmenn vært en gullgruve i mer enn førti år. De som har turt å bruke penger her – sitter i dag med enorme overskudd fordi boligmarkedet i Norge har steget jevnt og trutt i mange tiår på rad.

For å få en bedre privatøkonomi, må man betale for seg, få en full oversikt, ha en trygg inntekt over tid, helst sammen med ektefelle eller kjæreste. Jobbe med den daglige disiplinen for forbruk, smøre matpakke, droppe kiosk- og impulskjøp utgjør en bedre økonomi, men er neppe nok.

Utgifter

Se hvor de største utgiftspostene er, se om det er noe man kan fjerne, kanskje det er nok med én bil, selg gjerne bil nummer to, si opp dyre trenings-abonnement og senk innetemperaturen med et par grader, for å få mindre strømutgifter.

Faktisk finnes det ubegrensede sparetips, om man setter seg ned å gjør sin flid over hva man bruker penger på, for alt koster penger i dag. Boliglånet, som vi allerede har vært inne på, er det største utgiftsposten for de fleste. Her kan én eneste telefon til banken, spare deg/dere for flere tusen kroner per år. Du må bare vite hva du skal si til banken.

Jo eldre lånet er, jo bedre kort har du på hånden om du har gjort opp for deg. Din privatøkonomi blir bedre for hver dag, om du tenker over hva du bruker, penger på og tenker med spørsmål til deg selv: “Trenger jeg virkelig dette?” Ofte gjør du nemlig ikke det.

Trenger du råd? Spør da vel, det er nemlig gratis, som alt annet på denne bloggen.

Lykke til.

Vargas

Pin It on Pinterest