Det uunngåelige bruddet

Det uunngåelige bruddet som ingen vil ta initiativet til. Men som begge vet vil komme. Kjenner du deg igjen? Det er dessverre årstiden for samlivsbrudd, skilsmisser og kjærlighetssorg. Selvsagt er det trist og sørgelig for noen når kjærligheten tar slutt, men kanskje er det riktig også. Å gå i tide.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Bruddet

Vi har vært der, de fleste av oss. Derfor har mange av oss trykket kjærlighetssorg-dronningen til våre bryst. Adeles “Someone Like You” er spilt av mer enn 2,1 milliarder ganger på ca 12 år. Selvsagt trenger vi trøst når vi blir dumpa.

Les også: Slik finner du en kjæreste

Til og med den som tar initiativet til bruddet, kan selv føle både sorg og kjærlighetssorg over å miste den man har elsket. Fordi en partner, kjæreste eller ektefelle ofte er mer enn bare det, ofte også en venn og livsledsager. Man vil gå gjennom en sorgprosess, nesten uansett.

Det unngåelige bruddet som kommer i bolker gjennom årene, er vanskelige nok for den som rammes.

Årsakene

Enten det er etter en lang og kranglete sommerferie, etter mye fyll i jule- og nyttårshelgen, eller i januar og februar – etter en lang, og kald vinter. Årsakene til et kommende brudd er veldig mange.

Vi har ikke mer til felles og vi gjør stadig færre ting sammen. Da ender det som det kanskje bør – man vil ut av forholdet, før eller siden. Og kanskje er det det eneste riktige og gjøre, om kjærligheten er død.

Man gjør oftere ting hver for seg og tilbringer stadig mindre tid sammen. Det er ikke synonymt med et brudd, men det kan være et signal. Noen vil hevde at det er bra for par å gjøre ting hver for seg, av og til. Men det fungerer nok mest optimalt der forholdet er i vater og man elsker hverandre, fortsatt.

Ofte er det mange grunner til at man vegrer seg til å ta initiativet til å gå i et forhold.

Det kan være økonomi, frykt for ensomhet, for å miste venner, status og familie. Man mister ikke bare partneren, man mister også vedkommendes nærmeste. Og man blir tvunget til å stå på egne ben med alt.

Det uunngåelige bruddet

Bildet er tatt av Jerzy Górecki fra Pixabay

En investering

Det uunngåelige bruddet vil kaste dere ut i en levende tid. Ofte kan det ta år og komme over et langvarig forhold, men det er mulig.

Noen ganger er ikke et brudd den riktige utveien til alle problemer, tenk over hva du har- ikke hva du kan få. Gjør det du kan for at din kjæreste trives sammen med deg. En gammel og kjedelig floskel sier at man ikke skal ta hverandre for gitt.

Les også: Bruddet!

Et vellykket forhold er en hard jobb. Se på det som en investering inn i framtiden, elsk hverandre hver eneste dag, gi komplimenter, vær raus og klok. Ikke start en krangel om bagateller. Livet kan være vanskelig i et forhold, men sannsynligvis er det bedre sammen, enn alene.

Snakk om deres innerste ønsker, for dere selv, men også som par.

Blir man en statue i forholdet kan det være et tegn på at man har gitt opp. Dersom den ene styrer og bestemmer mens den andre er taus og resignert, vil dette tære på forholdet. Det er ikke bare lett å bli overkjørt, men heller ikke å bestemme hele tiden og bli møtt av en mur av taushet.

Parterapeuten Anna Sigridsdatter Heen / Nettavisen

Ikke la sommerferien bli starten på slutten for ditt forhold. Kjenn etter om du virkelig vil starte helt på nytt eller forbli singel. Legg inn en innsats hos din kjæreste, partner eller ektefelle og du skal se det ordner seg. Klart bruddet kan unngås.

Si de viktige ordene, men sørg for at du virkelig mener det hver eneste gang. Si: “Jeg elsker deg”, legg hodet på blokka og snakk dere ut av problemene. Kanskje var ikke den harde investeringen i forholdet for gjeves, kanskje er det en liten gnist tilbake.

Gi hverandre tid, snakk sammen og bring tilbake minnene fra den gang dere ble sammen og hvorfor det ble dere to.

Kommunikasjon

Alle forhold innledes med kommunikasjon mellom to mennesker.

Ofte begynner dette veldig bra. Man lytter til hverandre, snakker sammen og forstår hverandre. Man føler seg forstått, lyttet til og blir respektert. Sånt blir det kjærestepar av, om man finner positiv respons hos den andre og kjemien og følelsene er riktige.

Når forholdet begynner å knirke og forholdet er i fare. Er det veldig ofte kommunikasjonen som svikter. Den ene blir for krevende, kontrollerende og ikke ønsker å gi så mye av seg selv som tidligere. Man endrer seg fra å være en positiv person i forholdet – til en belastning for den andre. Da er det fare på ferde.

Det uunngåelige bruddet kan komme overraskende, men også som en redning for begge. Slett ikke alle forhold har livets rett.

Å leve sammen til døden skiller oss ad, er veldig gammeldags. Sjeldnere og sjeldnere blir kjærester levende sammen – livet ut. Dine besteforeldre eller oldeforeldre, ja, kanskje. Men ikke i 2024.

Om du har barn i barneskolen, kan du jo telle opp og se hvor mange av ungene som har skilte foreldre. Vi tipper at det store flertallet er skilsmissebarn. Fordi tiden er i endring. Det er langt mer normalt å bytte partner og ektefelle, enn å bli værende i et vanskelig forhold.

Du fortjener jo bedre enn det, du også. Ikke sant?

Kilde: Nettavisen.no

Vargas

Tar du foreldrerollen på alvor?

Tar du foreldrerollen på alvor? I så fall vet du at barnet ikke mobber andre barn? Eller hva barnet driver med på fritiden, hvilke sosiale medier sønnen eller datteren din deler sjikane på? Mor og far har ansvaret for oppdragelsen. Far svikter oftest det er pappaene som ikke er til stedet i barnets liv. Alt for ofte. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Foreldrerollen

Slik er statistikken i de fleste land vi liker å sammenligne oss med. Dessverre er det slik i Norge og.

Mor og far er sammen om å få barn, det kan det være lite å diskutere på, men særlig fedre må skjerpe seg. Men hva skjer den dagen barnet blir født, hvem skal oppdra barnet og hvilke grenser skal man sette? Helt logisk burde man tro at både mor og far burde ta dette viktige ansvaret. Sammen.

Les også: Menn som dreper kvinner

Foreldrerollen bør jo tas på alvor. Ave begge foreldrene, det skulle bare mangle, men dessverre er det alt for mange barn som blir sviktet av de man skulle tro, ville dem vell. Fra fødselen av til de klarte seg selv som voksen.

Tar du foreldrerollen på alvor?

Du husker helt sikkert TV-reklamen om gutten og den tomme matboksen. Om du har sett den, husker du det, lenge.

Forsøk å sette deg inn i guttens situasjon, hvorfor er matboksen tom? Har foreldrene gjort en feil og sendt med gutten feil matboks? Er mor eller far for full til å stå opp sammen med han, for å smøre matpakke?

Spørsmålene er mange. Svaret, veldig enkelt. Alle barn fortjener å få med seg matpakke på skolen – hver dag. Det ansvaret hviler på foreldrene og ingen andre.

Tar du foreldrerollen på alvor?

Bildet er tatt av Daniela Dimitrova fra Pixabay

Farsrollen

Dessverre er det ofte fedrene som svikter. Enten de stikker før barnet er tre år gammelt, de bryr seg lite eller blir kastet på dør. Tusenvis av barn i Norge, vokser opp uten en far, resten vokser opp – uten en far som er til stede.

Satt på spissen, far gir faen

Vi vet at mange fedre sliter med å få samværsrett til barna sine, det er mange skjebner som ikke alltid gjør det enkelt å være far. Særlig om forholdet til mor, av ulike grunner er over. Det gir ingen god grunn enn dog, å svikte barnet sitt, så lenge man er en forelder. 

Les også: Meningen med livet ditt?

Vi også vet det finnes noen fantastiske fedre som gjør alt de kan for barna sine.

Problemet er at disse fedrene blir det stadig færre av, de som kjører til trening, er til stede i podens liv. Helt til vedkommende er voksen, slik alle foreldre bør være. Det er foreldrenes ansvar og plikt. Men vi lever som kjent ikke en perfekt verden. Og det er barn dette går ut over, veldig ofte.

Menn er menn

Far går oftere på en smell eller to. Menn tar mer risiko. Drikker mer, kjører fortere, eksperimenterer oftere med dop. osv Og som kjent, menn tar oftere selvmord. I den sammenheng, kan farsrollen bli krevende for noen menn, men ikke alle.

Det er et stort ansvar å oppdra et barn, det er ikke for alle. Verken kvinner eller menn, men de aller fleste kan få barn, også de som slett ikke burde få det ansvaret. Men når barnet er født og jobben er gjort, er det litt sent å angre. 

Menn er menn – på godt og vondt.

Menn er mer rastløse. Menn er fra naturens side, jegeren. Han vil videre, ut på nye jaktmarker. Kanskje er det ikke like naturlig for menn som for kvinner å bli værende hos flokken sin? Skilte menn takler situasjonen dårligere enn kvinnen, dog. Om menn stifter nytt bo, kan han som far, ofte “glemme” egne barn. Hvorfor det?

I de fleste hjem hvor mor, far og barn fortsatt holder sammen som en familie, er det mor som holder i trådene. Det er mor som bestemmer det meste, kanskje særlig om forholdene rundt barnet. Og det er mor som sørger for barnehageplass, det er mor som bestiller time til legen. Det er mor som sørger for at barnet har tørr bleie osv.

Farsfiguren

Samtlige frede vi kjenner, og vi kjenner mange – er litt barnslige i det meste de gjør og hvordan de framstår. Det skal selvsagt ikke være noen unnskyldning for å gi faen i barna sine. Enig? Du vet hvorfor fedre kjøper bilbane, droner, Playstation og annet spennende – til sine barn? 

Tar du foreldrerollen på alvor?

En god far er ikke en far som kjøper dyre gaver, nødvendigvis. Og en god far er en far som kjører og henter barna på fest. Tar de viktige samtalene, viser og forteller at han bryr seg på ordentlig. En god far er en far som er til stedet i barnets liv. Som alltid gir gode råd, gir kjærlighet, omsorg og trygghet. Og ikke minst – være et forbilde.

En god forelder svikter aldri, en god forelder er en forelder som setter grenser, og forteller om hvilke konsekvenser det får å bryte loven i ung alder. Dessverre er det ofte far som svikter i rollen som far eller farsfigur.

Og en god far er også far selv om han får egne problemer. Man bør ikke eller skal ikke svikte som far så lenge man har fått ett eller flere barn. Sånn er det bare. Husk at man også bør strekke seg veldig langt som beredskapshjem-far, fosterhjemsfar eller bonus-pappa.

Vargas

Menn som dreper kvinner

Menn som dreper kvinner gjør det sjeldent tilfeldig. Det kan ligge mye sjalusi bak. Ifølge VG.no så er drap i Norge gjort av en mann, mot en kvinne, i 9 av 10 tilfeller, siden år 2000. Om det er en mann som blir drept, er sannsynligvis av en kvinne, i selvforsvar. Eller av en annen mann.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Partnerdrap

Ifølge Kripos, er året 2023 det nest høyeste med partnerdrap i Norge. Da ble 37 personer drept, 16 av sin egen partner. Noe som utgjør 43 prosent av de drepte. Menn som dreper kvinner gjør det ofte fordi de er redd for å miste kontrollen. I 2024 har det vært 7 drap på 9 dager.

Les også: Menn som hater kvinner ytrer seg i sosiale medier

Hva er det som får en partner, kjæreste eller ektefelle til å gå til den mest fatale handling, og dreper den man i utganspunktet elsker? De har ifølge ekspertene noen kjennetegn, de menn som går rundt og skal komme til å drepe sin partner.

Fra psykolog Pål Grøndahls bok, “Partnerdrap i Norge“, er det menn som selv har opplevd å se vold som ung. Har psykiske lidelser, er i gjennomsnitt rundt 40 år eller er betydelig eldre enn sin partner. Videre står det at menn som ønsker å kontrollere eller ønsker autoritet – velger seg en yngre partner.

Les også: Partnerdrap – lever du farlig?

Partnerdrap er resultatet av at mannen i slike forhold er livredd for å tape kontroll over sin kvinne.

Menn som dreper kvinner

Image by Tumisu from Pixabay

Sjalusi

Menn som dreper kvinner har ofte et iboende problem de ikke har forsøkt å rette opp i.

Det kan være selvmordstanker, dårlig selvtillit, et lavt selvbilde eller en vanskelig barndom med vold. Og de har dårlige erfaringer med tidlige forhold som har endt i vonde brudd – ofte grunnet sjalusi fra mannens side.

Les også: Vold i nære relasjoner øker

Når et forhold knirker og kvinnen ønsker seg ut av forholdet – skjer det noe i hodet på den potensielle drapsmannen. Han vil ikke at hun skal forlate ham, men hun går allikevel. Da kan det være fare på ferde for kvinnen.

Han er i ferd med å miste kontrollen over henne. Når mannen da har et skjørt selvbilde og autoritet, og mangler handlingsrepertoar, vil det kunne ende med at han handler som tidligere. Altså gjør det han er vant til, tyr til vold i et forsøk på å få kontroll.

Varsellampen

Om partneren din har en kontrollerende adferd, vil vite det meste om dine handlingsmønster, både sosialt og på jobb – bør varsellampen lyse. Eller utøver vold, kan det føre til fatal vold på et senere tidspunkt. Underforstått at mannen er såpass sjalu at han er villig til å gjøre hva som helst for å få tilbake kontrollen.

Om volden repeteres til tross for ord og lovnader om at det aldri skal skje igjen, så er det én ting å gjøre. Å komme seg vekk, koste hva det koste vil og gjerne med skjult adresse. Det kan faktisk være livsfarlig for deg å bli værende. Du må bort.

Menn som dreper kvinner har i syv av ti tilfeller utøvd partnervold før drapet. Så blir du slått, vil det være en overhengende fare, ja faktisk 70 prosent sjanse om du bor i Norge, for at du blir drept av din partner. Du ender i en allerede grusom statistikk for partnerdrap.

Gjør deg selv om du er kvinne og ikke ønsker å leve i redsel for vold eller det som verre er. Sjekk status på din neste partner – før det er livsfarlig å innlede et forhold.

Kilde: VG.no

Vargas

Tradisjonene gjør julen for deg

Tradisjonene gjør julen for deg og de fleste andre nordmenn. Om du reiste til Syden for aller første gang i julehøytiden, ville det kunne bli en fin feiring. Men med det også en helt ny julefeiring uten de tradisjonene du er vant til. Kanskje ville det bli vanskelig å finne julestemning under palmene.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tradisjoner

Sett bort fra noen julegaver, ville alt ha vært nytt. Julen blir dermed ikke den samme.

Les også: Gi julens fristelser i julegave

For det er tradisjonene som gjør julen for de aller fleste av oss. Og det er slik vi gjerne vil ha julefeiringen.

Spise den samme maten, med de samme folkene, med de samme luktene i huset, rundt det samme bordet som i fjor og julen før det. Det er det som gjør julen så spesiell for mange, vi erindrer stemningen og hyggen. Julen er høytid for mange, men smerte, lengsler og savn for andre.

Det er dessverre en kjent sak at de som har mistet noen, får ekstra sterkt savn når vi får tid til ettertanke.

Vi lytter til den samme julemusikken, vi ser de samme filmene, “Tre Nøtter til Askepott“, Donald og hører på Sølvguttene som synger julen inn. Akkurat slik de har godt det på NRK siden 1966. Klart det blir gode tradisjoner vi lett kan like av slikt.

Tradisjonene gjør julen for deg

Bildet er tatt av 822640 fra Pixabay

NRK

Ola og Kari Nordmann elsker altså julen, med alle de tradisjonene som hører med.

Enten de feirer alene, med familien, eller med storfamilien, med eller uten juletre, torsk, lutefisk, ribbe eller kalkun. Hver og én familie og enkeltperson, har sine tradisjoner de setter pris på i julen. Det viktigste for de fleste er familien. Å ha noen å feire julen med.

Les også: Julegavene som ikke tømmer lommeboken

Folk flest ser ikke bare på én enkelt episode når de først benker seg foran TV. De ser gjerne hele serien, alle de 24 episodene, når de først er innom NRK.no. Og julekalenderen som sendes på NRK Super i desember, “Snøfall” er også svært populær blant nordmenn. 

I år kommer andre del eller sesong 2 av den meget populære adventskalender-serien, Snøfall. Selvsagt produsert av NRK. Du som forelder bør absolutt se serien sammen med barna. Det setter barna stor pris på.

At folk flest lar seg underholde av en julekalender som ble sendt i 1979, Som “Jul i Skomakergata“, kan bety at de føler et velbehag med at tempoet senkes en smule. Det er nemlig NRK-underholdning avdelingens argument, for å ikke sende “Jul i Skomakergata“, som ordinær barne-TV mer.

Det går fo sakte, og har ikke nok spennvidde til å være bra nok. Nå er filmen om Skomaker Andersen å se på kino. Tradisjonene gjør julen for deg, når du får høytiden akkurat som i fjor og året før. Det er det som gjør det til tradisjoner.

Barnas jul

Dessverre er det ganske mange norske barn som gruer seg til jul.

Les også: Drikker svigermor?

Av ulike grunner er det mange barn som ikke har noen god grunn til å glede seg til jul. Årsakene er mange. Dårlig familie-økonomi, vold, overgrep, mishandling og flere typer omsorgssvikt er dessverre vanlig i mange norske hjem – også i julen.

Kanskje særlig i julehøytiden. Og de barna som opplever dette, får det enda verre i denne perioden. Fordi det er skolefri og man er bare hjemme. Med overgriperen, den som slår eller roper og skriker. 

Julen er på mange måter barna høytid framfor noen. Men så blir det langt fra slik det kanskje burde ha vært for noen. Mange tusen barn går med en klump i magen, slik de gjorde det i fjor. Tradisjoner de kunne ha vært foruten.

At mor og far krangler, at den ene eller begge blir fulle og snakker høyt. Kanskje mor gråter, kanskje far slår eller reiser hjemmefra på natten. Julen som skulle bli så hyggelig med mange fine gaver, god mat og masse kos. Ble til et helvete i år igjen. Akkurat som i fjor.

Er du en omsorgsperson for ett eller flere barn, er det ditt ansvar at julen blir fin – uten uro.

Vargas

Gi julens fristelser i julegave

Gi julens fristelser i julegave til de som ellers har alt. Men det er lov å bruke hue. Det kan være en tabbe å gi onkel Trygve en flaske Akevitt til til jul, om han er litt tørst fra før. Og tante Olga, som sliter med vekta og gikta, bør ikke få alle de syv sortene med hjemmebakte julekfristelseraker. Man må som sagt bruke sunn fornuft.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Barnas jul

Om du er litt kreativ på kjøkkenet, kan du faktisk spare endel penger på å gi spiselige julegaver – til de som fortjener det. her er det faktisk bare fantasien som setter grenser for hva du kan finne på.

Les også: Billigste julegavetipset

Du har sikkert noen syltetøyglass i skapet du har tatt vare på. Dissen kan pyntes med noen røde silkebånd, hjerter eller stjerner som klistres utenpå og fylles med julekaker. En flott julegave som vil passe de fleste.

Om du ikke liker å bake, kan eksempelvis marsipankuler, dyppet i sjokolade og nonstop og seigmenn, være like populært å få. Her kan med fordel barna være med å lage julegavene. Selvsagt bør det være lov å smake under prosessen.

Vi voksne bør huske på at julen er like mye for barna som for de voksne, kanskje litt mer for barna. Sørg for at ungene får en minnerik jul, uten redsel for at mor, far eller onkel Trygve får rar stemme og skjærer merkelige grimaser. Det er de voksnes ansvar – kork flasken(e) i tide.

Barnas jul bør være så hyggelig og bekymringsløs som mulig, det er foreldrenes ansvar.

Gi julens fristelser i julegave

Image by Sabrina Ripke from Pixabay

Dyrtid

Gi julens fristelser i julegave til den som kan ha bruk for det. Om du er bedre enn de fleste på kjøkkenet, er det ingen grenser for hva du faktisk kan gi bort til jul. Og dette kan være de aller mest populære julegavene i den tiden vi lever i.

Les også: Konsekvensene av å lage middag med barna

Det er ikke alle som har råd til et festbord med alt, enda de så gjerne ønsker besøk av sine nære og kjære. Det er da du bør slå til med å være litt raus, du som kan og vil. Dyrtiden vi er inne i er kanskje verst for de som sitter alene. De fortjener en hyggelig jul, kanskje aller mest.

Om du er av den rause typen og er bemidlet, kan du slippe unna med kjøkkentjenesten ved å ta med hele familien ut på restaurant. Ikke på julaften, men som en førjulsgave eller i romjulen. Mang en seriøs restaurant har åpent i denne tiden når de aller fleste har fri og vil kose seg litt ekstra. Finere gave er det vanskelig å finne.

Mat og drikke

Spiselige julegaver kan være alt som går inn i munnen.

Kjøp inn varer som hører julen til, julepølse, medisterkaker, nøtter og svisker. Julebrus og juleøl. Torsk, pinnekjøtt,  sosisser, mandelpotet og rosenkål. Ikke glem den brune sausen og klementiner og røde epler til fruktfatet. Pynt matesken med aluminiumsfolie, cellofan og røde nisser.

Bak gjerne julekaker sammen med barna og gi bort i gave til jul.

Ingen julegave blir for liten – særlig om den er tilberedt og gjort av små barnehender.

Om du vil spare penger på julematen – dropp de tradisjonelle “billig-butikkene” i Norge. Reis heller til Sverige. Her får du et rikere utvalg til langt billigere priser enn i Norge. Spesielt om du svinger innom Systembolaget samtidig.

Vargas

Bør vi ta bedre vare på mannen?

Bør vi ta bedre vare på mannen? Altså menn generelt? Denne utskjelte tjukkasen som sitter med ene hånden i trusa, i slåbrok uten evne til å se hva kona gjør i huset, på kjøkkenet med barn, med klær og hage. En utrydningstruet rase, denne mannen?

Bergenet lesetid: 7 minutter

Late

Har vi bruk for denne latsabben? Kvinner klarer som kjent svært mye bedre alene – enn det menn gjør.

Bør vi ta bedre vare på mannen? Alt tyder på at han trenger litt hjelp for å lykkes, for å få bedre selvtillit og bli en bedre utgave av seg selv. Til glede for alle rundt ham. Om du tenker deg godt om, har du nok en mann i livet ditt – som har eller hadde stor betydning for deg.

Les også: Norske menn over femti blir trakassert … 

Den internasjonale Mannedagen er her. Hvorfor kan man spørre seg. Ikke går vi i tog, ikke har vi så mye å gå på barrikadene for heller, all den tid det er kvinnene som styrer hus og hjem. Vi er glad for å slippe, de fleste av oss. Mann er mann, og det er kanskje like greit. 

Bare vi har penger til en avis, en sixpack og noe sjokolade når lysten kommer, så har vi det greit. Til og med sex er ikke så viktig lenger, siden vi som er i et forhold får stort sett når vi behøver. Menn er generelt mer late enn kvinner – eller er også dette en myte? Vi er ikke helt sikker.

Norske menn kunne man ha skrevet så mye om, og vi som skriver på denne bloggen, Vargas12.com, har stort sett vært rimelige tøffe med menn generelt, så derfor tenkte vi å snu litt på flisa og hylle denne stakkars dotten, puddingen, underkuet og pysete som han er, veldig ofte. 

Eller skal vi snu på det og kjempe litt mer for menn generelt?

Norske menn

Norske menn har et enormt potensiale til å bli både tøffere og bedre på flere punkter i livet, kanskje særlig i samspillet med kvinner. Alt for mange menn er redd for kvinner, særlig vakre, selvsikre og sexy kvinner. Da blir han utrygg og kryper inn i skallet sitt og blir der. Ikke alle, men alt for mange. 

På andre viktige punkter i livet, faller mange menn til sin rett.

Norske menn helt fantastiske med egne barn og vi har faktisk førstehånds uttalelse til å mene endel om dette, da vi har folk i felten, som jobber med fedre, barnevern og ser menn i samspill med barn – hver dag.

Bør vi ta bedre vare på mannen?

Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Vi vet også med sikkerhet at mange fosterfedre gjør en imponerende god jobb med egne fosterbarn, barn i samspill på fotballtrening i korps og på svømmetrening.

Svært mange fedre tar på seg viktige verv i frivillige lag og foreninger som har stoppet helt opp – uten snille, omtenksomme og gode menn. Far eller ei. 

Også norske lærere, fortsatt som menn, er helt avgjørende for barn, som er i en posisjon de selv ikke er skyld i å havnet i, der den mannlige læreren, faktisk over hele landet, løfter opp disse barna til å bli sett, føle seg verdsatt og bli likestilt sine venner og medelever for aller første gang i livet. Takket være disse lærerne.

Miljø

I disse dager skrives det tonnevis med stoff om taperne i skolen, som i stor grad handler om gutter fra seks til sytten år, som faller utenfor systemet, som ikke blir sett, som ikke har trygge, gode omsorgsfulle voksne rundt seg, som ikke ser dem for den de er.

Da er veien kort til et liv på Oslo S, dop og kriminalitet – eller et miljø de ikke bør havne i. 

Endel norske menn som søker en partner, kjæreste eller koneemne, lykkes ikke. De forblir uten samboer, men enda verre, de blir også uten egne barn. Og dette er en voksende gruppe menn, ofte med dårlig utdanning, med dertil lav inntekt som øker i omfang, på lik linje med skoletaperne. 

Heldigvis er det en rekke unntak med gutter, som altså er gode skoleelever med høyt gjennomsnitt på karakterkortet og med lyse framtidsutsikter, samt lykkelige voksne menn med opptil flere barn og en lykkelig kone. Disse er det fortsatt flest av, og de behøves i aller høyeste grad. 

Spør en hvilken som helst gift kvinne, hva mannen betyr for henne og for familien. Han er sannsynligvis uerstattelig, han er sikkert umistelig både som ektemann og far. Og det er slik menn Norge er stolte av å ha i dette landet.

Bestefar

For ikke å snakke om bestefar. Fars far, eller farfar blant fornøyde barn og barnebarn, er om mulig enda mer populære enn sin sønn, hos veldig mange. Har man en bestefar som er fysisk og åndelig tilstede så har man egentlig alt. Hva er det en bestefar ikke kan da? En bestefar er faktisk av enorm betydning for alle i familien. 

Les også: Menneskehetens støtte trussel

Tenk bare dette barne vi innledet med å fortelle om. Tenk om vedkommende er et fosterbarn, uten en familie, som egentlig ikke har brydd seg om ham, så kommer han til en fosterfamilie som inkluderer ham i storfamilien og dermed får en bestefar. Man kan bli varm om hjertet bare ved tanken.

Mannen bør hedres opp i skyene, så til de grader denne ene dagen i året. Ikke fordi han er bedre enn kvinnen, men fordi han stort sett får så ørene flagger av alle, hele tiden gjennom hele året. Enten det er på hjemmebane i media eller som kriminell.

Mannen er tyven, bankraneren, dophuet og voldtekstmann. Men altså ikke alle menn. 

Mannen står opp, lager matpakker, kjører og henter i barnehagen, jobber førti-timers uke og er tilgjengelig for kona når hun trenger å skifte dekk. Jo, vi vet hun kan om hun vil, men hun liker gjerne å få hjelpe til det da.

Klossete

Noen menn er klossete i samspill med flotte kvinner. Kjenner du deg igjen?

Beilerne på TV-programmet “Jakten på kjærligheten” på TV2, gjør så godt de kan, stakkars, men kleinheten lar seg ikke redigere vekk. Kleinere underholdning finnes ikke. Nettopp fordi mange, særlig single menn i en evighet, ikke kan flørte med en kvinne de finner attraktiv. 

Det betyr ikke at mennene ikke er bra nok, eller at det er feil på dem av den grunn, de bare er noen skikkelig ‘kjerringer’ når det kommer til endel følelser de selv sliter med å takle. De griner og holder på. Men det er jo som kjent en styrke eller et godt tegn. Å gråte.

Bør vi ikke snart akseptere særlig middelaldrende menn, som tjueåringen overser, menn som føler seg usynlig. Fortjener ikke også disse klossete klovnene også bli sett, får verdigheten tilbake med litt oppmerksomhet?

Menn er mer utsatt enn kvinner i samfunnet, og nesten alltid er det selvforskyldt og destruktiv tenkning som ligger bak. De drukner, kjører i fylla, begår selvmord, misbruker narkotika og havner i fengsel i langt større grad enn kvinner. 

Det betyr ikke at menn er dumme, det betyr at de ikke forstår konsekvensene av sine handlinger – særlig når de er utagerende, sjalu, psykisk syke, fulle eller dopet. Eller når de vil finne seg en partner, da.

Vargas

Resepten for å finne den rette

Resepten for å finne den rette finnes napp. Men det finnes gode råd på hvordan du bør gå fram. Spesielt om du leter etter en kjæreste online, som er blitt mer og mer vanlig, så finnes det mange gode råd. Vargas12.com har skrevet flere hundre artikler om hvordan finne en kjæreste på nettet – her kommer et innlegg til. Fordi du fortjener det.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Vintermørket

Siden vi har førstehåndserfaring på å finne den rette på nettet, så vet vi endel om å lykkes med jakten på kjærligheten. Du må først og fremst vite hva du leter etter, deretter må du finne ut hvordan du skal presentere deg selv. du må faktisk bjuda skikkelig på, om du skal lykkes.

Les også: Hvorfor har du ikke kjæreste du som er så vakker?

Skal du ha barn med vedkommende? Er du villig til å bytte jobb, flytte til en annen del av landet? Hvor mange venner kan du klare å ofre for den rette? Ja, for det er endel spørsmål du bør ha tenkt gjennom, før du legger deg selv ut på “markedet”.

Husk at det ikke bare er deg selv der ute, men tusenvis av andre single, som leter etter den perfekte makkeren. i Norge er det drøyt 1 millioner single kvinner og menn som leter febrilsk etter en kjæreste før vintermørket senker seg. Du har det travelt.

Senker du kravene og ser bort fra den høyreiste mørke og muskuløse prinsen, som kommer ridende på en hvit fullblodshest. For å forføre deg langt inn i evigheten med evig lykke, så kan du ha en sjanse til å lykkes.

Resepten for å finne den rette

Bildet er tatt av bdcbethebest fra Pixabay

Anbefalinger

Resepten for å finne den rette finnes kanskje ikke noe oppslagsverk. Men vi har altså endel pekepinner på hva det er som virker best. Særlig om du har tenkt gjennom hva du har å by på og hva du ønsker deg aller mest, selv.

Les også: Savner du en kjæreste?

Å finne en kjæreste online har blitt stadig mer vanlig i dagens digitale tidsalder. Det å finne seg en kjæreste online kan virke skremmende ved første øyekast, men det er faktisk en effektiv måte å møte nye mennesker på. Spesielt hvis du har en travel livsstil eller bor i et område med begrenset tilgang til potensielle partnere.

Her er noen skritt du kan følge for å øke sjansene dine for å finne kjærligheten på nettet:

Selvrefleksjon: Før du begynner å søke etter en kjæreste online, er det viktig å reflektere over hva du leter etter i en partner og hva du kan tilby i et forhold. Sett deg ned og tenk på dine verdier, interesser, mål og hva slags forhold du ønsker.

Velg riktig datingside: Det finnes et bredt utvalg av datingsider og apper, hver med sin egen nisje og målgruppe. Noen fokuserer på langvarige forhold, mens andre er mer avslappet og rettet mot tilfeldige møter. Velg en plattform som passer dine mål og verdier.

Lag en ærlig profil: Når du har valgt en datingside, er det på tide å opprette en profil. Vær ærlig og autentisk når du beskriver deg selv. Bruk klare bilder som viser ditt sanne utseende, og skriv en beskrivelse som reflekterer din personlighet og hva du leter etter.

Skill deg ut i mengden

Vær tålmodig: Å finne en kjæreste online tar tid. Ikke forvent å finne den rette med én gang. Vær tålmodig og gi det tid. Bruk tid på å bli kjent med forskjellige mennesker før du bestemmer deg.

Innled samtaler: Når du har funnet noen som vekker interessen din, send en høflig melding eller start en samtale. Spørsmål om deres interesser, hobbyer eller livsstil for å bli bedre kjent med dem.

Vær trygg online: Online dating kan være trygt, men det er viktig å være forsiktig. Del ikke personlig informasjon som hjemmeadresse eller økonomiske detaljer tidlig i forholdet. Hold også øye med røde flagg som inkonsekvenser i historiene de deler.

Planlegg en date: Når du føler deg komfortabel med noen du har møtt online, kan du planlegge en personlig date. Velg et offentlig sted for sikkerhet og la noen vite hvor du skal. Første date bør være uformell og lavterskel for å redusere presset.

Vær åpen for ulike mennesker: Ikke begrens deg til en bestemt type person. Vær åpen for å møte mennesker med forskjellige bakgrunner, interesser og livsstiler. Du kan bli overrasket over hvem du klikker med.

Skill deg ut i mengden ved å være original, men ekte, by på deg selv slik at potensielle beilere blir nysgjerrig på akkurat deg og din profil. Men ikke overdriv med for mye av det gode.

Bygg tillit

Vær åpen for ulike mennesker: Ikke begrens deg til en bestemt type person. Vær åpen for å møte mennesker med forskjellige bakgrunner, interesser og livsstiler. Du kan bli overrasket over hvem du klikker med.

Kommuniser tydelig: Ærlig og tydelig kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket forhold. Vær åpen om dine forventninger, ønsker og grenser. Lytt også til partneren din og forstå deres behov.

Ta deg tid til å utvikle forholdet: Et sunt forhold tar tid å utvikle. Ikke skynd deg inn i noe, og gi forholdet tid til å blomstre naturlig. Bygg tillit og nærvær gradvis.

Lær av erfaringene dine: Ikke bli desillusjonert av mislykkede forsøk. Hvert møte og forhold kan lære deg noe nytt om deg selv og hva du leter etter. Bruk disse erfaringene til å vokse som person.

Fokus på selvpleie: Mens du leter etter en kjæreste online, er det viktig å ta vare på deg selv. Fortsett å utvikle dine egne interesser og hobbyer, og oppretthold et sosialt liv utenfor datingverdenen.

Vær åpen for endringer: Det kan hende at du ikke finner den rette kjæresten med en gang, eller at forholdet ikke utvikler seg som forventet. Vær villig til å tilpasse deg og justere dine forventninger etter hvert som du lærer og vokser.

Feir suksesser: Når du endelig finner den rette kjæresten online, ikke glem å feire suksessen. Et vellykket forhold krever fortsatt innsats, men du har kommet et langt skritt nærmere å finne kjærligheten du søker.

Online dating kan være en utfordrende, men givende prosess. Prøv det!

Det gir deg muligheten til å møte mennesker du kanskje aldri ville krysset veier med ellers. Husk at det er viktig å være tålmodig, ærlig og åpen for nye opplevelser mens du leter etter din livspartner på nettet.

Fordi du fortjener det.

Vargas

Er du bekymret for barnet ditt?

Er du bekymret for barnet ditt? trøste deg med at det vil du ikke slutte med på veldig lenge. Kanskje aldri. Når du er 90 år og har en sønn eller datter på 65 eller 70 år, bekymrer du deg selvfølgelig på en annen måte. Men du tenker på barnet eller barna dine hele livet. Det er loddet man har som noens mor eller far.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnehagen

Bekymringen endrer seg med barnets alder.

De første leveårene handler det om nok mat, nok søvn, ren bleie, vekt, høyde og om utviklingen er innenfor normalen. Heldigvis er kurvene helt etter malen med norske barn i Norge. Men bekymringen kan fort øke i intensitet med alderen. Kjenner du deg igjen?

Les også: Hvordan har du det – egentlig?

Barnehagen gir rom for å lære nye ting, lære å ta hensyn til andre barn og voksne, lære seg å dele, lære å sitte å spise i en gruppe. Lek har jo direkte med læring å gjøre, derfor mener vi at de aller fleste barn har godt av å være i barnehagen. Ikke nødvendigvis i åtte timer hver dag fra de er ni måneder. Men innenfor en normal kjernetid – har barn godt av å være i samspill med andre.

Er du bekymret for barnet ditt? Bare vent til de begynner på ungdomsskolen, vidergående eller på gymnaset. Festing, drikking, puling og alt hva dette fører med seg med utfordringer. Drikker hun for mye, blir han mobbet, har vedkommende det bra, sånn på ordentlig? Eller er det noe som ikke stemmer?

Dette er naturlige tanker fra både mor og far.

Ensomhet

Bekymringene kan nemlig tårne seg opp for en hver forelder som må tåle å se at barnet sitt faktisk ikke klarer livet sitt. En smerte som rammer foreldrene like hardt som offeret. Vi finner tusenvis av eksempler på unge voksne som ikke takler å leve under presset om å lykkes med skole, jobb eller utdanning.

Dessverre er også selvmordstallene høye for unge gutter og jenter.

Er du bekymret for barnet ditt?

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Ensomhet og delvis sosial isolasjon er en økende folkesykdom i Norge, blant mange. Bak fasaden står det slettes ikke bare bra til hos alle. I landet som har alt for de fleste, er det flere enn dem en vanligvis tenker på som utsatt, som er utelatt. Kontakt og menneskelig selskap er mer – og noe annet – enn bilder på en flat fjernsynsskjerm. 

Sykepleien.no

Ensomhet er et minst like stort problem hos mange unge i dag. De kan ha tre tusen venner på Facebook, være populær og få mange likes på Instagram. Men innerst inne så vokser det en klump av smerte og lengsel etter bare én ordentlig venn eller venninne. Kjenner du deg igjen?

Sosiale medier er et fantastisk verktøy, men det er også perfekt til å kamuflere hvordan man egentlig har det.

Ung voksen

Som foreldre har man jo ungene sine bare til låns til de kan klare seg selv. Det betyr ikke at man slutter å bry seg om, de stadig mer selvstendige unge voksne. Heller tvert i mot. Som ung voksen på vei ut i livet på egne ben – kan livet være en tøff utfordring. Både for foreldre og de unge.

Les også: Føler du deg ung?

Nettopp da er en erfaren voksen god å ha. Vite at noen er der for en når den første vaskemaskinene skal settes på, når den første middagen til en potensiell kjæreste skal tilberedes. Eller når regningsbunken begynner å vokse faretruende høyt.

Enda barna har blitt myndig, kan kjøre bil, fått seg jobb og ellers klarer seg selv, er de dog mor og fars barn. Alltid. Da er det like naturlig som å puste, å bekymre seg, eller tenke på de unge voksne som skal gjennom så mange utfordringer i livet.

Utfordringer som kanskje er noen helt andre nå enn når mor og far selv – var på samme alder.

Avgjørende miljø

Hvilken jobb foreldrene har og hvor man velger å bosette seg, har en direkte invirkning på barnets skjebne.

Om man velger å bosette seg langt mot nord, er det overveiende sannsynlig at barnet vokser opp på samme sted. Kanskje ikke for alltid, men lenge nok til at poden blir kjønnsmoden og får barn med en partner fra samme sted.

Det er altså helt avgjørende hvilket miljø man havner i fra tidlig alder, som former oss som mennesker.

Om du bosetter deg på Holmlia i Oslo og ikke har noen regler for femtenåringen din. Men lar vedkommende gå for lut og kaldt vann, (ordtak fra oldtiden som betyr at foreldrene gir faen). Kan du ikke forlange at han eller hun makter medisinstudiene på universitetet heller.

Er du bekymret for barnet ditt? Vel, begynn med å se for deg en framtid der du legger alt til rette for at sønnen eller datteren din havner i et ok miljø. Jo bedr folk de vanker med, jo bedre blir sluttproduktet. Sånn er det bare

Vargas

Lave menn blir avvist – over alt

Lave menn blir avvist – over alt. Til og med sosialt. Det er en skremmende og hårreisende utvikling som ikke gagner noen. Om vi begynner å skille ut visse grupper mennesker vil vi til slutt sitte igjen med et elitesamfunn. Der kun de høye, vakre og rike får gå ut av huset. Vil vi ha det slik?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Lave menn

Enten du leter etter den rette på Tinder eller ønsker å finne deg en kjæreste på byen. Er du mann, lavere enn gjennomsnittet og ikke er mangemillionær – kan du snu og gå hjem igjen. Dette er ikke en spøk, men ramme alvor. Særlig for alle lave menn.

Les også: Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

«Lave menn risikerer å tape på alle måter. I kjærlighetslivet, på jobbmarkedet og sosialt. Og det virker ikke engang som at det er akseptabelt å ta det opp, fordi det er tross alt mange andre utsatte grupper.

Aftenposten.no

Lave menn blir avvist – over alt. Også som potensiell kjæreste hos de aller fleste kvinner. Det er trist og bare trist. Vi er kanskje oppdratt slik, også i Norge, at han skal være noen centimeter høyere enn henne. for at det skal se perfekt ut. Men ærlig talt, da. Er det viktig, liksom? En teit tradisjon som bør avvikles umiddelbart.

Lave menn blir avvist - over alt

Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Barnløs

Hva som defineres som lav er selvsagt individuelt, men la oss si under 180 cm, som er ca gjennomsnittsalderen på norske menn.Menn som er lavere, er altså ikke bra nok.

Er du mann, har en begrenset høyde og leter etter en kvinnelig partner, vil du kanskje slite med å finne deg en kjæreste. Det finnes en rekke studier som viser det faktum at mange kvinner velger bort lave menn.

Disse kvinnene finner ikke lave menn tiltrekkende nok, det gir ikke riktig status og det er faktisk bevist at lave menn – sliter med å finne de best betalte jobbene. 

Lavere menn sliter også med selvtilliten, har høyere prosent blant menn som tar selvmord, er mer deprimerte og kan ofte forbli barnløse, grunnet kvinners higen etter høyere menn.

Det er kun inntekt og utdanning, som er en større årsak til hva kvinner ser etter hos sin partner, som kommer foran at mannen altså er for lav. Kvinner velger status for alt annet, menn ser etter utseende.

Du trenger ikke lang tid på å tenke over situasjoner der du har observert par, der hun er 180 cm og han er 170 cm. Har du noen gang sett et slikt par, hadde du husket det, fordi det er sjeldent, spesielt og ikke “normalt”.

Normalt par

Hva er et normalt par?

Jo det er et par der mannen er ca 10 cm eller mer, høyere enn kvinnen. Også likekjønnede par, har en tendens til å finne en likevekt hva høyde angår. Hvorfor er det slik og hvorfor er det kleint, at lave menn dater høye kvinner? Fordi hun så sjeldent ønsker å havne i en slik setting? Sannsynligvis, ja. 

Les også: Menn sitter å tisser

Lave menn blir av mange kvinner sett på som annenrangs. De er silt ut og ikke funnet bra nok for henne.

Denne moderne kvinnen som sveiper seg gjennom Tinder på jakt etter denne mørke, helst høye, flotte prinsen som kommer seilende inn i livet hennes og gir henne alt hun vil ha. En fantasi, en virkelighetsflukt som gir noen kvinner en høyere kjæreste, men ikke så mye mer enn det. Mann er mann, derfor forteller ikke høyden om han er er et godt menneske, eksempelvis.

En mann på 175 cm kan åpenbart være en god elsker, en god far, omsorgsperson, kjæreste og bestevenn. Men svært mange kvinner, er ikke interessert. Det er noe med estetikken, hun ser at det er feil og sveiper videre til hun finner en annen.

En høyere mann.

Vargas

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Statistikken for brudd og oppløste forhold sier at det er etter en lang sommerferie eller etter juleferien de fleste forhold sprekker. Hvordan ligger det an hos deg? Har dere snakket sammen, sånn på ordentlig? Eller ligger det en usikkerhet og ulmer?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Utfordringer

Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet. Nordmenn velger skilsmisse som løsning for trøbbel i forholdet, det kan være en stor tabbe av begge. Om det er en liten gnist igjen, av det forholdet som en gang var bra – bør man forsøke å finne flammene. 

Les også: Føler du deg ung?

En skilsmisse er ikke alltid løsningen for motgang og utfordringer som et hvert par kan oppleve flere ganger gjennom forholdet. Vi må da huske på at parsammensetningen for norske forhold er i betydelig endring. Noen velger broren, andre tenner på moren. Brudd må ikke være løsningen på trøbbel i forholdet 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Kanskje har du ikke oppdaget faresignalene?

Om du har funnet en annen å elske, som elsker deg like mye tilbake, og du er både lei og ferdig med din forrige partner, enda dere fortsatt bor sammen – da er det bare å flytte ut og komme deg videre. Men, er det utfordringer i heimen som kan løses, kan profesjonell hjelp være én vei og gå. 

Ofte finner mange ut av problemene selv, og særlig der man har felles barn, må man strekke seg langt for å finne en løsning.

Hva skjedde egentlig med dere to som var så inderlig forelsket? Dere som skulle bli gamle sammen, og som hadde så mange planer for framtiden, så en dag sluttet dere bare å snakke sammen.

Kjenner dere igjen tankene og følelsene? Legger man stoltheten til side et øyeblikk, tar opp problemet, gir hverandre sjansen til å snakket ut, lytter til hverandre, og forsøker og se problemene fra den andres ståsted – kan det hende at man klarer å forstå.

Forholdet ditt i fare etter sommerferien?

Bildet er tatt av NoName_13 fra Pixabay

Ufrivillig singel

I Norge er det fler single og alene boende enn noen gang. Men det er ikke nødvendigvis samme sak. Noen velger helt bevisst å bo alene, særlig kvinner gjør det. De aller fleste menn, unge som godt voksne, ønsker seg en partner, men lykkes ikke.

Dessverre er det mange desperate nordmenn, kvinner som menn, som søker etter partner, ofte online og blir lurt. Forholdet ditt i fare etter sommerferien? På tide å våkne?

Les også: Smaken av sommer

Det er det som skrives som gjør at mange tusen ensomme nordmenn, sender egne oppsparte midler rett ut i intet. Ut av landet og rett i lommene på en kjeltring som kan å skrive det du ønsker å høre. Skrive det single, ensomme og desperate norske kvinner og menn ønsker å lese. 

De savner kanskje en livsledsager, en å bli elsket av. En kjæreste som er der for henne eller ham, når behovet for en armkrok er der. I skrivende øyeblikk er det 1,4 millioner single eller eneboere i Norge. Det er mange å ta av. Dessverre blir nye nordmenn svindlet har eneste dag. Nordmenn lar seg lure – ensomhet er årsaken. 

Det finnes ulike måter å svindle folk på. Men mange svindles gjennom dating-apper, ofret er søkende etter en potensiell partner og er derfor veldig sårbar. Sårbar for å få et lite hint om at dette er den vedkommende har søkt etter i årevis. Til og med da tema penger kommer opp, ganske raskt, er man blendet av håpet.

Brudd eller represjon

Om gnisten er borte, følelsene forsvunnet og dere er enige om å gå hver deres vei, er det ok. Men finnes det et snev av kjærlighet igjen å kjempe for hos begge, kan det være verdt å kjempe for. Det kan hende at et brudd er siste utvei, men også en feil avgjørelse.

Etter sommerferien fylles familievernkontorene med fortvilte par som ikke tåler tryne på hverandre. De har jobbet hjemmefra, fra hvert sitt hjemmekontor med alt det medfører.

En naturlig reaksjon er å få litt trøbbel med å bo så tett, så lenge. Særlig med felles barn involvert i denne krevende tiden – da er det lite rom for å pleie forholdet. Hjemmeundervisning vet ingen hvor krevende kan være om de ikke har forsøkt.

De fleste som har en partner, kjæreste eller ektefelle, er det nettopp det å rekke å savne hverandre – som er flammen i forholdet. Det er direkte skadelig for de fleste, å gå lei hverandre, fordi man ser hverandre i hver time av døgnet. Resultatet er en eksplosjon i brudd og skilsmisser etter sommerferien.

Brudd som kanskje aldri var aktuell før pandemien, eller som neppe ville vært aktuelle om ikke pandemien for noen år siden, endret livene våre og tvang oss sammen. Døgnet rundt. 

Forholdet ditt i fare etter sommerferien? Eller er forholdet mer bunnsolid enn noen gang?

For å i det hele tatt å overleve sommerferien som par, er det noen grep som kan gjøre at dere berger kjærligheten dere i mellom. Om dere ønsker å berge stumpene. Løpet er kanskje kjørt, men tenk litt over hva du har i hvert fall, da.

Kanskje er ikke gresset grønnere på andre siden av gjerdet allikevel, du blir bare fristet av det …

Vargas

Pin It on Pinterest