Slik får du råd til julen! Hver og én av oss skal bruke 11.000 kroner på julegaver i julen. Har du ikke råd sier du? Joda, slik får du råd til julen 2019, men det koster deg litt innsats, dessuten burde du allerede julen i fjor, visst at det kom en ny jul i år også.

Problemet for endel nordmenn, er at de blir like overrasket hvert år, hvor dyrt det er å feire jul i dette landet. Det er egentlig litt din egen feil, fordi du er ikke forpliktet til å bruk mer penger enn du faktisk har. Slik får du råd til julen!

Stort forbruk i desember

I følge Virke, vil vi bruke litt mer penger i desember denne julen, sammenlignet i julen i fjor. Det betyr tett opp mot 11.000 kroner hver, bare på julegaver. Totalbeløpet for desember vil kanskje slå alle rekorder, som igjen betyr ca 60 milliarder kroner. Altså, 60.000.000.000 kroner – på 31 dager.

25 milliarder kroner vil bli brukt i norske dagligvarerbutikker – i desember måned. Handelen av dagligvarer utgjør 43 prosent av julehandelen i desember, og vil i 2019 øke med 2,0 prosent.
Dette betyr at i desember vil nordmenn handle for 25 milliarder kroner i dagligvarebutikkene. Per innbygger tilsvarer dette 4 690 kroner.

Virke.no

Lest? Handler du deg til fant – til jul?

Slik får du råd til julen!

Med kun minstepensjon som inntekt, skal det litt til å få endene til å møtes.

Slik får du råd til julen!

Aleneforeldre, syke og uføre med bare pensjon eller trygd klarer ikke å forsvare det forventede forbruket, som vanlige friske lønnsmottakere kan. Vi vil derfor komme med et par sparetips inn mot julen – slik at mørketiden kanskje blir litt lysere for de som har minst.

  • Strikk, luer, votter, genser, votter og varme sokker – du rekker det!
  • Spleiselag med venner eller familie kan gi mindre utgifter
  • Gi alternative gaver; massasje, bilvask, barnepass, snømåking osv.
  • Start å handle inn gaver så tidlig du kan
  • Sett opp budsjett for hele desember måned for å ha kontroll
  • Kjøp kun 1 gave til barna, la de voksne få en klem eller en sang
  • Gjør innkjøp i Sverige om du kan – der er det ca halve prisen
  • Om du handler julegaver på kredittkort, vit at du kan betale alt
  • Vær kreativ og smart, lag julegavene for hånd, gaver fra hjertet varmer
  • Handle det du kan på nettet, men husk momsen for kjøp i utlandet

God privatøkonomi handler om å makte å ta grep før problemene tårner seg opp.

I flere perioder av livets fase, kan man risikere å havne i problemer med privatøkonomien. Samlivsbrudd, oppsigelse, alvorlig sykdom eller ulykker kan føre til tap av inntekt. Uten gunstige forsikringsavtaler, kan man få store problemer.

Da bør man i alle tilfeller ta kontakt med banken, og man vil få hjelp med å lage en annen type nedbetalingsform. Å ikke ta kontakt med kreditorene er ikke veien å gå. Slik får du råd til julen! Å ta ansvar for egen økonomi.

Bytt bank om nødvendig

Vi har kommet med denne formaningen igjen, men gjentar det som et meget viktig punkt. Få boligen verdi-vurdert, boligprisene stiger fortsatt, så også din.

Det kan gi deg betydelig rentereduksjon, om du betaler for mye for ditt lån – du bør se på en eventuell ny verdivurdering som et verdipapir, som du bør legge ved en søknad ved en refinansiering.

Å være lojal mot banken fordi man liker flere av de ansatte uten å se på rentene, er sjeldent klokt. Bytt bank nå om du ikke får de aller beste betingelsene du faktisk har krav på.

Sjekk med organisasjoner du er medlem av. Er du medlem i LO f.eks, har du krav på bedre betingelser på boliglån og forsikring i Sparebank1, som har et økonomisk samarbeid med landsorganisasjonen. Ikke alle er klar over dette. Slik får du råd til julen! Å vite hva pengene går til uten å svi av alt, uten å ha en buffer i januar.

Huseiernes landsforbund har egne fordelsprogram, samme som COOP har for sine medlemmer – som handler i COOP sine butikker. Sjekk opp hvilke foreninger du kan ha slike fordeler i, her kan det være penger å spare.

Ikke la julen 2019 bli en hemsko for din økonomi gjennom hele 2020.

Priskrig på julevarer

Som de fleste forbrukere er klare over, vil en priskrig ha klare fordeler, men også ulemper. Folk flest hamsterer varer i det øyeblikket de forstår at det er en krone eller to å spare.

Da er det rimelig klart at det blir fort tomt i hyllene av surkål til fem kroner, kanel til femti øre og julebrus til en femmer, om priskrigen fortsetter. Og det vil den utvilsomt i år som i fjor.

Slik får du råd til julen!
Pepperkakehus er digg, men må man ha alle syv slagene? Foto: Pixabay

«Vi er billigst!», sier Kiwi. «Nei, vi er billigst,» roper Rema 1000!». «Men, vi var først!» kommer det fra COOP Extra. Og slik holder kjedene på, helt til vi skriver tjue nitten. Barnslig? Mulig.

Men det er faktisk millioner av kroner i gevinst, for den kjeden som vinner en slik priskrig, skjønt, det er rimelig vanskelig, da prisene følges opp av konkurrentene i det øyeblikket prisen på en vare eller et produkt synker. 

Jungeltelegrafen går aldri raskere enn når det er priskrig i Norge.

Ingen annonser

Vi vet med stor sikkerhet at representanter for den respektive dagligvarekjede, er fysisk på plass hos konkurrentene for å sjekke priser – nettopp av den grunn. For ikke å henge etter på priser som dumpes i all hemmelighet. Disse annonseres aldri. 

Det er også ulempen for forbrukerne, altså kundene, du må selv ut å finne dumpede priser. Og som forbruker, har vi en tendens til å handle mer enn vi trenger og da bruker vi unødig mye penger. Slik får du råd til julen! Du må vite hva du har gjennom hele desember.

Skriv handleliste med hard hånd. Du kjøper likevel sannsynligvis for mye mat i julen, da vil maten bli kastet og det er lite lønnsomt.

Julen bør handle i større grad om samhold, sosialisering, være ute og inne sammen. Føle på det å ha fri sammen, gå på ski, gå turer, reise til bestemor på Vinstra eller bare ligge i slåbroken eller pysjen å lese julehefte. Har dere kjøpt kun dette ene – la det gå på rundgang.

Et trøstens ord, helt til slutt. Du må selvsagt ikke bruke 11.000 kroner på julegaver, selv om de fleste andre, faktisk gjør det.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Drapene eskalerer i Sverige!

Drapene eskalerer i Sverige! Derfor ble Jaffar bare 15 år. Skutt ned og drept på åpen gate i Malmö sentrum....

Lukk