Menn som hater kvinner ytrer seg i sosiale medier. Martin Vanger, selve symbolet for menn som hater kvinner. Riktig nok og heldigvis; bare i fra boken og filmens verden. Stieg Larssons fantastiske trilogi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist’s kamp mot økonomisk kriminalitet, en gal bedrifts leder og en pedofil overlege har mange mørke sider.

– I filmen som er basert på boken “Menn som hater kvinner” får vi møte Martin Vanger. En mann som hater kvinner for alt i verden. Forfatteren beskriver mannen tidlig i boken som både generøs, hyggelig, hjelpsom og sympatisk. Typiske trekk hos en psykopat som legger alt inn på å bli likt av sine omgivelser. Menn som hater kvinner ytrer seg i sosiale medier, kan være hvem som helst.

Som sagt bare en figur skapt av en dyktig forfatter, men Martin Vangers type lever utvilsomt i beste velgående. Du har kanskje møtt en psykopat selv, som du ikke er helt sikker på om vil drepe deg når han får sjansen? Nesten halvparten av alle norske kvinner har opplevd vold i nære relasjoner i løpet av livet.

Menn som hater kvinner ytrer seg i sosiale medier
Noomi Rapace skapte Lisbeth Salander basert på Stieg Larssons bøker Foto: Flickr / BlueNinja7

Noomi Rapace’s  i Lisbeth Salanders udødelige skikkelse spiller den lille spede hackeren på en strålende måte, akkurat på den måte forfatteren Stieg Larsson beskriver henne i sin bok. Hennes ny-oppnevnte verge i filmen Nils Bjurman, er heller ikke en fyr du ønsker å se som svigersønn eller som du setter til å passe dine egne barn.

En notorisk svindler, voldtektsmann og en maktsyk jævel som gjør alt han kan for å ødelegge Lisbeth Salanders liv. Kanskje ikke så ille som Martin Vanger, mannen som blant annet voldtok sin egen søster i tenårene, men i samme genre- en mann som hater kvinner.

Menn som hater kvinner ytrer seg i sosiale medier.

Kvinner som tør å stikke hode fram i offentligheten, det være seg forfattere, journalister eller programledere i TV kan risikere å få stifte bekjentskap med den norske utgaven av den psykotisk ustabile, onde og meget farlige Martin Vanger. Du finner de i sosiale medier, på Facebook og i nettavisenes kommentarfelt.

Om de hater kvinner kan man ikke vite fordi det er alle typer mennesker som forteller hva de mener om kvinner som har noe på hjertet. Kall de gjerne nett-troll som den svenske journalisten Robert Achberg liker å kalle de. Leger, politimenn, journalister, studenter og lærere. Ja, faktisk også kvinner velger å hate noen på nettet på en eller annen måte.

Ikke i så stor grad som sadisten og morderen Martin Vanger, men ordvalget er på lik linje. Noen mener til og med det de sier, de kommer med trusler og lover å holde ord om ikke vedkommende som mottar disse ikke holder kjeft og holder seg unna forumet det debatteres i.

Sidsel Wold i NRK har fått det, Nina Johnsrud og Carina Olset har opplevd det samme. Dyktige kvinnelige journalister som har fått harde trusler mot seg. Ikke bare fra militante islamister, men Ola Dunk personlig. Fra småbarnsfedre eller butikksjefen i nærbutikken.

Du kan være uenig og bli forbanna, men det er faktisk forbudt å true andre mennesker til taushet i Norge. Ytringsfriheten står fortsatt sterkt i Norge, men vi må slå hardere ned på verbale trusler som kommer i åpne forum på sosiale medier.

Fra å true til å drepe

Det er et stykke fra å true til å drepe. Men hatet er farlig nok. Hater man lenge nok og ikke får respons for sine meninger som sies eller skrives i klartekst kan hatet vokse, derfor bør det slås hardt nedpå allerede fra starten. Ingen norske kvinner har blitt drept for å ytre seg. Ennå.

Den russiske journalisten Anna Politkovskaja turte å si Vladimir Putin midt i mot. Det kostet henne livet i 2006. Uten sammenligning forøvrig. Anna Lindh ble også drept, hun var Sveriges utenriksminister når en mann stakk henne ihjel på et kjøpesenter i Stockholm i 2003. Kloke, sterke, modige og tøffe kvinner med makt og meninger som ikke tålte dagslys for noen. For mye makt kan være livsfarlig, derfor bør hatet stoppes på et tidlig stadium.

Norge har utvilsomt mange Martin Vanger- profiler som hater kvinner, og som er villig til å gå i fengsel for å stoppe kvinner med makt og sterke meninger. Samfunnsdebatten hardner til. Noen menn føler seg truet av sterke kvinners økende innflytelse på samfunnet og vil strekke seg langt for å stoppe disse.

Norske menn

Norske menn er ikke dumme, men de har en egen evne til å mangle saklige argumenter når debatten hetes opp. Da beskytter noen av disse sin manglende kunnskap og ordforråd- gjennom å true eller bruke skjellsord for ende debatten med seg selv som “seier-herre” i egne øyne.

– Har du ikke lest bøkene eller sett filmene basert på Stieg Larssons trilogi så er det på tide. Les bøkene før du ser filmene og gjør deg opp din egen mening om Martin Vanger og Nils Bjurman, menn som hater kvinner fordi de selv kanskje ikke har noe verdig liv, eller fordi de på en eller annen måte føler sin integritet truet av kvinner.

Kvinner vil i årene som kommer få en tøffere og tøffere hverdag også i Norge, om de fortsetter å ytre sine meninger i det offentlige rom, dessverre. Bør ikke likestillingen ha kommet lengre i 2014?

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest