Det beste og billigste julegodteriet

Det beste og billigste julegodteriet lager du enkelt selv. Ikke det at vi skal gå Ida-Gran Jansen i næringen, men hvor vanskelig kan det være? Å lage digge marsipankuler, dypet i smeltet sjokolade? Eller lage marengs, pikekyss eller annen type godis? Du kan spare mye penger på å lage alt digget til jul, selv.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hjemmelaget

Eller du kan vente til rett etter jul og få alle julevarer til halvpris, men da er jo endel av sjarmen borte. Vi sr jo den. Det er aller helst til jul, når man får besøk og skal tilby svigers eller venner på noe snadder.

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Man får et personlig preg på egenprodusert godteri, og hva er vel mer hyggelig enn å sitte mange rundt bordet. Høre på julemusikk og lage masse ulikt og kreativt julesnadder? Det er en tradisjon du bøt begynne med i år. Dessuten sparer du som sagt mye penger.

Nå før jul, får man en halv kilo marsipan, ren marsipan for rundt 20 kroner, som man kan forme som man selv vil. Det bør man selvsagt benytte seg av i disse rådyre tider. Og legger man litt godvilje til og velger den billigste kokesjokoladen, blir det enda litt billigere.

Det beste og billigste julegodteriet lager du sammen med barna, på kjøkkenet, hjemme.

Det bør bli en tradisjon i førjulstiden å fylle kake- og snop-boksene med karameller, marsipan, sjokolade og Marshmallows. Selvsagt kombinert med bakst, pepperkakehus og annet fantasifullt snadder. Finn inspirasjon på DetSøteLiv.no

Det beste og billigste julegodteriet
Nær 200 kr pr kilo for Twist Foto: Vargas12.com
Det beste og billigste julegodteriet

Verdens beste sjokolade

Verdens beste og mest solgte sjokolade er selvsagt, Snickers. Årsaken til populariteten er at den er å få over alt på kloden hvor det selges denne type næringsmiddel. Og det faktum at Snickers har den unike sammensetningen mellom søt karamell, sjokolade og salt.

Les også: Så raskt lager du middag

Snickers er laget av søt karamell og sjokolade, kombinert med salte nøtter og glukosesirup, samt en rekke andre stoffer. Men hovedsaken er altså den unike kombinasjonen fett, salt og søtt, som gjør Snickers til verdens mest populære og mest solgte sjokolade. Forståelig nok.

Isen med samme navn, har mange av de samme ingrediensene, men er enda litt søtere, og for søt for mange.

Kombinasjonen søtt og salt finnes også i Smash, som består av maismel, sjokolade, solsikkeolje og kakaosmør. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er så mye bedre sammen – enn alene. Det er det som gjør det umulig å spise bare én.

Julekos

Julehøytiden skal værte hyggelig for alle, derfor bør man ha stor takhøyde for å la alle få viljen sin. Men alt med måte. Selv om far ønsker å drikke akevitt til juleribba eller torsken på julaften, bør han vise måtehold.

Så også med barna, det kan fort bli for mye av det gode i en lang førjulstid som varer i hele desember. Det beste og billigste julegodteriet, men ikke spis så mye at du blir syk, det er fort gjort når man rører seg mindre enn vanlig.

Julekos bør være alt av det hjertet begjærer, men ikke helel tiden og hver dag.

Tenk hvor dritings far hadde blitt, da. Om han hadde sittet og klemt innpå dram på dram i hele julen. Dessverre er det virkeligheten for mange familier. Men det bør foreldre og voksne passe på, slik at julen ikke blir et mareritt for ungene.

Julekos betyr for barn og unge, at mor og far er de samme, også i julen. Og ikke blir skremmende raringer som snakker høyt og sier mye rare ting, med rødvinslepper og dårlig ånde.

Derfor bør man ta hensyn i hele julen, men kanskje spesielt på julaften. La julekosen også inkludere de som er avhengig av voksne rundt seg.

Lykke til!

Vargas

Slik styrer du unna fristelsene

Slik styrer du unna fristelsene som gjør deg overvektig. Du må faktisk ha en viss disiplin på hva som skal inn i munnen. De unødige kaloriene som ikke er mat, men kos, digg og farlig, bør du begrense. Over alt rundt deg finnes det fristelser som skal gjøre at du ikke lykkes, men helst spise det du kommer over.

Estimated reading time: 5 minutter

Sukker

Om du gjør det, vil du kunne ende med diabetes 2 eller bli farlig overvektig, som igjen avkorter livet ditt. Det vil man jo unngå. De aller fleste ønsker å leve så lenge som mulig, uten særlig trøbbel med helsa. Da er det viktig å vite hva som skal inn i munnen og ikke minst – hvor ofte. Eller sjeldent.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Vi har nettopp lagt oppskrytte Halloween bak oss. En tradisjon som bør avskaffes tvert om vi skal se på hva det innebærer, særlig for barns helse. Søppelmat er fattig på næring, men inneholder farlig mye sukker. All type godteri som ikke er sukkerfritt, påvirker barns helse i negativ retning.

Slik styrer du unna fristelser, ved å tilegne deg kunnskap om kostholdet ditt og er deg bevisst, hva du spiser. Du trenger nemlig svært mye mindre mat, enn du kanskje tror.

Et for høyt sukkerinntak, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer allerede fra tidlig alder.

Særlig om det skjer regelmessig inntak over tid. Derfor er det ikke lurt å strekke lørdagsgodt-fristelsene over hele uken. Men være bevisst inntaket for barna, men også for voksne. Rett og slett for helsas skyld. For mye sukker i kostholdet er gift for både unge og voksne, om det ikke kontroleres gjennom kosten.

For alle barn som har gode omsorgspersoner rundt seg, vil det være en selvfølge at inntaket av sukker begrenses. Da er det faktisk viktig at mor eller far går foran som et godt eksempel og dropper skolebolle eller vafler i matpakken. En gulrot eller et eple er betydelige smartere.

Slik styrer du unna fristelsene
Slik styrer du unna fristelsene

Omega 3

Det er godt bevist hvor viktig Omega 3 er for mennesker, uansett alder og gjennom hele livet. På NRK.no finnes det TV-serier, som gir deg et godt innblikk på betydningen av å spise smart. Omega 3 er ikke bare bra for å forebygge hjertesykdom, men det er bra for hjernen og psyken, også hos barn.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Nå viser forskningen at Omega 3, altså fiskeolje og viktige fettsyrer, på virker og begrenser aggresjon hos barn. Det er også hevet over tvil at Omega 3 er gunstig for å forhindre sykdom og forsterker immunforsvaret.

Et dårlig kosthold uten Omega 3 eller annen Ja-mat, det vi ser på som sunn og bra mat for oss, gir deg raskt dårligere helse. Nyere forskning viser at fet mat og mye sukker påvirker hjernen og psyken vår. Denne typen mat, tidligere kalt nei-mat, gjør oss usikre, nervøse og verst av alt, vi fristes av mer sukker og “gift.”

Barn og unge tåler mye godteri og usunn mat, de har så god helse. Men det er en myte.

Søppelmat er laget for at vi skal fristes av den, da bør man helt åpenbart begrense inntaket. For helsas skyld. Slik styrer du unna fristelsene ved å velge klokere og sunnere alternativ.

Fristelser

Når du endelig har bestemt deg for å holde deg unna de største fristelsene, er det enklere å lykkes. Særlig når du går på et handlesenter og kjenner på alle de deilige duftene av ferdigmat, nybakte kaker og nystekt kylling. Er du i tillegg sulten, er det lett å bukke under. Det er da det er viktig å ha en stor dose selvdisiplin.

Å elske å drikke øl med gutta er greit nok en gang i blant, men en tabbe å møte gjengen samme sted, om du har et ønske om å fjerne øl-magen. Et godt alternativ er å velge alkofritt øl eller øl som har betydelig mindre sukker og karbohydrater per enhet.

Fristelser er så mangt, og du fortjener det en gang i blant, du også. Det viktigste for deg som ønsker å spise sunnere, er å begrense sukkerinntaket, når du først velger å nyte noe du belønner deg selv med.

Ifølge moderne forskning, må du ha stadig mer sukker jo eldre du blir, for å tilfredstille behovet. Nesten som kokain. Du blir rett og slett avhengig. Alt du spiser påvirker faktisk hele kroppen, husk det.

Er du bakfull etter julebordet, higer du etter sex og salt mat, som er endel av det samme behovet. La deg friste en gang i blant. Slik styrer du unna fristelsene – sånn ellers. Om du vil leve lenge. Så viktig er det faktisk.

Vargas

Julebord med noe bismak

Julebord med noe bismak. Det er det jo gode grunner til. Endelig blir det en ekte julebord-sesong, som allerede er i gang, for første gang på tre år. De to foregående har enten blitt avlyst eller svært dempet grunnet pandemien. Derfor kan du med god grunn slå ut håret i år. Eller det så smart?

Estimated reading time: 4 minutter

Fylla har skylda

Julebord gir jo gode muligheter til å få utløp for en rekke drifter, lyster og fantasier. Alt for mange våkner dog, dagen derpå, med hang over og en hel haug med spørsmål. Hva skjedde, egentlig i går? Spørsmål du kanskje ikke ønsker svar på om vettet forsvant – når mengder av alkohol gikk inn.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Hva er viktigst på julebordet? Er det å bli dritings eller å endelig få være utro eller ligge med en kollega? Julebordet har en tendens til ikke å bli helt som planlagt for noen og enhver. Enten så drikker man for mye, skjeller ut kollegaer eller sjefen, eller legger an på sjefens ektefelle – som heller ikke er særlig smart.

Julebord med noe bismak, hvor det er du selv som ødelegger moroa? Kjenner du deg igjen?

Det er vel liten grunn til å legge skylda på fylla når det er du som ikke klarer å stoppe å drikke? Du må gjerne skylde på at du ikke tåler alkohol, men da bør du kanskje begrense inntaket, ikke bare for din egen del, men også kollegaene og sjefen din.

Julebord med noe bismak
Julebord med noe bismak

Maten

Julebord med noe bismak. Det kan og bør det være all grunn til å grue seg om du gjør som du pleier. Blir dritings.

Om du fokuserer på maten, det sosiale, kosen og den gode samtalen med venner, og kollegaer. Men du har heller fokuset på boblene, ølet og vinen, Cognac til kaffen og Irish Coffee til dessert, du? Da må det jo gå galt, denne gangen også.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

Kanskje for første gang på tre år, får du gå til en bufeet og kan velge og vrake av all verdens julemat og de beste retter. Så velger du heller fylla? Da er det i så fall du som har et alvorlig problem som du bør ta på alvor.

Hos de fleste serveringssteder, hoteller og restauranter, med respekt for seg selv. Serveres det pinnekjøtt, julepølse, ribbe og alt det tilbehør et julebord ellers måtte ha. Da er det rimelig på tryne og havne på tannkjøttet i parketten – fordi det ble for mye akevitt på forspillet.

Julebordsesongen i Norge er fra slutten av oktober til ut inneværende år. Noen må av ulike årsaker, arrangere julebordet i januar, dessverre, holdt vi på å si.

Sparken

Dessverre kan denne festen lett utarte seg, om det ikke foregår i minnelighet.

Dropper man drinkene i baren, kan mye være gjort. Å holde seg til vin og eller øl, og gå over til mineralvann ved midnatt – kan man ha spart seg selv og kanskje andre for mye ubehag.

Et vellykket julebord handler om å være sammen, hygge seg med kolleger i en annen setting enn den daglige virke. Med god mat på bordet og noe godt i glasset bør man strekke seg lengre enn ellers, for ikke å ødelegge festen for andre.

Gleder du deg til julebordet? Da bør du sørge for å bli invitert neste år også. Julebord med noe bismak kan få deg i store problemer.

Tenk så pinlig, å bli kalt inn på sjefens kontor på mandag etter julebordet. Hvor du får beskjed om at du bare kan gå hjem igjen, du er ikke ønsket mer, du er oppsagt. Det er en beskjed som sannsynligvis vil følge deg lenge, også når du står hos NAV for å søke ny jobb.

Vær smart, aksepter avvisninger, oppføre deg skikkelig og ha det gøy på julebordet – så får du bedre samvittighet, dagen derpå.

Vargas

Faste betyr ikke sult

Faste betyr ikke sult eller at du blir slapp og utilpass. Mange får faktisk mer energi, er klarere i hodet og får mer livslyst. Av å ikke spise over tid. Den nye vinen er altså å spise ingenting i lange perioder, enten for økt helsegevinst eller å redusere vekt.

Estimated reading time: 5 minutter

Helsegevinst

Særlig for mennesker med diabetes 2, skal faste eller periodisk faste være svært gunstig. Endelig er det også endel forskning som legger til grunn våre påstander. Slik at du trygt kan gå i gang med din faste-periode, med god samvittighet.

Les også: Så raskt lager du middag

Begynn gjerne i det små. Spis ett til to måltider per dag, kutt ut frokosten, som du faktisk ikke behøver, velg deg en god og sunn lunsj, spis en velsmakende middag. Vent til dagen etter og spis en lunsj du liker. Allerede etter ett døgn – vil du merke en forskjell.

Om du kjenner på en sultfølelse, vil denne forlate deg allerede etter to døgn. Drikker du 2 dl vann om du er sulten den første dagen, vil du merke at sultfølelsen forsvinner. Tenk deg godt om og vit hvorfor du ønsker å faste, og du vil merke en forskjell på kroppen, raskt.

For eksempel vil forskere ha det til at fasting kan beskytte mot diabetes type to, hjertesykdommer og kreft

Forskning.no
Faste betyr ikke sult

Fordeler

Fordelene ved å faste er først og fremst helsebringende. Her er noen av de beste argumentene for å velge denne måten å leve på i en begrenset periode. For mat må man ha, før eller siden, men kanskje ikke så ofte som mange tror.

Faste gir deg bedre økonomi fordi du ikke behøver å handle mat like ofte som ellers. Og faste gir deg økt energi, senker blodtrykket og bedre konsentrasjon. Forskning viser at faste også forlenger livet, reverserer aldringsprosessen og minsker betennelse i kroppen.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Som om ikke dette var nok, så påstås det at fasting er den optimale måten å redusere overvekt, ved å sette fart på fettforbrenningen. Fordi, hva skjer om du ikke spiser og kroppen trenger energi, den “tar” ikke av mat du nylig har spist, for du faster, jo. Kroppen tærer på det fettet du allerede har på kroppen.

Voldsomme påstander, som du finner i den prisbelønte boken “Den store guide til Faste” skrevet av forfatterne Jason Fung og Jimmy More. En bok du også kan låne gratis på bibliotek over hele landet. Anbefales.

Faste betyr ikke sult, men kontroll. Du har bevisst valgt å ikke spise i en begrenset periode på 12, 16, 18 eller kanskje 24 timer. Eller mer om du får det til, fordi det gir deg økt velvære og helsegevinst på kort og lengre sikt.

Hvor lenge?

Dette høres voldsomt ut, men du klarer deg faktisk forbausende lenge uten mat. Ikke uten væske, men uten mat kan du lett klare deg i flere uker, uten at det er noen risiko ved faste-perioden. All den tid du ellers er frisk uten å bruke medisiner.

Om du bruker medisiner, er under 18 år, er gravid eller har sykdom du ikke vet hvordan reagerer på faste, bør du kontakte fastlegen. Alle andre, kvinner som barn og eldre, kan med stor helsegevinst, faste så lenge man selv mener det passer. For dette er et faktum. Det er ikke alltid det passer å faste i ukevis.

Du skal i bursdag, på grillfest, julebord, seminar, på ferie eller annet sosialt, som krever at du deltar. Da passer det ikke å sitte med en kopp kaffe eller urtete, da bør du spise, men gjerne sundt og ikke for mye. Faste betyr ikke sult eller at du skal droppe alle festene. Fest følger faste. Faste følger fest. Enkelt?

Hvor lenge du ønsker å faste er faktisk helt opp til deg selv, men vit at all faste er bra for kroppen din.

Vi har forsøkt å spise kun to målte, lunsj og middag og kun det i tre uker. Og det har fungert helt fantastisk. Tre hull inn på beltet, en skjorte-størrelse ned og vi bruker nå bukser som ikke har passet på flere år.

Og dette altså på kun tre uker. Hvorfor ikke forsøke?

Vargas

Så raskt lager du middag

Så raskt lager du middag til en familie på fire eller fler. Du kan faktisk smelle sammen noe sunt og godt på tjue minutter. Det er mange gode retter som nærmest lager seg selv. Har du en hel halvtime, er det meste mulig. Alt du trenger er gode råvarer og en Airfryer.

Estimated reading time: 4 minutter

Airfryer

Om du ikke vet hva en Airfryer er, finner du alt du trenger å vite, her. Fordelen med en Airfryer er at du lager mat uten fett, smør eller frityrolje. Du bruker faktisk bare varmluft. Ergo så blir maten tilberedt slik den er, uten usunne tillegg og kalorier. Det aller beste er at maten lager seg selv, mens du kan gjør andre ting. Strikke, f.eks.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Du kan tilberede all slags mat i en airfryer. Du kan bruke råvarer som både er frosne og romtemperert. Du velger selv hvilke råvarer du ønsker å bruke. Du kan velge blant sunne matvarer som blant annet grønnsaker, fisk og kjøtt. Tilberedningen foregår uten bruk av olje. Næringsstoffene ivaretas derfor på en bedre måte

Cosori.no

En Airfryer kan lage det aller meste, det vil si, innenfor en viss grense. Du kan ikke koke suppe, men du kan steke ribbe. Tenk litt på det. Så raskt lager du middag, som egentlig lager seg selv, mens du kan strikke mange omganger. Isteden for å stå på kjøkkenet.

Som du sikkert vet, er det Vargas12.com som har skrevet den mye omtalte artikkelen, Mat på P! Og en hel haug med andre artikler om mat. Mat for alle i alle aldre, sunn mat, god mat og mat til hverdag og fest. Vi er stolte av å gi våre lesere gode artikler som betyr noe for våre lesere.

Airfryer kan brukes til alt – utenom suppe Foto: Philips.com

Tidsklemma

Du synes det er noe dritt å komme stressende hjem fra jobben for deretter å måtte stå på kjøkkenet å lage middag. Når du egentlig har lyst til å slenge deg på sofaen, strikke, lese, sove eller gjøre noe helt annet, enn å lage mat.

Derfor er det viktig å vite hva man kan gjøre for å spare tid på middagen. Visste du forresten at det tar mindre enn fem minutter å steke fire egg? Om du har ferdigstekte karbonader i mikroen som legges på skiver med brød. Da har du karbonadesmørbrød med egg, som på en travel tirsdag bør være en bra nok middag.

Å grille i øsende regn, eller ha hageselskap med sjømat, hummer og Champagne når det blåser nordavind fra alle kanter, passer dårlig. Tilpasser man måltidene etter værmeldingen, da får man en mer vellykket middag for alle involverte.

Tidsklemma skaper dårlig stemning og sure, og sultne barn. Planlegg ukehandelen ved å vite allerede på søndag, hva som er til middag hele uka. På den måten er dere forberedt når maten skal tilberedes. Om alle hjelper til, dekker bordet og gjør forfallent arbeide – bør ting gå på skinner.

Raske middager

Man må ikke ha grønnsaker, poteter, brunsaus og ertestuing til kjøttkakene, hver dag – hele uka. Jo færre kasseroller jo mer tid sparer man. Så raskt lager du middag, med litt fornuftig planlegging.

Raske middager kan egentlig være hva som helst.

Hvor lang tid tar det å trekke en pakke sunne pølser, Go og Mager fra Gilde, eksempelvis? Ikke mer enn femten minutter, og da tar vi med tiden det tar å koke opp vannet. Wiener i lompe eller brød, bør også være en godkjent middag, av og til.

Nudler og pasta trenger kun noen få minutter koking er er populært hos liten og stor. Pasta og laks er en av våre favoritter og tilberedes på tjue minutter. Nå får du fine poser med ferdige grønnsaker som sparer deg tid.

Supper, salater, pannekaker, pizza, wok, omelett og noe snadder i et pitabrød på en fredagskveld, er innenfor. Ikke bruk mer tid på middagen enn nødvendig. investerer du i en Airfreyer vil du kunne strikke ti gensere i året, ekstra, på den tiden du sparer på kjøkkenet.

Lykke til!

Vargas

Pizza for pizza-elskere

Pizza for pizza-elskere som elsker ekte pizza. Den italienske opprinnelsen lages på ulike måter i ulike land. I Norge er vi helt på bærtur og tror det skal være kjøttdeig på den perfekte pizzaen. Det skal det selvsagt ikke, kun gode og ekte råvarer, jo færre jo bedre.

Estimated reading time: 5 minutter

Italia

Selvsagt skal du selv bestemme hva din pizza skal innhold, men skal du lage ekte pizza for pizza-elskere, bør den ha disse få viktige ingrediensene. Selvsagt bør du også bake pizzabunnen selv, gjerne slik som vist på videoen under her.

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Hovedbudskapet i denne artikkelen er at du skal få inspirasjon til å lage en enda bedre pizza enn tidligere. Du bør vite hva som finnes der ute av ulike oppskrifter, men det viktigste er fortsatt hvem som skal serveres. Er det barnebursdag, server en enkel pizza med ost og skinke.

Kommer svigermor så bør du legge deg i selen og servere en pizza fra oven. Altså, du bør overgå deg selv. Da er det like greit å investere i en ekte pizzaovn som holder 400 grader, slik at pizzaen er ferdig på få minutter.

Det viktigste du gjør når du skal lage pizza for de kresne, er at bunnen blir sprø og at råvarene du bruker er ferske. Pizza for pizza-elskere skal være slik du og dine gjester elsker å få pizzaen servert.

Bruk hvitløk, ferske tomater, oregano, oliven, parmesan eller mozzarella og en god spekeskinke. Spekeskinken og ruccula-blader kan med fordel legges på pizzaen i det øyeblikket pizzaen kommer ut av ovnen. Et godt alternativ til en god italiensk pizza.

Pizza for pizza-elskere

Grandiosa

Årsaken til at Stabburet kan selge millioner av Grandiosa-pizza hvert eneste år, er at det er enkelt, greit på smakt og raskt, og lage. Det er faktisk tusenvis av nordmenn som spiser “Grandis” også på julaften. Til disse menneskene er det bare én ting å si: “God bedring!”

Les også: Sunneste du bør spise – ofte

For det første bør man lage noen ekstra godt på en så viktig og spesiell dag som på julekvelden. “Grandis” kan man til nød spise i romjula, når man kommer hjem fra byen og er fysen på noe salt. Ikke på julaften her i huset i hvert fall.

Ferdigpizza fra fryseren på Rema er typisk norsk. Vi liker det raskt og enkelt, men sannheten svir nok litt. Du lager en mye bedre pizza selv, nesten like raskt og det koster sannsynligvis mindre. Pizza for pizza-elskere handler om gode smaker og ekte og gode råvarer. Av til må man ta noen snarveier. Vi vet.

Du finner ferdige, ferske pizzabunner i butikken, om du ikke har tid til å bake selv. Rull den ut på et bakepapir og påfør de ingrediensene du selv ønsker å ha på. Du kan tømme kjøleskapet for middagsrester. Bare fantasien stopper deg for hva du kan legge på en pizza.

Det viktigste med en pizza du lager på ditt eget kjøkken, er jo at du og dine gjester synes den smaker godt.

Hjemmelaget

Ifølge italienerne er det altså kun italiensk pizza, som er ekte pizza. En annen variant er denne: Bunnen skal være tynn, laget kun av mel, vann, salt og gjær – nettopp slik den napoletanske pizzaen er. Hvis ikke er den ikke italiensk. Sausen må være av San Marzano-tomater og ikke noe annet. Lovfestet av italienske politikere. Intet mindre.

Bunnen må ikke være mer enn 3 mm tykk, den skal åpenbart være rund og bakes i vedfyrt ovn, mellom 60-90 sekunder på nær 500 grader. I følge de som kan dette best. Pizza – slik du egentlig vil ha den, er når du får ha på det tilbehøret du selv elsker.

Pizza for pizza-elskere handler om å vise respekt for de som skal spise pizza. Lager man ekte pizza blir resultatet deretter.

Tør du å eksperimentere og forsøke flere varianter, ikke bare den italienske originalen, men også den tykke amerikanske utgaven. Eller kanskje din helt egen nye variant – er du med på å øke din kulinariske horisont. Pizza – slik du egentlig vil ha den, får hele familien, enten den er fra en profesjonell aktør eller eget kjøkken. 

Pizzaen slik vi kjenner den i dag er stort sett sunn, særlig om du baker en grovere bunn, enn den tradisjonsrike med hvetemel. Velger du en type med masse grønt og kanskje pålegg fra havet – har du en fullverdig middag for hele familien. Bare husk å droppe den utskjelte ananasen.

Hva som passer å drikke til pizza? Kaldt øl eller italiensk rødvin, åpenbart.

Fikk du lyst på pizza, nå?

Vargas

Lørdagsdigg med litt punsj

Lørdagsdigg med litt punsj kan være hva som helst. Både drikke og fast føde. Med punsj, så mener vi ikke punsjbollen med assortert alkohol samlet i et, men punsj som i smaksrik og sterk mat. Det må ikke på død og liv være chili for at det smaker litt av maten. Men du verden hvor mye nettopp chili har å si for de sterkeste rettene.

Estimated reading time: 5 minutter

Chili Con carne

Kajennepepper, som har en blanding av ulike typer krydder, er vår favoritt. Men den innholdet også chili, så vær obs om du skal servere barn. Lørdagsdigg med litt punsj kan være Chili Con Carne er en av våre største favoritter, når vi skal lage noe med smell.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

Her er det masse smak, fra kjøtt, bønner, løk, tomater, chili, chilibønner, hvitløk og paprika. Retten fortjener nesten alltid god ris til. Serves med kald drikke, da dette kan være ganske så sterkt.

Varm olje eller smør i en litt stor gryte, ha i kjøttdeig eller karbonadedeig som brunes, inkludert hvitløk og hvitløk og chili. Bland inn bønnene og paprikaen og smak til med annet krydder. Dette skal bare surre i noen minutter mens risen blir klar.

Her har du et nylig måltid til gjestene dine, men ikke server det aller sterkeste til barna.

Lørdagsdigg med litt punsj, kan altså være hva som helst, bare det brenner litt ekstra. Du skal bli tørst, mens du spiser.

Lørdagsdigg med litt punsj
pasta og nudler med chilli smaker himmelsk Foto: Pixabay

Spagetti Bolognese

Har du god tid, i hvert fall et par timer, så bør du følge godt med nå. 

Her er det du trenger til 4-6 personer med en ypperlig Spagetti Bolognese:

Hvitløk 2 fedd, 2 dl hvitvin (kan også bruke rød, men best med hvit), 1 kg pasta (fersk anbefales) 1 skåret løk, frisk Basilikum. 5 ss olivenolje, 100 g bacon, bruk gjerne terninger, litt salt og litt pepper, 3 bokser hermetiske, knuste tomater (gjerne av merket Mutti).

600-800 g karbonadedeig, 2 stilker stangselleri, 3 laurbærblad, 2 dl kalve eller oksekjøtt-kraft, best kjent som Buljong, 2 stilker fersk Timian, litt Oregano. 1-2 gulrøtter raspes i tynne skiver.

Lest: Mat på P!

God pasta og spagetti lages av de som kan det. Og det er vel ikke så mange som er klar over hvor den beste pastaen i verden lages, nettopp. I Italia.

Denne er inspirert av oppskrifter laget på italiensk vis. Du kan selvsagt lage det langt enklere, med vanlig tørr pasta. Og en pakke kjøttdeig og en stor flaske ketchup, men det blir ikke helt det samme uansett.

Navnet spagetti Bolognese, kommer fra den italienske byen Bologna, men ordet betyr miniatyrhund. Så vet du det, og. Lørdagsdigg med litt punsj kan f.eks være Spagetti Bolognese.

Bacalao

På svabergene i kystperlen ute i havgapet i Kristiansund, kokte det av arbeidsivrige kjerringer, som jobbet med å legge klippfisken til tørk. Og da ble svabergene fylt opp med tonnevis av torsk, som senere ble til den deiligste klippfisk, kort fortalt. Ikke nå selvsagt, men for ca 100 år siden.

Bacalao betyr som de fleste vet, torsk. Og kan lages på svært mange måter.

Fellesnevner er dog klippsfisk, løk, hvitløk, olivenolje, paprika, poteter og gjerne noe med smell, kajennepepper, hel pepper og chili. Det er absolutt de viktigste delene av ypperste råvarer man må ha for å få et vellykket resultat.

Bacalao kan lages på så mange ulike måter som det finnes byer i verden, sies det. Så kan man smake til med alt det andre som hører til i en god Bacalao-gryte ut i fra egne ønsker. Bacalao er alltid enda litt bedre på dag to, når alle smakene får satt seg i gryta, så sørg for å lage nok.

I nettopp Kristiansund serveres det Bacalao på flere av de beste restaurantene. Det er faktisk verdt et besøk til kystbyen, bare det alene.

Får du tak i god klippfisk så er det viktig å huske på å vanne den ut i mellom 16 til 20 timer før du kan tilberede den, ellers kan det bli for salt. Lørdagsdigg med litt punsj kan f.eks være Bacalao.

Om du vet om mat med litt smell, er det flott om du deler oppskriften eller tipsene med oss, i kommentarfeltet. Slik at alle våre lesere får dine gode råd.

Velbekomme.

Vargas

Hvis du skal nyte det beste

Hvis du skal nyte det beste er det vel like greit å spandere på seg det man liker aller best? Selvsagt innen for rimelighetens grenser. Det er fortsatt forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele hode, ikke sant? Om du elsker biff, bør du kjøpe den best, om du elsker Champagne, bør du kjøpe en flaske Dom Pérignon.

Estimated reading time: 5 minutter

Kraftkar

Det beste behøver som kjent ikke være det dyreste. Men det kan hende det lønner seg å gå opp en prisklasse, om du er ute etter en god rødvin. Den billigste er billigst av en grunn, alltid. Og den som koster femti til hundre kroner mer, er ofte verdt prisen. Verdt å tenke på.

Samme med biler som Porsche, selvsagt finnes det dyre og kanskje bedre biler, men den har høy status, til og med blant samlere.

Ost i verdensklasse, eksempelvis, finnes det gode eksempler av, som du kan lese om her. Og ikke minst, verdens viktigste og mest omtalte drikk, Champagne.

Les også: Ytre faktorer påvirker sparingen din

Hvis du skal nyte det beste så tenk kvalitet framfor kvantitet.

Verdens beste ost, “Kraftkarsom er kåret til verdens beste ost, koster mer enn andre oster. Med god grunn. Men den osten kan eller bør man ikke kjøpe en hel kilo av, heller. Kun en liten smaksprøve, fordi det er så mye smak, at den faktisk er verdt prisen.

Osten “Kraftkar” produseres og distribueres verden over, av det lille ysteriet, Tingvollost, på Tingvoll på Nordmøre. Her kan du selvsagt besøke produsenten for en smak eller kjøp, du er velkommen – hver eneste dag butikken er åpen.

Hvis du skal nyte det beste

Porsche

Når det finnes biler som Porsche, er det liten vits å kjøpe drittbiler som Renault, Fiat eller Citroën. Porsche er ifølge mange eksperter, alle bilers mor. Andre mener også at den tyske produsenten ikke leverer bra nok. Porsche koster mer enn de fleste andre biler, men det er en flerbruksbil som mange rike nordmenn, elsker.

Les også: Matprisene stiger – slik sparer du penger

Porsche er et tysk bilmerke og produsent som ble grunnlagt av Ferdinand Porsche i 1931. Som også bygget den første Volkswagen-modellen. Selskapet holder til i Zuffenhausen, en del av Stuttgart, og produserer sportsbiler, superbiler, stridsvogner og SUV-modeller

Wikipedia.org

Helelektriske Porsche Taycan er kanskje den ultimate bilen som fås kjøpt for penger i dag. Om man skal ta hensyn til miljøet, samtidig som at man skal leve ut drømmen. Og ha råd til å eie en slik drømmebil er selvsagt ikke alle forunt. Vakrere blir det vel neppe, spør du oss.

Dyrt, men lekkert. Hvis du skal nyte det beste bak rattet i en bil, er det bare å begynne å spare.

Hvis du skal nyte det beste

Les også: På tide å ta gevinst?

Champagne

Du finner flasker med bobler, uansett hvor du handler alkohol, men kun Champagne, er Champagne. Man finner ingen flakser som er i nærheten, jo, forresten, Crémant, fra Bourgogne, er nesten like god som Champagne.

Poenget er at Champagne distribueres og produseres, kun i dette området med samme navn i Frankrike.

Men så har du alle de forskjellige Champagne-produsentene som hver seg er unik, ulike og kvalitetsmessig forskjellig. Vår påstand er er Dom Perignon er en verdensberømt Champagne, med god grunn. Den er klassisk og viden kjent fordi den omtales så vakkert i filmer og av kjendiser.

Aller mest kjent er kanskje uttrykket fra Dom Pérignon personlig, som uttalte følgende da han drev å fremstilte drikken med boblene i 1693: “Kom, fort, smak! Jeg drikker stjernene.”

Les også: Slik finner du enklere din favorittvin

Selvsagt finnes det både rimeligere og kanskje bedre flasker med Champagne, men vi sverger nå til Dom Pérignon, de få gangene vi synes det er fortjent.

Bendiktinermunken som skal ha framstilt de drikken for veldig lenge siden, var henrykt over de første dråpene han klarte å lage. Selvsagt er den historien med på å gjøre nettopp Dom Pérignon populær, over alt.

Hvis du skal nyte det beste – bør du velge på øverste hylle.

Vargas

Ta seg en burger, da?

Ta seg en burger, da? Noen liker mora, andre liker dattera – andre igjen liker begge. McDonald’s eller Burger King? Hvilken hamburger, cheeseburger eller bare burger, liker du best? Burger King knuser jo McDonalds, synes vi, men den vi lager selv, smaker også best.

Burger King

Hvilken burger liker du best?

Estimated reading time: 4 minutter

Burger King finnes over store deler av Sør-Norge, men også i, Bergen, Stavanger Tromsø og i Trondheim, blant flere.

Les også: Kostholdet er viktigere enn treningen

Home of the Whopper” har eksistert i mer enn 50 år. Og du husker det helt sikkert, om du har besøkt en Burger King-restaurant før. Det er nemlig stor forskjell på en Big Mac og en Whopper, selv om begge er amerikanske kjeder. Smaken er helt forskjellig, og vi har funnet og valgt vår favoritt. Hva er din? 

Ta seg en burger, da? Det er jo sommer og tid for grilling, kanskje rett og slett lage burgeren selv?

Det er ikke bare smakene, krydderet, sausene og hamburgeren som er bedre på Burger King, det er også pomes frites-en. Den er sprøere, oftere varm og velsmakende, enn det dvaske greiene man får på McDonald’s.

Heldigvis er det veldig lenge siden vi spiste på en McDonald’s-restaurant og enda lenger skal det bli. Styr unna, er vårt tips. Du som elsker denne typen junkfood, bør ta deg en tur på Burger King, om du ikke har vært der før. Det er her du får ekte junkfood – med klasse.

Hjemmelaget

Skal du virkelig imponere gjestene, maler du opp biff, eksempelvis Entrecôte. Fordi den har mer fett enn annen type biff. Marmoreringen, det hvite i biffen, er intramuskulært fett, det er det som gjør kjøttet saftig og smaksrikt. Derfor passer særlig Entrecôte perfekt til biff-middagen, eller som hamburger. 

Les også: Derfor vinner du på dine Google-søk

Kjøttet fra en Entrecôte gjør hamburgeren mør og saftig – du vil garantert elske denne varianten. Og sammenligne denne med alle andre hamburgere du måtte spise i ettertid, med denne. Husk å krydder riktig, men ikke for mye. 

Bruk en god kjøkkenmaskin og nok biff slik at du får malt disse til en kjøttdeig, som du former til hamburgere. Her er det viktig at burgerne ikke blir for tykke, da de lett kan bli vanskelig å grille. Brent utenpå og rå inni. Samtidig skal burgerne være tykke nok til at de passer perfekt i hamburgerbrødet.

Ta seg en burger, da? Den store fordelen med å lage hamburgeren selv, er jo at du får alle smakene du selv foretrekker. Nok løk, nok ost, nok sylteagurk, saus, krydder og selvsagt nok baconskiver.

Det er faktisk verdt et forsøk og det er ikke så vanskelig som det kan høres.

McDonald’s

McDonald’s Corporation er en amerikansk hurtigmatkjede som primært selger hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen

Wikipedia.org

McDonald’s er elsket av millioner av mennesker over hele kloden, jada, vi vet, det. Men det betyr ikke at vi foretrekker Macern, framfor Burger King. Vi har alltid hatt den ene kjeden som favoritt, og slik kommer det til å forbli. Du har sikkert allerede bestem deg, gi din stemme i boksene over. Så ser vi hvem som vinner. Avtale?

Ta seg en burger, da? Fordelen med å svinge innom McDonald’s-drive in, er jo at du får middagen servert på sekunder. Der er nok McDonald’s best i klassen. De er raskest å lavere maten ut til sultne kunder.

Det er alltid slik at man har to å velge blant, så også når det kommer til burger-kjeder. Noen liker Real Madrid, de som ikke gjør det, elsker Barcelona, eller Atletico Madrid. Noen elsker Liverpool, da hater man veldig ofte Manchester United, ikke sant?

Om du er usikker på hvordan du ønsker å tilberede din egen burger – ta en titt på denne videoen, for inspirasjon og læring. Håper du ble like fysen som oss, på en real burger – det har du fortjent!

Vargas

Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktigere enn treningen om man skal redusere vekt. Men trening er også viktig for helsa, for å forebygge skader og holde musklene ved like. Hva du spiser, har en langt større betydning for den som ønsker å slanke seg. Slik er det både for eldre, kvinner og menn.

Estimated reading time: 5 minutter

Kalorier

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn rundt én kilo.

Kostholdet er viktigere enn treningen ved slanking og om du ønsker å holde vekten nede over tid Riktig kosthold er også viktigst uansett hvilken alder man er i. Fra fødsel til grav, tenk litt på det.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Kostholdet

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker

Helsemyndighetene
Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktige enn treningen om du ønsker å redusere vekt og bli der. Trening, mosjon og aktivitet er alltid viktig for oss mennesker, isolert sett. For å holde kroppen i gang. Fordi kroppen fungerer best når den blir brukt. Du har godt av å svette og bruke musklene, hjertet skal jobbe hardt med jevne mellomrom.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Ved å spise mindre og trene mer, vil du redusere vekt. Det er lette sagt enn gjort. Men, faktum er at de aller fleste av oss spiser langt mer enn det kroppen faktisk behøver, for å fungere optimalt. 

Spis mindre, lev lengre.

Livsstil

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det.

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

5:2-dietten

I dietten 5:2, der man skal faste mer eller mindre, hvor kvinner skal spise 500 kalorier på fastedagen, og menn 600 kalorier.

Dietten er basert på forskning som viste at befolkningen i USA levde mye lengre under “depresjonen” som fant sted på 30-tallet, da mange sultet. Det var harde tider, mange hadde rett og slett ikke mat, men de klarte seg overraskende bra.

Mange ble eldre enn befolkningen som hadde mer enn nok mat i tidligere og senere år i USA.

Så da er det i grunnen opp til deg selv. Kostholdet er viktigere enn treningen – alltid, om du ønsker å være bevisst god helse og en sunn kropp.

Ved å redusere inntaket av kalorier, gjerne i betydelig grad et par ganger i uka, med økt treningsmengde, vil du oppleve å kunne hilse på både oldebarn og tippoldebarn.

Vargas

Pin It on Pinterest