Ta seg en burger, da?

Ta seg en burger, da? Noen liker mora, andre liker dattera – andre igjen liker begge. McDonald’s eller Burger King? Hvilken hamburger, cheeseburger eller bare burger, liker du best? Burger King knuser jo McDonalds, synes vi, men den vi lager selv, smaker også best.

Burger King

Hvilken burger liker du best?

Estimated reading time: 4 minutes

Burger King finnes over store deler av Sør-Norge, men også i, Bergen, Stavanger Tromsø og i Trondheim, blant flere.

Les også: Kostholdet er viktigere enn treningen

Home of the Whopper” har eksistert i mer enn 50 år. Og du husker det helt sikkert, om du har besøkt en Burger King-restaurant før. Det er nemlig stor forskjell på en Big Mac og en Whopper, selv om begge er amerikanske kjeder. Smaken er helt forskjellig, og vi har funnet og valgt vår favoritt. Hva er din? 

Ta seg en burger, da? Det er jo sommer og tid for grilling, kanskje rett og slett lage burgeren selv?

Det er ikke bare smakene, krydderet, sausene og hamburgeren som er bedre på Burger King, det er også pomes frites-en. Den er sprøere, oftere varm og velsmakende, enn det dvaske greiene man får på McDonald’s.

Heldigvis er det veldig lenge siden vi spiste på en McDonald’s-restaurant og enda lenger skal det bli. Styr unna, er vårt tips. Du som elsker denne typen junkfood, bør ta deg en tur på Burger King, om du ikke har vært der før. Det er her du får ekte junkfood – med klasse.

Hjemmelaget

Skal du virkelig imponere gjestene, maler du opp biff, eksempelvis Entrecôte. Fordi den har mer fett enn annen type biff. Marmoreringen, det hvite i biffen, er intramuskulært fett, det er det som gjør kjøttet saftig og smaksrikt. Derfor passer særlig Entrecôte perfekt til biff-middagen, eller som hamburger. 

Les også: Derfor vinner du på dine Google-søk

Kjøttet fra en Entrecôte gjør hamburgeren mør og saftig – du vil garantert elske denne varianten. Og sammenligne denne med alle andre hamburgere du måtte spise i ettertid, med denne. Husk å krydder riktig, men ikke for mye. 

Bruk en god kjøkkenmaskin og nok biff slik at du får malt disse til en kjøttdeig, som du former til hamburgere. Her er det viktig at burgerne ikke blir for tykke, da de lett kan bli vanskelig å grille. Brent utenpå og rå inni. Samtidig skal burgerne være tykke nok til at de passer perfekt i hamburgerbrødet.

Ta seg en burger, da? Den store fordelen med å lage hamburgeren selv, er jo at du får alle smakene du selv foretrekker. Nok løk, nok ost, nok sylteagurk, saus, krydder og selvsagt nok baconskiver.

Det er faktisk verdt et forsøk og det er ikke så vanskelig som det kan høres.

McDonald’s

McDonald’s Corporation er en amerikansk hurtigmatkjede som primært selger hamburgere, fritert kylling, pommes frites og kullsyreholdige drikker. I de senere år har også salater og frukt kommet inn på menyen

Wikipedia.org

McDonald’s er elsket av millioner av mennesker over hele kloden, jada, vi vet, det. Men det betyr ikke at vi foretrekker Macern, framfor Burger King. Vi har alltid hatt den ene kjeden som favoritt, og slik kommer det til å forbli. Du har sikkert allerede bestem deg, gi din stemme i boksene over. Så ser vi hvem som vinner. Avtale?

Ta seg en burger, da? Fordelen med å svinge innom McDonald’s-drive in, er jo at du får middagen servert på sekunder. Der er nok McDonald’s best i klassen. De er raskest å lavere maten ut til sultne kunder.

Det er alltid slik at man har to å velge blant, så også når det kommer til burger-kjeder. Noen liker Real Madrid, de som ikke gjør det, elsker Barcelona, eller Atletico Madrid. Noen elsker Liverpool, da hater man veldig ofte Manchester United, ikke sant?

Om du er usikker på hvordan du ønsker å tilberede din egen burger – ta en titt på denne videoen, for inspirasjon og læring. Håper du ble like fysen som oss, på en real burger – det har du fortjent!

Vargas

Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktigere enn treningen om man skal redusere vekt. Men trening er også viktig for helsa, for å forebygge skader og holde musklene ved like. Hva du spiser, har en langt større betydning for den som ønsker å slanke seg. Slik er det både for eldre, kvinner og menn.

Estimated reading time: 5 minutes

Kalorier

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn rundt én kilo.

Kostholdet er viktigere enn treningen ved slanking og om du ønsker å holde vekten nede over tid Riktig kosthold er også viktigst uansett hvilken alder man er i. Fra fødsel til grav, tenk litt på det.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Kostholdet

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker

Helsemyndighetene
Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktige enn treningen om du ønsker å redusere vekt og bli der. Trening, mosjon og aktivitet er alltid viktig for oss mennesker, isolert sett. For å holde kroppen i gang. Fordi kroppen fungerer best når den blir brukt. Du har godt av å svette og bruke musklene, hjertet skal jobbe hardt med jevne mellomrom.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Ved å spise mindre og trene mer, vil du redusere vekt. Det er lette sagt enn gjort. Men, faktum er at de aller fleste av oss spiser langt mer enn det kroppen faktisk behøver, for å fungere optimalt. 

Spis mindre, lev lengre.

Livsstil

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det.

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

5:2-dietten

I dietten 5:2, der man skal faste mer eller mindre, hvor kvinner skal spise 500 kalorier på fastedagen, og menn 600 kalorier.

Dietten er basert på forskning som viste at befolkningen i USA levde mye lengre under “depresjonen” som fant sted på 30-tallet, da mange sultet. Det var harde tider, mange hadde rett og slett ikke mat, men de klarte seg overraskende bra.

Mange ble eldre enn befolkningen som hadde mer enn nok mat i tidligere og senere år i USA.

Så da er det i grunnen opp til deg selv. Kostholdet er viktigere enn treningen – alltid, om du ønsker å være bevisst god helse og en sunn kropp.

Ved å redusere inntaket av kalorier, gjerne i betydelig grad et par ganger i uka, med økt treningsmengde, vil du oppleve å kunne hilse på både oldebarn og tippoldebarn.

Vargas

Grill baby, grill!

Grill baby, grill! Finnes det noe bedre enn en god Entrecôte som har fått perfekt timing og nok hviletid fra grillen? Ja, det gjør det kanskje, men fra utendørs varme, er mange nordmenns store sommerhobby – når det kommer til valg av mat på menyen. Grillmat passer for alle fordi nesten alt kan grilles.

Estimated reading time: 4 minutes

Grillspyd

Hvordan man tilbereder mat på grillen, avgjør resultatet og gjestenes tilbakemelding. Det er nemlig ikke bare kaste mat på grillen og legge på lokket. Man må passe på riktig temperatur slik at biffen, pølsene, fisken og grønnsakene ikke brennes. Og det skal heller ikke være rått når man tar maten av grillen.

Les også: Derfor er du overvektig

Du som elsker taco på fredagskvelden, tror kanskje at man ikke kan grille taco? Selvsagt kan man grille taco, som alt annet som ikke er flytende. Men akkurat taco er faktisk best med laks i stedet for kjøttdeig. Det bør du prøve.

Bare en begrenset fantasi setter en stopper for hva du kan grille. Vi har valgt å lage grillspyd selv som vi griller. Her har vi løk, laks, champignoner, paprika og alternativt kylling i biter. Alt dette smaker fantastisk fra grillen.

Husk at barna også skal nyte sommermiddagen fra grillen. La de få være med å lage grillspydene selv, det øker apetitten flere hakk. Og med barn til stede, drikker vi alltid alkoholfrie alternativ, det oppfordrer vi alle andre foreldre å gjøre også.

Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!

Entrecôte

Alle biffers mor, alle kokkers favoritt, biffen over alle andre biffer er, Entrecôte, synes også vi. Her er det masse marmorering som gjør Entrecôte saftigere enn andre biffer.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Vi handler sjeldent i Norge, da man skal lete veldig lenge før man finner bra nok kjøtt, med mindre man ikke leter i fryseren og finner importert kjøtt fra Sør Amerika. Da er du sikret kvalitetskjøtt. gilde og andre norske kjøtltleverandører har ikke mørt nok kjøtt, det blir for ferskt og seigt, dessverre.

Entrecôten du ser på bildet er kjøpt i Sverige, den er fra Uruguay og smaker deretter. Den er så mør at den faller fra hverandre når vi setter gaffelen i den. Biffen er marinert med rapsolje, salt, pepper, hvitløk, en dæsj sitron og appelsin.

Apelsin og sitron er slik italieneren serverer biffen, men du kan selvsagt velge egne favoritter her. Det vanligste blant nordmenn flest er nok pomes frites og bearnaise, som også er populært blant barna.

Når du skal grille biff, husk at den skal ha sin velfortjente hviletid for beste resultat.

Vin

Når du får gjester til bords og barna er på en velfortjent sommerferie-leir, hos tante Beate eller overnatter hos venner. Da fortjener du et glass vin eller to, til maten. Her er det også masse å velge mellom, men om du griller rødt kjøtt synes vi det passer best med en kraftig rødvin.

Gjerne en kraftfull argentiner eller en spansk rødvin. Vi nordmenn sverger mest til italiensk rødvin og det med god grunn. De italienske vinene er rimeligere enn særlig de franske, men er ikke noe tilbake for kvaliteten. Det er en grunn til at Cabernet Sauvignon er den druen vi aller helst vil ha vin fra.

En drue som brukes av alle de mest kjente vinlandene nordmenn kjøper vin fra.

I mange land hvor det produseres god vin, Spania, Frankrike og Italia, serverer man ofte hvite viner til kraftfulle kjøttmiddager. Det kan være verdt et forsøk, selv velger vi alltid rødvin til grillet Entrecôte.

Ønsker du alkoholfrie alternativ, kan faktisk en god eplemost gjøre susen.

Livet er for kort til å la være å nyte god mat og god drikke. Grill baby, grill!

Vargas

Grillmat til liten og stor

Grillmat til liten og stor er populært hos mange nordmenn. Fordi grillmat er enkelt å tilberede, det kan være sundt og det smaker ofte bedre å spise utendørs. Men det er en mye at det kun er far som kan grille. Det kan selvsagt også kvinner gjøre – minst like godt som menn. Så er det avklart.

Estimated reading time: 5 minutes

Ønskeliste

Grillmat er faktisk all mat som kan tillbeddes på en grill, det være seg kull, gass eller elektrisk grill. Til og med suppe kan grilles, så du har egentlig bare å la fantasien sette grenser for hva du bør tilberede i sommerferien. Grillmat til liten og stor kan være alt fra pannekaker til digre biffer, fra fisk og grønnsaker til pølser i vaffel.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Enkel sommermat er selvsagt mer enn burgere og pølser, men det er viktig at man prøver seg fram og finner ut hva som passer best for den enkelte familie. Barna bør selvsagt bli hørt på sine ønsker og kanskje blir kokken overrasket, når poden sier at det hadde smakt med en frisk salat med bacon, urter og friske bær til.

Her kommer grillen til kort, all den tid det er en frisk salt som står på menyen, da det er kaldmat og ikke varmt. Men det er faktisk ikke grenser for hva som kan grilles. Vi anbefaler at man tar den viktige samtalen i god tid før grilles fyres opp. Slik at alle blir hørt.

Grillmat til liten og stor bør være noe alle liker. Sett opp en ønskeliste og sett ønskene ut i livet, og sommerferien blir en fest.

Grillmat til liten og stor

Grillmat

For tusenvis av nordmenn, er det når grillen tennes, det endelig er ordentlig sommer. Kjenner du deg igjen?

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

Grillmat – så enkelt at selv far kan gjøre det med litt hjelp fra mor, og kanskje barn over 12 år. Å snu en kotelett, hente tennvekse eller grillkull er gøy for barn å delta på. Særlig om de i tillegg får lov til å tenne opp. Men en stødig voksen hånd til hjelp, er det ikke farlig. 

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Selvsagt passer det også med alle typer fisk på grillen også, enten i folke eller rett på grillen, men da må du passe på varmen.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Gass eller kule?

Bruker man gass, kan man med enkle grep justere varmen ut i fra hva man ønsker å tilberede. Om du ikke allerede var klar over det, fisk er undervurdert grillmat. Alle typer fisk kan grilles, og det er faktisk alltid like vellykket.

Les også: Coop kuppet Champions League-finalen

Legger du fiske-filene i folie, med salt, pepper, smør, purreløk og litt sitron, så har du allerede halve jobben gjort. Ikke bruk for sterk varme, da blir fisken tørr.

Bakt potet, ris, stekt, kokt og fløtegratinerte poteter, til og med pomes frites er godt til fisk. Alt dette kan selvsagt tilberedes på en god gassgrill med sidebrenner.

Grillkongen kan fort bli satt på prøve om gassen plutselig er slutt, da er det smart å ha en flaske ekstra i garasjen eller i kjelleren. For å få best mulig grillresultat anbefales det på det sterkeste å la kvinnen i huset ta over i blant, bare for å se om det blir et bedre grill-resultat.

Noen menn er nok ikke enig i dette forslaget, muligens fordi hans autoritet blir satt på prøve? Vi bare spør.

Om kulegrill passer deg bedre enn elektrisk eller gass, så skal du være trofast mot din tennvæske og ditt kull.

Husk bare at det finnes bedre alternativ som gjør jobben langt enklere. Også prisene på gassgrill har blitt langt mer folkelige de siste årene. Du må ikke ta opp lån eller svi av hele sommerferiebudsjettet for å få en helt grei gassgrill.

Gassen er heller ikke avskrekkende dyr.

Grillmat til liten og stor bør være så varier at alle blir mette og tilfredse.

Vargas

Vin som belønning hver dag?

Vin som belønning hver dag? Har man først fått smaken på god rødvin er det lett å belønne seg med et glass eller tre, når man har jobbet mye og lenge. Eller har trent ekstra hardt eller av andre grunner gjør seg fortjent til kosen. Det er jo lett å forstå at det kan bli slik, for hva er vel bedre enn et glass god italiensk rødvin til pizza eller pasta?

Bergenet lesetid: 5 minutes

Dårlige vaner

Eller spansk rødvin til tapasen? Vin som belønning hver dag, kan dog være en dårlig vane.

Les også: Coop kuppet Champions League-finalen

Kanskje en farlig uvane som kan bli et problem. Vi ønsker ikke å heve noen pekefinger mot deg som drikker for mye, for ofte. Det må bli opp til deg, men vi vil gjøre deg oppmerksom eller bevisst på – at du kan havne i faresonen. Der du brått ikke har kontroll lenger.

Kanskje drikker du for mye for ofte uten at du er det bevisst og kanskje er det et problem for mennesker som er glad i deg. Eller som du plager unødig mye om du er jevnt over beruset hver eneste dag, sommeren igjennom? Vi bare spør, vi. Vin som belønning hver dag, går fint en stund – helt til det ikke går lengre.

Å vær sosial ligger i vår natur. Ta vare på venner, gå ut og spise sammen, ha besøk hjemme med middag og full pakke, eller bare gå ut og spise før eller etter kino, må det være inkludert alkohol? Hver gang? I så fall kan du ha dårlige vaner.

Vin som belønning hver dag?

Usexy

Vin som belønning hver dag? Selvsagt kan det gå helt fint, det, om det blir med dette ene glasset. Men kjenner vi deg rett som ekte nordmann, blir jo en åpnet flaske drukket opp – hver gang. Mange nordmenn kjøper en treliter med rødvin for ikke å gå tom for tidlig. Det er faktisk ganske usexy å sitte å nippe til en hel treliter.

Les også: Slik skal en ekte hamburger se ut

Apropos usexy. Etter det fjerde, femte glasset med rødvin har de fleste av oss fått denne randen med størknet rødvin på underleppen. Et synlig bevis på at vi har drukket tett og lenge. Vi har til og med åpnet den andre flasken, men allikevel ikke mange å dele den med. For vi har da fortjent kosen, har vi ikke?

Drikker du alene, kan det også være et faresignal. Bare så du vet det.

Vin kan fint være en god belønning for all verden, men det kan være lurt å stoppe etter et glass. Hvis ikke kan du utvikle et misbruk du ikke klarer å håndtere på sikt. Det er heller ikke særlig sexy å møte deg dritings på byen eller alene hjemme. Tenk litt på det.

Kaffe

Har særlig rødvin tatt over for kaffen? Stadig vekk popper det opp vinbarer i norske byer. Og du får et stadig rikere utvalg på barer, hoteller og restauranter som serverer franske, italienske og spanske viner over en lav sko. Og gjør de det ikke så har de ikke forstått behovet til sin gjester.

Også nordmenn drikker vin til lunsj om det passer seg slik Og det gjør det stadig oftere for mange.

Nordmenn drikker stadig mer alkohol, og det er kvinnene som øker inntaket mest. På 20 år har alkoholforbruket økt med 40%. Det er svært høye tall. Alkohol – vin den nye kaffen?

Problemet er nordmenns drikkevaner, som ligner stadig mer på de kontinentale. 

Det betyr litt alkohol hver eneste dag, men i tillegg har mange nordmenn innebygde rutiner som å holde helgefylla vedlike. Da blir tallene høye, alt for høye i følge Folkehelseinstituttet som er bekymret for utviklingen.

Nordmenn drikker stadig mer vin eller hva mener du om det som tilsvarer nordmenns alkoholkonsum?

355 halvlitere øl per år eller 80 flasker vin og 8 liter ren sprit per innbygger i året. Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, Taxfree- og grensehandel. Samt smugling, kjøp og konsum i utlandet forøvrig og hjemmeproduksjon.

Kvinner

Den voldsomme økningen blant kvinner skyldes ikke at det er flere kvinner som drikker, men at drikkende norske kvinner svinger seidelen oftere enn noensinne. Selv om kvinner relativt sett har økt sitt forbruk mer enn menn, drikker menn fortsatt over dobbelt så mye som kvinner.

Av biologiske årsaker blir kvinner fortere fulle enn menn. Kanskje på tide å telle enheter? (antall glass).

Nordmenn handler for mer enn 20 milliarder kroner i Sverige per år, mye av dette er varer mange hamstrer på Systembolaget. Billige svenske varer gir økt norsk fyll. Både kvinner og menn er på grensehandel i Sverige, men altså nordmenn fra hele Sør-Norge, valfarter til særlig Strømstad by, som har to Systembolag.

Vin som belønning hver dag? Fordi du fortjener det? Gi deg selv en god sommer ved å være bevisst alkoholinntaket.

Vargas

Coop kuppet Champions League-finalen

Coop kuppet Champions League-finalen. For et ukjent, men helt sikkert digert beløp, gjorde Coop en aldri så liten genistrek. Norges nest største dagligvarekjede grillet et stykke entrecôte i aller beste sendetid. Før, i pausen og etter selveste Champions-League-finalen, mellom Liverpool og Real Madrid.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Genistrek

Nettopp da en drøy million nordmenn har benket seg foran TV og storskjermer for å se storkampen.

Les også: På menyen – steker du biffen riktig?

Hva som er så spesielt med reklamen? At den varer i mer enn fem, nærmere seks minutter og at det ikke sies et kløyva ord. Et smart reklametriks som får folk til å skrive og snakke om stuntet.

Entrecôte er det aller beste kjøttet å grille som en biffmiddag. I hvert fall om man skal tro de fleste norske kokkene som mener å vite noe om kjøtt generelt og biff, spesielt.

Idet en reklame omtales rundt om i de tusen hjem, som enten god, dårlig, lang eller smart. Har Coop, som i dette tilfelle, gjort et smart valg. At vi velger å skrive om det, etter å snakket om det, er minst like mye verdt for Coop. Som hva reklamen kostet å få laget og sendt på TV2 i beste sendetid.

Jungeltelegrafen, eller hva nordmenn snakker om og diskuterer ved lunsj- eller middagsbordet, på jobben, på bussen eller i senga. Er gull verdt og meningen med all reklame. Denne reklamen er ikke noe annet enn en genistrek av Coop.

Coop kuppet Champions League-finalen
Entrecôte, biffens biff Foto: RitaE/ Pixabay

Entrecôte

Grillsesongen står for døren og biff er manges favoritt når det skal grilles og koses. Dette vet Coop veldig godt og valgte derfor Entrecôte-live grilling i seks minutter som årets reklamestunt. Vi mener det er en genistrek som vil Coop økt omsetning og kanskje en reklame-pris eller to for oppdraget.

Les også: Slik skal en ekte hamburger se ut

Coop kuppet Champions League-finalen, noen vi har snakket med, om Coop-reklamen, ble irritert over den. Fordi den var for lang. Her har altså dagligvarekjeden lykkes til gangs.

Biffen grilles på ganske sterk varme, tre minutter på hver side, og bør helst hvile i noen minutter før den serveres. Om du bruker kulegrill, elektrisk eller annen type grill er opp til deg, men i reklamen ble det brukt ekte kull. Noe som vil få en ekstra røyksmak av kjøttet – som kan være en fordel.

Perfekt grilling er mer enn bare varmebehandling. For at grillmaten skal smake så bra som mulig må kjøttet få hvile. Det eneste du trenger å gjøre, er å la det ligge rolig i noen få minutter. Slik holder saftigheten seg i kjøttet fremfor å renne ut når du skjærer det opp. Tenk på det som en bitteliten sommerferie for kjøttet.

Coop.no

Når biffen er ferdig grillet etter ca seks minutter, skal den ha en kjernetemperatur på femti grader. Men før du kommer så langt, pass på å la kjøttet få romtemperatur før det legges på grillen. Og husk hviletiden.

Årsaken til at nettopp entrecôte er så populært blant landets kokker, til biff-middagen, er at den blir så saftig av all marmoreringen i kjøttet.

Reklamens makt

Reklamens makt. Du ser det over alt. Nesten hvor enn du snur deg, både på PC, mobil, på TV, på bussen, og på flyplassen. Blant mang andre steder. God reklame, dårlig reklame, reklame du ikke forstår er reklame, og snik-reklame som skal få deg til å handle. 

Les også: Aperol Spritz er den mest populære drinken

De fleste husker selvsagt AXE-reklamen som kom for noen år siden. Even Angel’s Will Fall som gikk sin seiersgang over hele Europa. God laget, en kreativ idé og fantastiske TV-bilder. AXE solgte sikkert millioner av deoer på grunn av den, selvsagt som planlagt.

Kjetil Try, Arne Berggren, Trygve Engebraaten og Ingebrigt Steen Jensen bør nevnes blant mange andre reklamefolk. Reklame-spekulanter som har lykkes og vet hva de driver med, men har de gjort sine beste jobber, ennå? Neppe.

Dessverre har ingen norske reklamefolk turt å tenkt utenfor sin egen komfortsone.

Turt å tenke så nytt at det hadde revolusjonert bransjen. Faktisk et tankekors med tanke på hvor mye penger det egentlig er i reklamebransjen. Kanskje er Coops reklame for Entrecôte og biff, er starten på en ny trend?

Coop kuppet Champions League-finalen, med stil og vi snakker om reklamen fortsatt, det er suksess-oppskriften.

Det er viktig at man bruker nok tid på produktet, altså reklamen, irriterende lang tid. Og at det ikke behøver å være verken masete musikk eller dårlige skuespillere som forsøker å lure oss til å handle?

Coop mener nok at det er forsøket verdt.

Huskeregler for grilling.

Vargas

Festkaker med smell som alle elsker

Festkaker med smell som alle elsker. Det må ikke koste skjorta å lage fest og digg til alle gjestene. Du kommer langt med sukker, egg, hvetemel, sjokolade, smør, bakepulver og en dæsj vaniljesukker. Oppskriften finner du på Trines matblogg, Norges beste blogger. Trine har laget den samme festkaken i 18 år og lager den fortsatt.

Sjokoladekake

 • 150 g smør
 • 200 g mørk kokesjokolade
 • 3 stykker egg
 • 2 dl sukker, 2 dl hvetemel
 • 0.5 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljesukker

Krem og pynt:

 • 5 dl kremfløte, lettvispet
 • 1 pakke hermetiske pærer, i biter
 • En pakke jordbær
 • 1 pakke blåbær

Sjokoladekrem:

 • 200 g mørk kokesjokolade
 • 1 dl kremfløte
 • 0.5 dl vann
 • 2 ss sukker
 • 1 ss smør

Les også: 7 tips til perfekte sommermat på alle fat

Om du skal ha mange til bords på nasjonaldagen, er det viktig å bruke god tid til forberedelsene, skriv liste og handle inn i tide, du må kanskje på polet, men det finnes gode alternativer uten alkohol. 

Festkaker med smell som alle elsker

Festkaker med smell som alle elsker

Bløtkake

Ingen festdag uten en skikkelig bløtkake! Denne er fylt med vaniljekrem og jordbærsyltetøy, og kaken kan gjerne pyntes kvelden før nasjonaldagen. Så en tommelfinger-regel bær være å ha god tid.

Velg gjestene med omhu, husk at alle skal ha en hyggelig opplevelse. Festkaken til 17. mai bør være enkel å lage, men du bør forberede den allerede dagen før.

Festkaker med smell som alle elsker.

Her er vår anbefaling:

12 biter

SUKKERBRØD:

4 egg

150 g sukker, 150 g hvetemel

1 ts bakepulver

VANILJEKREM:

1 egg

2½ ss sukker

2 ss potetmel

4 dl melk

1 ts smør

En vaniljestang, delt i to på langs

1 ts vaniljesukker

FYLL:

6 dl pisket krem

2 dl rørte jordbær eller jordbær-

syltetøy

Litt melk til dynking av sukkerbrødet

PYNT:

Rips, blåbærjordbærbringebær

Bobler

Vin med eller uten bobler? Prosecco, Cava, Champagne eller kanskje en frisk Crémant? 

Kom, fort! Jeg har kjent smaken av stjernene!

Dom Pérignon

Det finnes så mye forskjellig at det kan være lurt å sjekke ut hva man egentlig liker best. Da er en slik app, som Vivino, er et fantastisk verktøy. Her kan du lagre dine kjøp og finne tilbake til den samme flasken neste gang du har fortjent et glass. Alt du behøver å gjøre er å ta bilde av etiketten og kjøpe samme flaske neste gang.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Server gjerne noe friskt i glasset, gjerne med bobler. Det passer alltid til en festdag som 17. mai.

Og hva skal man drikke til en festdag som f.eks 17. mai? Det må noe med bobler, hva med Champagne, Crémant eller Cava? De lærde strides om hva som er best, derfor er det lurt å kjøpe flere alternativer.

Gratulerer med dagen!

Kilde: Godt.no

Vargas

Slik skal en ekte hamburger se ut

Slik skal en ekte hamburger se ut om du vil imponere gjestene, eller om du ønsker å lage noe digg til deg selv. Du bør selvsagt ha med alle de ingrediensene du selv elsker, men ost, løk, dressing og ekte kjøtt hører med. Det viktigste du gjør når du skal lage en ekte hjemmelaget hamburger – er å steke den på grillen. For smakens skyld.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Les også: Sommermaten du bør spise

Entrecôte

Skal du virkelig imponere gjestene, maler du opp biff, eksempelvis Entrecôte, som har mer fett enn annen type biff. Marmoreringen, det hvite i biffen, er intramuskulært fett, det er det som gjør kjøttet saftig og smaksrikt. Derfor passer særlig Entrecôte perfekt til biff-middagen, eller som hamburger.

Entrecôte gjør hamburgeren mør og saftig – du vil garantert elske denne varianten. Og sammenligne denne med alle andre hamburgere du måtte spise i ettertid, med denne. Husk å krydder riktig, men ikke for mye.

Bruk en god kjøkkenmaskin og nok biff slik at du får malt disse til en kjøttdeig, som du former til hamburgere. Her er det viktig at burgerne ikke blir for tykke, da de lett kan bli vanskelig å grille. Brent utenpå og rå inni. Samtidig skal de være tykke nok til at de passer perfekt i hamburgerbrødet.

Slik skal en ekte hamburger se ut, du skal bli fristet, du skal få lyst på hamburger. Og du skal svelge unna sekretet som fyller munnen din, fordi hjernen gir beskjed til munnen at det er noe digg på gang. Kjenner du deg igjen? Alle liker hamburger.

Slik skal en ekte hamburger se ut
Slik skal en ekte hamburger se ut Foto: Jorge Martins piwabay.com
Slik skal en ekte hamburger se ut

Tilbehøret

Som med det meste annet når det kommer til varmmat og middag så er tilbehøret alltid viktig.

Selvsagt er det greit med ketchup, sennep og en skive ost. Men skal du virkelig kline til med en grillaften, holder ikke det. Da må du fram med det som gjør en hamburger uforglemmelig. Nemlig sterk sennep, søt sennep, bacon, spekeskinke kan også brukes og tomater i skiver.

Les også: Middagsinspirasjon for alle

For ikke å snakke om rikelig med løk, her er det mange som bruker sprøstekt løk, men vi fortrekker rå løk.

Og ost er slett ikke bare ost. Cheddar hører med til burgeren, vi liker også blåmuggost som vi synes passer, men du kan trikse med hva du har tilgjengelig. Så hva med dressingen? Ikke alle vil ha dressing på, fordi det er ekstra kalorier, men på vår hjemmelagde hamburger – hører dressing til et godt tilbehør.

Vi sverger til den typen dressing eller glassering, med masse smak gjerne også litt sterk, som pensles på kjøttet under steking. Som inneholder urter og krydder, inkludert hvitløk. Det er snadder, det.

Kokken

Som sjef på kjøkkenet eller foran grillen så er det du som har totalansvaret.

Et tips på veien til en vellykket grillaften er å la hver enkelt gjest bestemme hva som skal på sin egen hamburger. På den måten avlastes kokken og gjesten får spise hva de selv ønsker. Det kan ikke gå galt.

Men sørg for å ha nok mat og noe til enhver smak. På den måten gjør du alle til lags og gjestene kommer gladelig tilbake. Når bordet dekkes bør det være både tilbehør og hamburgerbrød klart, verten eller kokken står jo for grillingen.

Det er viktig å gi beskjed til alle gjestene at det er et par meter slingringsmonn, rundt gassgrillen og kokken. Slik at barn ikke leker for nært eller nysgjerrige gjester kommer for tett på kokken. Han trenger tid og plass for å komme i mål med maten.

Sideretter

Det som bør stå på bordet er salatblader, agurk, tomater, paprika, gjerne grillet, løk, søt og sterk ketchup og sennep. Spekeskinke, bacon og eventuelle sideretter man har rukket og tilberede. Syltede agurker, squash, dressinger og nok kald drikke til liten og stor. Silderetter til sultne gjester er alltid populært.

Les også: Du er veganer og elsker det

Grillfesten er ikke helt perfekt uten at både liten og stor får en ventepølse. Har kokken nok Entrecôte, kan det kanskje serveres grillet biff og noe pomes frites eller dets like. Potetgull i en skål på bordet er alltid populært og hører med.

Alt kler den smukke, derfor bør du overgå deg selv når du får gjester. Rekker man å klemme sammen noen grillspyd som én av flere silderetter – så er kvelden fullkommen.

Hamburgerbrødet må gjerne være hjemmelaget, men det finnes så mange gode ferdigprodukter, både fest og fryst, at man trygt kan velge disse. Og heller ha fokuset på den perfekte hamburgeren. Stek noen brukere med, men også uten ost. Så er du trykk på at alt forsvinner.

Behøver du inspirasjon og tips til grillmaten du skal servere i sommer. Bruk Trines matblogg – her finner du alt du trenger å vite.

Velbekomme!

Vargas

Sommermaten du bør spise

Sommermaten du bør spise bør være grønnsaker og fisk. Fordi det er bra for deg. Men om du skal ha burger i brød, må det ikke være en fet hamburger, men kanskje et sunnere alternativ. Visste du at det finnes en rekke veganske alternativer til usunn kjøttmat? Sjekk i frysedisken i en butikk nær deg, eller vær bevisst å styre unna kjøttfarse mat.

Bergenet lesetid: 7 minutes

Kalorier teller

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips for deg som vil passe vekten. Vil du bli tykk, overvektig og usunn, er det selvsagt bare å gå sommeren i møte med åpen munn. De aller færreste ønsker å møte høsten med klær som ikke lenger passer. 

Les også: Drikkepress påvirker vanene dine

Derfor vil vi gi deg et lite hint om hvordan du enklest holder vekten gjennom en lang og fristende sommer. 

Uansett hva du spiser så påvirker det kroppen din på en eller annen måte. Spiser du usunt så går vekta opp. Dessverre så er det en trend i Norge at stadig yngre mennesker sliter med overvekt. Disse kan med enkle grep gjøre livet lettere for seg selv, i dobbelt forstand. 

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips. Du bør vite hva du spiser for å unngå overvekt – spesielt i ferietiden. 

Kombinasjonen dårlig kosthold og for lite eller ingen mosjon er hovedårsakene til at mange unge har problemer med å holde en normal vekt i forhold til sin alder. Spiser man i tillegg flere kalorier enn man forbrenner per dag, vil man sakte men sikkert øke egenvekten. For da omdannes muskler til fett, det er lite heldig.

Hva du spiser er viktig, men hva du ikke spiser, eller lar være å putte i munnen – er viktigere. Er du bevisst kaloriinntaket vil du unngå de største fellene.

Sommermaten du bør spise

Overvekt

Sommermat kan være så mangt. Både pølser, biff, fisk, hamburgere og spareribs hør med. Mat som alle elsker, både liten og stor. For å gjøre våren og sommeren en smule mindre usunn. Er det altså en rekke alternativer man bør legge på minne.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Man kan lage pølsene selv, man kan ha mer fisk enn kjøtt på menyen, grillspyd med masse deilige grønnsaker. Og mindre av de fete ingrediensene, sausene, majones, potetsalat og hvitt brød.

Teller man kalorier kan man velge “Go og mager”-variantene til Gilde. De innholdet nær halvparten så få kalorier som vanlige pølser.

Tar man sunne og kloke valg gjennom sommerukene, kan det faktisk værte nok til å ikke bli overvektig.

Overvekt med seg sosiale problemer både privat og på skolen. Den som trodde mobbingen var fjernet fra den norske skolen må bare tro om igjen. Det er kanskje mer mobbing enn noen gang i den norske skolen.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt er også anbefalt å spise i moderate mengder, og fettet du bruker bør være sunne matoljer og myk margarin.

Et viktig punkt for alle som ønsker å være sunn og frisk, sett bort i fra hva man spiser. er å bevege seg nok. Bruk minimum 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

Vit hva du spiser og drikker

På den måten holder man seg i form og forbrenner mer kalorier enn man spiser.

En nyere britisk rapport viser at om lag hvert tredje barn i EU nå er overvektige eller fete. Det er alvorlig. Helsedirektoratet gjeninnfører nå systematisk veiing av skolebarn i Norge. Det er 3.- og 8.-klassingene som skal veies.

Sommermaten du bør spise

God drikke hører med til 17. mai- eller sommerfesten. Da kan alkoholfritt øl være et klokt alternativ. Eller øl med langt mindre sukker. Det finnes stadig sunnere og bedre alternativer her, se i butikken hva du kan finne av øl merket light eller lite.

Sommermaten du bør spise kan være nydelig og smaksrik, men inneholde mindre fett. Da er du på riktig vei som fornuftig hobbykokk.

Bytter man uten fløten med f.eks vanilje-Kesam på de magiske norske jordbærene, sparer man hundrevis av kalorier på et måltid. Spiser man is annenhver dag isteden for hver dag, sparer man enda flere. Selvsagt skal man ikke gå gjennom sommeren med noe så kjedelig som å telle kalorier, men det er lov å være bevisst på hva man dytter i trynet – enda sola står høyt. Det er tross alt din helse det er snakk om.

Makter du å kutte ut annen hver pils, med en alkoholfri øl, er du absolutt på riktig vei. Drikker du vann i stedet for brus, vil din sommer gjøre deg godt. Og høsten må komme uten nevneverdig problemer for din garderobe.

I nettopp alkohol er det skremmende mange kalorier som gjør deg overvektig på kort tid, om sommeren er en lang og evig fest.

Ungdom og overvekt

Alle mennesker skal kose seg innimellom, men det er hverdagene som er viktige- de er det som kjent flest av. Allikevel må man gjøre grep til hverdags om noen  i familien er overvektig. Som foreldre har man faktisk ansvaret for at ungene får i seg nok næring, riktig mat til riktig tid. Det er enklere enn mange tror å spise riktig.

Lager man sunn og energirik mat til egne barn så vil man på gjøre ungene en tjeneste de har glede av resten av livet. Fisk på grillen framfor fete Oste-grillpølser og salat framfor loff med tomme kalorier er kloke valg.

Grønnsaker, grovt brød, frukt, fisk og kylling. Velg poteter eller ris. Kutt ut pomes frites, fete sauser, usunne pølser og annen mat som lett kan tette blodårene dine i alt for ung alder. Jo mer usunn mat man spiser, jo mer forkorter man sin egen levetid. Så brutalt og viktig er det faktisk å spise og drikke riktig.

Kutt ut brusen og drikk vann rett i fra springen, sunt og gratis. Brus er en av de verste dagligvarene som er med på å ødelegge barn og unges helse. Med noen få enkle grep kan de unges helse forbedres på kort tid. Faktisk finnes det sagt med null kalorier.

Sommermaten du bør spise kan egentlig være hva som helst så lenge du bogner bordet med nok grønnsaker og litt mindre fet og usunn mat. Rene og sunne råvarer er fortsatt best i verden i Norge. Benytte deg av det tilbudet. Det har alle rundt bordet godt av.

Overvektige barn er ulykkelige barn og kan føre til depresjon på sikt. Alle foreldre vil det beste for sine unger. Da er det viktig å begynne med et riktig og variert kosthold i så tidlig alder som mulig. Men sommeren er jo så kort, akkurat nå skal man kose seg litt ekstra.

Det behøver ikke å bli hver dag.

Vargas

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her, hvor titusener av nordmenn svir av 24 milliarder kroner i år. Ja, du gjettet riktig. På Nordby, Svinesund, Charlottenberg, Strömstad og Töcksfors valfarter handlekåte nordmenn. På jakt etter billig snop, brus, sjokolade, tobakk, vin, øl og flesk og ost.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Sverige

Med sterk, norsk krone og økte matpriser i Norge – er det lenge siden det har vært så billig i Sverige, som nå.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Påskehandelen er viktig for folk flest. Men den er svært viktig for norske butikker og kjeder også.

Sjelden er det mer penger å hente enn nettopp i høytider for Rema 1000, Coop og Kiwi. Det er mange dager stengt, skjærtorsdag, langfredag og første påskedag. Med kortere handle-tid på onsdag før påske og påskeaften. Gir det kjedene rom for å ha en voldsom omsetning på få dager før påske.

I år derimot, vil de som kan og er prisbevisste nok, reise til Sverige for å fylle handlekurven. Fordi norsk mat vil bli dyrere og dyrere. Mye grunnet alt for høye avgifter som ikke finnes i f.eks Sverige, ergo blir forskjellen enda større.

Tilbudene er bedre som i lavere pris i Sverige, avgiftene mindre, utvalget langt bedre på en rekke varer.

Det er nok for Ola og Kari Nordmann, som elsker å spare penger på billig mat. Vi vet om nordmenn som lett kjører fra Drammen til Svinesund, for å handle. En rute på drøyt 13 mil hver vei – og sparer penger. Til tross for dyr(ere) bensin.

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her,

Systembolaget

Påskehandelen gjør du billigst her i Sverige. Verken på Kiwi, Coop Extra eller Kiwi, men i en hvilken som helst butikk i Sverige. Skal du på Systembolaget og bunkre noen treliters til påske, er det enda mer penger å spare. Vi tør påstå at du sparer mer jo mer du handler.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Du som elsker Ipa øl, får en flakse med 0,33 ltr, med alkoholprosent på 6,9 for 19,90 svenske kroner. Samme flaske fra samme produsent, koster 69,90,- norske kroner – på Vinmonopolet. Altså en voldsom prisforskjell på øl, og slik er det på mange typer hvit- og rød vin også.

Om vi ser på utvalget her, er det igjen langt mer å velge blant på Systembolaget mot Vinmonopolet. Og slik har det vært i mange år. Utvalget av alkoholfritt øl har blitt riktig bra i Sverige, mot et norsk utvalg som er nesten fraværende.

Tar du med hva du sparer på kjøtt, vaske-artikler, sauser, noe frukt, meieriprodukter, dagligvarer og sukkervarer. Skal du måtte kjøre langveisfra før turen ikke er en besparelse i penger. I skrivende stund er det 8 kroner å spare per hundre lapp i favør norske kroner, mot svenske.

Et lite tips når du skal bunkre til påske i Sverige. Ta med bæreposer. Fordi svenskene har skjønt det og lagt på en helvetes høy avgift på plastposer. 4 kroner takk, for én bærepose.

Brus og sjokolade

Påskehandelen gjør du billigst her hvor utvalget på smågodt er betydelig bedre enn i Norge.

Les også: Nidar eller Freia – din favoritt?

Prisene vil også bli enda lavere nærmere påske, da vil vi finne smågodt ned mot 4,90, kanskje 3,90 noen steder. Mot 12,40 i Norge. Det gir enorme forskjeller på påske-snadderet om man er en familie på fire eller fler.

Nordmenn elsker bruk av alle slag. Denne varen er også mye billigere i Sverige grunnet høye avgifter i Norge.

Du får faktisk hele 12 flakser 1,5 ltr, for skarve 99 kroner + pant. Det for du selvsagt ikke i Norge. Mulig du kan finne 6 flakser til samme pris, men da er det et særlig godt tilbud. Halv pris på bruk også altså, i Sverige.

Sjokolade er manges “livrett” i påsken. Hva er vel en tur i fjellet, på vannet, eller på hytta uten verdens beste Kvikk Lunsj? Et norsk produkt, trodde du kanskje?

Vel, Kvikk Lunsj produseres i Norge, men Freia eies faktisk av digre Mondelēz, et amerikansk matvarekonsern. Men det trenger ikke bety så mye, all den tid sjokoladen er like god som alltid. Og nesten gratis. I Sverige.

For oss er det helt merkelig at politikerne ikke forsøker å gjøre noe – med den stadig voksende grensehandlene til Sverige. 24 milliarder kroner vil vi legge igjen i nabolandet i år. 24.000.000.000 norske kroner.

Vargas

Pin It on Pinterest