Går du edru fra fest?

Går du edru fra fest? Eller må du ha en øl eller seks innabords før du entrer julebordet, sommerfesten eller til pizzaen på fredagskvelden? Da er du i så fall ikke alene. Sommeren går på hell, man må korke flaksene og velge alkoholfri drikke i langt større grad enn gjennom sommerferien. Er det vanskelig – bør du være på vakt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avhengig

Går du edru fra fest? Eller er det like naturlig for deg å ta en drink før du entrer sosiale settinger, som å pust?

Les også: Gin, den nye vinen

Kanskje er det helt ubevisst og du gjør det som en gammel vane å ta en øl til maten? Du har kanskje aldri smakt alkoholfrie varianter av hverken øl eller vin? Det er faktisk et rikelig utvalg der ute – av begge deler.

Alkohol er godt innarbeidet i kulturen vår, og i en del settinger er vin, øl og drinker tett knyttet sammen med det sosiale samværet. For mange kan dette gjøre det vanskelig å velge alkoholfritt

Blakors.no

Dessverre er det slik for endel mennesker at man blir avhengig av alkohol. Drikker man for ofte over lang tid, kan man havne i den fella at min sakte, men sikkert har fått en avhengighet som gjør at man tar dårlige valg. Det kan faktisk gå så langt at man selv ikke er klar over at alkoholen har blitt et problem.

Går du edru fra fest?

Bildet er tatt av Ira Lee Nesbitt fra Pixabay

Alkoholproblemer

Om man havner i fella og får et alkoholproblem, kan det går riktig galt om du ikke tar grep. Mister man jobben grunnet avhengighet, har en vond snøball begynt å rulle og mister du jobben har du dårligere økonomi. Som kan ende opp med at du mister partneren din. Da begynner det å brenne på dass.

Les også: Drikker svigermor?

Enkeltpersoner som lider av alkoholproblemer, opplever ofte en nedgang i deres generelle livskvalitet. Personlige relasjoner lider også når alkohol tar prioritet over familie og venner. Dette kan føre til isolasjon og ensomhet.

Alkoholproblemer er et komplekst og alvorlig helseproblem som påvirker en betydelig del av befolkningen. Dette fenomenet refererer til de negative fysiske, psykologiske, sosiale og økonomiske konsekvensene av overdreven eller uansvarlig alkoholinntak.

Går du edru fra fest? Eller er du festens midtpunkt som går sanseløs beruset hjem. Uten å huske hva som egentlig skjedde? Det bør ikke bety at du har et alkoholproblem, men du bør være deg bevisst at det kan være det.

Rus

Kjennetegnet for en som drikker for mye og som kanskje trenger hjelp til å få bukt med alkohol forbruket er at vedkommende bruker en hver situasjon til å belønne seg selv.

Nesten hva som helst kan brukes til å belønne seg selv med en pils, en drink eller et par glass rødvin ekstra. Enten det er lørdag eller onsdag.

Ola og Kari nordmanns oppfatning av hva som er alkoholmisbruk har endret seg i takt med at det gjennomsnittlige alkoholforbruket øker. Både kvinner og menn drikker betydelig mer alkohol i 2012 enn for bare få år siden.

Bare forbruket på rødvin alene har økt med 50% på 10 år.

1964 drakk hver og en av oss over 15 år i gjennomsnitt 3,5 liter ren alkohol i året.

I fjor var forbruket mer enn 8 liter. I tillegg kommer det man produserer selv, og det som smugles inn i Norge. Det er ikke ubetydelige mengder.

Om du er usikker på om du kan drikke for mye for ofte, har du egentlig et enkelt valg. Velg vekk alkoholen i en periode, for å se om du tåler det uten problemer. Sprit, øl og vin bør nytes med forsiktighet. For din egen skyld.

Vargas

Slik tilbereder du Bacalao

Slik tilbereder du Bacalao. En middagsrett som ikke alle nordmenn har smakt, men som de fleste burde prøve. Med nydelige råvarer og god tid, kan du enkelt lage et festmåltid til alle dine nærmeste. Et måltid det vil snakkes om – lenge etterpå. Bacalao er best dagen etter den er tilberedt, da har smakene fått satt seg i gryta.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Bacalao

Ingrediensene for Bacalao-gryta er altså klippfisk, potet, hvitløk, olivenolje, tomatpurre, knuste tomater, sort pepper, chilli og løk. Fisken bør vannes ut i to døgn, lagres i kjøleskapet i mellomtiden i en kasserolle med lokk, men bytt vann når du skyller hvert åttende time.

Legg potet i skiver og klippfisk lagvis, med løken og hell på med kaldt vann. Ikke rør i gryta. Se oppskriften for detaljer. Dette er mat du kan servere til alle festdager i året.

Vi vet det finnes utallige måter å tilberede førsteklasses Bacalao på. Vi foretrekker den som er tomatbasert, som du får på de fleste restaurantene med respekt for kresne gjester i Kristiansund. Byen som er kjent for å ha tilberedt og foredlet klippfisk på svabergene i flere hundre år.

Bacalao er en sosial og populær rett som kombinerer det beste av havets smaker med rike og krydrede sauser. Denne oppskriften gir deg en autentisk opplevelse av en klassisk rett, som har blitt en høyt elsket del av mange kulturer over hele verden.

Kristiansund

Undertegnede tok med seg sin bedre halvdel og besøkte byen ved havgapet og fikk førsteklasses Bacalao.

Vi besøkte Thon hotell Kristiansund. Her fikk vi en nydelig Bacalao hvor fisken flaket seg når vi berørte den med gaffelen. På menyen stod det at fisken var levert av Knut Garshol, som er et velkjent klippfisk-navn i klippfisk-byen. Terningkast seks.

Vi besøkte også det nærmeste spisestedet til hotellet, Dødeladen Café. (nederste bilde) Også her fikk vi vært god Bacalao, men litt skuffende at det ikke ble servert brød til, men smakene satt.

Det er denne måten vi liker selv å lage Bacalao. Alt blandet i en stor gryte, slik spanjolene og portugiserne slett ikke velger det. De vil ha Bacalaoen og fisken for seg selv, som vist på bildet fra Thon hotell. Terningkast fem.

Slik tilbereder du Bacalao

Bacalao fra Thon hotell Kristiansund Foto: Vargas12.com

Slik tilbereder du Bacalao

Bacalao fra Dødeladen Café i Kristiansund Foto: Vargas12.com

Ingredienser

Bacalao er en tradisjonell spansk og portugisisk rett med smakfulle kombinasjon av saltet torsk, tomatbasert saus og en rekke aromatiske ingredienser. Denne retten har røtter som går tilbake til de tidlige oppdagelsesreisene da tørket og saltet torsk ble et populært valg for langvarig oppbevaring på sjøreiser.

Her er en ingredienser og oppskrift til 4 personer:

 • 500 gram saltet torsk (bacalao)
 • 2 løk, skåret i tynne skiver
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 røde paprikaer, skåret i strimler
 • 1 grønn paprika, skåret i strimler
 • 2 store modne tomater, grovhakket
 • 1/2 kopp olivenolje
 • 1 kopp tomatsaus
 • 1 kopp vann eller fiskekraft
 • 1 kopp sorte oliven, helst Kalamata, uten steiner
 • 2 ts paprikapulver
 • 1 ts tørket oregano
 • 1 ts tørket timian
 • Salt og svart pepper etter smak
 • 1/2 kopp frisk persille, grovhakket, til servering
 • Bruk gjerne litt tomatpuré for en kraftigere smak og chili om du vil ha Bacalaoen mer spicy

Fremgangsmåte:

 1. Begynn med å desaltere den saltede torsken. Skyll torskens overflate under kaldt vann for å fjerne overskuddssalt. Legg torsk i en bolle med kaldt vann og la den ligge i kjøleskapet i minst 24 timer. Bytt vannet flere ganger i løpet av denne perioden for å sikre at saltet blir fjernet.
 2. Når torsken er desaltet, tørk den forsiktig med kjøkkenpapir og skjær den i serveringsstykker.
 3. Varm olivenoljen i en stor stekepanne eller gryte over middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og stek til de blir myke og gylne.
 4. Legg til de røde og grønne paprikastrimlene i pannen og stek i noen minutter til de begynner å mykne.
 5. Tilsett de hakkede tomatene, tomatsausen, paprikapulveret, oregano og timian. Rør godt sammen og la det småkoke i ca. 10 minutter for å utvikle sausens smaker.
 6. Hell i vann eller fiskekraft og la det koke opp.
 7. Legg forsiktig de desalterede torskstykkene i sausen, og sørg for at de er godt dekket av sausen. La det småkoke i omtrent 15-20 minutter, eller til torsken begynner å flake seg lett med en gaffel.
 8. Tilsett de sorte olivenene og rør forsiktig.
 9. Smak til med salt og svart pepper etter behov.
 10. Fjern pannen fra varmen og dryss over hakket persille for en frisk smak og vakker presentasjon.
 11. Server retten rykende varm, gjerne med brød eller Focaccia til.
 12. Ikke glem at det er få retter som fortjener en god rødvin som det Bacalao gjør.

Husk at det er flere måter å tilberede Bacalao på, vi har bare valgt en anbefaling ut i fra hvordan vil liker retten. Jo flere rundt bordet, jo bedre blir måltid. Vi anbefaler å kjøpe klippfisken i loins, den koster mer, men er både best og enklest å tilberede.

Lykke til!

Vargas

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang om vi skal lytte til fagfolk. Og det bør vi jo strengt tatt gjøre om vi ikke skal spise og syke og fete. Dessverre er det få lyspunkter om man skal gå slavisk etter JA og NEI-maten. Biff, rødt kjøtt og rødvin er så farlig at du bør faktisk la være å innta disse populære næryngsmiddlene. Lytter du til myndighetenes kostholdsråd?

Lytter du til kostholdsrådene fra myndighetene?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ekspertene

Vi leser slike anbefalinger med stor interesse og er ikke i tvil om at det er en riktig vurdering v helsemyndighetene. Men det er forskjell på å være hysterisk og tro at alt vi spiser og drikker, uansett hvordan det ser ut og smaker. Med mye eller lite sukker og kaloriinnhold, bør man faktisk tørre å kose seg litt ekstra av og til. Det er har ikke tatt livet av noen å ta seg et glass øl til pizzaen, eller rødvin til biffen.

Les også: Du blir ikke hva du spiser

Det er mengden og intervallet som teller mest her. Er man fornuftig i kostholdet og måteholden med inntaket av alkohol, bør ikke hva man spiser og drikker ha så stor betydning for helsen. Hvor ofte man spiser er av like stor betydning som innholdet. Klarer man å begrense seg til én tallerken middag i stedet for to – unngår du kanskje overvekt.

Mens halvparten av norske gravide ikke får i seg nok jod fra kostholdet, er mange usikre på hva de egentlig bør spise. Fastleger kan være den viktigste influenseren for kvinner i en livsfase der de ofte er ekstra motivert for livsstilsendring

Dagensmedesin.no

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang og stadig flere eksperter peker på at fasting, eller periodisk fasting – kan være helsebringende. Du bør velge din framgangsmåte på et sunt og berikende liv, og spise det du mener er best for deg, når det passer deg. Lytt til ekspertene, men velg din egen vei til kjøleskapet og baren.

Her finner du mer om JA og NEI-mat.

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang

Bildet er tatt av Rita und mit fra Pixabay

Måtehold

Et balansert kosthold spiller en avgjørende rolle for vår generelle helse og velvære. Ved å ta gode kostholdsråd i betraktning, kan vi oppnå en sunn livsstil som bidrar til å opprettholde optimal vekt, fremme fysisk og mental ytelse, og redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Les også: Nye kostholdsråd – dropp ølet

Inkluder en rekke matvarer fra alle de viktigste næringsgruppene i kostholdet ditt. Inkluder frukt, grønnsaker, fullkorn, magert kjøtt, fisk, belgfrukter, meieriprodukter og sunne fettstoffer. Dette sikrer at kroppen får alle nødvendige næringsstoffer den trenger for å fungere optimalt.

Bytt ut raffinerte kornprodukter med fullkornsalternativer som fullkornbrød, brun ris, havregryn og quinoa. Fullkorn er rike på fiber, vitaminer og mineraler, og kan bidra til å opprettholde sunn fordøyelse og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kombinerer man denne livsstilen med å kose seg med det man liker aller best. Biff og rødvin, eksempelvis, så er det en gunstig måte å leve på og som ikke vil gi deg helseproblemer. Til tross for at helsemyndighetene anbefaler lite eller ingen alkohol, så kan man selvsagt nye et glass av og til. Det er mengden som er helt avgjørende.

Fem om dagen

Frukt og grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Prøv å inkludere et bredt utvalg av fargerike frukt og grønnsaker i kostholdet ditt for å sikre at du får et bredt spekter av næringsstoffer. Målet er å spise minst fem porsjoner om dagen.

Protein er avgjørende for vekst, reparasjon og vedlikehold av kroppens vev. Inkluder kilder til høykvalitetsprotein som magert kjøtt, fisk, fjærkre, belgfrukter, nøtter og frø i kostholdet ditt. Prøv å inkludere protein i hver måltid for å opprettholde muskelmasse og metthetsfølelse.

Raffinert sukker og bearbeidet mat inneholder ofte mye tomme kalorier og lite næringsstoffer. Begrens inntaket av brus, godteri, kaker, kjeks og andre søtsaker. Velg heller naturlig søte alternativer som frukt når du har lyst på noe søtt.

Les deg gjerne opp om ultraprossemt mat og hva det gjør med kroppen. Og hvilke gode alternativ man kan velge.

Mettede fettsyrer, som finnes i animalske produkter og enkelte meieriprodukter, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Bytt ut mettet fett med sunne umettede fettstoffer som olivenolje, nøtter, avokado og fisk. Disse kan bidra til å senke kolesterolnivået og opprettholde hjertehelsen.

Vargas

Sommermat til hele familien

Sommermat til hele familien bør bestå av noe til alle, både liten og stor. Det behøver ikke bety at maten er usunn, men det gjør faktisk ingenting, om det blir av og til. Og ikke hver gang grillen fyres opp. For det er faktisk synonymt med sommer – god grillmat.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grillmat

Fyr opp grillen, hiv på noen solide hamburgere som du lager selv og legg på ost. Det blir perfekt mat til alle – hver gang. Sommermat er godt og det skal være hyggelig rundt bordet, ved vannet, på fjellet eller hjemme i hagen. Sommer betyr festmat for alle.

Les også: Spiser du hva som helst?

Sommermat til hele familien kan være mat til to, helt alene for vennegjengen eller hele storfamilien. Det viktigste du gjør når du skal lage mat til mange, er gode forberedelser og nok tid.

Om du bruker gassgrill vet du til enhver tid hvordan du ligger an, fordi du har god kontroll på varmen. Om du kjenner til grillen godt. Griller du på kull er det litt verre, da du ikke vet hvor varm den blir. Det er også vanskeligere å grille på indirekte varme, som er viktigere enn mange tror.

Derfor anbefaler vi at du bruker gass eller elektrisk grill i sommer – om du ønsker perfekt resultat.

Om man bare skulle spise grillmat i sommer, tilberedt på grillen, ville det før eller siden bli litt kjedelige. Selv om det er et høydepunkt hver gang for grill-elskere som oss, så må man variere menyen noe.

Bildet er tatt av Myléne fra Pixabay

Bildet er tatt av Frauke Riether fra Pixabay

Pizza

Alle som har peiling på kos, god mat og et hyggelig måltid sammen med de viktigste folka, vet å sette pris på en god pizza. Vi setter pizza helt øverst på menyen når vi skal velge det beste, kanskje med unntak av en god Entrecôte med riktig tilbehør. Biff, rett fra grillen slår nemlig alt annet.

Når vi skal tilberede den perfekte pizzaen, velger vi aldri kjøttdeig som én av ingrediensene. Kjøttdeig på pizza er et norsk fenomen, i beste fall en nordisk oppfinnelse som en hver italiener ler seg ihjel av.

En ekte pizza skal ha få, men noen viktige ingredienser som gjør pizzaen til nettopp det. Du bør bake pizzadeigen selv og helst ha en god pizzaovn som kan bake den på høy temperatur, kun i noen få minutter. Da blir pizzaen best.

Les også: Perfekt sommermat på alle fat

De ingrediensene vi velger er Mutti-tomater, hvitløk, fersk Mozzarella, salami Calabrese (en sterk pølse), spekeskinke, ruccula, og fersk basilikum. Dette som én variant av mange. Så kan man selvsagt velge andre varianter med kjøtt, skinke eller fisk – selvsagt kan du ha fisk på pizzaen. Mange liker reker og scampi på pizzaen, det er et godt valg.

Man kan også velge å ha flere typer krydder, oster og grønnsaker på pizzaen, men feilen mange gjør er å ha på for mye, på én og samme pizza. Vil man ha ulike smaker, lag heller flere ulike pizzaer.

Tilbehør

Hva er riktig tilbehør til sommermaten? Det må være alt fra riktig dessert til de riktige gjestene rundt bordet, tenker vi. Og for ikke å snakke om hva som skal serves i glassene. Riktig vin til riktig rett, ikke for mye alkohol og kanskje is til barna.

Det er endel å tenke på når sommermaten skal på bordet. Særlig om det er flere gjester med ulike behov. Er det noen som har allergier, matintoleranse av noe slag? Kan noen av gjestene drikke for mye og for raskt?

Vi tenker at du som vert og vertinne bør dere fokusere på maten, så får hver enkelt passe sine egne saker og oppføre seg som folk. Vertskapet skal gjøre hva de kan for å få alle mette og gjøre festen uforglemmelige for alle. Inkludert barna.

Enten du serverer fugl, fisk, biff, pølser eller suppe, så sørg for at det er nok mat til alle. Noe for enhver smak og at alle finner noe de liker og kan spise. Tilbehør til festen betyr at fatene og glassene er fulle til enhver tid.

Skal du kline til med en god salat, kan det være lurt å velge flere varianter. Potetsalat, egenlaget fersk salta og kanskje en litt mer spicy for de kresne og viderekommende. Sørg for å ha nok kaldt sommerøl på kjøl og bobler til damene.

Og is til barna.

Da er du i mål.

Vargas

Slik lager du Pavlova

Slik lager du Pavlova som seg hør og bør en 17. mai. En kake for hele familien som elsker bær, krem og marengsbunn. Verre er det ikke. Vi lager ikke kaken selv, bare spiser, litt for mye. Men vi viderefører bare oppskriften fra Norges mest spennende søtsaker-blogg, Ida Gran Jansen.

Ida

Du vet hun pene fra Farmen kjendis i 2017. Dyktigere kakebaker finnes neppe.

Sånn er det med oss andre som elsker det søte, men som ikke er i stand til å lage noe søtt selv. Men vi kan da vår biff og annet som skal serveres til mange, bare ikke det søte som krever langt større nøyaktighet.

Slik lager du Pavlova – fra start til nytelse.

La oss snakke litt om pavlova. Pavlova er en marengskake med krem og masse friske bær. Det finnes en del varianter av pavlova, men dette er en ganske klassisk versjon. 

IdaGranJansen.com

Denne meget populære kaken som har sin aller største dag på 17. mai eller i konfirmasjoner rundt om i det ganske land. Kaken har sitt utspring fra en russisk ballerina, Anna Pavlova, intet mindre.

Kaken er like enkel som den er fantastisk flott å se til. Masse søte bær, blåbær, jordbær og bringebær. Som bader i krem. Ikke fra en sprayboks, men pisket kremfløte, takk.

Vi stoler på Ida.

Slik lager du Pavlova

Bildet er tatt av Bjørnar Kibsgaard fra Pixabay 

Pavlova

Ida Gran Jansen mener å vite at oppskriften av en Pavlova, på hennes flotte blogg, tar ca 80 minutter å gjøre ferdig. Nei, kanskje ikke engang ca, det tar 80 minutter, hverken mer eller mindre. Det er forskjellen på å grille grillspyd og lage søte kaker.

Nøyaktigheten bak en kake- eller bakebakst, er nøyaktighetene hver av de enkelte ingrediensene, som gjør resultatet.

Forfatteren og bloggeren har fire bøker bak seg og vet hva hun snakker om. I tillegg har hun vunnet reality-serien, “Hele Norge baker“, så ikke betvil Idas vei til en fantastisk 17. mai-kake, type Pavlova.

Her er Idas oppskrift i sin helhet.

Vi velger også å skrive opp de ingrediensene som skal være i en Pavlova-kake.

Slik at du allerede nå kan handle inn i god tid før 17. Mai.

Marengs, altså bunnen på denne kaken, lager seg ikke selv. Her er det eggehvite og stivelse og Maizenamel osv … Har du aldri laget denne kaken selv, ikke gjør det.

Oppskriften

Ikke om du skal ha mange gjester på Grunnlovsdagen, da kan det gå galt. Ta med mor eller svigermor på laget, som kanskje har laget denne bunnen før. Ja, for det er altså ikke kaken som er utfordringen, men marengsbunnen.

Les Idas oppskrift nøye. Slik lager du Pavlova etter Ida Gran Jansens oppskrift.

 • Kaken er altså bare kremfløte, bær, sukker og vaniljesukker.
 • Marengsen, altså kakebunnen består av litt mer og vi ramser opp i fleng:
 • 4 eggehviter
 • 200 gram sukker
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 2 ts maizenmel
 • Og 80 minutter, da

Om du skal grille på nasjonaldagen, derimot – da kan du ringe oss – for det kan vi.

Kilde: IdaGranJansen.com

Vargas

6 sunne og anbefalte ingredienser

6 sunne og anbefalte ingredienser eksperter og helsemyndigheter vil du skal spise ofte. Helst hver dag for å opprettholde et sunt kosthold. Disse ingrediensene er på listen over hva helsemyndighetene og et panel med kostholdseksperter anbefaler.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nøtter

At nøtter, usaltede sådan, skulle være blant disse er kanskje overraskende for noen, men nå er det faktum. Spis nøtter og få i deg masse antioksidanter og de senker kolesterolet ditt– som er gunstig for hjertet.

Les også: Blir påsken en fyllefest?

I tidsskriftet Food and Nutrition Journal, som er den største forskningsrapporten gjort i sitt slag, på hjerte- kar-helse, er nøtter særlig gunstig. Man kan ved inntak av nøtter regelmessig, redusere faren for hjerte- og kar-lidelser med 25 prosent. 1,9 millioner mennesker skal ha vært med på den omfattende undersøkelsen.

I følge undersøkelsen er det alle typer for nøtter, men særlig er valnøtter og pistasj og mandler som er sunnest. Kombinerer du nøtter og flere av de andre anbefalte ingrediensene i ditt daglige måltid, vet du at du spiser sunt. Da er det bare opp til deg å velge hvor ofte du spiser.

Som annen forskning viser, du klarer deg på langt mindre mat enn du tror og periodiske faste skal være svært gunstig for mennesker i alle aldre.

Alle under 18 år bør rådføre seg med voksne før de starter sine fasteperioder.

6 sunne og anbefalte ingredienser
Bildet er tatt av piviso fra Pixabay

Blåbær

6 sunne og anbefalte ingredienser du bør ha på handlelappen så ofte det er nødvendig.

Vanlige dagligvarer du helt sikkert spiser ofte, men det er ikke sikkert alle er klar over at dette er noe av det sunneste du kan spise.

Blåbær er bl.a. bidrar til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang og bidrar til et velfungerende kardiovaskulært system. Avhengig av inntaket og den generelle helsen din, kan blåbær være til hjelp for å senke kolesterolnivået, regulere blodtrykket, forbedre produksjonen av endogene NOS og mer

Anoro.no

Får du tak i norske blåbær, så er disse breddfulle av antioksidanter, blåbær vokser sakte i den norske faunaene, som gjør de svært sunne. Blåbær inneholder kostfiber, vitaminer som E og C, blåbær kan brukes i en mengde retter og desserter eller bare som snacks.

Her kommer de fem øvrige ingrediensene som er bra for helsen. Når det er sagt, skal man spise både variert og være kreativ på kjøkkenet, det gjør at man får gode smaksopplevelser samtidig som man er sunn.

Det sunneste du bør spise – ofte, er hekt konkret, nøtter, blåbærhavregrynmakrell i tomatekstra lettmelk med D-vitaminer og gulrøtter. Blant masse annet, selvsagt. 6 sunne og anbefalte ingredienser handler altså om et variert utvalg av det beste du finner i norske butikker, som er bra for deg.

Lettmelk

Lettmelk er tilsatt D-vitaminer som er med på å ta opp kalsium i kroppen. Vitamin D er også viktig for å unngå benskjørhet når man blir eldre. Kroppen produserer vitamin D når man er ute og får solstråler på seg.

Hva er vel bedre enn iskald melk og grovt hjemmebakt brød med brunost?

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

Gulrøtter

Gulrot inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitaminer som er viktig for synet og huden, men også for å styrke vekst og utvikling. En gulrot om dagen er med på å opprettholde jern, kalium- og magnesium-verdiene i kroppen.

En gulrot er lett å ta med seg i takboksen eller på vei til eller fra trening. Du bør gjøre det til en vane, ta en gulrot som mellommåltid i mellom slagene og andre måltid. Det gir deg alt du trenger i en hektisk hverdag.

6 sunne og anbefalte ingredienser er dagligvarer som er velkjent for de aller fleste.

Havregryn

Havregryn inneholder nemlig viktige fibertyper, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Videre inneholder disse små kornene, elsket og utskjelt som de er, kobber, b-vitamin, fosfor, sink og jern.

Husk at havregryn er perfekt til frokost, med blåbær, nøtter, en sunn yoghurt eller lettmelk. Havregryn er 100% fullkorn og gir deg blant annet god fordøyelse. En god grunn alene der, altså, til å spise havregryn hver dag.

Makrell i tomat

Fisk som pålegg er alltid sunt, særlig om du spiser det på grovt brød eller sunne knekkebrød. Makrell i tomat er vårt favoritt pålegg og det inntas på grove knekkebrød hver eneste dag.  

Makrell i tomat inneholder mye fisk som har 5,3 gram omega-3 fettsyrer per 100 gram.

Er du i tvil om du får nok omega-3 i deg, kan du, særlig i vinterhalvåret, ta tran i tillegg. Makrell inneholder viktige vitaminer som B12, jod og selen.

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

Smaken av den perfekte gryten

Smaken av den perfekte gryten, enten det er høst, vinter, vår eller sommer. Det er uante muligheter for alle som har et kjøkken eller har lyst på god mat. Og det har jo de fleste av oss. Har du ei gryte så har du muligheten til å lage de beste middagsretter.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Perfekt gryte

Vår anbefaling i dag, middag til hele familien enkelt, men tidkrevende. Så, den viktigste “ingrediensen” altså, nok tid.

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

For at smakene skal sette seg ordentlig. Bør denne gryta lages helst dagen før den skal serveres. Men det er ikke et must. En gryte som bør serves til storfamilien eller i et selskap, ja, til og med til et bryllup kan denne retten serveres. Fordi smakene er uovervinnelige.

Smaken av den perfekte gryten kan være av vilt, vegetarisk eller sterk som i chili con carne. Men viktigst er at så mange som mulig liker sluttresultatet og går fornøyd, og mett fra bordet. Både barn og voksne. Derfor bør gryten være smaksrik, ikke for sterk, men nøytral.

Husk at god mat er viktig, hver dag, men at menneskene du deler måltidet med er viktigst. Om kokken gjør jobben sin kan nemlig hvert eneste måltid bli en fest, alt som skal til er nok tid på kjøkkenet og gode nok råvarer.

Smaken av den perfekte gryten
Bildet er tatt av Nenad Maric fra Pixabay

Oppskriften

En oppskrift på den perfekte gryte kan som sagt være hva som helst hva hjertet måtte begjære.

Noen få ingredienser må du nesten ha som basis, som gjør middagen smakfull nok til at gjestene dine kommer tilbake. Enten det er venner eller nære familiemedlemmer, eller forretningspartnere.

Les også: Så raskt lager du middag

Alle kokker med respekt for en hver gjest, vil at måltidet skal smake.

Du bør ha smaksrikt kjøtt, riktig krydder, grønnsaker og hvitløk. Ellers kan du egentlig supplere med hva du selv ønsker. Server gjerne ferskt loff, Focaccia eller rundstykker til.

Til 6 personer behøver du:

 • Entrecôte 1,2 kg eller 1,6 kg Høyrygg som kokes i to timer – husk ettersteking
 • 5 ss hvetemel
 • 0,5 ltr mørkt øl (Newcastle Brown ale f.eks)
 • 4 dl oksekraft/buljong
 • 3 middels store gulrøtter (og øvrige rotgrønnsaker)
 • 4 mellomstore løk
 • 4-6 hvitløksfedd
 • Frisk Timian og 2 stjerneanis (husk å fjerne stjerneanisen før servering)
 • 250g småpoteter
 • Salt og pepper
 • Smør eller olje

Tilbehøret

Noen vil kalle dette for en høstgryte og det er sikkert riktig. Vår mening er at man kan spise gode retter året rundt, om settingen er riktig og gjestene dine fortjener en så god gryte, uansett årstid.

Smaken av den perfekte gryten handler om perfekte smakskombinasjoner som treffer. Her har du muligheter til å briljer og retten lager seg jo selv, i gryten.

Ikke glem tyttebær som en ekstra piff i smakene.

Tilbehøret ellers bør være en kraftig rødvin eller øl med mye smak. Gjerne mørkt øl. Og glem ikke desserten. Ingen måltid blir perfekt uten prikken over i-en. Is, sjokoladepudding, karamellpudding, bløtkake eller hjemmebakte kaker.

Du som er en reser på kjøkkenet klarer sikkert å smelle sammen en kake eller steke noen vafler.

Her er litt mer om tilbereding av “vår” gryte som vi har funnet som inspirasjon på NRK.no

Vargas

Gin, den nye vinen

Gin, den nye vinen for en hel generasjon unge voksne. Men ginen har sine tilhengere i alle aldre, nå også unge nordmenn som har funnet sin favoritt-gin. Vi har ikke peiling, på verken vin eller gin. Kun notert oss at det er en ny bølge av gin-barer, restauranter og andre vannhull. Som har gitt gin en ny vår.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Einebær

Så, hva er det med dette brennevinet som gjør at det er verdt å satse så tungt på? Det skal vi se nærmere på nå, uten å love at vi kommer fram til noe vettu svar. Alt vi vet er at det er stadig flere unge, og unge voksne som sverger til gin når de skal kose seg litt ekstra.

Les også: Billigst påskesnadder finner du her

Vi skal ikke kjede våre lesere med hva gin er framstilt av, annet enn noen få fakta, for å forstå hva vi snakker om.

Gin er altså et brennevin som er beslektet med nederlandske sjenever. Ginen fremstilles av renset, nøytral sprit, og aromatisert av einebær. Men også andre smakstilsetninger som anis, koriander og skall av sitrusfrukter – er vanlig.

Gin er et brennevin smaksatt med einerbær. Ved fremstilling av distilled gin destilleres kornbrennevin etter at det er smaksatt, mens compound gin ikke gjennomgår denne prosessen. Sistnevnte er å betrakte som en smaksatt vodka. Den vanligste typen gin er London dry gin.

Wikipedia.org
Gin, den nye vinen
Bildet er tatt av timothy green fra Pixabay

Coctailbarer

Det er ofte populære blandinger som gjør at du kanskje har hørt mer om gin enn du kanskje trodde. Gin og Tonic Water er den mest vanlige blandingen for mange nordmenn. Dog er det fullt mulig å drikke gin – helt bar også.

Les også: Spar penger på mat

Gin, den nye vinen for deg? Vel, vi har notert oss at det er på Oslos vestkant, hos fiffen, de nye trendene i Norge starter. Og her har gin allerede vært populært i flere år. Ja, så populært at det har blitt etablert egne gin-klubber. Alle barer med respekter for sine kunder har et rikholdig utvalg av ulike typer gin.

Nå popper det opp akevitt, gin og coctialbarer over hele Oslo. Ikke sikkert alle har livets rett, men det satses hardt på barer i hovedstaden. Kanskje fordi gin har fått en ny vår, eller at interessen for nettopp gin har blitt så stor i Norge nå.

En cocktailbar er en bar som selger mer enn bare gin, akevitt eller coctails. Du får brus, øl eller en kopp te, om du ønsker. Noen cocktailbarer selger til og med enkle retter og fingermat for å få gjestene til å drikke mer og bli værende lenger.

Horten

Undertegnede og hens svirebrødre og søstre, besøkte Horten i forbindelse med et jubileum.

Her snublet vi over Himalaya Tandori, midt i sentrum ved Thon-hotellet. En indisk restaurant som tok vare på oss en sen kveld i desember i fjor. Det snødde hunder og katter, vi var både sultne og tørste. Men vi var mette, lykkelige og litt småfulle når vi forlot restauranten.

Maten var sterkt, slik den skal være på en indisk restaurant. Men det var gin-utvalget som imponerte mest. Her fikk vi alt hva gin-hjerte vårt måtte begjære. En av drinkene ble servert med en miniatyrflaske med gin, oppe i et stort glass, som også inneholdt gin. (Ingen husker navnet på drinken, dessverre)

Og slike barer og restauranter vil det komme mer av i framtiden, om du som gjest besøker stedet, ofte nok. Dessverre er det mange som ikke klarer å drive over tid, konkurransen er tøff og det er ikke marked for alle.

Neste gang du er ute å koser seg, kanskje du også bestiller gin og sitter litt lengre enn først planlagt.

Her er en oversikt over alt du behøver å vite om gin.

Vargas

Fiskemiddagen som slå det meste

Fiskemiddagen som slå det meste er etter vår mening, skrei. Skreien er som kjent en fisk i torskefamilien som svømmer langt til havs, langt mot nord. Derfor er det hvite kjøttet en fantastisk resurs om vi har tilgang på, en liten periode per år. Denne perioden er nå.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Skrei

Dette er Atlanterhavstorsk av ypperste kvalitet, kall det gjerne fiskens Rolls-Royce.

Les også: Vi må snakke litt om egg

Skrei kan tilberedes på like mange måter som all annen fisk. Den kan trekkes, grilles, stekes og med fordel være en av flere ingredienser i en god fiskesuppe. Mange foretrekker den som lett grillet i pannen, den trenger ikke mange minuttene, se oppskrift lenger ned.

Skreien som oppholder seg og vokser opp i Barentshavet, kommer til norskekysten for å yte, fra januar til april – hvert år.

Det gjør at vi kan få tak i denne nydelige fisken som du garantert vil like, enda du sier du “hater fiks”. Om du ikke liker skrei er du sannsynligvis kulinarisk analfabet. Du har ikke peiling på gode råvarer og fantastisk mat.

Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn i Oslo

Aperitif.no
Skrei fra Vesterålen Foto: Vargas12.com

Nord-Norge

Skreien oppholder seg særlig i områdene Vesterålen og Lofoten, men før de havner hit, har de skreien svømt mer enn 1000 kilometer. Det er hovedårsaken til at kjøttet blir som den møreste biff, du trenger egentlig bare en fyrstikk, for å tilberede perfekt skrei.

Nord-Norge har mye av det beste, den fineste naturen, det vakreste lyset og de aller beste råvarene, direkte fra storhavet.

Sist vi sjekket kostet en kilo skrei, skarve 149 kr per kilo i en av Norges billig-kjeder. Det er faktisk veldig billig, løp og kjøp.

Som tilbehør kan du ha bacon, purreløk, løk, servere poteter og grønnsaker til. Og selvsagt gode norske poteter og andre rotgrønnsaker du liker. Som saus er det faktisk bra nok med smør, ikke melange eller margarin, men smør.

Fiskemiddagen som slå det meste fortjener kun det beste tilbehøret og de gode smakene.

10 fakta om skrei, du kanskje visste, eller som kommer som gode nyheter til deg.

Fisk er sunt godt og enkelt å tilberede, skrei er en så vidunderlig råvare at du bør serve dine nærmeste. Minst én gang per mulighet, fra januar til april – når skreien er på plass langs kysten i nord, bør du tilberede denne skatten fra havet.

På menyen

Her er en helt ok oppskrift på fiskens Rolls-Royce, skreien.

Vargas12.com har skrevet om mye forskjellig siden starten i 2010 og mer skal det komme – mye mer.

Hele 13 år med mye ulike artikler om alt fra sex og samliv, fotball, privatøkonomi, børs, aksjer, kjendiser, nyheter og ikke minst mat.

Vi har publisert mer enn 8000 artikler om temaer som har gjort deg glad, sur, sint, forbannet og engasjert. Men også tekster vi håper du har funnet fornøyelige, glad, men også melankolsk og kanskje trist.

På vår meny og i våre arkiver har vi publisert gode råd om å bli rik.

Om tabubelagte tema som kåthet og glede, men også alvorlige blogginnlegg om det å være psykisk syk, være suicidal og urettferdighet mot unge mennesker. Men husk at vi skriver alltid for deg.

Når vi legger ut blogginnlegg om mat, handler det alltid om selvvalgte menyer eller om mat vi har fått servert.

Hva er vel bedre enn å få de aller beste retter fra de beste kokkene – rett fra kjøkkenet?

Vargas

Strømløs en hel uke

Strømløs en hel uke kan by på problemer for mange av oss. Særlig om vi i tillegg er usikker på årsaken, eller enda verre, at årsaken er et terrorangrep eller at Norge er rammet av radioaktivt forurensning. Vi skulle ønske vi kunne si at det aldri vil skje, men det kan vi ikke, dessverre.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Forberedt

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) påstår at vi bør være forberedt på det utenkelige.

Les også: Dette bør du ha hjemme i krisetider

Norge havner ikke i krig med Russland eller andre potensielle fiender alene, men vi kan haven i usikkerhet over tid. Da bør vi gjøre det vi kan for å klare oss uten strøm, toalettet og rent vann i springen. Man behøver ikke hamstre for titusenvis av kroner, men vi bør ha et lite lager av det aller viktigste.

Det handler rett og slett om å være foreberedt på en krise eller situasjon vi ikke klarer å forutse.

At 32 prosent er bekymret for en atomulykke som medfører radioaktivt nedfall er en økning på 16 prosentpoeng fra 2022

VG.no

DBS-anbefalinger

Her er en oversiktlig over hva DSB anbefaler å ha tilgjengelig:

 • Kontanter
 • Batterier til radio, lommelykter og batteribanker til mobil, og PC
 • Ved, fyrstikker, stearinlys, rødsprit og parafin
 • Kokekar og primus
 • Kokeapparat, gass- eller parafinovn (alternativ til vedfyring)
 • Middagshermetikk, kjeks, sjokolade, tørket frukt, 9 liter rent vann per person
 • Tørrmat, knekkebrød, havregryn, makrell i tomat o.l.
 • Medisiner du er avhengig av
 • Sanitetsprodukter, toalettpapir, våtservietter og desinfeksjonmiddel
 • Lesestoff, brettspill, kortstokk, sjakk og monopol
Strømløs en hel uke
Bildet er tatt av LUM3N fra Pixabay 

Krig og krise

Har du nok vann, om din daglige vannkilde ikke fungerer? Har du kilde til varme om strømmen går, har du nok mat om butikkene stenger i dagevis? Om du er avhengig av medisiner, har du nok i opp til én uke?

Selvsagt er det ingen umiddelbar krise for at du eller andre innbyggere i Norge skal havne i krig eller annen krise, sånn over natta, men myndigheten mener det er på tide å tenke alternativt. 

Strømløs en hel uke kan by på store utfordringer – kanskje særlig for eldre, vinterstid.

Foruten en væpnet konflikt eller terror, som kan sette vann- og strømforsyning ute av spille i ukevis, har vi også sett skremmende eksempler på hva naturkatastrofer fører til – både ute og hjemme. Jordskjelvene i Tyrkia og Syria har virkelig gjort inntrykk.

Jodtabletter

Er du forberedt til å være ‘innesperret’ i egen bolig uten strøm og nok vann i 72 timer eller opp til en uke? Det kan være vanskeligere enn du tror, særlig om du har flere i husholdningen med særskilte behov.

Husk at ikke engang toalettet virker som det skal uten vann. Hva er ditt alternativ?

Maten i kjøleskapet er som du sikkert forstår ødelagt på få timer, uten strøm. 

Har du naboer i umiddelbar nærhet, kan det være smart å gå sammen om å hjelpe hverandre når krisen rammer lokalsamfunnet.

Myndighetene anbefaler også jodtabletter, i tilfelle atom-hendelser til alle under 40 år, så er du herved advart. Strømløs en hel uke er kanskje ingen krise, isolert sett, men det kan bli en utfordring uten varmekilder.

På nettsiden: Sikkerhverdag.no, finner du en rekke anbefalinger, som gjør at du overlever lengre, enn om du er totalt uforberedt til en krise, nær deg.

Vargas

Pin It on Pinterest