De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss hver gang. Du har kanskje tenkt over det mange ganger. Hvor fantastisk fett, salt og søtt hører sammen? Kombinasjoner av smaker som knuller deg i munnen hver gang du spiser. Det er dette som skiller de beste fagfolkene fra amatørene – når de finner udødelige smakskombinasjoner. Hvorfor tror du f.eks, Snickers er verdens beste sjokolade?

Estimated reading time: 4 minutes

Snickers

Snickers er laget av søt karamell og sjokolade, kombinert med salte nøtter og glukosesirup, samt en rekke andre stoffer. Men hovedsaken er altså den unike kombinasjonen fett, salt og søtt, som gjør Snickers til verdens mest populære og mest solgte sjokolade. Forståelig nok.

Isen av samme navn har mange av de samme ingrediensene, men er enda litt søtere, og for søt for mange. Kombinasjonen søtt og salt finnes også i Smash, som består av maismel, sjokolade, solsikkeolje og kakaosmør. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er så mye bedre sammen – enn alene. Det er det som gjør det umulig å spise bare én.

Du finner den samme sammensetningen i søte oster på salt kjeks, med dertil passende vin, som er vidunderlige smaker. Her ønsker vi å komme med ett eksempel. Kjøp “Kraftkar“, osten fra Tingvoll som faktisk er verdens beste ost. Servert på en Kornmo eller annen søtlig kjeks. Det smaker fantastisk. Søtt syltetøy hører også til smaksrike oster.

Asia

Mat er kultur og det finnes så mange ulike krydder, smaker og kombinasjoner av ulike næringsmiddel, som det finnes mennesker på kloden. Minst. I Thailand og store deler av Asia er de eksperter på sterk mat. Og bruker derfor ulik chilli med ulik styrke i mange retter, gjerne kombinert med den fremtredende planten, koriander – som passer perfekt til salsa, blant annet.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss er ikke de samme preferanse i Asia som i Europa. Fordi vi har brukt mange generasjoner til å finne ut av og lage det vi liker best, ut i fra hva vi har tilgjengelig der vi holder til. Vi vil aldri spise helt likt i Asia og Europa av samme grunn.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss

I Asia er de også flinke til og kombinere smaker og krydder med hverandre. Garam masala, som består av kardemomme, spisskummen, Laurbærblader, kanel, nellik, muskatnøtt og, sort og hvit pepper. Et godt eksempel på ulike sammensetninger som brukes av mange. Garam masala betyr sterk krydderblanding og brukes i ulike vegetarretter, og til fisk og kjøtt.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, om vi får det vi er vant til eller vet vi liker.

Verdens dyreste krydder, Safran og Kokosmelk er andre ingredienser som brukes i Asia, blant annet i supper som også er velkjent her hjemme. Nudler og ris er daglige smaker av det asiatiske kjøkken, som nesten alltid kombineres i ulike Wok-retter med tilhørende oljer. Søt chili er en ingrediens vi har tatt inn i det norske kjøkken og som brukes til både fisk og kjøtt.

Spagetti Bolognese

Når Eivind Hellstrøm kommer med overskrifter i egne kokebøker, er ikke det kopi av andres bøker eller oppskrifter. Det er kokkens egne forslag til retter som kokken selv har brukt timer, dager og uker på å sette sammen.

Det er et meget krevende yrke og det tar tid å bli en god kokk, men når den beste kommer med forslag – bør du lytte. Han vet nemlig hva han snakker om, og løfter din middag til uante høyder om du leser nøye nok.

Hellstrøms Bolognese har vi skrevet om en rekke ganger, fordi det er det vi lykkes best med å kopiere fra den kjente TV-kokkens rikholdige menyer. Og kombinasjonene i denne helt ordinære, ja, til og med ofte kjedelige retten, gjør den fantastisk.

Du skal bruke hermetiske tomater, kjøttdeig, fersk pasta, gulrøtter og selleri. Hvitløk, buljong, parmesan, basilikum, bacon og salt og pepper. Hvitvin, laurbærblader, 5 ss olivenolje, fersk timian og et dryss oregano. Hvordan du gjør dette, finner du selvsagt her på denne bloggen. Lar du dette putre i en kjele på ovnen, i et par timer – har du en god Bolognese du kan servere hvem som helst.

Duoen

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er ofte en duo som passer den andre som hånd i hanske. Eller hva tenker du når vi sier salt og pepper, ketchup og sennep, Gin og Tonic, fisk og chips? Eller hva med biff og bernaisesaus, reker og majones eller får og kål, som utgjør nasjonalretten, fårikål?

Når du begynner å lete, finner du en rekke slike livsviktige kombinasjoner, av ulik ingredienser eller råvarer. Som blir smakløse og kjedelige alene. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss er endel av det norske kjøkken eller vår daglige rutiner. Når du har funnet dine favoritter som ikke står i noen kokebok – hører vi gjerne fra deg.

Den mest populære, men også sære kombinasjonen vi har notert oss foreløpig, er søte krokodiller dyppet i hockeypulver. Noe som har ført til at mange butikker tomme for begge disse søtsakene, rundt om i landet.

Om du liker våre artikler og ønsker å motta de neste innleggene, så snart de publiseres – følg gjerne vårt nyhetsbrev, det er alltid gratis.

Vargas

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler uten at du må telle kalorier per glass. Vi oppfordrer ikke folk å bare drikke alkohol i sommer, men når du først skal kose deg med noe godt i glasset – hvorfor ikke velge den med litt mindre sukker eller kalorier?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Guinness

Du som er tykk som en julegris er kanskje glad i øl? Det er nemlig hold i påstanden at man får ølmage av å drikke for mye øl – for ofte. Men det finnes faktisk øl med betydelig mindre sukker og. Disse er merket lite på boksen. Verdt å merke seg. Nylig ble det også presentert en ny type lettøl med kun 2,5% alkohol. Denne kan du drikke med litt bedre samvittighet om du teller kalorier.

Lest denne? Aperol Spritz er den mest populære drinken

Det mest populære stout-øllet i verden er utvilsomt Guinness. Et sort øl som er mektig, men også fantastisk på smak. Mange har et elsk eller har forhold til denne irske nasjonalskatten – og som serveres i 120 land. For voksne menn er det anbefalt at man ikke spiser mer enn 2500 kalorier per dag, og 2000 kalorier for kvinner. En pint med Guiness er mindre enn 10% av dagsbehovet ditt, så her kan du kose deg lenge på puben.

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler å velge når du skal kose deg litt ekstra i sommer. Men husk å korke flaskene før barna dine merker at du er påvirket. Faktisk kan én drink være nok til at du begynner å snakke litt høyere enn ellers. Det gjør barnet ditt litt usikker. Tenk litt på det.

Bloody Mary

Om de lærde strides om Guiness er et godt øl, vil enda flere være litt mer i tvil om Bloody Mary er en god drink. Den tomatbasert drinken er proppfull av vitaminer og næringsstoffer da den er basert på tomatjuice. Spesiell og sunnere enn mange andre drinker, dog for sær for mange norske ganer.

Få Bloody Mary gjerne servert med en selleri-stav – så blir denne drinken enda litt sunnere. Det skal være god dokumentasjon på at tomater forebygger fedme og en rekke kreftformer. Men det er smart å drikke med måte.

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler

Screwdriver

Gode gamle Screwdriver er fortsatt en populær ring. Det var ofte denne drinken nordmenn fikk på Granka når de begynte å reise på Charterferie på 70-tallet. En paraplydrink på skarve 70 kalorier som det er verdt å mikse seg på late sene sommerkvelder, fortsatt. Screwdriver består faktisk kun av vodka og ferskpresset appelsinjuice, som gjør at den også har endel C vitaminer. Vodka inneholder 40% alkohol – så pass på.

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler til alle som ønsker å utforske smaks horisonten en smule.

Da Nordmenn begynte å dra på charter-reiser, lenge før “Kongen av Mallorca” var påfunnet. Var nok nordmenn naive kunder på barene på de spanske øyene og på fastlandet. Så lenge det luktet alkohol gikk det vel ned. Men Screwdriver var populært da, som nå.

Champagne

Champagne! Vår øverste favoritt av alle ulike drikker som finnes på kloden. Ikke det at vi hiver inn på flakse av flaske av Champagne, men vi har da smakt forskjellige typer uten å tørre å gå gjennom noen blindtest med bravur. Nydelig er det hver eneste gang. Og det er sagt så mye fantastisk om disse boblene at man kan gå seg vill i superlativene.

Jeg drikker stjernene!

Dom Pérignon

Det finnes en lang rekke forskjellige produsenter av verdens mest berømte bobler. Felles for disse er at de må være produsert i dette området, Champagne i Frankrike, for å kalles ekte vare. Er det noe som ligner, er det ikke ekte Champagne. Kaloriinnholdet er forskjellige fra produsent til produsent. 125 til 175 kalorier for et glass er mye, men det er absolutt verdt hver dråpe. Hver gang.

5 alkoholholdige drikker vi anbefaler

Rødvin

Nordmenn har endelig oppdaget rødvin. Ikke bare rød vin, men faktisk trykket kvalitetsvin til sitt bryst. Noe Vinmonopolet har merket i flere år, også lenge før grensene stengte. Rødvin har faktisk et dårligere rykter enn den fortjener. Det er nemlig en mye at rødvin har mer sukker enn øl. Det er motsatt.

Hva er forskjell på rød og hvit vin? Det er nok endel kompliserte komponenter vi ikke skal begi oss ut på mht til produksjon. Men druene er i all hovedsak røde for rødvin og grønne for hvitvin. Alkoholmengden er ofte litt høyere for rød enn for hvit, fordi den gjæres lengre.

5 alkoholholdige drikker kan være så mangt. Spør du fem forskjellige mennesker smake 5 forskjellige viner, kan du få fem ulike svar. Og det er ingenting feil med det. Smakssansene våre utvikler seg hele livet og det vi likte som barn kan være grusomt i dag – og omvendt.

Rødvin har antioksidanter som gir god helseeffekt mot demens påstår noen. Andre mener den kan være bra mot høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom i moderate mengder. Ett glass rødvin inneholder ca 85 kalorier. En halvliter øl inneholder ca 195 kalorier.

Uansett hvor du reiser på sommerferie, uansett hvem du tilbringer sommeren sammen med, husk å bruke sunn fornuft og måtehold. La bilen stå om du har drukket alkohol.

Vargas

Grillsesongen er endelig i gang

Grillsesongen er endelig i gang landet rundt. Våren er høysesong for grilling og kos, og da tenker vi ikke på den håpløse engangsgrillen som ikke burde eksistert av flere grunner. Vi snakker om ekte kulegrill, gassgrill eller elektrisk grill. Finn din favoritt og grill hver eneste dag været tillater det. Utendørs kan du be hele storfamilien på fest.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Grillsesong

Ifølge de som har greie på å lage fantastiske retter på grillen. Er det vel kun suppe som ikke kan grilles. Den kan tilberedes på grillen, også suppen, men da med fordel i en kasserolle. Helst på brenneren ved siden av selve grillristen. 

Grillsesongen er i gang – grill alt! Ikke engang dårlig fantasi setter en begrensing for hva som kan grilles. Temperatur er avgjørende. Jo større stykker, jo lengre steketid, jo viktigere er faktisk riktig temperatur. Grillsesongen er i gang – griller du alt, vil du ha mye å velge blant. Hele året. 

Lest en av de mest populære artiklene våre? Mat på P!

Vi nærmer oss mai, en av de store grill-månedene. Når du endelig får lov til å ha gjester på besøk, i hagen eller rundt bordet innendørs. Bør du selvsagt begynne å forberede de mest kreative grillrettene. Det eneste du faktisk behøver, er gode norske råvarer. Samt digre brasilianske biffer. Det kommer vi tilbake til.

Tilbehør

Tilbehøret er alltid viktig uansett type mat. En god salat med ferske grønnsaker til, er alltid populært. Det bryr ikke at du bør droppe grønnsakene på grillen. Stekte tomater i alle størrelser, behøver bare sekunder på varmen. 

Apropos tilbehør. Tenk på hvor mye forskjellige snadder du kan legge på en hamburger eller pølse i brød. Foruten kjedelige ketchup og sennep. Det er så mye at vi får ikke plass til å ramse opp alt. Men bruk kreativiteten og tenk mangfold, tenk smak, når du gjør innkjøp.

Når far skal grille sin fete og doble hamburger, velger han solide, saftige ‘pucker’, for å være sikker på suksess. Men glemmer å grille brødet. Det er en tradisjonell tabbe hos mange nordmenn. Brødet, enten det er loff, hamburger- eller pølsebrød – bør grilles. 

Kutt loffskivene i to, la de få et raskt besøk vendt i litt olivenolje med masse fersk hvitløk. Vipps og du har egenprodusert hvitløksbrød. Hvor populær har du tenkt å bli, egentlig?

Grillsesongen er endelig i gang

Biff

Grillsesongen er endelig i gang og vi kan spise utendørs uten å fryse ihjel. Endelig kan vi nyte lyse kvelder med mat, godt selskap og noe rødt i glasset. Aldri før har vi vel fortjent det mer enn denne våren. Å kunne senke skuldrene, nyte hverandre og deilig grillmat.

Skal du ha det beste, er det ekte god biff. De fleste kokker griller Entrecôte om de skal servere egne favoritter.

Vår absolutt favoritt på grillen, er helstekt oksefilet. Helst importert fra Uruguay eller Brasil. Hva dyrene i Sør-Amerika spiser, vei vi ikke, men det er betydelig større dyr der, enn her hjemme. Som gir store fileter og det er alltid langt mørere kjøtt enn du får i kjøttdisken i Norge. 

Den brasilianske biffen er å finne i noen frysedisker i norske fortetninger. Let og du skal finne.

Skal du servere til fire, kan du få fire forskjellige ønsker, da må du passe på å ha tunga i egen munn til biffen er ferdig. Ja, det er akkurat det! Når er den ferdig for din smak? På menyen – steker du biffen riktig? Det aller viktigste du gjør for å få en vellykket biff middag, er å ha nok tid og gode råvarer. Da er du på god vei til et suksessfullt måltid.

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid. Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Hviletid

Hviletiden kjøttet trenger, er av stor betydning for et bra grillresultat. 

De lærere strides om det er best med gass, kull eller elektrisk varme som skal til for det beste resultatet, selv har vi alltid hatt stor suksess med gass, men velger la leserne få bestemme hva som passer best for dem. Så lenge det blir varmt nok – er det det viktigste. 

Grillsesongen er endelig i gang og du trenger denne kvalitetstiden mer enn noen gang denne våren og sommeren.

Uansett hvor du søker på nettet etter grilltips, vil noe av det som går igjen være gode råvarer. Det er innlysende, men også svært viktig når man skal grille mat. Kun det aller beste av de beste råvarene bør velges, gjerne kortreiste pølser og lam fra egen gård, vil automatisk gi førsteklasses resultat om det tilberedes riktig.

Lar du biffen få nok hviletid før den serveres, vil kjøttsaften sette seg og du vil få en saftig og smakfull biff. Hviletiden avhenger av steketemperaturen og størrelse på kjøttstykket. Steker du på 180 grader, bør biffen hvile 15 – 20 minutter for best resultat.

Champignonstuing

Champignonstuing er perfekt til biff og er svært enkelt å tilberede.

Skjær champignon i en stekepanne med litt smør til de blir gyldne, deretter i en kasserolle med 1,5 dl fløte, gir en god stuing. Her passer det med finhakket hvitløk, løk, baconterninger og litt salt og pepper. Men noen må ha poteter til. Du kan selvsagt servere begge deler om du har tid og lyst.

Soppstuing er perfekt til vilt og egentlig all mulig annen type kjøtt. Rens soppen i biter, kutt løk og gjerne bacon i terninger, stek på god varme i smør og bruk timian og andre urter, hell på fløte når du senker varmen. Med en god soppstuing behøver du ikke annen type saus til verken fugl, vilt eller biff.

Kok småpoteter i 10 minutter i litt saltet vann, del potetene i to, legg disse på et brett. Bruk rikelig med rasp- eller olivenolje. Vend potetene forsiktig i oljen. Krydre godt med basilikum, timian, hvitløk salt og pepper, stek de på 220 grader i 20 minutter, eller til du ser potetene blir gylden brune.

Utvalg

Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan tilberede på en god grill. Det er viktig å kunne å bruke grillen ordentlig for ikke å ødelegge maten. Du bør kunne bruke indirekte og direkte varme, passe på at pølsene ikke sprekker ved å snitte de først, samt lære å la maten stekes nok, men ikke for mye. Timing er gull for et godt grillresultat.

Ikke glem at de fleste grønnsaker er fantastisk på grillen.

Du skal sannsynligvis tilbringe mye av sommerferien her hjemme. Da har du tid til å lage nydelige grillspyd med norske råvarer. Kylling, svinekjøtt, biffkjøtt, blandet med løk, paprika, skjær i terninger eller passende biter. Varmes på indirekte varme i fem minutter. Bruk nok og riktig krydder, mariner gjerne kjøttet i forkant for best smak. 

Laks i folie, laks i grillspyd, helstekt eller fileter, laks kan grilles, steks, trekkes eller brukes som erstatning av kjøttdeig i tacoen. De beste råvarene er norske og gir god mat som du enkelt kan tilberede selv. Alt du behøver er innkjøp av lokale råvarer, god tid og hyggelig selskap. 

La barna lage sine egne grillspyd med det de liker aller best. Det er en fin måte å få ungene til å ville spise opp maten sin, med glede. Grillsesongen er endelig i gang – nyt hver eneste mulighet.

sommerkoteletter er fantastisk på smak. Men du kan gjøre kjøttet mørt og smakrikt ved å lage marinaden selv. Norsk lam er også i verdensklasse hva kvalitet angår. Derfor bør man ikke vente til høsten for å spise norske råvarer som er digg på grillen, men nyte de nå.

Velbekomme!

Vargas

7 veier til det perfekte måltid

Bergenet lesetid: 6 minutter

7 veier til det perfekte måltid. Om du føler deg dust på kjøkkenet, bør du lese videre. Er du som snytt ut av nesa på Eivind Hellstrøm, bør du også følge nøye med. For det er nemlig ikke en selvfølge for alle – hva som skal til for å lykkes i det viktigste rommet i hjemmet. Nemlig kjøkkenet.

For at du skal bli anerkjent som kokken, Tor, altså lykkes til de grader med alle måltid, vil vi gi deg noen gode råd. Du som sliter med å koke vann, bør sette av tid til å lære deg komfyren. Verre er det ikke. Du som ikke kan å lage en god omelett, skal også få tips.

Perfekte måltid

Lest? Mat på P!

Men det er du som er hverdagsmennesket, kvinne, mann, ungdom, eldre, singel som enslig. Altså majoriteten av det norske folk, som får disse selvfølgelige, men akk så gode rådene. Enkle vink som gir deg en lettere halvtime eller time på kjøkkenet – før gjestene kommer.

Kan man ha et perfekt måltid, alene? Selvsagt kan man det. Aldri er det så viktig som nettopp da, å gjøre alt man kan for at måltid blir så godt som mulig. Da er det like viktig at man har riktig drikke til måltid. Enten en temperert vin, kaldt øl, eller et alkoholfritt alternativt. Kanskje bare friskt vann er godt nok?

7 veier til ditt perfekte måltid, der vi helt sikkert kunne plukket ut sytti varianter av disse. Kall det gjerne villedende veiledning, eller overskrifter i mylder av tips. Velg selv.

  • Bruk de beste råvarer – uansett meny
  • Bruk nok tid til planlegging av alle måltid, om mulig – ha riktig verktøy tilgjengelig
  • Lag det gjestene liker – sjekk ut på forhånd
  • Bak brød til måltidene
  • Gjør deg flid med desserten
  • Pynt bordet – også utenom festen
  • Husk god hygiene – alltid
7 veier til det perfekte måltid

Perfekt biff

En sunn frokost er sikkert viktig, men en usunn frokost er kanskje litt mer populært? Hvorfor ikke kline til med amerikanske pannekaker med lønnesirup, smør og rørte bær? Om du spør, vil du bli den beste kokken hjemme hos dere – noen gang. Gode kokker lager god mat, det være seg sunt eller ikke.

Far vil ha biff, mor vil ha viltgryte eller Taco og til lunsj er det omelett – hver lørdag, f. eks.

Steker du biffen riktig? Saftig og ikke for mye stekt, men selvsagt heller ikke rå, bare rød. Å steke biff er nemlig ikke bare enkelt. All biff av okse skal ha rimelig med hviletid for et perfekt resultat, hver gang. Følg nøye med på videoen under – slik stekes en god Entrecôte, den type biff kokkene selv velger.

Det aller viktigste du gjør for å få en vellykket biff middag, er å ha nok tid og gode råvarer, vi kan ikke få sagt det nok. Da er du på god vei til et suksessfullt måltid. Selskapet, gode venner, kjæresten eller familie er selvsagt av stor betydning når det er god mat på menyen.

Skal du servere til fire, kan du få fire forskjellige ønsker, da må du passe på å ha tunga i egen munn til biffen er ferdig. Ja, det er akkurat det! Når er den ferdig for din smak?

Viltgryte

Kjenner du ikke en jeger som selger elgkjøtt, finnes det gode råd om du ikke skyter dyret selv. Det finnes respekterte kjøtthandler, dessverre blir disse færre og færre, som gir deg det du trenger. Også endel dagligvarekjeder har fortsatt kjøttdisk. Spør etter vilt, særlig aktuelt er dette på høsten.

Finnbiff og reinsdyrskav er gode alternativ til elgkjøtt. Se i frysedisken i butikken, du kan bli positivt overrasket. Dette kjøttet kan med fordel tilberedes halvt tint. En gryte som tåler å stå å putre i mange timer. Noen velger å ha grønnsaker og poteter i gryta sammen med kjøttet, men vi liker å servere poteter ved siden av.

I gryta med kjøttet er det viktig med gode smaker, løk, sopp og hakket selleri. Bruk kraft for å få perfekt fylde, spe på med fløte og smør. Bruk også Creme Fraîche eller rømme om nødvendig.

Vi ser at noen velger ripsbær, men vi foretrekker heller hjemmelaget tyttebær ved siden av.

Her passer det svært godt å servere en kraftig, spansk rødvin til måltidet. Noen velger også vin i gryta, men det bruker ikke vi. Til denne retten kan du også servere brød og smør. Om du synes det blir smør på flesk, server flatbrød i stedet.

Omelett

Alle kan steke egg og de fleste klarer å vispe 4-6 egg sammen og putte i det som måtte være av rester i kjøleskapet. Velg gjerne et par skiver kjøttpålegg om du ikke har bacon, velg løk, purreløk eller vårløk, noe med smak.

Visp dette sammen med eggene på ikke alt for sterk varme og du har en deilig omelett. Dryss gjerne litt reven ost på toppen, smak til med salt, pepper eller litt basilikum over.

Hemmelighet ligger i å legge på lokk og skru ned varmen. Da får du en luftigere utgave.

Alle har ofte egg liggende i kjøleskapet, men det er faktisk ikke nødvendig. Egg holder seg fint lenge i romtemperatur. Faktisk blir det anbefalt å lagre eggene ute av kjøleskapet, fordi man får en bedre opplevelse med tilberedningen.

Bruker du opp rester du har liggende som tilbehør i omeletten, blir det ofte en fullgod lunsj. Server gjerne nybakt brød eller rundstykker til. Ønsker du å være ekstra jålete, bak en Focacca.

Bacalao

Utfordre deg selv på kjøkkenet. Lag det du aldri før har forsøkt på menyen. En ting er tilberedningen, noe helt annet å tørre å spise det. Om du aldri før har spist Bacalao, bør du gjøre det denne våren. Du vil ikke angre.

Her er vår bacalao-oppskrift.

7 veier til det perfekte måltid, kan egentlig være hva som helst. Vi mener gjestene rundt bordet er minst like viktig som maten, men det er nå oss.

Vi er litt forpliktet til å anbefale denne verdenskjente retten, Bacalao, fordi vi har tilgang til den aller beste klippfisken i verden. Den kommer fra Averøy på Nordmøre. Og vi anbefaler den på det varmeste til alle som er i stand til å tilberede denne fantastiske retten. Det er enkelt.

Klippfisk til Bacalao

Bacalao betyr torsk og finnes i titusenvis av varianter som tilberedes forskjellig – over hele kloden. Men spesielt husmødre og kokker i Portugal, og Spania er glad i å tilberede og servere Bacalao. Der klippfisken de bruker importeres fra Ålesund, Averøy eller Kristiansund.

Vår favoritt er like enkel som den er genial og nydelig. Viktig at klippfisken vannes ut 48 timer før bruk, lagres i kjele i kjøleskapet – skift vann ofte. Husk at du må rense fisken for ben om du ikke kjøper loins (ryggstykker) som er skinn og benfrie.

Potetene skjæres i skiver, legges lagvis med klippfisken. Ha i rikelig med løk, skjært i skiver, tomatpuré, hvitløk, chili, helpepper og hermetiske tomater og hermetisk paprika.

Server nystekt loff eller Focaccia til. Unngå å røre i gryten, bare rist forsiktig. Ved å tilberede mat i en storgråte til mange, eller få, har man ofte mat i flere dager. Retten blir ofte bedre på dag to og tre.

Husk å avkjøle før kjelen settes i kjøleskapet.

Vel bekomme.

Vargas

Slik finner du lettere din favorittvin

Slik finner du lettere din favorittvin, ved å lagre alle du liker i en og samme app. en app som brukes over hele verden, der du kan dele dine gode valg med andre. Vin er mer og mer populært i Norge. Det er ikke bare stengte grenser som gjør at vinmonopolene har doblet omsetningen det siste året.

Slik finner du lettere din favorittvin – ved å ta bilde av den med mobilen. Gjerne allerede når du er på Vinmonopolet, slik at du kan lese hva andre faktisk mener om den.

Det er fordi nordmenn velger å nyte sin vin, til både hverdag og fest. Det er kanskje nye drikke trender også. Vi ser ikke den sammme lørdagsfylla som tidligere. Vi ser heller at Ola og Kari nordmenn nyte en flakse eller et glass rødvin på onsdag og lar det bli med det. Det blir det åpenbart mindre fyll av. Heldigvis.

Vivino

Slik finner du lettere din favorittvin, las ned appen – den heter Vivino.

Tenk deg om, neste gang du går langs Aker brygge, bryggen i Bergen, Tønsberg eller Fredrikstad, på en fredag eller lørdag formiddag, sitter det godt voksne kvinner og noen menn, og drikker vin. Helst rødvin til maten, hvitvin til kosen. Og rekene. Livsnyterne vet hva de vil ha i glassene. De vil ha vin. Gjerne dyr vin, de har penger nok, de fleste nordmenn i dag.

Til og med unge har fått øynene opp for god vin.

Vin med eller uten bobler? Prosecco, Cava, Champagne eller kanskje e frisk Cremant? Det finnes så mye forskjellig at det kan være lurt å sjekke ut hva man egentlig liker best. Da er en slik app et fantastisk verktøy. Her kan du lavere dine kjøp og finne tilbake til den samme flasken neste gang du har fortjent et glass. Alt du behøver å gjøre er å ta bilde av etiketten.

Slik finner du lettere din favorittvin
Slik finner du lettere din favorittvin

Norske vindrikkere velger stadig oftere vin med bobler. Mens totalsalget av svakvin økte med 0.3 prosent i fjor, og både rødvin (-0,3%) og hvitvin (-0,2%) hadde tilbakegang, hadde musserende vin en volumvekst på 5,4 prosent, til nærmere 5,5 millioner liter. Men toppselgerne er fortsatt røde viner.

Vinpuls.no

Bobler eller ei

Endelig ser det ut til at nordmenn har oppdaget ny nytelse, tvunget fram av at man må tenke nytt – på eget pol. For ganske lenge siden, hadde Vinmonopolet en bestselger som het: “Husets Rødvin. Pføy! Eddik på vinflaske med hvit etikett. Heldigvis har kvaliteten på utvalget steget med kvantiteten. Nå får man faktisk svært gode viner fra Italia, Frankrike, Spania og ikke minst Zew Zealand, på Vinmonopolet.

Der Italia er det landet som vi nordmenn drikker mest vin fra. Både med og uten bobler. Slik finner du lettere din favorittvin, ved å bruke en app som lar deg sortere dine valg, som du kan dele med dine venner.

Hva vet du egentlig om din vin når du går mellom reolene på Vinmonopolet eller Systembolaget i Sverige? Vet du hva du skal ha, og finner du nøyaktig hva du er ute etter – eller tar du bare en sjanse ut i fra pris, nasjon og etikett?

Lest? Aperol Spritz er den mest populære drinken

Det er som kjent sagt, skrevet, ropt og sunget utallige ord og uttrykk om vin spesielt og alkohol generelt. Det er viden kjent at mange en forfatter, kunstner, politiker eller skuespiller har blitt hektet av de alkoholholdige dråpene, ute, som hjemme. Vin eller sprit. Samme det – fyll er fyll for de som er tørste nok.

Gjester

Vi nordmenn hører gjerne på naboen eller andre kjente og plukker i hyllene ut fra gode råd. Er det en flaske som omtales med positive fortegn, er det nettopp denne flasken vi plukker selv og anbefaler videre. Ikke det at vi er så kunnskapsløse kanskje, men vi har lett for å bli påvirket, både av rusen, men også av det som blir sagt.

Skal du serve vin til gjestene dine, men usikker på hva du skal servere? Spør fagfolkene som jobber der du handler. Mange av disse er svært kunnskapsrike og hyggelige servicemedarbeidere, som mer enn gjerne hjelper deg fram i myldret av utvalg.

Slik finner du lettere din favorittvin – last ned appen i dag, du også.

Det er ikke lenger nok å vite at hvit passer til fisk og skalldyr, og rød passer til kjøtt. Det er en verden av kvalitet der ute, plukker du den riktige vinen til det perfekte måltidet, vil du få deg en svært behagelig overraskelse.

Vargas

Slik steker du den perfekt juleribba

Slik steker du den perfekt juleribba på julaften, eller når du har tenkt å servere gris til venner og familie. Det er utvilsomt Norges mest populære middag – på den store dagen. Enda mange velger andre alternativer som pinnekjøtt torsk eller Grandiosa. Det er fortsatt juleribba som vinner.

Sprø svor

Mange tror at det er viktig med sprø svor. Vi er liksom opplært til å tro det, særlig alle over fem og førti, som er oppvokst med Ingrid Espelid Hovig på NRK-TV. Hun lyktes hver gang og brukte det som sin spesialitet, når hun dro en godt stekt ribbe ut av ovnene og bekreftet det for det norske folk. Sprø svor, igjen – år etter år.

Lest? Hjemme-jul kan bli vellykket og festlig

Selvsagt skal det være knasende sprøtt og deilig svor på ribba, men hvor viktig er det, egentlig? Er det ikke mye viktigere at far ikke slår, ligger unna for mange akevitt, at mor ikke havner på rødvinsfylla eller at alle som kan, har en fredelig jul? Gjestene rundt bordet er og blir det viktigste på julaften. Særlig kanskje barna.

Uansett – Slik steker du den perfekt juleribba.

Allerede i dag, 22. desember må du ta ribba ut av fryseren, sørge for å få den saltet og pepret mer enn du tror. Det skal mye salt inn i mellom rutene på svoren. Også rikelig med pepper. Kjøper du fersk ribbe skal den også krydres et par dager før julaften, slik at smakene setter seg. Lagres kjølig under folie.

Slik steker du den perfekt juleribba
Foto: NRK.no

God tid

Det aller viktigste du skal gjøre på julaften, lenge før gjestene dine kommer, er å sjekke at du har alt du trenger. Ikke bare ingredienser, men også utstyr, krydder, smør og alt du må til den perfekte sausen. Det blir faktisk ingen vellykket julefest uten god, brun saus eller sjy til ribba, medisterkakene og julepølsene.

Beregne god tid på å tilberede maten.

Beregne nok mat slik at du ikke står der som en nisse og har tilberedt for lite. Bedre å være litt føre var, la de voksne få 400g. – 500g. ribbe, samt rikelige med all annen type kjøtt. Husk at mandelpotetene kokes i stykker på et blunk, vær obs når du har ovnen fylt med gryter.

Har du husket rødkål, surkål, rosenkål, grønnsaker, tyttebær, skinkestek, pølser medisterkaker og svisker? Slik steker du den perfekt juleribba, beregn god tid til forberedelser og tilberedelse, av alt du har på menyen.

Hvis du gruer deg for å drive å snu en stor, varm og tung ribbe – fortvil ikke. Du kan heller gjøre følgende: Hell vann i en langpanne, opp til midt på ribba. Dekk til med aluminiumfolie slik at det blir helt tett. Sørg for at ribba er høyest på midten slik at fettet renner av. La ribba stå i ovnen i ca 50 minutter på 230 grader.

Deretter fjerner du folien, senker temperaturen fra 230 til 200 grader, og stek i i 90 minutter. Eller til du har fått sprø svor på ribba. Det er folien og vannet i langpannen som skaper damp, som gjør du får en perfekt ribbe – med sprø svor. Pass på under siste steking at du ikke går tom for vann i pannen. Hell i så fall på mer væske, bruk gjerne grønnsaker, løk og epler i stekeprosessen.

Hviletid

Husk at at sjyen som blir igjen i pannen når ribben er ferdig, skal være grunnlaget for den perfekte sausen. Bruk i så fall en sil, slik at du får vekk kjøtt- og fettrester. Husk å la ribben hvile i 20 til 30 minutter før du deler den opp. Verre er det altså ikke.

Uansett hva du skal servere dine gjester julaften, så er det viktig å tenke over hvor viktig denne dagen er for barna rundt bordet. Kanskje er det nettopp denne ene dagen, de voksne skal avstå fra alkohol? Det finnes nemlig en god del alkoholfrie alternativ på markedet.

Små og større barn enser endringer i stemmeleie hos voksne de kjenner, som blir påvirket av alkohol. Kork flaksen(e) i tide. Jula er barnas høytid også.

La gjestene få desserten i god tid etter hovedretten, nettopp for å nyte den vellykkede stemningen, det pyntede bordet og den fantastiske maten. Gavene kan vel åpnes nå, når alle er forsynte og mette? Sikkert en klok tradisjon i mange norske hjem.

Det er ikke bare ribba som trenger hviletid – det gjør tung fordøyelig middag også. Slik steker du den perfekt juleribba.

Velbekomme, og god jul.

Vargas

Slik gjør du leiligheten til luksussuite

Slik gjør du leiligheten til luksussuite som gir deg følelsen av å være på et meget bra hotell. Det du trenger, behøver du ikke gå ut for å handle, du kan holde deg innendørs. Maten får du bragt til døra, du hander hotellputer, store deilige dyner på nettet, og skjemmer deg selv bort – i dager og uker om nødvendig.

Du skal forhåpentligvis oppholde deg hjemme resten av året – hvorfor ikke gjør det beste ut av det?

Netflix

Det er faktisk opp til deg selv å gjøre nedstengningen så bra som mulig, du fortjener kun det aller beste. Slik gjør du leiligheten til luksussite, slik du ville opplevd et opphold på Hotel Bristol i Oslo – under normale omstendigheter. Du behøver et abonnement på Netflix, en solid haug med gode bøker. Men ikke glem å mosjonere regelmessig. Du vil helst overleve julen også, ikke sant?

Alt handler om å gjøre det man selv liker aller best, så ofte som mulig. Uten at man tar skade av det eller overdriver. Slik gjør du leiligheten til luksussuite. Dra med deg dyna til sofaen og binge noen fine serier. Vi kan anbefale flere. “The Crown“, “Papirhuset“, “The Americans“, “Breaking Bad” og “Narcos” vil slå ihjel noen timer for deg.

Alt du behøver er litt god tid, om du ikke digger serier. Forbered det du kan kvelden før, for å spare litt tid om du skal lage mat til flere. En hvit duk, tøyservietter og en rose i en vase. Samt masse varme og sjarme. Og du er på god vei. Trøste deg deg med at det er gjestene rundt bordet som er viktigst. De mest minnerike dagene er kanskje de du får med kjæresten?

Luksushotell

Du har sikkert opplevd en solid og lang frokost på hotell i Norge eller utlandet. Det er ofte mye å velge mellom, man spiser mer enn man burde, men det er kanskje også meningen når man først er ute på tur?

Slik gjør du leiligheten til luksussuite

Har du aldri bodd på et luksushotell tidligere, vet du ikke helt hva vi sikter til. Det er nemlig noe helt spesielt å gå rundt i slåbrok og tøfler og ikke mye annet, ta seg et varmt bad med deilige dufter og gå rett til dekket bord. Sitte og nippe til en god vin, nyte fantastiske retter sammen med den rette. Alt dette kan du faktisk gjøre i din egen luksussuite også.

Du må bare legge forholdene til rette, slik at du får gjøre det som er luksus for deg. Er det noe du fortjener nå, er det nemlig store mengder luksus. Dessverre tillater ikke situasjonen rundt om i Norge eller Europa, at man kan servere mat via bufeet på hoteller – slik vi er vant til. Enda en god grunn altså, til å gjøre hele desember om til en fest.

Lest? Bak mørket finnes gode nyheter

Kaffe

Fellesnevneren for en skikkelig vellykket frokost, enten man er to eller flere. Hjemme eller på et hotell, langs kysten, på fjellet eller midt i storbyen. Måltidet bør inneholde varmmat, kaffe, ferskpresset juice, egg, flere slag med godt brød og selvsagt ferske aviser. Slik gjør du leiligheten til luksussuite – du må vite hva som er luksus for deg.

Kaffe er ikke bare kaffe. Kaffe er svært viktig for den som elsker kaffe og det finnes i ulike smaker og muligheter for tilberedning. Presskanne-kaffe, filtermalt eller pulver kaffe, fra et glass som du heller på varmt vann (ærlig talt, det er ikke godkjent som kaffe). Eller hele bønner som knuses i egen kaffemaskinen og lager den perfekte aromatiske kaffen.

Ferskpresset appelsinjuice. Det hører alltid med til en vellykket frokost. Her kan du ta deg bryet verdt å presse appelsinene selv. Men det finnes faktisk så gode produkter at du sparer deg tid ved å kjøpe en liter i butikken. Dyrt, men veldig godt.

Nybakt

Hvordan ønsker fruen, eller herren eggene sine servert? her finnes det utallige muligheter. Kokt i fem minutter slik at eggeplommen er løs, eller i åtte minutter slik at plommen blir fastere? Halv stekt eller helstekt? Eggerøre med røket laks er en populær klassiker som aldri går av moten.

Om du ikke gidder å stå opp klokken seks for å bake selv, bør du kjøpe halvstekt. Da kan du steke rundstykker eller grovt og lyst brød, for å ha flere tilbud å by på. Server gjerne knekkebrød og ha frokostblandinger, som gode alternativ. Slik gjør du leiligheten til luksussuite, om det er mat, sex eller bare en god serie eller en god bok.

Skal du ha ekte luksus, bør du ha muligheten til å bade eller dusje så lenge du ønsker. Rørleggerne vil sloss om å pusse opp badet ditt, men du behøver kun et badekar – det koster mindre enn du tror. Unn deg litt luksus i hverdagen – eller kanskje gjennom hele desember.

Det fortjener du!

Vargas

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge. Vi tror ikke at Rema-Reitan, familien Johansson i Norgesgruppen eller aktørene i COOP ønsker folk i ulykka. At Ola og Kari Nordmann skal bli alvorlig syke og dø av Covid-19. Men vi er rimelige sikre på at disse lavpriskjedene, som nå lever som grever, ønsker stengte grenser – til langt ut i 2021. Gjerne enda lenger.

Omsetningen har gått i taket siden Erna Solberg stengte grensene 12. mars. Ikke de første ukene når folk holdt seg innendørs. Men etter seks uker begynte folk å bevege på seg. Til butikkene.

Lest: Norges billigste dagligvarer hos denne kjeden!

Dagligvarebransjen

Nordmenn er fortsatt tvunget til å handle på Rema 1000, Kiwi, Spar, Meny og COOP. Vi kan ikke gjøre som vi egentlig vil, ikke på veldig lenge. Gjøre det vi alltid har gjort, nemlig å kjøre til Sverige og hamstre ribbe, pølser, kjøttdeig, brus, vin, øl, tobakk og sjokolade til halve prisen. Regjeringen stenger ikke grensene for moro skyld. Det er fordi smitten er betydelige verre, blant annet Sverige – enn i Norge.

Dette betyr store endringer for folk flest. Nordmenn i hopetall, flere hundretusen er vant til å handle juleribba i Sverige. Men i år spår den norske handelstanden at det kan bli knapt med norsk ribbe. All den tid vi nordmenn ikke kan hamstre som vi pleier. I Tyskland, Danmark eller hos Søta Bror.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, fordi det er en handle-bonanza i norske kjedebutikker man ikke har sett maken til. Noen gang. Omsetningen er oppe i over 70% økningen fra i fjor, og det er fortsatt noen uker til jule-trykket kommer. I hele desember bør du være forberedt på kaos i norske butikker, enten du skal ha mat, alkohol, julepynt eller klær.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge
Ost, kjeks og tilbehør koster nær det dobbelt i Norge som i Sverige Foto: Vargas12.com

Vaksine

Selvsagt ønsker alle forretninger og kjeder å tjene mest mulig penger på sine varer. Det er det de leverer av, uansett hvilken vare som går ut av butikken. Det er det som skaper arbeidsplasser, og det er god omsetning som holder AS Norge i gang. Hvem kan klandre kjedene for at de smir mens jernet er varmt og øker prisene, så lenge grensene holdes stengt?

Problemet er den krevende tiden vi lever i nå og i uoverskuelig framtid. Corona-pandemien er kommet for å bli, den. Vi må få på plass en vaksine som faktisk virker og som er tilgjengelig for alle, før vi kan senke skuldrene og leve som før.

Kanskje vil pandemien endre oss for alltid? Kanskje vi rett og slett slutter med å håndhilse på folk vi møter?

Kanskje vi fortsetter å holde oss unna folk som nyser og hoster i vår umiddelbar nærhet? Og kanskje vi fortsetter å sprite og vaske hender etter vi kommer inn døra hjemme. Det kan faktisk være en smart sti å følge. En ting vi garantert ikke kommer til å fortsette med – er å handle alt vi behøver i norske forretninger – til norske priser.

Sverige neste

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Så snart Erna Solberg åpner grensene, vil Ola og Kari Nordmenn med unger, kaste seg i bilen og kjøre til Sverige, Danmark eller helt til Tyskland – om nødvendig. Nettopp for å finne mat, drikke, alkohol og sjokolade til betydelig lavere priser. Hvem kan klandre oss? Vi ønsker å få mest mulig for hver eneste krone vi bruker. Og i Norge er det meste dyrere enn noen gang.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lengefordi det gir grobunn for eksistens og vekst.

Pandemien er et helvete for den som blir syk og dør. Den er også et helvete for de helseansatte som står mitt i kaoset. I Norge finnes det en viss kontroll på sykehusene fortsatt, men vi vet ikke hvor lenge smittetallene holdes lave nok. I Sverige er det omtrent 6000 døde. I Norge har vi ikke nådd 300 døde ennå, heldigvis. Men vi vet ikke hvor lenge viruset blir værende, vi vet heller ikke hvor mange flere som blir syke og vil dø. Når vaksinen kommer – avgjør hvor lenge vi lever med den usikkerheten.

Konkurser

Norske butikker, det være seg Rema 1000, Kiwi, Coop Extra eller andre, har voldsom vekst i omsetning og kundebesøk. Årsaken kjenner vi godt. Men vi vet ikke sikkert konsekvensene av at Norge åpner grensene igjen. Vi tror det vil bli kaos på Svinesund, på andre grenseoverganger og på Gardermoen.

Vi tipper at alle som kan, vil flykte landet. Ikke fordi det er så galt å bo i Norge. Nei, det er jo et fantastisk land å bo i, med fantastiske og mange økonomiske skolerte mennesker. Som vil ha mest mulig valuta for pengene sine, mer enn dagligvarekjedene er villige til å gi.

Om du synes det er mye folk i alle butikkene du ferdes i nå, er det ikke synsbedrag. Fordi “ingen” er i utlandet, alle er hjemme.

Lest? Matbutikkene lurer deg helt bevisst!

Norske forretninger kommer til å svi kraftig på pungen i det grensene åpner igjen. For grensene kommer til å åpne igjen, vi vet bare ikke når. Vi kan komme til å oppleve konkurser og nedstengninger av enkelte butikker, som ikke tåler omstillingene som kommer. Når Sverige åpner opp sine forretninger for sine populære norske kunder vil omsetningen stupe – samme dag.

Harry-handel

Da vil alle som kan, reise. Reise til Sverige å tømme svenske butikker for Godis, sigg, läsk och sprit. Det er Ola og Kari Nordmann i et nøtteskall. Vi lar oss ikke lure til å tro at tilbudene fra Kiwi og Rema er bra tilbud. Når man får så mange fantastiske tilbud, som faktisk er gode tilbud. I Sverige. I tillegg er utvalget betydelige større på de fleste varegrupper.

Regjeringen-Solberg kan faktisk berge mange arbeidsplasser på å begrense grensehandelen på 20 milliarder kroner per år. Ved å senke noen avgifter. Ikke på alle varer, men på noen varer som folk flest ønsker å kjøpe på Harry-handel – når Sverige endelig er fri for Covid-19.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, men den vil ikke vare inn i evigheten. Forskningen har kommet så langt at det kun er snakk om tid før vaksinen kommer. Da vil det nok engang bli vanskelig å være kjøpmann i Norge.

Derfor bør den søte karamellen det suges på i dag – spares på, helt til ‘striskjorta og havrelefsa’ igjen er eneste alternativ.

Vargas

Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon

Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon av smågodt i Norge. Så populær at de to variantene, søte krokodiller, du vet de sorte og oransje. Og den tradisjonelle, sorte hockeypulver-boksen ikke er å få tak i. Det er faktisk utsolgt for begge varianter.

Årsaken er en video på en Facebook-gruppe kalt “Mat-guilty plesures”. Men den originale oppskriften ble publisert for seks år siden. Men som nå farer som en farsott gjennom landet. Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon, og faktisk så populær at du ikke lenger finner de to populære varene i butikken.

Vargas12.com ønsker å spre budskapet ut over landegrensene, for at så mange som mulig skal få vite om den. Det skal visst være smaken av lykke – mener mange. Gi din dom i kommentarfeltet, takk.

Krokodiller og hockeypulver

Det er ganske oppsiktsvekkende at en snop-kombinasjon, er blitt så populær at den faktisk tømmer hyllene i butikkene. Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon som tømmer forretninger over hele landet.

Dette er en smågodt-kombinasjon du kanskje bør forsøke?

Ta en pose krokodiller og hell i ei skål, ta deretter å skrell lokket av en klassisk boks med hockeypulver. Hell over kroksa og dytt innpå. Njudelig!

Anette Løkstad

I følge siden “Godt.no,” som omtaler saken, er det Facebook-gruppen som har gjort denne kombinasjonen svært populær. Over hele landet og vel så det, men nå sprer ryktene seg også utover i sosiale medier. Alle vil ha krokodiller og hockeypulver. Produsentene Lutti, som lager de søte krokodillene og hockeypulver fra Grahns, jobber på spreng for å dekke etterspørselen.

Lest? Nidar eller Freia sjokolade din favoritt?

Krokodiller alene er blant de mest populære smågodt-variantene, ifølge finskeide Candy King. Men kombinasjonen “Hockeycroc”, må foreløpig kjøpes hver for seg, all den tid disse har forskjellige produsenter. Se ikke bort fra at noen finner en løsning med å produsere disse produktene sammen.

Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon
Snickers er verdens mest solgte sjokolade

Populariteten gjør at Kiwi på Jessheim er utsolgt for denne kombinasjonen, etter å ha solgt syv ganger så mye av de to produktene. De var utsolgt i både uke 34 og uke 35. Nye digre forsyninger er bestilt.

Søtt og salt

Kombinasjonen søtt og salt har alltid vært en populær kombinasjon for nordmenn som elsker godteri. Cola og peanøtter, ost og salte kjeks, Snickers, Smash, Melkesjokolade med salte mandler og Oreo Cookies. Ifølge fagfolk, er det nemlig en uslåelig kombo, de tre ingrediensene, søtt, salt og fett som gjør dette til en vinner. Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon som du vil forsøke – allerede lørdag.

Dette er næringsmidler som får fram nytelsen og fristelsen i oss. Søtt og salt er kombinasjoner som passer perfekt til hverandre fordi, jo flere ingredienser et produkt inneholder, jo mer trigger det smakssansene våre. Salt kombinert med søtt er altså den perfekte kombinasjonen som herjer med belønningssenteret i hjernen.

Vi bare må ha det. Det er umulig å spise bare én! Kjenner du deg igjen?

Snickers

Vi har sagt det før og sier det igjen. Snickers er verdens beste sjokolade. Det er også verdens mest solgte sjokolade. Du bør ikke spise den så ofte, da den inneholder mer enn 380 kalorier. Det er faktisk et lite mellommåltid en sjokolade, men den er så god at det er verdt det. Snickers er produsert av Mars, Incorporated.

Selvsagt er det de salte nøttene, i kombinasjon med den søte sjokoladen og det deilige fettet i karamellen som er årsaken.

Snickers-kake og snickers-is er også gode alternativer til varer som er svært populære. Du kan lage denne ene kaken, fordi du elsker det søte og salte. Du har til og med forsøkt deg på isen, har du ikke? Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon som du kanskje bør servere barna, uten å si noe?

Sjokolade er populært, men dyrt. Det er en av årsakene til at mange nordmenn er villig til å gå mann av huse for å skaffe disse produktene. Reise til Sverige, bli ti dager i karantene, kun for å skaffe billig Snicker, søte krokodiller og hockeypulver til halv pris. Det er slett ikke vanskelig å forstå – eller er det det?

Vargas

Kokken Tor var ikke død

Kokken Tor var ikke død, likevel. Du husker Kokken Tor? Selve grunnfjellet i den fantastiske artisten Lars Lillo-Stenbergs karriere. gruppe deLillios, som ble stiftet i 1984 og siden leverte svisker, viser, låter, ja, minnerike klenodier mange av oss har trykket til vårt bryst siden.Låta “Kokken Tor” – er blant de beste etter vår mening.

De mest kjente låtene deLillos har utgitt må være: “Neste Sommer“, “Tøff i pysjamas“, “Smak av Honning” og Hjernen er alene”.

Vi får benytte anledning å si takk, Lars, for den flotte musikken og alle låtene. Det har vært fantastisk og følge deg og bandet ditt. Dette innlegget derimot, skal handle om kokken, altså Tor. Kokken Tor og alle andre menn som sliter på kjøkkenet. Og ikke tror de kan lage mat. Det er nok en illusjon, en snev av dårlig selvtillit og dårlig fantasi.

Med dette innlegget vil du føle deg som kokken Tor, så snart du har forsøkt å gjøre slik vi anbefaler deg. Gi det i hvert fall et forsøk.

Lest? Festmiddag alle dager!

Alt du behøver er god tid, nok og riktige råvarer – så går resten av seg selv. Du kommer til å elske å be gjester hjem til deg selv, denne høsten. Fordi du har blitt en jævel, på kjøkkenet. Kokken Tor var ikke død.

Mat på alle fat

Høst er for mange synonymt med mye god mat. Fårikål, norske bær fra norske skoger, oktoberfest og sosiale samlinger som oser nytelse. Nå er tiden inne for at også mannen, den norske utskjelte mannen, skal imponere på kjøkkenet ved å servere mat på alle fat.

Fårikål er faktisk kåret til Norges nasjonalrett. Sau (det er ikke alltid det er lam du får servert, men mora eller faren). Dette får du kjøpt i alle norske butikker fra midt i september. Et festmåltid og en hverdagsrett, enkel å tilberede og det smaker godt i dagevis. Du kuter hodekål, og legger denne lagvis med kjøttet i en stor kasserolle og serverer poteter til. Kokken Tor var ikke død – det absolutt håp for den norske mannen – på kjøkkenet.

Du begynner med kjøttet nederst i kasserollen, krydrer med salt og pepper for hvert lag med fortrinnsvis lammekjøtt. Hell på rikelig med vann og la det små putre på lav varme i ca 2 timer. Eller til kjøttet løsner fra benet. Dette er livretten til mange nordmenn og du blir dagens stjerne når du serverer denne maten.

Bacalao

Bacalao er en annen rett vi er svært glad for å ha på menyen så ofte vi kan. Siden Kristiansund er Norges Bacalao-hovedstad i Norge, vet vi å få tak i de riktige råvarene. Nemlig god nok klippfisk. Den kjøper vi alltid fra Ole Løvold, som har drevet med klippfisk i mer enn 40 år. Og vet hva som skal til for de aller beste råvarene.

Kokken Tor var ikke død
Klippfisk

Kokken Tor bør kunne denne retten, for å invitere alle de gjestene som ikke ønsker å spise Fårikål. Kokken Tor er i sitt ess når denne retten kommer på bordet. Bacalaoen blir bedre når alle smakene får satt seg ordentlig. Tilbered gjerne en stor gryte som varer både to og tre dager, men aldri varme opp maten fra samme gryte – mer enn to ganger. Da kan du bli sjuk.

Lest? Alternativ til fredags-tacoen

Ingrediensene for Bacalao-gryta er altså klippfisk, potet, hvitløk, olivenolje, tomatpurre, knuste tomater, sort pepper, chilli og løk. Fisken bør vannes ut i to døgn, lagres i kjøleskapet i mellomtiden i en kasserolle med lokk, men bytt vann når du skyller hvert åttende time. Legg potet i skiver og klippfisk lagvis, med løken og hell på med kaldt vann. Ikke rør i gryta. Se oppskriften for detaljer. Dette er mat du kan servere til alle festdager i året.

Grillmat

Heldigvis er den tiden forbi, den tiden som tillot nordmenn å grille kun i juni, juli og august. Vi er jo litt trege av oss her oppe på berget, men endelig har vi oppdaget at det er mulig å grille. Nesten hele året. Er det tjue speik ute, kan vi også grille mat innendørs på vår fantastiske grill-stekepanne. Eller via stekeovnen. Alt kan grilles og vi kan grille over alt. Dermed er det ikke lenger noen unnskyldning. Kokken Tor var ikke død, han har gjenoppstått som en mester kokk. flytt deg, Helstrøm.

Fisk, kjøtt, pizza, grønnsaker og taco-lefser. Alt kan faktisk grilles. Du må bare lære deg å bruke varmen. En gassgrill er svært enkel å bruke. Sørg for å lære deg de forskjellige innstillingene. Grill både på direkte og indirekte varme for best resultat.

Som vi var inne på. Du trenger egentlig bare god tid og riktige råvarer. Resten går av seg selv. Du må bare være fokusert for oppgaven og forstå den enkelte råvare hvordan den behandles. Lære deg å dandere, pynte bord og servere riktig drikke til hver rett.

Les deg gjerne litt opp på hvor lang steketid de forskjellige ingrediensene bør ha. Oksekjøtt trenger litt mer steketid enn kylling og svin, men også mer hviletid når biffen er ferdig.

Å steke biffen riktig er ikke vanskelig, men det er lett å ødelegge kjøttet ved å steke for lenge, eller ikke la biffen hvile. Sørg også for å ha riktig og nok utstyr før du begynner på kjøkkenet eller ved grillen.

Om du ikke føler deg som kokken Tor. Så har du i hvert fall blitt en erfaring eller to rikere på kjøkkenet og har et par middager å slå i bordet med – om noen spør.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest