Vi må snakke litt om egg. Finnes det et sunnere og mer anvendelig produkt enn nettopp egg? Vi tviler på det. Egg kan brukes til så mange forskjellige ting, både som enkeltstående produkt eller som supplement. En fantastisk råvare som er brukt av mennesker over hele kloden – siden tidenes morgen, eller deromkring.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Næringsrikt

Egg er også full av næring, egg har et ufortjent dårlig rykte for at det gir oss for høyt kolesterol. Men i de siste årene har legene gått vekk fra at det er usunt å spise mer enn et egg per dag. Man kan spise egg i alle typer og fasonger, uten at det blir særlig farlig for deg.

Les også: Kostholdet som gjør at du lever lenge

Egg inneholder protein og en rekke vitaminer som A,B, D, E og K. Men ikke C-vitaminer. I tillegg innholdet egget både kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink, selen og jern. På Matprat.no omtales egg som naturens egen vitaminkapsel. Intet mindre.

Søker man om info om egget og dens opphav, blir man svar skyldig, fordi egget har sannsynligvis vært her mye lengre enn det moderne mennesket.

I Norge er det omslag 600 eggprodusenter som har 4,5 millioner høner, for det er hønseegg vi snakker om, som brukes til mat for mennesker og dyr. Det produseres drøyt 60.000 tonn med egg i Norge hver år. Prisen er dessverre rekordhøy, som alt annet, dessverre.

Vi må snakke litt om egg, som kan brukes til så mangt.

Vi må snakke litt om egg
Bildet er tatt av congerdesign fra Pixabay 

Hotellfrokost

Reiser man rundt om i Europa så får man ulike typer egg på samtlige hotell med respekt for sine gjester. I England er det vanlig med scrambled eggs, eggerøre og bacon hører til. Noen hotell har egne kokker som gjerne lager omelett til sine gjester. Og det er helt vanlig å finne både hardkokte og mindre kokte egg på hotellene.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Unn deg en luksusfrokost som om du bor på hotell, engang i blant – det har du fortjent. Her finner du framgangsmåten.

Vi må snakke litt om egg, denne fantastiske råvaren som er så utrolig anvendelig og full av næring at den bør spises daglig.

Det er svært mange som opplever eggallergi, men det er nesten alltid barn som opplever dette ubehaget.

Eggallergi kan debutere allerede i spedbarnsalderen. De allergiske reaksjonene varierer både i intensitet og form. Med årene vokser de fleste barn det av seg, slik at ganske få vil ha eggallergi i voksen alder

NHI.no

Her er er noen retter man har ett eller flere egg som ingrediens:

  • Vafler
  • Hever kaker
  • Omelett
  • Binde farser
  • Majones
  • Tykne til sauser
  • Bakverk
  • Egg er perfekt i tomatsuppe
  • Og egg kan selvsagt spises alene som kokt eller stekt

Omelett

En omelett er svært enkel å lage, den kan lages til alle dagens måltid, både frokost, lunsj, middag eller kvelds.

Slik lager du omelett til 4 personer.

Du rører sammen 8 egg i en kasserolle, blander i de ingredienser du liker eller som passer i en god omelett, bruk også en liten skvett melk.

Om du ikke har bacon kan du kutte noen skiver med skinke, salami etter saltpølse i steden.

Vi bruker skinke eller baconterninger, purre eller vårløk. Du kan bruke all type løk, men ikke bruk for mye, da løk setter mye smak. Om du har baconost eller rekeost på tube, så kan dette brukes. Men all type ost er godt som topping.

Noen vil også bruke tomater, mais og paprika i sin omelett.

Bruk alltid lokk på stekepannen når du steker omeletten, men pass på varmen, du skal steke på svak varme.

Om du har middagsrester fra dagen før, er omeletten perfekt å bruke til rester.

Smak til med salt og pepper.

Skriv opp egg på handlisten, fordi du kan bruke egg til så mye forskjellig.

Vargas

Pin It on Pinterest