Overvekt kan skyldes genene dine og ikke at du er lat, spiser for mye eller trener for lite. Dessverre kan du altså være overvektig og være helt uten skyld. Det ser du lett om du er en ellers sunn person, som gjør “alt” riktig mht kosthold og er aktiv, men forblir chubby.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ytre faktorer

Slekts-genene dine kan i følge forskning være årsaken til at du “aldri” går ned i vekt uansett hvor mye du forsøker. I USA har forskere funnet ut at husstøvet hos overvektige mennesker er annerledes enn hos tynne. Og det er hevet over tvil at ulike bakterier og sopp i tarmen, kan knyttes til fedme.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Overvekt kan skyldes genene dine og en hel haug med andre ytre faktorer som ikke hjelper deg nevneverdig. Uansett pågangsmot på trening eller riktig kosthold, dessverre.

Genene kan være opp mot 80 prosent av forklaringen på hvorfor noen mennesker blir tynne og andre tjukke, viser flere studier

NRK.no

Også miljøgifter i en rekke ulike emballasje-produkter skal ifølge forskning være med på å påvirke vekta vår.

Det er altså ikke nok at du bare sitter for mye i ro og spiser for mye, for ofte. Du blir overvektig av å bare være til, og leve i Norge i det 21. århundre. Og det gjelder svært mange av oss. Til og med husdyrene våre øker vekten.

Insulin er et lagringshormon som sørger for at fettlageret bygges opp og spares til det virkelig er bruk for det. Derfor gir det mening å spise mat som ikke gir insulinstigning, slik at kroppen slipper å få signaler om å lagre overskuddsenergi

Øyvind Torp – Lege, NRK.no
Overvekt kan skyldes genene dine
Bildet er tatt av (Joenomias) Menno de Jong fra Pixabay 

Ultraprosessert mat

Forskning viser også at ultraprosessert mat, sånn som pølser, pizza, pasta, kjøttdeig, potetmos og nuggets, er farlig å spise for ofte. Årsaken er at den innholdet så lite som er bra for tarmen, er energinett og kan føre til overspising.

Les også: Mat på P!

Ultraprosessert mat er mat du bør styre unna – om mulig. Dette er mat som er bearbeidet, industriprodukter bestående av ekstrakter av råvarer, kanskje utarbeidet i laboratorier, ofte uten særlig næringsinnhold. Denne maten innholdet ofte e-stoffer, fargestoffer og tilsetningsstoffer du ikke behøver.

Iskrem, energidrikker, kaker, kjeks, boller, pomes frites og frossen-pizza, er noen eksempler på mat som er ultraprosessert og som står på listen over nei-mat.

I dag mistenker forskere at det finnes mer enn 100 ulike årsaker til at vi lever i en fedmeepidemi.

Periodisk faste

Periodisk faste gir god helsegevinst, ifølge omfattende forskning. Også kjendis-lege, Wasim Zahid bruker periodisk faste for selv å redusere vekt og få helsegevinst. Er dette en måte du ønsker å forsøke å bli enda litt sunnere på, bør du vite hva du går til.

Overvekt kan skyldes genene dine og en lang rekke andre faktorer som du kanskje ikke visste om.

Periodisk faste gir god helsegevinst om det gjøres riktig. Derfor bør du finne ut av om dette kan være måten du har søkt etter lenge, for å få en bedre helse. Uten å måtte tvinge i deg Nutrilett, slanke deg via tabletter eller dyre kurs – eller løpe på treningsstudio. 

Lest denne? Åtte sunne middager til hverdag og fest

Periodisk faste handler om å ikke spise i en begrenset periode. 5:2 dietten er en type periodisk faste du kanskje kjenner. Der handler det om å innta 2000 kalorier for menn, i 5 dager og 600 kalorier i to dager per uke. Og 1800 kalorier for kvinner 5 dager, og 500 kalorier i to dager i uken. 

Denne faste-metoden går kanskje i en periode, men blir vanskelig å holde over lang tid.

Periodisk faste med tidsbegrenset matinntak, ser ut til å være gunstig for friske voksne mennesker. Det går ut på at man spiser varier og sunt, men kun mellom kl 12:00 og 20:00, hver dag. Den type faste lar seg lettere gjøres over tid.

Du kan med fordel selv velge tidsintervallet for din faste ut i fra din egen arbeids- og fritidsaktivitet.

Likte du denne eller noen av de andre 8000 artiklene i vår rikholdige meny på høyre side, på hovedsiden, meld deg på vårt nyhetsbrev, du også. Det er selvsagt alltid gratis og helt uten betingelser.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest