Mat på P! Du er som folk flest, liker pølser, pasta, pizza, “påm fri” og annet digg som egentlig kategoriseres som “jønk.” Altså søppel-mat, men som med enkle grep, slett ikke er så ille?

Les gjerne: Maten som får gjestene tilbake

Vel, om du bruker litt tid på å tilberede disse godsakene – på en fornuftigere og sunnere måte, vil du se at det ikke er så ille som mange som skal ha det til. Det usunne fettet, sukkerinnholdet og de raske karbohydratene endres, med enkle grep.

Mat på P!

Dersom alle norske husstander byttet ut bare én kjøttmiddag i uka med en vegetarmiddag, vil det bidra til at klimautslippene fra matproduksjonen reduseres med 855 000 tonn i året

Fra boken “Kjøttfrie dager”

Mat som begynner på bokstaven P, gir overraskende mange muligheter.

For noen år siden, gikk matekspert, helseguru og Lavkarbo-guden, Fedon Lindberg langt i å advare alle foreldre. Foreldre som var så uansvarlige å gi barna sine mat som begynte på nettopp bokstaven P. Og siktet åpenbart til pølser, pasta, pizza og dets like.

I utgangspunktet en riktig formaning, men som sagt – det er mulig å gjøre dette til en fest selv barna elsker, uten at det nødvendigvis er usunt.

Pølser

La oss se på mulighetene for mat på P, som du trygt kan servere til liten og stor gjennom våren og sommeren 2017. Uansett hva du serverer, skal mengende man spiser stå i stil med hvor mye man faktisk behøver. Overspising er en av hovedårsakene til overvekt.

Pølser er noe av den mest utskjelte maten som finnes, fordi de ofte inneholder store mengder fett, blandingsfarse og stivelse vi ikke bør spise for mye av. Massen stappes i en plast- eller natur tarm, kokes, røkes eller spekes. Pølser kan også spises kalde.

For å gjøre pølsene sunnere bør man øke kjøtt-mengden, og senke innholdet av salt og det usunne fettet. Noen pølsemakere bruker is og vann når de skal produsere grove pølser for å gjøre de sunnere.

De færreste velger å lage pølsene selv, men det er slett ikke umulig. Velger du ferdige pølser i butikken, kan du glede deg over at de fleste produsentene, med respekt for seg selv – alltid har ett eller flere alternativer som er langt sunnere enn de andre.

Mat på P!

Pizza må ikke være en vegetar-utgave for å være sunn. Man kan velge alt hva hjertet begjærer på sin hjemmelagde pizzadeig, men plukker du ingredienser fra havet, er du sikker på en sunnere utgave enn masse fet pepperoni eller kjøttdeig som ofte inneholder mye fett. Bruk gjerne reker, blåskjell, ansjos eller røkt laks. Sært, men utrolig smakfullt. Baker du pizzabunnen med grovt mel, kan du selvsagt spise denne pizzaen med god samvittighet.

Skal du ha en perfekt pizza, anbefaler vi Jan Varødens “Pizza Parma” med, skinke, pinjekjerner og olivenolje, enklere og bedre blir det neppe. Skal du ta den helt ut og velge vegetar, anbefaler vi: Å bruke det du har for hånden, helst grov pizzabunn, grill squashen, auberginen, kutt litt løk, dryss over med oliven. Stek pizzaen (til 1 person) i stekepanne.

Velger du å ha på ost først, og grønnsaker oppå, som er raskt vendt i litt raps olje, slipper du at disse blir dvaske og våte. Del små-tomater i to og hell over. krydre med oregano, litt salt og pepper. Snadder, men pass deg for at ikke alt blir brent.

Pasta

Les gjerne: Maten som forlenger livet ditt

Pasta, eller spagettier og blir vår favoritt, alltid. Også her finnes det uante muligheter.

Dropper du eksempelvis baconet i Pasta Carbonara, blir den sunnere, men ikke lenger det samme. Også Pasta Tagliatelle kommer med en dose fløte som hører til i retten, men som bør få være der, om det er den retten du skal tilberede. Vår utvalgte pasta heter noe så enkelt som Spagetti Bolognese og er basert på Eivind Hellstrøms anbefaling. Bedre blir det ikke. Punktum.

Karbonadedeig, knuste tomater, gulrot, stangselleri, hvitvin, kjøttkraft, hvitløk, bacon, fersk pasta, laurbærblad, timian, oregano, salt og pepper, løk, stjerneanis og olivenolje. Helt enkle og vanlige ingredienser, men sammen – en uslåelig kombinasjon. Dryss over parmesan og fersk basilikum før servering.

Skei ut!

Her kan du trygt velge å erstatte bacon, men magrere kjøtt, kutte ut vinen, med eplesaft og finne andre alternativer for parmesan. Men da kan vi ikke garantere for at dette er det beste du har smakt noen gang heller. Følger du oppskriften slavisk, og lar kasserollen stå på svak varme et par timer, vil denne retten bli enda bedre, dagen etter (da bør du koke ny, fersk spagetti, selvsagt.)

Uansett hva du velger å spise, velg sunt ofte, men skei ut med jevne mellomrom, det har du faktisk godt av. Husk å bruke tid på gjestene, foran å være for lenge på kjøkkenet, når du er vert.

Siden vi nevner karbohydrater i vårt innlegg, legger vi ved denne linken, for at du skal forstå forskjellen på raske- og trege karbohydrater. De som trener og er i stor aktivitet f.eks. skal gjerne ha raske karbohydrater, for å få best effekt av treningen og restitueres etterpå.

Velbekomme!

PS: Ikke glem å følge vårt nyhetsbrev, det er selvsagt helt gratis.

Vargas

Pin It on Pinterest