Grillsesongen er i gang – grill alt! Ifølge de som har greie på å lage fantastiske retter på grillen. Er det vel kun suppe som ikke kan grilles. Den kan tilberedes på grillen, også suppen, men da med fordel i en kasserolle. Helst på brenneren ved siden av selve grillristen.

Grillsesongen er i gang – grill alt! Ikke engang dårlig fantasi setter en begrensing for hva som kan grilles. Temperatur er avgjørende. Jo større stykker, jo lengre steketid, jo viktigere er faktisk riktig temperatur. Grillsesongen er i gang – griller du alt, vil du ha mye å velge blant. Hele året.

Vi er i mai, en av de fleste store grillmånedene. Når du endelig får lov til å ha gjester på besøk, i hagen eller rundt bordet innendørs. Bør du selvsagt begynne å forberede de mest kreative grillrettene. Det eneste du faktisk behøver, er gode norske råvarer. Samt digre brasilianske biffer. Det kommer vi tilbake til.

Lest? Mat på P!

Brasiliansk biff

Om du ønsker å tilberede dine egne grillspyd. Eller grille fisk, pølser, biff av storfe, gris eller skjære kjøttet i terninger, bestemmer grillsjefen. Som betyr far i huset hos de fleste. Men det bør være så enkelt at selv far klarer det, ikke sant?

Noen liker datteren, andre liker broren, eller faren, smaken er som kjent delt. Poenget er at alle bør i løpet av grillfesten få spise det de selv har lyst på. Jo flere gjester, jo flere retter – sannsynligvis. Derfor er det nettopp grillen du bør fyre opp. La ungene få smake nye retter. Ikke bare hamburger og pølser.

Lag gode og sunne grillspyd. Kylling er et perfekt eksempel på sunn og god mat.

Vår absolutt favoritt på grillen, er helstekt oksefilet. Helst importert fra Uruguay eller Brasil. Hva dyrene i Sør-Amerika spiser, vei vi ikke, men det er betydelig større dyr der, enn her hjemme. Som gir store fileter og det er alltid langt mørere kjøtt enn du får i kjøttdisken i Norge.

Den brasilianske biffen er å finne i noen frysedisker i norske fortetninger. Let og du skal finne.

Lag marinaden selv

Når du endelig har funnet den riktige biffen, pass på å skjære vekk den ytterste hinna med fett. Bruker du en skarp kniv er dette enkelt. Legg biffen i marinade over natten. Hvitløk, raps/olivenolje, litt sitron, salt og pepper. Er en av mange muligheter til marinade. bruk de smakene du liker.

Grillsesongen er i gang – grill alt! Og du blir sjefen i gjengen, ikke bare i familien. Men i hele gata. Nå skal han grille igjen, sier naboene.

Bruk gjerne plastfolie eller grillbrett, slik at du kan helse biffen på direkte og indirekte varme. På den måten har du full kontroll på kjøttet. Det beste resultatet, uansett hva du skal tilberede på grillen er tid. Har du nok tid, er det lett å lage mye mat til mange. Har du dårlig tid, blir resultatet deretter.

Nordmenn er gode på å velge sunn og næringsrik mat. På grillen kan noen være redd for at det blir både usunt og for mye mat. Derfor bør man velge sunne alternativer først. Grill fisk, og du har venner for livet. Laks, ørret, makrell eller hvit fisk. Alt kan grilles.

Skal du gjøre litt mer ut av det du har for hånden, kan det være nok å surre litt bacon rundt pølsene. Det er alltid populært.

Tilbehør er viktig

Du kan renskjære fisken på forhånd, samle dette i aluminiumsfolie, (form den som et skip) litt olje over og masse grønnsaker, med en dæsj lettrømme. Fantstisk mat, og ungene vil elske det og spørre etter mer.

Tilbehøret er alltid viktig uansett type mat. En god salat med ferske grønnsaker til, er alltid populært. Det bryr ikke at du bør droppe grønnsakene på grillen. Stekte tomater i alle størrelser, behøver bare sekunder på varmen.

Apropos tilbehør. Tenk på hvor mye forskjellige snadder du kan legge på en hamburger eller pølse i brød. Foruten kjedelige ketchup og sennep. Det er så mye at vi får ikke plass til å ramse opp alt. Men bruk kreativiteten og tenk mangfold, tenk smak, når du gjør innkjøp.

Når far skal grille sin fete og doble hamburger, velger han solide, saftige ‘pucker’, for å være sikker på suksess. Men glemmer å grille brødet. Det er en tradisjonell tabbe hos mange nordmenn. Brødet, enten det er loff, hamburger- eller pølsebrød – bør grilles.

Kutt loffskivene i to, la de få et raskt besøk vendt i litt olivenolje med masse fersk hvitløk. Vipps og du har egenprodusert hvitløksbrød. Hvor populær har du tenkt å bli, egentlig?

Champignonstuing

Styr unna ihjel-marinerte flintstek og grillribbe du finner i butikken. Lag smakene selv, det er både sunnere og mye bedre.

Tomatsalat, potetsalat, skinne og baconsalat, eggesalat, naturell-salat, eller salat med “alt”. Når man skal grille, er det alt lov, det er derfor det er så fryktelig populært og godt – hver gang. Grillsesongen er i gang – grill alt!

Nuggets, kyllingvinger, kyllingklubber, Scampi, maiskolber og champignonstuing, som er sopp, fløte og løk. Er deilig tilbehør som passer perfekt til grillmat. Stuingen bør åpenbart i en kasserolle. Ikke hell fløte i grillen.

Potetbåter som du krydder med hvitløk, salt, pepper, basilikum, timian og oregano. Ikke glem rikelig med olje, grilles på et grillbrett. Potet blir neppe det samme igjen.

En siste ting til slutt. Ikke tro på TV-reklamen. Den maten som blir presentert via Rema- og Kiwi-reklamen, som grilles, er ikke den samme som er i pakningen i kjøledisken. Om du skulle være villedet til å tro det.

Det er propaganda, det er reklame, du skal bli lurt.

Ikke glem nok og riktig drikke til maten. Alltid alkoholfritt til voksne, når det er barn tilstede.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
OSLO – fra episenter til vannhull

OSLO – fra episenter til vannhull, nå vil ølet flomme i den norske hovedstaden. Med svært gode værmeldinger opp mot...

Lukk