Grillsesongen er endelig i gang landet rundt. Våren er høysesong for grilling og kos, og da tenker vi ikke på den håpløse engangsgrillen som ikke burde eksistert av flere grunner. Vi snakker om ekte kulegrill, gassgrill eller elektrisk grill. Finn din favoritt og grill hver eneste dag været tillater det. Utendørs kan du be hele storfamilien på fest.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Grillsesong

Ifølge de som har greie på å lage fantastiske retter på grillen. Er det vel kun suppe som ikke kan grilles. Den kan tilberedes på grillen, også suppen, men da med fordel i en kasserolle. Helst på brenneren ved siden av selve grillristen. 

Grillsesongen er i gang – grill alt! Ikke engang dårlig fantasi setter en begrensing for hva som kan grilles. Temperatur er avgjørende. Jo større stykker, jo lengre steketid, jo viktigere er faktisk riktig temperatur. Grillsesongen er i gang – griller du alt, vil du ha mye å velge blant. Hele året. 

Lest en av de mest populære artiklene våre? Mat på P!

Vi nærmer oss mai, en av de store grill-månedene. Når du endelig får lov til å ha gjester på besøk, i hagen eller rundt bordet innendørs. Bør du selvsagt begynne å forberede de mest kreative grillrettene. Det eneste du faktisk behøver, er gode norske råvarer. Samt digre brasilianske biffer. Det kommer vi tilbake til.

Tilbehør

Tilbehøret er alltid viktig uansett type mat. En god salat med ferske grønnsaker til, er alltid populært. Det bryr ikke at du bør droppe grønnsakene på grillen. Stekte tomater i alle størrelser, behøver bare sekunder på varmen. 

Apropos tilbehør. Tenk på hvor mye forskjellige snadder du kan legge på en hamburger eller pølse i brød. Foruten kjedelige ketchup og sennep. Det er så mye at vi får ikke plass til å ramse opp alt. Men bruk kreativiteten og tenk mangfold, tenk smak, når du gjør innkjøp.

Når far skal grille sin fete og doble hamburger, velger han solide, saftige ‘pucker’, for å være sikker på suksess. Men glemmer å grille brødet. Det er en tradisjonell tabbe hos mange nordmenn. Brødet, enten det er loff, hamburger- eller pølsebrød – bør grilles. 

Kutt loffskivene i to, la de få et raskt besøk vendt i litt olivenolje med masse fersk hvitløk. Vipps og du har egenprodusert hvitløksbrød. Hvor populær har du tenkt å bli, egentlig?

Grillsesongen er endelig i gang

Biff

Grillsesongen er endelig i gang og vi kan spise utendørs uten å fryse ihjel. Endelig kan vi nyte lyse kvelder med mat, godt selskap og noe rødt i glasset. Aldri før har vi vel fortjent det mer enn denne våren. Å kunne senke skuldrene, nyte hverandre og deilig grillmat.

Skal du ha det beste, er det ekte god biff. De fleste kokker griller Entrecôte om de skal servere egne favoritter.

Vår absolutt favoritt på grillen, er helstekt oksefilet. Helst importert fra Uruguay eller Brasil. Hva dyrene i Sør-Amerika spiser, vei vi ikke, men det er betydelig større dyr der, enn her hjemme. Som gir store fileter og det er alltid langt mørere kjøtt enn du får i kjøttdisken i Norge. 

Den brasilianske biffen er å finne i noen frysedisker i norske fortetninger. Let og du skal finne.

Skal du servere til fire, kan du få fire forskjellige ønsker, da må du passe på å ha tunga i egen munn til biffen er ferdig. Ja, det er akkurat det! Når er den ferdig for din smak? På menyen – steker du biffen riktig? Det aller viktigste du gjør for å få en vellykket biff middag, er å ha nok tid og gode råvarer. Da er du på god vei til et suksessfullt måltid.

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid. Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Hviletid

Hviletiden kjøttet trenger, er av stor betydning for et bra grillresultat. 

De lærere strides om det er best med gass, kull eller elektrisk varme som skal til for det beste resultatet, selv har vi alltid hatt stor suksess med gass, men velger la leserne få bestemme hva som passer best for dem. Så lenge det blir varmt nok – er det det viktigste. 

Grillsesongen er endelig i gang og du trenger denne kvalitetstiden mer enn noen gang denne våren og sommeren.

Uansett hvor du søker på nettet etter grilltips, vil noe av det som går igjen være gode råvarer. Det er innlysende, men også svært viktig når man skal grille mat. Kun det aller beste av de beste råvarene bør velges, gjerne kortreiste pølser og lam fra egen gård, vil automatisk gi førsteklasses resultat om det tilberedes riktig.

Lar du biffen få nok hviletid før den serveres, vil kjøttsaften sette seg og du vil få en saftig og smakfull biff. Hviletiden avhenger av steketemperaturen og størrelse på kjøttstykket. Steker du på 180 grader, bør biffen hvile 15 – 20 minutter for best resultat.

Champignonstuing

Champignonstuing er perfekt til biff og er svært enkelt å tilberede.

Skjær champignon i en stekepanne med litt smør til de blir gyldne, deretter i en kasserolle med 1,5 dl fløte, gir en god stuing. Her passer det med finhakket hvitløk, løk, baconterninger og litt salt og pepper. Men noen må ha poteter til. Du kan selvsagt servere begge deler om du har tid og lyst.

Soppstuing er perfekt til vilt og egentlig all mulig annen type kjøtt. Rens soppen i biter, kutt løk og gjerne bacon i terninger, stek på god varme i smør og bruk timian og andre urter, hell på fløte når du senker varmen. Med en god soppstuing behøver du ikke annen type saus til verken fugl, vilt eller biff.

Kok småpoteter i 10 minutter i litt saltet vann, del potetene i to, legg disse på et brett. Bruk rikelig med rasp- eller olivenolje. Vend potetene forsiktig i oljen. Krydre godt med basilikum, timian, hvitløk salt og pepper, stek de på 220 grader i 20 minutter, eller til du ser potetene blir gylden brune.

Utvalg

Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan tilberede på en god grill. Det er viktig å kunne å bruke grillen ordentlig for ikke å ødelegge maten. Du bør kunne bruke indirekte og direkte varme, passe på at pølsene ikke sprekker ved å snitte de først, samt lære å la maten stekes nok, men ikke for mye. Timing er gull for et godt grillresultat.

Ikke glem at de fleste grønnsaker er fantastisk på grillen.

Du skal sannsynligvis tilbringe mye av sommerferien her hjemme. Da har du tid til å lage nydelige grillspyd med norske råvarer. Kylling, svinekjøtt, biffkjøtt, blandet med løk, paprika, skjær i terninger eller passende biter. Varmes på indirekte varme i fem minutter. Bruk nok og riktig krydder, mariner gjerne kjøttet i forkant for best smak. 

Laks i folie, laks i grillspyd, helstekt eller fileter, laks kan grilles, steks, trekkes eller brukes som erstatning av kjøttdeig i tacoen. De beste råvarene er norske og gir god mat som du enkelt kan tilberede selv. Alt du behøver er innkjøp av lokale råvarer, god tid og hyggelig selskap. 

La barna lage sine egne grillspyd med det de liker aller best. Det er en fin måte å få ungene til å ville spise opp maten sin, med glede. Grillsesongen er endelig i gang – nyt hver eneste mulighet.

sommerkoteletter er fantastisk på smak. Men du kan gjøre kjøttet mørt og smakrikt ved å lage marinaden selv. Norsk lam er også i verdensklasse hva kvalitet angår. Derfor bør man ikke vente til høsten for å spise norske råvarer som er digg på grillen, men nyte de nå.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norgesferie volum 2

Norgesferie volum 2 tvinger seg på oss. Erna Solberg er like usikker som alle oss andre på hva de neste...

Lukk