Pizza er så my mer enn bunn av deig, saus og pålegg, det er kultur, religion og skal taes på største alvor. Bare spør italienerne, som vil ha lovfestet hva som er ekte pizza og ikke. 

Lest? Sild og Akevitt – enkelt og nydelig

Alle kjenner nasjonal-pizzaen Grandiosa, elsket og utskjelt av en hel generasjon, kanskje det mest grelle eksemplet på hvordan en pizza ikke skal smake, og et eksempel på hvor lite kritisk mange nordmenn er, til denne myteomspunnede retten.

Pizza er kanskje den eneste retten hvor nesten alt kan brukes som garnityr.

Pølser i alle varianter med pepperoni eller chorizo som de mest populære, oster i alle farver og smaker, krydder og urter, ruccola, løk og skalldyr, blåskjell, tomater, oliven, noen dråper olivenolje, basilikum, hvitløk og bacon. Alt hva hjertet måtte begjære.

Bare ikke ananas. Det diskuteres i de tusen hjem, om ananasen har noe på pizzaen å gjøre, de fleste vi vet om – svarer et rungende nei til ananas på pizzaen, men det er helt opp til deg.


Foto: Kjøkkenhjelpen

Ifølge italienerne er det kun italiensk pizza, som er ekte pizza. Da skal bunnen være tynn, laget kun av mel, vann, salt og gjær – nettopp slik den napoletanske pizzaen er. Sausen må være av San Marzano-tomater og ikke noe annet. Lovfestet av italienske politikere. Intet mindre.

Lest? Maten som får gjestene tilbake

Bunnen må ikke være mer enn 3 mm tykk, den skal åpenbart være rund og bakes i vedfyrt ovn, mellom 60-90 sekunder på nær 500 grader. I følge de som kan dette best.

Her hjemme spiser vi pizza på restaurant, frossenpizza fra butikken, eller hjemmebakt – ofte med tykk bunn med for mye pålegg som gjør bunnen vassen og gjennomtrukket av tomatsaus. Kjenner du deg igjen?

Hvordan du tilbereder din hjemmelagde pizza, er selvsagt helt opp til deg å avgjøre. Men legg på minnet at det finnes tusenvis av oppskrifter, hundrevis av måter å tilberede og servere den meget populære retten, som spies over alt i hele verden.

Tør du å eksperimentere og forsøke flere varianter, ikke bare den italienske originalen, men også den tykke amerikanske utgaven, eller kanskje din helt egen nye variant – er du med på å øke din kulinariske horisont.

Pizzaen slik vi kjenner den i dag er stort sett sunn, særlig om du baker en grovere bunn, enn den tradisjonsrike med hvetemel. Velger du en type med masse grønt og kanskje pålegg fra havet – har du en fullverdig middag for hele familien. Bare husk å droppe den utskjelte ananasen.

Hva som passer å drikke til pizza? Kaldt øl eller italiensk rødvin, åpenbart.

Fikk du lyst på pizza nå?

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hemmeligheten bak et langt forhold …

Hemmeligheten bak et langt forhold. Det finnes ingen garantier for et langt og vellykket forhold, men det kan være smart...

Lukk