Italias kjøkken tiltrekker nordmenn fordi mange av oss bruker Italia som reisemål. Sett bort fra Spania, Danmark og Sverige – er det nettopp Italia mange nordmenn trykker til sitt bryst.

Enten det er å gå på de imponerende markedene å plukke fersk frukt og grønt. Plukke med seg smaker som vi ikke finner i norske forretninger og nippe til utsøkte viner man ikke har råd til, eller ikke finner i Norge.

Apropos norsk dagligvare. Det er et sørgelig skue i seg selv. Barilla pasta, er det nærmeste vi kommer Italia. Ikke engang den tradisjonelle hermetiske knuste tomaten på boks: Mutti, er å finne hos alle kjeder. Selvsagt er det best med naturlig friske tomater, men denne på hermetikk, er mer enn god nok.

Kulinariske analfabeter

Nordmenn er kulinariske analfabeter, vi tar til takke med brødskive med servelat på, vi spiser, Lungemos, Grandiosa og Spagetti ala Capri til middag, og tror det er bra greier. Det er absolutt ikke greit. Disse rettene bør være nødrasjon om du er værfast på hytta. Ikke til hverdags når du skal lage sunn og god mat til familien.

Lest? Mat på P!

De fleste rettene, gjerne valgt fra deilige Italia, tar kort tid å lage og selv far kan lykkes.

Du bør velge kortreist og du bør velge gode råvarer uten tilsetningsstoffer enten det er fisk, kjøtt eller produkter fra egen hage. Poteter kan de fleste med en jordflekk dyrke selv. Det samme med smaker fra krydder og urter som tar svært liten plass å få til. Allerede da er du på grensen til Italias kjøkken.

Du skal bruke mye hvitløk, raps eller olivenolje, ferske urter som basilikum, salt, pepper, oregano, Rosmarin, Salvie, Timian Laurbærblad og bladpersille. Krydder du kjenner godt, fordi vi nordmenn har hentet mye av det italienske kjøkken hjem til Norge.

Det som er typisk italiensk er alt som er veldig godt. Har du smakt ekte italiensk is? Gud bedre.

Vin

Dessverre har ikke de norske kjedene skjønt så mye av dette, sett bort fra krydderne. Vi burde selvsagt få muligheten til å plukke med oss en italiensk rødvin fra butikken, når vi kjøpte andre dagligvarer. Enig?

Særlig Rema 1000 forsøker å sole seg i glansen av det italienske kjøkken i disse tider. Det blir så feil det kan bli. Men det er ikke bare Remas feil, fordi det er avgifter ut av et annet helvete å hente gode råvarer fra det Italienske kjøkken.

Det er åpenbart politikernes ansvar ikke kjedene, at vi ikke får vin i butikken, men Rema, Mega, Extra, Kiwi og Sparkjøp burde sett utenfor boksen og valgt et betydelig større utvalg av viktige varer. Hva med ferske oster, mel til bruk i brød og pizza, fersk pasta, kaffe, espresso, ferskt lam, geitekjøtt og ikke minst klippfisk?

Det du finner i norske butikker er dyre kopier.

Italias kjøkken tiltrekker nordmenn, spagetti, pasta og pizza er selvfølgelige middager for oss nordmenn

Elizabeth Gilbert

I den klassiske storfilmen “Eat, Pray, Love” fra 2016, basert på boken skrevet av Elizabeth Gilbert, “Spis, Elsk Lev“, som ble publisert i 2010, som også har solgt godt i Norge. Ser vi selveste Julia Roberts i hovedrollen, hvor hun spise Spagetti på en fortausrestaurant i Roma. Å spise pasta i det hele tatt, blir aldri det samme etter denne fantastiske scenen.

Italias kjøkken tiltrekker nordmenn.

Alt er perfekt i denne scenen, musikk, mat, tilbehør, ost, vin, vær, stemning, og skjønnhet i fri dressur.

I samme film, spiser Elizabeth fersk pizza, også det i Roma. Denne kan du selvsagt lage selv, men bruk riktig mel, italiensk pizza skal som du vet være tynn. Du bør ha ferske ingredienser på som tomat, spekeskinke, hvitløk og gjerne oliven. Og riktig krydder.

Pizza

Fersk parmesan kan du ha på enten før, eller etter pizzaen kommer fra ovnen. Ikke glem og dynke kantene på pizzaen i olivenolje, for sprø skorpe. Ha på rikelig med fersk Ruccola eller Basilikum før servering.

Italias kjøkken tiltrekker nordmenn på en måte som gjør det sørgelig, at vi ikke skal kunne få tilgang til alle de fantastiske råvarene de kan plukke med største selvfølgelighet i Italia.

Om du trodde du kunne lage pasta bolognese eller andre typer pastaretter, tar du sannsynligvis feil. Det er nemlig ikke nok med kjøttdeig, pasta og ketchup. Selvsagt skal man lage mat ut ifra tiden man har, men det er en dårlig unnskyldning fordi du kan tilberede en rekke retter når du har tid, fryse ned og tine i kjøleskapet fra morgenen av.

Bruk tid

Den pastaen du finner i harde rør i butikker i Norge, er ikke pasta. Det er dårlige etterligninger. Du skal ha fersk pasta, hver gang. Og ikke glem at at retter som Spagetti Bolognese skal stå og putre på svak varme, minst én time – før servering. Det som kjennetegner italienske husmødre som kan å lage god mat, er at de bruker nok tid – på hvert måltid.

Når du skal tilberede dine nye italienske retter, er det det du skal begynne med aller først. Sette av nok tid, vite at du har alle gode råvarer som er nødvendig. Smak til med riktig krydder og server med italiensk focaccia.

Så snart norske og italienske myndigheter synes det er ok at vi kan besøke hverandre igjen – uten frykt for Coronaviruset, bør du selvsagt besøke et landet med et kjøkken vi nordmenn elsker.

Du vil sannsynligvis ikke møte Julia Roberts som Elisabeth Gilbert, men du kan gå i hennes fotspor i Roma, eller andre italienske byer, spise spagetti eller pizza – slik bare italienerne gjør det. Og drikke fantastisk rødvin, til en brøkdel av prisene i Norge.

Velbekomme.

Vargas

Pin It on Pinterest