Bergenet lesetid: 6 minutter

7 veier til det perfekte måltid. Om du føler deg dust på kjøkkenet, bør du lese videre. Er du som snytt ut av nesa på Eivind Hellstrøm, bør du også følge nøye med. For det er nemlig ikke en selvfølge for alle – hva som skal til for å lykkes i det viktigste rommet i hjemmet. Nemlig kjøkkenet.

For at du skal bli anerkjent som kokken, Tor, altså lykkes til de grader med alle måltid, vil vi gi deg noen gode råd. Du som sliter med å koke vann, bør sette av tid til å lære deg komfyren. Verre er det ikke. Du som ikke kan å lage en god omelett, skal også få tips.

Perfekte måltid

Lest? Mat på P!

Men det er du som er hverdagsmennesket, kvinne, mann, ungdom, eldre, singel som enslig. Altså majoriteten av det norske folk, som får disse selvfølgelige, men akk så gode rådene. Enkle vink som gir deg en lettere halvtime eller time på kjøkkenet – før gjestene kommer.

Kan man ha et perfekt måltid, alene? Selvsagt kan man det. Aldri er det så viktig som nettopp da, å gjøre alt man kan for at måltid blir så godt som mulig. Da er det like viktig at man har riktig drikke til måltid. Enten en temperert vin, kaldt øl, eller et alkoholfritt alternativt. Kanskje bare friskt vann er godt nok?

7 veier til ditt perfekte måltid, der vi helt sikkert kunne plukket ut sytti varianter av disse. Kall det gjerne villedende veiledning, eller overskrifter i mylder av tips. Velg selv.

  • Bruk de beste råvarer – uansett meny
  • Bruk nok tid til planlegging av alle måltid, om mulig – ha riktig verktøy tilgjengelig
  • Lag det gjestene liker – sjekk ut på forhånd
  • Bak brød til måltidene
  • Gjør deg flid med desserten
  • Pynt bordet – også utenom festen
  • Husk god hygiene – alltid
7 veier til det perfekte måltid

Perfekt biff

En sunn frokost er sikkert viktig, men en usunn frokost er kanskje litt mer populært? Hvorfor ikke kline til med amerikanske pannekaker med lønnesirup, smør og rørte bær? Om du spør, vil du bli den beste kokken hjemme hos dere – noen gang. Gode kokker lager god mat, det være seg sunt eller ikke.

Far vil ha biff, mor vil ha viltgryte eller Taco og til lunsj er det omelett – hver lørdag, f. eks.

Steker du biffen riktig? Saftig og ikke for mye stekt, men selvsagt heller ikke rå, bare rød. Å steke biff er nemlig ikke bare enkelt. All biff av okse skal ha rimelig med hviletid for et perfekt resultat, hver gang. Følg nøye med på videoen under – slik stekes en god Entrecôte, den type biff kokkene selv velger.

Det aller viktigste du gjør for å få en vellykket biff middag, er å ha nok tid og gode råvarer, vi kan ikke få sagt det nok. Da er du på god vei til et suksessfullt måltid. Selskapet, gode venner, kjæresten eller familie er selvsagt av stor betydning når det er god mat på menyen.

Skal du servere til fire, kan du få fire forskjellige ønsker, da må du passe på å ha tunga i egen munn til biffen er ferdig. Ja, det er akkurat det! Når er den ferdig for din smak?

Viltgryte

Kjenner du ikke en jeger som selger elgkjøtt, finnes det gode råd om du ikke skyter dyret selv. Det finnes respekterte kjøtthandler, dessverre blir disse færre og færre, som gir deg det du trenger. Også endel dagligvarekjeder har fortsatt kjøttdisk. Spør etter vilt, særlig aktuelt er dette på høsten.

Finnbiff og reinsdyrskav er gode alternativ til elgkjøtt. Se i frysedisken i butikken, du kan bli positivt overrasket. Dette kjøttet kan med fordel tilberedes halvt tint. En gryte som tåler å stå å putre i mange timer. Noen velger å ha grønnsaker og poteter i gryta sammen med kjøttet, men vi liker å servere poteter ved siden av.

I gryta med kjøttet er det viktig med gode smaker, løk, sopp og hakket selleri. Bruk kraft for å få perfekt fylde, spe på med fløte og smør. Bruk også Creme Fraîche eller rømme om nødvendig.

Vi ser at noen velger ripsbær, men vi foretrekker heller hjemmelaget tyttebær ved siden av.

Her passer det svært godt å servere en kraftig, spansk rødvin til måltidet. Noen velger også vin i gryta, men det bruker ikke vi. Til denne retten kan du også servere brød og smør. Om du synes det blir smør på flesk, server flatbrød i stedet.

Omelett

Alle kan steke egg og de fleste klarer å vispe 4-6 egg sammen og putte i det som måtte være av rester i kjøleskapet. Velg gjerne et par skiver kjøttpålegg om du ikke har bacon, velg løk, purreløk eller vårløk, noe med smak.

Visp dette sammen med eggene på ikke alt for sterk varme og du har en deilig omelett. Dryss gjerne litt reven ost på toppen, smak til med salt, pepper eller litt basilikum over.

Hemmelighet ligger i å legge på lokk og skru ned varmen. Da får du en luftigere utgave.

Alle har ofte egg liggende i kjøleskapet, men det er faktisk ikke nødvendig. Egg holder seg fint lenge i romtemperatur. Faktisk blir det anbefalt å lagre eggene ute av kjøleskapet, fordi man får en bedre opplevelse med tilberedningen.

Bruker du opp rester du har liggende som tilbehør i omeletten, blir det ofte en fullgod lunsj. Server gjerne nybakt brød eller rundstykker til. Ønsker du å være ekstra jålete, bak en Focacca.

Bacalao

Utfordre deg selv på kjøkkenet. Lag det du aldri før har forsøkt på menyen. En ting er tilberedningen, noe helt annet å tørre å spise det. Om du aldri før har spist Bacalao, bør du gjøre det denne våren. Du vil ikke angre.

Her er vår bacalao-oppskrift.

7 veier til det perfekte måltid, kan egentlig være hva som helst. Vi mener gjestene rundt bordet er minst like viktig som maten, men det er nå oss.

Vi er litt forpliktet til å anbefale denne verdenskjente retten, Bacalao, fordi vi har tilgang til den aller beste klippfisken i verden. Den kommer fra Averøy på Nordmøre. Og vi anbefaler den på det varmeste til alle som er i stand til å tilberede denne fantastiske retten. Det er enkelt.

Klippfisk til Bacalao

Bacalao betyr torsk og finnes i titusenvis av varianter som tilberedes forskjellig – over hele kloden. Men spesielt husmødre og kokker i Portugal, og Spania er glad i å tilberede og servere Bacalao. Der klippfisken de bruker importeres fra Ålesund, Averøy eller Kristiansund.

Vår favoritt er like enkel som den er genial og nydelig. Viktig at klippfisken vannes ut 48 timer før bruk, lagres i kjele i kjøleskapet – skift vann ofte. Husk at du må rense fisken for ben om du ikke kjøper loins (ryggstykker) som er skinn og benfrie.

Potetene skjæres i skiver, legges lagvis med klippfisken. Ha i rikelig med løk, skjært i skiver, tomatpuré, hvitløk, chili, helpepper og hermetiske tomater og hermetisk paprika.

Server nystekt loff eller Focaccia til. Unngå å røre i gryten, bare rist forsiktig. Ved å tilberede mat i en storgråte til mange, eller få, har man ofte mat i flere dager. Retten blir ofte bedre på dag to og tre.

Husk å avkjøle før kjelen settes i kjøleskapet.

Vel bekomme.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bonuser som kan endre livet ditt

Visste du at mange amerikanere lever kun på matbong-bonuser de får i ukeblader og magasiner? Bonuser som kan endre livet...

Lukk