Gode alternativer til fredagstacoen som gjør alle mette og tilfredse. Det er nok en myte at “alle” i Norge spiser taco i skjell eller lefser hver fredag. Mulig det var sånn en stund på åttitallet, da kjøttdeig, løk, guacamole, ost, rømme og salat var et must – hver fredag.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ut med tacoen

Heldigvis har ting endret seg i riktig retning på norske kjøkken – rundt om i landet.

Les også: Søndagsangsten som aldri forsvinner

Det beste alternativet vi kan velge, om vi må ha taco på en fredag, er med laks framfor kjøttdeig. Kjøttdeig er farsemat og hører ikke hjemme verken i tacoen eller på pizzaen, så vet du det. Skal du ha kjøttfarse til middag, kjøp karbonadedeig som inneholder mindre fett når du skal tilberede hamburgere eller kjøttkaker.

Laksetaco er sunnere og smaker mer og bedre enn taco med kjøttdeig. Det finnes en rekke gode kjøttfrie taco-varianter også om man søker seg litt fram på nettet. Om man på død og liv spise taco på fredag.

Ved å utfordre seg selv å kjøkkenet, får man nye matopplevelser man ikke drømte om som naiv mat-kritiker, som tror man ikke liker nesten alt. Smaksløkene våkner til liv om man bare velger nytt krydder i litt nye retter. 

Det finnes for mange andre gode retter, sunnere og bedre enn taco, til at man må spise det samme – fordi man alltid har gjort det. Ha et familieråd og kast tacoen ut av kjøkkenet, er vårt råd. Gode alternativer til fredagstacoen finner du ved å være kreativ, vite hva gjestene liker og hva du ønsker å tilberede.

Gode alternativer til fredagstacoen

Bildet er tatt av Rin fra Pixabay

Biff

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid. Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Les også: Fiskemiddagen som slår det meste

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 minutter før den skal tilberedes. Krydre biffen din med salt og pepper. Bruk rasp- eller oliven olje i panna, etterhvert smør som du vender kjøttet i. Stek på sterk varme i et par minutter før du snur biffen, det skal piple litt kjøttsaft ut før du snur, da er den perfekt. Stek den andre siden like lenge.

Biffen skal hvile – helst så lenge som i 20 minutter. For å holde på varmen kan det være smart å pakke kjøttet inn i aluminiumsfolie under hviletiden. Noen gjør den alvorlige feilen å servere biffen rett fra panna, da er du garantert et dårlig resultat.

Entrecôte har mer fett enn annen biff, marmoreringen, gir masse smak, derfor er nettopp dette manges favoritt, også vår.

Tapas

Enten man velger å gjøre jobben selv eller går til dekket bord på en restaurant, som vet hva de driver med. Tapas er som kjent ikke én rett, men mange forskjellige småretter. Inspirert fra det spanske kjøkken. Får man en god Rioja servert til ekte Tapas, da er det muligheter for å kose seg lenge.

Gode alternativer til fredagstacoen er å bruke fantasien og lete etter de beste smakene.

Kjøttboller i tomatsaus, albondigas, er enkelt å lage selv og hører med til tapasbordet.

Husk at disse skal smake litt, derfor bør du bruke både hvitløk og chilli. Tapas og chill er digg. Hva du drikker til Tapasen er opp til kokken og arrangøren, og bestemme. Men vi anbefaler jo en fyldig spansk rødvin. 

Om du skal servere Tapas til dine gjester er det lov å eksperimentere. Hva med små spansk-inspirerte pizzaer med spekeskinke, parmesan og basilikum? Eller norsk kvalitetslaks rullet i lefser, smurt med norsk ost? Det er lov å være kreativ når du skal imponere egne venner.

Spanske tomater er i verdensklasse-kvalitet og veldig synlig på spanske tapasbord.

Bacalao

Skal du virkelig utfordre deg selv på de aller beste smakene, bør du lære deg å tilberede Bacalao av klippfisk. Det er enklere enn man tror, men man må bruke god tid på forberedelsene, klippfisken skal nemlig vannes ut i 48 timer.

Bacalao spises også i Spania, Portugal og Brasil hvor bacalao er like vanlig som kjøttkaker er for oss nordmenn. Klippfisk er en yndet eksportvare fra flere byer i Norge, men serveres ikke over hele landet, dessverre. Klippfisk i Bacalaoen er som ost er på pizzaen, det er ikke ordentlig Bacalao uten klippfisk.

Ingrediensene for Bacalao-gryta er altså klippfisk, potet, hvitløk, olivenolje, tomatpuré, knuste tomater, sort pepper, chilli og løk. Fisken bør vannes ut i to døgn, lagres i kjøleskapet i mellomtiden i en kasserolle med lokk, men bytt vann når du skyller hvert åttende time. 

Legg potet i skiver og klippfisk lagvis, med løken og hell på med kaldt vann. Ikke rør i gryta

Se oppskriften for detaljer. Dette er mat du kan servere til alle festdager i året.

Ikke minst på fredag – framfor Taco.

Vargas

Pin It on Pinterest