Derfor elsker du fredager! Du slipper å se masete og høyt snakkende kollegaer på flere dager. Og du vet at det kanskje blir noe hanky panky i løpet av helgen. Det alene er ikke nok, men fredagen er selveste gudskjelov-dagen fordi den gir deg forventninger. Det er også starten på helgen, hvor du kan senke skuldrene en smule.

Estimated reading time: 4 minutter

Fredagskos

Mange nordmenn har hytte på fjellet, enn så lenge. Uten regjerningens strømstøtte vil mange slite med å få brukt hytta de er slå glad i, og må selge. Men foreløpig reiser endel nordmenn på fjellet, allerede på torsdag formiddag. Og avspaserer hele fredagen. Derfor elsker du fredager!

Les også: Alternativ til fredags-tacoen

Vi nordmenn jobber mindre, men tjener mer enn noen gang. Velferdsstaten har gjort så enkelt for oss at 37,5 timers arbeidsuke, er i meste laget for de fleste. Derfor er det mindre folk som reiser kollektivt på fredag, enn på mandag. Nordmenn tar seg helt fri, eller jobber bare halve fredagen. Kjenner du deg igjen?

Siden tidenes morgen, som jo begynner å bli en stund siden, har vi nordmenn elsket tradisjoner. Særlig tradisjoner som handler om å samle familien rundt bordet. Enten det er i julehøytiden, i påsken eller på fredagskvelden.

Du har kanskje spist taco hver fredag siden du kunne gå. Det er slik mange ønsker å ha det, fredag er kosedag.

Derfor elsker du fredager!

Derfor elsker du fredager!
Derfor elsker du fredager!

Fredag

Dagen er den femte dagen i uken. Du visste kanskje ikke at fredag også er kjærlighetsgudinnen Venus’ dag? Og i katolsk tid var fredag en festdag i Norge, som om det ikke er det samme i dag. Mange en nordmann har festet seg dritings, nettopp på fredag.

Les også: Fire middager til fredagen

Lønningspils, julebord, bursdager og bryllup kan ofte arrangeres på ukens femte dag, fredag. Derfor elsker du fredager! Det handler altså om å bryte arbeidsmønstret og ta litt fri fra hverdagen. Selv om noen av oss jobber denne dagen, er det fri dagen etter. Vi kan gjøre mer ut av dagen og kvelden.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at nordmenn drikker i helgene. Vi gjør det nok naturlig grunnet arbeidsmønstret med fri på lørdag. Men at vi drikker mer enn vi må, altså blir så fulle i helgene, som vi har blitt siden tidenes morgen, er nok om ikke et norsk fenomen, så i hvert fall skandinavisk.

Også svenskene blir fulle i helgene.

Fridag

Du som kjører for nødetatene, er lege, sykepleier, i Forsvaret eller turnuslege, jobber åpenbart også på fredag. Men de aller fleste arv oss, har fri dagen etter fredag. Noe som gir oss muligheter til å sove litt lengre. Det er hovedgrunnen og du fortjener det. Derfor elsker du fredager!

Vi jobber mindre og vi gjør mindre når vi endelig er på jobb. En firedagers arbeidsuke er fortsatt et stykke unna for alle. Men tegningen i tiden viser altså at et stort antall bedrifter går for halv-maskin hver eneste fredag året gjennom.

Det er ikke bare svensker som reiser til Norge for å få bedre betalt. Vi mottar årlig både nederlendere, spanjoler og grekere som ønsker å få en bit av den norske luksusen. Disse arbeidstakerne tar ofte de jobbene nordmenn velger å takke, nei takk til.

For noen er det også helg når fredagen tar til, de avspaserer, tar seg en “Gro-dag” eller er “syk”. Fordi man skal på hytta eller til London eller København i helgen. Gudskjelov-dagen er og blir fredag for mange.

God fredag!

Vargas

Pin It on Pinterest