Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn? Og da tenker vi for en gang skyld ikke på Coronaviruset, men sånn ellers. Menn er kanskje ikke så mye dummere enn kvinner, men de tar ofte større sjanser.

Menn liker utfordringer, spenning og action, og da er det lett å ta sjanser. Noen gang for store sjanser. Kvinner jager også adrenalin-rush, men er mer forsiktig og tar mindre sjanser enn menn.

Er det å ta sjanser å la være å bruke hue? Ja, det er jo det. En mann skulle nylig vinkes inn av trafikkpolitiet, men var mer opptatt av mobiltelefonen sin. Det kunne endt med forberedelse og masse drap. Mannen var i ferd med å kjøre ned flere politifolk som sto langs veien – han så dem ikke. Lite smart, ikke sant?

Lest? Kvinner dropper lave menn!

Siden tidenes morgen har gutter og menn tøffet seg for det motsatte kjønn, for å få oppmerksomhet. Det kan gjøres på mange måter, men ikke alle tenker over konsekvensene for sine handlinger. Å tenne bål med bensin, er like dumt som å reparere bilen på denne måten som på bildet under.

Menn tar større sjanser enn kvinner. Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?
Foto: Toopanda.com
Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?
Foto: Toopanda.com

Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?

Drukning

Dessverre dør det mange menn hver eneste sommer fordi de må tisse etter å ha drukket mye alkohol. I mange år har et titalls nordmenn druknet etter å ha falt i vannet, for å late vannet. Tenk så bortkastet og unødvendig. Politiets funn viser at buksesmekken er åpen, de har stått i en båt eller ved en kai, mistet balansen, falt i vannet og druknet. Dette skjer utelukkende med menn. Kvinner på fest, setter seg på toalettet – og overlever.

Det finnes statistikk for det aller meste, også hvorfor menn dør før kvinner.

Kriminalitet er en viktig årsak til ulykker og død. Og gjennom historien har flest menn valgt å gjøre kriminelle handlinger, framfor kvinner. Dette gjelder over hele verden, mer på noen kontinent enn andre, men mannen gjør mest faenskap. Over alt. Hvorfor vet man ikke så mye om, annet enn menns evne til å gjøre dumme ting på impuls. Som f.eks. biltyveri og lignende.

Menn begår som kjent også flest selvmord, drap og havner i flest alvorlige ulykker med fatalt resultat.

I gjennomsnitt lever kvinner i Norge til de er 84,5 år. Menn i Norge lever til de er 82 år i snitt. Det er selvsagt en voksen og flott alder. Menn er dessverre mer mottakelig for alvorlig hjerte- og karr sykdom, som er med på å gjøre menn mer utsatt for akutt sykdom og død.

Y-kromosomet

I følge svenske forskere, er det funn i Y-kromosomet, som gjør at menn lever kortere enn kvinner. Kromosomet som utelukkende forteller om menns sædcelle-produksjon og kjønn. Forskning forteller altså forskerne, slik det ofte foregår, at det er en sammenheng, mellom manglende y-kromosomer i menns celler, og fortidig død.

Lurer du på hvorfor kvinner lever lengre enn menn?

Eldre menn dør også oftere før sin aldrende kone. Menn dør oftere av kreft enn kvinner, og menn dør oftere av diabetes – enn kvinner. Forskerne finner ikke konkrete svar på hvorfor, men en gjennomgående faktor, er altså blodcelle-forskjeller i y-kromosomet.

Forskerne har undersøkt genene i blodprøver fra over 1600 svenske menn i alderen 70-84 år. Hver femte mann manglet Y-kromosom i minst ti prosent av blodcellene.

Dagbladet.no

Kvinner har som kjent kun X-kromosomet, mens menn har både X og Y-kromosomet. Noe som altså kan forklare at langt flere menn enn kvinner er mottakelige for flere typer kreft.

Sosialt nettverk og sykdom

For tidlig-fødte gutter, altså premature guttebabyer, dør ofte før gutter og jenter, som ikke er er premature, viser omfattende forskning, ifølge Health.com. Men også sosiale forskjeller, ikke bare biologiske, påvirker hvor lenge man lever.

Også her taper menn, ettertrykkelig.

Et godt og solid sosialt nettverk fører til at vi lever lengre. For alle med et dårlig sosialt nettverk, som kan føre til ensomhet, påfører mennesker for tidlig død. Her er også dessverre menn i flertall. Forskning viser at single menn blir raskere syke enn kvinner. Og enslige menn – dør tidligere enn menn som lever i et forhold.

Noen menn ser det som et svakhetstegn å gå til lege.

De ber sjeldent om hjelp ved psykisk sykdom. Menn har en evne til å undervurdere fysisk sykdom, går sjeldnere til lege enn kvinner, og er dermed mer mottakelig for alvorlig sykdom, ifølge en canadisk undersøkelse.

Konsekvens og risikoanalyse er noe de fleste menn er dårligere på enn kvinner. Kvinner tar mindre sjanser i trafikken, de drikker seg ikke like fulle som menn, og er mer moderate i forsøk med narkotiske stoffer.

Har du en umistelig sønn? Fortell ham gjerne om livets farer, men det viktigste han kan gjøre er å finne seg en kvinnelig partner. Da leverer han sannsynligvis lengre.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Italias kjøkken tiltrekker nordmenn

Italias kjøkken tiltrekker nordmenn fordi mange av oss bruker Italia som reisemål. Sett bort fra Spania, Danmark og Sverige –...

Lukk