Øl er ikke bare øl, øl er først og fremst kultur på høyt nivå. På 1700-tallet drakk visst mannfolk syv liter. Før frokost. Hadde ikke kjerringa laget nok, ble det bråk. Heldigvis har inntaket blitt noe mer moderat etterhvert som samfunnet har endret seg. 

Hva er egentlig Øl? Det er en drikk som defineres ut i fra alkoholinnhold, og som avgiftsbelastes deretter. I Norge, mer jo sterkere ølet er. Dessverre. Øl opp til 4,7% defineres som klase II, og selges i kolonialbutikker, Øl sterkere enn 4,7% sin defineres som klasse III, må selges på vinmonopolet.

Øl er et kornprodukt, der humle og maltet bygg er to av flere ingredienser, brygget ved gjæring av sukkerarter utvunnet ved oppvarming, modning og gjæring. Det er en kjent sak at mang en tusenkunstner, også her hjemme i Norge har forsøkt å brygge sitt eget Øl, med mer eller mindre hell.

Noen lykkes, og brygger utmerket Øl. Det er en dårlig skjult hemmelighet at mange forsøker seg fram, med bær, belgfrukter, krydder og til og med tobakksblader for å trylle fram godt Øl med egenart.

Øl er ikke bare øl

Øl er ikke bare øl.

Mikrobryggeriene popper fortsatt opp rundt om i landet.

Noen gjør det særdeles godt, så godt at de blir for store konkurrenter til de største og rikeste bryggeriene, vipps så var det eventyret over, gigantene vifter med sjekkheftet – det gode Ølet som da var et håndverk, laget av dyktige entusiaster med stor inngående kunnskap om å brygge kvalitet, framfor kvantitet, blir masseprodusert.

Kvaliteten blir deretter. Dessverre.

En bryggerimester, som skal produsere et brygg som masseproduseres og selges, har strenge lover og regler å forholde seg til. Ofte flere år på skolebenken, for å i det hele tatt kunne begynne prosessen som er krevende etter nøyaktige, hemmelige oppskrifter.

Lest? Nordmenn har fått opp øynene for øl – godt øl!

Her er det snakk om perfeksjon. En hjemme-brygger som deg og meg, kan følge gode råd, magefølelsen og et sett med ekstrakter fra nærbutikken, og bli fornøyd med resultatet.

Det finnes ikke den rett, som ikke kan ha Øl som passer ved sin side. Uansett hva du serverer, om det så er snitter, kan du servere Øl til. Mat og Øl hører så til de grader i hop, og derfor har også norske restauranter etterhvert, blitt flinkere til å ha flere typer øl, enn bare pils, på menyen.

Så kommer spørsmålet. Hva bruker du ditt Øl til? Mange mener noe om Øl. Er du student i storbyen og higer etter billig rus; ser du etter pris, og ikke Øltype. Er du Øl-kjenner og opptatt av kvalitet, velger du etter smak, produksjonsland og type Øl. Her finnes det tusenvis å velge mellom.

Alle nasjoner i verden, har forskjellige typer Øl. Mange er beslektet og svært like. Drikker du Øl i Tyskland, Belgia, Tsjekkia og Nederland, kan du bli servert en lys lager, med mye alkohol, ofte mellom 5% og 8% med mye skum.

Men, i alle disse landene, hvor Øl ofte koster mindre enn mineralvann, finnes hundrevis av nyanser og kvaliteter til enhver tørst strupe.

Øl er ikke bare øl
Øl er ikke bare øl

Allerede i 9000 f.Kr. er det grunn til å tro at det ble brygget det som kan være den aller første type av Øl. En alkoholholdig drikk, ferdigstilt ved en tilfeldighet kanskje. Men de sikreste sporene man har, kommer fra Kina et par tusen år senere.

Ifølge myter, ble alle pyramidene i Egypt, laget av arbeidere som drakk Øl mot tørsten, gjennom lange og harde arbeidsdager i ørkenen.

Øl er ikke bare øl.

Øl er som sagt kultur, og mang en bok er skrevet om denne vidunderlige drikken som mange mener så mye om. Hver by, sin stolthet der Aas bryggeri, i Drammen, er Norges eldste, etablert i 1834.

Konkurransen mellom bryggeriene, om å overleve ved å produsere blant annet Øl, er hardere enn noen gang. Mye på grunn av folks bevissthet rundt kvalitet på den brune drikken.

Kvinner og menn i alle aldre, bestiller ikke bare en halvliter ved bardisken en fredag ettermiddag. De vil kanskje heller ha en Ipa fra Ego Bryggeri, en Stout fra Kinn bryggeri eller kanskje en Weissbier fra Erdinger? Kunnskapen og engasjementet rundt Øl har vel neppe vært større i Norge, noen gang.

Den tradisjonsrike årlige firmafesten eller julebordet legges ikke lenger til nærmeste festlokale, men til et bedriftsbesøk hos nærmeste mikrobryggeri, med dertil egnet smaksprøve testing og behørig knising jo senere det blir.

En ting vil du vil få beskjed om uansett hvilket bryggeri du besøk – Øl skal alltid nytes fra glass. Ikke fra flaske eller boks. Aldri.

Skål!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Familievolden øker – kan mørket ha skylden?

Antallet barn og voksne kvinner som er ofre i de registrerte voldsanmeldelsene hos politiet, øker. Lovbrudd rammer ulike grupper av...

Lukk