Øl er ikke bare øl, øl er kultur, fest, måltid, sosialt og samlende. Godt øl krever god behandling og er ferskvare som må nytes riktig. Nordmenn har endelig fått opp øynene for noe annet enn den kjedelig pilsen, nå kan både mor og far mer enn gjerne ta seg en IPA (Indian Pale Ale) i stedet. 

– Ordet øl nedstammer fra et urindoeuropeisk ord som omtrent tilsvarer alut. Øl eller en nær slektning av dette kjenner man fra oldtiden, og det første ølet ble trolig brygget for mer enn 6000 år siden. I Norge finnes det også lange tradisjoner for god ølbrygging og Gulatingsloven fortalte at det ble straff til de som lot være å brygge øl før i tiden.

«Ølet skal signes til takk for Kristus og Jomfru Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.»

Og i følge sagn og ord fra gammelt av het det at norske menn lett kunne drikke opp til syv liter øl pr. dag. Noe har endret seg underveis, noen mener til det bedre. Øl av 2014 er ikke bare øl, det er ofte en vare som det legges masse sjel i å få ferdig brygget.

Det ser man ut i fra hvor mange mikrobryggeri som har kommet som perler på en snor over hele landet de siste årene, og takk for det.

Vi nordmenn har de tre siste årene drukket stadig mindre øl, helt fram til i 2013 da det kom en ørliten oppgang, mye fordi vi har oppdaget mikrobryggerienes gode kvalitet på flere typer øl.

Forskjellen på vanlig pils og flere av de typene som brygges langt mer ettertenksomt hos et mikrobryggeri med en viss respekt for sine kunder, er at det er langt sterkere på alkohol enn en ordinær pilsner. Mange øltyper kan ha både 8, 10 og 12% alkohol, uten at man kjenner at det er sterkere når det drikkes.

– Flere av de beste øltypene har så mye smak, sødme og lukt at det siste man faktisk tenker på er at det er en type sterkøl. Det mest kjente mikrobryggeriet i Norge er kanskje Nøgne Ø fra Grimstad, som nylig ble kjøpt opp av Carlsbergs norske selskap, Ringnes. Ringnes, som forøvrig er Norges største bryggeri.

Vi drikker selvsagt mest øl på sommeren når solen står høyt på himmelen og vi skal slukke tørsten. Sommeren 2013 var av de aller beste i store deler av Norge, da gikk det like godt med hele 25 millioner liter øl. I 2014 er det også sommeren som avgjør mengden, men det er all grunn til å tro at det vil drikkes store mengder øl i år, men også kvalitets øl fra mikrobryggeriene.

Det ølet er ikke til å styrtes, men nytes i mindre glass.

– Det finnes hele 1.500 norske øl-merker og produsentene viste fram sitt øl på den store matmessen Grüne Woche i Berlin nylig, men i Norge er det forbudt med øl-reklame. Nå skal derimot Landbruksministeren Sylvi Listhaug (FRP) endelig se på det utraderte forbudet som kom for mer enn 40 år siden.

Med bakgrunn i alle nye mikrobryggeri som er startet de siste årene er det selvsagt et helt annet behov for markedsføring nå enn for bare få år siden. Skal man ha muligheten til å bygge opp en bedrift, er det viktig at de får informere om produktet de produserer og regjeringen vil se på om det er muligheter for at norske produsenter skal få markedsføre det ølet de ønsker å selge.

Skal du ha en hyggelig aften med god mat og gode venner, krever det også en god øl eller tre. Her er et knippe av de nye bryggeriene som vet å lage det beste av det beste.

Norske mikrobryggerier

AndøyBreiflabben Brygghus
SteinkjerØlve på Egge Bryggeri
InderøyInderøy Gårdsbryggeri
FrostaKlostergården Håndbryggeri
TrondheimTrondhjem Mikrobryggeri
StrandaTrollbryggeriet
HeggenesValdres Gardsbryggeri
LillehammerLillehammer Bryggeri
AtnaAtna øl
FlorøKinn Bryggeri
EspedalenEspedalen Fjellbryggeri
FlåmÆgir Bryggeri
BergenWaldemars Mikrobryggeri – Kalfaret Brygghus
Bagn i ValdresSmå Vesen Bryggeri
HønefossHønefoss Brygghus
OsloOslo Mikrobryggeri
OsloSchous Mikrobryggeri
DrammenHaandbryggeriet
RakkestadGjerberg Bryggeri
GrimstadNøgne Ø

Fant du ikke ditt favorittbryggeri på oversikten så fortvil ikke, det finnes mange flere og de finner du i denne linken.

Sliter du fortsatt med å finne din favoritt, er det mange gode serveringssteder som gir deg små smaksprøver på flere forskjellige typer øl, for en rimelig penge. Rimelig i den forstand at du vet hva øl koster på pub i Norge. Det er dyrt, men også verdt det når du finner det du liker best.

 

Kilde: Wikipedia.no

Vargas

Tags: IPA, kvalitet, Mikrobryggeri

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Luksusfellen endelig tilbake!

Suksessserien fortsetter. "Luksussfellen" er tilbake med sin niende sesong. Programmet som handler om privatpersoners økonomiske uføre, satt inn i underholdnings...

Unge gutter ned i 16 års alder får tilbud om sexkjøp via nettside

Nettstedet Gaysir  fikk i 2006 tildelt Æresprisen fra Oslo, Landsforeningen for lesbiske og homofile LLH, under Skeive dager som arrangeres...

Lukk