Nå kan det bli lov å reklamere for alkohol i Norge

 

– Regjeringen har lenge kjempet hardt for å kunne beholde forbudet mot alkoholreklame på TV i Norge. Den har derfor ennå ikke tatt inn EU-direktivet om audiovisuelle tjenester, det såkalte TV-direktivet. Direktivet innebærer blant annet at alkoholreklame kan vises på TV i Norge dersom sendingene kommer fra utlandet.

Kanskje kan norske tv-kanaler stasjonert i utlandet innen kort tid kunne sende reklame for øl, vin og sprit.

Når direktivet blir innført blir det opp til hvert enkelt tv-selskap som sender fra utlandet om de vil sende alkoholreklame på norsk tv eller ikke.

Alkoholprodusenter kjøpte reklame for nærmere 400 millioner kroner på svensk tv i fjor, og alkoholreklame kan bli en gullgruve for norske tv-kanaler.

På hoteller i Sverige og Danmark, og overalt på stranda eller langs bryggepromenadene i syden ser vi reklame for både det ene og det andre med alkohol. Lar vi oss påvirke? Utvilsomt. All reklame, og spesielt TV- reklame påvirker oss.

Alkohol har blitt produsert og konsumert i mange tusen år i Norge. Kunnskapen om skader ved misbruk har aldri vært større, det bør være grunn til å kunne tåle reklame for alkohol i Norge.

Det har vært salg av øl, drinker og andre alkoholholdig varer i mange år i Norge, uten at det har vært reklamert for det. Nå kan det åpnes for massiv reklame over alt. Det er dyre varer med stor avanse, som gir stor inntjening for butikker, restauranter og polutsalg.

Men har vi ikke klart oss godt uten denne reklamen, og er den ønsket?

Bortsett fra de som kan tjene mere penger på det selvsagt.

 

 

Foto: Lars Plougmann

– Innen idretten så har alkoholreklame vært et hett tema i flere sesonger, og blant andre Brann måtte fjerne en logo fra en leskedrikk produsent fra sine drakter, og Liverpool måtte bruke helt nøytrale drakter da de gjestet Norge med sin tidligere øl-reklame og hovedsponsor på fronten av draktene.

Regjeringen skal nå vurdere hva den skal gjøre videre. Men det er trolig uaktuelt å sette hardt mot hardt og si nei til å ta inn direktivet. Særlig etter den historiske varslingen av en reservasjon mot postdirektivet.

Arbeiderpartiet ikke vil legge ned veto mot EUs såkalte tv-direktiv, som Norge inntil nå har hatt fritak fra. Dermed kan det være fritt fram for utenlands stasjonerte TV kanaler å pøse på med reklame vi ikke har sett i Norge på 36 år.

 

Kommer du til å slå av TV hver gang det kommer reklame av, øl, sprit eller Tom Collins og andre longdrinks?

 

 

Vargas

 

4 thoughts on “Nå kan det bli lov å reklamere for alkohol i Norge

 1. Det var på tide sier nå bare jeg. Det er 2011. Det er bare reklame. Who cares. Norge har nok kun disse gammeldagsereglene pga. kristendommen var majoriteten blant det norske folk. I dag så er det få som bryr seg..

  1. Hei Else

   Jeg er ikke så sikker på at dette har så mye med kristendommen å gjøre, men at vi snart skriver 2012 og at våre naboland har hatt Alkohol reklame på TV i mange år bør være grunn til å lette på lovverket også her hjemme på berget.

   Takk for din ærlig mening Else:)

   Vargas

 2. Hei Vargas. Jeg syntes alkoholreklame er helt greit. Da får man flere annonsører på TV, noe som igjen fører til bedre TV. Alkohol er jo et tillat produkt. Jeg vet at mange som er alkoholikere er glade for at vi ikke har hatt slik reklame, akkurat som mange med spilleproblemer er glade for at man regulerer spillermarkedet. Men jeg tror ikke at vi kan beskytte svake mennesker mot virkeligheten uansett. De må lære seg å leve med dette.

  1. Godt poeng Michaelhe

   Alkoholreklamen kommer nok til norske TV skjermer også, det tvinger seg fram om vi vil eller ikke. Og som sagt, det finnes både i Sverige og Danmark allerede.

   Jeg setter stor pris på dine kommentarer.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.