Drikker svigermor? Du har sett kasser med tomme vin- og spritflasker i garasjen, merket deg de platte unnskyldningene for å komme raskt hjem etter søndagsbesøket, men ikke tenkt tanken at det er fare på ferde med svigermors helse.

At hun er på nippet til å bli alkoholiker, hun som så sjeldent takket ja til et glass portvin.

Lest? Drikker dine aldrende foreldre for mye?

Svært mange eldre drikker mer en de har gjort før, noen ender opp i alvorlige problemer med egen helse – grunnet misbruk av alkohol.Drikker svigermor?

Actis

Når mor eller svigermor, far eller bestefar drikker for ofte, for meget, rammes ikke bare den fulle, men også ektefelle, barn, svigerbarn og barnebarn. Det blir raskt alvorlig når svigermor er full, og skammer seg og gjemmer seg.

Fakta:

  • I en stor spørreundersøkelse blant helsearbeidere utført av organisasjonen Actis, har 859 helsearbeidere rapportert hvordan de opplever alkoholmisbruk blant eldre. Der kommer det fram at 72 prosent har opplevd pasienter med alkoholproblemer.
  • Ensomhet oppgis som den viktigste årsaken til eldres alkoholproblemer i undersøkelsen. Mer enn fire av fem mente dette var en viktig årsak til alkoholmisbruket.
  • Nesten 40 prosent oppga sorg som årsak til alkoholproblemene.
  • Rundt 35 prosent oppga kjedsomhet som en viktig årsak til alkoholmisbruk blant eldre.
  • Rundt 30 prosent oppga smerter som en viktig årsak til drikkingen.
  • Kilde: Actis

Så kan man kanskje snu på det og spørre de eldre selv: “Mor, har du kontroll, kan du begrense drikkingen, for min skyld?” Da kan du ha tråkket i baret, eller du får en ærlig forklaring. Hun kan passe på seg selv, hun har levd en liv med mye bekymring. Nå kan hun endelig kose seg, med ett glass eller tre. Ærlig fortjent.

Mor, eller svigermor har sannsynligvis rett i det, men du som barn eller svigersønn ser det som dramatisk fra utsiden og vil gjerne hjelpe. Det kan være vanskeligere enn mange tror. Fordi de eldre bør få bestemme selv, de har bedre råd enn på lenge og de har urbane vaner – hvor de treffer likesinnede eldre.

Svigermor

I noen tilfeller kan det åpenbart ha gått for langt, og den man er glad i drikker alene, av ulike grunner. Noen er ensomme, noen er engstelige, har mye smerter og drikker mer enn de burde. Noen ganger altså fordi venner eller ektefelle har gått bort.

Det er særlig kvinner over 50 år, som drikker mer enn før. Men det er fortsatt menn som drikker mest, også blant eldre. Og det er særlig rødvin de eldre velger, når de skal kose seg – gjerne flere ganger i uken.

Blir det feil, eller er det din plikt å ta opp problemet med mor eller svigermor. At du synes at hun drikker for mye og for ofte? Eller bør du holde kjeft og la de eldre få kose seg i livets siste fase?

Vargas

Pin It on Pinterest