Laphroaig! bør du la være å uttale om du ikke har aner fra øya Isle of Islay, på Skottlands vestkyst hvor menn går i kilt og kvinnene drikker mer whiskey i året enn kontorrottene i Akersgata drikker svart kaffe. Eller øl. Uttalelsen kan være fra det gæliske eller norrøn opprinnelse. (uttales ‘la-froyg)

En god journalist skal jo lukte både øl og røyk etter lunsj, som han sa redaktøren, Kåre Valebrokk. Og hadde kanskje seg selv i minnet da han fortalte dette til TV2, da han ble portrettert i egen kanal da han forlot Dagens Næringsliv. Laphroaig! bør forresten nytes uten is, da er den aller best, etter vår smak. Blandes med kaldt vann.

Lest? Matkjedene lurer deg!

Valebrokk hadde stemme som en middels gammel hankatt og se ikke bort fra at han valgte nettopp denne legendarisk singel malt whiskyen, som lukter brukt askebeger enn noe annet, godeste Valebrokk.

Bestiller du denne på en bar i Norge og får beskjed om at de ikke har den i sitt sortiment, bør du gå videre. Det er ingen ekte barer, som ikke har Laphroaig å tilby sine gjester. Selve rosinen i whiskey-pølsa for mange. Kraftig duft og minst like kraftig på smak.

Single malt

Denne lagres som seg hør og bør på fat, den kan lagres i 10, 20, 30 eller 40 år, før den tappes på flasker og selges over hele kloden det er tillatt å selge alkoholholdige varer. Laphroaig! Det er så mye smak per gram at du må smake den for å forstå.

At eierne bruker kun små destilleringsapparater og at deres modningslager ligger helt nede i vannkanten på øya, har i følge ekspertene mye å si for kvalitet, lukt og smak.

Den vakre dalen ved den vide bukta” er visst betydningen av det særegne produktnavnet, Laphroaig.

Laphroaig!
 Felix Wolf fra Pixabay 

At whiskyen er single malt betyr at den er fra kun dette ene destilleriet, og at den er framstilt av korn. De mest kjente whiskyene kommer altså fra Skottland, uten at vi går innpå å rangere noen av disse, vil vi påstå at Laphroaig whiskyen har mest særpreg.

Årsaken til at man kjenner lukten av sjø, gasbind og fenol, er vannet som brukes i produksjonen av denne verdenskjente whiskyen, nemlig fra sin egen dam ved Kilbridge-elven.

Laphroaig!

Om du akkurat har fylt tjue, er det kanskje ikke denne drikken du begynner med, den er nok for viderekommende erfarne kvinner og menn, som liker at river litt. Mange drikker dog også denne whiskyen ‘feil’, ved å lempe på med isbiter.

Den smaker best etter vår smak bar, eller med en tredjedel friskt, rent vann mot mengden ren Laphroaig. Men gjør det som passer for deg. Serveres gjerne som en night cap eller etter middagen, men til desserten og sigaren, i de kretser dette er normalt.

Vargas12.com vil anbefale å verken røyke eller nyte alkohol, men har det først gått så til helvete at man bedriver med den slags faenskap, så hvorfor ikke gjør det med stil og eleganse?

Lest? Drikker svigermor?

Se for deg filmer som skal framstille en svunnen tid, kanskje fra femti- og sekstitallet, der eliten er samlet i kjole og hvitt, i en røykfull klubb etter midnatt. Her, i dette mørke drakk nok herrene nettopp denne typen whiskey. Med klasse.

For du kan faktisk besøke dette fantastiske stedet selv også, det gamle destilleriet på øya, Isle of Islay, bortsett fra helgene i januar og februar, får du komme på besøk for skarve hundre spenn. (£10) Jaggu får du ikke et par smaksprøver på omvisningsturen også.

Etter klokka halv fem, har prisen steget til £40, men da er omvisningen lengre, den er guidet av ekspertisen på stedet og du får fire stive drammer. Nå begynner dette å smake fugl, du bør beregne ventetid på toalettet. Som om dette ikke var nok, det blir bedre.

Hold deg fast: For to timers guidet omvisning på dette berømte destilleriet, får du steg for steg omvisning av en kunnskapsrik guide, du får tre drinker og en egen valgt flaske med Laphroaig, men prisen har også steget til £70, som tilsvarer et par flasker, av samme merke, på taxfree-butikken på flyplassen. Utvilsomt verdt turen. Bestill i dag.

Lest? Tid for mat?

Destillasjonskunsten startet i Mesopotamia, nå Irak, så tidlig som 2. årtusen f.Kr. Men mellom år 1100 og 1300 skjedde det noe. Vinproduksjonene hadde pågått lenge i Europa, men det var vanskelig å dyrke druer på de britiske øyene. Der ble det heller brygget øl av bygg i stedet, noe som dermed også gav muligheten til å destillere whiskey.

Nå, i det 21. århundre knyttes det som kjent ikke noe stedsnavn, direkte til whiskey generelt, slik vi vet at Cognac gjør for det vakre stedet i Frankrike, som stedet Tequila, fra delstaten Jalisco i Mexico – whiskey produseres nemlig mange forskjellige steder på kloden. Særlig altså i Skottland og i all særdeleshet på dette unike stedet, Isle of Islay.

Gi som gave

Skal du eksempelvis gi en gave til noen som har alt, som du synes fortjener noe litt spesielt, gjerne en litt eldre herre, med gråstenk ved tinningen og kredittkort i de fleste banker – da er en 10 år gammel Laphroaig et godt valg, om vedkommende nyter alkohol vel og merke.

Vargas12.com, heter denne bloggen og vi vil i tiden framover, mot høsten, skrive en rekke artikler om mat, drikke, kultur, vin, whiskey, øl og enda litt mer mat. Norsk høst betyr for mange mat på alle fat, men også noe godt i glasset.

Vil du være med på vår kulinariske reise, følg vårt nyhetsbrev, det er selvsagt gratis og uforpliktende.

Har du spørsmål eller kommentarer, vær velkommen til å bruke kommentarfeltet.

Kilde: Wikipedia.org

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Må Lisbeth Salander dø?

Må Lisbeth Salander dø? Siden den siste boken fra forfatteren, David Lagercrantzs penn, om den anorektiske hackeren har den dramatiske...

Lukk