Tradisjonene gjør julen for deg

Tradisjonene gjør julen for deg og de fleste andre nordmenn. Om du reiste til Syden for aller første gang i julehøytiden, ville det kunne bli en fin feiring. Men med det også en helt ny julefeiring uten de tradisjonene du er vant til. Kanskje ville det bli vanskelig å finne julestemning under palmene.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tradisjoner

Sett bort fra noen julegaver, ville alt ha vært nytt. Julen blir dermed ikke den samme.

Les også: Gi julens fristelser i julegave

For det er tradisjonene som gjør julen for de aller fleste av oss. Og det er slik vi gjerne vil ha julefeiringen.

Spise den samme maten, med de samme folkene, med de samme luktene i huset, rundt det samme bordet som i fjor og julen før det. Det er det som gjør julen så spesiell for mange, vi erindrer stemningen og hyggen. Julen er høytid for mange, men smerte, lengsler og savn for andre.

Det er dessverre en kjent sak at de som har mistet noen, får ekstra sterkt savn når vi får tid til ettertanke.

Vi lytter til den samme julemusikken, vi ser de samme filmene, “Tre Nøtter til Askepott“, Donald og hører på Sølvguttene som synger julen inn. Akkurat slik de har godt det på NRK siden 1966. Klart det blir gode tradisjoner vi lett kan like av slikt.

Tradisjonene gjør julen for deg

Bildet er tatt av 822640 fra Pixabay

NRK

Ola og Kari Nordmann elsker altså julen, med alle de tradisjonene som hører med.

Enten de feirer alene, med familien, eller med storfamilien, med eller uten juletre, torsk, lutefisk, ribbe eller kalkun. Hver og én familie og enkeltperson, har sine tradisjoner de setter pris på i julen. Det viktigste for de fleste er familien. Å ha noen å feire julen med.

Les også: Julegavene som ikke tømmer lommeboken

Folk flest ser ikke bare på én enkelt episode når de først benker seg foran TV. De ser gjerne hele serien, alle de 24 episodene, når de først er innom NRK.no. Og julekalenderen som sendes på NRK Super i desember, “Snøfall” er også svært populær blant nordmenn. 

I år kommer andre del eller sesong 2 av den meget populære adventskalender-serien, Snøfall. Selvsagt produsert av NRK. Du som forelder bør absolutt se serien sammen med barna. Det setter barna stor pris på.

At folk flest lar seg underholde av en julekalender som ble sendt i 1979, Som “Jul i Skomakergata“, kan bety at de føler et velbehag med at tempoet senkes en smule. Det er nemlig NRK-underholdning avdelingens argument, for å ikke sende “Jul i Skomakergata“, som ordinær barne-TV mer.

Det går fo sakte, og har ikke nok spennvidde til å være bra nok. Nå er filmen om Skomaker Andersen å se på kino. Tradisjonene gjør julen for deg, når du får høytiden akkurat som i fjor og året før. Det er det som gjør det til tradisjoner.

Barnas jul

Dessverre er det ganske mange norske barn som gruer seg til jul.

Les også: Drikker svigermor?

Av ulike grunner er det mange barn som ikke har noen god grunn til å glede seg til jul. Årsakene er mange. Dårlig familie-økonomi, vold, overgrep, mishandling og flere typer omsorgssvikt er dessverre vanlig i mange norske hjem – også i julen.

Kanskje særlig i julehøytiden. Og de barna som opplever dette, får det enda verre i denne perioden. Fordi det er skolefri og man er bare hjemme. Med overgriperen, den som slår eller roper og skriker. 

Julen er på mange måter barna høytid framfor noen. Men så blir det langt fra slik det kanskje burde ha vært for noen. Mange tusen barn går med en klump i magen, slik de gjorde det i fjor. Tradisjoner de kunne ha vært foruten.

At mor og far krangler, at den ene eller begge blir fulle og snakker høyt. Kanskje mor gråter, kanskje far slår eller reiser hjemmefra på natten. Julen som skulle bli så hyggelig med mange fine gaver, god mat og masse kos. Ble til et helvete i år igjen. Akkurat som i fjor.

Er du en omsorgsperson for ett eller flere barn, er det ditt ansvar at julen blir fin – uten uro.

Vargas

Konsekvensene av å lage middag med barna

Konsekvensene av å lage middag med barna er at de blir interessert i å lage mat. Vite hvor råvarene kommer fra og faktisk lære seg nytten av tilbereding man kan dra nytte av resten av livet. Barn som selv ønsker å være med å lage middag – bør alltid få positivt svar når de spør.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnas kjøkken

Ingen måltider er så krevende å tilberede at ikke barna kan delta på kjøkkenet. Mat er samlende og inkluderende å innta, men også å tilberede sammen kan være hyggelig. La barna kutte grønnsaker, røre i pannen, eller snu pannekakene.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Alle barn vi har lært opp på kjøkkenet, og det begynner å bli endel – har elsket å delta, og har ønsket å gjøre det igjen. Det å la barna delta på kjøkkenet gir viktig læring for de yngste, læring de har bruk for hele livet. La én dag i uken være barnas kjøkken. Der barna er med på å bestemme, tilberede, servere og rydde til, og etter middag.

På skolekjøkkenet lærer de grunnleggende detaljer om enkelte retter, men på eget kjøkken kan de få enda mer konkret læring om ulike råvarer. Alle barn må ikke havne på et hotell-kjøkken, som kokk eller servitør, eller i en restaurant.

Dog er det på eget kjøkken den aller første spiren til å bli kokk eller jobbe med mat, begynner.

Det alene skal ikke tvinge stressende foreldre til å dra på poden et forkle og sette barnet i oppvasken. Om barnet skal delta i matlagingen bør det være tilrettelagt for barnets premisser. Være lystbetont, lærerikt og hyggelig på én gang.

Konsekvensene av å lage middag med barna

Bildet er tatt av LaterJay Photography fra Pixabay

Konsekvensene

Konsekvensene av å lage middag med barna er nesten alltid et positivt resultat, om man er forberedt nok. Derfor bør det være en fast rutine på rolige dager, når familien har god tid. En helge- eller feriedag. Der menyen er satt av alle kokkene som skal tilberede måltidet – sammen.

Les også: Så raskt lager du middag

Tenk så spennende for tiåringen, komme på skolen og fortelle vennene sine at hen har laget middag til hele familien. Stekte pølser med hjemmelaget potetmos, kan tilberedes av alle barn. Med litt hjelp til å skrelle potetene, går jobben av seg selv i en god foodprosessor. Eller potet-stamper.

Supper i alle smaker, hjemmelaget pizza eller Taco er sikre kort å foreslå når familien skal kose seg.

Det man risikerer ved å la barna delta på kjøkkenet er kloke og interresante barn, som vet at torsken ikke kommer fra frysedisken på Rema. Men faktisk svømmer i havet, fiskes, pakkes og selges i butikken. Og at servelaten også er deler av et dyr før den havner i matboksen.

Konsekvens av å lage middag med barna er at man får kunnskapsrike og kloke barn.

Barn som får en læring og erfaring som er viktig for dem resten av livet. Dessverre er det for sjeldent at barna får være med på kjøkkenet fordi foreldrene er for travelt opptatt til å ta seg tiden det tar. Alt skal gå så fort.

Mestring og læring

Alle barn i alle aldre, ja, selv voksne har faktisk godt av å kjenne på mestringsfølelsen.

Å lære nye ting og lykkes gir en meget positiv følelse som gjør at man tør å strekke grenser, tør å forsøke på det ukjente og utvikle seg i riktig retning. Sak vil det være for barna som får lov til å utfolde seg på kjøkkenet og.

Mestring og læring er drivstoff til utvikling, som igjen gjør barn til trygge og selvstendig voksne på sikt.

Å bake boller eller noe annet snadder er enkelt, raskt og hyggelig. Bare å kjenne lukten av bakst i huset og dele forventningene med barna før bollene trekkes ut av ovnen. Det er lykke man ikke får kjøpt for penger. En opplevelse alle barn bør få i løpet av barndommen.

Enda et godt argument for å la barna få delta på kjøkkenet – helt til slutt. Argumentet om at “jeg liker ikke” kan forsvinne når de selv får være med å tilberede middagen. En god kokk smaker på råvarene underveis, det kan være nok.

La barna få god og viktig læring og mestring ved å få en plass ved kjøkkenbenken, en kniv i hånden og hjelp til å delta. Du skal se at barnet vokser mye på en slik utfordring, som kan vare livet ut.

Lykke til!

Vargas

Er du bekymret for barnet ditt?

Er du bekymret for barnet ditt? trøste deg med at det vil du ikke slutte med på veldig lenge. Kanskje aldri. Når du er 90 år og har en sønn eller datter på 65 eller 70 år, bekymrer du deg selvfølgelig på en annen måte. Men du tenker på barnet eller barna dine hele livet. Det er loddet man har som noens mor eller far.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnehagen

Bekymringen endrer seg med barnets alder.

De første leveårene handler det om nok mat, nok søvn, ren bleie, vekt, høyde og om utviklingen er innenfor normalen. Heldigvis er kurvene helt etter malen med norske barn i Norge. Men bekymringen kan fort øke i intensitet med alderen. Kjenner du deg igjen?

Les også: Hvordan har du det – egentlig?

Barnehagen gir rom for å lære nye ting, lære å ta hensyn til andre barn og voksne, lære seg å dele, lære å sitte å spise i en gruppe. Lek har jo direkte med læring å gjøre, derfor mener vi at de aller fleste barn har godt av å være i barnehagen. Ikke nødvendigvis i åtte timer hver dag fra de er ni måneder. Men innenfor en normal kjernetid – har barn godt av å være i samspill med andre.

Er du bekymret for barnet ditt? Bare vent til de begynner på ungdomsskolen, vidergående eller på gymnaset. Festing, drikking, puling og alt hva dette fører med seg med utfordringer. Drikker hun for mye, blir han mobbet, har vedkommende det bra, sånn på ordentlig? Eller er det noe som ikke stemmer?

Dette er naturlige tanker fra både mor og far.

Ensomhet

Bekymringene kan nemlig tårne seg opp for en hver forelder som må tåle å se at barnet sitt faktisk ikke klarer livet sitt. En smerte som rammer foreldrene like hardt som offeret. Vi finner tusenvis av eksempler på unge voksne som ikke takler å leve under presset om å lykkes med skole, jobb eller utdanning.

Dessverre er også selvmordstallene høye for unge gutter og jenter.

Er du bekymret for barnet ditt?

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Ensomhet og delvis sosial isolasjon er en økende folkesykdom i Norge, blant mange. Bak fasaden står det slettes ikke bare bra til hos alle. I landet som har alt for de fleste, er det flere enn dem en vanligvis tenker på som utsatt, som er utelatt. Kontakt og menneskelig selskap er mer – og noe annet – enn bilder på en flat fjernsynsskjerm. 

Sykepleien.no

Ensomhet er et minst like stort problem hos mange unge i dag. De kan ha tre tusen venner på Facebook, være populær og få mange likes på Instagram. Men innerst inne så vokser det en klump av smerte og lengsel etter bare én ordentlig venn eller venninne. Kjenner du deg igjen?

Sosiale medier er et fantastisk verktøy, men det er også perfekt til å kamuflere hvordan man egentlig har det.

Ung voksen

Som foreldre har man jo ungene sine bare til låns til de kan klare seg selv. Det betyr ikke at man slutter å bry seg om, de stadig mer selvstendige unge voksne. Heller tvert i mot. Som ung voksen på vei ut i livet på egne ben – kan livet være en tøff utfordring. Både for foreldre og de unge.

Les også: Føler du deg ung?

Nettopp da er en erfaren voksen god å ha. Vite at noen er der for en når den første vaskemaskinene skal settes på, når den første middagen til en potensiell kjæreste skal tilberedes. Eller når regningsbunken begynner å vokse faretruende høyt.

Enda barna har blitt myndig, kan kjøre bil, fått seg jobb og ellers klarer seg selv, er de dog mor og fars barn. Alltid. Da er det like naturlig som å puste, å bekymre seg, eller tenke på de unge voksne som skal gjennom så mange utfordringer i livet.

Utfordringer som kanskje er noen helt andre nå enn når mor og far selv – var på samme alder.

Avgjørende miljø

Hvilken jobb foreldrene har og hvor man velger å bosette seg, har en direkte invirkning på barnets skjebne.

Om man velger å bosette seg langt mot nord, er det overveiende sannsynlig at barnet vokser opp på samme sted. Kanskje ikke for alltid, men lenge nok til at poden blir kjønnsmoden og får barn med en partner fra samme sted.

Det er altså helt avgjørende hvilket miljø man havner i fra tidlig alder, som former oss som mennesker.

Om du bosetter deg på Holmlia i Oslo og ikke har noen regler for femtenåringen din. Men lar vedkommende gå for lut og kaldt vann, (ordtak fra oldtiden som betyr at foreldrene gir faen). Kan du ikke forlange at han eller hun makter medisinstudiene på universitetet heller.

Er du bekymret for barnet ditt? Vel, begynn med å se for deg en framtid der du legger alt til rette for at sønnen eller datteren din havner i et ok miljø. Jo bedr folk de vanker med, jo bedre blir sluttproduktet. Sånn er det bare

Vargas

Selger barnet ditt sex?

Selger barnet ditt sex? Røyker eller selger hasj, drikker alkohol og deler nakenbilder av venner? Om ditt barn går på en ungdomsskole i Norge i 2022, er dette hverdagen deres. Er du naiv og tror barna kun spiller PS, Roblox og leker i snøen? Da er det på tide å våkne.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Gressvik ungdomsskole

Heldigvis er det ikke flertallet av ungdomsskole-elevene som selger sex, men at det er noen – er et problem. Og det bør selvsagt ikke skje, her er det ikke skolen som har ansvaret, men foreldrene.

Les også: Livet ditt leves i dag

Skolen og omsorgspersoner i nærmiljøet bør hjelpe de unge til å forstå hvor galt det kan gå. Om det å selge kroppen sin for penger eller tjenester – er framtiden de ønsker seg.

På Gressvik ungdomsskole er det dette som er hverdagen for rektor, Runa Hammeren og hennes kollegaer.

Elevenes skolehverdag handler ikke om matte, RLE, norsk, gym og valgfag. På en ungdomsskole i Fredrikstad handler det om rus, sexkjøp, deling av utfordrende bilder og en svært uheldig utvikling.

En utvikling som ikke gagner nærmiljøet eller de barna som rammes av en svært belastende tilstand.

Selger barnet ditt sex?
Foto: Pixabay.com

Fengsel

Nå ber rektor på Gressvik ungdomsskole om hjelp. Foreldrene må sette seg inn i hva ungdommene bedriver tiden sin med. Snakke ordentlig med barna og om framtiden deres. Det kan ende med fengsel om ting utarter seg for dem.

Selger barnet ditt sex? Sannsynligvis ikke, men vet du som forelder det, helt sikkert? Bør du ta en samtale med datteren eller sønnen din? Bare for å sjekke hvordan det egentlig står til? Eller har du ikke tid?

Les også: Nordmenn er livredd livet

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Dette gjelder for gutter og jenter.

Det å dele bilder av andre uten samtykke, er også ulovlig. Det samme gjelder for kjøp, salg og bruk av hasj. Man kan straffes med fengsel opp til seks måneder, for å være i besittelse av hasj.

Salg av sex er ikke forbudt i Norge, men det er forbudt å kjøpe seksuelle tjenester, som er verdt å vite.

Utdanning

Flere Gressvik-ungdommer er grenseløse, deler utfordrende bilder av seg selv, røker hasj og drikker alkohol.

Runa Hammeren / Fredrikstadblad.no

Det er levende tider for mange. krigen i Ukraina og delves i Russland har skapt energikrise, økte priser på mat og drivstoff. Allikevel må Kari og Ola Nordmann forsøke å holde hode kaldt og familien samlet. Det gjelder også ungdommene.

Uten utdanning kan man faktisk lett havne i feil miljø, der rus, vold og lovbrudd er daglig rutine.

Norsk ungdom er Norges framtid. Neste generasjon lærere, rørleggere, leger, forskere, politi og bussjåfører. I flere av disse yrkene kommer man ikke langt med et svertet rulleblad.

Er du mellom 15-18 år, havner du i fengsel ved lovbrudd som krever dette.

Ta samtalen

Har man kjøpt sex, brukt hasj eller delt nakenbilder av andre og blir tatt for det. Straffet og dømt, havner dette på vandelsattesten. Da blir veien videre til en god utdanning betydelig lenger.

Det mange unge synes er gøy, spennende og en viktig del av hverdagen i dag, kan altså ødelegge for all framtid. Om man blir straffet for det man har gjort galt. Dette bør de unge få vite gjennom foreldrene eller pensum på skolen.

Husk at det er forskjell på å la barna få et privatliv for å få utvikle seg fritt, og det å bry seg nok. Det gjør man som forelder og omsorgsperson ved å ta de vanskelige samtalene og vise at man faktisk bryr seg. Sånn på ordentlig.

Selger barnet ditt sex? Sannsynligvis ikke, men det bør du faktisk som forelder ta en prat med barnet ditt om.

Vargas

Dropp Halloween!

Dropp Halloween! Ikke bruk penger på tullball enda ungene så gjerne vil kle seg ut og robbe naboen for snop. Sukker, godteri og slikkerier spiser nok ungene nok av fra før. Er det én gang du bør droppe denne britiske tulle-tradisjonen, bør det være i år.

Dyrt

Allehelgensdag er jo en viktig dag for mange innbyggere i endel land som har hatt denne tradisjonen siden 15-tallet. Men helt hjemme i traust Norge, hvor vi kopierer alle mulige handlevaner, særlig fra USA. Kan like godt droppe hele Halloween vaset.

Les også: Disney er mer enn Donald

Nå er ting blitt så dyrt i dette landet at man bør faktisk prioritere pengene på en annen måte.

Vi sier ikke at barna ikke kan kle seg ut og ha det gjøt i høstmørket, men å tvinges til å bruke tusenvis av kroner på kostymer smågodt. Fordi ungene forlanger det, blir veldig feil når man ikke har penger til mat, klær, strøm eller drivstoff.

Om barna skal delta på noen form for Halloween-feiring, bør man finne alternative måter å gjør det på. Om man har to eller tre barn som skal ha dyre kostymer og et hav av godteri til å dele ut til barn som ringer på døra, er det en liten formue til sammen.

Sy om en kjøle, en dress eller andre klær man har til overs, ring Jenny Skavlan om nødvendig. Og kjøpt godteri bør utvilsomt byttes ut med hjemmesnekrede karameller, gulrøtter, stangselleri og frukt. Dropp Halloween!

Halloween blir som regel feira 31. oktober. Ho er blitt ei viktig feiring særleg i visse engelskspråklege land, som Canada, USA, Storbritannia, Irland og New Zealand, og har til ei viss grad også spreidd seg til andre land

Wikipedia.org
Dropp Halloween!

Sy selv

For de yngste kan Halloween være litt skummelt, men det er liksom poenget. Blir det for ille så får heller mor og far bli med deg på turen rundt nabolaget. Voksne har en tendens til å ta helt av for sine håpefulle. Noe som kan gå kraftig ut over lommeboka. Er det verdt det? Neppe!

Les også: Dårlig råd og lite penger

Jo mer du lager selv, jo billigere blir det. Om man ikke ønsker å kanslere hele Halloween, men la ungene delta, kan man gjøre mye selv. Som ikke koster for mye. For to år siden brukte nordmenn 1,2 milliarder kroner på Halloween.

Med litt fri fantasi og parykken til tante Ragnhild og et gammelt skjørt fra bestemor – som du syr om til et nytt antrekk. Og med hjelp fra søster, tante Jenny eller bror, så er du klar for Halloween uten å knuse børsa først.

Det siste populære på markedet er falske åpne sår, man kan feste på kroppen slik at man ser ut som en ekte «zoombie». Eller noe annet som det ofte er skremmende å møte på en mørk høstkveld.

Vær med på feiringen sammen med ungene, la de få være med på å stemme hva som skal gjøres.

Unngå å ta de med i butikken for å kjøpe alt som har med Halloween å gjøre.

Be heller hjem en masse unger, be også foreldrene deres om å ta noen gamle filler, jo eldre jo bedre. Lag et Halloween-verksted og bruk kreativiteten. Hvert foreldre par lager et antrekk som oser Halloween, til naboen barn. Med en symaskin så er det meste klart.

Handelstanden

Har du og poden vært innom lekebutikken og kjøpt antrekk til årets Halloween-aften? Da er dere i så fall ikke alene. Mange hundre tusen foreldre, og enda fler unge håpefulle, har svidd av tusenvis av kroner på en merkelig tradisjon. En tradisjon de aller fleste ikke engang vet bakgrunnen for. 

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Det er faktisk en skotsk tradisjon fra tidlig 1600-tallet, kopiert av engelskmenn og amerikanere. Norge har de siste årene kopiert tradisjonen og gjort det til “noe viktig” som alle unger skal være med på.

Mange butikker på Østlandet har vært helt utsolgt for Gresskar i mange dager, allerede.

Det største problemet er den norske handelstanden har kaster økonomisk mynt på hele Halloween. Tvinger nærmest foreldre til å bruke mye penger, på noe som svært mange ikke har noe forhold til. 

Går handelsnæring for langt i å presse småbarnsforeldre for penger som konkret peiles inn på barna? Utvilsomt.

Omsetningen har økt fra år til år, og vi blir ikke nevneverdig overrasket over at det i år settes rekord på salg av Halloween-relaterte artikler. Det finnes snart ikke grenser for hva produsentene lager for å få klingende mynt i kassa.

Europa og selvsagt Norge, har ikke fått disse påtvingende, pengeslukende, medieskapte «Jippoene» før ganske nylig. For tjue år siden var det ingen unger i Norge som gikk og banket på  i nabolaget for å få noe som helst.

Kanskje vi burde ha kuttet ut hele skiten? Drit i Halloween! Spar pengene til dagene som kommer.

Vargas

Meningen med livet ditt?

Meningen med livet ditt? Har du tenkt over det? Kan det være å gjøre det man kan for seg selv, få et godt liv, men også gjøre det man kan for andre? Mange mener at kjærligheten er meningen med livet, andre påstår at det er å få barn. Andre igjen mener at penger og så høy inntekt som mulig, er det overordnede målet i livet.

Estimated reading time: 5 minutter

Foreldre

Vi holder på det å bli mor eller far må overgå det meste. Vi vet at det er populært å velge seg vekk barn, fordi det passer ikke inn i tidsplanen. Barn tar tid, man bekymrer seg for de fra dagen de er født og det koster endel å oppfostre barn. Men like fullt er det å bli foreldre, høyt oppe på meningen med livet. Mener vi.

Les også: Jaget etter penger stopper Norge

Meningen med livet ditt? Har kanskje helt andre fokus? Utdanning og reising, er også viktig for mange. Vi ønsker å høre fra våre lesere, bruk kommentarfeltet – du kan være anonym, men gi oss et hint om hva som er meningen med livet, for deg.

Å bli foreldre til et lite barn er en viktig oppgave. Barnet er helt avhengig av en omsorgsperson fra første øyeblikk det lever. Og det skal ha mat, trøst, omsorg, oppmerksomhet og tørr bleie flere ganger i døgnet. Det er faktisk en fulltidsjobb, som varer døgnet rundt. Men for de aller fleste, er det faktisk helt fantastisk.

Meningen med livet ditt?

Flokkdyr

Meningen med livet ditt? Du har sannsynligvis bare dette ene livet, hva har du tenkt til å bruke det til? Sitte å spille PS5, døgnet rundt? Det er vel en dårlig plan, eller gir det deg stor verdi? Å bli fantastisk god på å spille dataspill?

Vi mener at meningen med livet bør handle om å gjøre noe bra for andre, gjerne noen som står en nær. Kanskje foreldre, mormor, bestemor, onkel, far eller egne barn. Mennesket er menneskets glede, tenk litt på det.

Les også: Barneoppdragelse – er du venn eller forelder?

Fra vi trekker vårt første åndedrag, er vi avhengig av andre for å klare oss. Det blir åpenbart enklere med årene. Vi klarer oss selv, men det er en grunn til at ensomhet er vårt tids største folkesykdom, som det snakkes for lite om.

Vi er avhengig av å sosialisere oss og ha folk rundt oss. Mennesket er flokkdyr og det er den nærmeste flokken som er viktigst for de fleste. Derfor er det så treffende, det Per Fugelli sa: “Ta vare på flokken din!”

Det handler om at gjengen, flokken og fellesskapet kan bety en forskjell i å være nettopp dét: et fellesskap. Et fellesskap som ser, som spør og som er. Et fellesskap som er oppmerksomt, som er til stede, som følger opp

NTNU.no

Barna

De store barnas foreldre har en helt annen og ukontrollerbar smerte enn småbarnsforeldre som ikke får barnet til å rape. En absolutt reel bekymring for en nybakt mor. Foreldre av tenåringer som er i ferd med å havne på skråplanet en helt annen.

Å bli foreldre er kanskje den viktigste og beste oppgaven man får i livet, men det kan også bli en evig pine om ting går galt.

Ved å være bevisst på å vise respekt, å lære barnet å kjenne fra tidlig alder. Og ved å snakke sammen om alle utfordringer som kommer – både for liten og stor gjennom livet, vil de fleste unge lytte og lære av sine foreldre.

Det finnes heller ingen fasit på å være gode støttespillere for barna, men det å vise omsorg, gi læring, være til stede når behovet er der, vil barna respektere sine foreldre gjennom oppveksten.

For mange unge er det vanskelig å gå fra å være barn til voksen, nettopp derfor er det så viktig å ha gode sparring-partnere. Gode omsorgspersoner som vil dem vell og som kan gi svar på kompliserte, og vanskelige spørsmål.

Alle foreldres store ønske er jo å se sine barn som trygge, stabile, kjærlige og selvstendige voksne. Som selv skal bli foreldre, og som etterhvert skal følge slekters gang.

Vi mener meningen med livet er å være så heldig å bli mor eller far.

Meningen med livet ditt? Takk for at du gir oss en tilbakemelding og del gjerne.

Vargas

Sommermaten du bør spise

Sommermaten du bør spise bør være grønnsaker og fisk. Fordi det er bra for deg. Men om du skal ha burger i brød, må det ikke være en fet hamburger, men kanskje et sunnere alternativ. Visste du at det finnes en rekke veganske alternativer til usunn kjøttmat? Sjekk i frysedisken i en butikk nær deg, eller vær bevisst å styre unna kjøttfarse mat.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Kalorier teller

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips for deg som vil passe vekten. Vil du bli tykk, overvektig og usunn, er det selvsagt bare å gå sommeren i møte med åpen munn. De aller færreste ønsker å møte høsten med klær som ikke lenger passer. 

Les også: Drikkepress påvirker vanene dine

Derfor vil vi gi deg et lite hint om hvordan du enklest holder vekten gjennom en lang og fristende sommer. 

Uansett hva du spiser så påvirker det kroppen din på en eller annen måte. Spiser du usunt så går vekta opp. Dessverre så er det en trend i Norge at stadig yngre mennesker sliter med overvekt. Disse kan med enkle grep gjøre livet lettere for seg selv, i dobbelt forstand. 

Sommermaten kan gjøre deg fet – her er noen tips. Du bør vite hva du spiser for å unngå overvekt – spesielt i ferietiden. 

Kombinasjonen dårlig kosthold og for lite eller ingen mosjon er hovedårsakene til at mange unge har problemer med å holde en normal vekt i forhold til sin alder. Spiser man i tillegg flere kalorier enn man forbrenner per dag, vil man sakte men sikkert øke egenvekten. For da omdannes muskler til fett, det er lite heldig.

Hva du spiser er viktig, men hva du ikke spiser, eller lar være å putte i munnen – er viktigere. Er du bevisst kaloriinntaket vil du unngå de største fellene.

Sommermaten du bør spise

Overvekt

Sommermat kan være så mangt. Både pølser, biff, fisk, hamburgere og spareribs hør med. Mat som alle elsker, både liten og stor. For å gjøre våren og sommeren en smule mindre usunn. Er det altså en rekke alternativer man bør legge på minne.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Man kan lage pølsene selv, man kan ha mer fisk enn kjøtt på menyen, grillspyd med masse deilige grønnsaker. Og mindre av de fete ingrediensene, sausene, majones, potetsalat og hvitt brød.

Teller man kalorier kan man velge “Go og mager”-variantene til Gilde. De innholdet nær halvparten så få kalorier som vanlige pølser.

Tar man sunne og kloke valg gjennom sommerukene, kan det faktisk værte nok til å ikke bli overvektig.

Overvekt med seg sosiale problemer både privat og på skolen. Den som trodde mobbingen var fjernet fra den norske skolen må bare tro om igjen. Det er kanskje mer mobbing enn noen gang i den norske skolen.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt er også anbefalt å spise i moderate mengder, og fettet du bruker bør være sunne matoljer og myk margarin.

Et viktig punkt for alle som ønsker å være sunn og frisk, sett bort i fra hva man spiser. er å bevege seg nok. Bruk minimum 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

Vit hva du spiser og drikker

På den måten holder man seg i form og forbrenner mer kalorier enn man spiser.

En nyere britisk rapport viser at om lag hvert tredje barn i EU nå er overvektige eller fete. Det er alvorlig. Helsedirektoratet gjeninnfører nå systematisk veiing av skolebarn i Norge. Det er 3.- og 8.-klassingene som skal veies.

Sommermaten du bør spise

God drikke hører med til 17. mai- eller sommerfesten. Da kan alkoholfritt øl være et klokt alternativ. Eller øl med langt mindre sukker. Det finnes stadig sunnere og bedre alternativer her, se i butikken hva du kan finne av øl merket light eller lite.

Sommermaten du bør spise kan være nydelig og smaksrik, men inneholde mindre fett. Da er du på riktig vei som fornuftig hobbykokk.

Bytter man uten fløten med f.eks vanilje-Kesam på de magiske norske jordbærene, sparer man hundrevis av kalorier på et måltid. Spiser man is annenhver dag isteden for hver dag, sparer man enda flere. Selvsagt skal man ikke gå gjennom sommeren med noe så kjedelig som å telle kalorier, men det er lov å være bevisst på hva man dytter i trynet – enda sola står høyt. Det er tross alt din helse det er snakk om.

Makter du å kutte ut annen hver pils, med en alkoholfri øl, er du absolutt på riktig vei. Drikker du vann i stedet for brus, vil din sommer gjøre deg godt. Og høsten må komme uten nevneverdig problemer for din garderobe.

I nettopp alkohol er det skremmende mange kalorier som gjør deg overvektig på kort tid, om sommeren er en lang og evig fest.

Ungdom og overvekt

Alle mennesker skal kose seg innimellom, men det er hverdagene som er viktige- de er det som kjent flest av. Allikevel må man gjøre grep til hverdags om noen  i familien er overvektig. Som foreldre har man faktisk ansvaret for at ungene får i seg nok næring, riktig mat til riktig tid. Det er enklere enn mange tror å spise riktig.

Lager man sunn og energirik mat til egne barn så vil man på gjøre ungene en tjeneste de har glede av resten av livet. Fisk på grillen framfor fete Oste-grillpølser og salat framfor loff med tomme kalorier er kloke valg.

Grønnsaker, grovt brød, frukt, fisk og kylling. Velg poteter eller ris. Kutt ut pomes frites, fete sauser, usunne pølser og annen mat som lett kan tette blodårene dine i alt for ung alder. Jo mer usunn mat man spiser, jo mer forkorter man sin egen levetid. Så brutalt og viktig er det faktisk å spise og drikke riktig.

Kutt ut brusen og drikk vann rett i fra springen, sunt og gratis. Brus er en av de verste dagligvarene som er med på å ødelegge barn og unges helse. Med noen få enkle grep kan de unges helse forbedres på kort tid. Faktisk finnes det sagt med null kalorier.

Sommermaten du bør spise kan egentlig være hva som helst så lenge du bogner bordet med nok grønnsaker og litt mindre fet og usunn mat. Rene og sunne råvarer er fortsatt best i verden i Norge. Benytte deg av det tilbudet. Det har alle rundt bordet godt av.

Overvektige barn er ulykkelige barn og kan føre til depresjon på sikt. Alle foreldre vil det beste for sine unger. Da er det viktig å begynne med et riktig og variert kosthold i så tidlig alder som mulig. Men sommeren er jo så kort, akkurat nå skal man kose seg litt ekstra.

Det behøver ikke å bli hver dag.

Vargas

Barneoppdragelse – er du venn eller forelder?

Barneoppdragelse – er du venn eller forelder? Som mor eller far, eller begge deler, skal man være omsorgsperson, venn og forelder på samme tid. Man skal oppdra, gi råd og veiledning, samtidig som at man bør ha visse regler. Men også det viktigste. Være en trygg havn på veien til voksenlivet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Selvmord

Det finnes ingen fasitsvar, bare sunn fornuft, tålmodighet og et årvåkent blikk for å fange opp trusler. Ikke bare trusler, men vite hvem poden er sammen med på fritiden. Det er ingen hemmelighet at barn og unge formes av det miljøet de omgås.

Har man greie nok venner og sysselsettes på en ordentlig måte. Vil det helst gå barna godt.

Les også: Kjendiser fronter selvmordskampanje

På sosiale medier foregår det saker mange foreldre ikke er klar over. Her finnes det egne selvmords-grupper på eksempelvis Instagram. Hvor unge gutter og jenter logger på med nick, på lukkede grupper for brukere med felles interesse.

Døden og selvmord. Her har unge jenter og gutter tatt sitt liv, på oppfordring fra andre som har de samme tankene.

Barneoppdragelse - er du venn eller forelder?

Barneoppdragelse – er du venn eller forelder? Som omsorgsperson for barn og unge, er det viktig å snakke om de viktige og tabubelagte temaene også. At faktisk gutter og jenter velger døden framfor livet, bør man ta en samtale om.

Fordi mange unge ikke vet at det finnes god hjelp å få, selv om tankene kan bli mange og vanskelige.

Foreldre

De aller fleste foreldre og andre omsorgspersoner vil det beste for sine barn. Men selvmord kan skje, når som helst, med hvem som helst. Foreldre som trodde alt var bra, sitter igjen med mange spørsmål og få svar, og føler seg som en fiasko som forelder.

Les også: Hadde du stjålet penger fra fremmede?

Det er man selvsagt ikke. Fordi man kan aldri vite årsaken, om de unge velger døden framfor livet – uten å flagge problemer i forkant. Unge mennesker kan lett lure foreldrene sine til å tro at alt er i orden, men så skjer det utenkelige.

Det er en ekstra sorg for foreldre som sitter igjen. Så kan man tenke seg alle fordommene som dukker opp i nærmiljøet, om det verste skulle skje, at din datter eller sønn skulle velge døden, framfor å søke hjelp.

Selvmord blant barn og unge er et tabubelagt tema det snakkes og skrives for lite om. Men samtid et så stort samfunnsproblem at vi synes det bær belyses når, for at barn og unge skal få den psykisk hjelpen som behøves for å stanse de neste selvmordsforsøkene.

Venn

At foreldre lykkes med å være egnes barns bestevenn er flott.

Da får man jo både i pose og sekk, men det bør være et skille også. En mor og far skal først og fremst være nettopp det. En man kan komme til med alle typer utfordring. Som kan gi svar på vanskelige spørsmål. Sette viktige grenser og vise at de faktisk bryr seg på ordentlig.

Men foreldre skal også være en man kan dele hemmeligheter med. Og fortelle ting som man kanskje ikke forteller til noen andre. Men lykkes man i å være begge deler, både venn og forelder, er det utvilsomt det aller beste for alle parter.

Barneoppdragelse – er du venn eller forelder? Å oppdra barn handler om mestring, lære hvor viktig det er med gode venner. Lære de å dele, være snill og omtenksom, men også lære seg å ta plass. Være én i gjengen, samtidig som man ikke forsvinner helt. En foreldres oppgave er å ta upopulære valg, og.

Det er forskjell på å være omtenksom og snill å bli borte i mengden. Foreldre bør lære egne barn at man må finne sin plass i livet for å bli oppdaget. Både som barn, men også når man blir eldre og målt på egen innsats.

Som forelder bør du være god omsorgsperson og ta de vanskelige samtalene med barna dine.

Vargas

Slik blir påsken perfekt

Slik blir påsken perfekt, enten du er på hytta i fjellet, i Syden eller hjemme. Alt du behøver er tross alt helt gratis. Nemlig de aller viktigste menneskene du trives med. Kanskje er det denne påsken du skal gjøre det du har tenkt på i årevis. Å be hjem noen som kan være ensomme?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Perfekt

Be hjem tante Agnes, onkel Kåre eller passe på at ingen av dine nærmeste venner – ikke sitter alene. Det å være én i gjengen, enten man er barn, ung voksen, ungdom, midt i livet eller pensjonist, betyr så mye. Kanskje mer enn alle påske-relaterte goder man ka tenke seg å bruke i høytiden.

Hva skal man med lammelår om man må spise det alene?

Les også: Påskehandelen gjør du billigst her

Slik blir påsken perfekt for alle som er så heldig å kjenne deg. Du er kanskje midtpunktet, men har et godt og stort hjerte for alle rundt deg. Du gjør påsken perfekt for flokken din og du elsker det. Takk til deg. Kjenner du deg igjen?

Å dra på påskeferie alene er for spesielt interessert. Men kan sikkert være greit i en spesiell setting.

For de aller fleste nordmenn er det familie, kjæreste og venner som står høyest på ønskelisten. Om man blir spurt, hvem man ønsker omgås i påsken – uansett hvor man skal oppholde seg. Makter man å få reist en dagstur eller en hel uke på tur, er det enda mer stas å feire påske – med sine nærmeste.

Ensom

Mange sitter nemlig ensom i påsken. Og da tenker vi ikke nødvendigvis bare på eldre mennesker. Unge gutter og jenter, kvinner og menn, kan oppleve ensomheten midt i byen, på landet og over alt. Ensomhet er en av det 21. århundrets verste samfunnsproblem. Tabubelagt og samtidig alvorlig for den som rammes.

Mange unge, voksne og eldre er ufrivillig ensomme i Norge. Til og med de som er i et forhold, kan oppleve å være ensom i en hektisk hverdag, fordi man mangler noen å ta en time out med. Det er alvorlig nok, det.

De savner å ha noen å snakke med, noen som oppriktig bryr seg. Hva er galt med et samfunn som rammer noen i alle aldre – der stadig flere er mer opptatt av seg selv og sitt enn å møte familie, venner eller kolleger ansikt til ansikt?

Slik blir påsken perfekt,

Liten og stor

Slik blir påsken perfekt om alle involverte får lov til å gjøre det de liker best. Foreldre har ansvaret for at barna har det fint og trygt, gøy og spennende i høytiden. Det er skolefri og da bør man få lov til å gjøre ting man ikke gjør ellers. F.eks spise litt mer godteri enn i hverdagen. Men alt med måte.

Les også: Drikkepress påvirker drikkevanene dine

Både liten og stor bør få bestemme minst en ute- og en inne-aktivitet i løpet av påsken. Og alle bør delta.

Foreldrene må også passe på å sette av tid til hverandre i påsken. Passe på at man er kjærester før, under og ikke minst etter påske. Slik at ikke denne påsken blir den siste for dere som par og familie. Det krever nemlig endel å gjøre alle til lags gjennom ti dager med feiring.

Husk at man ikke behøver å kjøpe alt som er gult for å få en perfekt påske, man kan faktisk gjøre mye gøy som er gratis eller koster lite. Det viktigste med påsken, for å få den så perfekt som mulig, er å bryte mønsteret i hverdagen. Gjøre noe annet. Og helst sammen.

Det barna setter mest pris på, er at foreldrene kan legge vekk mobiltelefon. Slik at man får snakket sammen, sånn på ordentlig.

Her kommer noen forslag til hva man kan finne på, både ute i solen eller innendørs om været blir dårlig.

Påskeaktiviteter

Utendørs:

 • Lage mat utendørs – alle bør delta og hjelpe til
 • Ake
 • Gå på ski
 • Gå på topptur
 • Lage påskeharekart og la barna lete etter en påske-overraskelse
 • Vinter-telting må bare prøves, men husk nok varmt tøy og god sovepose
 • Hva med turgjemsel?
 • Lyse etter krabber er spennende, men husk flytevest
 • Tenn bål og fortelle spøkelseshistorier
 • Spise nok smågodt

Innendørs:

 • Spille brettspill
 • Lese påskekrim
 • Se en familiefilm – hver dag i påsken, slik at alle kan bestemme hver sin
 • Bake påskeboller
 • Lage frokost på senga til barna – og la barna gjøre det for mor og far
 • Kle seg ut og sminke hverandre, alle bør delta
 • Gå på kino
 • Sett hale på påskeharen
 • Male påskeegg og spis masse godteri – etter frokost
 • Sove så lenge man vil

Slik blir påsken perfekt for alle i familien. Når alle blir sett, tatt vare på og tempoet kan senkes til det behagelige.

Og helt til slutt vil vi minne de voksne på at det kan være på plass, å fortelle barn hvorfor vi egentlig feirer påske.

Vargas

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang. Du som har utseende med deg, som mann er du høy og mørk. Som kvinne er du sjarmerende, sexy, kanskje blond med formfull figur. Utseende teller i posisjoner i samfunnet. Vi mindre pene, eller mer normale, må finne oss i å bli stuet vekk og blir aldri vinnere.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Modellene

De aller peneste og mest vellykka for jobbene, klareter på karriere-stigen og tjener mer penger enn alle andre. Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang. Dessverre er det slik for unge mennesker også. De blir satt i bås allerede på barneskolen. Hun pene i klassen er langt mer populær enn hun tykke med briller. Hvorfor det?

Lest denne? Fristes du av modne damer?

Går det an å sette markedspist på mennesker. Selvsagt gjør det det. Slik har det vært lenge og verre har det blitt. Modellene er og blir tynne, vil de ikke forbli tynne, mister de jobben. Er de for lite tynn – får de beskjed om å slanke seg. Modellbransjen er like råtten som mediebildet har fokus på utseende og kun det.

Samfunnet vi lever i gjør det langt mer attraktivt å være attraktiv. Unge jenter higer etter å være så sexy som mulig. Fordi de følger en eller annen superstjerne med millioner av dollar på kontoen. Ja, vi sikter åpenbart til Kylie Jenner.

Trynefaktoren

Trynefaktoren og sexy-faktoren gjenspeiler arbeidslivet, skolen, våre venner og fritiden vår. For ikke å snakke om kjærlighetslivet. I alle faktorer av samfunnet teller utseende en hel del. Og søker man på sjekke-appene, er det utseende som avgjør om man sveiper vekk potensielt bra partnere. Utseende betyr mest, for de fleste.

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang
Kylie Jenner (24) Foto: Wikipedia.org

De som har utseende med seg, er attraktiv og ser bra ut, får med det mange fordeler ikke andre oppnår, utelukkende av den grunn . Noen kan mene det er feil, men det endrer ikke det faktum at slik er det faktisk.

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang – og den er ødeleggende for de fleste andre.

Andre som jobber knallhardt for å komme seg opp og fram som student, lærling eller i arbeidslivet. Og det er i en skummel retning vi er på vei. Om det er slik at alle andre enn de vakre og velykka skal fjernes, sensureres eller gjemmes vekk.

Vi trenger et samfunn med mangfold og ulikheter. Ikke bare vedrørende utseende, men ulike nasjonaliteter og religioner som bor og lever sammen. Vi er mennesker på godt og vondt, da kan vi ikke la en type elite-mennesker komme først i køen. Fordi de kategoriseres som mest sexy og flottest i hver konkurranse. Uansett konkurranse.

Vakre

Naturlig vakre mennesker har mange fordeler. De flotteste slipper å stå i kø på de hippeste diskotekene, får seg lettere jobb, kjæreste og blir ofte valgt først. Framfor andre med mindre heldig utseende, i stort sett alle settinger i samfunnet.

Attraktive elever oppnår høyere karaktersnitt i videregående skole, viser ny forskning basert på 9000 elever i USA. Norske eksperter er ikke overrasket. Forskerne analyserte data fra en omfattende nasjonal undersøkelse som fulgte 9000 amerikanske ungdommer. Fra skolebenken til arbeidslivet, hvor blant annet utseendet deres ble vurdert av intervju-personell.

E24.no

Om det er slike forhold allerede i barneskolen, at “pene” barn får bedre tilbakemeldinger fra lærerne. At vakre gutter og jenter skal dra fordel av at de har utseende med seg, av genetiske årsaker. Holder selvsagt ikke mål, om vi setter en finger i jorda og er ærlige et øyeblikk. Hva faen er det som foregår i samfunnet – ikke bare i Norge, men over alt?

Media

I filmer og TV-serier er det ofte plukket ut skuespillere med et helt ok ytre. I de aller fleste ungdomsseriene fra USA ser vi flotte og vakre gutter og jenter. Hvite tenner, flotte frisyrer og solbrun hud. Borte er de tykkfalne, med kvier, briller og litt mindre attraktive. Selvsagt påvirkes vi av samfunnet rundt oss.

Når det kommer til hva som virkelig bør ha betydning i menneskers liv, bør utseendet komme langt ned på lista over hva som er viktig. Media, inkludert sosiale medier må ta store deler av skylden for at unge jenter og gutter har et stort fokus på sitt utseende. Ofte gir det de unge et feil selvbilde hvor de ikke føler seg bra nok.

Moralen må bli at man skal vokte seg vell for å tro at det er gull og glitter alt som glimrer. Kan hende det er smart å gå for det som framstår som hel ved, i stedet for et raskt falmende glansbilde. Kanskje er det lurt for arbeidsgivere å legge utseende til side og se utelukkende på kvalifikasjon.

Uansett hvordan du ser ut, vær stolt av deg selv og for hvem du er. For mange er du svært verdifull, for mange er du også helt perfekt!

Vargas

Pin It on Pinterest