Er du bekymret for barnet ditt? trøste deg med at det vil du ikke slutte med på veldig lenge. Kanskje aldri. Når du er 90 år og har en sønn eller datter på 65 eller 70 år, bekymrer du deg selvfølgelig på en annen måte. Men du tenker på barnet eller barna dine hele livet. Det er loddet man har som noens mor eller far.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnehagen

Bekymringen endrer seg med barnets alder.

De første leveårene handler det om nok mat, nok søvn, ren bleie, vekt, høyde og om utviklingen er innenfor normalen. Heldigvis er kurvene helt etter malen med norske barn i Norge. Men bekymringen kan fort øke i intensitet med alderen. Kjenner du deg igjen?

Les også: Hvordan har du det – egentlig?

Barnehagen gir rom for å lære nye ting, lære å ta hensyn til andre barn og voksne, lære seg å dele, lære å sitte å spise i en gruppe. Lek har jo direkte med læring å gjøre, derfor mener vi at de aller fleste barn har godt av å være i barnehagen. Ikke nødvendigvis i åtte timer hver dag fra de er ni måneder. Men innenfor en normal kjernetid – har barn godt av å være i samspill med andre.

Er du bekymret for barnet ditt? Bare vent til de begynner på ungdomsskolen, vidergående eller på gymnaset. Festing, drikking, puling og alt hva dette fører med seg med utfordringer. Drikker hun for mye, blir han mobbet, har vedkommende det bra, sånn på ordentlig? Eller er det noe som ikke stemmer?

Dette er naturlige tanker fra både mor og far.

Ensomhet

Bekymringene kan nemlig tårne seg opp for en hver forelder som må tåle å se at barnet sitt faktisk ikke klarer livet sitt. En smerte som rammer foreldrene like hardt som offeret. Vi finner tusenvis av eksempler på unge voksne som ikke takler å leve under presset om å lykkes med skole, jobb eller utdanning.

Dessverre er også selvmordstallene høye for unge gutter og jenter.

Er du bekymret for barnet ditt?

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Ensomhet og delvis sosial isolasjon er en økende folkesykdom i Norge, blant mange. Bak fasaden står det slettes ikke bare bra til hos alle. I landet som har alt for de fleste, er det flere enn dem en vanligvis tenker på som utsatt, som er utelatt. Kontakt og menneskelig selskap er mer – og noe annet – enn bilder på en flat fjernsynsskjerm. 

Sykepleien.no

Ensomhet er et minst like stort problem hos mange unge i dag. De kan ha tre tusen venner på Facebook, være populær og få mange likes på Instagram. Men innerst inne så vokser det en klump av smerte og lengsel etter bare én ordentlig venn eller venninne. Kjenner du deg igjen?

Sosiale medier er et fantastisk verktøy, men det er også perfekt til å kamuflere hvordan man egentlig har det.

Ung voksen

Som foreldre har man jo ungene sine bare til låns til de kan klare seg selv. Det betyr ikke at man slutter å bry seg om, de stadig mer selvstendige unge voksne. Heller tvert i mot. Som ung voksen på vei ut i livet på egne ben – kan livet være en tøff utfordring. Både for foreldre og de unge.

Les også: Føler du deg ung?

Nettopp da er en erfaren voksen god å ha. Vite at noen er der for en når den første vaskemaskinene skal settes på, når den første middagen til en potensiell kjæreste skal tilberedes. Eller når regningsbunken begynner å vokse faretruende høyt.

Enda barna har blitt myndig, kan kjøre bil, fått seg jobb og ellers klarer seg selv, er de dog mor og fars barn. Alltid. Da er det like naturlig som å puste, å bekymre seg, eller tenke på de unge voksne som skal gjennom så mange utfordringer i livet.

Utfordringer som kanskje er noen helt andre nå enn når mor og far selv – var på samme alder.

Avgjørende miljø

Hvilken jobb foreldrene har og hvor man velger å bosette seg, har en direkte invirkning på barnets skjebne.

Om man velger å bosette seg langt mot nord, er det overveiende sannsynlig at barnet vokser opp på samme sted. Kanskje ikke for alltid, men lenge nok til at poden blir kjønnsmoden og får barn med en partner fra samme sted.

Det er altså helt avgjørende hvilket miljø man havner i fra tidlig alder, som former oss som mennesker.

Om du bosetter deg på Holmlia i Oslo og ikke har noen regler for femtenåringen din. Men lar vedkommende gå for lut og kaldt vann, (ordtak fra oldtiden som betyr at foreldrene gir faen). Kan du ikke forlange at han eller hun makter medisinstudiene på universitetet heller.

Er du bekymret for barnet ditt? Vel, begynn med å se for deg en framtid der du legger alt til rette for at sønnen eller datteren din havner i et ok miljø. Jo bedr folk de vanker med, jo bedre blir sluttproduktet. Sånn er det bare

Vargas

Pin It on Pinterest