Føler du deg ung? Faktisk betydelig yngre enn du er? Da kan du lide av tilstand som kalles Peter Pan-syndromet. Peter Pan er jo en voksen mann i grønn trikot som nekter å bli eldre. I hvert fall som rollefigur fra film og bøker. Om det hadde vært så kult å forbli udødelige eller evig ung, som blir det samme, er ikke sikkert hadde vært så kult.

Bergenet lesetid: 3 minutter

Michael Jackson.

Å føle seg ung til sinns, yngre enn man faktisk er, er jo flott, det. Men å aldri bli gammel, er noe vi mennesker ikke får oppleve, nær sagt, heldigvis. Mange menn tror de er 26 når de har passer middagshøyden og vel så det.

Les også: Liker du å sammenligne deg med Peter Pan?

Kjenner du deg igjen?

Verdens største pop-artist, Michael Jackson elsket historien om Peter Pan.

Uten at vi skal synse om hvorfor, så hadde Michael barnet i seg helt til han døde, 50 år gammel. Og legenden, geniet og pop-kongen eide sin egen fornøyelsespark for å få leke med likesinnede. Michael fryktet nok voksenlivet like lite som han elsket å få vær barnslig.

Derfor lagde han også låten, “Peter Pan”.

Bildet er tatt av Andres O. Cifuentes fra Pixabay

Syndrom

Peter Pan-syndromet er en psykologisk betegnelse som refererer til et fenomen der enkeltpersoner, vanligvis menn. Menn som har vanskeligheter med å vokse opp og ta ansvar for sitt eget liv. Navnet er hentet fra karakteren Peter Pan.

Peter Pan er hovedpersonen i J.M. Barries roman og teaterstykke av samme navn, som først ble utgitt på tidlig 1900-tallet. Den grønnkledde skapningen er en gutt som nekter å bli voksen og lever i Nimmerland, en fantasiøy, hvor han opplever evig ungdom.

Vi spør igen, kjenner du deg igjen?

Peter Pan-syndromet kan påvirke både personen selv og de rundt dem, spesielt romantiske partnere og familiemedlemmer. Det kan føre til konflikter, skuffelser og misnøye hos de som forventer en mer moden oppførsel.

Føler du deg ung? Da kan du være rammet av Peter Pan-syndromet, du også.

Metafor

Det er viktig å merke seg at ikke alle som viser noen av disse egenskapene, har Peter Pan-syndromet. Og det er heller ikke en offisiell medisinsk diagnose. Det er mer en metaforisk beskrivelse av visse atferdsmønstre.

Mennesker med slike egenskaper kan fortsatt ha mange positive kvaliteter og bidra positivt til samfunnet. For de som ønsker å endre sine mønstre, kan terapi og selvrefleksjon være nyttige verktøy for å hjelpe dem med å utvikle seg og vokse som personer.

Behandling for Peter Pan-syndromet kan omfatte terapi for å utforske underliggende følelser. Og utvikle mestringsstrategier, arbeide med selvverd og identitetsproblemer, samt utforske måter å bygge sunne voksenrelasjoner – og ta ansvar for eget liv.

Det er viktig å huske at hver person er unik, og at Peter Pan-syndromet kan variere i intensitet og uttrykk fra individ til individ.

Å søke profesjonell hjelp kan være avgjørende for å forstå og takle dette fenomenet på en hensiktsmessig måte.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest