Påvirket av permanent hjemmekontor? Det er stor sjanse for at hjemmekontor som alternativ arbeidssted er kommet for å bli. All den tid man kan få gjort tilsvarende arbeidsinnsats i bare pysjen, hjemmefra. Men om det er den gunstigste måten å gjennomføre jobben på for alle, er heller tvilsomt.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Arbeidsmodus

Arbeidsgivere som tør å gi sin ansatte den nødvendige tilliten, vil kunne si halleluja til hjemmekontor for alltid. Det er ikke bare penger spart på kaffe i kaffemaskinen, det er kanskje på sikt mye penger å spare på dyr husleie på digre kontorer også.

Hjemmekontor gir avkall på en rekke positive aspekter ved å utføre jobben – på jobb. Men for mange er det kanskje en åpenbaring fordi det gir muligheter man før aldri så for seg.

Er du åpen for å bare jobbe hjemmefra?

Når pandemien er over og alle skal tilbake til normalen, vil det kanskje være mange som ønsker seg tilbake til hjemmekontoret. Eller er og blir hjemmekontor en pest, og en plage – som ikke får deg i arbeidsmodus?

Tabuer

Vi vet det er tabubelagt, men vi vet det er derfor du alltid kommer tilbake til denne bloggen. Vi tør å skrive om det andre knapt tør tenke på, fordi vi elsker å rive ned håpløse tabuer, som ødelegger mer enn det gagner. Du onanerer på hjemmekontoret, ikke sant? Smart. Velfortjent.

Lest denne? Klar for nye måneder på hjemmekontor?

Vi vet du gjør ting som aldri tåler dagens lys eller som du ikke nevner til en eneste sjel, når du egentlig burde ha vært i møte på teams eller jobbet med tunge rapporter. Ja for du er laget av kjøtt og blod, du har behov for å avreagere og det er ikke langt fra kontor til soverommet.

Slapp av. “Alle” gjør det. Tar seg et nummer eller fisker fram Womanizeren fra soveromskuffen, det tar jo ofte bare noen sekunder, ikke sant? Du bør ha god samvittighet for hver eneste orgasme.

Påvirket av permanent hjemmekontor?

Reisevei

Allikevel kan det hende at det er andre årsaker til at det blir tungt for mange å reise tilbake til vanlige arbeidsrutiner igjen. Apropos reise. Det er nettopp her skoen trykker for mange. Det å måtte kle seg i vintertøy, vente på bussen i femten speik, fikset på håret for å møte sjefer og kollegaer. Det er ikke bare bare, det.

På bussen, på trikken, på sykkelen, i bilen eller på fergen, møter du andre mennesker. Du har kledd deg og forlatt hus, hybel eller leilighet og er på vei til jobb eller skole. Selvsagt er det bra for oss sosialhungrige vesner som vi er. Å komme oss ut av leiligheten for å møte andre som skal det samme er bra for oss. Det er langt mer unaturlig å sitte hjemme å glo i veggen eller være på hjemmekontor.

Vi kjenner faktisk ikke svarene for hva det koster oss rent mentalt, å være så isolert som det mange av oss har vært det siste året. Ekspertene er redd det kan få alvorlige konsekvenser, særlig for de unge. Digitalisering av arbeidslivet er sikkert vel og bra, det. Men da bør det vel være på arbeidstagerens premisser. For noen passer hjemmekontor perfekt, for andre kan det være et lite helvete.

For en sliten trebarnsmor kan det være fantastisk å få levert ungene i barnehage og på skolen, og komme på jobb. For en lege er det nesten umulig å gjøre alle undersøkelser og behandlinger fra hjemmekontoret. Og for lærerne er det også slitsomt å undervise via en PC-skjerm. Men for alle de med lang reisevei, enorme reiseutgifter eller trang tidsklemme, kan hjemmekontor være det de har ønsket seg lenge.

Utbrent

Påvirket av permanent hjemmekontor? Som du selv ikke kan gjøre noe med, eller er det bare å inne den nye normalen og være sjeleglad vi overlevde den helvetes pandemien? Vi er sosiale vesener vi mennesker, det gjelder i aller høyeste grad i jobb sammenheng også.

Det er begrenset hvor mange møter man orker å gjennomføre på Teams eller andre nettbaserte varianter. Det tar på å sitte å drikke kaffe fra egen trakter, i uke inn og uke ut uten å møte noen andre. Selv den mest erfarne med den beste psyke kan gå på en smell av mindre.

Spør du studentene i de største byene vil du få et unisont felles svar fra samtlige.

De vil selvsagt tilbake på skolebenken, tilbake til forelesningene og det sosiale livet. Det er en viktig del av det å være student, å møte likesinnede – både på lesesalen og på byen i helgene. Alt dette er frastjålet dagens studenter – på fjortende måneden snart. Ikke rart man blir utbrent uten å få levd normale liv.

Å tvinge ansatte til å jobbe hjemmefra, uten at det er en helsebetinget årsak bak, kan neppe være smart.

Påvirket

Påvirket av permanent hjemmekontor? På den ene eller andre måten påvirker jobben livene våre.

Enten vi får til en perfekt ordning med arbeidsgiver som lar oss bestemme selv. Eller vi må fortsette som nå i noen måneder til med kun hjemmekontor, påvirker det oss. Livet blir kanskje aldri det samme igjen heller, fordi trusselen fra pandemien og endrede mutasjoner henger over oss fortsatt. Til tross for økt vaksinering.

Kanskje skal vi være glad for å ha en jobb å “gå til” eller gjennomføre via Teams og hjemmekontor?

Vi blir påvirket så til de grader av det endrede samfunnet som tok oss på sengen 12. mars 2020, da Erna stengte Norge ned.

Trivsel

Produktivitet og trivsel for ansatte i små, mellomstore eller større bedrifter, er like viktig nå som den gang vi satt i åpent kontorlandskap. Kanskje enda viktigere. Da er det neppe nok at vi har muligheten til å ta oss en runk for å avreagere på hjemmekontor.

Vi bør måle helseeffekten i det å være sosiale på kontoret tre dager i uken og to dager på hjemmekontor eller noe lignende. Det kan fungere for noen. Men i det Norge går inn i en eventuell fjerde bølge med Covid-19 til høsten, vil det igjen bli pålagt å være på hjemmekontor og kun der.

Det kan føre til så store konsekvenser for så mange, at det norske samfunnet havner i en større fare enn det pandemien var for oss, til og med før vi fikk en eneste vaksines sprøytet i årene. Og hva vet vi hvordan en ny regjering til høsten vil takle den utfordringen?

Vargas

Pin It on Pinterest