Tåler vi en vinter med ny lockdown? Tåler du en ny lang vinter på hjemmekontor? Og tåler AS Norge å stenge ned fortetninger, restauranter, teatre, hoteller og all reisevirksomhet? Vi tåler det nok bedre hver og én av oss, enn hva forretninger og næringsliv vil tåle. Næringslivet har fått endel subsidier, men mange har også måtte stenge ned. Tusenvis av nordmenn har mistet jobben og går en tung tid i møte.

Estimated reading time: 4 minutes

Hjemmekontor

Om du trodde at pandemien er over – til tross for mange fullvaksinert, tar du alvorlig feil.

Tåler vi en vinter med ny lockdown? Sannsynligvis har vi rett og slett ikke noe valg. Smitten sprer seg fortsatt, det er nye sykehusinnleggelser blant eldre og stadig flere unge blir smittet. Skoleelever innrømmer at det er flere elver på skolene som går til timen med symptomer av Covid-19. Vi kan risikere å stenge ned både byer og kommuner, i følge vår nye Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkhol.

Lest denne? Adventskalenderen til kvinner som har alt

Hjemmekontor var kanskje helt greit de første ukene, kanskje til og med månedene. Men så skjedde det noe. Man havnet i pysjen bak tastaturet, kaffen smakte ikke lenger som den burde og du ble litt dvask, og lat. Nedstemt til og med, og savnet faktisk den sosiale praten rundt lunsjbordet på jobben.

Hjemmet ble til et fengsel du ble litt lei av – rett og slett.

Tåler vi en vinter med ny lockdown? Bare hvis vi absolutt må. Å havne i respirator på et overfylt sykehus, hvor du svever mellom liv og død, himmel og helvete, er ikke noe blivende sted. Nå når det går mot jul og all ting.

Det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, en økning på 54%.

Kilde: NRK.no
Tåler vi en vinter med ny lockdown?

Vaksinerte

Utfordringen vi står ovenfor er at mange eldre fikk sin første vaksine for snart et år siden. Som betyr at den vaksinen ikke vikrer i det hele tatt lengre. Alle som er over 65 år eller har underliggende sykdom, anbefales å ta den tredje vaksinen, men ikke før det er gått 6 måneder etter den siste dosen.

69,3% av befolkningen er fullvaksinert per 25. oktober. Noe som betyr at det er de unge som behøver vaksinen nå. Ikke bare for selv å unngå å bli alvorlig syk, men også for å begrense smitte mot andre som kan bli alvorlig syke eller dø av Covid-19.

900 nordmenn har mistet liv i Norge siden pandemien brøt ut.

Lest denne? Påvirket av permanent hjemmekontor?

Slik vaksinen har blitt fordelt, er det kun to varianter som blir gitt alle som takker ja til vaksineprogrammet. Det er Pfizer og Moderna, som begge er av den såkalte mRNA-vaksinen. Vaksiner som kan gi visse bivirkninger, men som absolutt ikke er farlige, ifølge Helsemyndighetene.

mRNA er «pakket inn i» små fettpartikler som bidrar til at arvestoffet kommer inn i kroppsceller. Kroppscellene bruker oppskriften til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter). Klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette. Denne typen vaksiner er aldri brukt tidligere.

Legemiddelverket.no

Usikkerheten

Usikkerheten er kanskje den verste for alle som opplever pandemien. Som jo var et stort sjokk når den inntraff, men som nå er endel av livene våre. Vi ser ut til å måtte leve med den i uoverskuelig framtid også. Som den farlige sykdom den er, så er den en evig trussel.

Vi vet nemlig ikke hvem som blir syke og dør, vi vet ikke hvem som får alvorlige symptomer. Og vi vet ikke om sykdommen har langvarige bieffekter. Etter at den slipper taket. Mister vi smakssansene, muskelmasse og viljen til å leve videre? Vi har hørt at noen mister motet etter å ha fått påvist den lumske sykdommen – som har tatt livet av 1.156.178 mennesker, verden over.

Det er ubehagelig å vite at en av de som står oss aller nærmest, kan være neste offer. Vi vet at også tilsynelatende friske og sterke voksne, kan bli svært syke av Covid-19. Selv fullvaksinert har ingen garantier. Og det kan komme varianter av Covid-19 som vaksinene ikke virker i mot.

Tåler vi en vinter med ny lockdown? Ja, men det er på hengende håret og vi vil gjerne helst slippe det.

Høst og mørketid er normalt kosetid for oss nordmenn. Men med mer innetid er sjansen større for å bli smittet av andre. Pass på at du tar alle forhåndsregler du kan, er nøye med håndvask, fortsetter å bruke håndsprit, og er hjemme om du er syk.

Vargas

Pin It on Pinterest