Konsekvensene av å lage middag med barna er at de blir interessert i å lage mat. Vite hvor råvarene kommer fra og faktisk lære seg nytten av tilbereding man kan dra nytte av resten av livet. Barn som selv ønsker å være med å lage middag – bør alltid få positivt svar når de spør.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Barnas kjøkken

Ingen måltider er så krevende å tilberede at ikke barna kan delta på kjøkkenet. Mat er samlende og inkluderende å innta, men også å tilberede sammen kan være hyggelig. La barna kutte grønnsaker, røre i pannen, eller snu pannekakene.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Alle barn vi har lært opp på kjøkkenet, og det begynner å bli endel – har elsket å delta, og har ønsket å gjøre det igjen. Det å la barna delta på kjøkkenet gir viktig læring for de yngste, læring de har bruk for hele livet. La én dag i uken være barnas kjøkken. Der barna er med på å bestemme, tilberede, servere og rydde til, og etter middag.

På skolekjøkkenet lærer de grunnleggende detaljer om enkelte retter, men på eget kjøkken kan de få enda mer konkret læring om ulike råvarer. Alle barn må ikke havne på et hotell-kjøkken, som kokk eller servitør, eller i en restaurant.

Dog er det på eget kjøkken den aller første spiren til å bli kokk eller jobbe med mat, begynner.

Det alene skal ikke tvinge stressende foreldre til å dra på poden et forkle og sette barnet i oppvasken. Om barnet skal delta i matlagingen bør det være tilrettelagt for barnets premisser. Være lystbetont, lærerikt og hyggelig på én gang.

Konsekvensene av å lage middag med barna

Bildet er tatt av LaterJay Photography fra Pixabay

Konsekvensene

Konsekvensene av å lage middag med barna er nesten alltid et positivt resultat, om man er forberedt nok. Derfor bør det være en fast rutine på rolige dager, når familien har god tid. En helge- eller feriedag. Der menyen er satt av alle kokkene som skal tilberede måltidet – sammen.

Les også: Så raskt lager du middag

Tenk så spennende for tiåringen, komme på skolen og fortelle vennene sine at hen har laget middag til hele familien. Stekte pølser med hjemmelaget potetmos, kan tilberedes av alle barn. Med litt hjelp til å skrelle potetene, går jobben av seg selv i en god foodprosessor. Eller potet-stamper.

Supper i alle smaker, hjemmelaget pizza eller Taco er sikre kort å foreslå når familien skal kose seg.

Det man risikerer ved å la barna delta på kjøkkenet er kloke og interresante barn, som vet at torsken ikke kommer fra frysedisken på Rema. Men faktisk svømmer i havet, fiskes, pakkes og selges i butikken. Og at servelaten også er deler av et dyr før den havner i matboksen.

Konsekvens av å lage middag med barna er at man får kunnskapsrike og kloke barn.

Barn som får en læring og erfaring som er viktig for dem resten av livet. Dessverre er det for sjeldent at barna får være med på kjøkkenet fordi foreldrene er for travelt opptatt til å ta seg tiden det tar. Alt skal gå så fort.

Mestring og læring

Alle barn i alle aldre, ja, selv voksne har faktisk godt av å kjenne på mestringsfølelsen.

Å lære nye ting og lykkes gir en meget positiv følelse som gjør at man tør å strekke grenser, tør å forsøke på det ukjente og utvikle seg i riktig retning. Sak vil det være for barna som får lov til å utfolde seg på kjøkkenet og.

Mestring og læring er drivstoff til utvikling, som igjen gjør barn til trygge og selvstendig voksne på sikt.

Å bake boller eller noe annet snadder er enkelt, raskt og hyggelig. Bare å kjenne lukten av bakst i huset og dele forventningene med barna før bollene trekkes ut av ovnen. Det er lykke man ikke får kjøpt for penger. En opplevelse alle barn bør få i løpet av barndommen.

Enda et godt argument for å la barna få delta på kjøkkenet – helt til slutt. Argumentet om at “jeg liker ikke” kan forsvinne når de selv får være med å tilberede middagen. En god kokk smaker på råvarene underveis, det kan være nok.

La barna få god og viktig læring og mestring ved å få en plass ved kjøkkenbenken, en kniv i hånden og hjelp til å delta. Du skal se at barnet vokser mye på en slik utfordring, som kan vare livet ut.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest